Ezt olvasta már?

Férfi röplabda NB I - Vendég sikerek

Mindhárom szombati mérkőzés vendéggyőzelemmel zárult a férfi röplabda NB I alapszakaszában.

0

Kötelező energetikai audit vár minden nagyvállalatra

Veolia Energia Magyarország Zrt.: jelentős megtakarítási lehetőségeket tárhat fel a cégeknél az EU-s kötelezettség végre

Kevesebb, mint két hónapja maradt a kötelező energetikai audit elvégzésére a magyarországi nagyvállalatoknak. A vizsgálatot az energiahatékonyságról szóló EU irányelv írja elő, ám az érintett vállalatok nyerhetnek is a feladat szakszerű elvégzésével. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Ugyanis az audit sikeresen tárhatja fel a nagyvállalatok működésében az energia-megtakarítási lehetőségeket. A szükséges intézkedések elvégzése pedig nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, de komoly költségmegtakarítási lehetőségekkel is kecsegtet. Egy megfelelően kiválasztott szakmai partner pedig nemcsak a hiányosságok és problémák azonosításában, hanem azok megoldásában is segíteni tud - hívják fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.


Új kötelezettséggel kell idén számolni a magyarországi nagyvállalatoknak. December 5-ig minden érintett cégnek teljes körű energetikai auditálást kell elvégeznie, amelyet négyévente kötelesek lesznek megismételni. A kötelező nagyvállalati energetikai audit elvégzését a 2012-ben elfogadott, energiahatékonyságról szóló irányelv írta elő, amelynek rendelkezéseit az energiahatékonyságról szóló 2015 évi LVII. törvény és annak végrehajtási rendelete ültette át a magyarországi jogrendbe. Az irányelv legfőbb célja az Európai Unió energiafelhasználásának racionalizálása és mérséklése. Ennek jegyében a közösségi jogszabály évente 1,5 százalékos kötelező energia-megtakarítást ír elő minden tagállamának a 2020-ig terjedő időszakban.

Az energetikai auditot minden, évi 50 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító, vagy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál el kell végezni. Kivételt csak azok a nagyvállalatok élvezhetnek, amelyek az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek.

„Az érintett vállalatok kétféle módon gondoskodhatnak új kötelezettségük teljesítéséről. Az egyik lehetőség, hogy felvesznek egy az előírt feltételeknek megfelelni képes szakembert a munkatársaik közé. A másik megoldás, ha az audit elvégzését egy megfelelő szakértelemmel rendelkező külső partnerre bízzák” – fejtette ki Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A szakember szerint az utóbbi megoldás mellett szól, hogy a költségek szintje alacsonyan tartható, miközben az audit garantáltan az elvárt minőségben, az előírt követelmények mentén készül el. Emellett egy megfelelően kiválasztott szakmai partner nemcsak a hiányosságok és problémák azonosításában, hanem azok megoldásában is segíteni tud. Így optimális esetben képes a szükséges intézkedések, illetve beruházások megtervezésére és megvalósítására is.

„Fontos, hogy a vállalatok nyerhetnek is a feladat szakszerű elvégzésével. Hiszen az audit sikeresen tárhatja fel a nagyvállalatok működésében azokat a pontokat, ahol komoly energia-megtakarítási potenciál van” – hangsúlyozta Fernezelyi Ferenc. A megfelelő szakértelemmel elvégzett audit mindazon hiányosságokra és problémákra képes rávilágítani, amelyek orvoslásával az adott vállalatok energetikai rendszere optimalizálható, illetve korszerűsíthető. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szükséges intézkedések és beruházások elvégzésének eredményeképpen az energetikai költségek akár felével-harmadával is csökkent hetőek.

A magyarországi iparvállalatok rendkívül heterogén képet mutatnak az energiagazdálkodás terén. A legkorszerűbb technológiával felszerelt üzemek és több évtizede korszerűsítésre váró létesítmények egyaránt megtalálhatóak. Ugyanakkor az EU irányelve ki fogja kényszeríteni, hogy a nagyvállalatok egységesen tegyenek lépéseket energiahatékonyság javítása irányába.

„A Veolia Energia Magyarország Zrt. széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a területen. Így társaságunk számos iparvállalatot segített abban, hogy optimalizálják energiagazdálkodásukat, az így elért költségcsökkentéssel javítva versenyképességüket” – tette hozzá Fernezelyi Ferenc.

Bár a határidő lejártát követő első évben a kötelezettség teljesítését elmulasztó vállalatoknak várhatóan még nem kell anyagi szankciókra számítaniuk, az audit elvégzését nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni, hiszen a – sok esetben számos létesítményt és telephelyet üzemeltető – nagyvállalatok esetén ez egy rendkívül komplex feladat. Az energetikai auditnak minden nagyvállalat esetén ki kell terjednie az alkalmazott energiahordozók és költségeik, valamint a fogyasztási trendek, bázisértékek és fajlagos értékek meghatározására, továbbá az energiapazarlási pontok megkeresésére és bemutatására. Mindezek mellett a vizsgálatnak magába kell foglalnia a költséghatékonyabb energia-felhasználási módok feltárását és elemzését, a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségét, valamint a fejlettebb üzemeltetési eljárások és esetleges új berendezések bemutatását is.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Válogatás az autó rovat legolvasottabb híreiből.

18 millió euróért ment a Barcába, januárban le is léphet

Sajtóhírek szerint a Juventus érdeklődik korábbi játékosa, Arturo Vidal iránt.

