Ezt olvasta már?

Egészségügyi béremelést szorgalmaz Hohn Krisztina

Hohn Krisztina parlamenti felszólalásában az egészségügyben dolgozók béremelése mellett szállt síkra.


Keddi migráns hírek - folyamatosan frissítve

A civilek bevonását szorgalmazza a menekültek ellátásába az osztrák Zöldek pártja

A civilek bevonását szorgalmazza a menekültek ellátásába és a gazdasági migránsoknak is segítséget nyújtana az osztrák ellenzéki Zöldek pártja - számolt be a Die Presse című osztrák napilap keddi száma, az osztrák közszolgálati médiának (ORF) a pártvezető által adott nagyinterjújára hivatkozva.


hirdetés

Eva Glawischnig szerint a menekültellátás munkáját az ebben jártas szervezeteknek kellene végezniük, mint a Vöröskereszt vagy a Karitász segélyszervezetek. Úgy vélte, hogy sokan félreértelmezik pártja toleranciáját az iszlámmal szemben, valójában a Zöldek az elnyomás, a diszkrimináció ellen és a vallásszabadság mellett állnak ki.

A Die Presse keddi számának információi szerint a szociáldemokrata-néppárti kormánykoalíció egyeztetést kért a Zöldektől, mivel a párt szavazataira is szükség van ahhoz, hogy kétharmados többséggel elfogadják a migránsok befogadásáról szóló új törvényt. A jövő héten tartja ugyanis az osztrák parlament a menekültügyről szóló rendkívüli ülését. Az osztrák képviselők arról a törvényről döntenek, amely lehetővé teszi, hogy a tartományok helyett a kormány jelölje ki a szükségszállásokat. A találkozó eddig nem jött létre, azonban a Zöldek már korábban jelezték, hogy támogatják a javaslatot.

A tartományok vezetői kivárnak, de alapvetően fenntartásokkal vélekednek a kormány által tervezett lépésről. Hans Niessl burgenlandi kormányfő úgy véli, ezzel az állam beleavatkozna a tartományok önálló döntéseibe, Pühringer inkább népszavazást kezdeményezne a kérdésben. A stájerországi tartományi vezető is a tervezett törvény ellen foglalt állást, a salzburgi tartományi vezető pedig arról panaszkodott, hogy ugyan nem lépett életbe az új törvény, azonban a kormány a sátortáborok kijelölésével már mintha gyakorolná azt.

Ausztria arra törekszik, hogy a sátortáborokból egyre kevesebbet állítson fel, azonban a helyezet átmeneti kezelésére továbbra is sátrakat emel, hiszen még mindig 250-300 migráns érkezik naponta az országba.

A hétvégén megkezdték a salzburgi Schwarzenberg laktanyánál egy 300 ember befogadására alkalmas sátortábor építését, amely várhatóan egy hétig áll majd, ide már elkezdték beköltöztetni a menekülteket. A Salzburg környéki település polgármestere tiltakozott ez ellen, mondván nem akarnak további tömegtáborokat, hiszen a környéken már működik egy sátortábor. Eközben a karintiai Althofen polgármestere aláírásgyűjtésbe kezdett az ott felállítandó sátrak ellen. A polgármester száz menekült befogadását tartaná vállalhatónak a tervezett 280 helyett. A településen már áll 15 sátor, amelyekbe be is költöztek az első családok.

Augusztus eleji adatok szerint Traiskirchenben 480, Salzburg és Karintia tartományokban kétszáz, Burgenlandban pedig ötven menekült lakott sátrakban.

Hétfő este 76 menekültet fogtak el Stájerországban. A migránsokat az Eurocity vonatról szállították le, utazási papírok nélkül tartottak Olaszországba, ahonnan feltehetőleg Franciaországba akartak menni. Szombaton egy 86 embert szállító kamiont ellenőriztek Sankt Pöltennél az A1-es autópályán. Az alsó-ausztriai rendőrség közlése szerint hatvan afganisztáni, húsz iraki és hat pakisztáni migráns, köztük gyermekek, férfiak és nők utaztak a rakodótérben. Az embercsempész elmenekült, helikopterrel és kutyákkal keresték, eddig eredménytelenül.

Felső-Ausztria tartományi vezetője Josef Pühringer az embercsempészekre kiszabható szigorúbb eljárást, a jelenlegi néhány év helyett tíz éves börtönbüntetést szorgalmazott, valamint azt, hogy a csempészeket rögtön őrizetbe vegyék és ne fordulhasson elő olyan, hogy az elkövető elmenekül.

