Ezt olvasta már?

Élő tv-sportközvetítések - Kedd, szerda

A keddi és szerdai élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

0

Négy dolog, amire figyelni kell, ha bővíteni akarjuk az otthonunkat

Amikor az otthonunkat álmodjuk meg, valószínűleg hosszú távra tervezünk, de így is előfordulhat, hogy a beköltözés után évekkel később a bővítés mellett döntünk.


hirdetés

Sokféle okból lehet több helyre szükségünk: több gyermek érkezik, ápolásra szoruló idős családtagot látunk el, a home office hosszú távúra nyúlik és kell egy dolgozószoba, vagy anyagi lehetőségeink egyszerűen csak később teszik lehetővé a terjeszkedést. Nézzük, mire kell figyelnünk, ha házbővítést tervezünk!

Az otthonépítés, felújítás és bővítés egyaránt álmodozással kezdődik. Látjuk magunk előtt, mit szeretnénk, hol éreznénk magunkat komfortosan, milyen igényeink léptek fel időközben, és elképzeljük, ahogy már az álomotthonban élhetjük a mindennapokat. Ha azonban a tényleges bővülés mellett döntünk, semmiképp ne a puszta álmok szintjéről lépjünk át a munkálatokba: mindenképpen pontos, alapos, szakemberrel együttműködő tervezés előzze meg a hozzáépítést.

Négy dolog, amivel számolnunk kell az otthonbővítés során

Az otthonbővítés kifizetődő, de nagy vállalás: számos szempontot mérlegelni kell, mielőtt az ásó éle nyomot hagy a földben. A szakmai terveket követően a kivitelezési és a jogi vonatkozásnak is komoly figyelmet kell szentelni, mivel a bővítésnek elhúzódó munkafolyamatai, illetve szigorú szabályai lehetnek.

A telekre vonatkozó előírások

Bizony a telken való beépítésnek meghatározott szabályai vannak, az esetleges engedélykéréseket pedig semmiképpen sem tanácsos megkerülni. Komoly büntetést vonhat ugyanis maga után, ha valaki az adminisztrációnak ezt a részét nem intézi el. Érdemes a saját település önkormányzatánál érdeklődni az adott telekre vonatkozó előírások kapcsán, mivel városonként, falunként lehetnek eltérések ezen a téren. Kazánház, garázs és házbővítés esetén mindig engedélyt kell kérni, a tetővel ellátott kocsibeállót, valamint az előtetőt egy bizonyos méretig elég csak bejelenteni, de nem szükséges külön engedélyeztetési folyamat.

Az íratlan szabályok

Szintén fontos előírások szólnak azzal kapcsolatban, hogy miképpen építkezhetünk a szomszéd telekhez viszonyítva. Bővítés esetén amellett, hogy betartjuk az előírásokat – például a szomszéd felőli nyílászárók nagyságára vonatkozóan –, beszéljünk a szomszédainknak is a terveinkről. Nem baj, ha tartjuk a jó szomszédi viszonyt és a lehetőségeinkhez mérten alkalmazkodunk: például átlátszó üveg helyett üvegtéglás ablakokat teszünk be, vagy a hangosabb eszközöket – mint egy légkondicionáló kültéri egysége – a szomszéd telkétől minél távolabb helyeztetjük fel.

Pénzügyi lehetőségek

A tervezés fázisában az egyik legfőbb pont a költségvetés elkészítése – esetleges csúszásokkal, plusz kiadásokkal számolva. Az anyagiak terén alaposan tájékozódjunk és nyugodtan kérjük szakember segítségét: a különböző pénzintézetekben számos kifejezetten bővítésre, vagy egyebek mellett arra is vonatkozó hitelt találhatunk. Mérlegeljük, melyik a legkedvezőbb számunkra! Az építkezés mindig váratlan fordulatokkal jár: ne feledjük, egy bővítés ugyanolyan helyzeteket szülhet, mint egy új ház felhúzása, ezért mindenképp legyenek tartalékaink.

Tartós, megbízható eredmény

A ház legfontosabb része egyben a legkevésbé látható is: ez pedig nem más, mint a biztos, stabil alap. Ne spóroljunk soha a megfelelő alapozáson: a biztonságunk és a falak időtállósága egyaránt megkívánja a legjobb megoldásokat. Emellett fordítsunk figyelmet arra, hogyan hat adott alap a készülő házrészt érintő többi megoldásra.

