Ezt olvasta már?

Össze kell fogni Pécsért

Ezzel a felhívással kezdte csütörtöki városi közgyűlés előtt tartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Összefogás Pécsért Egyesület.

0

Keddi migráns hírek - folyamatosan frissítve

LMP: a kormány intézkedései nem oldják meg a menekültválságot

Az LMP szerint a kormány intézkedései nem oldják meg a menekültválságot, és nincs olyan lépés, amellyel a kabinet megfékezhetné az országon átvonuló bevándorlóáradatot. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Gál József, a párt szóvivője kedden, sajtótájékoztatón reagált a kormányszóvivő szavaira. Kovács Zoltán Szegeden bejelentette: tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére.

A pártszóvivő szerint nem megoldás a határok lezárása, sem a menekültek kriminalizálása, a kiutasítottakat ugyanis ez nem fogja megfékezni, újra és újra átlépik majd a határt.

Az ellenzéki politikus a menekülttáborok kapacitásának bővítését sürgette, és kijelentette: növelni kell a rendőrség és a bevándorlási hivatal munkatársainak létszámát. Fontosnak tartotta, hogy mind a menekültek, mind a magyar lakosság megfelelő tájékoztatást kapjon.

Az LMP a honvédség bevetését nemcsak feleslegesnek, de alaptörvény-ellenesnek tartja - hangsúlyozta -, a katonákat csak logisztikai feladatokra és humanitárius segítségnyújtásra vetné be a párt, így - mint fogalmazott - a fegyvereiket a laktanyában kellene hagyniuk.

Ismét felhívta a figyelmet az LMP 24 pontos, a menekültválság megoldására kidolgozott javaslatcsomagjára. Kijelentette azt is: a zárt táborok létrehozását ellenzik, ehelyett nyomkövetővel tennék lehetővé azon menedékkérők mozgásának figyelést, akiknek az ügyét nem bírálják el négy hét alatt. Kérdésre közölte: ennek költségei alacsonyabbak, mint a zárt táboroké.

 

A két röszkei és az ásotthalmi határátkelőhelyen is szünetel a forgalom

Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei, valamint az ásotthalmi határátkelőhelyen is szünetel a forgalom - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután az MTI-vel.

Szenti Szabolcs azt tanácsolta az utazóknak, hogy válasszák a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, ez utóbbi 7-től 19 óráig vehető igénybe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a röszkei autópálya-határátkelőhely működését biztonsági okokból kellett felfüggeszteni, miután a szerb oldalon feltehetően egy külföldiekből álló csoport tagjai elzárták a ki- és a belépősávokat.

Az ORFK korábbi közleménye szerint a régi 5-ös úton Röszkénél, illetve Ásotthalmon a határforgalom azért szünetel, mert a szerb területen kialakult helyzet miatt a határátlépés feltételei nem biztosíthatók.

 

Hatezren töltötték az éjszakát Bécsben

Hétfőn csaknem hatezren, vasárnap ötezren, szombaton pedig háromezren töltötték az éjszakát Bécsben, ahol ideiglenes szálláshelyekkel készültek fel az emberek fogadására.

Hétfőn az osztrák fővárosban 150 menedékkérelmet nyújtottak be, ez a szám alig valamivel volt több, mint az előző napokban. A hatóságok kedden több ezer embert várnak, akik Burgenlandból az osztrák fővárosba érkeznek majd buszokkal és különvonatokkal.

A katonák Nickelsdorfnál (Miklóshalma) hétfőn éjszaka felállítottak csaknem 180 sátrat, amelyben összesen 800 ember fér el. Kedden éjszaka további 1500 ember érkezett a településre. Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) hétfőn és kedden is több alkalommal biztonsági okokból lezárta a határátkelőnél lévő A4-es autópályát, minthogy ismét azon haladtak gyalog a menekültek.

A dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal) hétfőn 4500, kedd hajnalban 500 menekült érkezett Ausztriába, őket buszokkal szállították tovább tartományi befogadóhelyekre. A településnél száz rendőr teljesít szolgálatot kedden.

Az alsó-ausztriai szükségszállásokon 1900-an éjszakáztak hétfőn, Schwechatnál 500, a tullni csarnoknál ezer embert tudtak fogadni, hétfőtől Sankt Pöltenben további háromszáz főnek alkalmas befogadóhelyet nyitottak meg. A tartomány további szálláshelyek után kutat.

A salzburgi pályaudvar közelében kialakított szükségszálláson 600-an éjszakáztak, akik már kedd reggel javarészt tovább is utaztak Németország irányába. A rendőrség tájékoztatása szerint kedden délelőtt nyugodt volt a helyzet a pályaudvaron.

Az osztrák belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy az ausztriai határellenőrzést "fokozatosan" vezetik be, azonban a konkrét lépések még előkészítés alatt állnak.

A tárca közlése szerint a benyújtott menekültkérelmek száma nagyjából az utóbbi hetek és hónapok átlagának megfelelő, nem nőtt drasztikusan. Akik nem nyújtottak be menekültkérelmet, de mégis Ausztriában tartózkodnak, mindenekelőtt ellátásban részesülnek, hiszen a minisztérium tájékoztatása szerint elsődleges szempont, hogy akik súlyos helyzet elől menekültek, ellátást kapjanak, a többi intézkedés ez után következik majd. Azok, akik érvényes utazási dokumentumok nélkül jöttek Ausztriába, kiutasíthatók az országból.

 

Hatályba lépett a válsághelyzetről szóló kormányrendelet

Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, a dokumentum megjelent a Magyar Közlönyben.

A rendelkezés Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig.

A rendelet az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról.

A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint - lehetőség szerint - a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.

Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról - rendelkezett a kormány.

Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden jelentette be, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, mindenkinek - a valódi menekülteknek is - elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt.

 

Sokan várakoznak Horgosnál, tüntettek is

Egyre több migráns várakozik a régi horgos-röszkei határátkelőhelynél, kedd délelőtt többször "freedom, freedom", azaz "szabadság, szabadság" felkiáltásokkal tiltakoztak és azt követelték, a hatóságok engedjék be őket Magyarországra.

Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Presevóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok.

A magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták a migránsokat - beszámolóik szerint - arról, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be, menjenek a másik horgosi átkelő felé, ott bejuthatnak Magyarországra. A szerb rendőrök viszont visszaterelték a határátkelőre azokat, akik az autópálya felé indulva megpróbáltak átmenni a másik átkelőre.

A migránsok között voltak szervezők, akik többeket arról próbáltak meggyőzni, hogy induljanak el Horvátország irányába. Egy ilyen szervező az MTI tudósítójának azt mondta, Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.

A szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba az éjszaka folyamán a nem hivatalos adatok szerint körülbelül háromezren érkeztek, egyelőre nem lehet tudni, hogy ők a magyar határ felé indultak-e vagy már valamilyen alternatív útvonalat választottak.

 

Trócsányi: a problémát Európán kívül kellene kezelni

A bevándorlás problémáját Európán kívül kellene kezelni, máskülönben folyamatosan újabb menekültszámokról és a menekültek elosztásáról fogunk beszélni - nyilatkozta Trócsányi László igazságügyi miniszter az in.gr című görög hírportálnak.

A tárcavezető a Frontex - azaz az Európai Unió határvédelmi ügynöksége - megerősítése mellett foglalt állást, és olyan megoldásokat sürgetett, amelyek megakadályozzák a tömeg beáramlását Európába.

Értékelése szerint türelemre, párbeszédre van szükség, és figyelembe kell venni, hogy Európa népei különbözőek. "Ez nem az Egyesült Államok" - fogalmazott, kifejtve: minden országnak megvan a saját történelme, minden népnek más a véleménye, kultúrája és tapasztalata.

