Ezt olvasta már?

0

Mi történik ma Pécsett - szeptember 27.

Szeptember 27-én 19 órakor a Kodály Központban kerül sor a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.


hirdetés

Díjátadó

Tisztelettel meghívjuk 2014. szeptember 27-én 19 órára a Kodály Központban a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.

Egy kis pécsi zene

Szeptember minden hétvégi napján, azaz péntek-szombat-vasárnap 16 órakor 20 perces minikoncert lesz a Városháza erkélyén. Csak úgy, csak azért, hogy szóljon a zene Pécsett, ahol egyébként is mindig jelen van, ott van a muzsika.

Negyedik hétvége:

szeptember 27. - Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

Konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete 2014. szeptember 26-27-én immár 9. alkalommal rendezi meg a Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre. A szakmai rendezvény az idei alkalommal az „Acut vascularis történések sürgősségi ellátása” témakör köré szerveződik, két napon keresztül, hazai és külföldi neves előadók bevonásával. A péntek délelőtti előadások végén (várhatóan 12 óra magasságában) bemutatják a magas kockázatú fertőző betegek ellátása során – így az ebolás betegek esetében is – használatos védőfelszerelés gyakorlati használatát, melyet szakszerű magyarázat követ. Ezt a felszerelést hazánkban már az elmúlt napokban is alkalmazták a mentők a budapesti ebola-gyanús nigériai beteg esetében.

Időpont: 2014. szeptember 26. 10 óra – 2014. szeptember 27. 14 óra

Helyszín: 1. nap: Palatinus Hotel; 2. nap: PTE Egészségtudományi Kar Pécs, Vörösmarty u. 4.

Őrtüzek a Mecsekben

Több, mint hetven évvel ezelőtt gyújtottak először tüzet civil szervezetek a Mecsek csúcsain, hogy az összefogás erejét és a Mecsek szeretetét hirdessék. Felelevenítve a hagyományt, szeptember 27-én, mecseki és pécsi civil szervezetek, szerveződések gyújtanak tüzet a tervek szerint a Zengőn, a Misinán, a Tubesen és a  Jakab hegyen, valamint közös nyilatkozatot tesznek közzé Őrtüzek a Mecsekért, a Mecsek érték címmel, amelyben kinyilvánítják az itt élők önrendelkezési jogát és megfogalmazzák az Őrtüzek üzenetét.

Tűzgyújtás időpontja: 18 óra

Bővebb információk és csatlakozás:
*Tubes - Vicze Csilla pécsi lakos 30/385-0953
Találkozó: 17 óra Tubes alatti parkoló

*Jakab hegy - Bognár Hajnalka istenkúti baráti közösség - 30/769-4878
Találkozó: 15:30 Égervölgy, majd 16 óra Éger tető

*Zengő - Böröcz István Pécsváradi Baráti Kör - 70/370-1288
Találkozó: 15 óra Kossuth tér

*Misina - Tóth Márton LÉTRA csoport - 70/674- 4793
Találkozó: 16 óra LÉTRA Pécs, Vince u. 11-13.

Kocsival érkezők egyéni szervezésben.
Esős időben a csoportok vezetői döntenek, hogy mennek, vagy nem mennek, így őket kell hívni, ha valaki bizonytalan, és folyamatosan érdemes figyelni az esemény facebook oldalát a friss információkért.

https://www.facebook.com/events/719536744793784/?fref=ts

Felvonulás

Páva Zsolt polgármester és Bódis József rektor 2014. szeptember 27-én, szombaton este 19.45-kor köszönti az itt tanuló magyar és külföldi diákokat a Szent István téren. Ezt követően az érdeklődők részt vehetnek az IrányPécs által szervezett magyar-angol nyelvű Fáklyás városnézésen Pécs belvárosában

Útvonal:

-          Dóm tér

-          Székesegyház

-          Középkori Egyetem

-          Káptalan utca

-          Szepesy utca

-          Széchenyi tér (fáklyák leadása: Tourinform iroda)

Gyakorlat

Baranya megye valamennyi járásában megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. 2013-ban a horvát-magyar katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlat keretén belül lezajlott a szervezetek rendszerbeállító gyakorlata.

