Ezt olvasta már?

0

Költségvetésről és a bérlakásokról is tárgyalnak

Több fontos téma is lesz a mai városi közgyűlésen: újra tárgyalja a képviselőtestület például a költségvetést, de szó lesz a közösségi közlekedésről és az önkormányzati tulajdonú bérlakásokról is. Kövess velük folyamatosan frissülő tudósításunkat!


hirdetés

Elfogadták a bérlakásokkal kapcsolatos rendelet
Őri László alpolgármester többek között az előterjesztésből kiemelte, hogy a szociális és piaci alapú bérlakásokat külön kell a jövőben kezelni. A lakbér-hátralékok behajtásának kiszámíthatóbb és egyértelmű szabályozását vetítette előre.
Őri hangsúlyozta, a rendelet módosításának előkészületében nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselők is közreműködtek. Az alpolgármester külön köszönetet mondott Varga Péter (ÖPE) képviselőnek is, aki közreműködött az előterjesztés elkészítésében.

Kunszt Márta (DK) jelezte, hogy „tetszetős, a rendelet igyekszik szisztematikusan rendet tenni a bérlakások területén”. A képvelő jelezte, úgy látja, a bérlakások felében kinnlevőség tapasztalható. Szerinte egyébként persze nem a lakbér a magas, hanem a jövedelmek alacsonyak, így sok esetben a kinnlevőség emiatt is lesz. Ezért az alacsony jövedelmű, de jogkövető bérlőket másképpen kellene kezelni, számukra egyéni megoldást kellene találni a szociális ellátórendszerrel együttműködve. Kunszt Márta azt javasolta, a bérlők számára az adósságkonszolidáció lehetőségét újra be kellene vezetni.

Varga Péter (ÖPE) hozzászólásában kiemelte, a korábban ígért konszolidációs tervet megelőzte a jelenlegi rendelet. Varga hozzátette, több a politikai pártok, civilek közös munkájának eredménye a rendelet, de a munka még csak most kezdődik, a rendeletet még pontosítani kell.

Fogarasi Gábor (JOBBIK) emlékeztetett arra, hogy pártja képviseletében már többször megpróbálták elfogadtatni többek között azt, hogy erkölcsi igazolvány szükséges az önkormányzati bérlakás bérléséhez, de ezeket korábban a kormányzó párt rendszeresen leszavazta.

Őri László válaszában azt mondta, két feltételnek kellett megfelelni. Egyrészt az adózók részéről jogos elvárás, hogy felelősen gazdálkodjon az önkormányzat vagyonával, és vannak olyan hátrányos helyzetű emberek, akik rákényszerülnek a bérlakás használatára, ugyanakkor ha közülük többen nem fizetik be például a rezsit a többségében városi tulajdonú cégeknek, vagy elmarad a bérleti díjjal, azok ellen határozottan fel kell lépni. Az alpolgármester hozzátette, Pécsen van a legtöbb bérlakás, még Debrecennél is, ezek közül a lakások 85 százaléka szociális bérlakás. Őri ezt annak kapcsán mondta, hogy a szociális szempontokat mindig figyelembe vették az önkormányzatnál, de nyilvánvalóan meg kel vizsgálni, hogy miből adódik egy-egy tartozás-felhalmozás. Akik önhibájukon kívül kerülnek ilyen helyzetbe, azokat természetesen segíteni kell.

„A cél, hogy a rászorulók, a tisztességesen fizetők és az adófizető pécsiek előnyösebb helyzetbe kerüljenek, s legyen nagyobb a rend.
A városvezetés azért döntött a korábbi szabályozás felülvizsgálatáról, mert ma Pécsett mintegy 1600, várhatóan tisztességesen fizető, ugyanakkor rászoruló család vár arra, hogy a meglévő és használatba vehető városi tulajdonú lakások egyikébe költözhessen.
Mindezt hátráltatja, hogy eközben több százan vannak olyanok, akik évek óta nem fizették meg a bérleti díjat önkormányzati bérlakásaik után, sok tízmillió forintos közüzemi tartozásokat halmoztak fel, az ingatlanokat lelakták, s több esetben a közösségi együttélésre legalapvetőbb szabályainak betartására is képtelenek.

