Ezt olvasta már?

Mindig tud meglepetést okozni a pécsi önkormányzat

Ha az ember azt hinné, hogy egy szűk héttel egy önkormányzati közgyűlés előtt mindenre fel tud készülni, hatalmasat téved Pécs esetében. Mondjuk, miért!

0

Kővári: felelős költségvetésre van szükség

ÖPE-sajtótájékoztató

Bár a kiosztott előterjesztésben nem szerepelnek konkrét számok, hogy mire, mennyit költene a városvezetés, ami példátlan, az ÖPE a 2017. évi tényleges adatok alapján megfogalmazta javaslatait, amelyek szerintük már nem megkerülhetők.


hirdetés

Az Összefogás Pécsért Egyesületnél ugyanis úgy látják, ezek nélkül képtelen lesz a város visszafizetni az állami kölcsönt, és így a 12,5 milliárd forint egyszerre fog „rázúdulni” a városra 2020-ban, ami teljes összeomlást eredményezhet.
Kőváriék számoltak és javaslatokat is tesznek a csütörtöki közgyűlésen a bajok elkerülésére.
– A város költségvetését legnagyobb mértékben meghatározó négy területet vizsgáltunk meg, amelyek ha maradnak a tavalyi költségeken, bedől a város – kezdte Kővári János, önkormányzati képviselő a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

A közösségi közlekedés így fenntarthatatlan
Míg 2015-ben, az „új” buszok megvásárlása előtt, a Tüke Busz 1,5 milliárd forintnyi támogatást kért a várostól, addig 2017-ben már közel 3 milliárdot. (Kővári János már évek óta több alkalommal jelezte, a városi közlekedési cégen csak az segíthet, ha a meglévő buszokat minél hamarabb eladják, és sokkal olcsóbb üzemeltetésű elektromos buszokat vásárol a város. Erről pl. itt írtunk.)
– Az elmúlt időszakban több kormányzati szereplővel egyeztettem, és teljes támogatásukról biztosítottak. Többféle lehetőség is van, rajtunk múlik élünk-e vele. Ilyen lenne például, ha a Modern Városok Programból finanszíroznák meg a buszok beszerzését – mondta Kővári, aki szerint a kormány buszgyártással kapcsolatos szándékaira is lehetne építeni.
Az ÖPE önkormányzati képviselője szerint ezzel a váltással akár évi 2 milliárdot is meg lehetne takarítani, ráadásul korszerű, környezet- és pénztárca kímélő tömegközlekedés lenne Pécsett.

Majdnem háromszor annyi ment sportlétesítmények fenntartására, mint 2015-ben
A városi tulajdonú PSN Zrt. költségeire 2015-ben 288 millió forintot adott a város, azonban tavaly, a PMFC 200 millióját nem is beleszámítva, már 800 milliót kért. – Mire kellett ekkora pluszforrás, amikor a város így is több sebből vérzik? – tette fel a kérdést Kővári János, aki szerint ez tarthatatlan tovább, ezért vizsgálatot fognak kezdeményezni a PSN Zrt.-nél, melyek azok az okok, amelyek miatt majdnem háromszor annyi pénzt kért a városi cég. – Ezt jelentősen csökkenteni kell – mondta.

„Sokba” van a duma
Az ÖPE képviselői közölték továbbá, hogy nem értik azt sem, a városi tulajdonú médiacég a 2015-ös 125 millió forintos támogatás helyett miért kért és kapott 2017-re kétszer akkora összeget.
– A médiaközpontot annak idején állítólag azért hozták létre, hogy az önkormányzat hírei mellett a városi tulajdonú cégek kommunikációját is végezni fogja, azonban mi úgy látjuk, ezzel nem sokat spóroltak, sőt sokkal többe kerül így – tette hozzá Kővári János.

