Ezt olvasta már?

Idén is sokan dolgoznak egyszerűsített foglalkoztatással

Továbbra is népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás, hiszen mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára előnyös feltételeket biztosít. Baranya megyében a mu...


Mi történik ma Pécsett - szeptember 27.

Szeptember 27-én 19 órakor a Kodály Központban kerül sor a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.


hirdetés

Díjátadó

Tisztelettel meghívjuk 2014. szeptember 27-én 19 órára a Kodály Központban a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.

Egy kis pécsi zene

Szeptember minden hétvégi napján, azaz péntek-szombat-vasárnap 16 órakor 20 perces minikoncert lesz a Városháza erkélyén. Csak úgy, csak azért, hogy szóljon a zene Pécsett, ahol egyébként is mindig jelen van, ott van a muzsika.

Negyedik hétvége:

szeptember 27. - Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

Konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete 2014. szeptember 26-27-én immár 9. alkalommal rendezi meg a Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre. A szakmai rendezvény az idei alkalommal az „Acut vascularis történések sürgősségi ellátása” témakör köré szerveződik, két napon keresztül, hazai és külföldi neves előadók bevonásával. A péntek délelőtti előadások végén (várhatóan 12 óra magasságában) bemutatják a magas kockázatú fertőző betegek ellátása során – így az ebolás betegek esetében is – használatos védőfelszerelés gyakorlati használatát, melyet szakszerű magyarázat követ. Ezt a felszerelést hazánkban már az elmúlt napokban is alkalmazták a mentők a budapesti ebola-gyanús nigériai beteg esetében.

Időpont: 2014. szeptember 26. 10 óra – 2014. szeptember 27. 14 óra

Helyszín: 1. nap: Palatinus Hotel; 2. nap: PTE Egészségtudományi Kar Pécs, Vörösmarty u. 4.

Őrtüzek a Mecsekben

Több, mint hetven évvel ezelőtt gyújtottak először tüzet civil szervezetek a Mecsek csúcsain, hogy az összefogás erejét és a Mecsek szeretetét hirdessék. Felelevenítve a hagyományt, szeptember 27-én, mecseki és pécsi civil szervezetek, szerveződések gyújtanak tüzet a tervek szerint a Zengőn, a Misinán, a Tubesen és a  Jakab hegyen, valamint közös nyilatkozatot tesznek közzé Őrtüzek a Mecsekért, a Mecsek érték címmel, amelyben kinyilvánítják az itt élők önrendelkezési jogát és megfogalmazzák az Őrtüzek üzenetét.

Tűzgyújtás időpontja: 18 óra

Bővebb információk és csatlakozás:
*Tubes - Vicze Csilla pécsi lakos 30/385-0953
Találkozó: 17 óra Tubes alatti parkoló

*Jakab hegy - Bognár Hajnalka istenkúti baráti közösség - 30/769-4878
Találkozó: 15:30 Égervölgy, majd 16 óra Éger tető

*Zengő - Böröcz István Pécsváradi Baráti Kör - 70/370-1288
Találkozó: 15 óra Kossuth tér

*Misina - Tóth Márton LÉTRA csoport - 70/674- 4793
Találkozó: 16 óra LÉTRA Pécs, Vince u. 11-13.

Kocsival érkezők egyéni szervezésben.
Esős időben a csoportok vezetői döntenek, hogy mennek, vagy nem mennek, így őket kell hívni, ha valaki bizonytalan, és folyamatosan érdemes figyelni az esemény facebook oldalát a friss információkért.

https://www.facebook.com/events/719536744793784/?fref=ts

Felvonulás

Páva Zsolt polgármester és Bódis József rektor 2014. szeptember 27-én, szombaton este 19.45-kor köszönti az itt tanuló magyar és külföldi diákokat a Szent István téren. Ezt követően az érdeklődők részt vehetnek az IrányPécs által szervezett magyar-angol nyelvű Fáklyás városnézésen Pécs belvárosában

Útvonal:

-          Dóm tér

-          Székesegyház

-          Középkori Egyetem

-          Káptalan utca

-          Szepesy utca

-          Széchenyi tér (fáklyák leadása: Tourinform iroda)

Gyakorlat

Baranya megye valamennyi járásában megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. 2013-ban a horvát-magyar katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlat keretén belül lezajlott a szervezetek rendszerbeállító gyakorlata.

