Ezt olvasta már?

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

0

Közel száz diák versenyzett Pécsen

A K&H országos pénzügyi vetélkedőjén több mint 8000 magyar iskolást kalauzolt a pénz világába az idei tanévben.


hirdetés

Az első fordulós versenyfeladatokat a diákok 39 százaléka teljesítette hibátlanul, vagy egy-két hibaponttal jutott tovább a regionális középdöntőkbe. A márciustól áprilisig 8 különböző városban zajló fordulókon a diákoknak már komplexebb pénzügyi fogalmakkal is meg kell birkózniuk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő pécsi középdöntőjének zsűri elnöke szerint a gyerekek kreativitása nemcsak a rajzolásban vagy a történetmesélésben mérhető, a pénzügyekben legalább olyan érdekes megoldásokkal rukkoltak elő.

Idén nyolcadik alkalommal hirdette meg a K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A pénzintézet azzal a céllal hívta életre a programot, hogy az általános iskolások pénzügyi ismereteit bővítse, és készségszintű tudást adjon a kezükbe. A versenyre idén összesen 8113 diák, 2035 csapat nevezett mintegy 467 iskolából országszerte. Az online fordulók után a régiós középdöntőkön márciustól áprilisig országszerte 8 városban bizonyítják a gyerekek pénzügyi felkészültségüket.

A 2018. április 10-én zajló pécsi középdöntőbe Baranya, Somogy és Tolna megye 95 diákja jutott tovább a régióban nevezett 490 diák közül. Összesen 20, korosztályonként 5 csapat mérte össze tudását, végül egy-egy csapat jutott tovább a budapesti fináléba, ahol majd a másik 7 régió győzteseivel vetélkednek a legokosabb pénzügyes címért.

A középdöntősök teljesítményéről Szabóné Simon Marianna, a K&H fiókvezetője, a zsűri elnöke nyilatkozott: „A vetélkedő feladataival a mindennapok valós élethelyzeteiből vett példákra alapozva szeretnénk fejleszteni a diákok pénzügyi tudását, persze játékos módon, hogy ezáltal közelebb hozzuk őket a pénz világához, megmutassuk nekik azokat a mérlegelési technikákat, amelyekkel később felnőttként okos pénzügyi döntéseket hozhatnak. Ez nem csupán matek és rideg pénzügyi kalkulációkat jelent. Pont ellenkezőleg! A középdöntőn a diákok nem egyszer hoztak olyan kreatív megoldást vagy írtak ötletes történetet egyes pénzügyi szituációkra, amelyekre mi felnőttként nem is gondolnánk. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek ilyen nyitottak a pénzügyek iránt, a versenyszellemük és a nyerni akarásuk pedig átütő erővel hatott az egész teremben. Pedig még ’csak’ a középdöntőnél tartunk.”

 

A pécsi középdöntő eredményei a következőképpen alakultak:

az 1-2. osztályosok kategóriájában a Dunaszentgyörgyi Csapó Vilmos Általános Iskola Négy ezüst tallér nevet viselő csapata nyert

3-4. osztályosok közül a Tamásiból érkezett Würtz Ádám Általános Iskola és AMI Spórolni jó! nevű csapata bizonyult a kategória legjobbjának

5-6. osztályosok kategóriájából a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Fonyódi Bankárok nevű csapata került ki győztesen

a legnagyobbaknál, a 7-8. osztályosok versenyében szintén a pécsi Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és AMI Make Happy Bank csapatának tanulói arattak győzelmet

 

„Idén harmadszor neveztünk a vetélkedőre, és újból sikerült bekerülnünk a döntőbe. A középdöntős mezőnyben most is a komlói csapat volt a legnagyobb ellenfelünk, elég szoros volt a mezőny. A feladatok terén talán a matematikai számítások szoktak nehezebben menni a gyerekeknek, de ez változó. A szituációs játékokat, a dramatizálást viszont kifejezetten szeretik. Ahogy én látom, ez a kedvencük. A fogalmak terén is képben voltak, mint például a webáruház vagy az online vásárlás, ami most a fő téma volt a középdöntőn. Alapvetően ennek a tudásnak a legnagyobb haszna számukra a későbbiekben lesz, amikor már saját maguknak kell gazdálkodniuk, takarékoskodniuk. – mesélt a középdöntő után Váradi Gyula, a fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskola ’Fonyódi Bankárok’ nevű csapatának felkészítő tanára. „A gyerekek között van, aki spórolósabb, és van, aki jobban szórja a pénzt. Én kifejezetten jónak tartom, ha hamar megtanulják, hogyan spóroljanak a pénzükkel, hogyan tudják beosztani, vásárolni. Mert ha nagyobb pénzük van, akkor nagyon hamar szeretnének túladni rajta. Ezzel szemben ha valamire gyűjtenek, akkor megtanulják, hogyan tudják összegyűjteni a megvásárlásához szükséges pénzösszeget.”

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőjén évről évre egyre több diák vesz részt. Az országos döntőt májusban Budapesten rendezik meg, ahol a győztes iskolások nyereményei között drón, okosóra, tablet, videójáték és VR szemüveg is lesz. Emellett a legjobban teljesítő csapatok félmillió forintnyi könyv- illetve sportszer utalvánnyal is gazdagíthatják iskolájukat.

 

Forrás: bama.hu0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Prosztatarák: sokat tehetnek magukért az egészséges és a beteg férfiak is

Alig-alig jutnak el a rákbeteg férfiak gyógytornászhoz, pedig a rendszeres mozgással javulhatna az életminőségük, Nógrád megyében pedig...

