Ezt olvasta már?

0

Keddi migrás hírek - folyamatosan frissítve

Egyre nagyobb a káosz menekültkérdésben, nincs egységes álláspont Európában, miközben újabb tömegek tartanak erre.


hirdetés

Huszonkét civil szervezet kéri a kormányt a válság humánus kezelésére

Huszonkét civil szervezet közös nyilatkozatában arra kérte a kormányt, hogy kezelje humánusan a menekültválságot, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson "valódi segítséget".

Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatban - amelyet egyebek mellett a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért is aláírt - az áll: az, hogy a menekültügyi helyzet kezelése nem csak a kormányon múlik, nem ad felmentést a segítségnyújtás erkölcsi felelőssége alól.

A kormány "tehetetlensége vagy szándékos tétlensége miatt" mégis krízishelyzet alakult ki Budapesten, majd Röszkénél is - írták. A helyzet kezelése hónapok óta civil csoportokon és magánembereken múlik, akik az állami intézményrendszer helyett biztosítanak emberséges körülményeket a rászorulóknak.

Úgy folytatták: a Röszkén kialakult helyzetet a nemzetközi és a magyar szakmai szervezetek bevonásával az államnak kell megoldania. A szervezetek azt kérték, hogy a kormány cselekedjen humánusan, tisztességesen és az emberi jogokat tiszteletben tartva, a menekültek kriminalizálása helyett koncentráljon sérelmeik és szenvedéseik enyhítésére.

EP-állásfoglalás a menedékkérők elrettentésének következményeiről

A menedékkérőket fogadó központokban uralkodó állapotok, az azonnali kiutasítás gyakorlata, a szögesdrótkerítés és egyéb elrettentési módszerek sérthetik az Európai Unióba érkező migránsok alapvető jogait - állapította meg az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott, jogi kötelező erővel nem bíró állásfoglalásában.

A 369 szavazattal, 291 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott dokumentum az alapvető jogok 2013-2014-es helyzetét vizsgálta az Európai Unióban.

Az EP szerint az uniónak és a tagállamoknak a szolidaritást, valamint a menekültek és más bevándorlók alapvető jogainak tiszteletben tartását kellene az uniós migrációs politika középpontjába állítaniuk, emellett pedig a tagállamoknak többet kellene tenniük a további tengeri tragédiák megelőzése és az eredményes, összehangolt uniós menekültügyi rendszer kialakítása érdekében.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők aggodalmuknak adtak hangot az azonnali kiutasítási eljárás gyakorlata, a menedékkérők fogadására és fogva tartására szolgáló központok színvonala, illetve a menekültekre és más bevándorlókra vonatkozó negatív sztereotípiák, a migránsokat minősítő félretájékoztatás miatt. Elítélték "az akár fal vagy szögesdrót formáját öltő biztonsági védelmet az EU határain", és "az alapvető jogokat szem előtt tartó határellenőrzést" kértek.

Az állásfoglalás szerint az Európai Bizottságnak objektív mutatók alapján olyan eredménytáblát kellene felállítania, amely a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok értékelését szolgálja. Az eredménytábla így a folyamatos ellenőrzés és évenkénti országértékelési rendszer alapjává válna - olvasható a dokumentumban.

Az EP-állásfoglalás emellett foglalkozott még a gyermekek, az LMBT-közösség, a vallási és etnikai kisebbségek, valamint a hajléktalanok helyzetével, továbbá a szólásszabadsággal, a sajtó szabadságával, a terrorizmus elleni fellépést szolgáló intézkedésekkel, a magánélethez való jog megsértésével, a megfigyeléssel és a gyűlölet-bűncselekményekkel.

Merkel: sikerül megállapodni az uniós menekültpolitikáról

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió tagállamainak sikerül megegyezésre jutniuk egy új, a helyzethez jobban illeszkedő és a terhek arányos megosztásán alapuló menekültügyi politikáról.

Angela Merkel kedden Berlinben Stefan Löfven svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy fenyegetések helyett a másik fél nézetei iránti tiszteletből kiindulva kell tárgyalni az új menekültpolitikáról.

Elmondta, hogy Németország és Svédország egyetért az európai menekültválsággal összefüggő kérdésekben. A közös álláspont alapja, hogy az érvényes előírásoknak "nem csak papíron" kell létezniük, különösen ami a menekültek elhelyezésének "minimális követelményeit" és regisztrációját illeti. Ugyanakkor a területet szabályozó Dublin III. rendelet nem illeszkedik a mindenekelőtt a szíriai polgárháború révén megváltozott helyzethez, ezért egy új, "módosított" menekültpolitikát kell kidolgozni.

Németország és Svédország szerint a védelemre jogosult emberek elosztására egy kötelező és méltányos rendszert kell bevezetni, a védelemre nem szoruló embereknek pedig távozniuk kell - tette hozzá Angela Merkel.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatandó javaslatcsomagja - benne a terhek méltányos elosztását szolgáló, valamennyi tagállam számára kötelezettséget előíró kvótarendszerrel - jelenti az "első fontos lépést". A második lépés pedig az, hogy hosszabb távon egy "nyitott", vagyis határozatlan számú menekült elosztását irányító rendszert kell elindítani, mert senki nem látja előre, hogy pontosan mennyi védelemre szoruló ember érkezik az EU-ba - fejtette ki a német kancellár.

Angela Merkel elmondta, szerinte az egyetértés az új menekültpolitikáról "nem holnap, és nem is a jövő héten", de "gyorsan" kialakul majd.

Hangsúlyozta: nagyon erős meggyőződése, hogy a menekültválság Európa jövőjét meghatározó ügy.

"Az egész világ Európára figyel, és ebben a helyzetben nem mondhatja senki azt, hogy figyelj, Szíria nagyon messze van tőlünk, egyszerűen nem foglalkozunk a problémával" - fogalmazott a kancellár.

Az ilyen hozzáállás "súlyos károkat okozna", ezért végül vállalnia kell a válság kezeléséért viselt felelősséget mindenkinek, aki elfogadja az Európa alapját jelentő értékeket - szögezte le Angela Merkel.

Aláhúzta, hogy Németország és Svédország mindazon "univerzális értékekre" hivatkozva érvel, amelyek iránt valamennyi uniós tagállam elkötelezte magát, és rámutatott, hogy a genfi menekültügyi egyezményhez az összes tagország csatlakozott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miként biztosítható, hogy a menekültek ott maradjanak abban a tagországban, amelybe a kvótarendszer révén kerülnek, Angela Merkel kifejtette, hogy minden tagország megfelel a menekültek befogadásával kapcsolatban támasztott követelményeknek, "különben nem is vehetnének részt a közös menekültpolitikában", így országtól függetlenül mindenhol el lehet helyezni elfogadható körülmények között háború, elnyomás elől menekülő embereket.

Amikor pedig egy menekültet elhelyeznek egy bizonyos országban, "a szociális támogatás csak abban az országban jár, és más országokban nem jár" - mondta a német kancellár.

Angela Merkel kitért az elől, hogy számszerűsítse Németország befogadóképességét: arra a kérdésre, hogy osztja-e Sigmar Gabriel alkancellár véleményét, miszerint Németország hosszabb távon évente félmillió ember befogadásával, integrálásával tud megbirkózni, azt mondta, hogy "senki nem lát a jövőbe", és ha bajban lévő emberek segítséget kérnek, akkor "meg kell oldani a feladatot."

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a szövetségi kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese, és német becslések szerint az Európai Unióba érkező menedékkérők 40 százaléka.

MSZP: a konfliktust az állam állítja elő

Az MSZP szerint a kormány továbbra sem biztosít megfelelő ellátást a menekültek számára, mert vagy képtelen rá, vagy nem akarja megelőzni a keddihez hasonló helyzeteket, amikor migránsok egy csoportja kitört a röszkei gyűjtőpontról.

 

Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke a helyszínen tett látogatását követően az MTI-nek azt mondta: a kialakult káosz szerinte nem a rendőrökön és a helyi hatóságokon múlik, megfelelő infrastruktúra, felszerelés és kapacitás, valamint buszok biztosítása esetén el tudnák látni a feladatot.