Különbözik például Franciaország, amelynek Afrikából vannak tapasztalatai, Németország, amely nagy, iparral rendelkező ország, Közép-Európa államai pedig tulajdonképpen csak negyedszázada lettek függetlenek - mondta Trócsányi László, aki szerint emiatt "mi olyan megoldásban hiszünk, amely nem technokrata. Egyszerűen olyan megoldást szeretnénk, amelyet az Európai Unió összes népe elfogad".

Az igazságügyi miniszter felszínes megoldásként jellemezte a Juncker-tervet. Ezt egy olyan mérnökhöz hasonlította, aki csak a terveit nézi és számol, a helyzet okáról ugyanakkor nem beszél.

Magyarország szerint először meg kell találni az ide vezető okokat és a segítség módját, utána lehet megvitatni a megoldás mikéntjét, az Európán kívüli és belüli felelősségeket - fejtette ki.

A miniszternek felvetették, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Görögországot hibáztatta a migrációs válságért. Erre úgy reagált, hogy a kritika a schengeni rendszer védelmében hangzott el, amely összeomlani készül, és ezt Magyarország el akarja kerülni.

Trócsányi László a biztonsági határzár megépítésének indokául azt mondta: megoldást kellett találni arra, hogy jogszerű legyen a belépés Magyarországra. A miniszter a kormány fontos kötelességeként hivatkozott a határok védelmére, és kijelentette: a kerítés nem jelenti azt, hogy Magyarországot nem érdeklik a menekültek, és lesznek olyan helyek, ahol be tudnak jönni.

Az Európai Unió jövőjét firtató kérdésre olyan értékként határozta meg az EU-t, amelynek alapja a közös szolidaritás és a felelősség. "Olyan Európában szeretnénk élni, amely nem válik szét nagy és kis országokra, minden országnak ugyanolyan értéke lesz, és az erős országok figyelembe fogják venni a kis országok véleményét" - fogalmazott.

 

Szijjártó: jelenleg nincs helye a diplomáciai finomkodásnak

Szijjártó Péter szerint a jelenlegi helyzetben a diplomáciai finomkodásoknak nincs helye, hiszen a bevándorlási válság miatt az Európai Unió fennállása egyik legnagyobb kihívásával néz szembe. Szijjártó Péter a Pesti Srácok portálnak adott, kedden megjelent interjúban arról is beszélt, hogy szerinte nem túlzóak a 30-35 millió potenciális migránsról szóló nemzetközi elemzések.

A politikus az online lapnak azt mondta, a jelenlegi helyzetben csak egyenesen és világosan lehet fogalmazni, a mellébeszélésnek semmi értelme, és nincs helye más országok alaptalan kritizálásának sem.

Mint mondta, teljesen megdöbbentő, hogy Werner Faymann osztrák kancellár a holokausztot állítja párhuzamba a bevándorlási válsággal.

"Ez nem csak túlmegy a jó ízlés határán és igazságtalan Magyarországgal szemben, hanem méltatlan a XXI. század bármely uniós vezetőjéhez" - fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a népvándorlás utánpótlása kimeríthetetlen, és nem túlzóak a 30-35 millió potenciális migránsról szóló nemzetközi elemzések. Hozzátette: olyan masszív népvándorlási hullámmal állunk szemben, ami éveken át folyamatosan problémát fog jelenteni Európának.

Arra a felvetésre, hogy már zsidó szervezetek is tiltakoztak az osztrák kancellár kijelentése miatt, úgy reagált, hogy politikai haszonszerzés céljából ilyet tenni tisztességtelenség.

A miniszter kijelentette, egyetlen megoldás létezik: lezárni a határainkat, és segíteni azokat az országokat, ahonnan ezek az emberek elindulnak, valamint a szomszédállamaikat, ahol még eséllyel tartóztatható fel a migránsáradat.

Közölte, a bevándorlási krízissel egy időben zajlik egy nagyon durva médiakampány Magyarország ellen, talán még durvább, összehangoltabb és hazugabb, mint a 2010 utáni volt. Azt próbálják elhitetni Magyarországról - folytatta - , hogy nem tartja be a nemzetközi szabályokat, holott talán Magyarország az egyetlen az érintett országok közül, amely következetesen betartja ezeket a megállapodásokat.

Úgy értékelte, hogy a keddi nap vízválasztó lesz, az új jogi és fizikai környezet minden eddiginél nagyobb lehetőséget ad majd Magyarország és Európa megvédéséhez.

 

Hétfőn 4500 menedékkérő érkezett Németországba vonattal

Hétfőn 4500 menedékkérő érkezett Németországba vonattal, szeptember eleje óta pedig csaknem 92 ezer - ismertette a szövetségi rendőrség kedd délelőtti összesítését a Spiegel Online hírportál.

A határvédelemért is felelős szövetségi rendőrség kimutatása alapján az utóbbi hetekben nagymértékben fölerősödött menekülthullám némileg enyhült a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása óta.

Az ellenőrzés súlypontja a bajor-osztrák határ, az intézkedést vasárnap 17.30-kor vezették be. A megelőző másfél nap alatt csaknem 20 ezer menedékkérő érkezett Bajorországba.

A menedékkérők nem ellenőrzött és nem irányított, tömeges beutazása különvonatokon megszűnt, a folyamat rendezetté vált. A szövetségi rendőrség munkatársai mindenkit ellenőriznek a határon, az utakon és a vonatokon is. A németországi tartózkodásra feljogosító dokumentummal nem rendelkező embereket feltartóztatják, és ha ezek az emberek azt mondják, hogy menedékjogot akarnak kérni Németországban, akkor helyben, már a határon regisztrálják, majd menedékkérőket befogadó állomásra szállítják őket.

Az intézkedés jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a határ térségében, valamennyi fontosabb úton, autópályán torlódás keletkezett, és a vonatokat is megállítják a határon, hogy ellenőrizzék az utasokat és leszállítsák a Németországba belépéshez szükséges iratokkal nem rendelkező embereket.

A német rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt a Bild című lapnak azt mondta, hogy a határellenőrzés hosszabb távú, hónapokig tartó fenntartására nincs elég rendőr. Akár az is előfordulhat, hogy el kell halasztani mérkőzéseket a labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga), mert az erőket a határra összpontosítják, és ezért nem tudják biztosítani a jellemzően több tízezer szurkolót vonzó mérkőzéseket - mondta a szakszervezeti vezető a Bild keddi számában megjelent összeállításban.

Az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának gazdasági következményeire figyelmeztetett. Az ellenőrzés esetleges tartóssá válása zavart okozna a belső piac működésében és a munkaerőpiacon is, hiszen hátráltatja a határokon át ingázó munkavállalók mozgását - mondta a konzervatív CDU politikusa a Handelsblatt című üzleti lapnak.

Nem szorosan a határellenőrzés visszaállításához, de a menekültválsághoz kapcsolódó fejlemény, hogy a Bild szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy 500 millió eurós "mini takarékossági csomagot" fontolgat, az elképzelés szerint a menekültválság kezelésére szánt plusz forrást a minisztériumok kiadásainak csökkentésével biztosítanák.

 

Folyamatosan jelen van a Katolikus Karitász Röszkénél

A múlt hétvégén a Katolikus Karitásznak folyamatosan tíz-húsz munkatársa, illetve önkéntese volt kinn Röszkénél, és orvosi ellátással, takaróval, élelemmel segítették a migránsokat - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága kedden az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy péntektől vasárnapig csaknem 15 ezer migráns lépte át a határt Röszkénél. A Katolikus Karitász orvosi sátraiban folyamatos volt a rendelés, a váltásban folyamatosan jelen levő 10-20 önkéntes pedig meleg ruhával, takaróval, sátrakkal, ivóvízzel, pelenkával, élelemmel, valamint izolációs fóliával látták el a rászorulókat.

A munkát megkönnyítette, hogy több nyelven fordítanak: arab, perzsa, urdu, fárszi, pastu, angol és német tolmácsok segítik az ellátást - írták.

