Ezt olvasta már?

0

Keddi migráns hírek - folyamatosan frissítve

A civilek bevonását szorgalmazza a menekültek ellátásába az osztrák Zöldek pártja

A civilek bevonását szorgalmazza a menekültek ellátásába és a gazdasági migránsoknak is segítséget nyújtana az osztrák ellenzéki Zöldek pártja - számolt be a Die Presse című osztrák napilap keddi száma, az osztrák közszolgálati médiának (ORF) a pártvezető által adott nagyinterjújára hivatkozva.


hirdetés

Eva Glawischnig szerint a menekültellátás munkáját az ebben jártas szervezeteknek kellene végezniük, mint a Vöröskereszt vagy a Karitász segélyszervezetek. Úgy vélte, hogy sokan félreértelmezik pártja toleranciáját az iszlámmal szemben, valójában a Zöldek az elnyomás, a diszkrimináció ellen és a vallásszabadság mellett állnak ki.

A Die Presse keddi számának információi szerint a szociáldemokrata-néppárti kormánykoalíció egyeztetést kért a Zöldektől, mivel a párt szavazataira is szükség van ahhoz, hogy kétharmados többséggel elfogadják a migránsok befogadásáról szóló új törvényt. A jövő héten tartja ugyanis az osztrák parlament a menekültügyről szóló rendkívüli ülését. Az osztrák képviselők arról a törvényről döntenek, amely lehetővé teszi, hogy a tartományok helyett a kormány jelölje ki a szükségszállásokat. A találkozó eddig nem jött létre, azonban a Zöldek már korábban jelezték, hogy támogatják a javaslatot.

A tartományok vezetői kivárnak, de alapvetően fenntartásokkal vélekednek a kormány által tervezett lépésről. Hans Niessl burgenlandi kormányfő úgy véli, ezzel az állam beleavatkozna a tartományok önálló döntéseibe, Pühringer inkább népszavazást kezdeményezne a kérdésben. A stájerországi tartományi vezető is a tervezett törvény ellen foglalt állást, a salzburgi tartományi vezető pedig arról panaszkodott, hogy ugyan nem lépett életbe az új törvény, azonban a kormány a sátortáborok kijelölésével már mintha gyakorolná azt.

Ausztria arra törekszik, hogy a sátortáborokból egyre kevesebbet állítson fel, azonban a helyezet átmeneti kezelésére továbbra is sátrakat emel, hiszen még mindig 250-300 migráns érkezik naponta az országba.

A hétvégén megkezdték a salzburgi Schwarzenberg laktanyánál egy 300 ember befogadására alkalmas sátortábor építését, amely várhatóan egy hétig áll majd, ide már elkezdték beköltöztetni a menekülteket. A Salzburg környéki település polgármestere tiltakozott ez ellen, mondván nem akarnak további tömegtáborokat, hiszen a környéken már működik egy sátortábor. Eközben a karintiai Althofen polgármestere aláírásgyűjtésbe kezdett az ott felállítandó sátrak ellen. A polgármester száz menekült befogadását tartaná vállalhatónak a tervezett 280 helyett. A településen már áll 15 sátor, amelyekbe be is költöztek az első családok.

Augusztus eleji adatok szerint Traiskirchenben 480, Salzburg és Karintia tartományokban kétszáz, Burgenlandban pedig ötven menekült lakott sátrakban.

Hétfő este 76 menekültet fogtak el Stájerországban. A migránsokat az Eurocity vonatról szállították le, utazási papírok nélkül tartottak Olaszországba, ahonnan feltehetőleg Franciaországba akartak menni. Szombaton egy 86 embert szállító kamiont ellenőriztek Sankt Pöltennél az A1-es autópályán. Az alsó-ausztriai rendőrség közlése szerint hatvan afganisztáni, húsz iraki és hat pakisztáni migráns, köztük gyermekek, férfiak és nők utaztak a rakodótérben. Az embercsempész elmenekült, helikopterrel és kutyákkal keresték, eddig eredménytelenül.

Felső-Ausztria tartományi vezetője Josef Pühringer az embercsempészekre kiszabható szigorúbb eljárást, a jelenlegi néhány év helyett tíz éves börtönbüntetést szorgalmazott, valamint azt, hogy a csempészeket rögtön őrizetbe vegyék és ne fordulhasson elő olyan, hogy az elkövető elmenekül.

Az embercsempészet az osztrák törvények szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Azonban akár ötéves börtönbüntetést is kaphat érte valaki, amennyiben üzletszerű tevékenységként folytatta a csempészést, vagy embertelen körülmények között tartotta az érintetteket.

 

A határőrizet visszaállítását javasolja a német rendőrszakszervezet elnöke

A határőrizet visszaállítását javasolja a német rendőrszakszervezet elnöke (DPoLG) a menekültválság miatt.

