Ezt olvasta már?

Önvezető autót építenek egyetemi hallgatók

Jótékony falfestőakcióban vettek részt a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatóiból álló Sopiana-e Motorsport csapat tagja...

0

Közösen ünnepelt Pécs Városa és a PTE

Tavaly óta szeptember elseje a Magyar Felsőoktatás Napja, az 1367-es pécsi egyetemalapítás előtti tisztelgés jegyében. Hagyomány, hogy Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem közös ünnepséggel kezdi meg a tanévet.


hirdetés
Fotó: univpecs.vom

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Ünnepi Közgyűlésének és a Pécsi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésének közös eseménye idén szeptember elsején a Pécsi Nemzeti Színházban zajlott. Az eseményen a város és az egyetem valamennyi prominens személyisége részt vett. Beszédet mondott Miseta Attila rektor és Páva Zsolt polgármester.

Közös magisztrátus felállítását javasolta a városvezető, melyben mind a PTE, mind Pécs képviselői helyet kapnának.

A közös, strukturált munka a Pécsi Tudományegyetem új vezetésének célja is. „A tudomány gyökere keserű, de a gyümölcse édes.”- idézte Arisztotelészt Miseta Attila rektor, aki azt is hozzátette: nem érdemes az alkalmazott és alapkutatások közti éles ellentétről beszélni. Mindkettőt tekintve több erőforrásra van szükség, és ezeket minél hatékonyabban kell felhasználni.

Tradíció, hogy e jeles eseményen adják át a város és az egyetem kiemelt elismeréseit. Idén Városháza Emlékéremben részesült Csernus Valér professzor, az orvostudományok területén elért sikeres pályafutása, kimagasló hazai és nemzetközi kutatói eredményei, valamint az egyetemi oktatói sikereinek elismeréseként.

Ötvös Károlyné pedagógus, környezetvédelmi szakértő, a természetvédelem, a környezeti nevelés, a környezettudatos szemlélet, magatartás és életvitel ismertté tétele terén elért eredményeiért.

Dr. Pandur József festőművész, művészettörténész, a klasszikus festészeti értékek őrzése, valamint a Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz Tanszékén végzett elhivatott oktató-nevelői pályafutásának elismeréseként.

Szél István mesterfodrász, a szépségiparban elért hazai és nemzetközi sikerei, a fodrász szakma kreatív művelésének, továbbá eredményes mesterképzési és szakoktatói munkásságáért.

Zsiga István éttermi mester, vendéglátóipari szakoktató, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Régió elnöke, a gasztronómiai értékek és hagyományok ápolása, a vendéglátóipari szakma iránti elkötelezettsége, valamint éttermi szakoktatói munkájának elismeréseként.

Különleges díj Pécs Város Tudományos Díja, melyet az egyetemalapító Vilmos püspökről neveztek el. Idén ezt Czirják László professzor, a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika igazgatója vehette át. A Közgyűlés a reumatológia és immunológia, az autoimmun betegségek kezelése terén elért eredményei, hazai és nemzetközi sikerei, továbbá több évtizeden keresztül végzett szakmai és oktatói pályafutásának elismeréseként adományozta a díjat.

Pécs Város Sajtódíjasa 2018-ban Kaszás Endre újságíró, aki több, mint három évtizede az Új Dunántúli Napló munkatársa.

Pécs Város Közművelődési díját, a Csorba Győző-díjat nBánkyné Perjés Beatrix, a Pécsi Tudományegyetemen 2000-ben alakult Táncoló Egyetem projektmenedzsere, valamint a PTE Táncegyüttes vezetője vehette át.

Az ünnepi műsor részeként Király Csaba Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar egyetemi tanára Liszt Ferenc Csárdás obstinée című művét játszotta el.

Áder János köztársasági elnök 2018. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki a PTE 17 oktatóját. Miseta Attila rektor adta át számukra a Pécsi Tudományegyetem professzori karához való tartozás jelképét, a talárt.

Professzori talárt vehetett át: Dr. Szilovics Csaba (ÁJK), Dr. Demeter Tamás, Dr. Grüll Tibor, Dr. Heidl György (BTK), Dr. Arató Endre, Dr. Szokodi István, Dr. Vermes Csaba, Dr. Kovács Norbert, Dr. Czéh Boldizsár (KK), Dr. Kónya István, Dr. Schepp Zoltán (KTK), Dr. Nagy Janka Teodóra (KPVK), Dr. Medvegy Gabriella (MIK), Dr. Király Csaba (MK), Dr. Pálfalvi László, Dr. Pap Norbert, Dr. Tóth László (TTK).