Amennyiben egyenetlen a talaj, talajvíz kerül elő, rossz minőségű a föld, tervezünk pincét vagy korszerű energetikai megoldásokat, mindenképpen betonlemezt válasszunk az alapozásnál. Míg a sávalap többütemű betonozást igényel, tehát időigényesebb, a betonlemez alapként egyetlen teljes szerkezet formájában támasztja alá a házat. Nem utolsó sorban pedig a hőszigetelés szempontjából is könnyebben kezelhető.

Több feladat, több szervezés

A házbővítés esetén a szakemberek kapcsán is ugyanaz a nehézség, mint egy építkezés során: fontos előre leszervezni minden egymás után következő folyamatot az érintett mesteremberekkel. Bár valamennyi csúszás a legtöbb esetben előfordul, időben keressük meg a szakembereket, és az egész folyamat megkezdése előtt egyeztessünk mindenkivel. A kőműves, az ács, a burkoló – mindenkivel beszéljük át mikorra kellene érkeznie, és milyen időhatárokkal tud dolgozni.

Számoljunk a pluszokkal!

Ha a legmegbízhatóbb szakembereket választjuk, ha mindent időben beszerzünk, még akkor is történhetnek váratlan események. Próbáljunk higgadtan megoldást találni, együttműködésre törekedni, hiszen a jól működő kommunikáció a sikeres közös munka alapja. Mindig kalkuláljuk bele a plusz időt és költségeket! Ne a nyaralás vagy a szülés kiírt időpontja előtt egy nappal tervezzük be a munkálatok végét. Jobban járunk, ha heteket, hónapokat ráhagyunk a hasonlóan meghatározó dátumokra.

A házbővítés a tervezéstől a szervezési feladatokon és az anyagbeszerzésen át a kivitelezési munkák különböző lépcsőfokáig elképesztő nagy munkát, energiát és sok időt igényel. De ne feledjük: ha már belekezdtünk, akkor el is fogunk érni a végére. Természetesen amikor elindul a munka, nagyon nehéz nem sürgetni az időt, de legyünk türelmesek: az álomotthon megfelelő felkészüléssel, odafigyeléssel és megfontolt lépésekkel érhető el.0
0
0

hírek innen, onnan

Uniós biztos: Továbbra is fennáll Magyarországon az európai értékek megsértésnek veszélye

Vera Jourová szerint folytatni kell a hetes cikk szerinti eljárást. A magyar soros elnökség blokkolásáról eddig nem tárgyaltak.

Újabb kínai akkumulátoripari beruházás érkezhet Magyarországra

Már meg is alapította a magyar leánycégét. 2 millió eurós tőkét tennének a Hangke Technology Hungary Kft.-be.

Olaf Scholz elítéli a polgári célpontok elleni orosz támadásokat

Németország továbbra is támogatja Ukrajnát, katonailag is.

Felszívta magát keddre a forint

A hónap eleje óta a forint egy százalékkal erősödött az euróval szemben.

Orbán Viktor születésnapjáról nyilatkozott

Orbán Viktor ugyanis május 31-én lesz 60 éves. A Blikk megkérdezte hogy mit fog csinálni.

Életveszélyben egy 22 hónapos kisgyerek, magára rántotta a forró vizet

Leforrázta magát egy 22 hónapos kislány Veszprémben pünkösdhétfőn - írja a helyi lap.

Több focistát is kirúgott a Fehérvár

Nagytakarítás kezdődött a fehérvári focicsapat háza táján.

Otthonából tűnt el a 40 éves férfi, nagy erőkkel keresik a rendőrök

Akinek információja van róla, itt tehet bejelentést.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar katonák bizonyították rátermettségüket

A hazaérkezett sérültek találkozhatnak családtagjaikkal, majd a Honvédkórházba szállítják őket.

Súlyos ukrán veszteségekről számolt be az orosz védelmi miniszter

A nyugati fegyverek Ukrajnába szállítása csak elnyújtja a harci cselekményeket, de nem befolyásolhatja a "különleges hadművelet"...

