Ezt olvasta már?

0

Mi vár Pécsre 2018-ban?

2009 óta nincs könnyű éve Pécsnek, de ennek ellenére komoly sikereket ért el a város – mondja a pécsi polgármester az okpecs.hu-nak adott év végi interjújában. De mi vár Pécsre 2018-ban?


hirdetés

– Nehéz vagy könnyű év volt ez Pécs számára?

– A 2009-es időközi polgármester-választás óta nem beszélhetünk könnyű feladatokkal jellemezhető évekről Pécs esetében. Azon túl persze, hogy örömteli: 2009 óta több mint 100 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Pécsett. Ezen programok megvalósítása folyamatosan nagy terhelést jelent a korábban már amúgy is jelentős létszámcsökkentésen átesett városházi apparátusnak. Idén kiderült az is, hogy a pécsi önkormányzat pénzügyi helyzete túlnyomó részben a korábbi városvezetések elhibázott gazdálkodása, kötelezettségvállalásai és intézkedései nyomán jelentős konszolidációra szorul.
Nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a konszolidációt az önkormányzat kormányzati segítség nélkül, egymaga a továbbiakban nem képes megvalósítani.
Kemény tárgyalásokat folytattunk ezért a kormányzattal, amely az elmúlt 8 és fél évben folyamatosan mellettünk állt. Egy mindenki számára megnyugtató megoldással támogatásban részesül Pécs, így végleg leszámolhatunk a múlttal, s lehetőséget kapunk az elrugaszkodásra.

Mi volt a három legpozitívabb történés 2017-ben? Mire a legbüszkébb?

– Nagy öröm volt látni azokat a bölcsődés, óvodás gyerekeket és szüleiket, akik birtokba vehették az első felújított intézményeket. Talán kevesen tudják, de volt olyan uránvárosi óvoda, ahol az ötvenes évek óta nem történt komolyabb felújítás, az intézmények nagy részéhez pedig 30-40 éve nem nyúltak hozzá. Ezért döntöttünk úgy, hogy első körben közel 2 milliárd forint értékben közel 20 bölcsőde és óvoda teljes rekonstrukcióját hajtjuk végre. A Viessmann német vállalat új szereplőként jelent meg idén a pécsi munkaerőpiacon és az IT Services Hungary, a dohánygyár is jelentős létszámemelést volt képes végrehajtani.
Ezekkel több száz új munkahellyel lett több Pécsett, mint 2016-ban. Remélem, hogy a tendencia jövőre még nagyobb ütemben folytatódik.
Büszkék lehetünk arra is, hogy ismét városunkban üdvözölhettük a nyáron Placido Domingót, minden idők egyik legnagyobb operaénekesét.

Mi az a három, amit negatívnak ítél, és amin feltétlen változtat a jövőben?

– A munkaerőpiac területén mindenképpen szükséges további fejlődés, ezért a kormánnyal közösen azon dolgozunk, hogy az ipari parkba és az épülő üzemcsarnokokba új szereplők érkezzenek.
Pécs és Baranya számára is kulcsfontosságú, hogy az ipar erőre kapjon.
Nem rajtunk múlik elsősorban, de szükség lenne az ellenzék, különösen a szocialisták önmérsékletére. Miattuk van ma is nehéz helyzetben Pécs, ennek ellenére ahelyett, hogy csöndben maradnának, lejárató kampányt folytatnak ellenünk. A harmadik negatív élményem az volt, amikor nemtelen támadások értek bennünket a nyáron, miközben éppen a kormányzattal tárgyaltunk Pécs jövőjéről.

Hogyan állnak a kiemelt projektek?

– A vásárcsarnok esetében hónapokon belül indulhat a kivitelezés, a forrás már a rendelkezésünkre áll. A Tv-torony környékének rendezése is megkezdődik a jövő év elején, ahogy a kormányzattal közösen hozzálátunk a Déli Ipari Park fejlesztéséhez is. Az élményfürdővel kiegészített multifunkciós sportcsarnok területe mellett már javában zajlik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése. Ez lesz az első beruházás a területen. A nagyobb beruházás a fejlesztés nagyságához mérten lassabban halad, jelenleg a tervezési szakaszban vagyunk, s a költségek számítása zajlik. Bízom benne, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban az a beruházás is megindul.