A szervezet Körmenden és a már megnyitott szentgotthárdi táborban is segíti a munkát - tették hozzá.

 

Német belügyminiszter: beszélni kell a nyomásgyakorlás eszközeiről

Beszélni kell a nyomásgyakorlás eszközeiről - jelentette ki Thomas de Maiziere német belügyminiszter kedden a menekültkvóták ügyével kapcsolatban a ZDF német országos köztelevízióban.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek hétfői brüsszeli üléséről szólva Thomas de Maiziere kiemelte: "messze van" a megállapodás a menekültek tagországok közötti elosztására szolgáló, nem szükséghelyzeti, hanem állandó, "tartós elosztási kvótáról".

Hozzátette: az elképzelést elutasító országokkal "nem történik semmi, hiszen a menekültek elkerülik őket, és ezért beszélnünk kell a nyomásgyakorlás eszközeiről".

Kiemelte: "gyakran olyan országokról van szó, amelyek sok strukturális támogatást kapnak az Európai Uniótól".

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének részéről szerinte helyes felvetés, hogy beszélni kell arról, hogy az érintett országok viszont "kevesebb strukturális támogatást" kapnak.

A konzervatív CDU politikusa elmondta: a menekültválság kezelése "Magyarországon, Ausztriában és Németországban természetesen már túl késő", mert a "problémák a válságövezetekben, Törökországban és Görögországban vannak".

Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a "görögök egyszerűen továbbterelik" a menekülteket Európa belseje felé - hangoztatta a német belügyminiszter.

Hozzátette: a görög kormány hétfőn jelezte az első alkalommal, hogy hajlandó "várakozási övezetek" - uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok - kialakítására, az együttműködésre az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR), és első alkalommal kért segítséget is az EU-tól.

Leszögezte: Görögország a "döntő pont", ahol a menekültválság kezelésével gyorsan enyhíteni lehet a terheket.

Hétfőn a brüsszeli ülés után a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége közölte, hogy az uniós tagállamok többségének belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi 40 ezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között, bár a tervet nem támogatta mindenki.

 

Szakértő: Magyarországnak jogi kötelezettsége megvédeni a schengeni határokat

Magyarországnak az uniós jog szerinti kötelezettsége védeni, illetve kontroll alatt tartani a schengeni határokat, és ugyanígy a migránsok regisztrálását is uniós jogszabály írja elő - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Tóth Norbert közölte: a határvédelmi kötelezettség mint uniós és schengeni tagállamot Görögországot is terheli, de állandó politikai és gazdasági válsága miatt "szemmel láthatóan ennek nem tud eleget tenni". Az uniós jog szerint ha az érintett tagállam kéri, akkor lehet küldeni gyors reagálású határvédelmi csapatokat a helyszínre, azonban egyelőre nem került nyilvánosságra olyan információ, hogy Görögország ezt kérte volna.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn Brüsszelben, az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozásán felmerült, hogy Görögország nem biztonságos országnak számíthat, a szakértő azt mondta: bizonyos tagállamok bizonyos bírói fórumai egyedi döntésekben már korábban is hoztak már ilyen határozatot más uniós tagállammal kapcsolatban.

"Nem ez az ideális állapot, de nem példa nélküli" - jegyezte meg Tóth Norbert.

 

Megnyílt az áteresztő pont Röszkén

Megkezdték a menekültek beeresztését Röszke közelében, az autópályánál található határátkelő mentén a magyar hatóságok által kialakított áteresztő pontba - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A NATO-kerítéssel körbevett és lakókonténerekkel berendezett tábor az a terület ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket, és megvárhatják annak elbírálását is.

Az áteresztő pont bejárata körül tumultuózus jelenetek alakultak ki, ugyanis az egyetlen, normál szobaajtó méretű bejáraton lehet bejutni a területre, az ajtó előtt pedig több száz migráns gyűlt össze.

A menekültek annál is inkább hosszú várakozásra számíthatnak, mert önkéntesektől származó információ szerint egy-egy embernél a hivatalos procedúra akár fél órát is igénybe vehet.

A rendőrök élelmiszercsomagot osztanak a várakozóknak.

 

Rendőrség: zavartalan a forgalom Hegyeshalomnál az M1-esen

Zavartalan a forgalom az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden délelőtt az MTI-t.

A határzár feloldásával a rendőrség megszüntette a terelést a 165-ös kilométernél az M15-ös autóút felé.

A rendőrség hétfő délután óta terelte az autókat Rajka irányába, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perckor mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt.

 

A rendőrök vezetik a honvédekkel közös járőrözéseket

A rendőrök vezetik a honvédekkel közös őr- és járőrszolgálatokat a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése esetén, és ők lesznek a felelősek a meghatározott feladatok teljesítéséért, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazásának jogszerűségéért is - olvasható Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden hatályba lépett együttes utasításában.

A Magyar Honvédségnek a rendőrségi feladatok ellátásában történő közreműködése rendjéről szóló utasítás kimondja, az országos rendőrfőkapitány és a honvéd vezérkar főnöke külön együttműködési megállapodást köt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén szükséges feladatok koordinált végrehajtásáról, valamint az arra való felkészülésről.

A miniszteri utasítás szerint a rendőrök a közös szolgálati feladatok ellátásával összefüggésben intézkedések foganatosítására kérhetik fel a honvédeket. Ez a felkérés csak akkor tagadható meg, ha foganatosítása jogszabályba ütközne, vagy az a végrehajtására kijelölt honvédtől nem várható el, illetve a körülmények azt nem teszik lehetővé.

A honvédek a felkért intézkedés foganatosítása közben a jogszabályokban meghatározott kényszerítő eszközöket alkalmazhatják.

Az intézkedéseket alapvetően a járőrvezető rendőrnek kell foganatosítania, míg a honvédek közvetlen biztosítást adnak.

A Hivatalos Értesítőben megjelent utasítás kimondja, hogy közös szolgálat esetén a honvédek csak akkor kezdeményezhetnek önálló intézkedést, ha a járőrvezetővel nem állnak közvetlenül kapcsolatban vagy azonnali intézkedésre van szükség.

A honvédség emellett a rendőrség igénye esetén élelmezést biztosít a tömeges bevándorlással összefüggő feladatok végrehajtásában résztvevő belügyi szervezeteknek és közfoglalkoztatottaknak.

A két tárcavezető utasítása külön rendelkezéseket tartalmaz a tranzitzóna őrzés-védelmére, amit a rendőrség, illetve honvédség önállóan, teljes körű intézkedésre jogosultan lát el.

 

OBH: hétnapos munkavégzésre készülnek a bírák

Százharminc kijelölt bíró munkájára támaszkodva hétnapos munkavégzésre készülnek a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságok - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedden az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy az OBH a Szegedi Törvényszék megnövekedett feladatainak ellátásához nemcsak a szükséges személyi feltételeket, hanem a tárgyi eszközöket is folyamatosan biztosítja.

A Szegedi Törvényszék munkáját mintegy 130 bíró segíti majd kirendeléssel: a Gyulai Törvényszékről kettő, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró már szeptember 15-étől munkába áll Szegeden, míg a többiek - szükség esetén - negyvenes turnusokban váltják egymást. Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt is kirendelnek a várható válsághelyzet kezelésére - írták. A kirendelt bírák és a titkárok egy része a többletfeladatokat saját munkája mellett látja el.

Az OBH közleményében hangsúlyozta: a Szegedi Törvényszék gondoskodik elegendő hivatali ügyintézőről és megfelelő tárgyalótermek kialakításáról, hogy méltó körülmények között fogadhassák az ügyfeleket.

A jogszabályi rendelkezés alapján a bíróságoknak a határzár jogellenes átlépésével, megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatniuk - emlékeztettek. Az új típusú ügyek száma nagyban függ attól, hányan kísérlik meg a határon az említett cselekmények elkövetését, valamint attól, hogy a bevándorlási hivatal határozatai után mennyi ügy kerül majd bírósági szakba.