Az embercsempészet az osztrák törvények szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Azonban akár ötéves börtönbüntetést is kaphat érte valaki, amennyiben üzletszerű tevékenységként folytatta a csempészést, vagy embertelen körülmények között tartotta az érintetteket.

 

A határőrizet visszaállítását javasolja a német rendőrszakszervezet elnöke

A határőrizet visszaállítását javasolja a német rendőrszakszervezet elnöke (DPoLG) a menekültválság miatt.

Rainer Wendt a kedden a Passauer Neue Presse és a Donaukurier című bajor lapokban megjelent interjúban felidézte, hogy a legfejlettebb iparú államokat összefogó G7 csoport júniusi bajorországi csúcstalálkozója idején átmenetileg visszaállították a határellenőrzést.

"Azt tapasztaltuk, hogy hirtelen több ezer bűnöző fut bele a hálóba" - mondta a rendőrszakszervezet elnöke, hozzátéve, hogy a határok ellenőrzéséért is felelős szövetségi rendőrség vezetője úgy értékelte, a határőrizet ideiglenes visszaállítása olyan volt, mintha egy sötét szobában felkapcsolták volna a villanyt egy kis időre.

A lámpák most "sajnos" megint nem világítanak, pedig "rendőri szemmel nézve a határőrizet visszaállítása lenne a lehető legjobb intézkedés" - mondta Rainer Wendt.

"Több bűnelkövetőt vehetnénk őrizetbe és az Ausztrián keresztül érkező menekülteket visszaküldhetnénk oda, ahol beléptek a (belső határellenőrzés nélküli uniós) schengeni övezetbe" - emelte ki.

Megjegyezte: Németországnak nem lenne szabad "minden további nélkül levennie a napirendről Brüsszelben azt a fenyegetést, hogy ismét bevezeti az ellenőrzéseket".

A DPoLG vezetője a bajor regionális lapokban közölt interjúban hozzátette: "kedvező fejlemény, hogy úgy tűnik, a kancellár nyitott a határőrizet újbóli bevezetésére".

A német rendőrszakszervezet vezetőjének felvetése körül nincs egyetértés szakértők körében. Például a konstanzi egyetem bevándorlási és menekültügyi jogi kutatóintézetének (FZAA) igazgatója, Daniel Thym szerint a határőrizet visszaállítása "látszatmegoldás".

Ezt mutatják a kilencvenes évek tapasztalatai is, amikor még volt határőrizet, a menekültek pedig "állandóan igyekeztek kitérni az ellenőrzés elől, meglehetősen sikeresen" - mondta Daniel Thym a Die Welt című konzervatív, országos lapban kedden megjelent interjúban.

"Azt sem hiszem, hogy azt akarjuk, hogy emberek ismét az éj leple alatt próbáljanak átúszni az Oderán (egy Németország és Lengyelország közötti határfolyón), és belefulladjanak a folyóba" - tette hozzá az FZAA igazgatója.

A menedékkérőkről szóló német közbeszéddel kapcsolatban egyebek között kiemelte: nem sokra tartja a +nem igazi menekült+ és a +menedékjoggal való visszaélés+ kifejezéseket, mert ezek az adott személyt sértő, leértékelő jelentés hordoznak, és ugyan meglehet, hogy egy menedékjogi kérelem nem megalapozott, de nem követ el eleve visszaélést, aki menedékjogi eljárást kezdeményez.

Daniel Thym ugyancsak a németországi diskurzusról szólva hozzátette: az Európából származó menedékkérőknek a németországi szociális juttatások is ösztönző erőt jelentenek. Ennélfogva a pénzbeli juttatás csökkentése sokkal nagyobb hatást válthat ki, mint a biztonságos származási országok körének kiterjesztése. Ugyanakkor az alkotmánybíróság korábbi döntései alapján úgy tűnik, hogy igen nehezen lenne kivitelezhető a menedékkérőknek járó költőpénz csökkentése.

 

A hét végére elkészül a drótakadály Ásotthalomtól Tiszaszigetig

A hét végére befejeződik a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezése a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Tiszaszigetig – közölte az építést irányító kihelyezett vezetési elem parancsnokhelyettese kedden Mórahalmon.