Mit várhatnak a pécsiek 2018-tól?

– 2018 az elrugaszkodás éve lesz Pécs számára. A kormányzat partnerségének köszönhetően bár feszes és megtakarításokkal tarkított pénzügyé év elé nézünk, városunk lehetőséget kap a jövő építésére, arra, hogy tiszta lappal induljon, s ne legyen szükség a múlt árnyaival való küzdelemre.
A nagyobb beruházások közül ki kell emelni az új belvárosi összekötő út építését, amellyel jelentősen segítjük a forgalmat a Mecsekoldal és a belváros között. Egymással párhuzamosan több nagyfoglalkoztatóval is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, így jó okunk van bizakodni abban, hogy már 2018 első felében újabb több száz munkahely létesítéséről számolhatunk be.

Mi a tétje Pécs, vagyis a város szempontjából a 2018-as választásoknak?

– A választók arról döntenek, hogy a biztonságot vagy a fenyegetettséget választják. Jelenleg már a harmadik migrációs hullám zajlik Európában. Mi, pécsiek megtapasztalhattuk, hova vezet mindez. Másfél éve volt, hogy naponta menekültek ezre utaztak át a városon, s kis híján menekülttábort hoztak létre a város határában.
Választhatunk, hogy vagy megvédjük a városunkat vagy engedjük, hogy mindörökre megváltozzon.
A másik oldalon az MSZP, a DK lebontaná a kerítést, a Jobbik pedig akkor állított ki magáról bizonyítványt, amikor nem szavazta meg a kényszerbetelepítéseket alkotmányban tiltó határozatot. A kisebb pártok szintén elbagatellizáljak a határvédelem fontosságát.

Megszületett a Pécs-Kormány megállapodás a város pénzügyi konszolidálásáról. A Magyar Közlöny részletesen is bemutatja a megállapodást és a legfontosabb feladatokat. Mi lesz az önkormányzati cégek adósságaival?

– A Tüke Busz Zrt-t, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-t és a Biokomot, mint pécsi városüzemeltetési társaságot is bénítják azok a hitelek, amelyeket vagy a szocialista városvezetések alatt kellett felvenniük vagy éppen a szocialisták ténykedései nyomán. Lásd: a kiszervezett városi buszok pótlására felvett kölcsön.
Kormányzati szinten tárgyalunk arról, hogy ezt a helyzetet miként lehet kezelni, a önkormányzat konszolidálása után ugyanis ezen a területen is le kell végre számolnunk a múlttal.

Átalakítják, racionalizálják a városi cégeket jövőre?

– Minden szempontot vizsgálunk, s ennek megfelelően fogunk döntéseket hozni. Az bizonyos, hogy lesz tennivalónk.

Forrás: okpecs.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Három dolog, amit semmiképp se hagyj ki, ha Münchenben jársz

Gőzerővel közelít az Oktoberfest, és bár tudjuk, hogy a sörivás egy komoly férfi számára egész napos elfoglaltság, azért...

Százak vizslatták, ahogy cickót villant a huszonéves magyar bombázó

A feje búbjától a lába ujjáig 182 centiméternyi látnivaló van Axente Vanessán, de mégis csak egy helyre figyelt mindenki.

Holtpontra jutottak a Brexit tárgyalások

Theresa May szerint holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folyó tárgyalások, mivel az Európai...

Ezek a legjobb dolgok álmatlanság ellen

Növényi hatóanyagok alvászavarra.

Kulcsár Edina miatt veszélybe került a piros csapat?

Bár előnnyel indult a második feladatnak a piros csapat, Kulcsár Edina miatt inkább hátrányba kerültek. Nézd meg, mi történt a főzés...

