Ezt olvasta már?

Fél éve tud az ügyészség a kétes pécsi buszbeszerzésről

Csaknem fél éve ismeri a magyar ügyészség a korrupciógyanús pécsi buszbeszerzés holland szálának részleteit. Tavaly októberben válaszoltak a Benelux állam hatós...


Komoly átalakulások előtt az önkormányzati lakásgazdálkodás

A tavalyi utolsó közgyűlésen a pécsi képviselőtestület az ÖPE előterjesztésére úgy döntött, 2018. március 30-ig fel kell mérni a városi bérlakásokat, egyáltalán a pécsi tulajdonú ingatlanok helyzetét, állapotát, és intézkedési tervet kell elfogadni. Az előterjesztővel, Varga Péterrel beszélgettünk.


hirdetés

– Az ÖPE korábban már többször jelezte, hogy az önkormányzati bérlakások használói jelentős tartozásokat halmoztak fel részben a lakbér, részben a javarészt városi tulajdonú közszolgáltatók felé. Mennyi ez az összeg pontosan?

– Jelenleg meghaladja az 1 milliárd forintot, ami brutálisan magas, figyelembe véve a város és cégeinek aktuális pénzügyi helyzetét. Ez az adósság persze nem az elmúlt egy-két évben halmozódott fel, hanem kijelenthető, hogy akár évtizedekről beszélhetünk. Ezek a számok évről évre egyfajta dinamikát mutatnak, hol alacsonyabb, hol magasabb, jelenleg ennyi.

– Mekkora lakásállományról beszélhetünk egyáltalán?

– A város tulajdonában álló, tehát a városi vagyon részét képező lakásállomány jelenleg mintegy négyezer, ebből kb. 350 lakás üresen áll. Ezek közül nem mindegyik hasznosítható gazdaságosan, sőt vannak olyan ingatlanok, melyeket annyira elhanyagoltak, hogy mostanra lebontásra várnak. Ez vagyon- és bérleti díjveszteséget, és nem utolsó sorban sok pécsi családnak a lakáshoz jutás esélyének csökkenését jelenti, amit az elmúlt sok évben semmilyen bérlakás-építési folyamat nem ellensúlyozott.

– Az Önök szervezete többször jelezte már a közgyűlésen – legutóbb az okosváros program részeként –, hogy az ezekkel a lakásokkal összefüggésbe hozható kinnlevőségeket a lehető leghamarabb meg kell szüntetni…

– …vagy legalábbis először az újratermelődését megakadályozni. Erre javasoltuk többek között a kártyás mérőórák bevezetését, de természetesen a lakók ellenőrzési kapacitásának feltételeit is meg kell teremteni. A Holdingtól alig másfél éve az Elszámoló Házhoz került az önkormányzati lakások és helyiségek kezelése. Az ÖPE közgyűlési javaslatára öt fővel több munkavállaló dolgozhat ezen a területen, mert a felhalmozódó feladatok nem, vagy lassú teljesítése további problémákat vethetett volna fel. Az elmúlt másfél évben a szervezet eredményesen teljesített, emellett viszont számos – a korábbi gyakorlat hiányosságai okán – probléma is felszínre került, melyek haladéktalan megoldást igényelnének. Emiatt számos további tulajdonosi feladat, változtatás szükséges a lakásgazdálkodási területen.

– Az önkormányzati cégek egyébként partnerek a kinnlevőségek csökkentésében?

