Ezt olvasta már?

Szolgáltató Baranya és két választás - videó

November elsejétől dr. Partos János lett a Baranya megyei jegyző, aki a keddi közgyűlésen tette le esküjét. Partos János rögtön a sűrűjébe kerül, hiszen a pály...

0

Komoly átalakulások előtt az önkormányzati lakásgazdálkodás

A tavalyi utolsó közgyűlésen a pécsi képviselőtestület az ÖPE előterjesztésére úgy döntött, 2018. március 30-ig fel kell mérni a városi bérlakásokat, egyáltalán a pécsi tulajdonú ingatlanok helyzetét, állapotát, és intézkedési tervet kell elfogadni. Az előterjesztővel, Varga Péterrel beszélgettünk.


hirdetés

– Az ÖPE korábban már többször jelezte, hogy az önkormányzati bérlakások használói jelentős tartozásokat halmoztak fel részben a lakbér, részben a javarészt városi tulajdonú közszolgáltatók felé. Mennyi ez az összeg pontosan?

– Jelenleg meghaladja az 1 milliárd forintot, ami brutálisan magas, figyelembe véve a város és cégeinek aktuális pénzügyi helyzetét. Ez az adósság persze nem az elmúlt egy-két évben halmozódott fel, hanem kijelenthető, hogy akár évtizedekről beszélhetünk. Ezek a számok évről évre egyfajta dinamikát mutatnak, hol alacsonyabb, hol magasabb, jelenleg ennyi.

– Mekkora lakásállományról beszélhetünk egyáltalán?

– A város tulajdonában álló, tehát a városi vagyon részét képező lakásállomány jelenleg mintegy négyezer, ebből kb. 350 lakás üresen áll. Ezek közül nem mindegyik hasznosítható gazdaságosan, sőt vannak olyan ingatlanok, melyeket annyira elhanyagoltak, hogy mostanra lebontásra várnak. Ez vagyon- és bérleti díjveszteséget, és nem utolsó sorban sok pécsi családnak a lakáshoz jutás esélyének csökkenését jelenti, amit az elmúlt sok évben semmilyen bérlakás-építési folyamat nem ellensúlyozott.

– Az Önök szervezete többször jelezte már a közgyűlésen – legutóbb az okosváros program részeként –, hogy az ezekkel a lakásokkal összefüggésbe hozható kinnlevőségeket a lehető leghamarabb meg kell szüntetni…

– …vagy legalábbis először az újratermelődését megakadályozni. Erre javasoltuk többek között a kártyás mérőórák bevezetését, de természetesen a lakók ellenőrzési kapacitásának feltételeit is meg kell teremteni. A Holdingtól alig másfél éve az Elszámoló Házhoz került az önkormányzati lakások és helyiségek kezelése. Az ÖPE közgyűlési javaslatára öt fővel több munkavállaló dolgozhat ezen a területen, mert a felhalmozódó feladatok nem, vagy lassú teljesítése további problémákat vethetett volna fel. Az elmúlt másfél évben a szervezet eredményesen teljesített, emellett viszont számos – a korábbi gyakorlat hiányosságai okán – probléma is felszínre került, melyek haladéktalan megoldást igényelnének. Emiatt számos további tulajdonosi feladat, változtatás szükséges a lakásgazdálkodási területen.

– Az önkormányzati cégek egyébként partnerek a kinnlevőségek csökkentésében?

– Meglehetősen vegyesek a tapasztalatok. A 100 százalékos városi tulajdonú Tettye Forrásháznál például több tízmilliós a kinnlevőség, az ilyen mértékű felhalmozódást meg kell akadályozni. Hatékonyabbá kell tenni az információáramlást a tulajdonos önkormányzat és a szolgáltató között. Ezen túlmenően a szolgáltatót is be kell vonni a költségek viselésébe a kártyás órák beszerelése és az időről időre bekövetkező csőtörések mielőbbi észlelése miatt.
Mi úgy látjuk, sokkal több egyeztetésre és információcserére volna szükség a városi közszolgáltatók és az ingatlanokat kezelő Elszámoló Ház között. Fontos lenne felismernie ezeknek a cégeknek, hogy a kinnlevőségek újratermelődésének megakadályozása minden szereplő érdeke.
Egyébként többször jeleztük már, hogy szükséges egy fejlesztési alap létrehozása is, amelyből ezeket az ingatlanokat tervezhetően fel lehet újítani, de leginkább a korszerűsíteni, de ebből a keretből lehetne finanszírozni az új, kártyás mérőórák cseréjét is, amely lehetetlenné teszi a túlfogyasztást és a nemfizetést.

