Ezt olvasta már?

Pécsi önkénteseket keres az Ifjúsági Lelki Elsősegély

Telefonos segítőket keres a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány, akik főként gyerekek, fiatalok hívásait fogadják. Pécsi vagy a környéken lakó felnőtt férfiak...

0

Költségvetésről és a bérlakásokról is tárgyalnak

Több fontos téma is lesz a mai városi közgyűlésen: újra tárgyalja a képviselőtestület például a költségvetést, de szó lesz a közösségi közlekedésről és az önkormányzati tulajdonú bérlakásokról is. Kövess velük folyamatosan frissülő tudósításunkat!


hirdetés

Elfogadták a bérlakásokkal kapcsolatos rendelet
Őri László alpolgármester többek között az előterjesztésből kiemelte, hogy a szociális és piaci alapú bérlakásokat külön kell a jövőben kezelni. A lakbér-hátralékok behajtásának kiszámíthatóbb és egyértelmű szabályozását vetítette előre.
Őri hangsúlyozta, a rendelet módosításának előkészületében nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselők is közreműködtek. Az alpolgármester külön köszönetet mondott Varga Péter (ÖPE) képviselőnek is, aki közreműködött az előterjesztés elkészítésében.

Kunszt Márta (DK) jelezte, hogy „tetszetős, a rendelet igyekszik szisztematikusan rendet tenni a bérlakások területén”. A képvelő jelezte, úgy látja, a bérlakások felében kinnlevőség tapasztalható. Szerinte egyébként persze nem a lakbér a magas, hanem a jövedelmek alacsonyak, így sok esetben a kinnlevőség emiatt is lesz. Ezért az alacsony jövedelmű, de jogkövető bérlőket másképpen kellene kezelni, számukra egyéni megoldást kellene találni a szociális ellátórendszerrel együttműködve. Kunszt Márta azt javasolta, a bérlők számára az adósságkonszolidáció lehetőségét újra be kellene vezetni.

Varga Péter (ÖPE) hozzászólásában kiemelte, a korábban ígért konszolidációs tervet megelőzte a jelenlegi rendelet. Varga hozzátette, több a politikai pártok, civilek közös munkájának eredménye a rendelet, de a munka még csak most kezdődik, a rendeletet még pontosítani kell.

Fogarasi Gábor (JOBBIK) emlékeztetett arra, hogy pártja képviseletében már többször megpróbálták elfogadtatni többek között azt, hogy erkölcsi igazolvány szükséges az önkormányzati bérlakás bérléséhez, de ezeket korábban a kormányzó párt rendszeresen leszavazta.

Őri László válaszában azt mondta, két feltételnek kellett megfelelni. Egyrészt az adózók részéről jogos elvárás, hogy felelősen gazdálkodjon az önkormányzat vagyonával, és vannak olyan hátrányos helyzetű emberek, akik rákényszerülnek a bérlakás használatára, ugyanakkor ha közülük többen nem fizetik be például a rezsit a többségében városi tulajdonú cégeknek, vagy elmarad a bérleti díjjal, azok ellen határozottan fel kell lépni. Az alpolgármester hozzátette, Pécsen van a legtöbb bérlakás, még Debrecennél is, ezek közül a lakások 85 százaléka szociális bérlakás. Őri ezt annak kapcsán mondta, hogy a szociális szempontokat mindig figyelembe vették az önkormányzatnál, de nyilvánvalóan meg kel vizsgálni, hogy miből adódik egy-egy tartozás-felhalmozás. Akik önhibájukon kívül kerülnek ilyen helyzetbe, azokat természetesen segíteni kell.

„A cél, hogy a rászorulók, a tisztességesen fizetők és az adófizető pécsiek előnyösebb helyzetbe kerüljenek, s legyen nagyobb a rend.
A városvezetés azért döntött a korábbi szabályozás felülvizsgálatáról, mert ma Pécsett mintegy 1600, várhatóan tisztességesen fizető, ugyanakkor rászoruló család vár arra, hogy a meglévő és használatba vehető városi tulajdonú lakások egyikébe költözhessen.
Mindezt hátráltatja, hogy eközben több százan vannak olyanok, akik évek óta nem fizették meg a bérleti díjat önkormányzati bérlakásaik után, sok tízmillió forintos közüzemi tartozásokat halmoztak fel, az ingatlanokat lelakták, s több esetben a közösségi együttélésre legalapvetőbb szabályainak betartására is képtelenek.