Kifejtette: az ezer ember befogadására alkalmas ideiglenes sátortáborban már mintegy ezerkétszázan vannak, így az újonnan érkezőket már a rendőrök sem tudják hova vinni. Kijelentette: a konfliktust így maga az állam állítja elő.

A frakcióvezető-helyettes a rendőrökkel folytatott konzultációja legdöbbenetesebb tanulságának ítélte, hogy senki nem tudott számára tájékoztatást adni arról: hol lesznek a jövő héten hatályba lépő törvények értelmében létrehozandó tranzitzónák. Szerinte, ha a kormányzat mégis erőlteti a jogszabály-változtatások alkalmazását, "itt el fog szabadulni a pokol".

Közölte azt is: elvárja a belügyi kormányzattól, hogy minden segítséget megadjon a rendőrség és a bevándorlási hivatal helyszínen dolgozó munkatársainak.

Menekültügyi különbizottság alakul a román parlamentben

A román parlamentben menekültügyi különbizottságot hoznak létre, amely a menedékkérőkkel összefüggő törvényhozási teendőkkel fog foglalkozni - jelentette be Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke kedden.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának kezdeményezésére a román képviselőház és szenátus külügyi, védelmi és európai uniós ügyekkel foglalkozó állandó bizottságai, illetve a schengeni övezethez való román csatlakozás ügyében alakult különbizottság együttes ülésen vitatták meg az európai migrációs válság fejleményeit. A megbeszélésen a belügyi tárca, a külügyminisztérium és az elnöki hivatal szakértői is részt vettek.

Borbély László a tanácskozás után megerősítette: a bukaresti illetékesek közt nincs vita arról, hogy Románia csak önkéntes alapon vehet részt az Európai Unióba érkezett menedékkérők elosztásában, kötelező befogadási kvótákat nem tud elfogadni. A külügyi bizottság elnöke fontosnak nevezte, hogy a román hatóságok világossá tegyék Bukarest álláspontját, mind az európai partnerek, mind a román társadalom számára.

Elmondta: Románia korábbi felajánlása alapján más uniós országoktól 1785 menedékkérőt vesz át, akik több szakaszban érkeznek. Az első,300 embert novemberben várják a romániai elhelyező központokba. A román parlamentben rendezett tanácskozáson nem merült fel az, hogy Románia a menedékkérők között vallásuk alapján válogasson, és csak keresztényeket fogadjon be - mondta el riporteri kérdésre válaszolva Borbély László. Mint mondta: szolidaritásra van szükség, Románia nem alkalmazhat etnikai vagy vallási diszkriminációt a menekültügyben.

Elismerte: a bonyolultabb feladat nem a menedékkérők elszállásolása, hanem a menekültstátust elnyert, Romániában maradó embereknek a társadalomba való integrálása. Ezzel kapcsolatban és az európai migrációs válság más vetületeivel összefüggésben jogalkotási feladatokra is lehet számítani, ezért a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy egy menekültügyi különbizottságot hozzanak létre, "ne kelljen hét parlamenti bizottságot összehívni egy-egy probléma megvitatására" - magyarázta az RMDSZ képviselője.

A migrációs válságra vonatkozó új brüsszeli javaslatok megismerése után szeptember 17-én a román Legfelső Védelmi Tanács is megvitatja a menekültkérdést.

Handó Tünde: megnövekedett munkateherrel számol a bírói szervezet

Megnövekedett munkateherrel számol a bírói szervezet a tömeges bevándorlással összefüggő, kedden megjelent törvénymódosítás hatálybalépését követően, ezért várhatóan növelik a Szegedi Törvényszék létszámát, valamint további informatikai eszközökkel segítik a munkájukat - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ismertetése szerint a menedékkérelmek, illetve a büntetőügyek számában a normál ügymenethez képest már most olyan emelkedéssel számolnak, amelyhez pluszforrásra lesz szükség. Hozzátette: a kormányzat ebben nyitottnak mutatkozott.

Az ügyszám növekedésére már most is van példa a migrációhoz kapcsolódóan: míg a bíróságok múlt év első felében 146 embercsempészettel kapcsolatos ügyet fejeztek be, az idei év első felében már 238-at. Az idegenrendészeti őrizettel összefüggésben a Nyírbátori Járásbíróságon tavaly egész évben 2132 ügyet zártak le, idén az első félévben 2592-őt, míg a Kiskunhalasi Járásbíróságon ez a szám tavaly az első félévben 1365 volt, idén csak augusztusban 554 - sorolta.

Handó Tünde elmondta: nem először találkoznak azzal, hogy dömpingszerűen érkeznek ügyek, erre példaként említette a devizahiteles vagy a magáncsőddel kapcsolatos eljárásokat, amelyek ugyancsak szervezési feladatok elé állították a bírósági szervezetet. Célként fogalmazta meg, hogy ezekben az esetekben is helytálljanak a bíróságok.

Az OBH elnöke beszélt az elmúlt fél évet értékelő elnöki beszámolójának főbb elemeiről is, amelyeket az Országos Bírói Tanács előtt ismertetett. Hangsúlyozta: az egész ország büszke lehet a bírósági szervezet eredményeire, mert bár 2011-óta a létszám mindössze 0,8 százalékkal nőtt, az ügyek befejezésének aránya mintegy 25 százalékkal. Mindez szerinte annak köszönhető, hogy meghatározták a stratégiai célokat, amelyek alapján a szervezetet igazgatják, ezek között szerepel a hatékonyság, az időszerűség és a megalapozottság elve.

Felidézte: júliusban meghirdették a szolgáltató bíróság programot, évek óta egyre többet foglalkoznak az ügyfelek elégedettségének mérésével, 2011 óta jelentős informatikai fejlesztéseket hajtottak végre. Példaként említette az infrastrukturális beruházásokra, hogy nemsokára felavatják a Debreceni és a Ceglédi Járásbíróságot.

Az országos programok közül az úgynevezett "Nyitott bíróság" programot emelte ki, amelynek keretében 37 ezer diákkal ismertették meg a bírósági szervezetet.

Bejelentette: néhány héten belül elkészül a bírósági szervezetfejlesztési stratégia, a későbbiekben ennek része lesz a bírói életpályamodell is.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) élén soros elnökváltás történt: Hámori Attilát, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettesét Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke váltotta a testület élén. Az OBT tagjai soros elnökségben, félévente váltják egymást.

Hámori Attila a sajtótájékoztatón elmondta: féléves működése alatt több mint 50 határozatot hozott a tanács és egy állásfoglalást is a bírói etikai kódexszel kapcsolatban. A leköszönő elnök beszámolt a testület nemzetközi kapcsolatairól, továbbá arról is, hogy a bírói életpályamodell esetében a megkezdett munka közepén tartanak.

Bicskei Ferenc a megkezdett munka folytatásáról beszélt és azt mondta: a hangsúlyt a Handó Tünde által is említett stratégiai célok teljesítésére kell helyezni. Hozzátette: az időszerűség, ügyek befejezése alapján a magyar bírói szervezet az európai uniós mezőny első harmadában található.

A bírói életpályamodellel összefüggésben azt hangsúlyozta: 2002 óta nem változott a bírák bére, ami példátlan a magyar közéletben. Hozzátette: ebben szeretnének eredményeket elérni, de előrevetítette: nem feltétlen az a jó béremelés, ha automatikusan növekszik az illetmény, hanem teljesítményalapú bérezésre van szükség.

Fidesz: nincs probléma a bevándorlók ellátásával

A Fidesz szerint rosszindulatúak és hamisak azok az állítások, amelyek szerint Magyarországon nem megfelelő színvonalú a migránsok ellátása.

A nagyobbik kormánypárt ezt kedden közölte az MTI-vel, reagálva Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusának állításaira, aki szerint rendkívül problémás a menekültek ellátása, a kormány nem tudja biztosítani számukra az emberséges körülményeket és garantálni a biztonságukat.

A Fidesz válaszul közleményében azt írta: Magyarországon a bevándorlók ellátásával nincs probléma.