 

Bátor Ferenc alezredes elmondta, hogy ezzel párhuzamosan három helyszínen elkezdődött a határzár kerítésoszlopainak leverése is közvetlenül a drótakadály mögött.

Naponta jelenleg mintegy kétszáz horganyzott kerítésoszlopot helyeznek el a cölöpverőgépekkel Mórahalmon két helyen, illetve Tiszasziget térségében. A közeljövőben a Csongrád megyei szerb-magyar határszakaszon 12-13 helyszínen végzik majd párhuzamosan ezt a munkát – tudatta a tiszt.

Ásotthalomtól Tiszaszigetig 70 kilométeren, hat munkacsoportban mintegy kétszáz katona dolgozik, az ő munkájukat közfoglalkoztatottak segítik – közölte a parancsnokhelyettes. Hozzátette: a katonák reggel 7-től este 7-ig, a közfoglalkoztatottak két váltásban 6.45-től 18.45-ig dolgoznak.

Bátor Ferenc hangsúlyozta, a katonaság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ideiglenes biztonsági határzár a tervezett határidőre elkészüljön.

A Csongrád megyei szakaszon minimális rongálást tapasztaltak eddig, ezeket a katonák kijavították. A teljes műszaki zárat folyamatos járőrözéssel a rendőrök ellenőrzik – mondta az alezredes.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek.

 

A migránsok több millió eurót költenek naponta Szerbiában

Naponta több millió eurót költenek el Szerbiában a közel-keleti és afrikai migránsok, a pénz nagy része azonban a szürke- és feketegazdaságba kerül - nyilatkozta kedden Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

 

Kifejtette, hogy egy-egy bevándorlónak naponta 25-50 euróba (7700-15 500 forint) kerül a szerbiai tartózkodás. Szerbiában a hivatalos becslések szerint mintegy 70 ezer migráns tartózkodik. Rados Djurovic számításai szerint a migránsok összesen naponta 6 millió eurót költenek az országban, ez viszont azt jelenti, hogy a hivatalos adatoknál jóval több bevándorló tartózkodik Magyarország déli szomszédjánál.

Szerinte a migránsok jegyzékbe vétele nagyon fontos lenne, mert azzal némileg felügyelni lehetne a helyzetet. Hozzátette, hogy nincs szükség pánikkeltésre és téves információk terjesztésére. Kijelentette, hogy ezzel arra a hírre utalt, miszerint több százezer migráns befogadására alkalmas központot építenénk Dél-Szerbiában.

Ilyen befogadóközpont építéséről eddig nem volt szó - jelentette ki az igazgató.

Rados Djurovic ezzel megerősítette Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter hétfői kijelentését, miszerint tévesek Momir Stojanovicnak, a szerbiai parlament védelmi és biztonsági bizottsága elnökének információ arról, hogy hamarosan egy 400 ezer menedékkérő befogadására alkalmas központ jöhet létre Szerbiában. Stojanovic hétfőn olyan feltételezéseket közölt, amelyek szerint az Európai Unió valahol a Balkánon létrehozna egy menekültközpontot, és nagy az esélye annak, hogy az Szerbiában lenne.

Az illetékes miniszter leszögezte, "Szerbia nem épít menekültközpontot sem 4 ezer, sem 400 ezer migráns számára". Hozzáfűzte, hogy senki nem kérte egy ilyen központ létrehozását az országtól, és ha kérte volna, Belgrád akkor sem egyezett volna ebbe bele. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint a bevándorlókat nem lehet erőszakkal az országban tartani, nem azért jöttek Szerbiába, hogy ott maradjanak, hanem csak tovább akarnak vonulni.

A macedón-szerb határt naponta több mint ezren lépik át, a közel-keleti és afrikai bevándorlók úti célja Nyugat-Európa.

 

Több mint ezerkétszáz határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Negyvennégy csoportban 1203 határsértőt - köztük 223 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén hétfőn – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

 

Jászai Linda közölte, a legnagyobb csoportot késő este Ásotthalom külterületén fogták el, ott szíriai, pakisztáni, indiai, iraki, burmai, bangladesi és kameruni állampolgárok lépték át illegálisan a zöldhatárt.

