Ezt olvasta már?

0

Milyen lesz az új pécsi Vásárcsarnok? - videó

Elbírálták az új pécsi Vásárcsarnok tervpályázatait, most megmutatjuk önöknek, mire számíthatnak, ha elkészül a beruházás. Dr. Tóth Zoltán, a zsűri elnöke szerint nehéz feladatuk volt, hiszen sok nívós elképzeléssel találkoztak.


hirdetés

A kiírás sok szempontból komoly feladat elé állította a pályázó csapatokat, hiszen egymással szorosan összefüggő városépítészeti és építészeti kihívások rendszerére kellett megoldást találniuk. Annak ellenére, hogy az I. díjat a Bírálóbizottság nem adta ki, mert nem talált olyan pályamunkát, amely maradéktalanul kielégítené a Kiíró által megfogalmazott elvárásokat, a tervpályázat eredményes volt és a pályamunkák igen sok hasznosítható javaslatot tartalmaznak. A Kiíró által meghatározottak figyelembe vételével három II. díjat, egy III. díjat ítélt oda, továbbá öt pályaművet javasolt megvételre, melyből kettő pályamű esetében a kiemelt megvételt javasolt. A Közgyűlés 350/2015. (11.19.) sz. határozatával elfogadta a Bírálóbizottság által tett szakmai javasoltakat a továbbtervezés terén.

II./ díjas pályaművek:

11./ sz. pályamű

Név: Csatai Építész Iroda Kft.

Építészet: Az épület megközelítése, környezeti kapcsolatai kedvezőek. Az alaprajzok funkcionálisan jól működnek, átlátható, tiszta szerkesztésűek. Az épület építészeti megjelenése egyszerű, világos, és nagyvonalú elképzelést mutat.

Zólyom tömb: A Zólyom tömb kialakítása már az első ütemben is fegyelmezett rendet mutat, amely elsősorban a vásárcsarnok elhelyezése és térszervezése révén alakul ki. A mai vásárcsarnok helyén kialakuló vegyes használatú tér arányai kedvezőek.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere, tengelyképzése, csatlakozásai átgondoltak, logikusak, a tervezési terület megközelítési vizsgálata részletes.

16./ sz. pályamű

Név: Gettoplan Bt. Getto Tamás

Építészet: Az épület építészetileg magas színvonalú, hangulatban megidézi a korai modernizmust. Kellemes térarányú, közönségforgalmi szempontból jól működő csarnoktérre tesz javaslatot. Az épület fő tömege izgalmas megoldást vizionál.

Zólyom tömb: Városépítészeti koncepciója a Bajcsy Zs. út mentén „pécsi léptékű” terek kialakításán alapul, amely koncepciónak megfelelően a tervezett terek elsősorban épületek közötti humanizált terek. E gondolat jegyébe épül be hosszútávon a Zólyom tömb is.

Közlekedés: A tervet a hálózati gondolkodás jellemzi. A város főforgalmi tengelyeivel kapcsolata átgondolt, logikus.

18./ sz. pályamű

Név: A+Építész Stúdió Kft.

Építészet: A vásárcsarnok belső terei működőképesek, funkcionálisan kielégítők. A csarnok nyugati oldalához kapcsolt nyitott piaccal ügyesen fordítja át a belső forgalmat a Bajcsy Zsilinszky utca irányába. Ennek az udvarnak a háromszintes körbeépítésével megfelelő szomszédságot biztosít a megmaradó saroképületnek, ami egyben megoldja a szükséges utcaképi kiegészítést is.

Zólyom tömb: A városépítészeti koncepció logikusan átgondolt, egymás után felfűződő differenciált funkciójú térsorozatot vázol, amely a Széchenyi tértől a majdani IMCS-ig tart. A Zólyom tömb térszervezési rendszere mind rövid, mind hosszútávon fegyelmezetten szerkesztett térbeli rendet mutat. Az elbontásra javasolt vásárcsarnok helyén jó arányú városi tér jön létre, amelynek egy része időszakos piactérként működhet.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere részleteiben átgondolt, hálózatban gondolkodik, figyelembe véve a tervezési terület és a városi főtengely kapcsolatát

III./ díjra javasolt pályamű:

7./ sz. pályamű

Név: Térprofil Építész és Mérnök Iroda Kft.