Aki törvénytisztelő módon bemegy a számára kijelölt befogadóállomásra, az teljes ellátást kap: élelmet, szállást, orvosi segítséget.

Aki azonban megtagadja az együttműködést a magyar hatóságokkal, nem hajlandó bemenni a kijelölt létesítménybe, nem hajlandó regisztrációnak alávetni magát, arról a magyar állam nem tud gondoskodni - fűzte hozzá a Fidesz.

Szerb sajtó: a közelgő tél is problémát jelent a migránsoknak

A Macedóniából Szerbiába érkező migránsoknak újabb problémával kell szembesülniük: közeleg a tél, egyre hidegebb az idő.

A szerb sajtó kedden a szerb-macedón határhoz közeli Presevóba érkező migránsok problémáinak újabb területével foglalkozott: rávilágított arra, hogy a migránsoknak meleg ruhára és takaróra van szükségük, éjszaka ugyanis már 10 fok alá csökken a hőmérséklet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden közölte, hogy előző nap rekordszámú, hétezer szíriai menedékkérő érkezett Macedóniába, és mintegy 30 ezren vannak a görög szigeteken. Őket várhatóan a görög hatóságok néhány napon belül a szárazföldre szállítják, ahonnan folytatják útjukat Macedónia, Szerbia és az Európai Unió országai felé.

Az egyre hidegebb idő miatt Szerbiában is újabb ideiglenes befogadóközpontokat építenek. Aleksandar Vucic szerb kormányfő hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellárral arról is tárgyalt, hogy a már tervezett szabadkai és belgrádi központon felül nyitnának ilyen objektumokat a szerb-macedón határ közelében is. Presevóban már van egy ilyen központ, és nem messze onnan, a miratovaci mezőn egy sátortábort is felállítottak, ám az óriási migrációs hullám miatt újabbakra is szükség van.

Presevóban az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó televíziós tudósítójának beszámolója szerint jelenleg valamivel több mint ezren várnak arra, hogy nyilvántartásba vegyék őket, és folytathassák útjukat a szerb főváros, valamint a szerb-magyar határ felé. A helyiek szerint azért várakoznak most ilyen "kevesen" az objektum előtt, mert "valamilyen delegációt" várnak a helyszínre, és a hatóságok nem engedik át a miratovaci táborból a migránsokat, hogy regisztráljanak.

BÁH: közelíti a 160 ezret a menedékkérelmek száma

Az év eleje óta 157 746 migráns nyújtott be menedékkérelmet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH), és kedden újabb 1154 embert regisztráltak - közölte kedden Budapesten a BÁH főigazgató-helyettese.

Kiss Attila, a BÁH és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ország tíz pontján folyamatosan regisztrálják a migránsokat.

Mint elmondta, jelenleg 2832 migráns tartózkodik a BÁH befogadó intézményeiben és az intézmények kapacitását - igény szerint - folyamatosan bővítik. Vagyis mindenkit elhelyeznek és ellátnak, aki igényt tart erre - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy 60 ezer ember esetében azért szüntették meg az eljárást, mert a kérelmező eltűnt.

Lakatos Tibor, az ORFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője azt közölte, hogy kedden délig 875 embert állítottak elő illegális határátlépés miatt, illetve 1800 embert szállítottak tovább Szeged térségéből, akiket folyamatosan regisztrálnak. Nem igaz az a sajtóban megjelent értesülés, miszerint a rendőrség feladta az illegális migránsok regisztrációját - fűzte hozzá.

Megjegyezte: a Keleti pályaudvaron ugyanakkor azt kívánja megelőzni a rendőrség, hogy a megengedettnél több ember szálljon fel egy-egy vonatra, veszélyeztetve ezzel a vasúti közlekedés biztonságát.

Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy megfelelő úti okmányok nélkül továbbra sem lehet elhagyni Magyarországot, ám akik menekültügyi eljárás alatt állnak, azok az ország területén szabadon mozoghatnak.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a regisztráció a migránsok megnövekedett száma miatt lassult le, így előfordul, hogy 4-5 óránál hosszabb ideig kell várakozniuk a gyűjtőpontokon az embereknek.

A migránsok egyébként előállításuk után rendőri intézkedés alatt állnak, és ennek megfelelően a rendőrség gondoskodik az ellátásukról, vagyis ételt és italt kapnak - mondta ugyancsak kérdésre válaszolva a rendőr ezredes.

Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Illegális Migráció-elleni Osztályának vezetője arról beszélt, hogy az Europol adatai szerint Európában 3600 bűnszervezet működik, amelyek 30 százaléka foglalkozik embercsempészettel is; a szervezetek működése hasonlít a modern nagyvállalatok működéséhez, pénzügyi részlegük is van.

A jövedelmezőséget jól mutatja, hogy Afganisztántól vagy Szíriától az út Németországig 6-8 ezer euróba kerül, illetve Szerbiától Bécsig 200-800 euróért szállítják az embereket - mondta Boross Zoltán.

Weber kiegyensúlyozott megközelítést szorgalmaz

Kiegyensúlyozott megközelítést szorgalmazott kedd délutáni sajtótájékoztatóján a migrációs válság kezelésében Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője az Európai Parlamentben (EP).

A német politikus szerint a konfliktusok, polgárháborúk elől menekülők befogadása mellett a határok ellenőrzése is fontos, az unió külső határait ellenőrizni kell.

"Segítenünk kell a szükséget szenvedőkön" - húzta alá ugyanakkor Weber.

A néppárti frakcióvezető egy olasz lapinterjúra hivatkozva arra is kitért, hogy tíz éve nem sikerült létrehozni a biztonságos országok közös, uniós listáját, amit a tagállami önközpontúság kudarcaként értékelt, melyen reményei szerint túl lehet lépni.

Újságírók arról is kérdezték Webert, hogy beszélt-e mostanában személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel, mire válaszul a frakcióvezető tudatta, hogy az elmúlt pár napban nem, de egyébként folyamatos az egyeztetés a néppárti pártcsalád tagjai között. Megemlítette: a lengyel miniszterelnök nyitottságát fejezte ki, hogy tárgyaljon a kvótarendszerről, holott korábban közismerten ellenezte.

Weber szerint nem pártpolitikai kérdés, hogy ki támogatja a kvótákat, például Robert Fico szociáldemokrata szlovák miniszterelnök is ellenzi a rendszert.

Ficóval szemben Weber éles bírálatot is megfogalmazott, kijelentéseit elfogadhatatlannak nevezte. "Egyszerűn elfogadhatatlan, hogy valaki azt mondja, nem akar muszlimokat Európában. Ezen a földrészen nem keresztény jogok vannak, hanem az emberi jogokat kell tiszteletben tartani" - szögezte le Manfred Weber.

A bajor politikus úgy vélte, most arra van szükség, hogy a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által szerdán ismertetendő javaslathoz mindenki gyakorlatias és konstruktív módon álljon hozzá. Ez a kérésem Orbán Viktorhoz és Robert Ficóhoz egyaránt - fogalmazott Weber.

"Európa olyan földrész, amely segíteni akar. Ebben 100 százalékig biztos vagyok" - szögezte le a néppárti frakció első embere, aláhúzva ugyanakkor azt is, hogy a polgárháborús menekülteknek a kvótáktól függetlenül ideiglenes oltalmat kell nyújtani, "mert Európa így működik".

A képviselőcsoport elnöke annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a gazdasági bevándorlókat semmiképpen nem szabad összemosni a menekültekkel, mert ők teljesen más jogi eljárás alá is esnek. Ezenkívül Weber azt is kiemelte, hogy azokat, akik nem kapnak menekültstátust, mielőbb haza kell küldeni, a menekültrendszerrel való visszaéléseket pedig fel kell számolni.

A frakcióvezető az unió partnerországait is felszólította, hogy teljesítsék jogi kötelezettségeiket. Külön kiemelte Törökországot, ahol szerinte az embercsempészek nyilvánvalóan jelen vannak, hogy a hatóságok lépjenek fel ellenük, véget vetve ezáltal az illegális bevándorlásnak.