Hajnalban Röszke külterületén elfogtak három szerb embercsempészt és hét szíriai határsértőt. A megalapozott gyanú szerint az egyik szerb férfi személyautóval várakozott a Kisszéksósi úton, két társa a zöldhatáron keresztül oda kísérte a szíriai állampolgárokat.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn 1379 embert fogtak el a rendőrök, nyolc gyanúsítottal szemben embercsempészet, hét esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

 

Tuzson: az EU csak töredékét állja a költségeknek

Az EU csak a töredékét állja az illegális bevándorlás költségeinek, a kormány már több mint 28 milliárdot különített el a probléma kezelésére - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

 

Az elkülönített összegnek csupán egy kisebb részét fordítják a műszaki határzár kiépítésére, ebből fedezik még többek között az ideiglenes befogadó állomások költségeit vagy a bevándorlási hivatal 500 fős létszámbővítését - tette hozzá.

Kérdezték a fideszes képviselőt Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció alelnökének szavairól is. Az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján tíznapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy elszámoljon a menekültekre fordított uniós pénzekkel. Tuzson Bence erről annyit mondott, hogy jó lenne, ha a Gyurcsány-párt végre az ország valós problémáival foglalkozna, nem pedig feljelentgetni járna Brüsszelbe.

 

Répássy: elegendő szigorítás lesz a határzár megrongálásának bűncselekménnyé nyilvánítása

Elegendő szigorítás lesz a magyar-szerb határon épülő műszaki határzár megrongálásának bűncselekménnyé nyilvánítása - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

 

Répássy Róbert az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában hétfőn kijelentette: a tárca támogatja a Fidesz-frakció arra vonatkozó felvetését, hogy legyen szabálysértés helyett bűncselekmény a műszaki határzár megrongálása.

Egy szempontot már megvizsgáltak - mondta Répássy Róbert -, azt, hogy visszaállítsák-e a tiltott határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítását. Az államtitkár úgy gondolja - és úgy látja, a minisztérium véleménye is abba az irányba alakul -, hogy "elegendő szigorítás lesz a határzár megrongálásának a bűncselekménnyé nyilvánítása".

Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy a magyar-szerb határon ideiglenes műszaki határzár épül, tehát "másként nem is nagyon képzelhető el a tiltott határátlépés, mint ennek a határzárnak a megrongálásával". Ezért aki nem tartja be az államhatár védelmére vonatkozó rendészeti szabályokat, az "óhatatlanul a rongálást is el fogja követni" - mondta. Tehát "a tiltott határátlépés ezzel a rongálással válik büntethetővé", a tárca szerint ez egy helyes büntetőjogi megoldás.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Az angol foci most a stílusok harcáról szól

A nyári szünet után új évaddal tért vissza a podcast, amiben azt tanuljuk, hogyan is kell a focit szeretni.

Emelkedtek a tőzsdék

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus enyhülése jót tett a részvénypiacoknak.

Látott már önvezető Combinót?

A berlini InnoTrans világkiállításhoz kapcsolódóan mutatta be Potsdamban a városi forgalomban közlekedő önvezető tesztvillamosát a...

A Chelsea legjobbja kihagyja a PAOK elleni El-meccset

Maurizio Sarri a West Ham elleni bajnokira pihenteti a kulcsjátékosait.

Copa America: öt brazil városban lesz a jövő évi torna

A döntőt Rio de Janeiróban, a Maracanában játsszák.

Ezért zárták le a szabolcsi román és ukrán határokat

Szünetel a határátlépés jelenleg, óriási a torlódás. Nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani a fennakadás.

Tényleg veszélyes a munkahelyi flört? Íme a legfontosabb érvek és ellenérvek!

Sokan csinálják titokban és sokak szerint teljesen ördögtől való munkatárssal flörtölni. De a téma mindenkit foglalkoztat.

Drónokkal kukkolnak az E.ON szerelői

A gépek az emberi szem számára észrevehetetlen eltéréseket is kiszűrik.

Harmadszor is anya lesz Jessica Simpson - már a baba nemét is lehet tudni

A színésznő maga jelentette be az örömhírt.

0

Sport

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

18 év után válik a feleségétől Lisztes Krisztián, de nem csak tőle kell búcsúznia

Budapest Eljött a szomorú pillanat Lisztes Krisztián (42) életében: a 49-szeres egykori válogatott labdarúgó árulja a főváros IV. kerületében található Külvárosi kávéházat.

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

BL: Messi mesterhármassal kezdett, a Barca kiütötte a PSV-t

A halálcsoport másik mérkőzésén az Inter a 92. percben csikarta ki a győzelmet a Tottenham ellen.

