Ezt olvasta már?

A hétvégén kiderült, valóban kevés a játékvezető

Mivel november 10., szombat munkanap volt, az amatőr labdarúgó-bajnokságok valamennyi mérkőzését vasárnap rendezték, ami fokozottan rávilágított egy problémára, a...

0

Mi vár Pécsre 2018-ban?

2009 óta nincs könnyű éve Pécsnek, de ennek ellenére komoly sikereket ért el a város – mondja a pécsi polgármester az okpecs.hu-nak adott év végi interjújában. De mi vár Pécsre 2018-ban?


hirdetés

– Nehéz vagy könnyű év volt ez Pécs számára?

– A 2009-es időközi polgármester-választás óta nem beszélhetünk könnyű feladatokkal jellemezhető évekről Pécs esetében. Azon túl persze, hogy örömteli: 2009 óta több mint 100 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Pécsett. Ezen programok megvalósítása folyamatosan nagy terhelést jelent a korábban már amúgy is jelentős létszámcsökkentésen átesett városházi apparátusnak. Idén kiderült az is, hogy a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzete túlnyomó részben a korábbi városvezetések elhibázott gazdálkodása, kötelezettségvállalásai és intézkedései nyomán jelentős konszolidációra szorul.
Nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a konszolidációt az önkormányzat kormányzati segítség nélkül, egymaga a továbbiakban nem képes megvalósítani.
Kemény tárgyalásokat folytattunk ezért a kormányzattal, amely az elmúlt 8 és fél évben folyamatosan mellettünk állt. Egy mindenki számára megnyugtató megoldással támogatásban részesül Pécs, így végleg leszámolhatunk a múlttal, s lehetőséget kapunk az elrugaszkodásra.

Mi volt a három legpozitívabb történés 2017-ben? Mire a legbüszkébb?

– Nagy öröm volt látni azokat a bölcsődés, óvodás gyerekeket és szüleiket, akik birtokba vehették az első felújított intézményeket. Talán kevesen tudják, de volt olyan uránvárosi óvoda, ahol az ötvenes évek óta nem történt komolyabb felújítás, az intézmények nagy részéhez pedig 30-40 éve nem nyúltak hozzá. Ezért döntöttünk úgy, hogy első körben közel 2 milliárd forint értékben közel 20 bölcsőde és óvoda teljes rekonstrukcióját hajtjuk végre. A Viessmann német vállalat új szereplőként jelent meg idén a pécsi munkaerőpiacon és az IT Services Hungary, a dohánygyár is jelentős létszámemelést volt képes végrehajtani.
Ezekkel több száz új munkahellyel lett több Pécsett, mint 2016-ban. Remélem, hogy a tendencia jövőre még nagyobb ütemben folytatódik.
Büszkék lehetünk arra is, hogy ismét városunkban üdvözölhettük a nyáron Placido Domingót, minden idők egyik legnagyobb operaénekesét.

Mi az a három, amit negatívnak ítél, és amin feltétlen változtat a jövőben?

– A munkaerőpiac területén mindenképpen szükséges további fejlődés, ezért a kormánnyal közösen azon dolgozunk, hogy az ipari parkba és az épülő üzemcsarnokokba új szereplők érkezzenek.
Pécs és Baranya számára is kulcsfontosságú, hogy az ipar erőre kapjon.
Nem rajtunk múlik elsősorban, de szükség lenne az ellenzék, különösen a szocialisták önmérsékletére. Miattuk van ma is nehéz helyzetben Pécs, ennek ellenére ahelyett, hogy csöndben maradnának, lejárató kampányt folytatnak ellenünk. A harmadik negatív élményem az volt, amikor nemtelen támadások értek bennünket a nyáron, miközben éppen a kormányzattal tárgyaltunk Pécs jövőjéről.

Hogyan állnak a kiemelt projektek?

– A vásárcsarnok esetében hónapokon belül indulhat a kivitelezés, a forrás már a rendelkezésünkre áll. A Tv-torony környékének rendezése is megkezdődik a jövő év elején, ahogy a kormányzattal közösen hozzálátunk a Déli Ipari Park fejlesztéséhez is. Az élményfürdővel kiegészített multifunkciós sportcsarnok területe mellett már javában zajlik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése. Ez lesz az első beruházás a területen. A nagyobb beruházás a fejlesztés nagyságához mérten lassabban halad, jelenleg a tervezési szakaszban vagyunk, s a költségek számítása zajlik. Bízom benne, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban az a beruházás is megindul.

