Ezt olvasta már?

Polgármestert választanak vasárnap Mánfán

Polgármestert választanak vasárnap a Baranya megyei Mánfán - tájékoztatta Vaskó Ernő, a helyi választási iroda vezetője, a komlói közös önkormányzati hivatal je...


Közösen ünnepelt Pécs Városa és a PTE

Tavaly óta szeptember elseje a Magyar Felsőoktatás Napja, az 1367-es pécsi egyetemalapítás előtti tisztelgés jegyében. Hagyomány, hogy Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem közös ünnepséggel kezdi meg a tanévet.


hirdetés
Fotó: univpecs.vom

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Ünnepi Közgyűlésének és a Pécsi Tudományegyetem Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésének közös eseménye idén szeptember elsején a Pécsi Nemzeti Színházban zajlott. Az eseményen a város és az egyetem valamennyi prominens személyisége részt vett. Beszédet mondott Miseta Attila rektor és Páva Zsolt polgármester.

Közös magisztrátus felállítását javasolta a városvezető, melyben mind a PTE, mind Pécs képviselői helyet kapnának.

A közös, strukturált munka a Pécsi Tudományegyetem új vezetésének célja is. „A tudomány gyökere keserű, de a gyümölcse édes.”- idézte Arisztotelészt Miseta Attila rektor, aki azt is hozzátette: nem érdemes az alkalmazott és alapkutatások közti éles ellentétről beszélni. Mindkettőt tekintve több erőforrásra van szükség, és ezeket minél hatékonyabban kell felhasználni.

Tradíció, hogy e jeles eseményen adják át a város és az egyetem kiemelt elismeréseit. Idén Városháza Emlékéremben részesült Csernus Valér professzor, az orvostudományok területén elért sikeres pályafutása, kimagasló hazai és nemzetközi kutatói eredményei, valamint az egyetemi oktatói sikereinek elismeréseként.

Ötvös Károlyné pedagógus, környezetvédelmi szakértő, a természetvédelem, a környezeti nevelés, a környezettudatos szemlélet, magatartás és életvitel ismertté tétele terén elért eredményeiért.

Dr. Pandur József festőművész, művészettörténész, a klasszikus festészeti értékek őrzése, valamint a Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz Tanszékén végzett elhivatott oktató-nevelői pályafutásának elismeréseként.

Szél István mesterfodrász, a szépségiparban elért hazai és nemzetközi sikerei, a fodrász szakma kreatív művelésének, továbbá eredményes mesterképzési és szakoktatói munkásságáért.

Zsiga István éttermi mester, vendéglátóipari szakoktató, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Régió elnöke, a gasztronómiai értékek és hagyományok ápolása, a vendéglátóipari szakma iránti elkötelezettsége, valamint éttermi szakoktatói munkájának elismeréseként.

Különleges díj Pécs Város Tudományos Díja, melyet az egyetemalapító Vilmos püspökről neveztek el. Idén ezt Czirják László professzor, a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika igazgatója vehette át. A Közgyűlés a reumatológia és immunológia, az autoimmun betegségek kezelése terén elért eredményei, hazai és nemzetközi sikerei, továbbá több évtizeden keresztül végzett szakmai és oktatói pályafutásának elismeréseként adományozta a díjat.

Pécs Város Sajtódíjasa 2018-ban Kaszás Endre újságíró, aki több, mint három évtizede az Új Dunántúli Napló munkatársa.

Pécs Város Közművelődési díját, a Csorba Győző-díjat nBánkyné Perjés Beatrix, a Pécsi Tudományegyetemen 2000-ben alakult Táncoló Egyetem projektmenedzsere, valamint a PTE Táncegyüttes vezetője vehette át.

Az ünnepi műsor részeként Király Csaba Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar egyetemi tanára Liszt Ferenc Csárdás obstinée című művét játszotta el.