14 évvel többet él egy magas végzettségű magyar férfi, mint egy képzetlen

Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő a diplomások bérelőnye és elhelyezkedési esélye az alacsonyabb...

Gyurcsány: mindaz, ami ebben az országban történik, az nem európai

Az ellenzék önmagában kevés, csak a nép segíthet megdönteni Orbán Viktor rendszerét - jelentette ki a DK elnöke pénteken Szegeden.

Beismerő vallomást tett egy férfi a soroksári gyilkosság ügyében

Vadonatúj információ került a Ripost birtokába a soroksári futó nő meggyilkolásával kapcsolatban: tegnap reggel jelentkezett valaki a...

Így húzza a magyar gazdaságot az autóipar!

Három látványos grafikonon mutatjuk a legfontosabb adatokat.

Mi lesz a kamatokkal? - Az MNB egyelőre nem számít gyors emelkedésre

Egyszer vége lesz a közel tíz éve tartó fellendülésnek, és akkor a hosszú ideje rekord mélységben lévő alapkamat is emelkedni fog....

Polgármesteri posztra pályázik Hitler és Lenin

Egy Hitler és egy Lenin keresztnevű férfi küzd a polgármesteri székért Yungar perui településen az október 7-i helyhatósági...

Erre figyelj vasárnap Budapesten, ha nem akarsz agyvérzést kapni

NATO futás miatt fennakadások várhatóak több budai úton és utcában. Számos busz- és villamosjáratot is érint a sportrendezvény....

0

Sport

Dzsudzsák nem egyező ambíciókról írt, a holland kérője egy fotóval válaszolt

Dzsudzsák Balázs szeptember 19-én aláírt az al-Ittihadhoz, majd két nappal később közleményben magyarázta meg, hogy miért. Eközben a holland kérője, a Fortuna Sittard az Instagramon üzent.

Dzsudzsák elmondta, miért megy vissza az Emirátusokba

És azt is, hova mehetett volna még.

Akkora gólt rúgott, hogy nehéz jelzőket találni

A Rennes futballistája, Ismaila Sarr élete gólját lőtte az Európa-ligában.

Dzsudzsák Balázs góllal debütált új csapatában

A magyar játékos a szünetben állt be, remekül sikerült a bemutatkozás.

Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

Talán soha nem tudjuk meg, miért, és főleg miért most távozott a szerb, de a hatását sajnos láthattuk az Európa Liga első fordulójában.

Az elmaradt gólok miatt volt feszültség a MOL Vidi játékosaiban

A BATE Boriszov 2-0-ra nyert a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában. Meccs utáni interjúk.

Ha Vettel megtalálja a varázspálcáját, akkor Wéber Gábor szerint ez még nem lefutott idény

Az MTVA szakkommentátora a Klubrádióban volt Hosszabbítás vendége.

A Győr női kézicsapatának korábbi edzője időt és türelmet kért

Ambros Martín nincs könnyű helyzetben, új csapatot kell építenie Rosztovban.

Őrülten jó nő Gulácsi Péter párja - Lessen be egy igazi focistafeleség életébe. - fotók, videó

Gulácsi Péter, a legértékesebb magyar labdarúgó két és fél milliárd forintot ér a foci-piacon. A szakemberek szerint jobb, mint valaha. De nem csak a sportban sikeres, a szerelem terén is nagyon szerencsés.

Autóbalesetet szenvedett a Real Madrid korábbi sztárfocistája

A holland Wesley Sneijdernek pár napig nyakmerevítőt kell hordania.

Rebrov: Hatalmas potenciál van a Fradi játékosaiban

Az ukrán edzőnek azok is bizonyíthatnak, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak.

Hatalmas megtiszteltetés érte Szijjártó Pétert

Óriási megtiszteltetés érte Szijjártó Pétert, azóta is csak erről tud beszélni.