29. alkalommal rendezik meg a Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot

Még lehet jelentkezni a szakmai fórumra.

Tordai Bence a parlamentben: CÖF, CÖF CÖF CÖF, Cöfcöfcöfcöf

A Párbeszéd képviselőjének hozzászólása megint kihúzta a gyufát a KDNP-s levezető elnöknél.

Palvin Barbi szexi villantásával került címlapra - Vérforraló fotó készült róla

Az amerikai V Magazine számára fotózták a népszerű modellt.

Újabb színésznő vádolja Harvey Weinsteint szexuális erőszakkal

Paz de La Huerta amerikai színésznő nem erőszakkal vádolja Harvey Weinsten producert.

Külképviseleteken, gyorsított eljárásban kapnának uniós vízumot a migránsok

Az Európai Parlament szerdán szavaz a migránsvízumról. Az EU feladná a migránsok ellenőrzését.

Kering egy rosszindulatú kódot a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek

Az egyik legnépszerűbb webanalitikai platformot használták fel a hackerek arra, hogy Bitcoint irányítsanak saját számlájukra. Trükkös...

0

Sport

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

Megszületett az első gól a MOL Vidi új stadionjában

U15-ös tornával tesztelték az új arénát Székesfehérváron.

A  Liverpool focistája fogadási botrányba keveredett, Solari aláírt 2021-ig

Ibrát díjazták az MLS-ben, Federer és Anderson is nyert Londonban. Ez történt kedden.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Federer legyőzte Thiemet, megmutatta, hogy nem játszhat két bűnrossz meccset egymás után

A Hewitt-csoportban még bármi lehet. A csütörtöki játéknap dönt a továbbjutásról.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

Ibra 40 méteres csodagóllal érte be Németh Krisztiánt

Los Angeles Galaxy klasszisa szerezte az év gólját az MLS-ben.

Különös: első fokon még 7 évre ítélték, most viszont felmentették a román labdarúgóliga volt elnökét

Felmentette jogerősen kedden a bukaresti táblabíróság Dumitru Dragomirt, a román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) volt elnökét, akit első fokon még hét év szabadságvesztésre ítéltek egy korrupciós perben.

A hátán fekve szerzett képtelen gólt a német játékos - videó

Jumbo Joe Thornton 400. gólja győzelmet ért a Sharksnak.

0

Bulvár

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

Padlóra került Vajna Timi

Lehet, hogy eddig bírta a negatív kommenteket Vajna Timi vajon fel tud még innen állni?

A mutogatós néni újra az utcán: és villan is a cici

Hogy, hogy nem, már megint telibe látszik minden

Egy elveszett világra bukkantak az Antarktisz alatt

Már évtizedek óta téma a tudományos világban az, hogy bár a Pangea darabokra tört nagyjából 180 millió év alatt, a ma ismert földrészek együttese közel sem adja ki az ősi szuperkontinens területét.

A meteorológusok már tudják, hogy lesz-e idén fehér karácsony

Már alig több mint egy hónap van hátra karácsonyig, így sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon idén lesz-e fehér karácsony. Az időjósok megpróbálnak választ adni a kérdésre.

Nagy nap a királyi családban. Végre trónra kerülhet Károly herceg?

1948. november 14-én született meg Károly herceg, Wales hercege. Ma töltötte be hetvenedik életévét, és jelenleg ő áll az első helyen az öröklési sorban, tehát ő a brit királyi korona várományosa.

8 éve ő volt a duci lány a magyar tévéből - Mára szexi fehérneműmodell lett belőle

Mádai Vivient nyolc éve még plusz kilói miatt kritizálták.

blogmorzsák

Az ember, aki végig­zsarolta Budapestet

A főváros minden lakója is­mer­te Garai Manó nevét, és féltek tőle rendesen. Az utókor ellenben csendben megfeledkezett róla.

Egy nagykörúti luxushotelben rejtőzik a menekülő volt macedón miniszterelnök?

A B1 blog információi szerint igazi luxusmenekült Orbán Viktor barátja.

Tanuld meg végre, milyen kaják illenek a legjobb vörösborokhoz

Mit mihez: bomba párosítások a bordói borokhoz - #BordóiNovember.

Taníts politikust facebookozni!

„Hivatalba lépésem első negyedévében már elég fontos platform volt a Facebook a magyar üzleti érában.“

Ukrán gyerekek Kalasnyikovval

Sokkoló beszámoló látott napvilágot egy ukrajnai nyári táborról, ahol 8-12 év közötti gyerekek vettek részt alapozó kiképzésen.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

Időutazás a csomag­küldő Keravilltól a Merkúr szalonokig

Élménybeszámoló a szocialista retró világából űrutazó tv-macival és a gyújtás­kapcsolós sztorikról híres, pöfögő Trabantokkal.

A szép bőr itt kezdődik

Könnyen lehet, hogy azért vannak bőrproblémáid, mert nem megfelelően tisztítod az arcodat. Mutatjuk, hogy csináld!

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

Komoly földrengést jósolnak Kárpátalján

Az elkövetkező 10-20 évben erős földrengésre kell számítani Kárpátalján, amely komoly károkat okoz majd a megyében.

Amerika nincs válságban

ANational Review szerzője az amerikai időközi választások alkalmából mond ítéletet a politikai élet állapotáról.

0


0