Rainer Wendt a kedden a Passauer Neue Presse és a Donaukurier című bajor lapokban megjelent interjúban felidézte, hogy a legfejlettebb iparú államokat összefogó G7 csoport júniusi bajorországi csúcstalálkozója idején átmenetileg visszaállították a határellenőrzést.

"Azt tapasztaltuk, hogy hirtelen több ezer bűnöző fut bele a hálóba" - mondta a rendőrszakszervezet elnöke, hozzátéve, hogy a határok ellenőrzéséért is felelős szövetségi rendőrség vezetője úgy értékelte, a határőrizet ideiglenes visszaállítása olyan volt, mintha egy sötét szobában felkapcsolták volna a villanyt egy kis időre.

A lámpák most "sajnos" megint nem világítanak, pedig "rendőri szemmel nézve a határőrizet visszaállítása lenne a lehető legjobb intézkedés" - mondta Rainer Wendt.

"Több bűnelkövetőt vehetnénk őrizetbe és az Ausztrián keresztül érkező menekülteket visszaküldhetnénk oda, ahol beléptek a (belső határellenőrzés nélküli uniós) schengeni övezetbe" - emelte ki.

Megjegyezte: Németországnak nem lenne szabad "minden további nélkül levennie a napirendről Brüsszelben azt a fenyegetést, hogy ismét bevezeti az ellenőrzéseket".

A DPoLG vezetője a bajor regionális lapokban közölt interjúban hozzátette: "kedvező fejlemény, hogy úgy tűnik, a kancellár nyitott a határőrizet újbóli bevezetésére".

A német rendőrszakszervezet vezetőjének felvetése körül nincs egyetértés szakértők körében. Például a konstanzi egyetem bevándorlási és menekültügyi jogi kutatóintézetének (FZAA) igazgatója, Daniel Thym szerint a határőrizet visszaállítása "látszatmegoldás".

Ezt mutatják a kilencvenes évek tapasztalatai is, amikor még volt határőrizet, a menekültek pedig "állandóan igyekeztek kitérni az ellenőrzés elől, meglehetősen sikeresen" - mondta Daniel Thym a Die Welt című konzervatív, országos lapban kedden megjelent interjúban.

"Azt sem hiszem, hogy azt akarjuk, hogy emberek ismét az éj leple alatt próbáljanak átúszni az Oderán (egy Németország és Lengyelország közötti határfolyón), és belefulladjanak a folyóba" - tette hozzá az FZAA igazgatója.

A menedékkérőkről szóló német közbeszéddel kapcsolatban egyebek között kiemelte: nem sokra tartja a +nem igazi menekült+ és a +menedékjoggal való visszaélés+ kifejezéseket, mert ezek az adott személyt sértő, leértékelő jelentés hordoznak, és ugyan meglehet, hogy egy menedékjogi kérelem nem megalapozott, de nem követ el eleve visszaélést, aki menedékjogi eljárást kezdeményez.

Daniel Thym ugyancsak a németországi diskurzusról szólva hozzátette: az Európából származó menedékkérőknek a németországi szociális juttatások is ösztönző erőt jelentenek. Ennélfogva a pénzbeli juttatás csökkentése sokkal nagyobb hatást válthat ki, mint a biztonságos származási országok körének kiterjesztése. Ugyanakkor az alkotmánybíróság korábbi döntései alapján úgy tűnik, hogy igen nehezen lenne kivitelezhető a menedékkérőknek járó költőpénz csökkentése.

 

A hét végére elkészül a drótakadály Ásotthalomtól Tiszaszigetig

A hét végére befejeződik a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezése a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Tiszaszigetig – közölte az építést irányító kihelyezett vezetési elem parancsnokhelyettese kedden Mórahalmon.

 

Bátor Ferenc alezredes elmondta, hogy ezzel párhuzamosan három helyszínen elkezdődött a határzár kerítésoszlopainak leverése is közvetlenül a drótakadály mögött.

Naponta jelenleg mintegy kétszáz horganyzott kerítésoszlopot helyeznek el a cölöpverőgépekkel Mórahalmon két helyen, illetve Tiszasziget térségében. A közeljövőben a Csongrád megyei szerb-magyar határszakaszon 12-13 helyszínen végzik majd párhuzamosan ezt a munkát – tudatta a tiszt.

Ásotthalomtól Tiszaszigetig 70 kilométeren, hat munkacsoportban mintegy kétszáz katona dolgozik, az ő munkájukat közfoglalkoztatottak segítik – közölte a parancsnokhelyettes. Hozzátette: a katonák reggel 7-től este 7-ig, a közfoglalkoztatottak két váltásban 6.45-től 18.45-ig dolgoznak.

Bátor Ferenc hangsúlyozta, a katonaság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ideiglenes biztonsági határzár a tervezett határidőre elkészüljön.