A mentőcsoportok idei felkészítésének célja a Nemzeti minősítés kritériumainak teljesítése. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság együttműködési gyakorlatának keretén belül megtervezett minősítő gyakorlat olyan árvízi helyzetet feltételez, amely a valós végrehajtási körülményeket szimulál, valós helyszíneken, valós együttműködő állami és civil szervekkel, valós irányítási eljárásrendek mellett.

A gyakorlat keretében árvíz-védekezési műveletek elvégzésére, szivattyúzásra, vízkormányzásra, a veszélyeztetett lakosság kimenekítésére, mentésére (vízi-mentésre, alpin-mentésre), és eltűnt személy keresésére is sor kerül.

A gyakorlaton a tíz járási mentőcsoporthoz az Egerági Önkéntes Mentőszervezet és a Misina Mentőcsoport is csatlakozik, összesen közel ötszáz résztvevője lesz a szombati napnak.

A gyakorlat helyszíne: Drávaszabolcs, 05.02 Drávaszabolcsi Árvízvédelmi Szakasz (45°47'26.4"N  45.790661, 18°12'13.6"E 18.203787)

A gyakorlat időpontja: 2014. szeptember 27. (szombat)

8:00 Ünnepélyes polgári védelmi eskütétel

09:00-13:00 Minősítő gyakorlat

Kiállítás

Szirtes János jubileumi retrospektív kiállítása

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pécsi Galéria m21

Időpont: szeptember 27. – november 23.

Szirtes János a 80-as évek óta meghatározó alakja a hazai kortárs művészeti életnek. Szerteágazó művészetét – legyen szó performanszról, festészetről, fotó- vagy videóművészetről – az alkotás, mint akció alapgondolata határozza meg.

A négy évtizedre visszatekintő életművet egy sajátos Gesamtkunstwerkként is értelmezhetjük, melynek eklektikáját a személyes jelenlét intenzitása fogja össze és emeli egy komplexebb, az esztétikai ábrázolás határain túli elemi szintre.

Gyerekeknek

10.00 Szivárványhinta - Csecsemőszínház 0–3 éveseknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kamaraterem

10.00 Mesekuckó

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Mesekuckó

14.30 Varázsóra – Ütköző golyóktól az ütköző atomokig

Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

16.00 Terülj, terülj, asztalkám! - Bábelőadás 4 éven felülieknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház

17.00 Bábkészítő foglalkozás

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kézműves terem

Színház

19.00 Én és a kisöcsém -  operett-bohózat két felvonásban, PNSZ

A Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója, közreműködik a Pécsi Szimfonietta.

Koncert

XVIII. Európai Bordalfesztivál

19:00 | Kodály Központ

Az esten 16.30-tól villányi borászok tartanak bormustrát csúcskategóriás boraikból, melyet 19.00 órától vidám hangulatú gálahangverseny követ. A bordal történetét az antikvitástól datáljuk, a borfogyasztást kísérő felfokozott érzelmek már az ókor lírikusait is megihlették. A műfaj a magyar irodalomban és a zenében főként a 19. században vált különösen népszerűvé. A hangversenyen a zenetörténet legjelentősebb bordalaiból hallhat válogatást a közönség.

A koncert a Pécsi Férfikar Alapítvány és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában valósul meg.

Fesztivál

Ars Sacra Fesztivál

SZEPTEMBER 27. (szombat) Középkori Egyetem, 14.00

Idegenvezetés a Középkori Egyetem falai között

Pécs középkori egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapították, az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését V. Orbán pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte. A nemrég felújított és 2014. márciusától látogatható épület ingyenes megtekintésére az Ars Sacra Fesztivál két alkalommal biztosít lehetőséget: az érdeklődőket szeptember 21-én és szeptember 28-án 14 órakor várjuk az idegenvezetéssel egybekötött egyetemlátogatásra. Az idegenvezetések a Cella Septichora Látogatóközponttól indulnak.

