Ezt olvasta már?

A Mi Hazánk Mozgalom képviselőjelöltje a 8. számú választókerületben, Csiba Lászlón

Csiba László vagyok, a Mi Hazánk Mozgalom pécsi képviselőjelöltje a 8. számú választókerületben. Tíz éve élek Pécsett, a nyugati városrészben. 45 éves vagyok,...

0

Közmeghallgatás lesz, cafeteria nem

Két napirendi pontot tárgyalt a rendkívüli pécsi közgyűlés. Közmeghallgatás megtartását a szociális és oktatási intézményhálózat átszervezése kapcsán és a közalkalmazottak béren kívüli juttatását.


hirdetés

11.00

Kővári János: nagyon fontos, ha valaki, akkor az MSZP pontos adatokkal, felelősen szóljon egy témához. A cafeteria éves szinten 380 millió forintos teher volt, a kompenzáció ennek töredéke. Hárommilliárd forint működési hitelt kellett felvennie a városnak. Ígérem, hogy ha itt leszek, még 2032-ben is emlegetni fogom az elmúlt 12 évet, hiszen akkor jár le a mostani hitelek visszafizetése. A Bajnai-kormány 25 százalékos adóval sújtotta a cafeteriát, az Orbán-kormány 16-ra csökkentette ezt. Nyolc év kormányzás alatt ötvenről nyolcvan százalékra vitték fel az államadósságot, most azért küzdünk, hogy ne jussunk Portugália vagy Görögország sorsára. Meixner András: politikai testület vagyunk, politikai vitát folytatunk, de van olyan rágógumi, ami mindig előkerül. Az eladósodásról tényleg kellene egy politikai vitanapot tartani. A város és az ország sem állna itt, ha nem lett volna egy világválság. Trombitás Károly: Nyőgéri Lajos pofátlannak nevezett az előbb engem, ezt visszautasítom. Én nem neveztem Nyőgéri Lajost soha barátomnak nyilvánosan, ehhez mélyebb kapcsolat kell. 12 év kormányzás alatt egy hatmilliárd forintos svájci frank alapú hitellel kerülték el a csődöt, majd csődközeli állapotban adták át a vezetést, ezek után kiadásnövelést javasolni, az a pofátlanság. Nem három, csak kettő költségvetést csináltunk, a harmadikat örököltük. Mi nem vettünk fel egy forint hitelt sem, nem értem, hogy a 32 milliárdos hitelt hogyan hozza szóba Meixner András. Hitelfelvétel szempontjából úgy érzem, mintha hülyének néznének. Nyőgéri Lajos: nem Trombitás Károlyt, hanem az eljárási rendet neveztem pofátlannak.

Az előterjesztést nem fogadják el, nem állítják vissza a cafeteriát.

Köszönjük figyelmüket.

10.40

Meixner András: látom, mindenki csak azt akarja meghallani, ami nem ellentétes érdekeivel. Mi nem azt hiányoltuk, hogy Trombitás Károly nem mondta el a költségvetési vitában, hogy nincs rá pénz, hanem azt, hogy előtte az egyeztetéseken nem mondták el senkinek. A szakszervezetek is ezért vannak megsértett helyzetben. Nem azt mondtuk, hogy nem kívánunk megjelölni forrást, hanem azt, hogy most nem teszünk ilyet. Gyimesi Gábor: szörnyű lenne, ha vezető párt lenne az MSZP, nem egy országban be is tiltották az egykori állampártokat. A cafeteria egyszerűen egy alamizsna, a közalkalmazottak bérét nagyon régen nem rendezték. Az egész országban kellene egy normális rendszert visszaállítani. Schmuck Roland: a bruttó 8500 nettó 5200 forint. A kaotikus nyugdíjrendszer miatt pedig nem lehet tudni, hogyan fog ez majd jelentkezni. Kővári János: az ÖPE sokáig kiállt a cafeteria mellett, holott tudjuk, hogy csak hitelből finanszírozható. Nem a cafeteria, hanem a pedagógus életpálya-modell a megoldás, rendkívül alacsony a pedagógusok fizetése. Ma már hitelt sem adnak a városnak a bankok, köszönhetően a 12 éves szocialista vezetésnek. Trombitás Károly: a 8500 forint bruttó nekem 5700 forint nettóra jött ki. Nyőgéri Lajos: Gyimesi Gábor politikai eszmefuttatását nem ragoznám. Trombitás Károly ne csak a Magyar Nemzetet olvassa, hanem forgasson más lapokat is. Kővári Jánostól talán még 2024-ben is a 12 év hibáit hallgathatjuk, pedig azóta már a harmadik költségvetést csinálja a mostani vezetés. A hitelekből lehet, hogy nem a cafeteriát, hanem a tanácsadói szerződéseket fizetjük. A 250 pedagógus elbocsátása közel egymilliárdos megtakarítást jelentene, de mi ezt sem tudjuk támogatni. A kompenzáció 6000 érintettből nyolcszázat ér el, és nem meríti ki a százmilliós keretet sem, 68-80 millió lenne. Az, hogy más városokban nincs cafeteria, ez legyen más városok ügye.