Francia embercsempész ellen indult eljárás Zalában

Gyorsított eljárásban állítanak bíróság elé Zalában egy francia embercsempészt, aki az autójában három szír állampolgárt szállított, amikor hétfő hajnalban elfogták.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az esetről a rendőrség honlapján azt közölte: a járművet, amelyet a francia állampolgárságú C. Abdallah vezetett, hétfő hajnalban az M7-es autópálya letenyei magyar-horvát határátkelőjénél állították meg a járőrök. A férfi autójában három szír állampolgár is utazott, de ők a magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A sofőr a kihallgatásán elmondta, hogy Franciaországba akarta szállítani az utasait.

A rendőrök a férfit embercsempészet megalapozott gyanúja miatt gyorsított eljárásban kívánják bíróság elé állítani.

Migránsok egy csoportja kitört a röszkei gyűjtőpontról

Migránsok egy csoportja kedden kora délután ismét elhagyta a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A mintegy 100-150 migráns a rendőrségi sorfalat áttörve a szántóföldön keresztül az 5-ös út felé szaladt, voltak közöttük kisgyerekes családok is. A rendőrök követik őket, nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be sem könnygázt, sem pedig gumibotot.

Hollande: csak széles körű fellépéssel állítható meg a szíriai és iraki exodus

Csak széles körű fellépéssel és a menedékkérőket eddig befogadó szomszédos államok támogatásával állítható meg a szíriai és iraki lakossága elvándorlása - hangsúlyozta kedden Francois Hollande francia államfő a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében Párizsba összehívott nemzetközi konferencián elmondott beszédében.

"A legsürgősebb a humanitárius segítség" - hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a törökországi, a libanoni, az iraki és a jordániai menekülttáborokban élők helyzetét.

Ha nem támogatjuk tovább azokat az országokat, amelyek befogadnak, és ha nem támogatjuk jobban azokat a családokat, amelyek a menekülttáborokban vagy a régióbeli országokban élnek szétszóródva, akkor nemcsak tragédiák történnek, hanem exodus lesz, és ez az exodus nem fog véget érni, csak egy széles körű fellépésnek köszönhetően - tette hozzá.

A találkozóra - amely megrendezéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi ülésén született döntés - mintegy hatvan ország delegációja hivatalos.

Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseli.

A konferencia célja a tavaszi tárgyalások következményeinek levonása, valamint egy akcióterv kidolgozása, mégpedig a francia diplomácia szerint "konkrét intézkedések megalkotásával annak érdekében, hogy a közel-keleti vallási és etnikai erőszak áldozatai helyzetének minden szempontjára válasz szülessen".

Laurent Fabius francia külügyminiszter a Le Parisien című napilapnak azt mondta, hogy Franciaország újabb pénzügyi felajánlást fog tenni Libanonnak, Törökországnak, Jordániának és Iraknak, amelyek "sokkal inkább viselik, mint mi, a menekültek terheit".

Párizs közel 100 millió euró felajánlására készül - árulta el a lapnak.

A francia diplomácia szerint elő kell készíteni és meg kell könnyíteni az elvándoroltak önkéntes és tartós visszatérését hazájukba.

"Ez nagyon nehéz, de egyrészt, ha minden menekült, és azok akiket kisebbségeknek hívunk, Európába jön vagy máshova, azt jelenti, hogy az Iszlám Állam megnyerte a csatát" - mondta a külügyminiszter az RTL kereskedelmi televízióban. A francia elnökhöz hasonlóan azt hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy megmaradhasson a vallási és etnikai sokszínűség a Közel-Keleten.

Az ombudsman vizsgálja a migránsok helyzetét

Már folyamatban van az ombudsman vizsgálata a migránsok helyzetével kapcsolatban - reagált az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az Eötvös Károly Intézet korábbi közleményére.

Az intézet kommünikéjében azt írta, az alapvető jogok biztosa törvényi kötelezettsége ellenére nem fordít figyelmet a menekültek jogaira, hiszen hónapok óta egyetlen állami jogvédő intézménytől sem kaptak semmiféle védelmet.

Székely László ombudsman hivatalának MTI-hez eljuttatott közleményében ezt cáfolták: mint írták, folyamatban van az alapvető jogok biztosának vizsgálata, amelyet a biztos a migránsok helyzetével kapcsolatos, konkrét ügyekkel összefüggésben indított. Ennek részleteit és megállapításait a biztos jelentésben hozza nyilvánosságra, addig azonban a vizsgálat objektivitása érdekében részinformációkat nem tesz közzé.

Szelényi: problémás a menekültek ellátása

Szelényi Zsuzsa, az Együtt politikusa szerint rendkívül problémás a menekültek ellátása, a kormány nem tudja biztosítani számukra az emberséges körülményeket és garantálni a biztonságukat.

Az országgyűlési képviselő kedden a röszkei hangárban és a rendőrségi gyűjtőponton tett látogatása után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a helyi hatóságok minden erőfeszítésük ellenére csak nagyjából tudnak eleget tenni feladataiknak.

A migráció okozta folyamatok kontrollálhatóak lennének, ha arra lenne politikai akarat és kompetencia - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Kitért arra, hogy a gyűjtőponton és az idegenrendészeti előállítókban hatalmas az emberhiány, nincs elég tolmács, egészségügyi és humanitárius szakember. A menekültek ellátása pedig a gyűjtőponton ad hoc jelleggel zajlik, magyar és külföldi civilek dolgoznak ott, de munkájukat nem hangolják össze - közölte Szelényi Zsuzsa, aki hozzátette: a kormánynak már régen együtt kellene működnie a karitatív szervezetekkel.

A képviselő szerint az Országgyűlés által elfogadott törvénycsomag kriminalizálja a menekülteket. A zöldhatárt átlépő minden migránssal szemben büntetőeljárás indul, elzárva kell majd tartani őket - mondta, megjegyezve: arra azonban senki nem tudott válaszolni, egy hét múlva hogyan zajlik majd ez a gyakorlatban.

Gyurcsány: közös európai megoldást kell keresni a válság kezelésére

Gyurcsány Ferenc szerint a többi uniós tagállammal közösen kell megoldásokat találni a migrációs válság kezelésére. A DK elnöke - miután Varju László és Oláh Lajos országgyűlési képviselőkkel együtt kedden látogatást tett a bicskei befogadóállomáson - közös uniós határőrizetet is sürgetett, mondván, "az nincs rendben, hogy csak a mi felelősségünk a külső határok védelme".

"Csak magyar megoldás nincs" - hangoztatta az ellenzéki politikus, hozzátéve: a jelenlegi miniszterelnök egymagában nem tudja megoldani az ország előtt álló feladatokat. "Egyet javasolhatok csak, muszáj barátként megegyezni azokkal az államokkal, akik nélkül nincs megoldás, vagyis nem érdemes bántani őket" - fogalmazott a volt kormányfő.

Úgy vélte, ha Európa nem fogadná be a menekültek többségét, drámai konfliktusokra kellene felkészülnie Magyarországnak. Meg kell tehát állapodni a másik 27 tagállammal és velük közösen kell megoldásokat találni - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy hétfőn pár száz fős tömeget sem tudtak a rendőrök feltartóztatni. Szerinte hermetikus határzár esetén egy héten belül húszezer ember halmozódna fel a határ mentén, akik ha megindulnak, "senki nem fogja tudni megállítani őket".

Újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta: azon kevés ellenzéki politikusok közé tartozik, aki néhány napja megdicsérte Orbán Viktort, mert a kormányfő elsők között mondta ki, hogy nagyobb a baj, mint korábban hitték. Szemmel láthatóan a kormány korán felismerte a migrációs veszélyt, de sok hónap eltelt érdemi lépés nélkül: plakátok nyomtatása helyett a menekültügyi apparátust és a táborok kapacitását kellett volna növelni, valamint intenzíven tárgyalni az Európai Unióval - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus a kvótarendszerről azt mondta: mivel az összes menekült 1,2 százaléka jutna Magyarországnak, bizonyára nem okozna gondot a befogadásuk. Ugyanakkor ezt ideiglenes megoldásnak nevezte, mivel szerinte a migránsok valószínűleg továbbmennének nyugatra, és "a nálunk fejlettebb államoknak" okoznának problémát.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a valódi politikai menekültekkel szemben befogadóan kell viselkedni, a többieknél mérlegelni kell, vajon kinek tud az ország jobb életet biztosítani. Megjegyezte: kormányfőként megpróbálna megállapodni Európával a valódi menekültek szabad átvonulásáról, közös európai menekültügyi ügyintézést szorgalmazna, növelné a sokszor milliós lélekszámú, Európán kívüli menekülttáborok pénzügyi támogatását, amivel nőne a migránsok helyben maradásának esélye. Ezenkívül a 28 tagország titkosszolgálatát közös koordinációval működtetné, hogy az 1200 embercsempészbandát megfékezzék, valamint közös uniós határőrizetet vezetne be a szárazföldön és a tengereken, mert "az nincs rendben, hogy csak a mi felelősségünk a külső határok védelme".

A Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondásával kapcsolatos kérdésre elmondta: vagy a miniszterelnök volt elégedetlen a munkájával és felszólította a távozásra, vagy olyat kért tőle a következő hónapokra, amit a tárcavezető nem akart teljesíteni. Az előbbi verzió a valószínűbb - tette hozzá.

A volt kormányfő a bicskei befogadóállomással kapcsolatban kifejtette: a táborban lévők türelmesen várják sorsuk alakulását, de kevés közöttük a szír, főként afgán, pakisztáni és afrikai menekültekkel találkoztak. Hozzátette: néhány afrikai szívesen maradna Magyarországon, ha megkapják a státust.

Gyurcsány Ferenc közölte: a négy nyitott táborban kevesebb mint 2000 embernek van férőhely, ez kevesebb, mint ahányan egy nap alatt érkeznek az országba. Ezt a helyzetet tehát "megoldani nem tudjuk, csak kezelni" - fogalmazott, hozzátéve: "kár lenne azt az érzést kelteni a magyar választókban, hogy bármilyen kormány ezt a nagy nyomást meg tudja oldani úgy, hogy ne legyen belőle feszültség".

Cseh humanitárius segítség a magyarországi menekülteknek

Humanitárius segítséget - palackozott vizet, élelmiszert, takarókat és higiéniai eszközöket - küldött a hét elején egy tehergépkocsival Magyarországra az ott lévő menekülteknek egy Dél-Morvaországban működő egyházi karitatív szervezet (Diecézní charita Brno).

Diana Tuyet-Lan Kosinová, a karitatív szervezet szóvivője kedden közölte: a rakomány egy részét a hívők ajándékozták a szervezetnek, míg a másik részt abból a pénzből vásárolták, amelyet az emberek küldtek bankszámlájukra.

"Már több tízezer koronáról van szó" - jegyezte meg Kosinová (1 korona 11,4 forint).

A morva karitatív szervezet tehergépkocsija vasárnap este indult el Budapestre, majd Röszkére.

Brüsszel sürgősségi segítséget hagyott jóvá Magyarországnak

Négymillió euró (nagyjából 1,26 milliárd forint) rendkívüli segítséget hagyott jóvá kedden Magyarország számára az Európai Bizottság a menekültválság kezeléséhez.

A pénzt a brüsszeli testület szerint a menedékkérők fogadására szolgáló létesítmények továbbfejlesztésére, újak létrehozására, a hozzájuk szükséges eszközök és felszerelések beszerzésére, a humán erőforrások és a szállítási lehetőségek bővítésére fordítják majd.

A bizottság a döntést ismertető közleményében emlékeztetett, hogy a migrációs ügyekért felelős uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz június végén járt Budapesten, és még ebben a hónapban ismét Magyarországra látogat.

"A menekültválság nem valahol távol történik, hanem itt, a szemünk előtt. Egyik tagállam ajtaja után a másikén kopogtat. Ezt az Európai Unió egyetlen tagállama sem tudja egyedül megoldani. Csak akkor gyűrhetjük le a krízist, ha valódi unióként, felelősen és szolidárisan cselekszünk" - idézte a közlemény a görög politikust.

A kommüniké tanúsága szerint a bizottság hétfőn ugyanabból az alapból, amelyből Magyarországnak is pénzt utal ki - a menekültügyi, migrációs és integrációs alapból -, Ausztriának ötmillió eurót hagyott jóvá a fogadókapacitás és az újonnan érkező menedékkérők beadványainak feldolgozásához szükséges adminisztratív feltételek megteremtéséhez.

Simicskó: kiemelten fontos a határzár építésének felgyorsítása

Kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását Simicskó István, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után. A fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök a sajtótájékoztatón elmondta: Hende Csaba a határzár építésének ütemével összefüggésben mondott le a honvédelmi miniszteri posztról. Közölte azt is, hogy legalább három tranzitzónát terveznek a határra.

Simicskó István - aki eddig sportért felelős államtitkár volt - hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz - ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte: 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia - mondta.

A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. "A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is" - fogalmazott.

Kósa Lajos, a parlamenti szakbizottság fideszes elnöke a tanácskozást követően azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet előző napi ülésén egyáltalán nem volt elégedett a biztonsági határzár építésének ütemével, "ennek kapcsán nyújtotta be lemondását Hende Csaba" a honvédelmi miniszteri posztról, amit a kormányfő elfogadott.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a bevándorlási helyzet kezelésével, a hadsereg tervezett határra vezénylésével kapcsolatban ismét megerősítette: a honvédség nem alkalmazhat majd emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, és csak az elsődleges határőrizeti szerv, a rendőrség munkáját segítheti.

Kósa Lajos azt is közölte, hogy legalább három tranzitzóna létesül majd a határon, ezek pontos száma attól függ, mennyien lesznek.

Arra a kérdésre, hogy mi az új határidő a határzár elkészültére, a kormánypárti politikus úgy reagált: a régi határidő - október vége, november eleje - sem változott, és "még azon is belül vagyunk". Hangsúlyozta azonban, hogy a határzár erősítése, fejlesztése folyamatos feladat, "tehát nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer befejeződik, aztán nem kell csinálni semmit".

Szerinte ugyanakkor a balliberális ellenzék magatartása hátráltatja az ügyet, miattuk nem tudják ugyanis házszabálytól eltérve tárgyalni a kétharmados törvények - köztük a honvédelmi - módosítását.

Az Európai Uniót is tehetetlennek nevezte az ügyben, szerinte az EU "messze a helyzet után kullog, és mire egy kvótaszámot elmondanak, az élet azt már messze meghaladta".

Ujhelyi István: Orbán Viktor történelmi döntés előtt áll

Orbán Viktor történelmi döntés előtt áll: a kérdés az, hogy beleállunk-e a menekültválság közös európai megoldásába, vagy különutas és kurucos magatartásunkkal végleg kitaszítjuk magunkat az európai közösségből - jelentette ki kedden Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Strasbourgban.

A kormányfő a szocialista politikus szerint vagy súlyosan téved, vagy hazudik, amikor azt állítja, hogy nincs európai terv a krízis kezelésére, mert már a döntéshozók asztalán van az erre vonatkozó javaslatcsomag.

Az MSZP-s EP-képviselő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a miniszterelnök véleményével szemben a magyar kormány döntései se nem következetesek, se nem emberségesek, a szociáldemokrata frakció viszont jelentős javaslatcsomagot terjesztett be az Európai Parlamentben a helyzet megoldására.

"A sopánkodás és a jajveszékelés most nem segít. A közös probléma közös megoldást és közös felelősségvállalást is jelent" - hangoztatta keddi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

A politikus emellett arra is kitért, tudható, hogy a menekültválság nem átmeneti, ezért szerinte egy-egy ad hoc megoldás és a tagállamok különutas politikája csak árt.

"Az elmúlt hetek alapján látjuk, hogy ha a magyar kormány csak maga intézkedik, akkor pillanatok alatt megbukik válságkezelésből" - emelte ki az EP-képviselő, nyomatékosítva egyúttal, hogy a schengeni övezet belső határainak visszaállítása, a szabad mozgás esetleges megszűnése "végletes és végzetes lehet mindannyiunk számára".