Áder János köztársasági elnök 2018. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki a PTE 17 oktatóját. Miseta Attila rektor adta át számukra a Pécsi Tudományegyetem professzori karához való tartozás jelképét, a talárt.

Professzori talárt vehetett át: Dr. Szilovics Csaba (ÁJK), Dr. Demeter Tamás, Dr. Grüll Tibor, Dr. Heidl György (BTK), Dr. Arató Endre, Dr. Szokodi István, Dr. Vermes Csaba, Dr. Kovács Norbert, Dr. Czéh Boldizsár (KK), Dr. Kónya István, Dr. Schepp Zoltán (KTK), Dr. Nagy Janka Teodóra (KPVK), Dr. Medvegy Gabriella (MIK), Dr. Király Csaba (MK), Dr. Pálfalvi László, Dr. Pap Norbert, Dr. Tóth László (TTK).

Stubendek Katalin A Muzsika Hangjából előadott, lenyűgöző dala után kis szünet következett.

Az ünnepség elnöksége adta át a Pro Civitate és a Pro Communitate díjakat.

„PRO Civitate” Díjat kapott Magister Rudi Roth, aki 25 éve Magyarország grazi tiszteletbeli konzulja. Burján Csaba és Knoch Viktor olimpiai bajnokok Dobos László zenetanár, karnagy hat évtizedes zenetanári, karvezetői és zeneművészeti nevelésben elért kimagasló sikerei, továbbá kateketikai munkásságának elismeréseként Megyimóreczné Schmidt Ildikó, zenetanár, aki jeles pécsi őstehetségek, a Junior Prima díjjal kitüntetett Boros Misi és Erdélyi Dániel tanára, a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, a Pécs-baranyai központú irodalmi hagyományok ismertté tétele és értékmegőrző tevékenységéért.

Egyetemi Kultúráért Díjat vehetett át a PTE Táncegyüttes, mely a díjátadó előtt egy kis ízelítőt is adott tánctörténelemből. A Táncegyüttes tagjai a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, művészeti vezetője Bánkyné Perjés Beatrix.

Balásy Szabolcs, ének-zene tanár, karnagy, a Vivat Bacchus együttes szerző-énekese, 13 éve a Babits Gimnázium tanára, az iskola karvezetőjeként 2012-ben megalapította a VoiSingers énekegyüttest. Kórusdalokat ír, a Zrínyi 1566 és A fejedelem rockoperák zeneszerzője.

Egyetemi Sportéletért Díjat vehettek át: Berta Dániel, testnevelő-edző szakos hallgató, vívó, a Honvéd egyesületének és BEK-győztes (Bajnok csapatok Európa Kupája) csapatának tagja

Bicsák Bence, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató, triatlonos, aki nyert az U23-as Európa Bajnokságon, nyert Világkupát, illetve Országos Bajnokságokat is. Jelenlegi célja a Tokió-i Olimpiára való kvalifikálás, melyben jelenleg az előkelő 7. helyen áll.

Szijártó Balázs, általános orvos szakos hallgató, aki kimagasló tudományos teljesítménye mellett az elmúlt 2 évben pedig csapatkapitánya volt a Medikus Kupa labdarúgó csapatának, amellyel 3 aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett.

Bali Dániel, végzős gazdálkodás és menedzsment szakos hallgató, az aerobik sportágban elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.

Alma Mater Emlékérmet vehettek át: Czigler Enikő Judit, végzős pénzügy mesterszakos hallgató, aki egyetemi tanulmányai mellett egy csapattal egy animációs, fotós telefonos applikációt fejleszt.

Dr. Horváth Orsolya Melinda, jogi kari doktorandusz, óraadó, aki lenyűgöző tudományos, és innovációs karrierje mellett a Pécsi Mentőkutyás Egyesület tagja is.