Stubendek Katalin A Muzsika Hangjából előadott, lenyűgöző dala után kis szünet következett.

Az ünnepség elnöksége adta át a Pro Civitate és a Pro Communitate díjakat.

„PRO Civitate” Díjat kapott Magister Rudi Roth, aki 25 éve Magyarország grazi tiszteletbeli konzulja. Burján Csaba és Knoch Viktor olimpiai bajnokok Dobos László zenetanár, karnagy hat évtizedes zenetanári, karvezetői és zeneművészeti nevelésben elért kimagasló sikerei, továbbá kateketikai munkásságának elismeréseként Megyimóreczné Schmidt Ildikó, zenetanár, aki jeles pécsi őstehetségek, a Junior Prima díjjal kitüntetett Boros Misi és Erdélyi Dániel tanára, a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, a Pécs-baranyai központú irodalmi hagyományok ismertté tétele és értékmegőrző tevékenységéért.

Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át a PTE Táncegyüttes, mely a díjátadó előtt egy kis ízelítőt is adott tánctörténelemből. A Táncegyüttes tagjai a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, művészeti vezetője Bánkyné Perjés Beatrix.

Balásy Szabolcs, ének-zene tanár, karnagy, a Vivat Bacchus együttes szerző-énekese, 13 éve a Babits Gimnázium tanára, az iskola karvezetőjeként 2012-ben megalapította a VoiSingers énekegyüttest. Kórusdalokat ír, a Zrínyi 1566 és A fejedelem rockoperák zeneszerzője.

Egyetemi Sportéletért Díjat vehettek át: Berta Dániel, testnevelő-edző szakos hallgató, vívó, a Honvéd egyesületének és BEK-győztes (Bajnok csapatok Európa Kupája) csapatának tagja

Bicsák Bence, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató, triatlonos, aki nyert az U23-as Európa Bajnokságon, nyert Világkupát, illetve Országos Bajnokságokat is. Jelenlegi célja a Tokió-i Olimpiára való kvalifikálás, melyben jelenleg az előkelő 7. helyen áll.

Szijártó Balázs, általános orvos szakos hallgató, aki kimagasló tudományos teljesítménye mellett az elmúlt 2 évben pedig csapatkapitánya volt a Medikus Kupa labdarúgó csapatának, amellyel 3 aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett.

Bali Dániel, végzős gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató, az aerobik sportágban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

Alma Mater Emlékérmet vehettek át: Czigler Enikő Judit, végzős pénzügy mesterszakos hallgató, aki egyetemi tanulmányai mellett egy csapattal egy animációs, fotós telefonos applikációt fejleszt.

Dr. Horváth Orsolya Melinda, jogi kari doktorandusz, óraadó, aki lenyűgöző tudományos, és innovációs karrierje mellett a Pécsi Mentőkutyás Egyesület tagja is.

Pro Universitate Juventutis Díjat vehetett át Ashraf, Amir Reza, a Gyógyszerésztudományi kar hallgatója, aki az Iráni Shirazból származik, amely 2016 óta Pécs testvérvárosa. Öt éven keresztül volt tisztségviselője az Angol-Német Hallgatói Önkormányzatnak, az elmúlt 3 évben angol programos elnökként képviselte a hallgatói érdekeket, emellett jótékonysági nemzetközi estet is szervezett.

Hüber Gabriella Margit, doktorjelölt, tanársegéd, aki jelenleg Neveléstudományi Doktori Iskolában doktorjelölt és az Eszterházy Károly Egyetem tanársegéde. Több díjat is elnyert pályamunkáival, emellett konferencia szervezésekben is aktív szerepet vállalt.

A 1367-es pécsi egyetemalapítás kapcsán alapított rangos díj, a Nagy Lajos Király Díj. 2018-ban ezt az elismerést a PTE Szenátusa Dr. Páva Zsoltnak, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterének ítélte.

Az indoklásban elhangzott: Pécs Megyei Jogú Várossal stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Egyetem és a megállapodáson kívül is számos esetben történt egyes ügyekben konkrét, támogató, segítő együttműködés. Külön említést érdemel a Modern Városok Projekt, amelyben az Egyetem és a Város fejlődését is szolgáló beruházások, infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést vehetett át Dr. Kollár László, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanára, akinek fő kutatási területe a fémkomplexek által katalizált szerves kémiai reakciók, ezeken belül kiemelt figyelmet szentelve az enantioszelektív, aszimmetrikus átalakítások lehetőségeinek.