Mit várhatnak a pécsiek 2018-tól?

– 2018 az elrugaszkodás éve lesz Pécs számára. A kormányzat partnerségének köszönhetően bár feszes és megtakarításokkal tarkított pénzügyé év elé nézünk, városunk lehetőséget kap a jövő építésére, arra, hogy tiszta lappal induljon, s ne legyen szükség a múlt árnyaival való küzdelemre.
A nagyobb beruházások közül ki kell emelni az új belvárosi összekötő út építését, amellyel jelentősen segítjük a forgalmat a Mecsekoldal és a belváros között. Egymással párhuzamosan több nagyfoglalkoztatóval is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, így jó okunk van bizakodni abban, hogy már 2018 első felében újabb több száz munkahely létesítéséről számolhatunk be.

Mi a tétje Pécs, vagyis a város szempontjából a 2018-as választásoknak?

– A választók arról döntenek, hogy a biztonságot vagy a fenyegetettséget választják. Jelenleg már a harmadik migrációs hullám zajlik Európában. Mi, pécsiek megtapasztalhattuk, hova vezet mindez. Másfél éve volt, hogy naponta menekültek ezre utaztak át a városon, s kis híján menekülttábort hoztak létre a város határában.
Választhatunk, hogy vagy megvédjük a városunkat vagy engedjük, hogy mindörökre megváltozzon.
A másik oldalon az MSZP, a DK lebontaná a kerítést, a Jobbik pedig akkor állított ki magáról bizonyítványt, amikor nem szavazta meg a kényszerbetelepítéseket alkotmányban tiltó határozatot. A kisebb pártok szintén elbagatellizáljak a határvédelem fontosságát.

Megszületett a Pécs-Kormány megállapodás a város pénzügyi konszolidálásáról. A Magyar Közlöny részletesen is bemutatja a megállapodást és a legfontosabb feladatokat. Mi lesz az önkormányzati cégek adósságaival?

– A Tüke Busz Zrt-t, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-t és a Biokomot, mint pécsi városüzemeltetési társaságot is bénítják azok a hitelek, amelyeket vagy a szocialista városvezetések alatt kellett felvenniük vagy éppen a szocialisták ténykedései nyomán. Lásd: a kiszervezett városi buszok pótlására felvett kölcsön.
Kormányzati szinten tárgyalunk arról, hogy ezt a helyzetet miként lehet kezelni, a önkormányzat konszolidálása után ugyanis ezen a területen is le kell végre számolnunk a múlttal.

Átalakítják, racionalizálják a városi cégeket jövőre?

– Minden szempontot vizsgálunk, s ennek megfelelően fogunk döntéseket hozni. Az bizonyos, hogy lesz tennivalónk.

Forrás: okpecs.hu0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

A kormányfő máskor rendszerint gondosan karbantartott Facebook oldalán elszabadultak az indulatok, a kommentelők többek közt a...

Most már tényleg hivatalos: Justin Bieber először nevezte feleségének Hailey Baldwint

Hailey Baldwin gyorsan nevet is változtatott Instagramon.

Elképedve találgatják a netezők, hogyan készülhetett ez a különös pite

Hazájában és már az interneten is csodájára járnak a nőnek, aki új szintre emelte a pitesütés mesterségét.

A közjegyzőknél is rendet vág a kormány

Megtörténhet a közjegyzői törvény átfogó felülvizsgálata - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter. Problémát okoz a...

A 7 legcukibb macska a héten

A helyes kis szőrpamacsok tökéletes társaságként jelennek meg mellettünk a kanapén hideg későőszi estéken.

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

A kormányfő máskor rendszerint gondosan karbantartott Facebook oldalán elszabadultak az indulatok, a kommentelők többek közt a...

Bochkor Gábornak rádiós állása is megszűnik

Várkonyi Andreával történő szakítása után, most rádiós állását is elveszíti Bochkor Gábor.

