Ezt olvasta már?

Kiemelten ellenőrzik az online kereskedőket

A NAV baranyai munkatársai február 18. és 24. között Beremenden, Harkányban, Komlón, Lánycsókon, Mohácson, Siklóson, valamint a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzé...

0

Mi történik ma Pécsett - szeptember 27.

Szeptember 27-én 19 órakor a Kodály Központban kerül sor a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.


hirdetés

Díjátadó

Tisztelettel meghívjuk 2014. szeptember 27-én 19 órára a Kodály Központban a XVIII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjét megelőző díjátadásra, ahol Páva Zsolt polgármester átadja Pécs Város elismeréseit, a Breuer Marcell és a Csikor Kálmán díjat.

Egy kis pécsi zene

Szeptember minden hétvégi napján, azaz péntek-szombat-vasárnap 16 órakor 20 perces minikoncert lesz a Városháza erkélyén. Csak úgy, csak azért, hogy szóljon a zene Pécsett, ahol egyébként is mindig jelen van, ott van a muzsika.

Negyedik hétvége:

szeptember 27. - Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

Konferencia

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete 2014. szeptember 26-27-én immár 9. alkalommal rendezi meg a Pécsi Sürgősségi Napok konferenciát, melyen a sürgősségi ellátás aktuális kérdései kerülnek terítékre. A szakmai rendezvény az idei alkalommal az „Acut vascularis történések sürgősségi ellátása” témakör köré szerveződik, két napon keresztül, hazai és külföldi neves előadók bevonásával. A péntek délelőtti előadások végén (várhatóan 12 óra magasságában) bemutatják a magas kockázatú fertőző betegek ellátása során – így az ebolás betegek esetében is – használatos védőfelszerelés gyakorlati használatát, melyet szakszerű magyarázat követ. Ezt a felszerelést hazánkban már az elmúlt napokban is alkalmazták a mentők a budapesti ebola-gyanús nigériai beteg esetében.

Időpont: 2014. szeptember 26. 10 óra – 2014. szeptember 27. 14 óra

Helyszín: 1. nap: Palatinus Hotel; 2. nap: PTE Egészségtudományi Kar Pécs, Vörösmarty u. 4.

Őrtüzek a Mecsekben

Több, mint hetven évvel ezelőtt gyújtottak először tüzet civil szervezetek a Mecsek csúcsain, hogy az összefogás erejét és a Mecsek szeretetét hirdessék. Felelevenítve a hagyományt, szeptember 27-én, mecseki és pécsi civil szervezetek, szerveződések gyújtanak tüzet a tervek szerint a Zengőn, a Misinán, a Tubesen és a  Jakab hegyen, valamint közös nyilatkozatot tesznek közzé Őrtüzek a Mecsekért, a Mecsek érték címmel, amelyben kinyilvánítják az itt élők önrendelkezési jogát és megfogalmazzák az Őrtüzek üzenetét.

Tűzgyújtás időpontja: 18 óra

Bővebb információk és csatlakozás:
*Tubes - Vicze Csilla pécsi lakos 30/385-0953
Találkozó: 17 óra Tubes alatti parkoló

*Jakab hegy - Bognár Hajnalka istenkúti baráti közösség - 30/769-4878
Találkozó: 15:30 Égervölgy, majd 16 óra Éger tető

*Zengő - Böröcz István Pécsváradi Baráti Kör - 70/370-1288
Találkozó: 15 óra Kossuth tér

*Misina - Tóth Márton LÉTRA csoport - 70/674- 4793
Találkozó: 16 óra LÉTRA Pécs, Vince u. 11-13.

Kocsival érkezők egyéni szervezésben.
Esős időben a csoportok vezetői döntenek, hogy mennek, vagy nem mennek, így őket kell hívni, ha valaki bizonytalan, és folyamatosan érdemes figyelni az esemény facebook oldalát a friss információkért.

https://www.facebook.com/events/719536744793784/?fref=ts

Felvonulás

Páva Zsolt polgármester és Bódis József rektor 2014. szeptember 27-én, szombaton este 19.45-kor köszönti az itt tanuló magyar és külföldi diákokat a Szent István téren. Ezt követően az érdeklődők részt vehetnek az IrányPécs által szervezett magyar-angol nyelvű Fáklyás városnézésen Pécs belvárosában

Útvonal:

-          Dóm tér

-          Székesegyház

-          Középkori Egyetem

-          Káptalan utca

-          Szepesy utca

-          Széchenyi tér (fáklyák leadása: Tourinform iroda)

Gyakorlat

Baranya megye valamennyi járásában megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. 2013-ban a horvát-magyar katasztrófa-felszámolási és együttműködési gyakorlat keretén belül lezajlott a szervezetek rendszerbeállító gyakorlata.