Pro Universitate szobrot vehetett át Dr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

A díszpolgári cím átadása előtt Fekete Gábor énekelte el a „Fényév távolság” című dalt.

A „Pécs Város Díszpolgára” kitüntető címet 2018-ban Nagy Imre professzor, irodalomtörténész vehette át.

Nagy Imre 1980 óta oktatta a pécsi felsőoktatás hallgatói részére a felvilágosodás és a reformkor irodalmát. 1998 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, 2006 óta az MTA doktora, 2010 óta professor emeritus. Kutatási területe az irodalom- és kultúratudományok. Munkásságának homlokterét az irodalomtörténet, különösen a magyar felvilágosodás és romantika, a magyar drámatörténet és színháztörténet alkotja.

„Hálám jeléül ebben a Pécs személyiségekben gazdag múltjából azt a három férfit felidézni, akik számomra példát jelentettek, és inspirálták a munkámat. Egy pap, egy gyáros, és egy tudós.” - kezdte beszédét Nagy Imre. A könyvtáralapító Klimó György munkásságát méltatta, akinek az volt az álma, hogy Nagy Lajos egyetemét Pécsett újra lehessen teremteni. A gyáros Engel Adolf, aki szegényen kezdte, majd később, már tehetős polgárként a komlói szénbányászat megalapítója lett. A tudós pedig Várkonyi Nándor, aki a kezdeti szegénység és a siketsége ellenére lett egyetemi oktató, szerkesztette a Sorsunk című folyóiratot, és írta a Sziriat oszlopait, valamint annak folytatásait. Várkonyi mint eszmetörténész úgy vélte, Európa tévúton járt, mert a világot olyan anyaghalmaznak tekintették, amit az anyag vezérel. Ő úgy vélte, a piramisépítők közelebb álltak a világ titkához, mert egy szellem által áthatott kozmosznak tekintették. „Hármunkban van egy közös mozzanat: nehéz körülmények közül indultak, de ezt Isten próbatételeiként fogták fel, mert Isten sokat várt tőlük.” - mondta Nagy Imre, majd hozzátette: „Valamennyien, akik ma díjat kaptunk, az ő szorgalmukat, az akaraterejüket példaképnek tekinthetjük, hogy mind hozzátehessünk egy téglát ahhoz az építményhez, ami Pécs városa.”

Miseta Attila rektor nyitóbeszédére utalva elmondta: „Szerezzenek minél több forrást lokálisan! Ennek hatékony felhasználása pedig ne csússzon el önzőségen, kisstílű érdekeken. Úgy fogunk tudni hatékonyan dolgozni, ha több megbocsátással és kevesebb kritikával tekintünk egymásra. Eredményes tanévet kívánok!” - zárta az egyetem részéről az ünnepséget a rektor.

Mint Pécs város képviselője, Páva Zsolt polgármester zárta az ünnepi közgyűlést, aki köszönetet mondott a Nagy Lajos király-díjért, és Nagy Imre díszpolgár beszédére utalva további szorgos munkára buzdította a városért tevékenykedőket.

Milyen a jó közösség? - tette fel a kérdést Udvardy György megyéspüspök záróbeszédében. Olyan fogalmak köré szervezte mondandóját, mint a tekintély és bizalom, szociális igazságosság, szolidaritás, a felelősségvállalás.

 

Forrás: univpecs.com0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ennyi szurkoló kíséri el a Veszprémet a mai BL-meccsére

Szerdán 19:00-tól a Rhein-Neckar Löwen vendégeként szerepel a Telekom Veszprém a Velux EHF Bajnokok Ligájában. A mérkőzést élőben...

Szijjártó Péter elismerte, hogy Gruevszkit magyar diplomaták hozták Budapestre

Három határt kellett átlépnie Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen...

Hosszú Katinka új külsővel lepte meg rajongóit - itt az első fotó róla

A világbajnok úszónő ezúttal nem sportsikereivel, hanem tincseivel hódít.

Egy nagy színésznő alázta meg Kovács Patríciát

Levetette a ruháját, nem akart vele egy jelenetben lenni.

A régi főszereplővel tér vissza a Miért éppen Alaszka?

Fleischman doki egy régi barátja temetésére utazik Cicelybe.