– Meglehetősen vegyesek a tapasztalatok. A 100 százalékos városi tulajdonú Tettye Forrásháznál például több tízmilliós a kinnlevőség, az ilyen mértékű felhalmozódást meg kell akadályozni. Hatékonyabbá kell tenni az információáramlást a tulajdonos önkormányzat és a szolgáltató között. Ezen túlmenően a szolgáltatót is be kell vonni a költségek viselésébe a kártyás órák beszerelése és az időről időre bekövetkező csőtörések mielőbbi észlelése miatt.
Mi úgy látjuk, sokkal több egyeztetésre és információcserére volna szükség a városi közszolgáltatók és az ingatlanokat kezelő Elszámoló Ház között. Fontos lenne felismernie ezeknek a cégeknek, hogy a kinnlevőségek újratermelődésének megakadályozása minden szereplő érdeke.
Egyébként többször jeleztük már, hogy szükséges egy fejlesztési alap létrehozása is, amelyből ezeket az ingatlanokat tervezhetően fel lehet újítani, de leginkább a korszerűsíteni, de ebből a keretből lehetne finanszírozni az új, kártyás mérőórák cseréjét is, amely lehetetlenné teszi a túlfogyasztást és a nemfizetést.

– A várhatóan március végi határidővel elfogadott lakásgazdálkodási intézkedési tervnek milyen szempontjait emelné ki?

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a feladatot elvégző városfejlesztési főosztály olyan anyagot tegyen le az asztalra, amely egyrészt a jelenlegi állapotot reálisan képes bemutatni, valamint tartalmazza a fenntarthatósági intézkedésekre vonatkozó javaslatokat is. Ehhez természetesen továbbra is segítséget nyújtunk a terület további szereplőinek bevonásával. Alapjaiban kell újra gondolni e terület szükséges intézkedéseit, kezdve a személyi, technikai, szabályozási feltételek megteremtésével, összehangolásával. A jelenlegi helyzetben prioritást kell élveznie egy teljesen új adatbázis-kezelő program bevezetésének, mellyel a jelenleg még sokszereplős folyamat minden felelős résztvevője összeköthető, ezzel pedig idő és pénz spórolható meg.
Az Összefogás Pécsért Egyesület több, a területet jól ismerő szakemberrel konzultálva úgy véli, hogy a meglévő, jó ingatlanpiaci tulajdonságokkal rendelkező önkormányzati lakásokat piaci alapon kell bérbe adni, ezek helyett pedig új, „strapabíró” szociális bérlakásokat kell építeni, amelyeket már eleve előre fizetős mérőórákkal lehet felszerelni.
Az önkormányzatnak a jövőben sokkal inkább kell tulajdonosi szemlélettel végeznie a feladatát!

– A januári közgyűlésen felvetette a civil szervezetek bevonását is a bérlakások működtetésébe. Mit jelentene ez konkrétan, hogyan képzeljék el a pécsiek és a szervezetek ezt?

– Egy-egy városrészben több olyan szervezet működik, különösen a civilek közül, amelyek jól ismerik az ott élők helyzetét, szociális problémáit. Ezekkel a szervezetekkel folyamatosan konzultálva az ÖPE úgy látja, éppen ezért érdemes lenne őket bevonni a lakásgazdálkodási folyamatba. Különösen azokat a szervezeteket, amelyek már eddig is vállaltak át önkormányzati feladatokat, például a közművelődés területén. Ilyen például a Máltai Szeretetszolgálat keleti városrészben végzett tevékenysége, vagy éppen a korábban már elindult és azóta is eredményeket felmutató György-telepi program szervezetei. A helyben élőkkel való kapcsolattartást, szociális ügyek intézését, vagy az életvitellel kapcsolatos egyéni fejlesztések feladatait ezekre a szervezetekre lehetne bízni. Ezzel mindenki jól járna, a város, a helyi szervezet és a bérlakásban élők is.

PNL
100 milliókat kaphatnak a választási listán elindult pártok! Ön szerint ez így jó?

0
0
0
0

hírek innen, onnan

Súlyos baleset az M0-áson, mentőhelikoptert hívtak

Felborult egy kamion az M0-ás autóút 19-es kilométerénél.

Szombatra bezár a Nyugati pályaudvar

Minden ide érkező és innen induló vonat menetrendje megváltozik!