A mentőcsoportok idei felkészítésének célja a Nemzeti minősítés kritériumainak teljesítése. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság együttműködési gyakorlatának keretén belül megtervezett minősítő gyakorlat olyan árvízi helyzetet feltételez, amely a valós végrehajtási körülményeket szimulál, valós helyszíneken, valós együttműködő állami és civil szervekkel, valós irányítási eljárásrendek mellett.

A gyakorlat keretében árvíz-védekezési műveletek elvégzésére, szivattyúzásra, vízkormányzásra, a veszélyeztetett lakosság kimenekítésére, mentésére (vízi-mentésre, alpin-mentésre), és eltűnt személy keresésére is sor kerül.

A gyakorlaton a tíz járási mentőcsoporthoz az Egerági Önkéntes Mentőszervezet és a Misina Mentőcsoport is csatlakozik, összesen közel ötszáz résztvevője lesz a szombati napnak.

A gyakorlat helyszíne: Drávaszabolcs, 05.02 Drávaszabolcsi Árvízvédelmi Szakasz (45°47'26.4"N  45.790661, 18°12'13.6"E 18.203787)

A gyakorlat időpontja: 2014. szeptember 27. (szombat)

8:00 Ünnepélyes polgári védelmi eskütétel

09:00-13:00 Minősítő gyakorlat

Kiállítás

Szirtes János jubileumi retrospektív kiállítása

Helyszín: Zsolnay Negyed – Pécsi Galéria m21

Időpont: szeptember 27. – november 23.

Szirtes János a 80-as évek óta meghatározó alakja a hazai kortárs művészeti életnek. Szerteágazó művészetét – legyen szó performanszról, festészetről, fotó- vagy videóművészetről – az alkotás, mint akció alapgondolata határozza meg.

A négy évtizedre visszatekintő életművet egy sajátos Gesamtkunstwerkként is értelmezhetjük, melynek eklektikáját a személyes jelenlét intenzitása fogja össze és emeli egy komplexebb, az esztétikai ábrázolás határain túli elemi szintre.

Gyerekeknek

10.00 Szivárványhinta - Csecsemőszínház 0–3 éveseknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kamaraterem

10.00 Mesekuckó

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Mesekuckó

14.30 Varázsóra – Ütköző golyóktól az ütköző atomokig

Zsolnay Negyed – Látogatóközpont – 24-es terem

16.00 Terülj, terülj, asztalkám! - Bábelőadás 4 éven felülieknek

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház

17.00 Bábkészítő foglalkozás

Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház – Kézműves terem

Színház

19.00 Én és a kisöcsém -  operett-bohózat két felvonásban, PNSZ

A Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója, közreműködik a Pécsi Szimfonietta.

Koncert

XVIII. Európai Bordalfesztivál

19:00 | Kodály Központ

Az esten 16.30-tól villányi borászok tartanak bormustrát csúcskategóriás boraikból, melyet 19.00 órától vidám hangulatú gálahangverseny követ. A bordal történetét az antikvitástól datáljuk, a borfogyasztást kísérő felfokozott érzelmek már az ókor lírikusait is megihlették. A műfaj a magyar irodalomban és a zenében főként a 19. században vált különösen népszerűvé. A hangversenyen a zenetörténet legjelentősebb bordalaiból hallhat válogatást a közönség.

A koncert a Pécsi Férfikar Alapítvány és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában valósul meg.

Fesztivál

Ars Sacra Fesztivál

SZEPTEMBER 27. (szombat) Középkori Egyetem, 14.00

Idegenvezetés a Középkori Egyetem falai között

Pécs középkori egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapították, az oklevél tanúsága szerint az egyetem működését V. Orbán pápa Nagy Lajos király kérésére engedélyezte. A nemrég felújított és 2014. márciusától látogatható épület ingyenes megtekintésére az Ars Sacra Fesztivál két alkalommal biztosít lehetőséget: az érdeklődőket szeptember 21-én és szeptember 28-án 14 órakor várjuk az idegenvezetéssel egybekötött egyetemlátogatásra. Az idegenvezetések a Cella Septichora Látogatóközponttól indulnak.

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 18.00

Dr. Heidl György eszmetörténész előadása: Teológia és művészet – egy ókeresztény szarkofág üzenete

Az előadás a Vatikáni Múzeum szarkofággyűjteményének egyik szépen faragott mesterművét mutatja be, amelyet "dogmatikus", "két Szövetség", "Szentháromság" szarkofágként is említenek. Vajon helyesek ezek az elnevezések? Mi a szarkofág képeinek üzenete?

