Ezt olvasta már?

Megkezdődött a Pécsike (pécsi e-közbringa) kerékpár dokkolók telepítése

Megkezdődött a „PécsiKe” fantázia nevű pécsi e-közbringa hálózat dokkolóinak telepítése Pécsett – jelentette be dr. Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhelyen a...

0

Milyen lesz az új pécsi Vásárcsarnok? - videó

Elbírálták az új pécsi Vásárcsarnok tervpályázatait, most megmutatjuk önöknek, mire számíthatnak, ha elkészül a beruházás. Dr. Tóth Zoltán, a zsűri elnöke szerint nehéz feladatuk volt, hiszen sok nívós elképzeléssel találkoztak.


hirdetés

A kiírás sok szempontból komoly feladat elé állította a pályázó csapatokat, hiszen egymással szorosan összefüggő városépítészeti és építészeti kihívások rendszerére kellett megoldást találniuk. Annak ellenére, hogy az I. díjat a Bírálóbizottság nem adta ki, mert nem talált olyan pályamunkát, amely maradéktalanul kielégítené a Kiíró által megfogalmazott elvárásokat, a tervpályázat eredményes volt és a pályamunkák igen sok hasznosítható javaslatot tartalmaznak. A Kiíró által meghatározottak figyelembe vételével három II. díjat, egy III. díjat ítélt oda, továbbá öt pályaművet javasolt megvételre, melyből kettő pályamű esetében a kiemelt megvételt javasolt. A Közgyűlés 350/2015. (11.19.) sz. határozatával elfogadta a Bírálóbizottság által tett szakmai javasoltakat a továbbtervezés terén.

II./ díjas pályaművek:

11./ sz. pályamű

Név: Csatai Építész Iroda Kft.

Építészet: Az épület megközelítése, környezeti kapcsolatai kedvezőek. Az alaprajzok funkcionálisan jól működnek, átlátható, tiszta szerkesztésűek. Az épület építészeti megjelenése egyszerű, világos, és nagyvonalú elképzelést mutat.

Zólyom tömb: A Zólyom tömb kialakítása már az első ütemben is fegyelmezett rendet mutat, amely elsősorban a vásárcsarnok elhelyezése és térszervezése révén alakul ki. A mai vásárcsarnok helyén kialakuló vegyes használatú tér arányai kedvezőek.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere, tengelyképzése, csatlakozásai átgondoltak, logikusak, a tervezési terület megközelítési vizsgálata részletes.

16./ sz. pályamű

Név: Gettoplan Bt. Getto Tamás

Építészet: Az épület építészetileg magas színvonalú, hangulatban megidézi a korai modernizmust. Kellemes térarányú, közönségforgalmi szempontból jól működő csarnoktérre tesz javaslatot. Az épület fő tömege izgalmas megoldást vizionál.

Zólyom tömb: Városépítészeti koncepciója a Bajcsy Zs. út mentén „pécsi léptékű” terek kialakításán alapul, amely koncepciónak megfelelően a tervezett terek elsősorban épületek közötti humanizált terek. E gondolat jegyébe épül be hosszútávon a Zólyom tömb is.

Közlekedés: A tervet a hálózati gondolkodás jellemzi. A város főforgalmi tengelyeivel kapcsolata átgondolt, logikus.

18./ sz. pályamű

Név: A+Építész Stúdió Kft.

Építészet: A vásárcsarnok belső terei működőképesek, funkcionálisan kielégítők. A csarnok nyugati oldalához kapcsolt nyitott piaccal ügyesen fordítja át a belső forgalmat a Bajcsy Zsilinszky utca irányába. Ennek az udvarnak a háromszintes körbeépítésével megfelelő szomszédságot biztosít a megmaradó saroképületnek, ami egyben megoldja a szükséges utcaképi kiegészítést is.