Építészet: Északi irányból egy vendéglátó egység és a hozzá tartozó kapuzat olyan külső piacteret hoz létre, amely összefügg, de el is határolódik az egyéb külső terektől. Ezzel egy érdekes térhierarchiát alakít ki a külső és belső terek között. Belső terei alaprajzilag jól szerkesztettek, logikus, jó arányú tereket eredményeznek.

Kiemelt megvételre javasolt pályaművek:

4./ sz. pályamű

Név: SAGRA Építész Kft.

Építészet: A Zólyom utcai megmaradó lakóépületet a vásárcsarnok mellé épített „szalagszerű” épületelemmel egészítik ki, ami kellemes piactér kialakulását teszik lehetővé. Az épület városközpont és dél felőli kapcsolatai jók.

6./ sz. pályamű

Név: Hutter Ákos Bede István Veres Gábor

Építészet: A vásárcsarnok felöltését előnyösen a földszinten oldja meg. Az alaprajzi funkcionális kapcsolatai tiszták, átláthatóak.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai átgondoltak, logikusak, számos egyedi és jó megoldást tartalmaznak.

Megvételre javasolt:

8./ sz. pályamű

Név: M Mérnöki Iroda Kft.

Építészet: Az épület bejáratát északról és délről biztosítják, a csarnok árufeltöltését pedig keleti oldalról, ami jó megoldás. A REL működése jónak mondható. Az épület tömegképzése, homlokzatai jól megoldottak, felülvilágítói logikusak, megvilágítják a csarnokteret, az épület szellőzését biztosítják.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai, parkoló terei egyedi megoldásokat tartalmaznak.

10./ sz. pályamű

Név: Aspectus Architect Zrt.

Építészet: A pályázók a tervezett vásárcsarnok épületét a meglévő buszpályaudvartól délre helyezik. A meglévő, megmaradó „L” alakú épületegyüttest egy másik „L” alakú épületszárnnyal megnyugtatóan bezárják. Az árufeltöltést a földszinten oldja meg, ami előnyös és működőképes. A csarnok közösségforgalmi szempontból tisztán rendezett.

13./ sz. pályamű

Név: APM Consulting Kft.

Építészet: Az épület külső, fő kapcsolati irányai megfelelőek. Alapelvi elrendezése logikusan szerkesztett, működőképes. Tömege egyedi formanyelvet képvisel, a színes Zsolnay tetőcserép alkalmazása autentikus.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai átgondoltak, működőképesek.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A kínai álom: hogyan emelkedett ki több százmillió ember a nyomorból?

Azon talán senki sem lepődik meg, hogy alapvetően Kína még mindig sokkal szegényebb, mint az Egyesült Államok. Csakhogy a gazdasági...

Walesben is tudják, mi az a szárazépítés

Ez az ezüst csoda egy nagyon elegáns és jól átgondolt példája az építészeti tervezésnek. A Gower-félszigeten felhúzott walesi ház az...

Lego-kaland 2: Itt az új előzetes.

Jövőre folytatódik A Lego-kaland, 2014 legnagyobb animációs sikerfilmje, melyhez befutott a friss előzetes. Az első rész...

Toplista: Az elmúlt 5 év legjobb sci-fijei

Mind imádjuk a sci-fi klasszikusokat, legyen szó az Alien-franchise részeiről, a Szárnyas fejvadászról vagy a 2001: Űrodüsszeiáról. A...

Megjelent Cséry Zoltán első szólózongorás nagylemeze

Dalok a lelkednek - Life is a playground címmel megjelent Cséry Zoltán első szólózongorás nagylemeze.