Átalakul az egykori Trabant-gyár

Elektromos Volkswageneket fog gyártani az a zwickaui létesítmény, melyből egykoron Trabantok gördültek ki. Az autóóriás ezzel szeretné...

Összeomlott a pályán a Liverpool sztárfocistája

Teljesen összeomlott a 2019-es Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezőmérkőzésén a Liverpool szenegáli sztárfocistája, Sadio Mané....

Ön elmenne egy étterembe, ahol minden ételben van fű? Angliában megteheti!

Decemberben nyílik meg Nagy-Britannia első olyan étterme, ahol az ételek mindegyikének egyik alapanyaga a kannabisz lesz. Fotó: Pixabay.com...

Te vagy a harmadik... de mindig? Ez lehet az oka, hogy szeretői státuszban ragadsz

Rendszeresen olyan férfiakba futsz bele, akinek éppen válságban van a házassága, kapcsolata és hirtelen te leszel a szerető ebben a...

Nem nyelik le az adóemelést: százezrek tüntetnek a kormány ellen

Franciaországban sosem restek tüntetni, most éppen az okozott óriási felháborodást, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a...

VV9. Kínos pillanatokat okoz és szekunder szégyent vált ki Radics

Alpárisággal és hangossággal kampányol.

Gyógyszer nélkül is csillapítható a fájdalom

A krónikus fájdalom több mint 90 millió embert érint Európában. A felnőtt lakosság majdnem 20 százaléka számolt be hosszú távú...

Elképesztő videó mutatja meg, hogy Budapest egy holtakra épített város

Milyen belegondolni, hogy ahol most ülsz és olvasod ezt a cikket, régen temető volt? Ilyen.

Csak így készül el mindennel karácsonyra - és még meg sem fog szakadni.

Minden időben elkészül karácsonyra, ha követi a Bors adventi naptárát.

0

Sport

A focikapus elképesztő gólt lőtt a saját tizenhatosáról - videó

A másik kapus szabadrúgása után talált be a 134-szeres válogatott legenda.

Hiába a BL legjobban fizetett kézicsapata a Veszprém, teljesen beleállították a földbe

A magyar kézilabda egyik kirakatcsapata lassan pofozógéppé válik a Bajnokok Ligájában, pedig ilyen minőségű és mennyiségű játékoskerete senkinek sincs. A helyzet roppant kínos, ám közel sem annyira meglepő, ha kicsit mögé nézünk.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Lenyűgöző felvételek a MOL Vidi vadiúj stadionjáról - videó

A létesítményt november 21-én avatják fel az Újpest ellen.

Messi szerint ezt a négy játékost kell leigazolnia a Barcának.

Az argentin klasszis listáján igazi világsztárok is szerepelnek.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Összeveszett a két dartsos azon, hogy melyikük szellentett

Wesley Harms a gyerekei életére esküdött meg, hogy nem ő volt az.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

0

Bulvár

Lehet, hogy decembertől megnő a budapesti utcákon sétáló úriemberek száma

Decembertől a méretre szabott öltönyök némi gépi segítségnek hála fele annyi idő alatt készülnek el és kevesebbe kerülnek, ezáltal elérhetőbbé válnak.

Sokan rendszeresen szedik, pedig tartós orrdugulást is okozhat

Ha eddig nem sikerült feltárni a hetek-hónapok óta fennálló orrdugulás okát, akkor érdemes a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásait is ellenőrizni. Egyes vérnyomáscsökkentők is okozhatnak orrdugulást, ha nem történik meg időben a gyógyszer cseréje, és az orrdugulás kezeletlen marad, akkor akár műtétet igénylő szövődmények is kialakulhatnak.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Paplan nélkül, hogy lássák, hogy b*szok - A ValóVilág játékosai elárulták, hogyan szexelnének a villában

A ValóVilág játékosanak egy egyszerű kérdésre kellett válaszolniuk.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

blogmorzsák

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

Sütőtökös rizottó garnélával, tökmag morzsával és tuile-al

Egy igazán tökös recept a tökkedvelőknek, akik szeretnek tökölni a konyhában, úgy olaszosan.

Káros lehet a túl sok szelfi

A közösségi média túlzott használata nárcizmushoz vezethet, amiből egyéb bajok is következnek.

Budai kiskocsmák az Observerben

Az ecet- és gesztenyéfás, oleandervirágos, citeramuzsikás budai kiskocsmák romantikája bevonult a világsajtóba is.

Sterbinszkyt adod?

Faterodéknak alap, és lehet, hogy a te mixedet is kiválasztja.

Hogyan működik egy párkapcsolat a posztmodern világban?

Itt az ideje annak, hogy megteremtsünk egy új kultúrát, melyben a keresztények nem egymás nadrágjában turkálnak!

Szingapúri Lányok formaruhája már 50 éve változatlan

Vajon mi lehet az oka e különlegességnek?

Luxus panelprolinak lenni jó

Panelproliság, kicsit vidámabb megközelítésből.

4 ok, miért teljesen érdektelen a Gruevszki-ügy

Van még az országban valaki, aki meg­lepődött Orbán legújabb húzásán?

4 kérdés, melyek nem maradhatnak válasz nélkül a Gruevszki-ügyben

„Gruevszki túl sokat tud, és amíg nálunk van, addig ebből baj nem lehet?“

Gluténérzékenység és alkoholtilalom?

Va­lóban ártal­ma­sak a lepárlással készült italok?

Orbán arcul köpte a saját törvényeit

Nem kétséges, hogy a miniszterelnök a Gruevszki-ügyön csak veszíthet.

0


0