Zólyom tömb: A városépítészeti koncepció logikusan átgondolt, egymás után felfűződő differenciált funkciójú térsorozatot vázol, amely a Széchenyi tértől a majdani IMCS-ig tart. A Zólyom tömb térszervezési rendszere mind rövid, mind hosszútávon fegyelmezetten szerkesztett térbeli rendet mutat. Az elbontásra javasolt vásárcsarnok helyén jó arányú városi tér jön létre, amelynek egy része időszakos piactérként működhet.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere részleteiben átgondolt, hálózatban gondolkodik, figyelembe véve a tervezési terület és a városi főtengely kapcsolatát

III./ díjra javasolt pályamű:

7./ sz. pályamű

Név: Térprofil Építész és Mérnök Iroda Kft.

Építészet: Északi irányból egy vendéglátó egység és a hozzá tartozó kapuzat olyan külső piacteret hoz létre, amely összefügg, de el is határolódik az egyéb külső terektől. Ezzel egy érdekes térhierarchiát alakít ki a külső és belső terek között. Belső terei alaprajzilag jól szerkesztettek, logikus, jó arányú tereket eredményeznek.

Kiemelt megvételre javasolt pályaművek:

4./ sz. pályamű

Név: SAGRA Építész Kft.

Építészet: A Zólyom utcai megmaradó lakóépületet a vásárcsarnok mellé épített „szalagszerű” épületelemmel egészítik ki, ami kellemes piactér kialakulását teszik lehetővé. Az épület városközpont és dél felőli kapcsolatai jók.

6./ sz. pályamű

Név: Hutter Ákos Bede István Veres Gábor

Építészet: A vásárcsarnok felöltését előnyösen a földszinten oldja meg. Az alaprajzi funkcionális kapcsolatai tiszták, átláthatóak.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai átgondoltak, logikusak, számos egyedi és jó megoldást tartalmaznak.

Megvételre javasolt:

8./ sz. pályamű

Név: M Mérnöki Iroda Kft.

Építészet: Az épület bejáratát északról és délről biztosítják, a csarnok árufeltöltését pedig keleti oldalról, ami jó megoldás. A REL működése jónak mondható. Az épület tömegképzése, homlokzatai jól megoldottak, felülvilágítói logikusak, megvilágítják a csarnokteret, az épület szellőzését biztosítják.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai, parkoló terei egyedi megoldásokat tartalmaznak.

10./ sz. pályamű

Név: Aspectus Architect Zrt.

Építészet: A pályázók a tervezett vásárcsarnok épületét a meglévő buszpályaudvartól délre helyezik. A meglévő, megmaradó „L” alakú épületegyüttest egy másik „L” alakú épületszárnnyal megnyugtatóan bezárják. Az árufeltöltést a földszinten oldja meg, ami előnyös és működőképes. A csarnok közösségforgalmi szempontból tisztán rendezett.

13./ sz. pályamű

Név: APM Consulting Kft.

Építészet: Az épület külső, fő kapcsolati irányai megfelelőek. Alapelvi elrendezése logikusan szerkesztett, működőképes. Tömege egyedi formanyelvet képvisel, a színes Zsolnay tetőcserép alkalmazása autentikus.

Közlekedés: Közlekedési kapcsolatrendszere és forgalomtechnikai megoldásai átgondoltak, működőképesek.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Trump már további találkozókat tervezget Kim Dzsongunnal

A jövő héten Hanoiban tartandó csúcstalálkozó után újabb találkozót tervez Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Donald Trump. Az...

Az interneten zaklatták a világ egyik legjobb sportolóját

Súlyos dolgokat vágtak Oszaka Naomi fejéhez. A világelső japán teniszező azonban nem roppant össze.

Nagyon nehéz helyezbe kerültek Ronaldóék a torinói visszavágó előtt

Az Atletico Madrid 2-0-ra legyőzte hazai pályán a Juventust a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Kétgólos Atlético-siker, emberhátrányban fordított a Manchester City

Az Atlético Madrid 2-0-ra győzte le otthon a Juventust, míg a Manchester City 3-2-re nyert a Schalke 04 vendégeként a labdarúgó Bajnokok...

