Ezt olvasta már?

Az LMP országos elnöksége mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost

Az LMP országos elnöksége egyhangú döntéssel listán szerzett országgyűlési mandátuma visszaadására kéri Hadházy Ákost, aki szerdán jelentette be kilépését a ...

0

Komoly átalakulások előtt az önkormányzati lakásgazdálkodás

A tavalyi utolsó közgyűlésen a pécsi képviselőtestület az ÖPE előterjesztésére úgy döntött, 2018. március 30-ig fel kell mérni a városi bérlakásokat, egyáltalán a pécsi tulajdonú ingatlanok helyzetét, állapotát, és intézkedési tervet kell elfogadni. Az előterjesztővel, Varga Péterrel beszélgettünk.


hirdetés

– Az ÖPE korábban már többször jelezte, hogy az önkormányzati bérlakások használói jelentős tartozásokat halmoztak fel részben a lakbér, részben a javarészt városi tulajdonú közszolgáltatók felé. Mennyi ez az összeg pontosan?

– Jelenleg meghaladja az 1 milliárd forintot, ami brutálisan magas, figyelembe véve a város és cégeinek aktuális pénzügyi helyzetét. Ez az adósság persze nem az elmúlt egy-két évben halmozódott fel, hanem kijelenthető, hogy akár évtizedekről beszélhetünk. Ezek a számok évről évre egyfajta dinamikát mutatnak, hol alacsonyabb, hol magasabb, jelenleg ennyi.

– Mekkora lakásállományról beszélhetünk egyáltalán?

– A város tulajdonában álló, tehát a városi vagyon részét képező lakásállomány jelenleg mintegy négyezer, ebből kb. 350 lakás üresen áll. Ezek közül nem mindegyik hasznosítható gazdaságosan, sőt vannak olyan ingatlanok, melyeket annyira elhanyagoltak, hogy mostanra lebontásra várnak. Ez vagyon- és bérleti díjveszteséget, és nem utolsó sorban sok pécsi családnak a lakáshoz jutás esélyének csökkenését jelenti, amit az elmúlt sok évben semmilyen bérlakás-építési folyamat nem ellensúlyozott.

– Az Önök szervezete többször jelezte már a közgyűlésen – legutóbb az okosváros program részeként –, hogy az ezekkel a lakásokkal összefüggésbe hozható kinnlevőségeket a lehető leghamarabb meg kell szüntetni…

– …vagy legalábbis először az újratermelődését megakadályozni. Erre javasoltuk többek között a kártyás mérőórák bevezetését, de természetesen a lakók ellenőrzési kapacitásának feltételeit is meg kell teremteni. A Holdingtól alig másfél éve az Elszámoló Házhoz került az önkormányzati lakások és helyiségek kezelése. Az ÖPE közgyűlési javaslatára öt fővel több munkavállaló dolgozhat ezen a területen, mert a felhalmozódó feladatok nem, vagy lassú teljesítése további problémákat vethetett volna fel. Az elmúlt másfél évben a szervezet eredményesen teljesített, emellett viszont számos – a korábbi gyakorlat hiányosságai okán – probléma is felszínre került, melyek haladéktalan megoldást igényelnének. Emiatt számos további tulajdonosi feladat, változtatás szükséges a lakásgazdálkodási területen.

– Az önkormányzati cégek egyébként partnerek a kinnlevőségek csökkentésében?