10.20

Keresztes Lóránd: a vita a közmeghallgatásról szóljon, erről hangozzanak el az érvek. Páva Zsolt: furcsa olyan oldalról hallani demokratikus érveket, ahol nem akartak közmeghallgatást összehívni a Tubes ügyben. Úgy hangzik, mintha mi elzárkóznánk a közmeghallgatás elöl, pedig ez egyáltalán nem igaz, magam sem ellenzem. Több irányból érkezett ilyen kérés, A közmeghallgatást éprilis 21-én 9.00-11.00 között tartsuk. Nyőgéri Lajos: nem célszerű, hogy a közmeghallgatás miatt elmaradjon a tanítás (tavaszi szünet van, a szerk.). Nem szeretnénk ilyen szűk időkeretbe szorítani a közmeghallgatást, az ott elhangzottak nem jelenhetnek meg az utána kezdődő közgyűlésen. Meixner András: ugyan iskolai szünet van, de a szülőknek munkaidő, ők így nehezen vehetnének részt. Az egyik politikai szervezet a másik hibáiból él, de nem kötelező ugyanazokat elkövetni.

A közmeghallgatás április 21-én, 9.00-kor lesz.

Közalkalmazottak béren kívüli juttatása. Nyőgéri Lajos: a városvezetés nem beszélt erről előzőleg a közalkalmazottakkal. Egy önálló képviselői indítványra történt ez meg. A cafeteria elvonásának kompenzációja nem érinti a pedagógusokat, csak a szociális szférát. Javasoljuk, hogy a költségvetés következő módosításakor a főösszeg módosítása nélkül visszamenőleg állítsa vissza a cafeteriát. Az Orbán-kormány szentesítette a Bajnai-kormány cafeteria-megadóztatását. A cafeteria megtartásával még az állam is jól járna, hiszen adóznak utána. Nincs drágább juttatás egy közalkalmazottnak, mint maga a bér, ennek a legmagasabb az adótartalma. Bár tudnánk, de nem kívánunk javaslatokat tenni arra, milyen forrásból lehetne ezt fedezni. Az MSZP mindent meg fog tenni 2014-ben a városvezető koalíció tagjaként a cafeteria visszaállításáért. Schmuck Roland: a cafeteria fejleszti többek között a helyi vendéglátóipart. Meixner András: az a módszer, ahogy ezt önök végrehajtották, elfogadhatatlan. Miért nem lehetett ezt előre a szemébe mondani az embereknek. Ez egy határozat, amely a közgyálést egy későbbi döntés meghozatalára kényszeríti. Szükségtelen feszültségeket is bevittek a rendszerbe. Ez az ügy megérett arra, hogy újragondoljuk. Trombitás Károly: Egy évvel korábbról kezdeném, amikor elvonták a 13. havi juttatásukat, majd megadóztatták a cafeteriát, akkor nem láttam a nagy egyeztetést. Szándékosan nem cafeteriában gondolkodtunk, mert a melegétel-utalványokat nem a pécsi éttermekben költötték el. A cafeteria helyetti kompenzáció beleszámít a nyugdíjba és a táppénzbe is. 859 fő járt jobban a cafeteria helyetti kompenzáció. Furcsa, hogy nem jelölnek meg költségvetési forrást.