A mentőcsoportok idei felkészítésének célja a Nemzeti minősítés kritériumainak teljesítése. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság együttműködési gyakorlatának keretén belül megtervezett minősítő gyakorlat olyan árvízi helyzetet feltételez, amely a valós végrehajtási körülményeket szimulál, valós helyszíneken, valós együttműködő állami és civil szervekkel, valós irányítási eljárásrendek mellett.

A gyakorlat keretében árvíz-védekezési műveletek elvégzésére, szivattyúzásra, vízkormányzásra, a veszélyeztetett lakosság kimenekítésére, mentésére (vízi-mentésre, alpin-mentésre), és eltűnt személy keresésére is sor kerül.

A gyakorlaton a tíz járási mentőcsoporthoz az Egerági Önkéntes Mentőszervezet és a Misina Mentőcsoport is csatlakozik, összesen közel ötszáz résztvevője lesz a szombati napnak.

A gyakorlat helyszíne: Drávaszabolcs, 05.02 Drávaszabolcsi Árvízvédelmi Szakasz (45°47'26.4"N  45.790661, 18°12'13.6"E 18.203787)

A gyakorlat időpontja: 2014. szeptember 27. (szombat)

8:00 Ünnepélyes polgári védelmi eskütétel

09:00-13:00 Minősítő gyakorlat

Kiállítás

Szirtes János jubileumi retrospektív kiállítása

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pécsi Galéria m21

Időpont: szeptember 27. – november 23.

Szirtes János a 80-as évek óta meghatározó alakja a hazai kortárs művészeti életnek. Szerteágazó művészetét – legyen szó performanszról, festészetről, fotó- vagy videóművészetről – az alkotás, mint akció alapgondolata határozza meg.

A négy évtizedre visszatekintő életművet egy sajátos Gesamtkunstwerkként is értelmezhetjük, melynek eklektikáját a személyes jelenlét intenzitása fogja össze és emeli egy komplexebb, az esztétikai ábrázolás határain túli elemi szintre.

Gyerekeknek

10.00 Szivárványhinta - Csecsemőszínház 0–3 éveseknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kamaraterem

10.00 Mesekuckó

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Mesekuckó

14.30 Varázsóra – Ütköző golyóktól az ütköző atomokig

Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

16.00 Terülj, terülj, asztalkám! - Bábelőadás 4 éven felülieknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház

17.00 Bábkészítő foglalkozás

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kézműves terem

Színház

19.00 Én és a kisöcsém -  operett-bohózat két felvonásban, PNSZ

A Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója, közreműködik a Pécsi Szimfonietta.

Koncert

XVIII. Európai Bordalfesztivál

19:00 | Kodály Központ

Az esten 16.30-tól villányi borászok tartanak bormustrát csúcskategóriás boraikból, melyet 19.00 órától vidám hangulatú gálahangverseny követ. A bordal történetét az antikvitástól datáljuk, a borfogyasztást kísérő felfokozott érzelmek már az ókor lírikusait is megihlették. A műfaj a magyar irodalomban és a zenében főként a 19. században vált különösen népszerűvé. A hangversenyen a zenetörténet legjelentősebb bordalaiból hallhat válogatást a közönség.

A koncert a Pécsi Férfikar Alapítvány és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában valósul meg.

Fesztivál

Ars Sacra Fesztivál

SZEPTEMBER 27. (szombat) Középkori Egyetem, 14.00

Idegenvezetés a Középkori Egyetem falai között

Pécs középkori egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapították, az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését V. Orbán pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte. A nemrég felújított és 2014. márciusától látogatható épület ingyenes megtekintésére az Ars Sacra Fesztivál két alkalommal biztosít lehetőséget: az érdeklődőket szeptember 21-én és szeptember 28-án 14 órakor várjuk az idegenvezetéssel egybekötött egyetemlátogatásra. Az idegenvezetések a Cella Septichora Látogatóközponttól indulnak.

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 18.00

Dr. Heidl György eszmetörténész előadása: Teológia és művészet – egy ókeresztény szarkofág üzenete

Az előadás a Vatikáni Múzeum szarkofággyűjteményének egyik szépen faragott mesterművét mutatja be, amelyet "dogmatikus", "két Szövetség", "Szentháromság" szarkofágként is említenek. Vajon helyesek ezek az elnevezések? Mi a szarkofág képeinek üzenete?