A rendelet megváltoztatásával három fő célt igyekszünk elérni.
Nem elfogadható és igazságtalan, hogy hogy a renitensek visszaéljenek a város jóindulatával, a bérleti díjtartozásaikat és közüzemi számláikat helyettük a tisztességesen fizetők és a pécsi polgárok egyenlítsék ki.
Az új szabályozással még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni azon rászorulók megsegítésére, akik jelenleg bérlakásra várnak, s várhatóan nem okoz nekik komolyabb megterhelést, hogy ezért a minimális bérleti díjat rendszeresen megfizessék. Éppen ezért az új szabályozással előnyt élveznek az önkormányzati lakáshoz jutásnál azok, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznek és nincs közüzemi tartozásuk.
A harmadik cél, hogy az önkormányzat bérlakásai megőrizzék állapotukat, illetve megújulhassanak, az önkormányzati vagyon gyarapodhasson.” – közölték a városházi sajtóközleményben.

A bérlakásrendeletről itt tud részletek is olvasni az előterjesztésben.

A közgyűlés elfogadta a 2017-es év költségvetési beszámolóját
Csak néhány szám: a költségvetési bevételek eredeti előirányzat szerinti mintegy 30 milliárd forint bevételi főösszege a költségvetés módosításai során majdnem 48 milliárdra növekedett, melynek végül 94,72%-a teljesült.
A kiadások eredeti előirányzat szerinti 48.5 milliárd forint kiadási főösszege a költségvetés módosításai során majdnem 68 milliárdra növekedett, amely végül 48,82%-ban teljesült. Aki esetleg még ezeken kívül is szeretne szemezgetni az előterjesztésből és a számokból, ide kattintva teheti meg.

Decsi István alpolgármester szerinte a 2018-as év költségvetése reális, mert nem ingatlaneladásból igyekszik finanszírozni a folyó hiányt. Az állami támogatásokról elmondta, hogy 2 2020-ig van, egy pedig likviditási hitel, azaz évi lejáratú. Idén több mint 1,5 milliárdos forrást állítottak be tartaléknak.

Gulyás Emil (MSZP) szerint a város önállóan még talán működik, bár az önkormányzatiság nem vagy nem fog tudni helyreállni. Más, működési elvek elindítására hívta fel a figyelmet, szerinte a problémák nem oldódnak meg 2021 előtt.

Kővári János (ÖPE) megoldási javaslatokról szólt. Pl. a következő közgyűlésre készüljön konszolidációs terv, hogy 2020-ig mit tud tenni a költségvetési egyensúlyért a város. Másrészt az államtól kapott kölcsönt miből kívánja visszafizetni a város. Erre tervet kérnek, de az ÖPE is tenni fog javaslatot. Kővári szerint akár már augusztusra újabb komoly problémák lehetnek.
Konkrét javaslatokat tesznek a közösségi közlekedés és a helyi sportfinanszírozás kérdéseiben.
Decsi István arra utalva, hogy a jelenlegi előterjesztés 2017-reszól, nem támogatta a konszolidációs terv szükségességét, ugyanakkor várja Kővári János javaslatait. Erre Kővári úgy reagált, hogy mikor lehet igazán beszélni a konszolidációról, adósságtörlesztésről, mint amikor a zárszámadásról van szó.

Keresztest Kóbor váltja
Keresztes László Lóránt (LMP) a közgyűlés elején bejelentette, összeférhetetlenség miatt lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, helyette az LMP Dr. Kóbor Józsefet fogja delegálni a párt képviselői helyére.