A vagyonhasznosítónak profitot kell termelni
Az nem lehet – folytatta Kővári –, hogy a városi vagyonhasznosító társaság még mindig támogatást kér a várostól, ugyanis az többmilliárdos üzleti ingatlannal rendelkezik, amelyet hasznosítani kell, és akkor akár a hiteltörlesztésre is jut. – Végre kezdeni kellene valamit a Széchenyi téren a Nick-tömbbel, a Puskin kollégiummal, a Vásártérrel, az Expo Centerrel stb. Ezekre is konkrét javaslatot teszünk a Közgyűlésen – sorolta az ÖPE képviselője.

Hadakozás helyett partnerséget kell kialakítani a civilekkel
– Az elmúlt évben több civil szervezet súlyos anyagi helyzetbe került, mivel a város nem fizette ki nekik a feladatátvállalás díját, ez így nem mehet tovább – tette hozzá az elmondottakhoz a sajtótájékoztatón Vozár Pál, az ÖPE alelnöke.
A korábbi képviselő szerint 2017-ben több civil szervezet fél, háromnegyed évig nem kapta meg a szolgáltatás díját, így például közösségi házak is bezártak. Vozár elismételte korábbi véleményét, miszerint a civil szervezeteket már csak azért is érdemes bevonni az önkormányzati feladatokba, mert az a tapasztalat, hogy egy forintnyi támogatás után ezek a szervezetek, pl. pályázatokkal, további 3-4-5 forintot tudnak hozzátenni a működéshez, és ez mindenkinek előnyös lehetne, a tragikus pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatnak, a civil szervezetnek és a pécsieknek is.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Klasszis kapust igazolt a Ferencváros

Rade Mijatovic több mint száz alkalommal állt már a montenegrói válogatott kapujában.

Most kaptuk: Mentőhelikopter szállt le az M7-esen, félpályás útzár

Balatonboglárnál a forgalmat a rendőrök 7-es számú főútvonalra terelik.

Aknavetőkkel és rakétákkal támadták Izraelt

Aknavetőkkel és rakétákkal támadta Izraelt szerdára virradó éjjel a Hamasz.

Milliókkal többet vihetnek havonta haza a miniszterek

Ötmillióra is emelkedhet egyes miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján - szúrta ki...

Philip Zimbardo cáfolja, hogy manipulálta a börtönkísérletét

Philip Zimbardo közel húsz oldalas közleményben reagált az őt ért vádakra, miszerint a világhíressé vált stanfordi...

Juncker rendkívüli migrációs értekezletet hív össze

Magyarország nem lesz ott a vasárnapi egyeztetésen.

Ilyen felbontású VR szemüveg még sosem volt

És ilyen drága sem. De garantáltan olyat kapunk cserébe, amilyet még sosem láttunk.

Eldőlt: nem lakoltatják ki a végtaghiányos Viktort és családját

Így döntött rendkívüli ülésén a képviselő testület.

Tengeri gázmezőket szerzett a Mol

Leányvállalata, a horvát INA az Észak-Adria és a Marica-tenger alatti gázmezők egyedüli tulajdonosává és kizárólagos...

Ronaldo góljával győzött Portugália

Cristiano Ronaldo negyedik percben szerzett találatával Portugália 1-0-ra legyőzte Marokkót a világbajnokságon, így utóbbi az első...

Spanyol kollégistákat rúgtak ki, mert kellett a hely a migránsoknak

A migránsok a sorosista álcivil szervezetek által fenntartott Aquarius nevű hajón érkeztek Spanyolországba.

Az észak-koreai gyerekek egyötöde visszamarad a fejlődésben

Minden tizedik gyerek hasmenéstől szenved a fertőzött víz miatt.

0

Sport

Mészöly Kálmán drámai vallomása: Nem úgy képzeltem el, hogy nyolcvanhoz közel ilyen állapotban leszek

Budapest Az egész életem végigfutott előttem egy pillanat alatt. Óriási megtiszteltetés, ez az egyik legnagyobb elismerés, amit valaha kaptam. Csak nagyon keveseknek adatik meg mondta meghatódva Mészöly Kálmán (76) a Blikknek, miután Tarlós István (70) főpolgármester Budapest díszpolgára címet adományozott neki.