A Csongrád megyei szakaszon minimális rongálást tapasztaltak eddig, ezeket a katonák kijavították. A teljes műszaki zárat folyamatos járőrözéssel a rendőrök ellenőrzik – mondta az alezredes.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek.

 

A migránsok több millió eurót költenek naponta Szerbiában

Naponta több millió eurót költenek el Szerbiában a közel-keleti és afrikai migránsok, a pénz nagy része azonban a szürke- és feketegazdaságba kerül - nyilatkozta kedden Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

 

Kifejtette, hogy egy-egy bevándorlónak naponta 25-50 euróba (7700-15 500 forint) kerül a szerbiai tartózkodás. Szerbiában a hivatalos becslések szerint mintegy 70 ezer migráns tartózkodik. Rados Djurovic számításai szerint a migránsok összesen naponta 6 millió eurót költenek az országban, ez viszont azt jelenti, hogy a hivatalos adatoknál jóval több bevándorló tartózkodik Magyarország déli szomszédjánál.

Szerinte a migránsok jegyzékbe vétele nagyon fontos lenne, mert azzal némileg felügyelni lehetne a helyzetet. Hozzátette, hogy nincs szükség pánikkeltésre és téves információk terjesztésére. Kijelentette, hogy ezzel arra a hírre utalt, miszerint több százezer migráns befogadására alkalmas központot építenénk Dél-Szerbiában.

Ilyen befogadóközpont építéséről eddig nem volt szó - jelentette ki az igazgató.

Rados Djurovic ezzel megerősítette Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter hétfői kijelentését, miszerint tévesek Momir Stojanovicnak, a szerbiai parlament védelmi és biztonsági bizottsága elnökének információ arról, hogy hamarosan egy 400 ezer menedékkérő befogadására alkalmas központ jöhet létre Szerbiában. Stojanovic hétfőn olyan feltételezéseket közölt, amelyek szerint az Európai Unió valahol a Balkánon létrehozna egy menekültközpontot, és nagy az esélye annak, hogy az Szerbiában lenne.

Az illetékes miniszter leszögezte, "Szerbia nem épít menekültközpontot sem 4 ezer, sem 400 ezer migráns számára". Hozzáfűzte, hogy senki nem kérte egy ilyen központ létrehozását az országtól, és ha kérte volna, Belgrád akkor sem egyezett volna ebbe bele. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint a bevándorlókat nem lehet erőszakkal az országban tartani, nem azért jöttek Szerbiába, hogy ott maradjanak, hanem csak tovább akarnak vonulni.

A macedón-szerb határt naponta több mint ezren lépik át, a közel-keleti és afrikai bevándorlók úti célja Nyugat-Európa.

 

Több mint ezerkétszáz határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Negyvennégy csoportban 1203 határsértőt - köztük 223 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén hétfőn – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

 

Jászai Linda közölte, a legnagyobb csoportot késő este Ásotthalom külterületén fogták el, ott szíriai, pakisztáni, indiai, iraki, burmai, bangladesi és kameruni állampolgárok lépték át illegálisan a zöldhatárt.

Hajnalban Röszke külterületén elfogtak három szerb embercsempészt és hét szíriai határsértőt. A megalapozott gyanú szerint az egyik szerb férfi személyautóval várakozott a Kisszéksósi úton, két társa a zöldhatáron keresztül oda kísérte a szíriai állampolgárokat.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn 1379 embert fogtak el a rendőrök, nyolc gyanúsítottal szemben embercsempészet, hét esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

 

Tuzson: az EU csak töredékét állja a költségeknek

Az EU csak a töredékét állja az illegális bevándorlás költségeinek, a kormány már több mint 28 milliárdot különített el a probléma kezelésére - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

 

Az elkülönített összegnek csupán egy kisebb részét fordítják a műszaki határzár kiépítésére, ebből fedezik még többek között az ideiglenes befogadó állomások költségeit vagy a bevándorlási hivatal 500 fős létszámbővítését - tette hozzá.

Kérdezték a fideszes képviselőt Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció alelnökének szavairól is. Az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján tíznapos határidőt szabott a kormánynak arra, hogy elszámoljon a menekültekre fordított uniós pénzekkel. Tuzson Bence erről annyit mondott, hogy jó lenne, ha a Gyurcsány-párt végre az ország valós problémáival foglalkozna, nem pedig feljelentgetni járna Brüsszelbe.

 

Répássy: elegendő szigorítás lesz a határzár megrongálásának bűncselekménnyé nyilvánítása

Elegendő szigorítás lesz a magyar-szerb határon épülő műszaki határzár megrongálásának bűncselekménnyé nyilvánítása - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

 

Répássy Róbert az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában hétfőn kijelentette: a tárca támogatja a Fidesz-frakció arra vonatkozó felvetését, hogy legyen szabálysértés helyett bűncselekmény a műszaki határzár megrongálása.

