Ezt olvasta már?

0

Mi történik ma Pécsett - szeptember 27.

Szeptember 27-én 19 órakor a Kodály Központban kerül sor a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.


hirdetés

Díjátadó

Tisztelettel meghívjuk 2014. szeptember 27-én 19 órára a Kodály Központban a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.

Egy kis pécsi zene

Szeptember minden hétvégi napján, azaz péntek-szombat-vasárnap 16 órakor 20 perces minikoncert lesz a Városháza erkélyén. Csak úgy, csak azért, hogy szóljon a zene Pécsett, ahol egyébként is mindig jelen van, ott van a muzsika.

Negyedik hétvége:

szeptember 27. - Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

Konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete 2014. szeptember 26-27-én immár 9. alkalommal rendezi meg a Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre. A szakmai rendezvény az idei alkalommal az „Acut vascularis történések sürgősségi ellátása” témakör köré szerveződik, két napon keresztül, hazai és külföldi neves előadók bevonásával. A péntek délelőtti előadások végén (várhatóan 12 óra magasságában) bemutatják a magas kockázatú fertőző betegek ellátása során – így az ebolás betegek esetében is – használatos védőfelszerelés gyakorlati használatát, melyet szakszerű magyarázat követ. Ezt a felszerelést hazánkban már az elmúlt napokban is alkalmazták a mentők a budapesti ebola-gyanús nigériai beteg esetében.

Időpont: 2014. szeptember 26. 10 óra – 2014. szeptember 27. 14 óra

Helyszín: 1. nap: Palatinus Hotel; 2. nap: PTE Egészségtudományi Kar Pécs, Vörösmarty u. 4.

Őrtüzek a Mecsekben

Több, mint hetven évvel ezelőtt gyújtottak először tüzet civil szervezetek a Mecsek csúcsain, hogy az összefogás erejét és a Mecsek szeretetét hirdessék. Felelevenítve a hagyományt, szeptember 27-én, mecseki és pécsi civil szervezetek, szerveződések gyújtanak tüzet a tervek szerint a Zengőn, a Misinán, a Tubesen és a  Jakab hegyen, valamint közös nyilatkozatot tesznek közzé Őrtüzek a Mecsekért, a Mecsek érték címmel, amelyben kinyilvánítják az itt élők önrendelkezési jogát és megfogalmazzák az Őrtüzek üzenetét.

Tűzgyújtás időpontja: 18 óra

Bővebb információk és csatlakozás:
*Tubes - Vicze Csilla pécsi lakos 30/385-0953
Találkozó: 17 óra Tubes alatti parkoló

*Jakab hegy - Bognár Hajnalka istenkúti baráti közösség - 30/769-4878
Találkozó: 15:30 Égervölgy, majd 16 óra Éger tető

*Zengő - Böröcz István Pécsváradi Baráti Kör - 70/370-1288
Találkozó: 15 óra Kossuth tér

*Misina - Tóth Márton LÉTRA csoport - 70/674- 4793
Találkozó: 16 óra LÉTRA Pécs, Vince u. 11-13.

Kocsival érkezők egyéni szervezésben.
Esős időben a csoportok vezetői döntenek, hogy mennek, vagy nem mennek, így őket kell hívni, ha valaki bizonytalan, és folyamatosan érdemes figyelni az esemény facebook oldalát a friss információkért.

https://www.facebook.com/events/719536744793784/?fref=ts

Felvonulás

Páva Zsolt polgármester és Bódis József rektor 2014. szeptember 27-én, szombaton este 19.45-kor köszönti az itt tanuló magyar és külföldi diákokat a Szent István téren. Ezt követően az érdeklődők részt vehetnek az IrányPécs által szervezett magyar-angol nyelvű Fáklyás városnézésen Pécs belvárosában

Útvonal:

-          Dóm tér

-          Székesegyház

-          Középkori Egyetem

-          Káptalan utca

-          Szepesy utca

-          Széchenyi tér (fáklyák leadása: Tourinform iroda)

Gyakorlat

Baranya megye valamennyi járásában megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. 2013-ban a horvát-magyar katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlat keretén belül lezajlott a szervezetek rendszerbeállító gyakorlata.