Az MSZP EP-képviselője felszólította Orbán Viktort, hogy támogassa a közös európai javaslatot, miután meglátása szerint Magyarország érdeke is a terhek megosztása.

Francia belügyminiszter: ne csak keresztény menekülteket fogadjanak be

Elítélte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kedden azokat a polgármestereket, akik "csak azzal a feltételek fogadnának be menekülteket, ha azok keresztények".

"Nem értem ezt a megkülönböztetést, elítélem, szörnyen hangzik" - mondta a tárcavezető a France2 francia közszolgálati televízióban.

"A szíriai helyzetben számos kisebbséget üldöznek" - hívta fel a figyelmet a miniszter. Hozzátette: "A keleti keresztényeket be kell fogadni, de muzulmánokat is üldöznek és más kisebbségeket is, ugyanolyan barbár módon".

Bernard Cazeneuve emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint "minden üldözöttet be kell fogadni".

"Franciaországnak be kell tudnia fogadnia a városaiban azokat, akiket üldöznek, bármilyen vallásúak is" - hangsúlyozta.

Francois Hollande államfő hétfőn bejelentette, hogy Franciaország befogad 24 ezer menekültet a következő két évben az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján. A belügyminiszter szombatra egyeztetésre hívta azokat a polgármestereket, akik önkéntes alapon befogadnának menekülteket. Hétfő este azonban néhány városvezető jelezte, hogy csak abban az esetben fogad be menekülteket, ha azok keresztények. Az egyik polgármester a terrorveszéllyel indokolta a döntését.

Yves Nicolin, a közép-franciaországi Roanne centrista polgármestere azt mondta, hogy több tucatnyi családnak is jutna hely a városban, de keresztény menekülteket szeretne befogadni azon keresztények közül, akiket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet üldöz Szíriában. Damien Meslot, a svájci határ közelében található Belfort jobboldali polgármestere pedig azt mondta, hogy ő szíriai és iraki keresztény családok befogadását tartja elképzelhetőnek, mert őket üldözik leginkább.

A belügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a felajánlások alapján a menekültek elosztását és a szálláshelyének kijelölését a bevándorlási és integrációs hivatal végzi, és nem az önkormányzatok válogatják ki a menekültek közül, hogy kit hajlandóak befogadni és kit nem.

Spanyol lap: a Perzsa(Arab)-öböl országainak erkölcsi kötelessége segíteni a szír menekülteken

A Perzsa-öböl országainak erkölcsi kötelessége segíteni a szír menekülteken - írta keddi véleménycikkében a La Vanguardia katalán napilap.

Az újság szerint a krízis Európában már bizonyította, hogy szükség van a koordinált együttműködésre, de a helyzet súlyosságát tekintve még szélesebb összefogás lenne kívánatos. Szaúd-Arábia, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Bahrein mind olyan országok, amelyeknek segíteniük kell, egyrészt földrajzi közelségük miatt, másrészt mert lakosaik többsége a menekülőkhöz hasonlóan szunnita muzulmán, továbbá ezeknek az államoknak egészséges a gazdasága, ahol igen nagy az egy főre jutó jövedelem - sorolja az érveket a lap.

Példaként említi, hogy míg Katarban az egy főre jutó éves jövedelem 143 ezer dollár (40 millió forint), Törökországban pedig 15 ezer 500 dollár (4,3 millió forint), ez utóbbi mégis mintegy kétmillió menekültet fogadott be.

A La Vanguardia szerint az Európában növekvő empátia mindinkább felhívja a figyelmet a Perzsa-öböl országainak visszás hozzáállására. A pénzügyi hozzájárulás, amelyet ezek az államok nyújtanak a törökországi, jordániai és iraki menekülttáboroknak, csak arra szolgál, hogy távol tartsák a határaiktól a konfliktust - jegyzi meg az újság.

Kitér arra is, hogy Szaúd-Arábiában mintegy félmillió szíriai él, ám ők nem rendelkeznek menekültstátussal, így ha tartózkodási engedélyük lejár, arra kényszerülhetnek, hogy elhagyják az országot.

Sobotka: Európa kissé elaludt a migráció kezelésekor

Az Európai Bizottság kissé elaludt azon intézkedések megvalósításkor, amelyek a migrációs válság leküzdése érdekében születtek - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában.

Újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a befogadandó menekültek új kvótaszámairól, amelyek az Európai Bizottság nyilvánosságra került új javaslata szerint az európai uniós tagállamokra vonatkoznának, még idő előtti a vita.

"Attól tartok, hogy Európa, az Európai Bizottság kissé elaludt azon intézkedések megvalósításakor, amelyek a múltban ezen a téren születtek" - jelentette ki a cseh miniszterelnök.

Európának most nem újabb és újabb tervekre van szüksége - állítja Bohuslav Sobotka -, hanem azon döntések megvalósítására, amelyeket az Európai Tanács hozott a múltban.

Elsősorban a schengeni övezet védelmének megerősítésére, valamint az olaszországi és görögországi befogadóállomások létrehozására, ahol az odaérkező menekülteket regisztrálnák - tette hozzá.

Az Európai Bizottság új javaslatáról további 120 ezer menekült elosztására szerdán tárgyal az Európai Parlament plénuma. Sobotka azzal számol, hogy a cseh EP-képviselők a hivatalos állásponttal összhangban fognak szavazni.

"Elutasítjuk a kvótákat. Nem tartom őket hatékonynak, és nem hiszem, hogy hozzájárulhatnának valamiféle megoldáshoz. Semmiféle számokról jelenleg nem érdemes még vitatkozni" - szögezte le a kormányfő.

Az új javaslat szerint Csehországnak további mintegy 3000 menekültet kellene befogadnia. Az Európai Bizottság első javaslata 1700 menekült befogadását irányozta elő Prága számára.

"Minden számot nagy fenntartással fogadok, már ma új számok lehetnek az asztalon" - jegyezte meg Bohuslav Sobotka, aki szerint meg kellene teremteni a lehetőségeket arra, hogy a Csehországba érkező menekültek minél hamarabb munkát találjanak. Az utóbbi napokban több cseh cég is jelezte, hogy hajlandó munkát és szállást biztosítani néhány menekültnek. A cseh katolikus egyház is megerősítette korábbi nyilatkozatát, miszerint 2400 plébániája nyitva áll a menekültek előtt.

Orbán Viktor köszönetet mondott a segélyszervezetek vezetőinek

Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte a migránsokat segítő szervezetek munkáját azon a megbeszélésen, amelyet kedd délelőtt folytatott Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Kozma Imrével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A kormányfő az Országházban lezajlott tárgyaláson meghallgatta vendégei tájékoztatását az eddig elvégzett munkáról, és arra kérte őket, továbbra is segítsenek a szükséget szenvedő embereken - mondta a sajtófőnök.

Bundestag-elnök: Németország büszke lehet magára

Tekintettel a német történelemre, bámulatos és bátorító, hogy bajban lévő emberek Németországot szabad és biztonságos helyként tartják számon, ahol védelmet és segítséget kapnak, a Németországban élő emberek segítőkészsége pedig büszkeségre ad okot - mondta a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke kedden Berlinben.

Norbert Lammert a Bundestag őszi ülésszakát megnyitó beszédében valamennyi képviselő nevében köszönetét és tiszteletét fejezte ki a menekülteket munkával és pénzzel segítő polgárok iránt.

Az önkéntesek elkötelezettsége "a legmeggyőzőbb válasz a dohos előítéletekre és a nyílt idegengyűlöletre, amely sajnos ugyancsak hozzátartozik országunk valóságához" - tette hozzá a konzervatív CDU tekintélyes politikusa.

A "szégyenletes" támadásokat a menekültek szállásai és rendőrök ellen "egy apró, de nagyon hangos kisebbség" követi el, amely "a félelem és a megfélemlítés légkörét akarja kialakítani" - mondta Norbert Lammert.

A menekültválság nagy humanitárius, politikai és kulturális kihívás, amely megváltoztatja Németországot. "Biztos vagyok benne, hogy ez a változás az országunk javára szolgál, ha azzal a bátorsággal és határozottsággal cselekszünk, mint legutóbb a pénzügyi- és bankválság idején" - mondta a Bundestag elnöke.