10.00

Moór Eszter: amikor az ősszel átvettük a város vezetését, akkor szembesültünk azzal, hogy nem fenntartható az addigi szociális rendszer. Ennek kapcsán gondoltuk át a feladatokat. Több területen is emeltük a kapacitást. Tudjuk, hogy a jogi környezet nem igazodik a valósághoz. A Tüzér utcai intézmény megszüntetésének híre okozhatott némi riadalmat, ez a kérdés régóta napirenden van, igyekeztünk minden esetben részletesen informálni az érintetteket. Olyanról nem tudjuk tájékoztatni az érintetteket, amit még mi sem tudunk. Keresztes Lóránd: kicsit elkanyarodott a vita, arról kellene dönteni, legyen-e közmeghallgatás. Én támogatom, a mandátumokat nem párttól, hanem a pécsiektől kapták. Nyőgéri Lajos: mindegyik hozzászólás a napirendi pontról szólt, a szakmai indokok megkerülhetetlenek. Moór Eszter is arról beszélt, eddig milyen fórumokon hangzottak el a tények. Sajnálom, hogy Moór Eszter egy ciklussal ezelőtt nem volt a Fidesz képviselőinek sorában, mert akkor találkozott volna az MSZP ezen a téren tett javaslataival. Éppen Fogarasi Gábor tett fel kérdést a Tüzér utca bezárásával kapcsolatban, amire határozott nem volt a válasz. Mindennel egyet tudok érteni, amit széles körű egyeztetés előzött meg, nem pedig egy diktátum. Moór Eszter: Fogarasi képviselő kérdése az volt, ha megszűnik ott az ellátás, eladjuk-e a területet, erre volt nemleges a válasz. Nyőgéri Lajos: két különböző email-címre kaptam értesítést a bizottsági ülésről.

9.40

Elfogadják a napirendet. (Hiányzók: Tóth Bertalan, Kóbor József, Végh Péter, Lengvárszky Attila, Hoppál Péter, Nagy Csaba). Nyőgéri Lajos: az oktatási, kulturális, szociális intézmények átalakítása a pécsi közösséget érinti. Remélem, hogy nem egy demokratikus utat megkerülve teszi ezt a városvezetés, sok nyitott kérdéssel, félreértéssel és félremagyarázással találkozunk a sajtóban. A szociális időskori intézményt a hírek szerint a baptisták veszik át, erről is közmeghallgatást kellene tartani. Az MSZP soha nem menekült el a közmeghallgatások elől, fontosnak tartjuk, hogy az érintettek is értesüljenek arról, mit terveznek a fejük felett. Ilyen témában a Nevko színháztermében tartottunk közmeghallgatást. A Magyar Hírlap Hoppál Pétertől idézve 250 pedagógus elbocsátásáról, intézménybezárásról írt, holott egy pécsi sajtótájékoztatón ennek éppen az ellenkezőjét mondta, remélem, Hoppál Péter sajtóperre készül. A témában 2011. április 20-án tartanánk a közmeghallgatást a Szivárvány Gyermekházban 17.00-kor, hiszen a közgyűlés másnap tárgyalja a kérdést. Gyimesi Gábor: pikáns, amikor az MSZP figyelmeztet a demokratikus útra. A közmeghallgatással egyetértek, mert ha valaki hoz egy döntést, azt meg is kell tudnia indokolni. A közoktatás átszervezése nagyon súlyos döntés, nem is gondolni, mennyi embert érinthet. Minél nagyobb a csoportlétszám, annál kevésbé hatékony az oktatómunka. Kővári János: az ÖPE egyetért a közmeghallgatással, 2005. decemberében a Tubes ügyében kezdeményeztem hasonlót, ezt akkor és utána két alkalommal lesöpörték, majd mikor kötelező volt, elszabotálták. Az intézményátszervezés gyakorlatilag folyamatos a rendszeváltás óta. Az intézményeket ahhoz kell szabni, ahány gyermek van, ez a szám folyamatosan csökken. Sorolhatnám, az MSZP hány iskolát zárt be, mert nem volt fenntartható. Ezeket a város polgáraival meg kell beszélni. Arról is kell beszélni, mit tudunk tenni, hogy megforduljon a demográfiai hullám. 12 évig kormányozta az MSZP a várost, a pénztelenség ennek köszönhető. Meixner András: az intézmányátalakítások nem az önkormányzat belső ügye, hanem a polgárokra is tartozik. Ha túl sok az önkormányzat által felvállalt feladat, az a minőség rovására megy, de egységes szerkezetben jelenjen meg a fejlesztés és az átalakítás. Érdekes lehet, mi az a kormányzati politika, ami meghatározza az oktatást. Az intézményektől érkező véleményekben is igen nagy az információhiány, ezért is szükség lenne a közmeghallgatásra. Előbbre tartanánk, ha a tárgyalandó anyag bemutatná az egész rendszert és programszerű lenne.