Egy szempontot már megvizsgáltak - mondta Répássy Róbert -, azt, hogy visszaállítsák-e a tiltott határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítását. Az államtitkár úgy gondolja - és úgy látja, a minisztérium véleménye is abba az irányba alakul -, hogy "elegendő szigorítás lesz a határzár megrongálásának a bűncselekménnyé nyilvánítása".

Hozzátette: figyelembe kell venni, hogy a magyar-szerb határon ideiglenes műszaki határzár épül, tehát "másként nem is nagyon képzelhető el a tiltott határátlépés, mint ennek a határzárnak a megrongálásával". Ezért aki nem tartja be az államhatár védelmére vonatkozó rendészeti szabályokat, az "óhatatlanul a rongálást is el fogja követni" - mondta. Tehát "a tiltott határátlépés ezzel a rongálással válik büntethetővé", a tárca szerint ez egy helyes büntetőjogi megoldás.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A horvátok közel jártak a csodához

Óriási csatát, s rendkívüli izgalmakat hozott a Nemzetek Ligája A osztályában a továbbjutásról döntő AngliaHorvátország mérkőzés.

Győr - FTC-csata lesz a következő fordulóban

Csoportjából a Győr elsőként, az FTC harmadikként jutott be a női Bajnokok Ligája középdöntőjébe, ahol jövőre kétszer is...

LUX-filmdíjak - Három film, amit vétek lenne kihagyni

2007-ben vette kezdetét az Európai Parlament égisze alatt a LUX-filmdíjak története azzal a céllal, hogy eljuttassa az európai filmeket az...

Tarolt a mozikban a Legendás állatok újabb epizódja

Tarolt az észak-amerikai mozikban a Harry Potter-varázsvilág újabb epizódja, a Legendás állatok - Grindelwald bűntettei, mely a nyitó...

Havazás és mínuszok - ez várhat ránk a héten

A hét elején az eső mellett havas eső, havazás is lehet, a hét második felében eső lesz a jellemző.

Ezek a férfiak bebizonyították, hogy nincs olyan, hogy nőies szakma

Ismerje meg egy született óvóbácsi, és egy férfi manikűrös történetét, aki előtt a körmök nyitottak ki egy új világot!

Sokaknak valószínűleg eszébe sem jut, hogy ezt a szakmát válasszák

Operatőr, sitebuilder és frontend fejlesztő. Három olyan szakma, ami a mai napig privilegizált a férfiak számára és ahol emiatt...

Marco Rossi: Taktikailag sokat fejlődtünk

A magyar válogatott győzelemmel zárta a Nemzetek Ligáját, a csoportunkból feljutó Finnországot kaptuk el itthon.

Így árt a számítógépes munka a szemnek - ismerd fel a figyelmeztető jeleket!

Észrevetted, hogy már fél óra gépezés után is dörzsölgetni kell a szemedet, megfájdul a fejed, és elkezdesz könnyezni? Ezek mind a...

Ég és száraz a szemed munka közben? - Ez a megoldás a problémádra

Ma már szinte mindenki több órát tölt a napjából azzal, hogy monitorokat és telefonkijelzőket néz. Ezt nem nagyon kerülhetjük el,...

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája-zárás a finnek ellen és kézilabda-dömping a tévében

Minden más csak dísz lesz a durva vasárnapi sportműsorban.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Szalai nem hagyhatta, hogy fázzon a kisfiú: a magyar-finn legjobb képei

Marco Rossi csapata két győzelemmel zárta a 2018-as évet.

Nemzetek Ligája: Anglia csoportgyőztes, kiestek a vb-döntős horvátok

Harry Kane vezérletével nagy fordítást mutattak be az angolok.

0

Bulvár

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

blogmorzsák

Ritkán látott képek az 1965-ös New York-i áramszünetről

A svájci fotós képei közel negyven évig egy dobozban hevertek, csak 2004-ben kerültek elő.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Amitől úgy fél tőle a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Szuperhős-bohóckodás helyett a valóság

Kemény borítós, durva nyelvezetű neo-noir képregény, a Marvel és a Netflix Jessica Jones-sorozatának ihletője.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

5 érdekesség Kossuth Lajosról

Történelmünk egyik legkiemelke­dőbb alakjának életútjában sok érdekesség bújik meg. Ezek kö­zül ötről talán nem is olvastál.

Gördülő elegancia: Avions Voisin C28 Cabriolet

A zseniális műszaki megoldáso­kat a legszebb karosszériafor­mák­kal ötvözték. A C28 típusból csupán négy darab készült.

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

A Black Friday pszichológiája

Egy kis önismeret, egy kis önura­lom és utána indulhat a buli.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni vele. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0