Ezt olvasta már?

0

Korszakváltás Amerikában: Mi a terv, Trump?

Valószínűleg sokan fognak 10-20 év múlva is emlékezni, hogy hol voltak, amikor megtudták, hogy az amerikaiak elnökké választották Donald Trumpot, mert ez olyan korszakos hír, aminek nehéz túlbecsülni a jelentőségét. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Az Index összegyűjtötte, hogy kampánya és a kiszivárgott hírek alapján mik lehetnek Trump fontosabb első elnöki intézkedései, és az eddigi ismeretek szerint milyen veszélyeket jelenthet az elnöksége.

Bár Donald Trump kampányígéreteit és kijelentéseit sokáig nehéz volt komolyan venni, most már muszáj megvizsgálni, hogy melyek a megvalósíthatónak tűnő elemei.

Első intézkedések: Obama legyalulása, a klímaprogram leállítása, a fegyvertartás lazítása

A republikánus törvényhozással a háta mögött Trump egészen biztos, hogy igyekezni fog megfelelni a szavazói elvárásainak, és amit csak tud, lebont a minden erejével ellene kampányoló Barack Obama politikai hagyatékából. Ezt nem csak a szavazóinak többsége várja el tőle, de Trumpnak személyes elszámolnivalója is van Obamával. Kettejük utolsó találkozása az a 2011-es sajtógála volt, ahol Obama Washington színe-java előtt, élő adásban alázta szénné a születési helyén akadékoskodó milliárdost. Trump állítólag akkor döntötte el, hogy egyszer elindul az elnökségért.

 

Nehéz nagyobb elégtételt elképzelni, mint hogy januárban épp Obamától veheti majd át a Fehér Ház kulcsait és a nukleáris arzenál kódjait. Pedig van nagyobb, és Obamának sokkal fájóbb: Trump neki fog látni a republikánus szemekben vörös posztónak számító egészségügyi reform, az Obamacare lebontásának. Az új elnöknek egyébként van egy, az Obamacare-t kiváltó saját egészségbiztosítási reformterve, de a részletekről nem sokat tudni. A váltáshoz szükség lesz a törvényhozásra és valószínűleg bíróságoknak is állást kell majd foglalniuk: a folyamat nem lesz gyors, de hogy az elsők között lesz, amibe Trump belevág, az biztos.

Az új elnök várhatóan elődje legfontosabb elnöki rendeleteit is az első intézkedéseivel kezdi majd el visszavonni. Obama gyakorlata nem volt elegáns, de elnöksége végén leginkább azért kényszerült rendeletekkel kormányozni, mert a republikánusok bő két éve gyakorlatilag leállították a kompromisszumokra épülő jogalkotást a törvényhozásban. A New Yorker által még a nyáron megkérdezett, Trumppal dolgozó republikánus stábtagok és stratégák szerint elnökük az elsők között ezeket a rendeleteket vonná vissza:

 

a párizsi klímaegyezmény aláírása,

a kanadai-amerikai Keystone kőolajvezeték építésének blokkolása,

a szíriai menekültek befogadása,

a Kínával folytatott kereskedelmi vita jegelése,

a fegyvervásárláshoz szükséges háttérellenőrzések szigorítása.

Migránsdeportálások, adócsökkentés

 

Bár az illegális bevándorlókkal kapcsolatos büntetőintézkedések tekintetében Trump némileg enyhült, ám mivel kampányának központi eleme volt, beiktatása után ezen a téren is azonnal fel kell mutatnia valamit. Az eredeti hangzatos ígéret betartása, az összes (több mint 11 millió) illegális bevándorló kipaterolása nem csak fizikailag és pénzügyileg kivitelezhetetlen, de már csak azért sem valószínű, mert a gazdaságban szükség van rájuk. Az viszont szinte biztos, hogy kezdettől mindent meg el fog követni, hogy elkezdjék deportálni azokat az illegális bevándorlókat, akiknek priuszuk van.

Emblematikus migrációellenes ígéret volt az USA déli határára építendő fal is, amiről szintén vereséggel egyenértékű lenne lemondani. Egy ekkora fizikai védvonal kiépítése évekig tart, de Trump elkötelezettnek tűnik. Persze az, hogy az építkezés (a költségek elérhetik a 25 milliárd dollárt) Mexikó számlájára történjen, miként azt Trump ígérte, nem tűnik reálisnak. Trump eleve nem népszerű Mexikóban, és várható bevándorlásellenes intézkedései nagyon le fogják hűteni a két ország kapcsolatát.