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 19.00

A Hírës Pannónia Régizenei Együttes koncertje

A pécsi Hírës Pannónia Régizenei Együttes 2002-ben alakult. Elsősorban magyar régizenét, azon belül is a régi századok egyházi muzsikáját játsszák. A 16-19. század főleg katolikus, kisebb részt református, evangélikus, unitárius templomi és közösségi énekeiből álló latin és magyar repertoár később fokozatosan egészült ki nyugat-európai régizenével, valamint magyar és európai táncokkal. A koncert első felében nyugat-európai egyházi énekek szólalnak meg a 11-14. századból, a második részben pedig magyar énekek a 15-18. századból.

 

Pécsi Napok

10.00 Térjen be a mi utcánkba! - X. Falusi Turizmus Utcafesztivál

16.00 Temesvári Big Band fellépése

19.00 Swing & Wine (dj)

20.00 Fáklyás városnéző séta

21.00 DJ POZSI & MEDGYA (visual dj set)


Jubileumi Évadzáró Fesztivál

25 éves a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed - Bóbita Bábszínház0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Késsel a kezében fenyegetőzött azzal, hogy megöli az első embert, akivel találkozik

A dunaújvárosi férfi egy kereskedelmi tévé riporterének küldte el az üzenetét.

Darabolás és káosz ? Viták, fenyegetések a technológiai óriások körül

Trösztellenes hevületben az Egyesült Államokban is vizsgálni kezdik a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple piaci és közbeszédet...

Szexi videó: félmeztelenül mossa a fogát Heidi Klum - 18+

Igencsak sajátos módszert talált ki a négygyermekes szupermodell, hogy egyszerre szexi

Családi kiruccanásból lett kettős tragédia Nyékládházánál

Egy kocsiban alvó apa és fia fulladt bele a nyékládházi Gólem-tóba péntek éjjel. Életüket a közelben lévő horgászok próbálták...

Nagy ígéretet kaptak a magyar ápolók

Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért...

Beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét

A szlovákiai politikában újoncnak számító Zuzana Caputová a márciusi államfőválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az...

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

A riporter szólt a rendőrségnek, a férfit egy menetrendszerinti buszon el is fogták.

Elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező

Budapest - Életének 97. évében meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót...

A 12 legszebb strand a világon: ide érdemes ellátogatni

Egy tengerparti nyaralás tökéletes megoldás, ha ki szeretnél szakadni a hétköznapi pörgésből. Ha szívesen sétálnál régi várakhoz...

0

Sport

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

Brutális összeg: ennyiért zenél az AC/DC Sergio Ramos esküvőjén

Sevilla Ma este kel egybe párjával Sergio Ramos (33): a Real Madrid focistája és riporter kedvese, Pilar Rubio (41) hét év után házasodik össze, extrém körülmények között! A Spanyolországban az év esküvőjeként beharangozott eseményre igazi sztárparádét várnak, de nem csak emiatt lesz különleges a menyegző.

Olyat tett a magyar fociválogatott, amit még sohasem

Hazai pályán már kétszer győztünk a nálunk magasabban besorolt csapatok ellen.

Így változik a következő szezontól a kezezés megítélése a labdarúgásban

Egy dolog változatlan marad: a szándékos kezezés ezentúl is szabálytalan lesz.

Hosszú Katinka újra szerelmes

Barcelonában fotózták le barátjával.

Szenzációs KO-val nyert Borics Ádám a Bellatorban

Borics Ádám egy repülő térdrúgással KO-zta Aaron Picót a Bellator 222-es gáláján.

Két éve legyőzte Hosszú Katinkát, most nem jutott ki a vizes vb-re

A 200 méteres női hátúszás világbajnokát két tini is megelőzte a válogatón.

Mit szólnál pár fitt, izmos fenékhez?

Sokat edző orosz lányok hátsói jönnek, ízlésen tálalva. Erotikus és motiváló, ennél többet kár is mondani, ebben a hőségben úgysem olvasni akarsz.

Brazília hármat rúgott a Copa América nyitómeccsén

A vieóbíró is segített a házigazdának Bolívia ellen. Coutinho duplázott Sao Paulóban.

Újra Eb-lázban ég Magyarország: itt a félidei matek, jók az esélyek

Budapest Újra Eb-lázban ég az ország! Persze nem vagyunk még ott a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, de a félidőben a magyar labdarúgó-válogatott vezeti selejtezőcsoportját, s a szurkolók máris számolgatnak, milyen esélyei vannak együttesünknek.