Kevesebb az öreg mosógép

Megállt a Magyarországon használt háztartási gépek elöregedésének folyamata tavaly, ugyanakkor még m

Március 21. a Down-szindróma világnapja

2012 óta március 21. a Down-szindróma világnapja, a dátum szimbolikus, ugyanis a Down-szindróma mögö

Lassan halad az orosz doppingellenes rendszer normalizálása

A WADA vezetője szerint a helyi döntéshozók nehezítik a műveletet.

Már ezeregyszázan kapnak művészjáradékot

A művészjáradék folyósításának első hónapjában, márciusban több mint ezeregyszázan részesültek a juttatásban - közölte a Magyar...

Több útszakasz és híd kerül felújításra Békés megyében

Több útszakaszt és hidat újítanak fel idén Békés megyében, a jövő héten kezdődhet a Dévaványa-Gyomaendrőd közti út öt...

Fontos bejelentések után ütik a Waberer's-t

Fontos bejelentéseket tett a Waberer's, a társaság kedden arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a cég többségi tulajdonosa, a B.V....

Új adóra tett javaslatot Brüsszel

Az Európai Bizottság a digitális gazdaság adóztatásának új szabályaira tett javaslatot - derül ki a testület közleményéből.

Fontos bejelentést tett a Penny Market

Másodosztályú zöldségek és gyümölcsök átvételével támogatja a magyar gazdákat a Penny Market. A girbegurba termények áprilistól...

Sport

Pintér Attila reagált Bernd Storck esetleges érkezésére

A felcsúti csapat edzője a következő szezonban a felsőházat célozná meg.

Az ötödik Benedek-bébi is debütált a pólóválogatottban

Sedlmayer Tamás személyében újoncot avatott a magyar vízilabda-válogatott.

Gulácsi Péterért sorban állnak a sztárcsapatok

A válogatott kapusa visszatérhet Angliába, de Madridban is figyelik.

A CSM Bukarest edzője lesz Ambros Martín

Görbiczék nagy riválisához távozik a nyáron Ambros Martín.

Egy gólt kapott, kiütötte Hollandiát a magyar férfi vízilabda-válogatott

13-1-re nyerte debreceni Világliga-mérkőzését Märcz Tamás csapata.

László Csaba fociedző bajban van Skóciában

Nem megy a Dundee Unitednek, lassan a rájátszás is veszélybe kerül

Kikosarazta a PSG-t a párizsiak első számú nyári célpontja

Ez az otthonom, semmi okom a távozásra - mondta a középpályás.

Titkos utazás: külföldön békültek Hosszú Katinkáék

Budapest Külföldön próbálta megmenteni házasságát a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka (28), valamint amerikai férje és egyben edzője, Shane Tusup (29).

Titkos utazáson békülhetett ki Hosszú és Tusup

Azt még nem tudni, hogy indul-e az országos bajnokságon a háromszoros olimpiai bajnok.

Újabb kapust figyel a Real, 60 milliót fizetne érte

A Corriere dello Sport szerint a Real Madrid legújabb kiszemeltje a Roma kapusa, Alisson.

Jégen az ország új kedvence, Kiel-Szeged a kézi BL-ben

Tóth Ivettre Phjongcshangban az egész világ felfigyelt, érdemes lesz nézni.

0

Bulvár

Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben

Egy művész színessé varázsolta az auschwitzi képeket, és közben sokáig a lány arcát nézte, amit később nehéz volt megemésztenie.

A Megasztárban cserfes tini volt - Galambos Dorina ma 34 éves, gyönyörű nő

Galambos Dorina ennyit változott a tehetségkutató első szériája óta.

Nagy felfordulás jöhet az adózásban, ha kormányváltás lesz

Benne van a pakliban, hogy megszűnik a KATA.

Németh Lajost porig alázta a fia

Soha nem felejti el azt a pillanatot Németh Lajos, amikor látta a gyereke szemében a csalódottságot. Porig alázták a fia szavai, és minderre még ma is élénken emlékszik.

Elios-ügy: Tiborcz után csoda történt

Osztalék előtt osztódás. A cég megduplázódott, miután Orbán veje kiszállt.  