Trump arra is ígéretet tett, hogy csökkenti az adókat (leginkább a cégek nyereségadóját), de ezt se lehet ukmukfukk lezavarni, és egyáltalán nem biztos, hogy a foglalkoztatás a várt módon nőne ettől. Protekcionista gazdaságpolitikai elképzeléseinek részeként kilátásba helyezte a kilépést az USA számára legfontosabb két nemzetközi szabadkereskedelmi egyezményből (a csendes óceáni TPPA-ból és az észak amerikai NAFTA-ból), tehát a védővámok visszaállítását.

Annak a ki tudja mennyire komolyan vehető elképzelésének is vannak jogi akadályai, hogy az USA a jövőben támadás esetén ne feltétlenül védje majd meg azokat a NATO-szövetségeseit – a balti országokra utalt – amelyek nem az elvárt mértékben veszik ki részüket a szövetség terheiből. Ehhez a hadsereg vezetésének és a szövetségeseknek is nyilván lesz hozzáfűznivalójuk, hiszen az európai katonai stabilitás fundamentuma épp az, hogy a háború óta sosem merült fel, hogy az USA ne védje meg a szövetségeseit.

 

Korszakváltás jöhet a külpolitikában és az alkotmánybíráskodásban

Ide is vágó nagy kérdés, hogy a külpolitikára hagyományosan nagyon érzékeny republikánus elit és a témára nem kifejezetten fogékony Trump között milyen deal jön létre a külpolitika kezeléséről és szereplőiről. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy ezt a területet tapasztalt, az amerikai külpolitika hagyományos prioritásait szem előtt tartó, a republikánus mainstreamhez tartozó szakértőkre bízza-e.

A másik lehetőség, hogy megpróbálja megvalósítani az amerikai külpolitikai szerepvállalás a kampányban belengetett teljes újrafazonírozását, és a saját feje után menve választ embereket a külügyi kulcspozíciókba. Ha így tesz, akkor a NATO teljes átértékelődése mellett a Trump által újratárgyalni kívánt 2015-ös iráni nukleáris egyezmény is veszélybe kerül.

Trump populizmusa csak a jéghegy csúcsa. Megrendült az évszázados amerikai intézményrendszer, elhülyült a demokrácia, a rossz médiát rosszabbra cserélték.

Trump nem hisz a globális felmelegedésben, és azt ígérte, törli az ENSZ klímaváltozási programjaira szánt több milliárdos szövetségi támogatást is. Az olajvezeték-építések mellett az amerikai olaj- és gázkitermelés feltételeit is megkönnyítené. Ebben a republikánus többségű kongresszus nyilván segíteni fogja. A kongresszusban persze korántsem minden republikánus honatya Trump-szimpatizáns, mégsem várható, hogy sokan kiszavazzanak mögüle – ennek okairól és általában az amerikai pártpolitika paradoxonjairól itt olvashatnak.

760 liter vizet használ fejenként egy átlagos háztartás a sivatagos Palm Springsben naponta. Elképesztő ez a szám, duplája még az amerikai átlagfogyasztásnak is.

Trump hamarosan új bírót jelöl majd a Legfelsőbb Bíróság közel egy éve megüresedett kilencedik helyére, miután Obama kompromisszumos jelöltjét a republikánus szenátusi többség a konvenciót és a szabályokat felrúgva még meghallgatni sem volt hajlandó. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő, az USA jogrendszerét és társadalmi-politikai profilját alapkérdésekben befolyásoló testület mostani belső egyensúlyát egy mégoly haladásellenes szemléletű bíró kinevezése sem igazán ingatná meg. Ám a bírák többsége 70-80 éves, és pár év múlva, újabb személycserék után a bíráskodásában mindmáig alapvetően progresszív testület erőviszonyai annyira átalakulhatnak, hogy akár a republikánus jobbszél egyik legfőbb követelése, az abortuszszabályozás drákói visszaszigorítása is teljesülhet.

Trump elnökségének két legfontosabb kérdése

Trump elnökké választása politikájának globális veszélyei mellett a hatalommal való visszaélés kockázatát is felveti. Az eltitkolt adóbevallások és a többé-kevésbé bizonyított adóelkerülés fényében felmerül, hogy elnöki hatalmát nem próbálja-e majd gazdasági érdekei segítésére is használni. Erre csábíthatja az is, hogy elnöki terminusa idejére nem köteles a vagyona menedzselését másra bízni. Így könnyen alakulhatnak ki összeférhetetlen helyzetek, amikor egy-egy új jogszabály vagy kormányzati lépés üzletileg kedvez neki.