A hős boltos és a három rabló. Megnyugtató videó

A felvétel valahol Nagy-Britanniában készült egy kis üzletről, amelyet három csuklyás rabló ki akart rabolni. Arra nem számítottak, hogy...

0

Sport

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Megszólalt a magyar milliárdos lánya az elrablásáról és arról, hogyan állították talpra a könyvbirodalmat

Matyi Alexandra nevét szinte mindenki hallotta már. Legalábbis a keresztnevét: róla nevezték el az Alexandra kiadót. A kiadót az apja alapította, de ma már Alexandra vezeti. A cég néhány éve nagy bajba került, eltűnt 3 milliárd forint, ám mostanra sikerült kilábalni ebből a helyzetből, sőt, a kiadó ismét a hazai könyvpiac meghatározó szereplőjévé vált. Erről, illetve elrablásáról is beszélt Matyi Alexandra Tordai Istvánnak a 30 milliós Mercedes volánjánál ülve, a Sport Verda Lady legújabb részében. Nézze meg fenti videónkat a hihetetlen történetért!

Elküldhetik a Bayern München puccsistáit, már a lehetséges utódok is megvannak

Egy hete még arról írtunk, hogy a Bayernnél odáig fajult a káosz, hogy a rutinos játékosok egy része az edzőt fúrja. Akkor nem sok jó jósoltunk Niko Kovacnak, most kicsit más irányt vett az ügy.

Luis Enriquének elege lett De Geából

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni vereség után új kapussal számol a kezdőben.

Most mi lesz Hosszú Katinkával? A FINA döntése keresztülhúzta a számításait

Az Olasz Úszószövetség (FIN) a Nemzetközi Úszószövetség szankcióitól tartva mégsem rendezi meg a torinoi versenyt.

Kínos pillanatok a pályán: szurkoló rúgott gólt a magyaroknak az észtek helyett

Budapest Kínos közjáték zavarta meg a MagyarországÉsztország (2-0) Nemzetek Ligája-meccset.

Na ez kínos: ezért ne jógázzunk a kutyánk előtt - videó

Nem mindennapi videó látott napvilágot az egyik videómagosztó oldalon. A videó rávilágított arra, hogy mennyire veszélyes mozgásforma a jóga.

Elhagyta egy játékos a magyar válogatottat

Friss hírek Marco Rossi csapatáról.

Őrült meccsen verte a vb-ezüstérmes a spanyolokat

Spanyolország kétszer kiegyenlített, Horvátország a 93. percben nyerte meg a meccset a Nemzetek Ligájában.

Lionel Messi és a Real Betis elleni fantomgól

Az argentinnak beírtak egy gólt, amit 45 perccel később rúgott meg.

Mi lett vele? Ezzel telnek a napjai, egészségi állapotáról is beszélt a legendás magyar edző

Budapest Garami József (79) közel a nyolcvanhoz is a labdarúgás megszállottja.

Piqué fia gólt lőtt, Shakira nem aprózta el az ünneplést - videó

Sashának a szóló végén nem volt nehéz dolga, de a gólöröm így is zseniális.

0

Bulvár

Durva árzuhanás a Lidlben, Pennyben és Sparban

Lassan indulhat a karácsonyi készülődés. Csapj le a legjobb ajánlatokra, és főzz olcsón finomakat. Mutatjuk, miből válogass ezen a hétvégén.

Anya kitolatott a csoda-BMW-vel a ház elől, óriási sírás lett a vége

Hetekig lázasan fogja pletykálni az egész környék, hogy mi történt.

47 évesen elhunyt a színésznő - 4 gyermeke értetlenül áll a tragédia előtt

Kim Porter tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk.

Ezt az édességet okos mindig magánál tartania - gyógyító.

Kóstolta már a valódi csipkebogyóteát, emlékszik még a megfázás elleni gyógyteák otthonos ízére, ahogy jólesően enyhítették panaszainkat? Ezeket az ízeket és a megkönnyebbülés érzését is felidézheti a Verbena termékek segítségével.

Véget ért ez is. Ördög Nóra férje számolt be róla

Ördög Nóra és családja Törökországban, azon belül is Isztambulban töltöttek pár napot. Felfedezték a várost, de a hajókirándulás sem maradhatott ki. Ám elérkezett az utazás vége, ráadásul Nórit szólította a kötelesség. Siettek haza, hiszen Nórinak ma a Csak show és más semmi színpadán kell tündökölnie.