30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére

A kormány elfogadta és az Országgyűlés elé terjeszti a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, amelynek elfogadása esetén...

Hamarosan közgyűjteménybe kerülhetnek értékes festmények

Hamarosan közgyűjteménybe kerülhet Csernus Tibor, Rippl-Rónai József, Jan Van Der Heyden, Giovanni Battista Pittoni és Willem Adriaensz Key...

Növelte adózott eredményét az angol easyJet

Tizenhét százalékkal növelte adózott eredményét az előző évihez képest az angol easyJet diszkont légitársaság a szeptember 30-ával...

Szerdán rendkívüli nemzetbiztonsági ülés lesz

Rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke.

Szeretnének, de mégsem mernek vállalkozni a magyar fiatalok

A magyar fiatalok, bár nagyon szeretnének saját cégükben dolgozni, mégsem szívesen vállalkoznak erősítette meg a Hiventures...

A tinédzserek előbb próbálják ki a füvet, mint az alkoholt és a cigarettát

De ebben a korosztályban még sosem volt ilyen alacsony a drogfogyasztók aránya.

0

Sport

Ez a négy válogatott jutott be a Nemzetek Ligája döntőjébe

Megvan a négyes mezőny, 2019 júniusában dől el, ki lesz a nyertes.

Dárdai Pál bosszús a Nemzetek Ligája miatt

A Hertha edzője nem számíthat a holland válogatott játékosára.

Van Dijk vigasztalta a zokogó román játékvezetőt, akinek a német - holland meccs közben hunyt el az édesanyja

Drámai meccset játszott hétfő este Németország és Hollandia, és nem csak az eredmény miatt.

Bombaigazolásokat tervez a Real Madrid a Premier League-ből

A Bajnokok Ligája címvédője a Manchester United és a Tottenham játékosaival erősítene.

A Barcelonánál folytatja a PSG klasszisa

Már megegyeztek a felek.

A hollandok gólszerzője vigasztalta az elérzékenyülő játékvezetőt

Virgil van Dijk a meccsen és a lefújás után is hős lett.

Hónapokig nem játszhat a magyar válogatott kézilabdázó

Több szalag is elszakadt Triscsuk Krisztina jobb bokájában.

A Barca akarja a holland csodagyereket, aki inkább a Realt lájkolja

A katalánok a 21 éves Frenkie de Jongban látják Sergio Busquets utódját.

0

Bulvár

42 évesen újra babát vár a magyar műsorvezető - Sztárok, akik 40 felett gyereket vállaltak

Egyre több magyar sztár vállal gyermeket 40 éves kor felett is.

Szijjártóék azonnal elbocsátották a méregdrága Aston Martinnal közlekedő volt bécsi nagykövetet

A Szijjártó Péter vezette külügy kivizsgálta és azonnal elbocsátották a negyedmillió eurós Aston Martinnal száguldozó volt bécsi nagykövetet.

Ezek a porcvédők semmit sem érnek

A porckopásos (artrózisos) térd-, csípő- és egyéb ízületi panaszok megelőzésére, kezelésére sokan porcvédőnek vagy porcképzőnek nevezett gyógyszereket, étrend-kiegészítőket keresnek. Ezeknek a termékeknek a fájdalomcsillapító, porcvédő hatása azonban nem minden esetben bizonyított.

Kinyílt egy titkos UFO-hangár kapuja az Antarktiszon

Nem kevesen böngészik a Google műholdas térképet, és nem is hiába. Minduntalan rábukkannak valami olyasmire, aminek nem kéne ott lennie. Például az Antarktiszon egy UFO-bázisnak...

Senki sem hitte, hogy eljön ez a pont Catherine Zeta-Jones házasságában

2000-ben mondta ki a boldogító igent Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas. Kettőjük között 25 év korkülönbség van, ám úgy tűnik, hogy szerelmük 18 évnyi házasság után is töretlen. Éppen a napokban ünnepelték évfordulójukat, amiről a színésznő egy közös fotóval emlékezett meg. Sokan nem hitték, hogy ez a kapcsolat sokáig fog tartani, pedig az ő házasságuk az egyik leghosszabb Hollywoodban.