Nyúzták, főzték a nagymacskákat, brutális vágóhídra bukkantak Prágában - fotók

A cseh pénzügyőrök sokat látott tagjai is rosszul lettek attól, ami egy prágai istállóban fogadta őket: halomra ölt nagymacskák...

A bécsi követ követői

A Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium rövid úton kivizsgálta, majd el is bocsátotta a negyedmillió eurós Aston Martinnal...

Hova lettek a csomagtérliterek? A több kevesebb lett, változott a matek?

Óriási a piaci verseny, nagyobb, mint az automobilizmus 130 éves történelmében eddig bármikor: az autógyártók foggal-körömmel küzdenek...

A Mercedes-AMG még tovább fokozza a GT R-t

A Mercedes-AMG GT R eddig sem az a modell volt, amely a menetteljesítmények tekintetében bárminemű kívánnivalót hagyott maga után, de úgy...

A kínaiak nem szeretik az új autó illatát - a Fordnak van megoldása

Az új autó illata a varázslatos utolsó komponens, amely a legtöbb négykerekű esetében még kellemesebb érzéssel tölti meg a friss...

Guerilla - Jövőre a mozikban az 1848-49-es szabadságharc végső óráit feldolgozó film

A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elért Mór Kárpáti György első nagyjátékfilmje, a Guerilla 2019 tavaszán kerül...

Ezt a lakókocsit sokan akár az otthonuknak is szívesen elfogadnák

A hatalmas méretű háromtengelyes újdonság már inkább hasonlít egy gördülő otthonra, mint egy normál lakókocsira.

0

Sport

Dárdai Pál bosszús a Nemzetek Ligája miatt

A Hertha edzője nem számíthat a holland válogatott játékosára.

Új külsővel döbbentette meg rajongóit Hosszú Katinka

Az Iron Ladyt ilyennek még biztosan nem látta.

A Barcelonánál folytatja a PSG klasszisa

Már megegyeztek a felek.

Bombaigazolásokat tervez a Real Madrid a Premier League-ből

A Bajnokok Ligája címvédője a Manchester United és a Tottenham játékosaival erősítene.

Van Dijk vigasztalta a zokogó román játékvezetőt, akinek a német - holland meccs közben hunyt el az édesanyja

Drámai meccset játszott hétfő este Németország és Hollandia, és nem csak az eredmény miatt.

Megvan, ki nyeri az Aranylabdát.

Egy újságíró szivárogtatott ki információkat.

Negyedik kalapos az Eb-selejtező sorsolásán a magyar válogatott

Nem alakultak jól a kedd esti eredmények a Nemzetek Ligájában, így lecsúsztunk a harmadik kalapról.

Csalódás: csak a negyedik kalapból várhatja az Eb-selejtező sorsolását a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a C osztály harmadik legjobb csoportmásodikaként fejezte be az első alkalommal kiírt Nemzetek ligája csoportküzdelmeit, így csak a negyedik kalapból várhatja az Európa-bajnoki selejtezők jövő vasárnapi dublini sorsolását.

A legutóbbi két világbajnokkal is összekerülhet a fociválogatott

Álom- és halálcsoport: kisorsoltuk a magyar csapat 2020-as Eb-selejtezőinek legkönnyebb és legnehezebb csoportjait.

Ritka rosszul jött ki a Fradi a válogatott szünetből

Az NB I-es tabella élén álló Ferencvárosnak rosszul sikerült a válogatott forduló, de nem az eredmények miatt.

Hosszabbított magyar válogatott játékosával a Fradi

Bíró Blanka, a Ferencváros válogatott játékosa meghosszabbította szerződését.

Hónapokig nem játszhat a magyar válogatott kézilabdázó

Több szalag is elszakadt Triscsuk Krisztina jobb bokájában.

0

Bulvár

Ezek a porcvédők semmit sem érnek

A porckopásos (artrózisos) térd-, csípő- és egyéb ízületi panaszok megelőzésére, kezelésére sokan porcvédőnek vagy porcképzőnek nevezett gyógyszereket, étrend-kiegészítőket keresnek. Ezeknek a termékeknek a fájdalomcsillapító, porcvédő hatása azonban nem minden esetben bizonyított.

