Ezt olvasta már?

0

Milyen lesz az új pécsi Vásárcsarnok? - videó

Elbírálták az új pécsi Vásárcsarnok tervpályázatait, most megmutatjuk önöknek, mire számíthatnak, ha elkészül a beruházás. Dr. Tóth Zoltán, a zsűri elnöke szerint nehéz feladatuk volt, hiszen sok nívós elképzeléssel találkoztak.


hirdetés

A kiírás sok szempontból komoly feladat elé állította a pályázó csapatokat, hiszen egymással szorosan összefüggő városépítészeti és építészeti kihívások rendszerére kellett megoldást találniuk. Annak ellenére, hogy az I. díjat a Bírálóbizottság nem adta ki, mert nem talált olyan pályamunkát, amely maradéktalanul kielégítené a Kiíró által megfogalmazott elvárásokat, a tervpályázat eredményes volt és a pályamunkák igen sok hasznosítható javaslatot tartalmaznak. A Kiíró által meghatározottak figyelembe vételével három II. díjat, egy III. díjat ítélt oda, továbbá öt pályaművet javasolt megvételre, melyből kettő pályamű esetében a kiemelt megvételt javasolt. A Közgyűlés 350/2015. (11.19.) sz. határozatával elfogadta a Bírálóbizottság által tett szakmai javasoltakat a továbbtervezés terén.

II./ díjas pályaművek:

11./ sz. pályamű

Név: Csatai Építész Iroda Kft.

Építészet: Az épület megközelítése, környezeti kapcsolatai kedvezőek. Az alaprajzok funkcionálisan jól működnek, átlátható, tiszta szerkesztésűek. Az épület építészeti megjelenése egyszerű, világos, és nagyvonalú elképzelést mutat.

Zólyom tömb: A Zólyom tömb kialakítása már az első ütemben is fegyelmezett rendet mutat, amely elsősorban a vásárcsarnok elhelyezése és térszervezése révén alakul ki. A mai vásárcsarnok helyén kialakuló vegyes használatú tér arányai kedvezőek.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere, tengelyképzése, csatlakozásai átgondoltak, logikusak, a tervezési terület megközelítési vizsgálata részletes.

16./ sz. pályamű

Név: Gettoplan Bt. Getto Tamás

Építészet: Az épület építészetileg magas színvonalú, hangulatban megidézi a korai modernizmust. Kellemes térarányú, közönségforgalmi szempontból jól működő csarnoktérre tesz javaslatot. Az épület fő tömege izgalmas megoldást vizionál.

Zólyom tömb: Városépítészeti koncepciója a Bajcsy Zs. út mentén „pécsi léptékű” terek kialakításán alapul, amely koncepciónak megfelelően a tervezett terek elsősorban épületek közötti humanizált terek. E gondolat jegyébe épül be hosszútávon a Zólyom tömb is.

Közlekedés: A tervet a hálózati gondolkodás jellemzi. A város főforgalmi tengelyeivel kapcsolata átgondolt, logikus.

18./ sz. pályamű

Név: A+Építész Stúdió Kft.

Építészet: A vásárcsarnok belső terei működőképesek, funkcionálisan kielégítők. A csarnok nyugati oldalához kapcsolt nyitott piaccal ügyesen fordítja át a belső forgalmat a Bajcsy Zsilinszky utca irányába. Ennek az udvarnak a háromszintes körbeépítésével megfelelő szomszédságot biztosít a megmaradó saroképületnek, ami egyben megoldja a szükséges utcaképi kiegészítést is.

Zólyom tömb: A városépítészeti koncepció logikusan átgondolt, egymás után felfűződő differenciált funkciójú térsorozatot vázol, amely a Széchenyi tértől a majdani IMCS-ig tart. A Zólyom tömb térszervezési rendszere mind rövid, mind hosszútávon fegyelmezetten szerkesztett térbeli rendet mutat. Az elbontásra javasolt vásárcsarnok helyén jó arányú városi tér jön létre, amelynek egy része időszakos piactérként működhet.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere részleteiben átgondolt, hálózatban gondolkodik, figyelembe véve a tervezési terület és a városi főtengely kapcsolatát

III./ díjra javasolt pályamű:

7./ sz. pályamű

Név: Térprofil Építész és Mérnök Iroda Kft.

Építészet: Északi irányból egy vendéglátó egység és a hozzá tartozó kapuzat olyan külső piacteret hoz létre, amely összefügg, de el is határolódik az egyéb külső terektől. Ezzel egy érdekes térhierarchiát alakít ki a külső és belső terek között. Belső terei alaprajzilag jól szerkesztettek, logikus, jó arányú tereket eredményeznek.

Kiemelt megvételre javasolt pályaművek:

4./ sz. pályamű

Név: SAGRA Építész Kft.

Építészet: A Zólyom utcai megmaradó lakóépületet a vásárcsarnok mellé épített „szalagszerű” épületelemmel egészítik ki, ami kellemes piactér kialakulását teszik lehetővé. Az épület városközpont és dél felőli kapcsolatai jók.