Szalontai Csongor vehette át a Csikor Kálmán-díjat
A város védelmének, közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében magas színvonalon végzett, lelkiismeretes szakmai munkájának elismeréséként a Csikor Kálmán-díjat adományozta, Pécs közbiztonsági díját adományozta városunk önkormányzata Szalontai Csongor részére. A díjat dr. Őri László polgármester és dr. Lovász István Pécs jegyzője nyújtotta át a csütörtöki közgyűlés kezdetén.

Szalontai Csongor Pécsett született 1962-ben. Általános iskolai és középiskolai tanulmányait Pécsett elvégezve, 1980-ban a budapesti Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola Páncélos és Gépjármű szakán folytatta tanulmányait és szerzett járműgépész üzemmérnöki diplomát. 1999-ben a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karán biztonság-és védelempolitikai szakértői oklevelet szerzett.
Aktív munkavállalói karrierjét 1984-től a Magyar Honvédség állományában többek közt Pécs helyőrségben, a Honvédelmi Minisztériumban, majd a Belügyminisztérium állományában és végül a Katasztrófavédelem állományában a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaként töltötte. 2011-ben alezredesi rendfokozattal vonult nyugállományba.
2007. január 1-étől Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a Polgári Védelmi Kirendeltséget vezette, mely beosztásában a városunkban bekövetkezett minden káresemény felszámolásában aktívan és konstruktívan részt vett. Munkájára és azonnali helyszíni bevethetőségére a város vezetése a nap 24 órájában mindig számíthatott.
2012. április 1. óta Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közbiztonsági referense. A katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési és helyreállítási szakmai feladatait, a honvédelmi közigazgatással kapcsolatos kötelezettségeit, valamint az állampolgárok biztonságérzetének megteremtésével, javításával kapcsolatos munkáját kiemelt hivatástudattal és alázattal végzi.

A közgyűlés keretében adták át az Év Rendőre és az Év Tűzoltója kitüntető címeket is, előbbit Bugyi Zsolt utóbbit Märcz Richárd Gábor kapta.0
0
0

hírek innen, onnan

Közös képet kapott Meghan Markle, Diana hercegnő és Kate Middleton

Csodás festmény hozta össze a találkozót, amire a valóságban nem kerülhetett sor.

Szabó Zsófi gyógyszeres kezelés alatt áll betegsége miatt

Az inzulinrezisztenciával küzdő Szabó Zsófi a szülés előtt tünetmentes volt, ez volt a feltétele a terhességének, ám újra problémái...

Egy használt autó, amely alig fogyaszt valamit

Aki képes a Honda Insightban észlelni, hogy nem egy lebutított Prius, hanem egy eltérő koncepciójú hibrid autó, a Priusoknál sokkal...

Ez itt minden idők legőrültebb Mustangja

Gyerekjátékból igazi bolondos kisautót csináltak egy Honda-motor segítségével.

Véget ért a jó világ a nyugdíjra készülő magyaroknak: évek óta nem történt ilyen

Az elmúlt pár évben rendre arról számoltunk be, milyen jó hozamokat értek el tagjainknak az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak, de ez...

Nagyon veszélyes a házi aranyérkenőcs

Bár az aranyér okozta panaszok enyhítése érdekében számos házi praktikát bevehetünk, nem érdemes átesni a ló túloldalára, mert...

Veronai tragédia: Durva büntetés vár a magyar sofőrre Olaszországban

Már októberben bíróság elé állítják Olaszországban a 2017 januárjában történt veronai busztragédia felelőseit, köztük a busz...

Összevesztek, egy serpenyővel verte agyon nejét a pilóta

Az asszony nem volt hajlandó olcsóbban adni a házukat, emiatt kaptak össze a férjével.

Olajban sütés, kirántás - Beleillik az egészséges étrendbe?

Egy étrend összeállításakor számos összetevővel találkozhatunk, amely kritikus pont lehet az egészségmegőrzés szempontjából....

