Ezt olvasta már?

Hármas karambol történt az 57-esen

A Kanizsai Dorottya út érintett szakaszát teljes szélességében lezárták a helyszínelés idejére.

0

Kötelező energetikai audit vár minden nagyvállalatra

Veolia Energia Magyarország Zrt.: jelentős megtakarítási lehetőségeket tárhat fel a cégeknél az EU-s kötelezettség végre

Kevesebb, mint két hónapja maradt a kötelező energetikai audit elvégzésére a magyarországi nagyvállalatoknak. A vizsgálatot az energiahatékonyságról szóló EU irányelv írja elő, ám az érintett vállalatok nyerhetnek is a feladat szakszerű elvégzésével. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Ugyanis az audit sikeresen tárhatja fel a nagyvállalatok működésében az energia-megtakarítási lehetőségeket. A szükséges intézkedések elvégzése pedig nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, de komoly költségmegtakarítási lehetőségekkel is kecsegtet. Egy megfelelően kiválasztott szakmai partner pedig nemcsak a hiányosságok és problémák azonosításában, hanem azok megoldásában is segíteni tud - hívják fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.


Új kötelezettséggel kell idén számolni a magyarországi nagyvállalatoknak. December 5-ig minden érintett cégnek teljes körű energetikai auditálást kell elvégeznie, amelyet négyévente kötelesek lesznek megismételni. A kötelező nagyvállalati energetikai audit elvégzését a 2012-ben elfogadott, energiahatékonyságról szóló irányelv írta elő, amelynek rendelkezéseit az energiahatékonyságról szóló 2015 évi LVII. törvény és annak végrehajtási rendelete ültette át a magyarországi jogrendbe. Az irányelv legfőbb célja az Európai Unió energiafelhasználásának racionalizálása és mérséklése. Ennek jegyében a közösségi jogszabály évente 1,5 százalékos kötelező energia-megtakarítást ír elő minden tagállamának a 2020-ig terjedő időszakban.

Az energetikai auditot minden, évi 50 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító, vagy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál el kell végezni. Kivételt csak azok a nagyvállalatok élvezhetnek, amelyek az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek.

„Az érintett vállalatok kétféle módon gondoskodhatnak új kötelezettségük teljesítéséről. Az egyik lehetőség, hogy felvesznek egy az előírt feltételeknek megfelelni képes szakembert a munkatársaik közé. A másik megoldás, ha az audit elvégzését egy megfelelő szakértelemmel rendelkező külső partnerre bízzák” – fejtette ki Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A szakember szerint az utóbbi megoldás mellett szól, hogy a költségek szintje alacsonyan tartható, miközben az audit garantáltan az elvárt minőségben, az előírt követelmények mentén készül el. Emellett egy megfelelően kiválasztott szakmai partner nemcsak a hiányosságok és problémák azonosításában, hanem azok megoldásában is segíteni tud. Így optimális esetben képes a szükséges intézkedések, illetve beruházások megtervezésére és megvalósítására is.

„Fontos, hogy a vállalatok nyerhetnek is a feladat szakszerű elvégzésével. Hiszen az audit sikeresen tárhatja fel a nagyvállalatok működésében azokat a pontokat, ahol komoly energia-megtakarítási potenciál van” – hangsúlyozta Fernezelyi Ferenc. A megfelelő szakértelemmel elvégzett audit mindazon hiányosságokra és problémákra képes rávilágítani, amelyek orvoslásával az adott vállalatok energetikai rendszere optimalizálható, illetve korszerűsíthető. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a szükséges intézkedések és beruházások elvégzésének eredményeképpen az energetikai költségek akár felével-harmadával is csökkent hetőek.

A magyarországi iparvállalatok rendkívül heterogén képet mutatnak az energiagazdálkodás terén. A legkorszerűbb technológiával felszerelt üzemek és több évtizede korszerűsítésre váró létesítmények egyaránt megtalálhatóak. Ugyanakkor az EU irányelve ki fogja kényszeríteni, hogy a nagyvállalatok egységesen tegyenek lépéseket energiahatékonyság javítása irányába.

„A Veolia Energia Magyarország Zrt. széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a területen. Így társaságunk számos iparvállalatot segített abban, hogy optimalizálják energiagazdálkodásukat, az így elért költségcsökkentéssel javítva versenyképességüket” – tette hozzá Fernezelyi Ferenc.