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 18.00

Dr. Heidl György eszmetörténész előadása: Teológia és művészet – egy ókeresztény szarkofág üzenete

Az előadás a Vatikáni Múzeum szarkofággyűjteményének egyik szépen faragott mesterművét mutatja be, amelyet "dogmatikus", "két Szövetség", "Szentháromság" szarkofágként is említenek. Vajon helyesek ezek az elnevezések? Mi a szarkofág képeinek üzenete?

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 19.00

A Hírës Pannónia Régizenei Együttes koncertje

A pécsi Hírës Pannónia Régizenei Együttes 2002-ben alakult. Elsősorban magyar régizenét, azon belül is a régi századok egyházi muzsikáját játsszák. A 16-19. század főleg katolikus, kisebb részt református, evangélikus, unitárius templomi és közösségi énekeiből álló latin és magyar repertoár később fokozatosan egészült ki nyugat-európai régizenével, valamint magyar és európai táncokkal. A koncert első felében nyugat-európai egyházi énekek szólalnak meg a 11-14. századból, a második részben pedig magyar énekek a 15-18. századból.

 

Pécsi Napok

10.00 Térjen be a mi utcánkba! - X. Falusi Turizmus Utcafesztivál

16.00 Temesvári Big Band fellépése

19.00 Swing & Wine (dj)

20.00 Fáklyás városnéző séta

21.00 DJ POZSI & MEDGYA (visual dj set)


Jubileumi Évadzáró Fesztivál

25 éves a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed - Bóbita Bábszínház0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ön meg tudna élni napi 514 forintból?

Az elmúlt huszonöt évben több mint egymilliárd ember kapaszkodott ki a mélyszegénységből- hangsúlyozta a Világbank elnöke. Szerinte ez...

A rendőrök ajándékot vittek az ózdi iskolákba

Minden elsősnek jutott belőle.

Nagy bajban van az egykori Irigy Mirigyes Ambrus Zoli

Teljesen tönkre teheti az életét ez a válság.

Ed Sheeran lép fel a Szigeten jövőre

A popzene egyik legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását. Ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.

21 éves barátnője van az Agymenők Leonardjének, Johnny Galeckinek

Annyira egymásra vannak kattanva, hogy öt perc ismeretség után magukra tetováltatták egymás monogramját.

Közönségtalálkozó a Bistorantban

A szombati Szvse-FTC Magyar Kupa-mérkőzés előtt a szegedi Bistorant étteremben (Oroszlán utca) 12.30 órától az FTC...

Hatékony volt a harmadik negyed: a Vásárhelyi kosársuli Salgótarjánban nyert

Salgótarjánban lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli a férfi kosárlabda NB I/B Zöld csoportjának első fordulójában.

Ed Sheeran Magyarországra jön

A popvilág aktuális királya a jövő évi Szigeten koncertezik.

Ed Sheeran jön a Szigetre

Jövő nyáron.

Négy napig a könyveké lesz a főszerep

Október közepén újra megrendezik a Margó Irodalmi Fesztivált.

0

Sport

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Cristiano Ronaldo nevetséges kiállítása a Bajnokok Ligája szégyene

A portugál sírva ment az öltözőbe, azt ismételgetve, hogy nem csinált semmit. Hol a videobíró?

Megvan Dzsudzsák Balázs új klubja

A magyar válogatott labdarúgó egyelőre nem tér vissza Európába.

Cristiano Ronaldo elvesztette a fejét, lezavarták a pályáról

Az ötszörös aranylabdást első juvés BL-meccsén már ki is állították.

A világ egyik legkomolyabb szakírója szerint nem futball, amit a PSG mutat

Jonathan Wilson teljesen felháborodott azon, ami a PSG-ben foci címszó alatt fut. És nyíltan felvállalja a háborút a katariakkal.

Meghalt Kulcsár Győző

A négyszeres olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója 77 évet élt.

Ha Ronaldo kiállítása hiba volt, akkor mit mondjunk erre a piros lapra?

Nem volt könnyű szándékosságot feltételezni, de a játékvezetőnek sikerült.