Nem ellenőrzik megfelelően a határon az autóvezetők papírjait?

Nem voltak teljesen rendben a Ceglédbercelnél karambolozott kisbusz papírjai - a Blikk szerint korábban a román hatóságok egyszer már...

Szedjen-e vitaminkészítményt a kismama?

Szedjen-e a kismama vitaminkészítményt? - ezt a kérdést gyakran teszik fel a nőgyógyásznak. Íme, a válasz: a legfontosabb a helyes,...

Leminősítési vizsgálat alá vette Olaszországot a Moody's

Leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette Olaszország "Baa2" szintű adósosztályzatát pénteken a Moody's Investors...

0

Sport

Nem tud választani, így mindkét barátnőjét feleségül veszi Ronaldinho

Szigorúan nem hivatalosan, hiszen a bigámiát még neki sem néznék el.

Hosszú Katinka Tusup nélkül is parádésan tért vissza

A háromszoros olimpiai bajnok először állt rajtkőre 2018-ban.

Fucsovics a sírból hozta vissza a meccsét, ott van élete első ATP-döntőjében

Tegnap már megírtuk, hogy a magyar teniszező meglepően simán verte Stan Wawrinkát, begyűjtve ezzel élete legnagyobb skalpját. Ma azt is megmutatta, hogy ez egyáltalán nem véletlenül történt.

37 évesen visszavonul a kétszeres NB I-es gólkirály

Bajzát Péter a szezon végén szögre akasztja a stoplisait.

Hat órán belül kétszer is letartóztatták a korábbi világelső teniszezőt

A rendőrség ittas vezetés miatt kapcsolta le, akár öt évet is kaphat.

Mi lesz az Iron Lady birodalommal?

Tusup érzelmi döntést hozhatott, Hosszú elegánsan reágalt és jól jöhet ki a botrányból. Mutatjuk, miért.

Egy máig megdönthetetlen magyar rekord az 1982-es focivébéről

10-1 Salvador ellen, német-osztrák bundameccs, a döntőre feltámadó olaszok. Ez volt a spanyolországi focivébé.

Az Arsenal új edzője Londonba csábítaná a PSG sztárjait

A frissen kinevezett Unai Emery kapust, védekező középpályást és támadót szerződtetne.

Katinka idején nem látszódott a magánéleti válsága

Elsőként jutott tovább a 200 méteres vegyes selejtezőjéből a kaliforniai Irvine-ban zajló nemzetközi úszóversenyen.

Úgy tűnik, eldőlt, hol folytatja az egyik legtehetségesebb fiatal futballista

Justin Kluivert Olaszországba, az AS Romába igazolhat.

Itt van Katinka válasza, nem kíméli Tusupot

Budapest Adtak egy esélyt maguknak a békülésre, de újra szakított Hosszú Katinka (29) és edző-férje, az amerikai Shane Tusup (30).

A brazil Ronaldo szerint Szalah Messihez hasonló

Beszélt Szalahról és a BL-döntő végeredményét is megtippelte Ronaldo Luis Nazário de Lima.

0

Bulvár

Kiderült, miért ölték meg a 8 éves sólyi kislányt

Még élt az a 8 éves sólyi kislány, akit feltételezett gyilkosa a Séd patakba dobott. Halálát végül fulladás okozta tudta meg a Bors.

Egy hét alatt kétszer nyert hatalmas összeget a lottón

Egy szerencsés ausztrál férfi épp a lottónyereményét ünnepelte, mikor ismét nyert.

A klímaváltozás miatt megszűntek az évszakok, ezért harminc család beperelte az EU-t

Harminc család keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, amivel azt kívánják elérni, hogy az Európai Unió javítson "elégtelen" klímavédelmi politikáján és csökkentse nagyobb mértékben szén-dioxid-kibocsátását.