A mentőcsoportok idei felkészítésének célja a Nemzeti minősítés kritériumainak teljesítése. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság együttműködési gyakorlatának keretén belül megtervezett minősítő gyakorlat olyan árvízi helyzetet feltételez, amely a valós végrehajtási körülményeket szimulál, valós helyszíneken, valós együttműködő állami és civil szervekkel, valós irányítási eljárásrendek mellett.

A gyakorlat keretében árvíz-védekezési műveletek elvégzésére, szivattyúzásra, vízkormányzásra, a veszélyeztetett lakosság kimenekítésére, mentésére (vízi-mentésre, alpin-mentésre), és eltűnt személy keresésére is sor kerül.

A gyakorlaton a tíz járási mentőcsoporthoz az Egerági Önkéntes Mentőszervezet és a Misina Mentőcsoport is csatlakozik, összesen közel ötszáz résztvevője lesz a szombati napnak.

A gyakorlat helyszíne: Drávaszabolcs, 05.02 Drávaszabolcsi Árvízvédelmi Szakasz (45°47'26.4"N  45.790661, 18°12'13.6"E 18.203787)

A gyakorlat időpontja: 2014. szeptember 27. (szombat)

8:00 Ünnepélyes polgári védelmi eskütétel

09:00-13:00 Minősítő gyakorlat

Kiállítás

Szirtes János jubileumi retrospektív kiállítása

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pécsi Galéria m21

Időpont: szeptember 27. – november 23.

Szirtes János a 80-as évek óta meghatározó alakja a hazai kortárs művészeti életnek. Szerteágazó művészetét – legyen szó performanszról, festészetről, fotó- vagy videóművészetről – az alkotás, mint akció alapgondolata határozza meg.

A négy évtizedre visszatekintő életművet egy sajátos Gesamtkunstwerkként is értelmezhetjük, melynek eklektikáját a személyes jelenlét intenzitása fogja össze és emeli egy komplexebb, az esztétikai ábrázolás határain túli elemi szintre.

Gyerekeknek

10.00 Szivárványhinta - Csecsemőszínház 0–3 éveseknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kamaraterem

10.00 Mesekuckó

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Mesekuckó

14.30 Varázsóra – Ütköző golyóktól az ütköző atomokig

Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

16.00 Terülj, terülj, asztalkám! - Bábelőadás 4 éven felülieknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház

17.00 Bábkészítő foglalkozás

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kézműves terem

Színház

19.00 Én és a kisöcsém -  operett-bohózat két felvonásban, PNSZ

A Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója, közreműködik a Pécsi Szimfonietta.

Koncert

XVIII. Európai Bordalfesztivál

19:00 | Kodály Központ

Az esten 16.30-tól villányi borászok tartanak bormustrát csúcskategóriás boraikból, melyet 19.00 órától vidám hangulatú gálahangverseny követ. A bordal történetét az antikvitástól datáljuk, a borfogyasztást kísérő felfokozott érzelmek már az ókor lírikusait is megihlették. A műfaj a magyar irodalomban és a zenében főként a 19. században vált különösen népszerűvé. A hangversenyen a zenetörténet legjelentősebb bordalaiból hallhat válogatást a közönség.

A koncert a Pécsi Férfikar Alapítvány és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában valósul meg.

Fesztivál

Ars Sacra Fesztivál

SZEPTEMBER 27. (szombat) Középkori Egyetem, 14.00

Idegenvezetés a Középkori Egyetem falai között

Pécs középkori egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapították, az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését V. Orbán pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte. A nemrég felújított és 2014. márciusától látogatható épület ingyenes megtekintésére az Ars Sacra Fesztivál két alkalommal biztosít lehetőséget: az érdeklődőket szeptember 21-én és szeptember 28-án 14 órakor várjuk az idegenvezetéssel egybekötött egyetemlátogatásra. Az idegenvezetések a Cella Septichora Látogatóközponttól indulnak.

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 18.00

Dr. Heidl György eszmetörténész előadása: Teológia és művészet – egy ókeresztény szarkofág üzenete

Az előadás a Vatikáni Múzeum szarkofággyűjteményének egyik szépen faragott mesterművét mutatja be, amelyet "dogmatikus", "két Szövetség", "Szentháromság" szarkofágként is említenek. Vajon helyesek ezek az elnevezések? Mi a szarkofág képeinek üzenete?