Pro Universitate Juventutis Díjat vehetett át Ashraf, Amir Reza, a Gyógyszerésztudományi kar hallgatója, aki az Iráni Shirazból származik, amely 2016 óta Pécs testvérvárosa. Öt éven keresztül volt tisztségviselője az Angol-Német Hallgatói Önkormányzatnak, az elmúlt 3 évben angol programos elnökként képviselte a hallgatói érdekeket, emellett jótékonysági nemzetközi estet is szervezett.

Hüber Gabriella Margit, doktorjelölt, tanársegéd, aki jelenleg Neveléstudományi Doktori Iskolában doktorjelölt és az Eszterházy Károly Egyetem tanársegéde. Több díjat is elnyert pályamunkáival, emellett konferencia szervezésekben is aktív szerepet vállalt.

A 1367-es pécsi egyetemalapítás kapcsán alapított rangos díj, a Nagy Lajos Király Díj. 2018-ban ezt az elismerést a PTE Szenátusa Dr. Páva Zsoltnak, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterének ítélte.

Az indoklásban elhangzott: Pécs Megyei Jogú Várossal stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Egyetem és a megállapodáson kívül is számos esetben történt egyes ügyekben konkrét, támogató, segítő együttműködés. Külön említést érdemel a Modern Városok Projekt, amelyben az Egyetem és a Város fejlődését is szolgáló beruházások, infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg.

Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetést vehetett át Dr. Kollár László, a PTE Természettudományi Kar egyetemi tanára, akinek fő kutatási területe a fémkomplexek által katalizált szerves kémiai reakciók, ezeken belül kiemelt figyelmet szentelve az enantioszelektív, aszimmetrikus átalakítások lehetőségeinek.

Pro Universitate szobrot vehetett át Dr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

A díszpolgári cím átadása előtt Fekete Gábor énekelte el a „Fényév távolság” című dalt.

A „Pécs Város Díszpolgára” kitüntető címet 2018-ban Nagy Imre professzor, irodalomtörténész vehette át.

Nagy Imre 1980 óta oktatta a pécsi felsőoktatás hallgatói részére a felvilágosodás és a reformkor irodalmát. 1998 óta a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, 2006 óta az MTA doktora, 2010 óta professor emeritus. Kutatási területe az irodalom- és kultúratudományok. Munkásságának homlokterét az irodalomtörténet, különösen a magyar felvilágosodás és romantika, a magyar drámatörténet és színháztörténet alkotja.

„Hálám jeléül ebben a Pécs személyiségekben gazdag múltjából azt a három férfit felidézni, akik számomra példát jelentettek, és inspirálták a munkámat. Egy pap, egy gyáros, és egy tudós.” - kezdte beszédét Nagy Imre. A könyvtáralapító Klimó György munkásságát méltatta, akinek az volt az álma, hogy Nagy Lajos egyetemét Pécsett újra lehessen teremteni. A gyáros Engel Adolf, aki szegényen kezdte, majd később, már tehetős polgárként a komlói szénbányászat megalapítója lett. A tudós pedig Várkonyi Nándor, aki a kezdeti szegénység és a siketsége ellenére lett egyetemi oktató, szerkesztette a Sorsunk című folyóiratot, és írta a Sziriat oszlopait, valamint annak folytatásait. Várkonyi mint eszmetörténész úgy vélte, Európa tévúton járt, mert a világot olyan anyaghalmaznak tekintették, amit az anyag vezérel. Ő úgy vélte, a piramisépítők közelebb álltak a világ titkához, mert egy szellem által áthatott kozmosznak tekintették. „Hármunkban van egy közös mozzanat: nehéz körülmények közül indultak, de ezt Isten próbatételeiként fogták fel, mert Isten sokat várt tőlük.” - mondta Nagy Imre, majd hozzátette: „Valamennyien, akik ma díjat kaptunk, az ő szorgalmukat, az akaraterejüket példaképnek tekinthetjük, hogy mind hozzátehessünk egy téglát ahhoz az építményhez, ami Pécs városa.”