Messi BL-triplája után örökös Aranylabdát adnának a Barca-sztárnak

Az argentin nyolcadik mesterhármasát lőtte a BL-ben. A Liverpool őrült meccsen intézte el a PSG-t.

Ramos helyretette Griezmannt, miután a francia Messihez és Ronaldóhoz hasonlította magát

A Real Madrid csapatkapitánya szerint Griezmann tudatlansága vakmerővé teszi a franciát.

Dani Alves kicsit odaszúrt Cristiano Ronaldónak

A PSG brazilja szerint a Real Madrid jól járt az ötszörös aranylabdás távozásával.

Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit

Négy forduló eltelt, mégis bővíthetik a Serie B mezőnyét.

Firmino a 92. percben mentette meg a nagyot bakizó török bírót

Bede Ferenc szerint Cüneyt Çakir hibázott, a PSG gólja lesről született.

A világ egyik legkomolyabb szakírója szerint nem futball, amit a PSG mutat

Jonathan Wilson teljesen felháborodott azon, ami a PSG-ben foci címszó alatt fut. És nyíltan felvállalja a háborút a katariakkal.

Stílszerűen Messi pofás szabadrúgásgóljával kezdődött a BL-csoportkör

A BarcaPSV-meccsen született az első gól, természetesen Messi lőtte. Szabadrúgásból.

0

Bulvár

Belepisilt a gejzírbe az idióta turista

Aztán még ennél is furcsább dolgot tett.

Eperjes Károlyt fel sem ismerni - A 64 éves színész nagyon megváltozott

A szakállas Eperjes Károly mellett elmentünk volna az utcán.

Menesztették a Barátok közt főszereplőjét és párját - Senki nem állt ki mellettük

Solti Ádám és Berni nem kapott szavazatot, ők estek ki a Nyerő Párosból.

Nem bírta abbahagyni a röhögést az anya, amikor felpróbálta a netről rendelt ruhát - videó

Egy vagány pink overallt rendelt, szándékosan eggyel nagyobb méretben. Nem egészen erre számított.

A Fidesz kizárása a Néppártból lehet a határ a német cégeknél, nem a Sargentini-jelentés

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Judith Sargentini Facebookon üzent a magyaroknak

Köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta.

Hatékony segítség lógó mellek esetén

A mell megereszkedését sok minden okozhatja, szülés, hízás-fogyás, de egy biztos, akár 60 éves korban is korrigálható....

Újabb fagyba dermedt jégkori tetemekre bukkantak

50 ezer éves rénszarvas és farkaskölyök tetemére bukkantak Kanadában.

blogmorzsák

Egy kis Trabant-történelem

A berlini Trabi Múzeumba belépve egyből elkapja az embert a nosztalgia és évtizedekkel repíti vissza az időben.

Élj túl sztoikusan!

Miként tudta Stockdale ezredes túlélni a vietnámi börtön fogságát? Milyen etikai tanításokat fogalmaz meg Epiktétosz?

Szórakoztató rendőrségi bejelentések kisgyerekektől

Rendőri segítséget kérnek a felöltözéshez, vagy feljelentik a saját szüleiket, mert nem kapnak több kekszet.

Mindenki rémálma: az autótűz

Összeszedtük, miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő.

Művészettel a pánik ellen

Benned mit indítanak el Gyarmati Zsolt festményei?

Orbán és a moszkvai operett

Putyin kénytelen volt kiigazítani a magyar kormányfőt Paks miatt.

A legjobb játéktermi játék, amiről senki nem hallott

Az Elevator Action Returns minden, amiért szeretni lehet a kilencvenes évek arcade játékait.

Érdemes elvinni egy próba­körre az új hallókészüléket

Hallásunknak edzésre van szük­sége ahhoz, hogy megszokja.

Furcsa véde­lem az osztrák iskolákban

Egy érdekes hozzájárulási nyilatkozatot kérnek a szülőktől, amit először nem is tud az ember hová tenni.

Babgulyás füstölt csülökkel

Füstölt csülökkel és marhaoldalassal. Brutális.

A pusztában rohadnak a legjobb vasúti kocsik

Mindennek az oka, hogy a MÁV-Start szolnoki javítóműhelye túlterhelt. A vezetés ugyanis az IC+ kocsik gyártását priorizálja.

4 magyar nyugdíjas, akik még ma is menőbbek nálunk

A kötéltáncos, a vadászpilóta, a díjnyertes vágó és a top borász nem csak a múltból él, fiatalokat mentorálnak.

0


0