Durván megalázták a Real Madrid új sztárigazolását a drukkerek - videó

Megalázták a Real Madrid szurkolói a csapat új sztárigazolását, Eden Hazard-t.

0

Bulvár

Így állt oltár elé a menyasszony, a vőlegény röhögőgörcsöt kapott

Ezentúl minden esküvőn ez a jelenet jut majd az eszedbe!

Itt van Kovács Kati nagy bejelentése

Két hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett Kovács Kati. Az énekesnő tavaly tavaszi koncertjét, amely a Pesti Vigadóban volt, DVD-n adta ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), korábban nem publikált koncert- és stúdiófelvételei pedig dupla CD-n jöttek ki.

Döbbenetes, ez derült ki a Viking Sigyn ukrán kapitányáról

Az előzési szabályok megszegése okozhatta a Hableány tragédiáját május 29-én este 9 óra 5 perckor, amelyben 28-an, köztük két magyar is életét vesztette. A Viking Sigyn ukrán kapitányát szabadon engedték, de nyomkövetővel figyelik.

Elfogták az állatkerti teknőst agyonverő nőt

A 28 éves ózdi nő kihallgatása már megkezdődött.

Hatalmas kitörésre készül egy vulkán, igazi katasztrófa jöhet

A világ legtávolabbi pontjára is eljuthat a hamufelhő, sőt, a klímára is hatással lehet.

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Budapesten bulizgat két hollywoodi világsztár: még fotó is készült róluk, milyen jól érzik magukat nálunk

A sorozat két sztárja Magyarországon tartózkodik, és úgy tűnik, nagyon jól érzik magukat nálunk!

Hanyadikán születtél? Ezt árulja el a személyiségedről

Belegondoltál már abba, hogy esetleg a születésed napja nem csak azt határozza meg, mikor kell elfújnod a gyertyákat a tortádon? A számmisztika szerint ugyanis az, hogy hányadikán jöttél világra, a személyiségedhez is rengeteget tesz hozzá. Ha te is kíváncsi vagy, mit árul el rólad a születésnapod, olvasd el az alábbi útmutatót!

Szíjjal volt szétverve a lábam - Koholák Alexandra megrendítő vallomása: apja rendszeresen bántalmazta gyerekk...

Koholák Alexandrát rendszeresen verte az édesapja, fél évet pedig nevelőintézetben töltött.

Enyhülés, zápor is várható

Szombaton néhol megélénkül a szél, zivatarok is előfordulhatnak.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

blogmorzsák

Miért nem jár koncertre a magyar?

És ha igen, akkor miért nem fizet érte? Egyre rosszabb az élőzene helyzete hazánkban.

Lista: Ezek a 2010-es évek legjobb zenekarai

Csakis olyan bandákkal a sorban, akiknek az első lemeze 2010-ben, vagy azután jelent meg.

Már megint a háború

Családi titkok nyomában. Tardos papa az ellenállásban, a Szabad Népnél és a börtönben.

A csúnya felüljáró

Jómódú lehet a város, mely lebont egy nagyforgalmú hidat, mert csúnya.

10 szuper gyerekprogram a Margón

Van köztük időutazós, kézműveskedő és mondókázó is.

A Professzorok Batthyány Köre békítené az MTA-kormány vitát

A bizalom helyreállítása nélkül romlik a tudo­má­nyos teljesítmény.

Így kell milliókat spórolni

Egy nigériai feltalálónak köszönhetően az afrikai országok már nem költenek milliárdokat SIM és ATM kártyákra.

Katalónia 8 legkisebb települése

Ezekben a kis falvakban szinte minden megtalálható, amire a ma embere annyira vágyik, mégis üresen tátonganak.

Nemzetközi sikerre tör a magyar sorozat!

Az Amazon megvette a Tabukról tabuk nélkül c. sorozatot, hogy az amerikai nézők is láthassák.

Ha a pszichológusod egy ellenálló

Ki lehetne a pszichológusok "Ferenc pápája". Egy jezsuita pszichológus kiállása a szegények mellett az életébe került.

Moszkva felülnézetből

A roofering azaz a tetőn mászká­lás nagy divat Moszkvában és Szent­péterváron.

0


0