A rendelet megváltoztatásával három fő célt igyekszünk elérni.
Nem elfogadható és igazságtalan, hogy hogy a renitensek visszaéljenek a város jóindulatával, a bérleti díjtartozásaikat és közüzemi számláikat helyettük a tisztességesen fizetők és a pécsi polgárok egyenlítsék ki.
Az új szabályozással még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni azon rászorulók megsegítésére, akik jelenleg bérlakásra várnak, s várhatóan nem okoz nekik komolyabb megterhelést, hogy ezért a minimális bérleti díjat rendszeresen megfizessék. Éppen ezért az új szabályozással előnyt élveznek az önkormányzati lakáshoz jutásnál azok, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznek és nincs közüzemi tartozásuk.
A harmadik cél, hogy az önkormányzat bérlakásai megőrizzék állapotukat, illetve megújulhassanak, az önkormányzati vagyon gyarapodhasson.” – közölték a városházi sajtóközleményben.

A bérlakásrendeletről itt tud részletek is olvasni az előterjesztésben.

A közgyűlés elfogadta a 2017-es év költségvetési beszámolóját
Csak néhány szám: a költségvetési bevételek eredeti előirányzat szerinti mintegy 30 milliárd forint bevételi főösszege a költségvetés módosításai során majdnem 48 milliárdra növekedett, melynek végül 94,72%-a teljesült.
A kiadások eredeti előirányzat szerinti 48.5 milliárd forint kiadási főösszege a költségvetés módosításai során majdnem 68 milliárdra növekedett, amely végül 48,82%-ban teljesült. Aki esetleg még ezeken kívül is szeretne szemezgetni az előterjesztésből és a számokból, ide kattintva teheti meg.

Decsi István alpolgármester szerinte a 2018-as év költségvetése reális, mert nem ingatlaneladásból igyekszik finanszírozni a folyó hiányt. Az állami támogatásokról elmondta, hogy 2 2020-ig van, egy pedig likviditási hitel, azaz évi lejáratú. Idén több mint 1,5 milliárdos forrást állítottak be tartaléknak.

Gulyás Emil (MSZP) szerint a város önállóan még talán működik, bár az önkormányzatiság nem vagy nem fog tudni helyreállni. Más, működési elvek elindítására hívta fel a figyelmet, szerinte a problémák nem oldódnak meg 2021 előtt.

Kővári János (ÖPE) megoldási javaslatokról szólt. Pl. a következő közgyűlésre készüljön konszolidációs terv, hogy 2020-ig mit tud tenni a költségvetési egyensúlyért a város. Másrészt az államtól kapott kölcsönt miből kívánja visszafizetni a város. Erre tervet kérnek, de az ÖPE is tenni fog javaslatot. Kővári szerint akár már augusztusra újabb komoly problémák lehetnek.
Konkrét javaslatokat tesznek a közösségi közlekedés és a helyi sportfinanszírozás kérdéseiben.
Decsi István arra utalva, hogy a jelenlegi előterjesztés 2017-reszól, nem támogatta a konszolidációs terv szükségességét, ugyanakkor várja Kővári János javaslatait. Erre Kővári úgy reagált, hogy mikor lehet igazán beszélni a konszolidációról, adósságtörlesztésről, mint amikor a zárszámadásról van szó.

Keresztest Kóbor váltja
Keresztes László Lóránt (LMP) a közgyűlés elején bejelentette, összeférhetetlenség miatt lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, helyette az LMP Dr. Kóbor Józsefet fogja delegálni a párt képviselői helyére.

Szalontai Csongor vehette át a Csikor Kálmán-díjat
A város védelmének, közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében magas színvonalon végzett, lelkiismeretes szakmai munkájának elismeréséként a Csikor Kálmán-díjat adományozta, Pécs közbiztonsági díját adományozta városunk önkormányzata Szalontai Csongor részére. A díjat dr. Őri László polgármester és dr. Lovász István Pécs jegyzője nyújtotta át a csütörtöki közgyűlés kezdetén.