Hangsúlyozta: "Európa nem tudja mindenki számára megnyitni határait, de hermetikusan lezárni sem tudja azokat".

A "tisztesség" pedig azt is megköveteli, hogy "világosan elmondjuk: nem tud mindenki Németországba jönni, vagy Németországban maradni, aki a szükség és a szegénység elől megy el a hazájából", és azt is ki kell mondani, hogy a menekültválság jelentette "humanitárius kihívás" nem gyorsan megoldható feladat - húzta alá Norbert Lammert.

Rámutatott: a Németországban tartósan maradó menekültek sikeres integrációjához nemcsak az állami, önkormányzati intézmények és a polgárok részéről van szükség erőfeszítésekre, hanem a menekültek részéről is.

A válság európai dimenziójáról szólva kiemelte, hogy "kötelező" érvényű uniós megoldásra van szükség.

"Az Európai Unió összes tagállamától, kivétel nélkül valamennyitől el kell várni, hogy ebben lehetőségeihez mérten részt vegyen, nem nagyobb, de nem is kisebb mértékben" - jelentette ki a Bundestag elnöke.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet a szövetségi kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyinak a négyszerese, és német becslések szerint az Európai Unióba érkező menedékkérők 40 százaléka.

Jobbik: őskáosszal fenyeget a kormány tétlensége

A Jobbik szerint Magyarországon őskáoszt okozhat a migrációs krízis, amennyiben a kormány nem válaszolja meg a bevándorlással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a következő években több tízezer migránst toloncolhatnak vissza Magyarországra, miközben a kabinet továbbra sem nyilatkozott, hajlandó-e fogadni őket.

A Jobbik ezzel szemben ígéretet tesz arra, hogy kormányra kerülése esetén teljes mértékben elutasítaná, hogy a Nyugat-Európa által kiválogatott menekültek "maradékát" befogadja - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Kiemelte, a kormánynak egyértelmű választ kell adnia arra is, hogy hova telepítene még menekülteket a lakosság megkérdezés nélkül.

Z. Kárpát Dániel arra is választ vár a kabinettől, hogy a határmenti tranzitzónákban miként kívánják szavatolni a helyiek biztonságát.

Harms: a kormányok vegyenek példát a polgáraikról

Az uniós tagállamok kormányainak példát kellene venniük saját állampolgáraikról a menekültválság kezelésében - foglalt állást Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának német társelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

"A magyarok és mások is komolyan veszik a helyzetet, és személyesen is hozzá akarnak járulni értékeink védelméhez" - vélekedett Harms.

Bírálta viszont a zöldpárti politikus a magyar miniszterelnököt, aki szerinte szembehelyezkedik az idegenekkel, és a saját maga teremtette helyzetről készült felvételekkel igyekszik igazolni saját álláspontját.

A politikus a múlt héten Magyarországon járt, mert - mint mondta - megdöbbentették a tudósítások, és a saját szemével szerette volna felmérni a helyzetet.

"Az az állapot, amelyet Orbán (Viktor) ott a menekültek számára teremtett, elviselhetetlen. Elfogadhatatlan, tarthatatlan, hogy egy uniós kormány a saját fővárosa közepén megtagadhat olyan szolgáltatásokat, mint a higiénia" - vélekedett a zöldpárti német politikus, aki egyúttal kiemelte, hogy Ausztriában, Németországban és Magyarországon is sok állampolgár kezébe vette a kezdeményezést, önként segítenek több ezer embernek túlélni ebben a nehéz helyzetben.

Az EP-képviselő pozitív példaként említette Ausztriát és Németországot, figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a magyar-szerb határnál szerinte sokkal rosszabb a helyzet, mint a Keleti Pályaudvaron, és először a vészhelyzetet kell megoldani.

Verhofstadt csalódott a visegrádiak álláspontja miatt

Csalódottságát hangoztatta a visegrádi országok többségének menekültügyi álláspontja miatt Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetője kedden Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján.

A flamand politikus, Belgium korábbi miniszterelnöke szerint "többük - Magyarország bizonyosan - elfelejtette, hogy 1956-ban több mint 200 ezren menekültek az orosz tankok elől Nyugat-Európába. (...) Ugyanez történt, kisebb létszámban az 1968-as Prágai tavasz után".

"Az európai vezetők reagálása inkább a lapok címoldalának híreihez igazodik, mintsem a menekültválság koherens, átfogó, globális megközelítéséhez" - vélekedett Verhofstadt.

A sajtótájékoztatót a következő napi strasbourgi menekültügyi EP-vita beharangozásaként tartották. Szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ismerteti az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének újabb javaslatait. Ezek közt - az előzetes jelzések szerint - azt indítványozza majd, hogy a korábban kért 40 ezer helyett 160 ezer menekültet vállaljanak át az uniós tagállamok a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól, amelyek közé Görögország és Olaszország mellé immár Magyarországot is besorolták.

Verhofstadt szerint azonban - a globális megközelítés hiánya miatt - ezek nagyon korlátozott számok, hiszen a valóság azt mutatja, hogy mintegy 10 millió szíriai lakos volt kénytelen elhagyni otthonát, közülük 2 millióan Törökországban tartózkodnak, és ez utóbbiak több mint 10 százaléka - 250 ezer ember - Európába tart. Ehhez képest a bizottság által felvetett 160 ezres létszám túl alacsony, különösen akkor - jegyezte meg a liberális politikus -, hogy ez az 500 millió lakosú EU lélekszámának mindössze 0,03 százaléka.

Ferenc pápa felszólítására az olasz plébániák befogadják a bevándorlókat

Egymás után nyitják meg kapuikat az olaszországi plébániák a bevándorlók előtt, miután a katolikus egyházfő a migránsok befogadására szólította fel őket. A befogadás azonban nem tömeges, és van, ahol a hívők ellenállásába ütközik.

Aki nemet mond a befogadásra, nem nevezheti magát kereszténynek - jelentette ki Francesco Moraglia velencei pátriárka, az északkelet-olaszországi Triveneto régió püspökeinek vezetője kedden a La Repubblica olasz napilapban közölt nyilatkozatában. A püspök mindenekelőtt az anyagilag erősebb plébániáktól várja el a bevándorlók befogadását.
Az egyházi vezető megemlítette, hogy a térséget politikailag vezető Északi Liga pártja ellenzi az illegális bevándorlók befogadását. Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője korábban azt mondta, reméli, hogy a részben az olasz adófizetők pénzéből fenntartott egyház a rászoruló olaszokat is befogadja majd.
Ferenc pápa a bevándorlók befogadására szólította fel vasárnap egyházát. Az olasz püspöki kar az elsők között válaszolt: Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke rámutatott, ha a több mint 27 ezer olasz plébánia mindegyike befogad egy-egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnának segíteni.
A csatlakozás folyamatos: a délolasz Taranto érseke egy elhagyott kolostor épületét bocsátotta a menekültek rendelkezésre, Firenzében két egyházi intézményben száz helyet biztosítottak. Milánó érseke szerint a plébániákon elszállásolt menekültek az ellátásért cserébe kisebb munkák elvégzésével segíthetnek a parókiáknak.
Van, ahol a hívők jelzik a plébánosnak, hogy szívesen vendégül látnának egy vagy több bevándorlót. A venetói Vicenza egyik plébánosának viszont le kellett mondania a bevándorlók befogadásáról a hívők tiltakozása miatt, akik nemet mondtak a muzulmán bevándorlók befogadására.
A püspökök és plébániák egyelőre önálló kezdeményezéseit a Cei szeptember végi ülésén foglalják országos egyházi programba. A Cei adatai szerint jelenleg 15 ezer bevándorlónak adnak szállást az olasz plébániák, akinek többségét még Ferenc pápa felszólítása előtt fogadták be.
A Vatikán két menekültcsaládot fogad be - mondta Angelo Comastri, a pápa vatikánvárosi helynöke. A bevándorlókat Konrad Krajewski pápai főalamizsnás "választja ki" a Lampedusára az utóbbi időben érkezett bevándorlók közül. A Vatikán tulajdonában levő lakásokban helyezik el őket, egészségügyi ellátást és anyagi támogatást is kapnak, valamint munkát is próbálnak nekik keresni.