6./ sz. pályamű

Név: Hutter Ákos Bede István Veres Gábor

Építészet: A vásárcsarnok felöltését előnyösen a földszinten oldja meg. Az alaprajzi funkcionális kapcsolatai tiszták, átláthatóak.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai átgondoltak, logikusak, számos egyedi és jó megoldást tartalmaznak.

Megvételre javasolt:

8./ sz. pályamű

Név: M Mérnöki Iroda Kft.

Építészet: Az épület bejáratát északról és délről biztosítják, a csarnok árufeltöltését pedig keleti oldalról, ami jó megoldás. A REL működése jónak mondható. Az épület tömegképzése, homlokzatai jól megoldottak, felülvilágítói logikusak, megvilágítják a csarnokteret, az épület szellőzését biztosítják.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai, parkoló terei egyedi megoldásokat tartalmaznak.

10./ sz. pályamű

Név: Aspectus Architect Zrt.

Építészet: A pályázók a tervezett vásárcsarnok épületét a meglévő buszpályaudvartól délre helyezik. A meglévő, megmaradó „L” alakú épületegyüttest egy másik „L” alakú épületszárnnyal megnyugtatóan bezárják. Az árufeltöltést a földszinten oldja meg, ami előnyös és működőképes. A csarnok közösségforgalmi szempontból tisztán rendezett.

13./ sz. pályamű

Név: APM Consulting Kft.

Építészet: Az épület külső, fő kapcsolati irányai megfelelőek. Alapelvi elrendezése logikusan szerkesztett, működőképes. Tömege egyedi formanyelvet képvisel, a színes Zsolnay tetőcserép alkalmazása autentikus.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai átgondoltak, működőképesek.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Markos György: Soha többé nem állok színpadra

A legendás humorista 73. születésnapján beszélt arról, hogy eldöntötte: befejezi pályafutását. Nehezen szánta rá magát, végül...

Borzasztóan fáj, hogy hülyének néznek - Felháborító ítélet született Kefirék kártérítési perében

Siófok Felháborító ítélet született így foglalta össze a Kecskés család, amely közel három éve kártérítési pert indított a...

Ennyiért mehetünk ma Magyarországon luxuselvonóra: hoteleket megszégyenítő körülmények között, teljes anonimitásban gyógyulhatnak a függők Nógrádgárdonyban

Nógrádgárdony Zsúfolt, omladozó falú kórtermek helyett sokcsillagos hoteleket megszégyenítő luxusban születhetnek újjá a...

Badacsonyi borászgyilkosság: Nagyon sajnálom, hogy részese voltam a történteknek - Megtörte a csendet az egyik vádlott, újabb részletek derültek ki a végzetes éjszakáról

Badacsony S. Norbert (29), a badacsonyi gyilkosság egyik vádlottja úgy döntött, megtöri a csendet, és a Blikknek elmondja, szerinte mi...

Óvatos optimizmus

Ahhoz a kétségtelen örömhírhez, miszerint a magyarfaló Petro Porosenko exelnök sleppje sejthetően megint nagyot bukott, tartozik egy rossz...

A gyászoló család döbbenetes állítása: Öngyilkosságnak álcázták Sarolta megölését

A nyomozás szerint saját életét oltotta ki a 22 éves debreceni nő, családja azonban biztos abban, hogy megölték. Azt is sejtik, ki a...

Kutyagyilkosság: Kitették a netre a panziós fotóját

A gyanú szerint a panzió tulajdonosa mért halálos ütést a yorkshire terrierre.

Elfogyó Európa

Németországban a német etnikumú népesség valójában már a hetvenes évek óta csökken

A Liberálfasizmus Könyve

Ez aztán tényleg olyan könyv, amely a neoliberális baloldal szerint nem is létezhet. Ideológus, politológus és párttag sem vagyok, ezért...

Ausztria veszi tőlünk a legtöbb szarvasmarhát

Az unió marhahústermelése várhatóan7,9 millió tonna körül alakul idén

0

Sport

Egy csaló kínai szupersztár miatt óriási balhé van a vizes-vb-n

Bohus Richárd felfoghatatlan körülmények között jutott tovább, Késely Ajna újabb egyéni csúcsot úszott.

Így rejtette el a Népsport Kocsis Sándor halálhírét

Egy ifjúsági asztalitenisz Eb-ről szóló tudósításába dugták el a hírt.

"Zidane egy szégyen"

Megkezdődött az adok-kapok: Gareth Bale ügynöke nekiment Zidane-nak a francia kijelentései miatt.

Megvan a Fradi ellenfele, ha továbbjut a Valletta ellen a BL-ben

Megvolt a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének sorsolása Nyonban, a Fradinak a horvát vagy a grúz bajnok jöhet.

Meghalt a háromszoros Grand Slam-győztes teniszező

Az ausztrál Peter McNamara párosban aratta legnagyobb sikereit.