8 kisméretű kutyafajta, aki nem csak szép, de kiemelkedően intelligens is

Noha a kutyák intelligenciáját nehéz a kinézet alapján meghatározni, pláne, hogy minden kutyus egy kicsit más, köztudott tény, hogy egyes fajtákat sokkal könnyebb megtanítani különböző dolgokra. Ennek alapján most összegyűjtöttük azokat a kisméretű kutyusokat, akik hatalmas intelligenciával rendelkeznek.

5 fürdőszoba felújító trükk fillérekből, amivel nagy hatást érhetsz el

A fürdőszoba a feltöltődés, a kikapcsolódás helyszíne, megújítása azonban nem olcsó mulatság. Axanne Jelasity lakberendező, a Butopa alapítója szerint azonban néha apró trükkök is segíthetnek abban, hogy új köntöst kapjon a vizes helyiség. Apró, de látványos változást hozó tippek következnek!

Meghalt egy munkás, akinek a kompresszor csövét dugták a fenekébe

Csak lehajolt, mikor viccelődni akart vele a munkatársa.

Egyszerű nátha volt a rák tünete - A magyar énekesnő kendőzetlenül beszélt betegségéről

Nagy Adri énekesnő, a Jóban Rosszban című sorozat sztárja riadtan fogadta méhnyakrákgyanús diagnózisát. Műtéte, gyógyulása után most boldog kismama.

Pintér Tibor egyetlen nőtől fogadna el pénzt a szexért

Meg is nevezte az ismert nőt. De nem Tóth Andi az.

Egy szakértő elmondja, miért nem ajánlott soha a WC fölé guggolnod

Sokkal többet árthatsz azzal, ha guggolva végzed el a dolgodat, mint gondolnád.

blogmorzsák

Széchenyi mint mostohaapa

Hogyan birkózott meg a "legnagyobb magyar" azzal a kihívással, hogy az esküvője után egy népes mozaikcsalád feje, hét gyermek mostohaapja lett?

Milliókat ér ez a filléres fotó

A 10 dollárért vásárolt fénykép közel 3 milliót is érhet. Nem akárki szerepel ugyanis rajta.

Nyílt levél Miskolc Polgármesterének!

"Ne vegye el a miskolciaktól a pénzük, munká­juk, önbecsülésük, a gyermekeik és unokáik után a sóval felszórt járható útjainkat is!"

Durva sztorikat mesélt Kubatovról a Fradi gyilkosságért elítélt embere

Kassait megfélemlíteni, Monizt brtuálisan össze­verni, mozgásképtelenné tenni kellett volna.

Így deríthető ki, hogy körözik-e a kocsidat

Vásárlás előtt saját érdekünkben érdemes ellenőrizni a kiszemelt használt autó adatait. Milyen felületen tudjuk ezt megtenni?

„Kósa Lajos az autóját lezúzva menekült előlünk Pécsett“

Kósa Lajos titokban Pécsre látogatott, majd a Városháza kapujában meglátta az újságírókat.

Így költekeznek a bitcoin újgazdagjai

A kriptovaluta a nagy drámák mellett jó pár sikersztorival szolgált. A nagymenők nem feltétlenül szimpatikusak is.

Elszúrta Orbán beszerve­zé­sét a katonai elhárítás?

Orbán március 15-i beszédéből a legnagyobb visszhangot ama bizonyos "elégtétel" váltotta ki.

A nagy magyar autópálya botrány

Magyarországon épülnek szinte az egész világon a legdrágábban az utak, mégis mi vagyunk a köz­röhej és az ezer kátyú országa? Miért szórakoznak velünk?

12 katona lovakkal és bombázókkal

Elemezzük a filmet haditechnikai szempontból!

A NASA névtelen hőse

37 éve nagyban készülődtek a balsorsú Columbia első kilövé­sé­re, amikor egy veszélytelenként számon tartott anyag szörnyű balesetet okozott.

0


0