 

Pittella: Dublinon túlmutató szolidaritási rendszerre van szükség

Kötelező erejű és az uniós menedékjogot szabályozó dublini szabályokon túlmutató szolidaritási rendszerre van szükség a migrációs válságban - jelentette ki kedden Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának vezetője.

Az olasz politikus elmondta, hogy több ország kormányával egyeztettek, és bizony vannak nézetkülönbségek. Pittella arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EP és az Európai Bizottság pozitív lépést tett, de a haladás elakadt a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban.

"Ezen túl kell lépni" - szögezte le Pittella, aki szerint Dublin nem működik, és nem lehet azokra az államokra hárítani minden terhet, ahová a menedékkérők megérkeznek. A politikus sérelmezte, hogy az ügyre fordítható uniós források sem elegendőek.

A szociáldemokrata frakcióvezető említést tett Orbán Viktor miniszterelnökről is, aki szerinte másokkal egyetemben "önző és embertelen módon" áll a helyzethez.

"Tízezrek tragédiája után fel kell ismerni, hogy valóságos válsággal nézünk szembe, és megannyian csak a saját egoista nézeteikkel foglalkoznak, és embertelen módon kezelik a helyzetet" - húzta alá Gianni Pittella.

Hétfőn 4400 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe

Az első előrejelzésekben szereplő 10 ezernél jóval kevesebb, 4400 Magyarországról indult menedékkérő érkezett hétfőn Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok kedden megjelent összesítése szerint.

Kedd 5 óráig egyetlen menedékkérő sem érkezett a müncheni főpályaudvarra, amire az utóbbi napokban nem volt példa - jelentette az ARD országos köztelevízió.

A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe. Az embereket a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó úgynevezett königsteini képlet alapján osztják el a 16 tartomány között. Az elosztóközpont szerepét az első napokban a müncheni főpályaudvar töltötte be, keddtől pedig a bajor főváros mellett már Lipcse is fogad Magyarországról érkező menedékkérőket szállító vonatokat, akiket aztán a szászországi nagyvárosból szállítanak tovább befogadóállomásokra.

A tervek szerint Németország északi, illetve nyugati régiójában is kijelölnek két-két várost a Magyarországról indult menedékkérők elosztására.

A königsteini képlet (Königsteiner Schlüssel) a közös finanszírozású ügyekből adódó költségek és egyéb terhek, feladatok megosztását szabályozza. Az elnevezés onnan származik, hogy 1949-ben a Hessen tartományi Königsteinben kötöttek megállapodást a tudományos kutatóintézetek közös finanszírozásáról. Az erre a célra kialakított eljárást aztán egy sor további területen is elkezdték alkalmazni, így a menekültügyben is.

A képlet a tartományok lakossága és gazdasági teljesítőképessége alapján határozza meg, hogy az egyes tartományoknak mekkora részt kell vállalniuk a közös feladatokból. A gazdasági teljesítőké0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Hihetetlen vallomás: Így békült ki Szikora Robi és Fenyő Miklós

Annyiszor voltak már haragban, hogy most éppen ő az egyetlen ember, aki t néha felhív. Meglepő vallomás Szikora Robitól Fenyő Miklósról...

Tragédia történt vadászat közben, 29 éves nő az áldozat

A kórházba vezető úton egyszer újra kellett éleszteni, nem sokkal később azonban belehalt sérüléseibe.

Nyomoznak Demeter ügyében

Hivatali visszaélés gyanújával indított nyomozást az LMP-s Demeter Márta ügyében az ügyészség. Az Orbán Viktort megvádoló, titkos...

Drámai hír Kínából

Csökkentek a gépjárműeladások Kínában októberben, már a negyedik egymást követő hónapban a gazdasági növekedés lassulásának és a...

Döbbenetes vallomás: szexért cserébe tartották el a ValóVilág sztárját

Budapest Idősebb nők tartották el saját bevallása szerint selyemfiú volt VV Radics (25)! A villa nagyszájú lakója bevallotta, korábban...

Együttműködést tervez a korcsolyázó- és a jégkorongszövetség

Hosszú távú szakmai együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá kedden a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és a...

Tart a dollár erősödése, a fontot a Brexit-tárgyalások támogatják

A dollár továbbra is erős, különösen az európai devizákkal szemben, míg a dollár/kínai jüan kereszt megragadt egy szinten. A dollár...

Férfi vízilabda világliga - Újabb fölényes magyar győzelem

Második mérkőzését is magabiztosan nyerte meg a magyar férfi vízilabda-válogatott a világligában, amely egyben az Európa Kupa...

Nagy döntést hozott Bicskey Lukács özvegye: ezt találta a számítógépen hónapokkal a temetés után

Budapest Nehéz örökség maradt rám sóhajtott Pethő Kincső (43), aki már érez elég erőt ahhoz, hogy a kezébe vegye néhai férje...

Pánikban a szülők: Nyár óta tart a szalmonella Kaposváron

Hónapok óta nem szűnik a szalmonellajárvány kaposvári bölcsődékben. A hatóság az ételekben keresi a hibát, de az összes minta...

Egyetlen lépésért az életével fizetett a panziótulajdonos

Elképesztő balszerencsék sorozata vezetett a panziótulajdonos tragikus halálához. Egy meggondolatlan mozdulat és már mindennek vége volt.

Megható történet: nehéz gyermekkora után az intézetben karolták fel Vivient, a veseátültetett árvát

Budapest Gyermekeként szerette a klinika összes dolgozója Vivit: a vesetranszplantált lánynak orvosai, ápolói és a Trappancs Egyesület...

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Megfosztották a TV2-t az utolsó nagy sikerélményétől is

Azzal, hogy az RTL Klub immár második hétvégén tett vasárnapra is egy X-Faktor adást, sok nézőt vitt el a TV2 legsikeresebb műsorától, a Sztárban sztártól.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Mikor kezdődik az advent 2018-ban? Ezen a napon gyújtsd meg a koszorún az első gyertyát

Advent első vasárnapja 2018-ban egy decemberi napra esik. Jelöld meg a naptárban!

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

Friss hírek Sas József állapotáról

Sok szakmai csalódás miatt fújt visszavonulót a legendás komikus.

A Barátok közt színésznőjének mennie kellett - Szomorú szívvel búcsúzott

Gyebnár Csekkának A Konyhafőnök VIP legelső napján távoznia kellett.

Vigyázat, mostantól 30 ezres bírság fenyegeti az autósokat

A ködlámpát még a legmodernebb autókban is kézzel kell bekapcsolni, de ha rosszkor tesszük, az sokba kerülhet.

blogmorzsák

Miért isznak olyan sokat a tinédzserek?

A binge drinkingnek is nevezett ro­ham­szerű ivászat aggasztó mérték­ben kezd elterjedni a fiatalok között.

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Közpénzből magánpálya

Az iskolásoknak és a környékbelieknek egyelőre tiltott hely az átkosban nekik épült sportudvar.

Lássunk tisztán metró-ügyben!

Mi is akkor az igazság M3-ügyben?

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

A bálnák a zajban nem énekelnek

A bálnák jellegzetes éneke a párzási időszakban hangzik fel és elmaradása a kutatók szerint kipusztulásukhoz vezethet.

Rokkantsági ellátás: az AB döntése után azért még ne örüljön senki

Az nem megy, hogy egy törvénymódosítással mondják ki: a rokkantsági ellátás tetszőlegesen csökkenthető önkényesen megállapított százalékok alapján.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

„Én csak azoktól szeretek olvasni, akik már meghaltak”

Ezek nem az önismétlő problémafelvetések az oktatással kapcsolatban. Ezek megoldási javaslatok.

Szabotálja az Apple a külső szervizek munkáját

Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

A kereskedelem dönti el, milyen a jó anya?

„A gyártók, kereskedők, a piac azt az érzést keltik a termékük reklámozása során, hogy melyik termékkel leszek jobb anya.“

0


0