Az Atlético a középhátvédjei góljaival hozta nehéz helyzetbe a Juventust

A két uruguayi intézte el a Juvét a második félidőben, nagyon közel kerültek a kieséshez Ronaldóék.

May végre tudomásul vette: a kiválási szöveg nem változtatható

Nem történt áttörés Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerda esti brüsszeli találkozóján,...

Aggódik a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed januári kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve...

Nyárra csúszhat a Brexit

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint akár a május végi Európai Parlamenti választásokon túlra is kitolhatják a...

Újabb fejlesztés szükséges az online számlabejelentés jövőbeni teljesítéséhez

Változást hozott az év eleje a valós idejű számlaadat-szolgáltatásban. Az adatszolgáltatáshoz használt jelenlegi XML séma, vagyis az...

Hosszabbításos vereséggel búcsúzott a Szekszárd az Európa-kupától

A kosaras lányok kiélezett meccset játszottak a Girona otthonában.

Kettőt kapott Madridban, hátrányban a Juventus

A Manchester City fordított a Schalke otthonában.

Harry mit szól ehhez? Kiderült, kikkel töltötte az estéjét Meghan

Egyre több részletre derül fény a titkos babaváró buliról. A hercegné rég nem járt New Yorkban, most azonban kirúgott a hámból.

0

Sport

Messi kutyája brutálisan nagy

Iscónak pedig saját kutyafalkája van.

Eközben a Real Madrid 80 millió euróból újjáépíti a védelmét

Fű alatt, suttyomban, amíg mi a Bajnokok Ligájával vagyunk elfoglalva, a Real vezetése megépítette a jövő hátvédsorát.

Új csatornára kerül a Premier League

Megvan, melyik meccset közvetítik elsőnek.

Álomjáték helyett állóháború lett a BL egyik legjobban várt meccséből

Barcelonában most Luis Suárezre haragszanak nagyon.

Magyar Kupa: így alakultak a nyolcaddöntő első mérkőzései

A Budapest Honvéd a másodosztályú Tiszakécske, a MOL Vidi FC pedig az NB III-as Taksony vendégeként aratott egygólos győzelmet szerdán a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Az Arsenal kapusa megmutatta, micsoda úriember

Petr Cech most nem tökéletes testével bűvölte el női rajongit.

Elfelejtett focizni a Barca sztárcsatára - videó

Több mint 1500 perce nem szerzett gólt idegenbeli BL-meccsen.

A barcelonai tesztek eddigi legjobb idejével győzött az 1 év kihagyás után visszatérő orosz

A Toro Rosso pilótája érte el a legjobb köridőt a szezon első hivatalos tesztjének harmadik napján.

Eddigi legnagyobb tesztje előtt áll a BL-győzelemre törő Juventus

Manapság sem könnyű az Atlético Madrid ellen focizni, de a Juventus a párharc esélyese.

Felfoghatatlan soproni kosárcsoda francia segítséggel

A francia Carolo megverte a török Fenert, a Sopron meg a Rigát, így a magyar csapat a második helyen végzett.

0

Bulvár

Putyin mai beszéde - itt lehet a következő háború

Egy befolyásos amerikai biztonságpolitikai agytröszt szerint Grúzia NATO-csatlakozási törekvése egy újabb katonai konfliktushoz vezethet Moszkva és Tbiliszi között. Márpedig a grúz NATO törekvéseket Budapest is támogatja.

Bekeményített a rendőrség: eltiltás azonnal

Kettős záróvonalat lépett át és kezdett előzésbe egy román felségjelzésű tehergépjármű a 3-as számú főúton. Az Encsi Rendőrkapitányság első fokú határozatában még aznap eltiltotta a sofőrt a járművezetéstől írta a police.hu.

Soha nem látott, szokatlan újítás jön a rendszámtáblákon

Már rendelhetők az új rendszámok, sokan vágynak ilyenre.

Súlyos vádak Nagy Feró ellen

Dallopással vádolják Nagy Ferót. Az egyik legnagyobb slágeréről azt állítják, hogy egy brit zenekartól nyúlta a szerző.