Bejutott a veronai buszt vezető sofőrhöz az egyik áldozat rokona, és egy órán át beszélt vele

'Még a hatása alatt vagyok annak, amikről beszéltünk' - mondta a Mokkában.

Hatalmas robbanás várható a galaxisunkban, eltalálhatja a Földet

Egy különös csillagrendszerben észlelhetik a Tejút első gammakitörését.

Boldogan tudatta: Óriási öröm érte Demcsák Zsuzsát

Eddig sem volt titok, hogy Demcsák Zsuzsa imádja a röplabdát. Éppen ezért is tölti el őt nagy büszkeséggel, hogy lánya is erre a pályára lépett. ˝Büszkeség: a lányom is röplabdás lett˝ - árulta el lelkesen.

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz visszaaludni? Ez lehet az oka

Este hullafáradtan zuhansz az ágyba, majd néhány óra múlva, az éjszaka kellős közepén felébredsz, és kipattant szemekkel nézed a plafont? Így járhatsz az álmatlanság végére!

Meghan hercegné levágatta a haját - fotó.

Meghan hercegné megjelenése semmit sem változott, mióta kiderült, hogy Harry herceggel jár. Ez pedig már nem most volt, így nem csoda, ha már valami változást akart!

Katalin hercegné élete legszebb estélyi ruháját viselte újra - Álomszép volt tűzpirosban

Alkalmak, amikor Katalin hercegné egy régebbi ruháját viselte újra.

blogmorzsák

5 tévhit az 1918. no­vember 11-i fegyver­szünet kapcsán

A történelmi közhelyek gyakran pon­tatlanok, időnként pedig egyáltalán nem is igazak. Az első világháború végének 100. évfordulója kapcsán ilyen tévhiteket tisztázunk.

Amiről eddig nem volt szó a Gruevski-ügy kapcsán

Bűncselekmény elkövetőjének az ENSZ szerint nem adható menedékjog!

Egy igazi különlegesség: átlós lift Hannoverben

Hannoverben van egy lift, melynek padlója nem vízszintes a talajjal és még átlátszó is. Ha ez nem lenne elég, akkor képzeld el, hogy átlósan megy fel a toronyba.

„Most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon“

„Megdöbbentő megélni, hogy itt mindennek jobb a minősége, mint Magyarországon.“

Hogy rágalmaz a 888.hu és mit felel erre az ELTE Média

Elsős hallgató írt tévedésektől és ferdítésektől hemzsegő cikket a saját egyeteméről.

A legjobb művésznek is kell a tudatos kommunikáció

A legjobb alkotás is elsikkad, ha nem találja meg a csatornát a közönséghez.

Magyarország egymilliárd dollárt ajándékozott Ausztriának

Egész tudományterületeket adunk át az osztrákoknak, így mulat egy magyar úr.

A szexgép showman bukása

VV Radics elbukta a párbajt. Tár­sai hősi halottként emlékeznek rá. Vivinek a legnehezebb, aki nem hitte, hogy ilyen érzelmek fognak kialakulni benne.

A zseniális rénszar­vas­vadász újból nagyot alkotott

„Kitalálta, hogy a közterület miként veszítheti el közterület jellegét.“

A 40-es anya és a befuccsolt randik

Mitől olyan nehéz gyerekkel a párkeresés?

Ezekből a Xiaomi termékek­ből adják el a legtöbbet

Ajándéknak is kiválóak a leggyorsabban fejlődő kínai gyártó okoseszközei.

Miért felejtjük el reg­gelre az álmainkat?

Az álmainkban átélt élmények nagy­részt kiesnek emlékeze­tünk­ből. Mi ennek az oka?

0


0