Megdöbbentő dokumentum került napvilágra: Galambos Lajos bizonyítani tudja, hogy nem lopott

Galambos Lajos tárgyalását elnapolták, ügyvédei nem örülnek, hiszen be szerették volna bizonyítani, hogy Lajcsi ártatlan.

Hatalmasat villantott Horváth Éva. Nem hiszed el, mit mutatott

Horváth Éva és Köllő Babett nagyon dögös produkcióval készülnek a Csak show és más semmi újabb fordulójára. Szexi pillanatokból és fenékrázásból nem lesz hiány. Éva egy popsimutogatós fotóval korbácsolta fel követőinek érdeklődését.

Most jött a hír, műtétje után elhunyt a legendás magyar dalszerző

Elhunyt csütörtökön a legendás magyar dalszerző, Siliga Miklós, akinek halhatatlan alkotásai többek között Poór Péter és Kovács Erzsi, Csongrádi Kata hangján szólaltak meg, és csengenek még ma is ott a magyar táncdalkedvelők fülében.

Elvitték a rendőrök Csukás Istvánt

Zsűrizni vitték a a Rendőrségi Igazgatási Központ épületébe. Csukás Istvánt meglepte, hogy a rendőrségtől keresik.

Simicska-Orbán háború: megszólalt a kirúgott Hír TV-s

A Hír TV volt tulajdonosának, Simicska Lajosnak a visszavonulásáról is beszélt egy interjúban Kálmán Olga. A televízió egykori műsorvezetője utalt arra, hogy az egykori oligarcha azért dobhatta be a törölközőt, mert nem tudta elérni céljait, és értelmetlennek látta a további küzdelmet. Korábban egyik segítője szintén azt mondta, hogy Simicskának nem volt más választása, mint a cégeinek eladása.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 4070 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

Megállítottak a rendőrök egy Lambót, ők sem hitték el, amit találtak

Ha valami ilyesmi kerül elő az utastérből, az több, mint meglepő.

blogmorzsák

Az olasz város, ami megfullad a turizmustól

A világörökség mindent feledtet, még azt is, hogy a tömegtől nem tudsz kettőt lépni és a rendőr sem a büntetésre utazik rá!

"Tartsuk meg a két lépés távolságot!"

Nem hétköznapi látvány, ahogy Macron Trump combján pihenteti kézfejét.

Megfázás vagy influenza?

Nemcsak a nevükben van eltérés, de a tüneteikben és kezelésükben is! Tanuld meg azonosítani őket, hogy tudd, hogyan szabadulhatsz meg tőlük!

Tudod, mit jelent az energetikai tanúsítvány, a szakreferens, az audit?

Segítünk eligazodni az épületek energiafogyasztás-csökkentését célzó szolgáltatások között!

Az újságíró, aki nélkül nem lenne magyar Forbes

Az a fajta magazinos, akinek már óvodában is toll volt a jele? Hogyan jutott el a hírlevél kiküldéstől a főszerkesztői székig?

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót.

A villatörténelmi éjjel, amikor még Greg is újat látott

Olyasmi történt a villában, amit az erotikus filmművészet ked­velői még sokáig emlegetni fognak.

Színészek, akik látványosan unják a Marvel Univerzumot

Bár a nézőknek nagyon bejön ez a marvelesdi a moziban, vannak színészek, akik korántsem lelkesednek érte ennyire.

Mit tudnak Magyarországról Ázsiában?

Két meglepő szó még a tuktuk sofőröknek is beugrik rólunk. Eláruljuk, melyik kettő.

Légi tűzvadászok

Egyes helyeken az oltás leghatékonyabb eszközei ezek a kanadai Canadair által kifejlesztett tűzoltó repülőgépek.

Valami bűzlik a Gruevszki-ügyben

„A kormány emberei zavaros dogokat állítanak a macedón ex-kormányfő menedékjogi eljárásáról. Összevetjük őket a joggal.“

Mik lehetnek 2018 legjobb filmjei?

Íme 8 alkotás, amik az év végi hajrá­ban még átrendezhetik a mezőnyt!

0


0