A megnövekedett ügyérkezés jelenleg a Szegedi Járásbíróság büntető ügyszakát és a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakát érintheti kiemelten - írták.

A Szegedi Járásbíróságon - ha az ügyérkezés ezt szükségessé teszi - a bírák hétköznapokon 8 órától 18 óráig meghosszabbított munkarendben, szombaton és vasárnap pedig 8 órától 16 óráig tárgyalnak majd.

A közigazgatási ügyszakban lefolytatandó felülvizsgálati eljárásoknál - ha személyes meghallgatásra van szükség - a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületét "kép- és hangfelvétel továbbítására alkalmas" eszközzel kötik össze az OBH által tranzitzónáknak nevezett áteresztőpontokon kialakított meghallgatószobákkal.

A bírósági szervezetrendszer egésze, azon belül pedig a jelen pillanatban többletfeladatok ellátásával megbízott Szegedi Törvényszék is folyamatosan és megfeszített erőkkel dolgozik azon, hogy a módosító törvény hatálybalépésétől kezdődően biztosítsa a szervezetre háruló többletfeladatok maradéktalan ellátását, az időszerű és magas színvonalú ítélkezést - áll a közleményben.

 

A rendőrség időről időre lezárja az M5-öst a határnál

A rendőrség vaskordonokkal időről időre lezárja az M5-ös autópálya mindkét oldalát a magyar, illetve a szerb határellenőrzési pont közötti területen, amíg a határ szerb oldalán táborozó menekülteket átirányítják a határátkelő előtt az áteresztő pontra - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója kedd délelőtt.

A hatóságok az autópályánál lévő határátkelő közvetlen közelében alakították ki azt a területet, ahol a migránsok beadhatják menedékkérelmüket és meg is várhatják annak elbírálását.

Ugyanakkor a terület egyelőre még nem nyílt meg, és ezért több száz migráns "torlódott fel" a kapujában, beengedésre várva.

Időközben a Röszke és Horgos közötti, az 5-ös számú főúton található úgynevezett régi átkelő szerb oldalán spontán kialakult menekülttábornál arab nyelven hangosbeszélőkkel tájékoztatják a menekülteket arról, hogy az áteresztő pont érintésével nyújthatják be menedékkérelmüket.

Az MTI tudósítója is megtette a régi átkelőtől az áteresztő pontig vezető utat a migránsokkal. Az útvonal átvágott kerítéseken, elhagyott gazzal benőtt betonplaccokon és gyommal felvert mezőkön át vezet egészen az autópálya betoncsíkjáig, ahol migránsok feltorlódása esetén a rendőrök gördülő kapukkal közvetlenül a határ előtt a migránsok átkelésének idejére lezárják az autópályát, majd egy idő után újra engedik a nemzetközi forgalmat.

Az autópályán hosszú sorokban torlódnak a kamionok és a személygépkocsik - tapasztalta az MTI tudósítója.

 

Családi embercsempész-szervezet került előzetes letartóztatásba

Előzetes letartóztatásba került egy hattagú, "családi alapon működő" embercsempész-bűnszervezet - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a honlapján. A gyanúsítottaknál nagy mennyiségű készpénzt és értékes gépkocsikat foglaltak le.

A rendőrség adatai szerint három ásotthalmi és két szegedi férfi, valamint egy algyői nő "családi alapokon működő bűnszervezetet" hozott létre, és rendkívül szervezetten követett el bűncselekményt. A csoport tagjai ugyanis felosztották egymás között a feladatokat, így egy-egy tag tartotta például a kapcsolatot a szerbiai bűnözői csoportokkal, szervezte meg a szállítást, kísérte az illegális bevándorlókat Magyarországon - olvasható a közleményben.

A gyanúsítottaknál tartott házkutatáson a nyomozók nagy mennyiségű készpénzt, éjjellátó készülékeket, több mobiltelefont és SIM-kártyát, három személygépkocsit és egy 7,5 tonnás tehergépkocsit foglaltak le - tették hozzá.

A bíróság elrendelte a gyanúsítottakat előzetes letartóztatását.

 

Készül az egyik áteresztési pont Röszkénél

Készül az egyik úgynevezett áteresztési pont Röszkénél, az autópályán található határátkelő közelében - tapasztalta a helyszínen kedden az MTI tudósítója.

A magyar hatóságok konténereket állítottak fel, ám egyelőre senkit nem engednek be a területre.

Közben kedd reggelre mintegy 300-400 migráns rekedt a Horgos és Röszke közötti, az 5-ös főút menti úgynevezett régi határátkelőhelyen. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik a helyszínen tartózkodó aktivistája arra a kérdésére, hogy mi fog történni az emberekkel, azt válaszolta, hogy "ezt senki nem tudja".

Az MTI tudósítója reggel több menekült csoporttal is találkozott a magyar oldalon, az utak mentén Mórahalom és Röszke térségében. Ők még vélhetően az éjféli határzár előtt kerültek magyar területre és kikerülték a hatósági ellenőrzéseket.

 

Szünetel a röszkei és az ásotthalmi határátkelőhelyek működése

Szünetelteti a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától a rendőrség - jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A rendőr ezredes ismertette: erről az intézkedésről a szerb oldalon kialakult helyzet miatt döntöttek, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak a határ túloldalán tartózkodó illegális bevándolók miatt. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették.

Balázs László elmondta: ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt.

Ismertette: idén januártól éjfélig 200 778 illegális bevándorlót regisztráltak, ebből a hétfői napon 9146-ot, akik közül 8850-et a szerb-magyar határszakaszon.

Beszámolt arról, hogy éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat az ideiglenes biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt. Előállításuk folyamatban van - tette hozzá.

Az M1-es autópályán Ausztria irányába áll a forgalom, valamennyi más határátkelőn Ausztria irányába az átlépés folyamatosan biztosított - mondta.

Szabó Csontos Stefánia, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője bejelentette: a keddtől hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódóan a bűncselekmények nyomozására egy 100 fős nyomozó egységet állított fel a rendőrség. Ők nem a határrendészeti kirendeltség állományába tartoznak, az ország különböző megyéiből vezényelték őket Szegedre, ahol a munkájukat végzik.

 

Szakértő: Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a migránsok

Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása után Horvátország vagy Románia felé kerülhetnek a már Szerbiába érkezett, az Európai Unióba tartó illegális migránsok.

A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában arról beszélt, hogy a következő két-három hétben "valamelyest nyugodtabb lesz a helyzet", a kérdés az lesz, az érkezők miként reagálnak arra, hogy jelentős hányaduk menedékkérelmét elutasítják.

Mátraházi Tibor elmondta: a szerb-horvát határ nagy részén a veszélyes Dunán kellene átkelniük, délebbre pedig a magyarországinál jóval nehezebb terepen vezet az út.

Talán a tél közeledte időt hagy arra, hogy felkészüljünk a tavaszi hullámban érkező újabb menekültáradatra - fogalmazott a szakember.

 

Őrizetbe vett a rendőrség egy balesetet okozó lengyel embercsempészt az M1-esen

Őrizetbe vett a rendőrség egy balesetet okozó lengyel embercsempészt hétfő este az M1-es autópályán Abdánál - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

Takács József közölte, hogy az 57 éves férfi az általa vezetett autóval, amelyben négy szír állampolgár is utazott, balesetet okozott az M1-es autópálya 129-es kilométerénél a Hegyeshalom felé vezető oldalon.

A sofőr beismerte, hogy az okmányokkal nem rendelkező utasait illegálisan vitte volna Ausztriába.

A balesetben a sofőr nem, utasai könnyebben sérültek meg.