SZEPTEMBER 27. (szombat) Dóm-kőtár, 19.00

A Hírës Pannónia Régizenei Együttes koncertje

A pécsi Hírës Pannónia Régizenei Együttes 2002-ben alakult. Elsősorban magyar régizenét, azon belül is a régi századok egyházi muzsikáját játsszák. A 16-19. század főleg katolikus, kisebb részt református, evangélikus, unitárius templomi és közösségi énekeiből álló latin és magyar repertoár később fokozatosan egészült ki nyugat-európai régizenével, valamint magyar és európai táncokkal. A koncert első felében nyugat-európai egyházi énekek szólalnak meg a 11-14. századból, a második részben pedig magyar énekek a 15-18. századból.

 

Pécsi Napok

10.00 Térjen be a mi utcánkba! - X. Falusi Turizmus Utcafesztivál

16.00 Temesvári Big Band fellépése

19.00 Swing & Wine (dj)

20.00 Fáklyás városnéző séta

21.00 DJ POZSI & MEDGYA (visual dj set)


Jubileumi Évadzáró Fesztivál

25 éves a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed - Bóbita Bábszínház
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Három negyedik hely után összejött a vb-győzelem Kristoffersennek

Hirscher végzett másodikként, Pinturault-é a dobogó harmadik foka.

Gigantikus borkóstolás a Millenáris parkban

Hazai és külföldi borászatok különlegességeit is megkóstolhatjuk.

Az MNB meghosszabbította a betétkifizetési korlátozást az NHB Banknál

A bank likviditási helyzetének rendezése érdekében.

Szijjártó bekérette a budapesti svéd nagykövetet

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter...

8 dolog, ami arra utal, nagyon tetszel neki

A szavakon túli, non-verbális kommunikáció pl. gesztusok, mimika, testbeszéd sokat elárul az emberekről. Például azt is, hogy ki az, aki...

"A pasim a nyaralásunkon rúgott ki - életem legklasszabb utazása lett, egyedül"

'Tíz nap után közölte, hogy még csak egy kontinensen sem akar velem lenni. Felrakott a vonatra, és akkor valami váratlan történt.'

Összefut a nyál a szádban a KFC legújabb szendvicsétől

Igazán érdekes és ízletes szendvicset mutatott be a Kentucky Fried Chicken. A híres zinger szendvicset mostantól sajtos makarónis buciban...

Mintegy kétezer embert küldtek el ettől a kínai cégtől

Az autómegosztó Didi dolgozóinak 15 százalékát építette le.

Először jutott a négy közé a Dabas a férfi kézilabda Magyar Kupában

A sok sebből vérző Ferencváros nem tudta tartani a lépést a hazaiakkal.

Pilát Gábor: "A párkapcsolat elbutít?

Tabuk nélkül a párkapcsolatról.

Annyira részeg volt, hogy nem emlékszik, miért fenyegette bombával a rendőröket

A 28 éves Steven Lambert csak egy dologban biztos, mégpedig, hogy túl sok sört ivott november 29-én. Arra azonban nem emlékszik az egy...

0

Sport

A BATE csodát tett az Európa-ligában, újra

A BATE nemcsak a Vidi tudja elverni, hanem az Arsenalt is.

Hosszú Katinka lélegzetelállítóan nézett ki az Év sportolója gálán - fotó

A győri kézis lányok is lenyűgözően elegánsak voltak.

Hosszú Katinka üres kézzel távozott, három díjat ért a téli olimpiai arany

Kozák Danuta és a short track csapat tagjai voltak az Év Sportolója gála nagy nyertesei.

Óriási küzdelmet folytat a betegségekkel: az orvosok is csodálják a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilab...

Budapest Nem vesztette el kiváló humorérzékét és életvidámságát Kárpáti György (83), a Nemzet Sportolója erről testközelből bizonyosodott meg a Blikk.

Minden idők egyik legjobb nehézsúlyúja a KO-gép ellen

Nem túlzás a cím, visszatér Cain Velasquez, ráadásul egy nagyon várós, és számára veszélyes meccsen Ngannou ellen.

Egy napon született két gyereke, két különböző nőtől a holland focistának

A játékos nem biztos benne, a bíróság már annál inkább.

Komoly kritika érte Hosszú Katinkát

Komoly kritikát fogalmazott meg Hosszú Katinkáról az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor.

Aláírt a Honvédhoz, majd kölcsönadták

Ketten távoztak Kispestről.

Kozák Danuta és Liu Shaolin Sándor 2018 legjobbja

Magyarország első téli olimpiai aranyérme, a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó pjongcsangi sikere három díjat is ért az Év Sportolója Gálán.

Fucsovics elképesztő fordítás után negyeddöntős Rotterdamban

A magyar teniszező újabb top 20-as játékos ellen győzött.

Kellemetlenül intim helyzetbe került Modric és De Jong

Egyikük sem élvezte az Ajax-Real Madrid BL-nyolcaddöntő odavágója után történteket.