– A várhatóan március végi határidővel elfogadott lakásgazdálkodási intézkedési tervnek milyen szempontjait emelné ki?

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a feladatot elvégző városfejlesztési főosztály olyan anyagot tegyen le az asztalra, amely egyrészt a jelenlegi állapotot reálisan képes bemutatni, valamint tartalmazza a fenntarthatósági intézkedésekre vonatkozó javaslatokat is. Ehhez természetesen továbbra is segítséget nyújtunk a terület további szereplőinek bevonásával. Alapjaiban kell újra gondolni e terület szükséges intézkedéseit, kezdve a személyi, technikai, szabályozási feltételek megteremtésével, összehangolásával. A jelenlegi helyzetben prioritást kell élveznie egy teljesen új adatbázis-kezelő program bevezetésének, mellyel a jelenleg még sokszereplős folyamat minden felelős résztvevője összeköthető, ezzel pedig idő és pénz spórolható meg.
Az Összefogás Pécsért Egyesület több, a területet jól ismerő szakemberrel konzultálva úgy véli, hogy a meglévő, jó ingatlanpiaci tulajdonságokkal rendelkező önkormányzati lakásokat piaci alapon kell bérbe adni, ezek helyett pedig új, „strapabíró” szociális bérlakásokat kell építeni, amelyeket már eleve előre fizetős mérőórákkal lehet felszerelni.
Az önkormányzatnak a jövőben sokkal inkább kell tulajdonosi szemlélettel végeznie a feladatát!

– A januári közgyűlésen felvetette a civil szervezetek bevonását is a bérlakások működtetésébe. Mit jelentene ez konkrétan, hogyan képzeljék el a pécsiek és a szervezetek ezt?

– Egy-egy városrészben több olyan szervezet működik, különösen a civilek közül, amelyek jól ismerik az ott élők helyzetét, szociális problémáit. Ezekkel a szervezetekkel folyamatosan konzultálva az ÖPE úgy látja, éppen ezért érdemes lenne őket bevonni a lakásgazdálkodási folyamatba. Különösen azokat a szervezeteket, amelyek már eddig is vállaltak át önkormányzati feladatokat, például a közművelődés területén. Ilyen például a Máltai Szeretetszolgálat keleti városrészben végzett tevékenysége, vagy éppen a korábban már elindult és azóta is eredményeket felmutató György-telepi program szervezetei. A helyben élőkkel való kapcsolattartást, szociális ügyek intézését, vagy az életvitellel kapcsolatos egyéni fejlesztések feladatait ezekre a szervezetekre lehetne bízni. Ezzel mindenki jól járna, a város, a helyi szervezet és a bérlakásban élők is.

PNL0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Új autót kapott a Toyotától az ápoló

Toyota Tundrájával indult a kúrházba az ápoló, hogy segítsen a kaliforniai tűzvész alatt, de autójával majdnem a lángok között...

Fontos változásokat szavazhat meg szerdán az Orbán-kormány

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztését, majd a...

Megdöbbentő új információk a brutális hármas gyilkosságról: ezért ölte meg nevelőszüleit a 17 éves fiatal

Felfoghatatlan az, amit egy 17 éves fiatal tett a nevelőszüleivel és azok lányával.

Irtó cuki, ahogy édesanyja mellett alszik Voksán Virág kisfia - fotó

Október harmadikán adott életet első kisfiának, Bencének a modell-dj Voksán Virág, és ugyan édesanyja nem osztja meg a pici minden egyes...

Az ember nagyon kreatív volt, ha kegyetlen kivégzéseket kellett kitalálni

Valerianus császár szájába forró aranyat öntöttek, Dózsa György fejére tüzes koronát raktak. Ezekhez a kivégzési módokhoz képest...