 

Egyre több migráns vár arra, hogy beléphessen Röszkénél

Egyre több, kedd reggel mintegy háromszáz migráns várt arra a régi horgos-röszkei, azaz a Horgos 2 nevű határátkelőhelyen, a szerb oldalon, hogy beléphessen Magyarországra.

Mintegy kétszáz migráns várt arra hajnali fél 1 óta, hogy megnyíljon a határátkelő, és átkelhessen Szerbiából Magyarországra. Ők sátrakban, vagy takaróba burkolózva az aszfalton aludtak. Reggel további körülbelül százan csatlakoztak a várakozókhoz. A Horgos 2 nevű határátkelőhelyen 7 és 19 óra között elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át, a migránsok a határnyitást várják, és abban bíztak, a hétfő este érkezettekhez hasonlóan ők is beléphetnek az Európai Unióba. A határátkelőnél rögtönzött tábor alakult ki, olyan információkat is lehetett hallani, hogy hamarosan mobilvécéket is felállítanak az út mentén.

Az átkelőt nem sokkal éjfél után zárták le, előtte azonban a hatóságok beengedték Magyarországra az átkelő kapuja előtt várakozó több száz embert.

A szerbiai menekültügyi szervezetek, valamint a migránsokat segítő önkéntesek becslése szerint kedden is több százan érkezhetnek még a szerb-magyar határra.

Hétfőn több szerbiai politikus is kijelentette: arra számít, hogy a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése után megváltozik a migránsok útvonala.

Hétfő este a magyar határőrség közölte a határátkelőhelyen tartózkodó migránsokkal: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra.

 

Rogán: ki kell hirdetni a válsághelyzetet

A Fidesz frakcióvezetője szerint a lehető leggyorsabban ki kell hirdetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet; Rogán Antal erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt kedden reggel, órákkal azt követően, hogy hatályba lépett az e kategóriát bevezető jogszabály-módosítás.

"Az elmúlt hetek egyértelműen rámutattak arra, hogy rendkívüli migrációs veszélyhelyzet van Magyarországon és értelemszerűen az Európai Unió többi országában is" - fogalmazott, hozzátéve, "meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyek segítik megvédeni az országhatárt".

A politikus megjegyezte: sokat kell még várni, mire kiderül, hogyan működik a határzár és az érintettek mennyire fogadják el ezeket az intézkedéseket, ugyanakkor azt hangsúlyozta, a kormány több mint egy hete folyamatosan tájékoztatja az új szabályokról a Magyarország felé tartó migránsokat.

"Bebizonyosodott az elmúlt hetekben, hogy Orbán Viktornak igaza van, hiszen ő hónapok óta hangoztatja, hogy ha nem tudjuk megvédeni a schengeni határokat, akkor Európában belül fognak felemelkedni a határok" - jegyezte meg Rogán Antal, aki ezért a legfőbb feladatnak a külső határok védelmét említette.

 

M1 - Megrongálták Röszkénél a határkerítést

Migránsok megrongálták a műszaki határzárat kedden reggel, a röszkei átkelőhöz közel - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. Az ott járőröző rendőrök elfogták, majd előállították őket - hangzott el a műsorban, ahol arra is emlékeztettek: keddtől a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak a határzárat megrongálókra.

Az M1 tudósítása szerint néhány száz méterre a röszkei átkelőtől vágták át a kerítést, a gyorstelepítésű (NATO-)drótakadályra pedig rongyokat terítettek, hogy sérülés nélkül tudjanak átjutni azon.

 

Továbbra is zárva az M1-es Hegyeshalomnál

Továbbra is zárva az M1-es autópálya a hegyeshalmi határátlépési pontnál, a forgalmat a rendőrség tereli - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedd reggel az MTI-t.

A forgalmat - ahogy hétfőn is - a 165-ös kilométernél Rajka felé az M15-ös autóútra terelik.

Felhívták a figyelmet, hogy aki Ausztriába szeretne utazni, válassza a jánossomorjai vagy a soproni határátlépési pontokat.

Közben éjszaka megszűnt a hétfőn kialakult torlódás az M15-ös autóúton, de a kamionok a Szlovákiában elrendelt, szeptember 15-én este tíz óráig tartó kamionstop miatt nem léphetik át a szlovák-magyar határt.

A rendőrség hétfő délután óta tereli az autókat az M1-es autópálya 165-ös kilométernél az M15-ös autóútra, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perctől mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt.

 

Szerbiában több százan tartanak még a magyar határ felé

Több százan tartanak még a magyar határ felé Szerbiában: a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba hétfőn kétezren érkeztek, ők még nem értek el Horgosig, az MTI tudósítója pedig több tucatnyi olyan migránssal találkozott kedd éjszaka, aki a síneken gyalogolt a határátkelőhely felé.

A határátkelőn viszont már nem engednek át senkit - legalábbis ezt mondják az újonnan érkezőknek.

A Horgos 2 nevű határátkelőhelyen elsősorban az autópályáról letiltott járművek kelhetnek át 7 és 19 óra között, az átkelőt azonban hétfő kora este lezárták előttük, hogy a migránsokat ide tereljék. A főleg a Közel-Keletről érkezőket buszokkal szállították Presevóból, Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról az átkelőhöz, ahol kisebb csoportokban engedték be őket Magyarország területére.

A magyar határőrség hétfő este - nem sokkal a határvédelmi szigorítások életbelépése előtt - közölte a határátkelőhelyen tartózkodó migránsokkal: a zöldhatáron 35 méterenként egy-egy rendőr vagy katona áll, ezért ne próbáljanak meg ott átjutni Magyarországra - mondta egy arab-angol tolmács az MTI-nek Horgoson.

 

Orbán: az európai életforma van veszélyben

A kormányfő szerint a jelenlegi bevándorlási hullámmal veszélybe került az európai életforma, amelyet meg kell védeni, márpedig Európát csak akkor lehet megtartani olyannak, amilyen, ha nem engedünk be mindenkit.

Orbán Viktor erről a TV2-nek adott interjúban beszélt, amelyet teljes terjedelmében keddre virradó éjszaka sugárzott a csatorna.

A miniszterelnök, reagálva a német és az osztrák határellenőrzés visszaállítására, úgy fogalmazott: "Lehetne viccelődni, hogy olyasmit tesznek az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de most ennek nincs itt az ideje".

Szerinte egyébként a nép kényszerítette ki a kormányzati álláspontok gyors megváltozását Nyugat-Európában. Európa földje mégiscsak egy demokrácia, "itt nem lehet szembemenni az emberek akaratával" hosszú ideig és érvek nélkül - kommentálta a történteket.

Nyugat- és Közép-Európában is úgy érzik az emberek, hogy az életformájuk van veszélyben, ott ugyanis, ahol az iszlám térségéből érkezett nagy számú közösség él, párhuzamos társadalmak jönnek létre, az utánpótlás pedig korlátlan - fejtette ki, azzal folytatva, hogy ez előrevetít egy olyan Európát, "ahol a mi életformánk kisebbségbe fog szorulni". "Úgyhogy igazából az életformánkat védjük" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon hotspot, menekülttábor, elosztóhely, gyűjtőhely nem jöhet létre, erről szó sem lehet. Ha már valahol menekülttábort akarnak létrehozni az EU területén, annak Görögországban kell lennie - közölte.

A miniszterelnök az interjúban valószínűsítette, hogy a keddi kormányülésen kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. "Ha fogad, akkor inkább az igenre fogadjon" - mondta a kihirdetést firtató kérdésre.

A keddtől hatályos új magyar szabályok közül kiemelte: a határzár illegális átlépése bűncselekménynek minősül, amiért börtön, illetve kitiltás jár. A határon táblák jelzik majd, hogy ha valaki törvénytisztelő módon akar belépni Magyarországra, merre menjen az ügyintézési pontokhoz. "A határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak" - fogalmazott.