Szalontai Csongor Pécsett született 1962-ben. Általános iskolai és középiskolai tanulmányait Pécsett elvégezve, 1980-ban a budapesti Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola Páncélos és Gépjármű szakán folytatta tanulmányait és szerzett járműgépész üzemmérnöki diplomát. 1999-ben a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karán biztonság-és védelempolitikai szakértői oklevelet szerzett.
Aktív munkavállalói karrierjét 1984-től a Magyar Honvédség állományában többek közt Pécs helyőrségben, a Honvédelmi Minisztériumban, majd a Belügyminisztérium állományában és végül a Katasztrófavédelem állományában a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaként töltötte. 2011-ben alezredesi rendfokozattal vonult nyugállományba.
2007. január 1-étől Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a Polgári Védelmi Kirendeltséget vezette, mely beosztásában a városunkban bekövetkezett minden káresemény felszámolásában aktívan és konstruktívan részt vett. Munkájára és azonnali helyszíni bevethetőségére a város vezetése a nap 24 órájában mindig számíthatott.
2012. április 1. óta Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közbiztonsági referense. A katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési és helyreállítási szakmai feladatait, a honvédelmi közigazgatással kapcsolatos kötelezettségeit, valamint az állampolgárok biztonságérzetének megteremtésével, javításával kapcsolatos munkáját kiemelt hivatástudattal és alázattal végzi.

A közgyűlés keretében adták át az Év Rendőre és az Év Tűzoltója kitüntető címeket is, előbbit Bugyi Zsolt utóbbit Märcz Richárd Gábor kapta.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Hiába a 400 forintos üzemanyagár - Szárnyal a benzinkutak forgalma

Lendületesen tovább bővült a hazai benzinkutak forgalma az idei első félévben; az autósok összesen 8,2 százalékkal több üzemanyagot...

Termelés a jövő Magyarországán: panaszkodhatunk is, meg nem is

A Világgazdasági Fórum új jelentése szerint 25 ország különösen kedvező helyzetben van az exponenciális változás előtt álló...

Shane Tusup leszedeti Katinkához köthető tetoválásait

Egy közös barátjuk szerint jöhet a hosszadalmas és drága lézeres eltávolítás.

Remek idő lesz a hosszú hétvégén

Napközben sokfelé 30 fok feletti értékek várhatók, de éjszakánként kellemesen lehűl a levegő.

Pajzsmirigybetegség: nemcsak a laborlelet a döntő.

A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó, szerteágazó tünetek jelentősen megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Megeshet, hogy a...

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele...

Még nem tudni mennyit, de idén is fizetnének nyugdíjprémiumot

A Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint a kormány célja, hogy sikeres gazdaságpolitikájának eredményeiből minden magyar...

Még sportosabb lesz a következő BMW 3

A Nürburgringen teszteli az új generációs 3-as szedán prototípusát a BMW.

Mindentől félti születendő gyerekét Rácz Gergő

Megérett az apaságra Rácz Gergő.

Hajnalig álltak lesben a halőrök: elfogták a rapsicot

Augusztusban újabb orvhalász került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) kezére. A...

Jó éve lesz a csemegekukoricának

Az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb csemegekukorica termés várható az idén Magyarországon a Syngenta szakértői szerint.

0

Sport

A Malmö felnyomta a Vidit az UEFA-nál

Még mindig tart a fűmizéria. Viszont az AEK ellen a Vidi fog játszani.

Csaló vagy vak bírók vették el a magyar válogatott győzelmét

A macedón meghúzta a hálót, a két bíró másfelé nézett. Így elbukni egy meccset - elképesztő.

Sorban mondják le a horvátok a válogatottságot

Nincs mit szépíteni, egyszerűen kiöregedett a vb-ezüstérmes generáció.

Dzsudzsák lehet a Vidi nemzetközi menetelésének jutalma

Már ha Dzsudzsák Balázs jutalomnak számít egyáltalán.

Óriási győzelmet aratott Fucsovics Márton

Elképesztő küzdelemben nyert a magyar teniszező.

Ennyi pénzt kap a MOL Vidi a Bajnokok Ligája-menetelésért

A magyar bajnok a görög AEK Athénnal játszik a főtábláért.

Shane Tusup újabb határt lép át: így törli ki végleg az életéből Katinkát

Szinte már látni sem akarja egymást a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup: az állandó veszekedések után az amerikai most komoly döntést hozott.

Késő esti meccsen fogadja a Vidi az AEK Athént

A meccset jövő szerdán, Budapesten rendezik majd.

Olyan csatornára került a pénteken rajtoló spanyol bajnokság, ami alig elérhető az országban

Budapest Pénteken kezdetét veszi a világ egyik legerősebb labdarúgó-bajnoksága, a spanyol élvonal.

Az Atletico a hosszabbításban kiütötte a Realt, az EL-győztes nyerte a Szuperkupát

Az Európa Liga-győztes Atlético Madrid nyerte az Európai Szuperkupát.