A republikánus elnökjelölt a 90-es években bedöntött egy sor kaszinót, 916 millió dolláros veszteséget termelt. Emiatt akár máig nem fizethet jövedelemadót.

Az adóelkerülés másik vonzata, hogy az elmúlt hetekben a sajtó egyre részletesebben tárta fel az ingatlanmilliárdos vitatható, a törvényesség legszélét is erősen súroló adóelkerülési praktikáit, amivel a New York Times cikkei szerint Donald Trump dollárszázmilliókat spórolt meg. Ezek az ügyek a kampány végén nem igazán kaptak komoly reflektorfényt, most azonban egészen biztos, hogy ismét terítékre kerülnek.

A sajtó és a keleti part erős demokrata establishmentje mindent meg fog próbálni előtúrni Trump főleg New Yorkot és New Jersey-t érintő necces ügyeiről. A valódi kérdés nem csak az, hogy mit találnak, hanem még inkább hogy Trump mit lép majd erre.

A republikánus jelölt a kampányban mindenesetre azt ígérte, hogy elnökként

lecsukatja Clintont;

beperli az összes nőt, aki szexuális molesztálással vádolta

szigorítja a sajtóra vonatkozó szabályokat a szerinte ellenséges tudósítások miatt.

 

Az első kettő legfeljebb Trump bosszúszomjas természetéről tanúskodik, sok realitásuk nincs. Az, hogy Trump a szabad világ vezető demokráciájának élére vágyva a tekintélyuralmi rendszereket és azok vezetőit (például Putyint és Kim Dzsongunt) dicsérte, hogy nem érti és nem is törekszik érteni a politikát, hogy nem elkötelezett a szabadságjogok és a szövetséges országok védelme mellett, hogy rasszista, szexista és valószínűleg erőszakos is, hogy semmibe veszi a tudomány eredményeit, már önmagában is épp elég ijesztő.

Az viszont döntő lehet az amerikai demokrácia jövője szempontjából, hogy az autoriter rendszerek iránti vonzalmait nyíltan vállaló új elnök, miként ígérte, megpróbálja-e arra használni a hatalmát, hogy nekimenjen a sajtónak, vagy hogy ezzel összhangban kikezdje az ügyeit esetleg vizsgálni kezdő független hatóságokat, intézményeket. Ha megteszi, az az amerikai demokratikus intézményrendszer állóképességének eddigi talán legerősebb tesztjét jelenti majd.

 

Forrás: index.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A 100 legérdekesebb magyar innováció

Magyar innovációs program indult ennek első állomásaként jelent meg a 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadvány, amelyben több...

Ezek a városok a zsebtolvajok kedvencei

Zsebesek mindenütt vannak, de a külföldi turistákat tömegesen vonzó európai nagyvárosok különösen népszerűek. Íme 10 magyarok által...

Ezt meg kell tennünk vénás keringésünkért

Eddzük a vénákat mozgatással vagy hideg vizes kezeléssel!

Ezért kedvezőtlen a külföldi bankkártyahasználat helyszíni átváltással

Átláthatóságot és biztonságot ad a vásárlásnál, ha az ember a saját pénznemét látja külföldön bankkártyás fizetéskor,...

Innovációs kiállítás és vásár lesz Budapesten

Első alkalommal rendezik meg az Innovációs kiállítás és vásárt 2019. március 1. és 3. között a Hungexpo Budapest Vásárközpontban -...

Négy évtized után újraindul a szakképzés Sümegen

A szakképzésbe egyre több felnőtt kapcsolódik be, a képzett szakemberek munkája pedig a gazdaság megerősödését a családok biztos...

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei - Kitör a háború a mágusok között

Megérkezett a novemberben debütáló Legendás állatok: Grindelwald bűntettei legújabb előzetese. Új előzetest kapott a Harry Potter...

X-Men: Sötét Főnix - Kiszivárgott a film előzetese

A redditre került fel a telefonnal készült felvétel. A korábbi példákból okulva a Fox napokon belül előrukkolhat a hivatalos...

Tranzit: 8 érdekesség, amit tudnod kell a filmről

Hamarosan a mozikban Christian Petzold filmje, melynek premierje kapcsán 8 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a...