Miseta Attila rektor nyitóbeszédére utalva elmondta: „Szerezzenek minél több forrást lokálisan! Ennek hatékony felhasználása pedig ne csússzon el önzőségen, kisstílű érdekeken. Úgy fogunk tudni hatékonyan dolgozni, ha több megbocsátással és kevesebb kritikával tekintünk egymásra. Eredményes tanévet kívánok!” - zárta az egyetem részéről az ünnepséget a rektor.

Mint Pécs város képviselője, Páva Zsolt polgármester zárta az ünnepi közgyűlést, aki köszönetet mondott a Nagy Lajos király-díjért, és Nagy Imre díszpolgár beszédére utalva további szorgos munkára buzdította a városért tevékenykedőket.

Milyen a jó közösség? - tette fel a kérdést Udvardy György megyéspüspök záróbeszédében. Olyan fogalmak köré szervezte mondandóját, mint a tekintély és bizalom, szociális igazságosság, szolidaritás, a felelősségvállalás.

 

Forrás: univpecs.com0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Trónok harca rajongók figyelem. Magyarországra jön az egyik szereplő

November 17-én és 18-án, hétvégén rendezik meg hazánkban a Hungexpo-n a PlayIT Showt. A nagyszabású eseményen lesznek kipróbálható...

A Terminátor után Superman is megérkezett Budapestre - fotó

Henry Cavill a The Witcher című sorozat apropóján érkezett Magyarországra, a produkció ugyanis nálunk készül.

Biztonságban a kerékpáron

A monori rendőrök a láthatóság, valamint a kerékpárutak és a gyalogos-átkelőhelyek szabályos használatának fontosságára hívták fel...

Még jobb lett hazánk legkedveltebb autója - vezettük a frissített Suzuki Vitarát

Ha a Suzuki Vitara frissül, az kis híján egész országunkat érinti. Van némi túlzás az állításban, de közel sem olyan sok: az évek...

Aki sokat ül hamarabb meghal

Még az sem mindig megoldás, ha mozogsz mellette.

Páncélszekrényeket törtek fel: letartóztatták a három magyar férfit

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte három férfi letartóztatását, akik a gyanú szerint cégirodákban...

Megható részlet derült ki Meghan Markle és Harry herceg esküvőjéről

Az angolszász szokások szerint az arán a boldogító igen kimondásakor kell lennie valami újnak, valami réginek, valami kölcsönkértnek és...

Potom öt szintes és Szeged belvárosában van. Mi az? Egy eladó családi ház...

Bár első ránézésre nem a szaladgáló gyerekek képe ugrik be, tény, hogy a hirdető családi házként jelöli meg a 7 apartmanból álló...

Kapkodják a Volkswageneket

Európában kiemelkedő mértékben növelte eladásait augusztusban, az új emissziós tesztelési eljárás bevezetése előtti utolsó hónapban...

Kiderült, ki finanszírozta Orbán bulgáriai útját

Az Átlátszó szerint Orbán Viktor magángéppel utazott haza a Videoton bulgáriai mérkőzéséről. A gépről azt írták, hogy ugyanezt...

0

Sport

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Megszűnik a munkaviszonyból származó nyugdíjemelés, de 10 százalékkal nőhetnek a nyugdíj melletti keresetek

Az idei év lesz az utolsó, amikor a nyugdíjasok munkaviszonyból származó jövedelme kötelező alapját képezi a jövő évi nyugdíjemelésnek. Ilyen jogcímen utoljára érkezik pénz. Ezzel együtt a nyugdíj melletti munkaviszony után jövőre már nem kell járulékot fizetni, és ez bőven ellentételezi az előbbi veszteséget.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

blogmorzsák

A gyilkos selyemzsinór

A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag előállítása mögött brutális kegyetlenség bújik meg.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral

A Századvég alapítvány megmondja a véleményed

A közvéleménykutatásuk kérdéseiben a Sargentini-jelentésből "Soros jelentés" lett.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz, de csak a Moby Dick lett sikerzenekar.

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Kötelező ünnepségek

"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket"

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0