– Meglehetősen vegyesek a tapasztalatok. A 100 százalékos városi tulajdonú Tettye Forrásháznál például több tízmilliós a kinnlevőség, az ilyen mértékű felhalmozódást meg kell akadályozni. Hatékonyabbá kell tenni az információáramlást a tulajdonos önkormányzat és a szolgáltató között. Ezen túlmenően a szolgáltatót is be kell vonni a költségek viselésébe a kártyás órák beszerelése és az időről időre bekövetkező csőtörések mielőbbi észlelése miatt.
Mi úgy látjuk, sokkal több egyeztetésre és információcserére volna szükség a városi közszolgáltatók és az ingatlanokat kezelő Elszámoló Ház között. Fontos lenne felismernie ezeknek a cégeknek, hogy a kinnlevőségek újratermelődésének megakadályozása minden szereplő érdeke.
Egyébként többször jeleztük már, hogy szükséges egy fejlesztési alap létrehozása is, amelyből ezeket az ingatlanokat tervezhetően fel lehet újítani, de leginkább a korszerűsíteni, de ebből a keretből lehetne finanszírozni az új, kártyás mérőórák cseréjét is, amely lehetetlenné teszi a túlfogyasztást és a nemfizetést.

– A várhatóan március végi határidővel elfogadott lakásgazdálkodási intézkedési tervnek milyen szempontjait emelné ki?

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a feladatot elvégző városfejlesztési főosztály olyan anyagot tegyen le az asztalra, amely egyrészt a jelenlegi állapotot reálisan képes bemutatni, valamint tartalmazza a fenntarthatósági intézkedésekre vonatkozó javaslatokat is. Ehhez természetesen továbbra is segítséget nyújtunk a terület további szereplőinek bevonásával. Alapjaiban kell újra gondolni e terület szükséges intézkedéseit, kezdve a személyi, technikai, szabályozási feltételek megteremtésével, összehangolásával. A jelenlegi helyzetben prioritást kell élveznie egy teljesen új adatbázis-kezelő program bevezetésének, mellyel a jelenleg még sokszereplős folyamat minden felelős résztvevője összeköthető, ezzel pedig idő és pénz spórolható meg.
Az Összefogás Pécsért Egyesület több, a területet jól ismerő szakemberrel konzultálva úgy véli, hogy a meglévő, jó ingatlanpiaci tulajdonságokkal rendelkező önkormányzati lakásokat piaci alapon kell bérbe adni, ezek helyett pedig új, „strapabíró” szociális bérlakásokat kell építeni, amelyeket már eleve előre fizetős mérőórákkal lehet felszerelni.
Az önkormányzatnak a jövőben sokkal inkább kell tulajdonosi szemlélettel végeznie a feladatát!

– A januári közgyűlésen felvetette a civil szervezetek bevonását is a bérlakások működtetésébe. Mit jelentene ez konkrétan, hogyan képzeljék el a pécsiek és a szervezetek ezt?

– Egy-egy városrészben több olyan szervezet működik, különösen a civilek közül, amelyek jól ismerik az ott élők helyzetét, szociális problémáit. Ezekkel a szervezetekkel folyamatosan konzultálva az ÖPE úgy látja, éppen ezért érdemes lenne őket bevonni a lakásgazdálkodási folyamatba. Különösen azokat a szervezeteket, amelyek már eddig is vállaltak át önkormányzati feladatokat, például a közművelődés területén. Ilyen például a Máltai Szeretetszolgálat keleti városrészben végzett tevékenysége, vagy éppen a korábban már elindult és azóta is eredményeket felmutató György-telepi program szervezetei. A helyben élőkkel való kapcsolattartást, szociális ügyek intézését, vagy az életvitellel kapcsolatos egyéni fejlesztések feladatait ezekre a szervezetekre lehetne bízni. Ezzel mindenki jól járna, a város, a helyi szervezet és a bérlakásban élők is.

PNL0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ne legyints Trumpra, mert miatta drágulhat nálunk is a szalámi

Haditudósítás az Amerika által kirobbantott világkereskedelmi háborúból: Európa Ausztrália felé lép.

Legyél te is energiamogul!

A megújuló energiaforrások és az IoT eszközök fokozott előtérbe kerülésével az energia-előállítás, -tárolás és -felhasználás...

Elege lett a NAV-nak - félmilliós bírságot is kaphatnak a multik leányvállalatai, ha nem felelnek meg a számviteli előírásoknak

Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési...