Máltától kaptunk ki vízilabdában, Kemény Dénes szerint ő is hibázott

Az edzők egy évvel fiatalabb játékosokat szerepeltettek az ifjúsági tornán.

0

Bulvár

A Malmö felnyomta a Vidit az UEFA-nál

Még mindig tart a fűmizéria. Viszont az AEK ellen a Vidi fog játszani.

10 percre van a Balatontól, még sincs tömeg: voltál már a gyönyörű Cserszegtomajon?

Cserszegtomaj ott van Keszthely és Hévíz szomszédságában, mégis kevesen ismerik igazán.

Dr. Csernus: a házasság, ami halálra van ítélve

Egy párkapcsolatban a felek nagyon sok hibát elkövethetnek, ebbe beletartozik a megcsalás is. Ezen változtatni csak úgy lehet, ha mindkét fél...

Nem mindegyik vérnyomáscsökkentő szennyezett: itt a lista

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgálja, milyen hatásokat fejthet(ett) ki a valsartan hatóanyagú, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által gyártott gyógyszeralapanyagban talált melléktermék a készítményeket szedő betegekre.

Elemzők szerint a töröknél is pusztítóbb pénzügyi összeomlás jöhet

Hol dőlhet el a következő dominó? Egy másik európai ország lehet az igazi válsággóc.

Ezekre a SUV-okra vannak most rákattanva a magyarok

Veszik az újautókat a magyarok, mint a cukrot, de közülük is a SUV-ok most a legkapósabbak

Drogot kevertek a szexi táncosnők italába, elszabadult a pokol - videó

Megérkezett Gaspar Noé filmje, a Cannes-ban bemutatott Climax első teljes előzetese.

Kiderült mit lépett Soros

Több nagy befektetési alap és vállalat is közzétette, mibe fektettek az utóbbi időben, így fény derült Soros György és Warren Buffett legutóbbi lépéseire is.

Nyugdíjprémium: ennyi pénzt hozhat a postás novemberben

A kedvező negyedéves adatok alapján tényleg pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok. Meg is mutatjuk, várhatóan mennyit.

Csókolózós fotó készült a két színésznőről, hivatalos a kapcsolat

A Pretty Little Liars Hannájára a való életben rátalált a szerelem, hónapok óta tartó találgatás után pedig most először felvállalták hivatalosan is kapcsolatukat Cara Delevingnével.

Elképesztő videó: Kiszáradt a Duna Esztergomnál

Egész Európát aszály sújtja, ami már meglátszik a Duna vízszintjén is.

blogmorzsák

11 focista feleség, aki önállóan is nagyot alkotott

Ahol a feleség hasonlóan sokat tett le az asztalra saját területén, mint a férje.

Legjobb kínai telefonok 30 ezer forint alatt - augusztus

Üdvözöljük azokat, akik új telefonjukat 30 ezer forint alatt szeretnék kijuttatni Kínából!

Kormányszóvivő: Heller Ágnes egy öreg, bigott, idejétmúlt kommunista

Ez a kereszténydemokrata, európai, magyar jobboldal és konzervativizmus vitakultúrája.

Sikeres akarsz lenni? Ezt az 5 dolgot azonnal fejezd be!

Nemcsak az a fontos, hogy mit kell elkezdened.

Így lehet a vízben gyorsan fogyni

Nem csak az edzőteremben izzadva, vagy a 35 fokban kocogva lehet kalóriát égetni.

„Azt hiszem, rájöttem, mi lehet Tim Cook terve“

Nem az iPhone. Nem a MacBook Pro.

Háború miatt született gyerekek

1992-1995 között a boszniai háborúban a rendelkezésre álló adatok szerint 35000-50000 lányt, asszonyt erőszakoltak meg.

Kopp Mária: A genderkutatás fontos és hasznos a társadalomnak

Épp a kormány által leginkább tisztelt társa­da­lomkutató zúzza porrá a genderellenes érveket.

Hibák, amiket elkövethetsz Spanyolországban

Pár dolog, amire érdemes figyelni, ha Spanyolországba mész - akár nyaralni, akár hosszabb időre.

Hollywood fekete‑fehérben

Képei bejárták a világot, de a művészt elfelejtettük a kamera mögött. Egy fotós élete az Álomgyárban.

4 tipp a hihetetlen szobaátalakításhoz

Unalmasból egyedi stílusú pár óra alatt!

Hogy mondjam meg a páromnak, hogy nem nyújt eleget az ágyban?

A téma általában tabu, de érdemes megbeszélni.

0


0