Kifejtette: ha valaki azt mondja magáról, hogy menekült, a magyar hatóságok meg fogják kérdezni tőle, hogy Szerbiában adott-e be menedékkérelmet. Ha nem, miután Szerbia biztonságos ország, elutasítják a kérelmét. Ezzel kapcsolatban jelezte, magas visszautasítási arányra számít, mert az a tapasztalat, hogy a Magyarországra érkezők általában nem adnak be menedékkérelmet Szerbiában.

Arról is beszélt ugyanakkor, hogy a most érkező bevándorlók nagy része nem menekült. A háború sújtotta országból érkezőkről úgy fogalmazott: joguk van arra, hogy biztonságos helyen éljenek, és hogy visszatérjenek majd a szülőföldjükre. Utóbbit leginkább akkor tudják megtenni, ha a környéken maradnak, ezért kell támogatni Jordániát, Libanont és például Törökországot - magyarázta.

Azonban "ezek az emberek, akik itt átrontanak, átcsörtetnek Magyarországon", Ausztriában sem állnak meg. Ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak. Akinek nem jó a szerb, a magyar és az osztrák életszínvonal sem, "az nem a biztonságot tartja szem előtt, hanem az életszínvonalat: német életet akar élni" - fogalmazott Orbán Viktor.

Szerinte "senki sem kérheti tőlünk, hogy azt, amiért megdolgoztunk, egyébként már bajban, életveszélyben nem lévő emberekkel osszuk meg". A segítséget joggal várják el, de ez nem azonos azzal, hogy "idejövök, és megpróbálok elvenni az európaiaktól valamit, amiért azok megdolgoztak" - mondta. Hozzáfűzte: jó lenne, ha gyakrabban lehetne hallani a bevándorlóktól a "kérem" és a "köszönöm" kifejezéseket a "jár nekem", "követelem" helyett.

Arról is beszélt, hogy a bevándorlásra sok tízezer ember kapcsolódott rá, és jutott pénzszerzési lehetőséghez. Azt is megjegyezte, hogy Magyarországon a Soros Alapítvány által támogatott civil szervezetek tekintélyes része is "bevetette magát".

A magyar honvédség közvetlen határvédelmi feladatokra való bevetéséről úgy nyilatkozott: ellenzéki támogatás híján "két hét időveszteséget szenvedünk el".

Hende Csaba távozását a honvédelmi miniszteri posztról a kormányfő úgy kommentálta: rossz magyar szokás, hogy ha egy magyarnak azt mondják, a határidő 30 nap, akkor a 30. napon fog végezni. Ám amikor "az életünkért futunk", akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha lehetséges korábban is - mondta, úgy fogalmazva, hogy ilyen értelemben Hende Csabát nem terheli felelősség, mert határidőre teljesítette volna a munkát, de ő gyorsabb haladást szeretett volna.

Orbán Viktor tudatta azt is, hogy eddig mintegy 30 milliárd forintba került Magyarországnak az illegális bevándorlás, és "nagyjából még ennyi költségünk lesz (...) a hátralévő időszakban". Az EU azonban csak néhány millió eurót adott, "tehát köszönőviszonyban sincs egymással" a két szám - mondta.

A kerítéssel kapcsolatos bírálatokra válaszul a miniszterelnök azt mondta: míg a vasfüggönyt azért építették, hogy elvegyék a szabadságunkat, addig "amit most építünk (...), azt a saját életformánk és szabadságunk megvédése érdekében építjük". Az őt ért bírálatokkal kapcsolatban megjegyezte, bár senkinek sem esik jól, ha lehordják, de ő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az ízléstelen támadások hatása alá kerüljön, mert akkor nem tudna higgadt fejjel dönteni.

Végül megerősítette azt a javaslatát, hogy összeurópai határrendészeti erőket kellene vezényelni Görögországba a határok megvédésére.

 

Kormányszóvivő: minden feltétel adott lesz a menedékkérelem benyújtásához

A törvényi szigorítások keddi bevezetése után is minden feltétel adott ahhoz, hogy legálisan formában lehessen magyar területre lépni, illetve menedékjogot kérni - jelentette ki a kormányszóvivő hétfő éjjel a magyar-szerb határon.

A magyar hatóságok minden eljárást az európai jognak és protokollnak megfelelően fognak végezni a zöldhatár lezárását követően is, az illetékes minisztériumok, a bevándorlási hivatal és a rendőrség felkészült a helyzet kezelésére - mondta Kovács Zoltán a röszkei határátkelőnél tartott sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor közölte, hogy a jövőben visszafordítják mindazokat, akik nem adtak be menedékkérelmet Szerbiában.

A politikus úgy vélekedett, ígéretes eredménnyel zárult az uniós tagállamok belügyminisztereinek hétfői, Brüsszelben megtartott találkozója. A magyar kormánynak ugyanakkor továbbra is az az álláspontja, hogy azután van értelme a menekültek elosztásáról beszélni, ha Európa meg tudja védeni a határait. Ehhez uniós segítségnyújtás szükséges a legkritikusabb pontokon - például Görögországban - Magyarország pedig kész ehhez hozzájárulni - fűzte hozzá.

Ugyancsak szükségesnek tartják egy pénzügyi alap létrehozását a válságövezetet környező országok számára annak érdekében, hogy ott támogassák a menekülteket, ahol még valóban menekültek - mondta Kovács Zoltán.

Kijelentette, hogy a magyar hatóságok eleget tettek a dublini egyezményben előírt kötelezettségeiknek, vagyis minden illegális határátlépőt regisztráltak. Ugyanakkor ez az elmúlt időszakban ezt az eljárást éppen a migránsok ellenállása nehezítette - hangsúlyozta.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, hogy minden feltétel adott a válsághelyzet kihirdetéséhez - annál is inkább, mert csak hétfőn 9 ezer illegális határátlépőt fogtak el a hatóságok -, és a kormány előtt van az erre vonatkozó javaslat.

Közlése szerint Röszkénél és Tompánál alakítottak ki olyan áteresztési pontokat, ahol a migránsok benyújthatják menedékkérelmüket és meg is várhatják ezek elbírálását.

Ugyanakkor akit a zöldhatáron elfognak, azt gyorsított eljárásban bíróság elé állítják. A tárgyalásokat a helyszínen bonyolítják le - mondta Bakondi György.

 

Azokat, akik Horgoson várakoznak, még beengedik Magyarországra

Kétórás várakozás után, néhány perccel éjfél előtt a magyar határőrség elkezdte húszas csoportokban beengedni a várakozó migránsokat Magyarországra Horgosnál. A menekültek úgy tudják, a határt azt követően zárják le, hogy a helyszínen lévők bejutottak.

Huszonkét óra után nem engedtek be migránsokat Magyarországra a Horgos 2 határátkelőn. A bevándorlók úgy tudták, azért, mert a röszkei oldalon elfogytak az őket továbbszállító buszok. A migránsok türelmesen várakoztak.

Az MTI tudósítójának több migráns is azt mondta, nem szeretné, ha Magyarországon nyilvántartásba vennék, nem szeretne ujjlenyomatot adni. A legtöbben Németországba tartanak.

A határon különböző segélyszervezetek és önkéntesek adtak élelmiszert és vizet a migránsoknak, valamint ők segítettek nekik ötös sorokba rendeződni, hogy az átkelésnél ne történjen rendbontás. Szerb rendőrök is vannak a helyszínen, ám nem avatkoznak be a migránsok mozgásába.

 

Asselborn: a tagállamok többsége támogatja 120 ezer menekült elosztását

Az uniós tagállamok többségének belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi negyvenezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között, bár a tervet nem támogatta mindenki - tudatta hétfő este a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége.

A tanácsülésen elnöklő Jean Asselborn luxemburgi miniszter közölte, hogy kétségkívül nem minden tagállam támogatja további 120 ezer menedékkérő szétosztását a tagállamok közül, de a lisszaboni szerződés értelmében erre nincs is feltétlenül szükség, a kérdésben minősített többséggel meg lehet hozni a döntést, az elvi egyetértés pedig mind a tagállamok számát, mind lakosságuk arányát tekintve nagyon széleskörű.

A javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyi tanács alkalmával fogadhatják el.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a 120 ezer menekült elosztásáról nem lett meg a remélt megállapodás.

"A tagállamok többsége kész továbblépni, de nem mind" - húzta alá.

Asselborn azt mondta, hogy egyes országoknak szerinte még egy kis időt kell hagyni. Mint mondta, az apró Luxemburg is képes arra, hogy néhány száz nem keresztény és eltérő bőrszínű embert befogadjon.

"Ezt a félelmet le kell győzni, és ez pár országban még nem sikerült" - hangoztatta.

A 120 ezer menekült áttelepítésére vonatkozó javaslatot a múlt héten jelentette be hivatalosan az Európai Bizottság elnöke. Asselborn emlékeztetett, hogy hiába sürgető a helyzet, az eljárási szabályokat tiszteletben kell tartani, a demokratikus eljárás pedig a javaslat alapos elemzését és az Európai Parlament álláspontjának kikérését is megköveteli.

"Korai lett volna, ha a tanács ma erről dönt, ugyanakkor a tagországok nagy többsége elvben elkötelezte magát további 120 ezer védelemre szoruló ember áttelepítése mellett a nagy migrációs beáramlásnak kitett tagállamokból" - húzta alá a luxemburgi miniszter.

Ismertette, hogy nagyobb támogatást kap majd az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, hogy elfogadható feltételeket tudjon biztosítani a Szíriával szomszédos országok menekülttáboraiban élőknek, Norvégia pedig nemzetközi donorkonferencia szervezését is vállalta.

Jean Asselborn arra is kitért, hogy a belügyminiszterek hivatalosan elfogadták az előző, negyvenezer menekült önkéntes felajánlások alapján való áttelepítésére vonatkozó javaslatot, és hiába nincs még meg mind a 40 ezer fő számára a felajánlás, a művelet a már elfogadott számokkal elindulhat. Júliusban valamivel több mint 32 ezer menekült áttelepítéséről sikerült megállapodniuk a tagállamoknak. A luxemburgi elnökség célja, hogy még az idén teljesüljön a negyvenezer fő befogadására vonatkozó felajánlás. Az áttelepítést 2017 nyaráig kell megvalósítani.

Asselborn leszögezte, hogy működniük kell a menekültstátusra jogosultakat kiválogatni hivatott, úgynevezett hotspotoknak Olaszországban és Görögországban is. Elmondása szerint Róma erre ígéretet is tett, Athén pedig segítséget kért az uniós intézményektől és a tagállamoktól, és meg is fogja kapni azt.

A biztonságos országok közös, uniós listájával kapcsolatban a luxemburgi politikus tudatta, hogy Törökországot nem fogják biztonságos országnak nyilvánítani az ottani, főleg a kurdokat érintő helyzet miatt.

A tagállamok között a miniszter beszámolója szerint közeledtek az álláspontok, hogy foglalkozni kell azoknak a hazajuttatásával, akik nem jogosultak menekültstátusra, és hogy az uniós határrendészeti ügynökségnek, a Frontexnek nagyobb szerepet kell kapnia.

A tanácsülésen elnöklő Asselborn külön kitért Görögország helyzetére, mondván: Athén európai kihívással néz szembe, a migránsok érkezésének közvetlen frontvonalában van, és támogatják, hogy javítani tudja külső határai védelmének hatékonyságát, valamint egész menekültrendszerét és befogadóképességét.

A luxemburgi bevándorlási miniszter arra is kitért, hogy aktívan támogatni kell a nyugat-balkáni államokat, valamint, hogy Törökország elsőrendű fontosságú partner ebben a kérdésben, és a többi érintett, unión kívüli országgal is meg kell erősíteni az együttműködést.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a szolidaritás és a felelősség egyensúlyának fontosságára emlékeztetett a válság kezelésében. Mint mondta: szolidárisnak kell lenni Görögországgal, Oroszországgal és Magyarországgal, javítani kell a határok ellenőrzését és a jogosulatlan menedékkérők hazajuttatását is.

"Ez közös európai cselekvést, fenntartható megoldást kíván" - mondta a migrációs válságról a volt holland külügyminiszter. Felhívta a figyelmet: arra is fel kell készülni, hogy közeleg a tél.

"Teljesítenünk kell kötelességünket azokkal szemben, akik háború és üldöztetés elől menekülnek, de azokkal szemben is, akik azt várják el, hogy jobban meg tudjuk védeni határainkat" - nyomatékosította Timmermans.

A politikus arra is kitért, hogy szerinte a menekültek befogadása is része kell legyen a megoldásnak, mert ennek révén kiiktathatók az embercsempészek, a menekültek nem adják el mindenüket, hogy kifizessék őket, és nem fulladnak bele a tengerbe vagy halnak meg úton Európa felé.

Dimitrisz Avramopulosz biztos úgy vélte, hogy a válság mindaddig tartani fog, amíg Európa szomszédsága lángokban áll. Mint mondta: ez a válság formálja történelmünket, kultúráink, társadalmaink jövőjét, és megmutatja, mennyire akarunk európaiak és egységesek lenni.

Arra reagálva, hogy több tagállam ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a schengeni övezetben, a biztos azt mondta: ez nem Schengen vége, mert ez a schengeni szabályok garantálta eszköztár egyik jogszerű eleme.

 

Hatályos a jogi határzár

Jogi határzár lépett hatályba kedd nulla órától Magyarországon, amely bűncselekménynek minősíti, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba. Az Országgyűlés szeptember eleji döntése alapján a kormány keddtől válsághelyzetet rendelhet el a tömeges bevándorlás miatt.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a parlament kivételes eljárásban.

A kedden életbe lépett tíz jogszabály-módosítás bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatja. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez - kártalanítás ellenében - ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó és ingatlanvagyont.

A sok kérelem megfelelő kezeléséért speciálisan lefolytatható eljárást is bevezetnek, ezzel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is. A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Fontos szabály, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylőkre.

Az államhatártörvény módosításával úgynevezett tranzitzónák kialakítása is lehetővé vált azokon a határszakaszokon, amelyeket a leginkább érint a tömeges bevándorlás, ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a kormány nem alakít majd ki ilyen létesítményeket, hiszen azok feleslegesek lennének.

Az életbe lépett jogszabály-módosítások szerint változás továbbá, hogy a menekültügyi eljárásban a bíróság a szakhatóság döntését nem változtathatja meg, de a jogszabálysértő közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezi, és új eljárást írhat elő.

Az útdíjtörvény módosításával biztosították, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésébe bevont - 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, ezáltal útdíjköteles - járművek feladatuk ellátása során mentesüljenek a díjfizetés alól.

Jelentős tétel a törvénycsomagban a Btk., a büntetőeljárási és a büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosítása. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett - bizonyos esetekben halasztó hatállyal - a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben ezekben az ügyekben minden mást megelőzően kell majd a büntetőeljárást lefolytatni.

Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni. Az embercsempésztől a bűncselekmény elkövetésének ideje alatt szerzett vagyont el kell kobozni.

Ezeken felül változik a termőföld-, a környezetvédelmi és az építésügyi törvény is, utóbbi kiterjeszti az egyedi szabályozási lehetőséget válsághelyzet esetén a nemzetbiztonsági célú építmények létesítésére. Így például ilyen válsághelyzetben építési tilalom alá eső területen is lehet nemzetbiztonsági célú építményt létesíteni. Szintén ez a jogszabály mondja ki, hogy tömeges bevándorlási válsághelyzetben a kormány rendeletben meghatározhatja a területfelhasználás és -beépítés feltételeit.