Ez most komoly? Óriási ígéretet tett Rossi új magyar focikapitányként

Először beszélt a kinevezéséről az olasz szakember, és rögtön fogadalmat tett. Ha ez sikerül, le a kalappal előtte!

Megszavazták az alaptörvény módosítását: betiltották a hajléktalanságot és jön a "Stop Soros"

Rögzítették az is, hogy Magyarország keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.

Marco Rossi, a futballmagyar diktátor

Két napja még a világbajnokságról hiányolta a magyar válogatottat, most rajta múlik, lesz-e esélyünk négy év múlva kijutni: bemutatjuk...

Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Budapest - A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2017. július 1. és 2018. június...

Orbán kisebb tornagyakorlattal bemutatta, milyen politikát is képvisel

A szovjet megszállás áldozatainak állított emlékmű során különös gyakorlatok sora volt látható a miniszterelnöktől. Lehetetlen nem...

Egy kiló spagettivel verték a nemzeti mezőnyt: sokat tanulnak a tésztahídépítésből a Vedres győztes diákjai

Szeged - Majdnem negyedtonnás terhelést bírt ki két szegedi diák tésztahídja egy Kárpát-medencei versenyen, amivel magasan verték a...

Múzeumok éjszakája Vásárhelyen: mutatjuk a helyszíneket!

Hat helyszínen várják az érdeklődőket szombaton.

Videó: Köllő Babett luxusfeleség kipróbálta a celebpartizást

A stylistja vitte el egy díjkiosztóra ?smúzolni?, és videóra vette az egészet. Köllő Babett azt mondja, még sosem csinált ilyet.

0

Sport

Mészöly Kálmán drámai vallomása: Nem úgy képzeltem el, hogy nyolcvanhoz közel ilyen állapotban leszek

Budapest Az egész életem végigfutott előttem egy pillanat alatt. Óriási megtiszteltetés, ez az egyik legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam. Csak nagyon keveseknek adatik meg mondta meghatódva Mészöly Kálmán (76) a Blikknek, miután Tarlós István (70) főpolgármester Budapest díszpolgára címet adományozott neki.

Marco Rossi veszi át a magyar válogatott irányítását

Az új kapitány feladata egy versenyképes csapat kialakítása lesz.

Nehéz ellenfelet kapott a Fradi az Európa Ligában

A Honvéd macedón, az Újpest azeri ellenfelet kapott az EL második selejtezőkörében.

Tényleg elég volt, Georges Leekens!

Nyolc hónap után megy Leekens. A korábban sikeres belga edző egyetlen meccset se nyert.

Nem fogja elhinni, kivel edzett Kapás Boglárka - fotók

Kapás Boglárka a kajak-kenu pályán edzett Olasz Annával!

Marco Rossi a magyar válogatott új szövetségi kapitánya

A szövetség szerint a 2020-as Eb-döntőbe jutás a magyar férfi válogatott legfontosabb célkitűzése.

Buffon a PSG-ben folytatja

Gigi Buffon 40 évesen sem lép vissza, a francia bajnok, BL-győzelemre ácsingózó PSG-hez írt alá.

Belőled szívesen, magából vonakodva csinál hülyét az MLSZ

Nyolc év után az MLSZ végre elkezdett jó döntéseket is hozni, de lesz-e valaki, aki a rosszakért felelősséget mer vállalni?

Marco Rossi: Ez életem legjobb napja

A magyar válogatott új kapitánya büszke a kinevezésre, ígéri, hogy magyarul is megtanul.

Ennyi végkielégítést kap a nyeretlen szövetségi kapitány

Tegnap jött a hír, hogy az eddig igazán rosszul teljesítő George Leekenst menesztik az állásából. A MLSZ elárulta, mennyi végkielégítést kér a győzelem nélkül távozó belga szakember.