Autóbalesetben meghalt a két fiatal kézilabdázó

Autóbalesetben meghalt a spanyol Granollers férfi kézicsapatának egyik junior játékosa és egy korábbi kézilabdázója.

Bede Ferenc: Érthetetlen, miért állították ki Ronaldót - Szavazzon!

Az ötszörös aranylabdás nem veszélyeztette az ellenfele testi épségét.

Ronaldót kiállították, lemaradhat a Manchester United elleni mérkőzésről

Ez volt az első piros lapja a BL-ben, elsírta magát.

0

Bulvár

Tragikus balesetben hunyt el a magyar meteorológus

Megszólalt az özvegy: " Jóformán mindene megsérült"

Judith Sargentini Facebookon üzent a magyaroknak

Köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta.

Sári néni zseniálisan üzent a bunkónak, aki elbontotta a buszvárót

Ha minden igaz, a helyszín Csepel, az üzenet pedig örökké emlékezetes.

Az ATV műsorvezetője élő adásban lett rosszul - Elköszönni sem tudott rendesen

Az ATV Start című műsorát gyorsan le kellett keverni, Vujity Tvrtko nem tudott elköszönni se rendesen.

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A Fidesz kizárása a Néppártból lehet a határ a német cégeknél, nem a Sargentini-jelentés

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

A buzgó vámosok leckét adtak a diktátor aranyifjú gyermekének

Meglepődtek kissé a vámosok Brazíliában, amikor Egyenlítői-Guinea alelnöke kiszállt magán Boeing 777-es gépéből 11 főnyi kíséretével. 19 méregdrága Vuitton táskában több mint másfélmillió dollár volt náluk készpénzben.

Hűvös, intelligens, találékony - ő a legösszetettebb csillagjegy

Nehezen megfejhető, hűvös és inkább visszafogott, ugyanakkor bámulatosan kreatív és intelligens ez a csillagjegy. Vajon benned is megvannak ezek a tulajdonságok? Magadra ismertél? A horoszkópból kiderülnek a részletek, sőt további érdekességekről is olvashatsz.

Ezért van tátva mindig Melania Trump szája

Melania Trump fotóiban van valami fura, ha eddig még nem jöttél rá, akkor most megkaphatod a választ!

blogmorzsák

Kijutni szórakoztató

Szabadulószoba teszt: a legjobb ár/élmény arányú szobát kerestük Budapesten!

Úgy érzed megőrültél? Hőhullámaid vannak? Nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!

Üdv a női világ egyik legnagyobb misztériumában, a menopauzában.

Albérletet keres a tegnap kilakoltatott család

A családot vasárnap rendőrök tájékoztatták szóban a kilakoltatás időpontjáról, erről semmilyen írásbeli értesítést nem kaptak.

Az Apple Watch átírja az orvosi műszerekről kialakult képet

Az egészségi állapotot folyamatosan megfigyelő, viselhető technológiák korába lépünk.

Melyik a legjobb diákcsemege?

A dobogón olcsó termék is kapott helyet.

Hírességek otthona – Eva Longoria

A színésznő Kaliforniában él, azonban nem egy csendes, külvárosi részén, hanem fent a hegyekben, a Hollywood Hills régióban, egy mediterrán villában.

Kérdések, amelyeket feleslegesen teszünk fel

Valójában nem is várunk rájuk választ.

Az utóbbi idők legjobb Ikeás bútorátalakításai

Amikor nem csak az ötlet, hanem a megvalósítás is tökéletes.

Milyen egy nagyköveti fogadás?

Less be a kulisszák mögé, s tudd meg, milyen a függetlenség napi fiesta latin-amerikai módra!

Fontos infót szivárogtat az Apple új szoftvere

Nem csak az új iPad őszi megje­le­nése vált biztossá, de még a később érkező iPhone-ok jövő­jére is hamarosan fény derül!

Nyisd ki a füled!

Az etióp James Brown, a vak belga és az északi őserő.

A száműzött Kossuth kormányt buktatott

Kossuth állampolgársági ügye vezetett Tisza Kálmán lemondásához.

0


0