9.20

Páva Zsolt becsengetett, 22 képviselő jelezte részvételét, apró technikai hiba, hogy Páva Zsolt képernyője nem működik.

Schmuck Roland napirend előtt: közszolgáltató cégek önkormányzati tulajdonba vétele. A célok jók, de a székház elfoglalása a magántulajdon jogát sérti. Nem került a közgyűlés elé a PK Zrt. ügye, a módszertől a frakció elhatárolódik. Reméljük, hogy nem kell milliárdos kártérítéseket fizetni, legközelebb ilyen lépések előtt tárgyalja meg ezeket a közgyűlés. Páva Zsolt: úgy tekintem, a jóindulat és a segítőkészség vezérelte Schmuck Rolandot. Ebben a helyzetben a városnak nem volt más lehetősége, kritikus volt a szituáció, örüljünk, hogy nem volt kemény telünk, tömeges járatkimaradások voltak, nem takarították a buszokat. Jövő héten indul a büntetőper. Szakmai, műszaki problémák jellemezték a céget, csak ez az eszközünk volt. Minden remény megvan, hogy a helyzet megoldódik.

9.00

Úgy tűnik, határozatképes lesz a közgyűlés, a FIDESZ-esek legalábbis nagyrészt itt vannak.







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Hoppá. Djokovics hamar kiesett Rómában

A világelső Novak Djokovic meglepetésre már a harmadik fordulóban kiesett a római salakpályás tenisztorna 7,87 millió euró...

Minden, amit az olívaolajról tudnod kell

Az olívaolaj típusai, egészségügyi előnyei, előállítása.

Würtz Ádám fantasztikus tehetsége megtalálta az érvényesülés útját

"Rajzolok, tehát vagyok, mondhatom, mert mióta emlékezni tudok, mindig rajzoltam" - nyilatkozta egyszer Würtz Ádám.   Olvass bele!

Razzia az edzőteremben, rendőrök lepték el a környéket

A hatóságok egy terrorizmussal gyanúsított férfit kaptak el egy boltoni edzőteremben.

Mutatjuk a hatoslottó nyerőszámait - Több mint 1,5 milliárd forint volt a tét

Ezek a hatoslottó nyerőszámai a 19. játékhéten.

Hat napra vált külön a kutyus és a gazdija: ami történt, amikor újra találkoztak, arra nem számítottak - Videó

A lányával utazott el közel egy hétre Disneylandbe, amikor visszaértek, a kutya nagyon másnak tűnt.

Lent laknak az emberek, a mese felfelé száll

A meséhez tartozó illusztrációt gyakran tekintik a képzelőerő korlátjának, holott a tapasztalatok szerint sokkal inkább segítheti annak...

Porig égett egy óriási bevásárlóközpont Varsóban

A Marywilska 44 nevű üzletközpontban 1400 bolt van, az épület 80 százaléka lángolt.

Varsóban porig égett egy bevásárlóközpont, az oltásban több mint 240 tűzoltó vett részt

Lengyelországban vasárnaponként zárva tartanak a boltok, emiatt a bevásárlóközpontot sem szokták általában kinyitni. A tűzben senki nem...

Dunakeszi és más települések is veszélyben vannak a gödi akkumulátorgyár miatt - állítja a DK

A Greenpeace jelentése szerint magzatkárosító anyag került a csatornába, így már nemcsak a gyárnak helyet adó Göd, hanem Dunakeszi és...

0

Sport

Húsz éve nem látott siker kapujában Magyarország

Bőven lesz miért szorítani idén nyáron.

Sallai Roland: „Kell néhány nap, hogy ezt feldolgozzuk”

A magyar válogatott és a Freiburg támadója érzelemdús szombat estén van túl, a Heidenheim elleni hazai 1-1 ugyanis a csapatot 12 éve irányító Christian Streich utolsó hazai bajnokiját jelentette. Az utolsó fordulób

Szörnyű tragédia: megállt a szíve, 43 évesen meghalt az olimpiai bajnok legenda

A játékos korábban az alkohollal és kábítószerrel is küzdött.