Toplista: Minden idők 20 legokosabb filmje

Te is szereted, amikor egy film megdolgoztatja az agytekervényeidet? Előfordulhat, hogy egy-egy ilyen film után összezavarva jössz ki a...

Még mindig az egyik legolcsóbb ország vagyunk az EU-ban

Az Eurostat adatai alapján Magyarország egy kifejezetten olcsó ország az öreg kontinensen. Ami magunkhoz képest drága, az a közlekedés és...

0

Sport

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Képernyőn a Bayern, a Hertha, az MU, az Atlético Madrid és az Inter - Sportmenü

Folytatódik az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

Ez lesz a következménye, ha egy százmilliós ország elkezd szavazni.

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Messi madridiakra és CR-re is szavazott, Ronaldónál egy francia nyert

Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi szerint is Modric volt az Év játékosa.

Pályán a Hertha, a Bayern és a Manchester United is

Hétközi fordulóval és kupameccsekkel kedveskednek a topcsapatok.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

0

Bulvár

A házaló csalók legújabb ürügye: egyszerű indokkal keresnek fel, hogy kiraboljanak

Egy új eset kapcsán adott tanácsokat a rendőrség a trükkös csalók kivédése érdekében.

Beállt a nő a benzinkútra, sírva röhögős bénázás lett belőle

Talán nem ártott volna a kocsiban hagyni a retikült.

Nehéz helyzetbe került Liptai Claudia és Gesztesi Károly

Vajon tud-e az ember objektív lenni a volt férjével? Most kiderül, hiszen Liptai Claudiának őszintén kell majd véleményt alkotnia Gesztesi Károlyról.

Kitört a botrány: megerőszakolt egy diákot az egyik leggazdagabb üzletember

A férfit korábban elengedték a rendőrök, mert nem tudták bizonyítani tettét.

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Zoli egészséges tini lehetne, ha 16 évvel ezelőtt nem szilveszteréjjel születik

Ha az anyukáját időben megcsászározzák, nem lett volna probléma. Csakhogy szilvesztereste bíztak benne az orvosok, hogy nem kell bent éjszakázniuk a kórházban.

Fizikai erőszak a Kossuth téren: megint felbukkant a titokzatos hajnali védett vezető

16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség védett vezető érkezése miatt 2018. szeptember 25-én 4 óra és 4 óra 27 perc között kiürítette Budapest V. kerületében a Kossuth teret, és felszólította az oda bejelentett gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény résztvevőit hogy gyülekezési jogukat a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják. A rendőrség felszólítására 14 fő önként távozott a helyszínről, azonban 16 személy nem tett eleget a felszólításnak, ezért őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A rendőri intézkedés következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a 16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. (police.hu) Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

Szomorú hírt kaptunk: holtan találták otthonában a legendás színészt

A bolygó neve: Halál színésze zenészként is sikeres volt.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Ilyenkor tilos szőlőt enni

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

Fordulat a soroksári kocogó nő ügyében, elképesztő, mi került elő

A különös fecni akár újabb bizonyítékul is szolgálhat.

blogmorzsák

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és köz­ve­szélyes munkakerülők mekkája lett, mert könnyen lehetett pénzhez jutni csalással, devizázással, illegális kéjelgéssel, lopással.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

Lehet klasszikus a világzene?

Rendet teszünk a fejekben, a tangó például meglepő.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Szavazókörzetátrajzolóverseny: Eldrigde Gerry és a Gerrymandering

Avagy ki és hogyan csinálta először a szavazókörzet-babrálást.

BookTube: Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Hat fiatal vlogger, aki az irodalmat választotta.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

5 dolog, amit jó lett volna tudni ovikezdés előtt

„Mikor azt hiszed, hogy már sínen vagytok, akkor fog minden összeomlani.“

Mennyire fenyeget téged a stroke?

Egyre fiatalabbaknál jelentkez­nek a végzetes tünetek. De melyek ezek?

iPhone XS Max: kipróbálva!

Megér félmilliót egy mobil? Megér félmilliót egy iPhone?

Miért nem tud a fér­jem igazi férfi lenni?

Sokszor a feleség, barátnő is tehet arról, hogy a férfi megreked a gyermeki állapotban.

Ingyen The Tiny Bang Story!

Két napig ingyen beszerezhető egy nagyon aranyos point & click játék Steamre.

0


0