0

Bulvár

Mellbevágó képek: így lesz újra formás a megereszkedett cici

Alexandra 24 évesen, szülés és szoptatás után vállalkozott arra, hogy megereszkedett melleit Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebésszel korrigált...

Ilyen a prostituáltak élete a valóságban: egy férfi 5 éven keresztül fotózta őket

A fotós Nevadába utazott, hogy belessen néhány legális bordélyház életébe. Volt egy elképzelése arról, hogy mit lát majd ott, de ez egyáltalán nem igazolódott be.

A testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint is csökkenthető így

A mozgás, különösen a szakszerű, szakember által vezetett, speciális céllal felépített edzés bizonyítottan csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Brutális lehűlés jön - itt a menetrend

Az Időkép friss adatai szerint csúnyán elromlik az idő a hét végére.

Magyar orvos miatt tört ki a botrány egy angliai kórházban: durva dolgot rejtegetett

Az orvos százak életét kockáztatta azzal, hogy hallgatott titkáról.

Megszűnik a cafeteria, ez marad helyette

Jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem a kedden beadott adócsomag szerint.

Óriási pénisszel áldotta meg az élet a férfit - De sosem vette hasznát

Szerintem ki lehet jelenteni, hogy nem a méret a lényeg, ha egy férfi szerszámáról van szó, hiszen ennél sokkal fontosabb a technika, az ápoltság és a szépség, arról nem beszélve, hogy a legtöbb nő nem az átlagon felüli méretekkel rendelkező férfiakra vannak felkészülve "odalent".

Ez a különbséga szép és a jó csaj között

Ha a férfi párt választ, akkor a nő arcát nézi meg először, ez lesz a mérvadó. Megfigyeli rajta a harmóniát, azt, hogy mennyire van ,,egyben" lelkileg a nő. Azt is mondják, hogy a csípő méretét figyeli, tudat alatt azt latolgatva, hogy mennyire fogamzó képes, képes-e a gyereke kihordására. A nők nagy hibája, hogy bármi áron meg akarnak felelni, hogy elkeljenek. De hogyan és miként?

Régi kedvenc szandálunk visszatér, és meghódítja a divatvilágot

Farmernadrágot mindenki hord, és a farmerkabátot is jól ismerjük. De idén nyáron olyan trend hódít, amire talán te sem számítottál!

blogmorzsák

Hazatérő sorsok: álmok oda és vissza

Három család sorsa. A közös bennük, hogy mindannyian hazatértek külföldről. Vajon miért döntöttek a hazaköltözés mellett?

A nap, amikor a lányom képen öntött egy pohár vízzel

„Most láttam, hogy is működik ez: tényleg befogtam.“

Mennyire ismered Budapestet?

Mi most eláruljuk a legrejtettebb titkait is.

Miért nem most vonultok az utcára?

Az ellenzék ekézése fontosabb, mint a jogállam melletti kiállás?

Ez van, ha a vőlegény nem lelkesedik az esküvőért

A csalódott örömapa pedig Boros Lajos.

A világ leglustább macskája már középkorú!

Mindnyjájunk kedvence, Garfield betöltötte a negyvenet. Íme néhány érdekesség róla!

Orbán a kórházban nyomja a standupot

„Micsoda mókamester vagy te, Viktor!“

2018-as világ legjobb éttermei!

Személyes tapasztalatok alapján elemzéssel.

Handót bevitték, kiképezték

És most jó elvtársnőként kilövi a célpontot.

Ezeket a luxusingatlanokat kapod keg egy londoni lakás áráért

London szívében egy luxus lakás nem olcsó.

A titokzatos iPhone SE 2, amiről már mindent tudunk

Mert mindenki tudta, hogy érkezik, de senki sem vette észre azt, ami a szemét.

A Halál nyaralás közben is élvezi az életet

Ha te is vízparton nyaralsz, légy körültekintő!

0


0