Hosszú Katinka is reagált Shane Tusup állításaira

Hetek óta úgy tűnt, mégis együtt marad Shane Tusup és Hosszú Katinka. Pár napja azonban Katinka közleményben jelentette be a szakítást, Shane pedig kőkeményen reagált a történtekre.

Ő Dudás Dániel, Hosszú Katinka új párja Tusup szerint

Nem lehet tudni, mi zajlott Hosszú Katinka és Shane Tusup között az elmúlt hónapokban, de valamit azért lehet sejteni. Most már még egy név belekerült a sztoriba, Dudás Dánielé.

Újabb megyékben emelték másodfokúra a figyelmeztetést felhőszakadás miatt

Az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben a felhőszakadás veszélye miatt, és öt megyében már másodfokú a figyelmeztetés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy és Tolna megyében van másodfokú figyelmeztetés. Ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. Az ország többi ...

Új fejlemény Gyárfás Tamás ügyében

Fenyő Jánossal való konfliktusáról, valamint Portik Tamással és Tasnádi Péterrel való megismerkedéséről is ír vallomáskiegészítésében a Magyar Úszó Szövetség volt elnöke.

Életét vesztette a vadász, akit a társa lőtt le

Előállították a nyomozók azt a vadászaton résztvevő 44 éves férfit, aki csütörtökön este a fegyveréből leadott lövéssel eltalálta egyik társát, aki a helyszínen életét vesztette Bokod külterületén.

Nekikoccant hátulról egy autós egy Audinak, mire egy megkötözött nő bukkant elő a kinyílt csomagtartóból

Hatalmas szerencséje volt egy elrabolt kínai nőnek. Ha nincs a baleset, talán soha nem menekül meg.

Gyászhírt kaptunk: elhunyt a magyar lemezlovas

Elhunyt a népszerű szegedi lemezlovas, DJ Raten.

Ő Dudás Dániel úszó - Shane szerint vele csalta meg Hosszú Katinka

Shane Tusup azt állítja, felesége az edzőpartnerével lépett félre.

blogmorzsák

Libéria nem éppen a szabadság földje

A felszabadított afroamerikai rab­szol­gák számára a szabadság földje volt - a közelmúltban mégis százez­rek haltak meg a Libériában dúló vé­res polgárháború és elnyomás miatt.

Ilyen viccesnek még nem láttad a horror legnagyobb gonosztevőit

Gróf Balázs videója amerikai sztár- zenészeknek, és más újdonságok.

460 cm magas, 712 cm széles bakot lőtt a magyar állam

Nem a sajátjukat csapkodták csalánba, a másé meg nekik nem fáj.

4 kérdés ami segíthet megtalálni a szenvedélyed

Ahhoz, hogy megtudd, hátra kell dőlnöd és meg kell figyelned önmagad.

Így húznak le a designer fehérjékkel

Néhány cég már-már aranyáron árulja azt, ami egyébként hihetetlenül olcsó.

A legbotrányosabb hazai fesztivál – Interpop 1988, Siófok

Dal nélküli versenyzők, playback tátogás, 3000 néző és öngyilkos főszervező.

Rejtélyes gombamérgezések

Az utóbbi időkben több köz­ked­velt, ehető gombafajról kiderült, hogy mérgezést okozott.

Idegesítő dolgok Ausztriában

Ausztria sem fenékig Wiener schnitzel, akadnak idegesítő dol­gok ott is a mentalitástól az ügy­intézésen át egészen a postáig.

Budapest egyik legjobb burgerezője visszatért!

Ismét nyitva az überszaftos burgereiről elhíresült Pesti Burger és Bár!

Az autók kulcs nélküli indítása embereket öl

Régóta élvezzük a technológia kényelmét, azonban sokszor túlságosan is.

A Hosszú Katinka-ügy a mi Lady Diana-ügyünk

Mostantól kezdve garantálható, hogy a közmédia hatalmas aktivitásba kezd.

0


0