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 19.00

A Hírës Pannónia Régizenei Együttes koncertje

A pécsi Hírës Pannónia Régizenei Együttes 2002-ben alakult. Elsősorban magyar régizenét, azon belül is a régi századok egyházi muzsikáját játsszák. A 16-19. század főleg katolikus, kisebb részt református, evangélikus, unitárius templomi és közösségi énekeiből álló latin és magyar repertoár később fokozatosan egészült ki nyugat-európai régizenével, valamint magyar és európai táncokkal. A koncert első felében nyugat-európai egyházi énekek szólalnak meg a 11-14. századból, a második részben pedig magyar énekek a 15-18. századból.

 

Pécsi Napok

10.00 Térjen be a mi utcánkba! - X. Falusi Turizmus Utcafesztivál

16.00 Temesvári Big Band fellépése

19.00 Swing & Wine (dj)

20.00 Fáklyás városnéző séta

21.00 DJ POZSI & MEDGYA (visual dj set)


Jubileumi Évadzáró Fesztivál

25 éves a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed - Bóbita Bábszínház0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Az évszázad rablása megoldódni látszik

Az évszázad rablásaként emlegették, úgy tűnik megtalálták a hat évvel ezelőtt eltűnt Picasso-festményt.

A horvátok közel jártak a csodához

Óriási csatát, s rendkívüli izgalmakat hozott a Nemzetek Ligája A osztályában a továbbjutásról döntő AngliaHorvátország mérkőzés.

Győr - FTC-csata lesz a következő fordulóban

Csoportjából a Győr elsőként, az FTC harmadikként jutott be a női Bajnokok Ligája középdöntőjébe, ahol jövőre kétszer is...

LUX-filmdíjak - Három film, amit vétek lenne kihagyni

2007-ben vette kezdetét az Európai Parlament égisze alatt a LUX-filmdíjak története azzal a céllal, hogy eljuttassa az európai filmeket az...

Tarolt a mozikban a Legendás állatok újabb epizódja

Tarolt az észak-amerikai mozikban a Harry Potter-varázsvilág újabb epizódja, a Legendás állatok - Grindelwald bűntettei, mely a nyitó...

Havazás és mínuszok - ez várhat ránk a héten

A hét elején az eső mellett havas eső, havazás is lehet, a hét második felében eső lesz a jellemző.

Ezek a férfiak bebizonyították, hogy nincs olyan, hogy nőies szakma

Ismerje meg egy született óvóbácsi, és egy férfi manikűrös történetét, aki előtt a körmök nyitottak ki egy új világot!

Sokaknak valószínűleg eszébe sem jut, hogy ezt a szakmát válasszák

Operatőr, sitebuilder és frontend fejlesztő. Három olyan szakma, ami a mai napig privilegizált a férfiak számára és ahol emiatt...

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája-zárás a finnek ellen és kézilabda-dömping a tévében

Minden más csak dísz lesz a durva vasárnapi sportműsorban.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Szalai nem hagyhatta, hogy fázzon a kisfiú: a magyar-finn legjobb képei

Marco Rossi csapata két győzelemmel zárta a 2018-as évet.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Nemzetek Ligája: Anglia csoportgyőztes, kiestek a vb-döntős horvátok

Harry Kane vezérletével nagy fordítást mutattak be az angolok.

0

Bulvár

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

blogmorzsák

Ritkán látott képek az 1965-ös New York-i áramszünetről

A svájci fotós képei közel negyven évig egy dobozban hevertek, csak 2004-ben kerültek elő.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Amitől úgy fél tőle a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Szuperhős-bohóckodás helyett a valóság

Kemény borítós, durva nyelvezetű neo-noir képregény, a Marvel és a Netflix Jessica Jones-sorozatának ihletője.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

5 érdekesség Kossuth Lajosról

Történelmünk egyik legkiemelke­dőbb alakjának életútjában sok érdekesség bújik meg. Ezek kö­zül ötről talán nem is olvastál.

Gördülő elegancia: Avions Voisin C28 Cabriolet

A zseniális műszaki megoldáso­kat a legszebb karosszériafor­mák­kal ötvözték. A C28 típusból csupán négy darab készült.

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

A Black Friday pszichológiája

Egy kis önismeret, egy kis önura­lom és utána indulhat a buli.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni vele. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0