Hengerelt az FTC és az ETO, nagy pofont kapott a Fehérvár

A női NB I-ben a 22. fordulót rendezték meg szombaton. A Ferencvárosnak nem okozott gondot a Soroksár elleni meccs, a […] A Hengerelt az FTC és az ETO, nagy pofont kapott a Fehérvár bejegyzés először nb1.hu-én jelent

Tomori Zsuzsanna: „Ez most nekünk felér egy győzelemmel, a Győrnek pedig sok sikert kívánunk a BL-re.&rd...

Az FTC Rail Cargo Hungaria „csak” két góllal, 32-30-ra kapott ki szombaton délután Győrben, ezzel pedig újabb nagy lépést tett a bajnoki címért vezető úton, hiszen a két csapat őszi meccsén Tomoriék hattal vert

Lewandowski két góllal több mint 1 millió eurót kereshet a Barcelonának

Fontos négy meccs vár a Barcelonára a La Ligában.

A Barca a nyáron megválhat legjobban kereső játékosától

A hosszabbítás meg nem valósulása állhat a háttérben, illetve egy kis anyagi spórolás.

Így változott Mike Tyson brutál fizikuma az elmúlt évtizedekben

Júliusban újra ringbe lép a legendás Mike Tyson. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogyan változott a fizikuma az elmúlt évtizedekben.

Mbappé csillagászati összegű ajánlatra mondott nemet

A franciák világbajnok támadóját Szaúd-Arábiából is megkörnyékezték.

Mészöly Géza megbukott? Ki lehet az Újpest edzője?

Gyanítható, hogy az Újpest labdarúgócsapatának új tulajdonosai nem Mészöly Gézával képzelik el a közös munka folytatását Újpesten. De ki lehet a lila-fehér csapat edzője?

Korda György arénás retróvonatáról nemigen volt leszállás

A 85 éves előadó mindent beleadott, még egy életműdíjat is bezsebelt közben.

0

Bulvár

Át kell írni a törikönyveket? Egyiptomi múmia hasában rendkívüli dolgot találtak

Izgalmas leletek sora bizonyíthatja, hogy többről van szó, minden előbb kezdődött.

„A wc papírt nem lehetett lehúzni” 10 kínos eset, amikor valaki későn tudott meg valamit

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy rácsodálkoztunk valamire, ami mások számára teljesen egyértelmű volt. Az alábbi esetekben egészen meglepő dolgokkal kapcsolatban ámultak el egyesek.

Magyar Péter kiakadt: „Valljon színt a Fidesz! Valóban le kell fejezni azokat, akik nem értenek velük egyet?”

A fideszes putnoki polgármester trágár szavakkal osztotta ki az ellenzéket és kifejtette, hogy ellenzéki települések nem kapnak pénzt, és ő ezzel egyetért. Erre reagált Magyar.

Most érkezett: nagy a baj, felfoghatatlan embertömeg jelent meg a magyar határon

Több mint 16 500-an érkeztek Ukrajnából szombaton.

Kína stratégiai partnerei lettek, és most lehet, hogy lemondhatnak az EU-tagságról

Közép-Ázsia nagy piac, de a régióban való terjeszkedés csak az első lépés Peking még nagyobb céljának elérésében.

Interneten béreltem fel egy nőt, hogy buktassa le a férjemet, arra azonban ami kiderült képtelenség volt felké...

Összebarátkoztam a hölggyel, utána azonban az egész életemet újra kellett értékelnem.

Lecsap a hidegfront: nem ússzuk meg az esőt

A Kárpát-medencét a következő 36 órában északkelet felől hidegfront érinti, ezért kissé növekszik a záporok, zivatarok kialakulási esélye, és pár fokkal gyengül a nappali felmelegedés.

Magyar lány lett meztelen sztár Mexikóban - meztelen fotók

Elmondjuk, kiről van szó - és megmutatjuk.

Megszűnik a 100 ml-es szabály a repülőkön

A drogériák már régen ráálltak a mini termékek árusítására is. A legtöbb helyen van egy külön részleg az utazóknak, ahol 100 ml-es műanyag palackokban árulnak számtalan tisztálkodási eszközt. A speciális cso

0






0