Kozma Dominik is beleszállt a kínai világbajnokba: Ezt az embert ignorálni kell

A kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján nagy port kavart, hogy a férfi 400 méter gyorson ezüstérmes ausztrál Mack Horton az éremátadást követően nem volt hajlandó felállni a dobogóra, hanem letérdelt, így tiltakozva a pályafutása során sokadik alkalommal doppinggyanúba keveredett kínai Szun Jang győzelme ellen.

Üzent a doppingteszten megbukott kajakosnak Dombvári Bence

Üzent Takács Tamarának, az eltiltott kajakosnak Dombvári Bence.

0

Bulvár

Mikor locsoljunk? Növényeid hálásak lesznek, ha betartod ezt a pár alapszabályt

Cikkünkből kiderül, hogy mikor locsoljunk, és mire figyeljünk oda öntözés közben, hogy kertünk minél tovább szép lehessen.

Cukros víz, elsikkasztott arany óra, mellbimbónyomkodás, indokolatlan inkubátor - történetek az újszülöttosztá...

Sok anyuka a szülés után éli át az első kórházi tartózkodás élményét. Ez már önmagában nehéz helyzet, és a rendszer általában még inkább megnehezíti a dolgukat. Megdöbbentő, nyomasztó és kínunkban nevetős sztorik az újszülöttosztályról.

Egy csaló kínai szupersztár miatt óriási balhé van a vizes-vb-n

Bohus Richárd felfoghatatlan körülmények között jutott tovább, Késely Ajna újabb egyéni csúcsot úszott.

Hatgyermekes édesapa halt meg szörnyű balesetben a strandon

"A partnerem, a szerelmem és az otthonom halt meg..."

Az 5 legjobb kutyafajta idősebb emberek mellé: ők tényleg nyugodtak és ragaszkodóak

Egy aktív, állandó mozgást igénylő kutya nem túl jó választás az idősebb emberek mellé, akárcsak a nagyon makacsak sem. Ezért nem mindegy, mit választotok.

Ennyi ideig szeretnek szexelni a nők

A nők alapvetően a szex minőségét részesítik előnyben, az aktus hosszával szemben. De még így is jóval többre vágynak mint amennyire a férfiak átlagosan képesek.

Most lefelé hullámvasutazik a benzin és a gázolaj ára

A Mol 6 forinttal csökkenti a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

Rövidnadrágot vett fel a 19 éves lány, csúnyán megalázták

Jenna érthető módon többet nem akar visszatérni arra a helyre, ahol beszóltak neki.

Ő a leghülyébb Audi A8-tulaj, vita nincs

Akár a quattro-hajtás szükségességét is reklámozhatná a fennakadt A8-as Audi, bár akkor talán nem kéne szétrúgnia a vezetőjének.

Mi lehet kurvásabb a 30-as rappernő fenekénél?

Százötvenhét centiméternyi gyönyör.

Bomba forma: Gáspár Evelin megmutatta hibátlan bikini-bodyját

Úgy látszik, teljes mértékben megtérült Gáspár Evelin kemény munkája, hiszen elképesztő formában van a celeblány!

blogmorzsák

Ha muszlim a munkatársad

Egy Angliában élő magyar tapaszta­latai muszlim munkatársakról. Mit gondolnak életről, terrorról, csa­ládról és munkáról?

A román borász szőlőjét szüzek tapossák

És a tévében elmondta, hogy papírja is van róla.

Elmebeteg feliratok a csomagoláson

„Azért olvasod, mert elfelejtetted a WC-re hozni a telefonodat?“

Még egy bőr a rémfarkasról

Ez a képregény megfelelő dózis lehet a Trónok harca-függőknek. Legalábbis egy darabig.

Fekete nejlonból készült csipke­ruha

Megnyílt Király Tamás divattervező retrospektív Out of the Box című kiállítása a Ludwig Múzeumban.

Töltött paprika zöldséges bulgurral

A klasszikus töltött paprika húsmentes verziója cukkinivel, gombával és bulgurral.

A Tenessee-beli "Majomper"

1925-ben a Tenessee-beli Daytonban perre mentek a kreacionisták a tudomány művelőivel.

Mindig marad hatalom a kezedben

Megemlékezés Heller Ágnesről. Gondolatai fegyverek a bekorlátolt, fundamentalista gondolkodás ellen.

Szexi vagy nem? - Sztárok bikiniben

A sztárok kedvenc fürdőruhái az isteni Marilyntől a mesés JLo-ig, egy fantasztikus galériával.

18 lenyűgöző fotó a múltból

Van Gogh festménye aukció közben, elítélt nők a londoni Wormwood Scrubs börtönben, Csehov kutyájával és még sok más, nem mindennapi fotó!

Alul-felül semmi, de úgy szép az élet!

Amikor egy részegen kötött fo­gadás miatt anyaszült mezte­lenül találod szembe magad a modern kor kihívásaival.

Új-Zéland megoldotta, ami Amerikának nem megy

A márciusi merénylet után fegyverbeszolgáltatási programot indítottak a várakozásokon felüli sikerrel. Mi a titok?

0


0