Hét szó, aminek kevesen tudják a jelentését - Teszt

Mennyire ismeritek a magyar tájszavakat és a régies kifejezéseket? A következő kvízben hét különleges szóval találkozhattok.

A nap képe: tornacipőben tolja az anyagot Gyurcsány Ferenc

Most megmutatjuk, mit csinált ma az egykori miniszterelnök.

Sofőrként dolgozik az RTL Klub egykori sztárja

Így tudja fizetni a gyerektartást.

Vigyázat, új akciót indított a rendőrség, sok autós már megjárta

Egy sofőrt a járművezetéstől is eltiltottak Kecskeméten.

Ezt sokan nem ismerik, pedig a szívbetegek élete megmenthető vele

A tünetek időbeni felismerése, megfelelő kezelése, a megelőző betegségek gondozása, illetve az influenza elleni védőoltás időbeni beadása. Ezek azok a fontos lépések, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a szívelégtelenség okozta halálozások elkerüléséért.

Szükséges-e gyógyszeres koleszterincsökkentés? Íme, az új ajánlás

Öt év után adta ki új, koleszterinre vonatkozó ajánlását az amerikai kardiológiai szakmai szövetség, amelyet széles szakmai egyetértés fogadott. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy az új elvek a szív-érrendszeri betegekhez és az egészségesekhez is szólnak. Első az életmód, aztán jöhet a gyógyszer 2018 végén adta ki az American College of Cardiology [...]

Harry hercegre több pénzt hagyott az anyakirályné, mint Vilmosra: ez volt az oka.

Miután Erzsébet királyné, az anyakirályné elhunyt, végrendeletéből kiderült, hogy egyik dédunokájára nagyobb vagyont hagyott, mint a másikra!

blogmorzsák

Belefullad a szmogba az agglomeráció

Az agglomerációban alig van alternatívája az autózásnak, pedig a helyzet lassacskán élhetetlen. Kilóméteres dugók, lerobbant vasúti közlekedés, parányi P+R parkolók.

3 tipp, hogyan javíts a kapcsolataidon

Aki körül nincs meg az érzelmi háló, aminek ré­sze, magányossá válik. Ha éppen ilyen helyzet­ben vagy tudd, hogy ezen lehet változtatni.

Amikor két ország zászlaja ugyanaz

A történelem néha ugyanazt a jelképet adja két országnak. Most felfedjük miért alakultak így.

Mi a magyar EU-kilépés kormányzati stratégiája?

A mostani 60 körüli élcsapat nem engedheti meg magának még az esélyét sem annak, hogy visszatérjen a jogállam.

Fél év alatt másodszor zárja be ugyanazt a járatát a Wizz

Télre kukázták, nyárra árulták, de egy hónap után újra kidobják. Minőségi szolgáltatás.

McDonald's a Balenciaga versenytársa

A luxusmárka olyan papuccsal állt elő, ami úgy néz ki, mint a mekis sültkrumpli csomagolása.

Menesztették Csépke Andrást, a MÁV-Start vezérigazgatóját

„Az újonnan kinevezett vezérigazgatónak azon kell dolgoznia, hogy az elődje által okozott súlyos károkat minél hamarabb helyreállítsa.“

Így épült Budapest

A Budapest nevezetességeiről készült képeken általában csak a kész építmények szerepelnek. De hogyan is épültek fel ezek?

Szükség van az Akadémiára?

Milyen Ma­gyarországra van szük­ség. Nyugat-tádzsikra vagy kelet-osztrákra.

Soros György hozzon magával egy Junckert!

„A Fidesz súlyát egyetlen mód­szerrel lehetne csökkenteni az EU-ban.“

Erőleves, avagy az iható élet

Ez az egyik legegészségesebb cucc a világon!

Azt mondja, ő nem az a "rendes srác" típus

A pasi fura dolgokat mond és kérdez, érdemes folytatni vele, vagy jobb elfelejteni?

0


0