Marco Rossi veszi át a magyar válogatott irányítását

Az új kapitány feladata egy versenyképes csapat kialakítása lesz.

Nehéz ellenfelet kapott a Fradi az Európa Ligában

A Honvéd macedón, az Újpest azeri ellenfelet kapott az EL második selejtezőkörében.

Tényleg elég volt, Georges Leekens!

Nyolc hónap után megy Leekens. A korábban sikeres belga edző egyetlen meccset se nyert.

Nem fogja elhinni, kivel edzett Kapás Boglárka - fotók

Kapás Boglárka a kajak-kenu pályán edzett Olasz Annával!

Marco Rossi a magyar válogatott új szövetségi kapitánya

A szövetség szerint a 2020-as Eb-döntőbe jutás a magyar férfi válogatott legfontosabb célkitűzése.

Buffon a PSG-ben folytatja

Gigi Buffon 40 évesen sem lép vissza, a francia bajnok, BL-győzelemre ácsingózó PSG-hez írt alá.

Belőled szívesen, magából vonakodva csinál hülyét az MLSZ

Nyolc év után az MLSZ végre elkezdett jó döntéseket is hozni, de lesz-e valaki, aki a rosszakért felelősséget mer vállalni?

Marco Rossi: Ez életem legjobb napja

A magyar válogatott új kapitánya büszke a kinevezésre, ígéri, hogy magyarul is megtanul.

Ennyi végkielégítést kap a nyeretlen szövetségi kapitány

Tegnap jött a hír, hogy az eddig igazán rosszul teljesítő George Leekenst menesztik az állásából. A MLSZ elárulta, mennyi végkielégítést kér a győzelem nélkül távozó belga szakember.

0

Bulvár

Mellbevágó képek: így lesz újra formás a megereszkedett cici

Alexandra 24 évesen, szülés és szoptatás után vállalkozott arra, hogy megereszkedett melleit Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebésszel korrigált...

Ilyen a prostituáltak élete a valóságban: egy férfi 5 éven keresztül fotózta őket

A fotós Nevadába utazott, hogy belessen néhány legális bordélyház életébe. Volt egy elképzelése arról, hogy mit lát majd ott, de ez egyáltalán nem igazolódott be.

A testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint is csökkenthető így

A mozgás, különösen a szakszerű, szakember által vezetett, speciális céllal felépített edzés bizonyítottan csökkenti a testsúlyt, a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Brutális lehűlés jön - itt a menetrend

Az Időkép friss adatai szerint csúnyán elromlik az idő a hét végére.

Magyar orvos miatt tört ki a botrány egy angliai kórházban: durva dolgot rejtegetett

Az orvos százak életét kockáztatta azzal, hogy hallgatott titkáról.

Megszűnik a cafeteria, ez marad helyette

Jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem a kedden beadott adócsomag szerint.

Óriási pénisszel áldotta meg az élet a férfit - De sosem vette hasznát

Szerintem ki lehet jelenteni, hogy nem a méret a lényeg, ha egy férfi szerszámáról van szó, hiszen ennél sokkal fontosabb a technika, az ápoltság és a szépség, arról nem beszélve, hogy a legtöbb nő nem az átlagon felüli méretekkel rendelkező férfiakra vannak felkészülve "odalent".

Ez a különbséga szép és a jó csaj között

Ha a férfi párt választ, akkor a nő arcát nézi meg először, ez lesz a mérvadó. Megfigyeli rajta a harmóniát, azt, hogy mennyire van ,,egyben" lelkileg a nő. Azt is mondják, hogy a csípő méretét figyeli, tudat alatt azt latolgatva, hogy mennyire fogamzó képes, képes-e a gyereke kihordására. A nők nagy hibája, hogy bármi áron meg akarnak felelni, hogy elkeljenek. De hogyan és miként?

Régi kedvenc szandálunk visszatér, és meghódítja a divatvilágot

Farmernadrágot mindenki hord, és a farmerkabátot is jól ismerjük. De idén nyáron olyan trend hódít, amire talán te sem számítottál!

0


0