Bár a határidő lejártát követő első évben a kötelezettség teljesítését elmulasztó vállalatoknak várhatóan még nem kell anyagi szankciókra számítaniuk, az audit elvégzését nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni, hiszen a – sok esetben számos létesítményt és telephelyet üzemeltető – nagyvállalatok esetén ez egy rendkívül komplex feladat. Az energetikai auditnak minden nagyvállalat esetén ki kell terjednie az alkalmazott energiahordozók és költségeik, valamint a fogyasztási trendek, bázisértékek és fajlagos értékek meghatározására, továbbá az energiapazarlási pontok megkeresésére és bemutatására. Mindezek mellett a vizsgálatnak magába kell foglalnia a költséghatékonyabb energia-felhasználási módok feltárását és elemzését, a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségét, valamint a fejlettebb üzemeltetési eljárások és esetleges új berendezések bemutatását is.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Lehűlés kezdődik a jövő hét közepén

Budapest - A jövő hét közepéig tart a száraz és enyhe idő. Kezdetben többfelé 10 fok felett alakulnak a maximumok, a hétvégén viszont...

Az angyal, aki lemondott a halhatatlanságról

Péntek este meghalt a legnagyobb kortárs német színész, Bruno Ganz.

Ezt idd meg lefekvés előtt, és 1 hónap alatt 4 kiló olvad le rólad

Ez az ital rendkívül jót tesz egészségednek és fogyásodnak is!

Napi Bölcsesség - Február 17.

Ha szeretnél ma valami újat tanulni, vagy akár útmutatásra lenne szükséged, esetleg épp a kérdésedre keresed a választ, akkor olvasd el...

Megvédte címét a Nyíregyháza

A nyírségiek történetük során nyolcadszor nyerték meg a kupát, ehhez most a Békéscsabát győzték le 3-0-ra a női röplabda Magyar...

Megint le akarták vetetni a mezt a Haladás-futballistákkal

Az NB I.-es szereplés miatt büntetnek a szurkolók, Illés Bélának is beszóltak.

Nincs vége a kamu bombariadóknak Oroszországban

Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron; Oroszország fővárosában vasárnap két...

Monfils győzött Rotterdamban

A döntőben Wawrinkát verte.

0

Sport

Úgy zsákolt, hogy előtte átugrotta a 216 centis Shaquille ONealt

Hamidou Diallo lett az All Star-gála zsákolóbajnoka.

Megtörte a csendet a kirúgott Real Madrid-edző

Julen Lopeteguit három hónap alatt vágták ki a világ két legkeményebb pozíciójából.

A 96. percben tették tönkre Dárdai Pál estéjét

A magyar edző Lothar Matthäusszal beszélgetett, Claudio Pizarro lett a meccs hőse.

Már régen aláírt a Fradinak gólt ollózó debreceni tehetség

Tökéletesen építette fel Herczeg és a sajtóosztály.

Fél óra alatt kiderült, miért van szüksége új csatárra a Barcelonának

A szombat esti bajnokin a Barcelona szinte értékelhetetlen produkcióval győzte le a Valladolidot, de akadt valaki, aki mindenkit alulmúlt. Luis Suárez.

Király is benne volt, hogy megpecsételődött a Haladás sorsa

Horváth szerint már nincsenek vérmes reményeik.

Bravúros fordítással győzött a Veszprém a BL-ben

A Telekom Veszprém 29-27-re győzött a macedón Vardar Szkopje otthonában.

Dárdai nagyon dühös

A Hertha a 96. percben bukta el a győzelmet a Werder Bremen ellen.

18 évesen a 93. percben ollózott gólt a Fradinak

Zsóri Dánielnek összejött az álombemutatkozás a DebrecenFradi bajnokin.

Nagy László vezetésével nagyot fordított a Veszprém Szkopjében

A félidőben még öt góllal vezetett a Vardar Szkopje, innen állt fel a Veszprém.

Hazai pályán kapott ki a Real, 9 pont a Barca előnye

A három hónapja nyeretlen Girona győzni tudott a Bernabéuban.

0

Bulvár

Listázza és nyomon követi a Facebook azokat a felhasználókat, akik üzenetben fenyegetik a céget

A közösségi oldal az appjait használja fel lokációkövetésre a rájuk potenciálisan veszélyesnek ítélt usereknél. A privát üzeneteket és a kommenteket is monitorozzák, egy egyszerű "fuck you, Zuckerberg" is elég ahhoz, hogy az ember a megfigyeltek listáján találja magát.