0

Bulvár

Egymilliárd forintba került, mégis alig használható - jönnek a panaszok az e-naplóra

Hiába tették kötelezővé az idei évtől az e-napló használatát az állami intézménynek, az érintettek szerint komoly gondok vannak a súlyos pénzekből készült rendszerrel.

Végig Maddie McCann szülei álltak lányuk eltűnése mögött?

Összeszedtük a 11 éve történt bűntény lehetséges okait.

Viszik a Daciát, mint a cukrot

A francia Renault tulajdonában levő Dacia 211 ezer 962 járművet gyártott az első nyolc hónapban dél-romániai üzemében, 4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte a román autógyártók egyesülete (Acarom).

A váci sofőrrel megtörtént minden autós rémálma, amikor szondát fújt

Ilyet még az intézkedő rendőrök sem láttak.

Taxisok alázták meg Lovasi András kisbabájával utazó feleségét

Földes Eszter csak haza szeretett volna jutni éhes kisfiával a HÉV megállójából.

50 kilót fogyott a magyar tévésztár - Alig ismerni rá az egykor 175 kilós Buday Péterre

Buday Péter új külsővel új életet kezdett, szinte rá sem ismerni.

Kiírták a Barátok közt főszereplőjét - Vele együtt távozik sorozatbeli szerelme is

Kiírták a Barátok köztből a Tóbiást alakító Hajnal Lászlót.

Megrázó részletek: ezért ölhették meg a 49 éves férfit Budapesten

A kordonnal körbezárt területen több eldobott, véres papír zsebkendő is hevert.

Az érintésre is halált okozó port ők hozatták Budapestre

A már érintéssel is halálos méregnek számító kábítószer Budapestre szállítását megrendelő, azzal kapcsolatba hozható személyek fényképét közzé tette a rendőrség.

Kíméletes és hatékony eljárás a visszerek ellen

A test leggyakrabban a nem megfelelő terhelésre valamilyen betegség kialakulásával reagál. Ilyen a visszeresség is, ami kezdetben csak kellemetlen, később fájdalmas és csúnya, végül pedig akár trombózishoz vagy lábszárfekélyhez is vezethet.

blogmorzsák

Mozgással a problémák ellen

Az aktivitás minden életkorban és élethelyzetben hasznos. Nemcsak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a már kialakult problémák enyhítésére is kiváló.

Hogyan hazudik az Origo?

A Helsinki Bizottságot azzal vádolja az Origo, hogy segített védelmet kapni a később nemi erőszakkal gyanúsított afgánnak. Nem segített.

Ez most már tényleg a nyár vége

Utánanéztünk, milyen programokon érdemes az utolsókat izzadni.

Az állatkerti belépő, mint érdekvédelmi eset

Nincs törvényi kényszer a fogyatékos emberek kedvezményes belépésének a biztosítására?

Pokolba az oktatással!

Miért kell egy másodikos energiáit kiszipolyozni?

Pénzmegvonás jöhet a Sargentini-jelentést lejárató kampány miatt?

Most vizsgálják egy támogatás-csökkentés jogi lehetőségeit.

Jó munkához és idegesítő eljáráshoz idő kell!

3 évbe telt, mire a Vízművek regisztrálta a lakás új vízóráit, de utána bezzeg felpörögtek az események!

Gyurcsány Ferenc elmúlt hete

Erre a hétre nem volt senki felkészülve. Se az ország, se mi, se maga Gyurcsány Ferenc.

Budapest-imázsfilmet kaptunk ajándékba

A Kusturica-filmek világsztárja óriási hajós bulit csapott a Parlament előtt.

Mit tegyünk, ha a miniszter­elnö­köt neander­völgyivé változtatták?

Grimstad hősének különös módszerekkel kell megmentenie a hazáját.

A "Zsírégetés" mítosza

Egy egész iparág épült erre a fogalomra.

10 holtbiztos tipp, amivel jó áron adhatod el a lakásod

Dübörög az ingatlanpiac. Min­den­ki szeretne jó áron venni és jó áron túladni a házán, lakásán.

0


0