Senki sem hitte, hogy eljön ez a pont Catherine Zeta-Jones házasságában

2000-ben mondta ki a boldogító igent Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas. Kettőjük között 25 év korkülönbség van, ám úgy tűnik, hogy szerelmük 18 évnyi házasság után is töretlen. Éppen a napokban ünnepelték évfordulójukat, amiről a színésznő egy közös fotóval emlékezett meg. Sokan nem hitték, hogy ez a kapcsolat sokáig fog tartani, pedig az ő házasságuk az egyik leghosszabb Hollywoodban.

Bejutott a veronai buszt vezető sofőrhöz az egyik áldozat rokona, és egy órán át beszélt vele

'Még a hatása alatt vagyok annak, amikről beszéltünk' - mondta a Mokkában.

Boldogan tudatta: Óriási öröm érte Demcsák Zsuzsát

Eddig sem volt titok, hogy Demcsák Zsuzsa imádja a röplabdát. Éppen ezért is tölti el őt nagy büszkeséggel, hogy lánya is erre a pályára lépett. ˝Büszkeség: a lányom is röplabdás lett˝ - árulta el lelkesen.

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz visszaaludni? Ez lehet az oka

Este hullafáradtan zuhansz az ágyba, majd néhány óra múlva, az éjszaka kellős közepén felébredsz, és kipattant szemekkel nézed a plafont? Így járhatsz az álmatlanság végére!

Sírva könyörgött a tolvaj a nőnek, miután kiderült, hogy profi harcművész - videó

Olyan szorítófogást alkalmazott a férfi karján, hogy a tolvaj üvöltött a fájdalomtól.

Az ország népszerű sorozatsztárja volt - Most pincérként keresi a kenyerét

Damu Roland pincérként dolgozik, de most szerepet kapott egy darabban.

Gyönyörű magyar falucska, ahol megállt az idő: európai elismerést is kapott a gyűjteménye

Az Europa Nostra-díjas, apró zselici falu kellős közepén van a skanzenje. Szenna gyönyörű település.

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

A világűr meghódítása alapítása óta fontos célja a NASA-nak. Most kijelölték az új küldetést: irány a Mars és aztán tovább.

Meghalt Molnár László

Életének 68. évében hunyt el a volt országgyűlési képviselő.

Ábel Anita szexin pózolt a címlapon, de bevásárolni kiábrándító külsővel ment

Ábel Anita bevallotta, volt, hogy szétbulizott külsővel ugrott le a boltba.

blogmorzsák

Magyarázható-e a 2,5 milliós négyzetméterár a Gellért-hegyen?

„Azt hittem rosszul látok, amikor a napokban egy új fejlesztésű társasház egyik lakásának főbb paramétereit futottam át.“

„Gruevszki-ügy: Orbánt pofára ejtették“

A Kreml szándékosan kényszerítette színvallásra a magyar kormányt?

Mi közöm van ahhoz, hogy az ATM-nek valami baja van?!

Ki fizeti meg a káromat, ami azért ér, mert a bankautomata nem adta ki a pénzemet?

Bódis József kioktatási államtitkár színeváltozása

Bódis kijelentése kirívóan érzéketlen, és arról is árulkodik, hogy fogalma sincs a rábízott területen uralkodó állapotokról.

Amiről eddig nem volt szó a Gruevski-ügy kapcsán

Bűncselekmény elkövetőjének az ENSZ szerint nem adható menedékjog!

„Most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon“

„Megdöbbentő megélni, hogy itt mindennek jobb a minősége, mint Magyarországon.“

A mosógépről, melynek híg a leve

Kis hazánk piacáról úgy tartják a gyártók, hogy itt szabad a vásár, mert a sz@rt is boldogan kanalazzák.

45 fantasztikus olvasósarok az otthonodba!

Bármilyen adottságú lakásba lehet fantasztikus olvasósarkot kialakítani.

Egy rejtélyes kézirat! Megjelent Szabó Magda első regénye!

Ez akkora irodalmi szenzáció, hogy egyelőre mindenki csak kapkodja a fejét.

Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül

Mi rejlik a vonzó hirdetések mögött? Hol vannak a csapdák, mire érdemes figyelni? Egy belsős szakember elárulja.

6 fontos kérdés lakásvásárlás előtt

Ha nem szeretnéd ingatlanos segítségét kérni, ezeket a kérdé­seket mindenképpen tedd fel az eladónak, mielőtt döntést hoz.

Megvan a Dunából kihúzott szellem Lada!

Nemrég hatalmasat futott a neten a szellem Lada története. Megmutatjuk hova került, és mik a tervek vele!

0


0