A parlament előtt van egy másik, szintén a tömeges bevándorlás kezelését célzó törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-KDNP-frakció képviselői terjesztettek be egyebek mellett azzal a céllal, hogy új feladatokat adjanak a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére. Ezt az előterjesztést várhatóan szeptember utolsó hetében fogadhatja el az Országgyűlés.0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ebben a videóban minden benne van, ezért rühellik sokan a BMW-seket

Tahóság tahóság hátán, és szerinte ez így természetes.

Nyugtalanul alszik? Lehet, hogy a pajzsmirigye a hibás.

Az alvászavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek nagyban kihatnak az illető mindennapjaira. Bár sokszor pszichés ok áll a...

Az észtek ellen javíthat a magyar válogatott - sport a tévében

A focidömping mellett kosárlabda, röplabda és tenisz is lesz a tévékben.

Véget ért a Stranger Things harmadik évadának forgatása

Valamikor jövőre jönnek az új részek.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták...

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a...

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program...

Romániában, Ukrajnában már havazik

Mindkét országot elérte a hideg légáramlat, téliessé vált az idő.

Megérkezett a hivatalos jelentés a Leicester-helikopter balesetről

A BBC számolt be a légi-katasztrófákra szakosodott kormányügynökség, az AAIB jelentéséről, amely kimondja, hogy nem a pilóta...

Fotótechnikai rendezvénysorozat indul

Az ingyenes Képbe hozunk Debrecenben nyílik, ha sikeres lesz, körbejárja az országot.

Varga: valószínű, hogy nem tisztességesen kötötték az utolsó pillanatos LTP-szerződéseket

A pénzügyminiszter kijelentette: felülvizsgálhatják az érintett szerződéseket.

A Stop Soros alapján akár börtönbe is kerülhetne a Fidesz szóvivője a volt macedón kormányfő miatt

Persze, ha a bíróság így dönt. Egyébként a jogi helyzet nem egyértelmű, de érdemes átvenni, mit szankcionál a nyáron a Fidesz által...

0

Sport

Rettentő részletek derültek ki a lefejezett focista meggyilkolásáról

Az egész rémtörténet egy fotóval kezdődött.

Ibra 40 méteres csodagóllal érte be Németh Krisztiánt

Los Angeles Galaxy klasszisa szerezte az év gólját az MLS-ben.

Pogba edzésben, így néz ki rajta a Fradi-szerelése - kép

A válogatott védő próbajátékon vesz részt a Ferencváros focicsapatánál.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Ezért kellett meghalnia? Horrorisztikus részletek derültek ki a lefejezett brazil focista meggyilkolásáról

Újabb részletek derültek ki a brazil Daniel Correa Freitas meggyilkolásáról.

Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

Hiába a remek európai eredmények, az eredménykényszer miatt nem sokat játszanak a Vidi fiatal magyarjai.

Marco Asensio nyilatkozata után már egyértelmű, hogy nem ő lesz Ronaldo utódja

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de ilyet egy igazán motivált labdarúgó nem mond, és például ez is megkülönbözteti őt Cristiano Ronaldótól.

A túlélésért harcol az észt fociválogatott Budapesten

Martin Reim szövetségi kapitány szerint ki kell húzniuk kapott gól nélkül a meccset.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Fellaini megszabadult a hajkoronájától

Stílust váltott a Manchester United belga középpályása.

Federer elárulta, mi volt a titok a föltámadása mögött

Az Anderson elleni meccs előtt is ugyanezt alkalmazza majd.

Mintha új ember lenne: levágatta ikonikus hajkoronáját a Manchester United sztárja

Manchester Meglepő lépésre szánta el magát az angol Manchester United belga válogatott labdarúgója, Marouane Fellaini: a göndör fürtjeiről ismert focista nemrég úgy döntött, megválik jellegzetes hajviseletétől.

0

Bulvár

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

Ha a hasnyálmirigy megbetegszik, annak súlyos következményei lehetnek. Tüneteit gyakran gyomorproblémának hiszik, ezért érdemes tisztában lenni, a figyelmeztető jelekkel. Nézzük, melyek a legjellemzőbb hasnyálmirigy betegségek tünetei.

Nagy nap a királyi családban. Végre trónra kerülhet Károly herceg?

1948. november 14-én született meg Károly herceg, Wales hercege. Ma töltötte be hetvenedik életévét, és jelenleg ő áll az első helyen az öröklési sorban, tehát ő a brit királyi korona várományosa.

Meghalt Horváth Zoltán

A Dömötör-életműdíjas operarendező 90 éves volt.

Olyan körforgalom épül Fehérváron, amilyet még nem látott az ország

Nem lesz könnyű eligazodni benne, de muszáj tenni valamit.

Csisztu Zsuzsa: ...az összeomlás szélén búcsúznom kellett...

Könyvírás közben feltörtek benne az emlékek. Csisztu Zsuzsa és férje két gyermeket nevelnek.

Kimondta: Még 17 év után is csinálják Rubint Rékáék

Schobert Norbert és Rubint Réka házasságára sokan példaként tekintenek. Sok-sok együtt töltött év, és három gyerek után is megvan még a tűz a kapcsolatukban. Apró figyelmességekkel, és kettesben eltöltött idővel, randikkal tartják meg szerelmüket.

"Atyaég...fel sem ismertem" - megdöbbentek a nézők Détár Enikő külsején

Rögtön elkezdték találgatni, mi történhetett a színésznő arcával.

Koholák Alexa sírva mesélt a nőről, akivel együtt él férjével

A titokzatos harmadik hozta össze őket, ő is felvette a férfi nevét.

Amire sokan vártak: VV Vivien végre villantott

A 18 éves lánynak ez még csak a második napja a ValóVilág-villában, de már nagyon sokan vártak erre a pillanatra

"Átment az utca túloldalára, ha szembejött vele egy cigány, most a legnagyobb rajongónk"

A lemezbemutatóra készülő Parno Graszt szerint a zenével igenis lehet előítéleteket oldani. Legalábbis kicsiben működik.

blogmorzsák

Mi lett volna, ha a németek megnyerik az első világháborút?

Egy brit újságíró elképzelte, te továbbfejlesztheted és bekommentelheted, hogy szerinted milyen Magyarországon élnénk ebben az esetben.

Tordai Bence cöfben ragadt

Az ugynevezett Párbeszéd úgynevezett képviselőjének cöfögésére a körúton belül élők a hasukat fogták a nevetéstől.

Valóban segít a cink megelőzni a cukorbetegséget?

A cink segít az az inzulin stabilizálásában, a vércukorszint szabályozásában.

Miben más a kék gallérosokat foglalkoztató munkáltatói márkaépítés?

Hogyan működik az employer branding azokban a szakmákban, ahol a legégetőbb a munkaerőhiány?

Itt a remek Wizz Air újítás, a tolakodós jegy!

A fapadosok végtelen kreativitással találnak újabb és újabb lehetőségeket arra, hogy pénzt húzzanak le az utasoktól.

„5 ok, amiért nem vennék újra MacBookot“

„Saját érveim pro és kontra, azaz 6 év Mac használat után én miért fogok váltani.“

Viszlát fiúk, helló urak

Csehország első számú „export­cikke“, Eva Herzigová szuper­modell ismét bugyira vetkőzött.

Szkopjéig elér a kisvasút!

Budapesten bujkál a jogerősen elítélt korábbi macedón minisz­terelnök. Vajon miért épp itt?

Hogyan tartósítjuk önbizalomhiányunkat?

Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik sikeresek, tehetségesek, mégis csekély az önbizalmuk.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

4 alapmodell ebből az emble­matikus dzsekiből, amit érde­mes a szekrényedben tartani.

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Idézőjelbe tették Serena Williams nőiességét

Ráadásul szó szerint. Ki is tört a botrány. A kérdés az, provoká­cióról vagy védjegyről van szó.

0


0