Minden azért Mészáros Lőrincnek sem jöhet be

Fokozatosan egyre inkább szűkül a Mészáros Lőrinchez köthető vidéki lapok vásárlóinak köre - derül ki a Magyar...

A 7 legcukibb spániel, akiket muszáj látnod

A Cavalier King Charles spániel egy öleb, nagyon szereti és igényli is a babusgatást. Íme, 7 cukiság, akiket érdemes követni.

Izgalom híján leszünk a tévében sportok terén

A válogatott szünet határozottan nem tesz jót a közvetítéseknek.

Hihetetlen, egyetlen lépéséért az életével fizetett a magyar panziós

Elképesztő balszerencsék sorozata vezetett a panziótulajdonos tragikus halálához. Egy meggondolatlan mozdulat okozott mindent...

A magas emberek hajlamosabbak a rák egyes típusaira: ezért nagyobb a mutáció esélye

Kutatók megtalálták a testmagasság és a rákkockázat közötti összefüggést.

A CNN hírtelevízió pert indít Donald Trump és a Fehér Ház munkatársai ellen

A Fehér Ház egyik munkatársa el akarta venni tőle a mikrofont, rátette kezét a nő karjára.

Minden második kórházat be kellene zárni

Szlovákiában az ellenzék egyetértését is megszerezve elindították a kórházreformot, a térségben több országban is működnek nagy...

0

Sport

Menyasszonya is végignézte a magyar focista halálát

Sokkoló részletek derültek ki a szörnyű tragédiáról.

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Lionel Messi, az alulértékelt futballista

Sean Ingle, a The Guardian újságírója állítja ezt.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Megvan női kéziseink Eb-re készülő, 18 fős kerete

A BL-címvédő Győrből csak egy játékos került be a magyar válogatottba.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

A Barátok közt színésznőjének mennie kellett - Szomorú szívvel búcsúzott

Gyebnár Csekkának A Konyhafőnök VIP legelső napján távoznia kellett.

Az ötéves fiú anyja karjaiban halt meg, miközben utolsó szavaival megdöbbentette őt

A hétvégén hunyt el a kis Charlie Proctor, akinél 2016-ban diagnosztizálták a rák egy nagyon ritka formáját. A kisember a végsőkig küzdött.

Minden nyugdíjas rosszabbul járhat novembertől

Novemberben jön ugyan a nyugdíjprémium, de az inflációs nyugdíjemelés korrekciója a január-augusztusi tényadatok tükrében elmarad. Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2019. januárjában és a jövő évi emelés képes lesz-e ellensúlyozni az infláció romboló hatását? - a nyugdíjguru.hu megadta a választ.

Halálra késelte volt barátnőjét egy gimnazista az Örs vezér terénél

A budapesti nyomozók befejezték annak a gimnazistának az ügyét, aki a gyanú szerint megölte korábbi barátnőjét. Emberölés elkövetésével gyanúsítják.

Rossz hír érkezett a nyugdíjasoknak: megszólaltak Gyurcsányék

A kormány egy képviselői írásbeli kérdésre elárulta, hogy továbbra sem emeli a nyugdíjminimumot.

blogmorzsák

Felmelegítsük-e a régi kapcsolatot?

A magyar népi hiedelem szerint csak a töltött káposzta jó felmelegítve, a korábban lezárt párkapcsolat nem.

Taníts politikust facebookozni!

„Hivatalba lépésem első negyedévében már elég fontos platform volt a Facebook a magyar üzleti érában.“

Ukrán gyerekek Kalasnyikovval

Sokkoló beszámoló látott napvilágot egy ukrajnai nyári táborról, ahol 8-12 év közötti gyerekek vettek részt alapozó kiképzésen.

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

Közpénzből magánpálya

Az iskolásoknak és a környékbelieknek egyelőre tiltott hely az átkosban nekik épült sportudvar.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Miért isznak olyan sokat a tinédzserek?

A binge drinkingnek is nevezett ro­ham­szerű ivászat aggasztó mérték­ben kezd elterjedni a fiatalok között.

„Én csak azoktól szeretek olvasni, akik már meghaltak”

Ezek nem az önismétlő problémafelvetések az oktatással kapcsolatban. Ezek megoldási javaslatok.

Szabotálja az Apple a külső szervizek munkáját

Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

0


0