Beállíthatja a koleszterinszintünket ez az élesztő: nyelje le.

A króm fontos szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, pozitív hatással van a testsúlyunkra és a vércukorszintre is. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában vesszük magunkhoz a krómot! Miért előnyös például az élesztőből nyert króm?

Olyan könyvespolcot rittyentett a falra ez a házaspár, hogy könnyen becsavarodsz tőle

Jessica és Sinclair Breen saját készítésű könyvespolcukkal dobták fel a lakásukat Ausztráliában. Az ötlettel a feleség állt elő, aki Pinteresten találkozott a különleges tervezői megoldással.

A stroke korai jelei

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

Balesetet szenvedett, hat napja nem találják

Rejtélyes ügy foglalkoztatja az osztrák közvéleményt és sajtót. Egy 45 éves nő balesetet szenvedett, kocsiját hátra hagyva eltűnt, azóta nem találják írja az osztrák közszolgálati televízió honlapja, az orf.at  

A világ 5 leggazdagabb özvegye

Vajon mire költik a vagyonukat ezek a gazdag özvegyek? Tovább gyarapítják vagy elherdálják?

Prém és ugráló mellek? 5+1 dolog, ami nem zavarja a férfiakat szeretkezés közben

Míg egy forró hangulatú randi előtt te papírusztekercsnyi teendővel igyekszel vállalható formába önteni a testedet, ő valószínűleg egy gyors zuhany után már indul is, hogy a kedvedre tegyen. Csokorba szedtük, mi miatt nem érdemes tövig rágnod a körmödet ilyen helyzetben

Két hónapig várhatjuk a tavaszt

Az ősi tavaszváró ünnep két egyházi ünnep között van, a farsang kezdete vízkereszt, január 6-a, és hamvazószerdáig tart, ami idén március 6-ra esik.

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait - 2 milliárd 566 millió forint volt a tét

Óriási összeg volt a főnyeremény a héten, de vajon elvitte valaki?

blogmorzsák

Így marketingeztek az ókori rómaiak

A rádió, a tévé és az internet feltalá­lá­sa óta a reklámok özöne kiégeti a retinánkat. Na de hogyan kínálták, hir­dették a portékáikat az ókori ró­mai boltosok, kocsmárosok? Hogyan jutottak el a politikai hírek az egyszerű polgárokhoz?

Rabok legyünk vagy sumérek?

Hogyan lesz alapja a NER-rendszer stabilitásának a Sorosozás, a szélsőjobbos konteó, a sumerek, és a fasisztoid légkör?

Nagy Blanka nem az a hős, akire szükségünk van

Ne tessék csodálkozni, ha konstruktivitás helyett pusztítás, rendszerváltás helyett polgárháború jön.

„Kifizetjük a Tiborcz Pista helyett, mert mégiscsak ő az Orbán Viktor veje“

Állítólag egy évvel ezelőtt felvetődött a Fidesz­ben, hogy be kéne áldozni Tiborcz Istvánt a választások előtt.

Gyerünk, szüljetek!

Agymosás ez az egész. A legszörnyűbb az, hogy ezt ők épp oly jól tudják, mint mindenki más. Mégis csinálják.

Ellenőrizhetőbb lett a vasúttársaság működése

Ellenőrizni tudjuk, hogy a MÁV-Start tulajdo­ná­ban lévő vasúti kocsik jelentős része tárolóvá­gá­nyokon áll-e tartósan használat nélkül, vagy akár működésképtelen állapotban.

Extravagáns arcok éjsötét koncertje

Tollas fejdíszben és átlátszó ruhában őrjítettek. Fotógaléria.

Kamukirályok, és királylányok az Instagramon

Te tudod, hány százaléka valódi Berki Krisztián, Kasza Tibi, vagy Palvin Barbi követőinek? Meg fogsz lepődni!

Nyálas és nyál­men­tes programok a hétvégére

Szakítás dalban, farsangi jelmez­bál és elképesztően egzotikus reg­geli a programajánlónkban.

A Fidesz-MSZP parkolási nagykoalíciója

„Újabb Centrum Parkoló Kft. helyett új politikai centrumra van szükség.“

10 szuper gasztrofilm, amit mindenkinek látnia kell

A felsorolásban van romantikus film, vígjáték, dráma, dokumen­tumfilm, de egy közös bennük: a gasztronómia szeretete.

A nemzetközi politikát aláássa Trump

Visszafelé sülhet el Orbán népesedési programja.

0


0