0

Bulvár

Zsákokban, koporsókban, hullák alá rejtve csempészte ki a gyerekeket az ápolónő

Elengednéd a gyerekedet egy idegennel, ha azt állítaná, úgy életben marad?

A kormány üzent: lehet, hogy ki kell igazítani a nyugdíjakat

Óvatosan elkezdték kommunikálni, hogy nagyobb lehet az infláció, mint tervezték.

Itt a drámai bejelentés az időjárásról

Kialakult az a jelenség, amelynek heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában van oroszlánrésze, de hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Napi horoszkóp február 15.: a Szüzekre új kihívás vár, a Vízöntőket pozitív csalódás éri

A hét utolsó munkanapján is érdemes a horoszkópod elolvasni, izgalmas részleteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Egy elveszett világra bukkantak az Arktiszon

Gyönyörű az úttalan rengeteg, ujjong lelkem a parton egyedül; egy társaság van, hol nem szenvedek: a mély tenger, hol az ár hegedül. Embert meg nem vetek, de a természethez vagyok hű.

Széttette a lábát

Miley Cyrus kinek szexizne, ha nem a férjének. Ez alól persze kivételek a koncertek.

Nagy döntést hoztak: Zsüliett miatt válik ketté a Fásy család

Fásy Ádám kettéosztotta a családi vállalkozást, így egyszerre két rendezvényen is részt tudnak venni. A zenész bízik lánya rutinosságában, ezért Zsüliett a nyíregyházi Böllérfesztivált már egyedül fogja vezetni.

A WC-ülőkét ezért kell mindig lehajtani

Az öblítés során kórokozók hada kerül a levegőbe, ami könnyedén megbetegíthet.

A savlekötők meglepő mellékhatásai

Mivel a savlekötők vény nélkül is elérhetők, sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy szinte bármilyen hosszan, illetve mennyiségben biztonságos a használatuk. De ha nem elég körültekintően szedjük őket, akár komolyabb mellékhatásaik is lehetnek.

Új kötelező felszerelés jön az autókba

Az autmatikus vészfékező rendszert várhatóan 2022-től kötelezővé teszik az új autóknál.

Felbontotta jegyességét a sztárpár? Nagyon úgy fest, hogy gondokkal küzd a híres páros

A legfrissebb hírek szerint Lady Gaga és vőlegénye problémákkal küzdenek, és egy ismerőse szerint emiatt már szakítottak is!

Rabszökés Budapesten. Életveszélyben az elfogott fegyveres

A rendőrség elfogta az elítéltet, aki miután a Fővárosi Törvényszéken őrétől fegyvert szerzett, beszállt egy autóba, és annak utasával együtt elmenekült. A rendőrség nagy erőkkel eredt a nyomába, tüzet is nyitottak a férfira. A lövöldözés után a rendőrök elfogták, majd életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították.

blogmorzsák

A legőrültebb autós szabályok

Összegyűjtöttük egy csokorra valót a legelvetemültebb/legmeghökkentőbb/legszokatlanabb szabályokból, amikkel az autósok a nagyvilág útjait járva találkozhatnak. Lássuk hát!

A családok éve után jön a családok átverésének éve

Egy biztos: 10 év múlva bölcsődék helyett haj­léktalanszállókat és árvaházakat építünk majd.

Hogyan ússzuk meg a szabálytalan parkolás miatti bírságot?

Szabálytalan parkolás miatt csaknem kéttucatnyi autóst – köztük egy mozgássérültet – jelentett fel valaki az egyik fővárosi kerületben.

Az Akadémia is belehal majd

Szerencsés az a nép, amelyik hihet a politikusainak, és szerencsétlen, amelyik nem.

Ami legyőzte a kereszténységet: a Fidesz-hit

A hit alapú szervezés jóval pontosabban számol a szavazók átlagos képességeivel és igényeivel, plusz a szavazói tömeg nyelvével.

Ki mondta, hogy az önfej­lesztéshez mindig csinálni kell valamit?

Az önfejlesztés néha csoki, prosecco vagy hogy nem mosok hajat egy hétig.

A Lufthansa és a beperelt utas esete

Nagyot ment a hír, hogy egy utasát beperelte a Lufthansa, mert 2000 Eurót spórolt.

9 apróság ami életet menthet!

Amikor a pillanat tört része alatt kell helyes döntést hoznunk.

Mr. Kondom elbűvölő története

Egy ember, aki 40 év alatt egy egész országot mentett meg. Kétszer.

A magyar, lengyel, ro­mán és török rendszer rákos veszély a NATO számára

Amerika félrenéz, amikor a demokrácia súlyos kelet-európai bajairól van szó.

Nyálas és nyálmentes programok a hétvégére

Szakítás dalban, farsangi jelmezbál és elképesztően egzotikus reggeli az eheti programajánlóban.

0


0