Az EU a feszültség csökkentésére szólította fel Szerbiát és Koszovót

A KFOR erői, a média, a civilek és a rendőrség ellen elkövetett erőszakos cselekmények teljes mértékben elfogadhatatlanok.

Agyonlőttek egy izraelit Ciszjordániában

Az áldozatot egy mellette elhaladó járműből lőtték le.

Sport

Kiderült, mikor dőlt el Suhajda Szilárd sorsa

Már az eltűnése pillanatában tudták a hegymászók, hogy nagy a baj.

Mindössze 17 évesen világbajnok lett Márton Luana

Ez volt az első felnőtt világbajnoksága.

19 évesen meghalt a magyar focikapus

Küzdött, ameddig csak tudott.

Vérig sértődött Oliver Kahn, miután a Bayern München kirúgta

De nemcsak az egykori csodakapus, hanem a sportigazgató Haszan Szalihamidzsics is lapátra került. Mi volt a bűnük? Elmondjuk.

Olaszországban lett edző az NB I történetének egyik legnagyobb botrányhőse

Az NB I kétszeres gólkirálya Magyarországon kezdte meg edzői pályafutását.

Benzemát vonzza a szaúdi csábítás, egy kieső csapatból pótolhatja a Real Madrid

Újabb topcsatár, sőt aranylabdás köthet ki Szaúd-Arábiában.

70 millióért igazolhat világbajnokot a Liverpool

A Liverpoolnak meg kell erősítenie a középpályáját, és úgy tűnik, rögtön a transzferszezon elején lépnek a vörösök.

Legutóbb 0–4-ről fordítottak, most pedig egy 123. perces góllal feljutottak

Óriási menetelés után jutott fel a Sheffield Wednesday.

Lando Norris azzal viccelődött, hogy Max Verstappen kék zászlót kap miatta

Max utálta volna a helyzetet, Norris pedig pont ezért imádná.

Hoeness: Hiba volt foglalkoztatni Kahn-t.

A klub tiszteletbeli elnöke kendőzetlenül beszélt arról, hogy mekkora baklövés volt kinevezni a kapuslegendát.

Bulvár

Ennyibe kerül egy Everest-expedíció

70 éve jutott fel először ember a világ legmagasabb hegycsúcsára. A legendás helyet már rengetegen meghódították, nem keveset fizetve az élményért. Akár több tíz milliót is elkérhetnek a serpák egy expedíción

Brutális vihar csap le ma az országra: Ezekre a megyékre adtak ki riasztást, itt kell készülni az ítéletidőre

Ismét nem ússzuk meg szárazon a napot, az ország túlnyomó területén brutális zivatarra kell készülni, mutatjuk a térképet.

Ha letöltötted, most azonnal töröld. Lehallgatja a telefonokat ez az alkalmazás, 15 percenként készít felvétel...

Ha ez az alkalmazás rajta van a telefonodon, jobban teszed, ha most azonnal letörlöd.

Tágra nyitotta a kaput Magyarország az oroszok legszorosabb szövetségese előtt

Úgy utazgatnak az EU-ba az oroszok, mintha nem is lenne háború Ukrajnában, és ez nem a magyar vízumkiadásnak köszönhető. Azért így is megtaláltuk a különutas magyar külpolitika lenyomatát.

Nem fogod elhinni, hogyan rendelkezett Lang Györgyi a vagyonáról: Mindenét rájuk hagyta

A Pa-Dö-Dö énekesnője 2023. május 20-án hunyt el, közeli hozzátartozói nem voltak, azonban mint kiderült, a távoliak sem részesülnek majd örökségéből, az énekesnő ugyanis másképp rendelkezett.

Lagzi Lajcsi mellé került a toplistás magyar bűnöző, akit most kapcsoltak le

Szabadnapos rendőr lépett akcióba egy vidéki kocsmában.

Így rendelkezett a lakásáról Lang Györgyi

Az énekesnő haláláig egy 110 négyzetméteres, három szobás, a Hősök tere közelében található ingatlanban lakott. A számára érzelmileg fontos ingóságok sorsát is előre elrendezte.

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Magyar nyár 50 évvel ezelőtt: a kedvenc retro képeink

Visszamentünk jó 50-60 évet az időben, és a Fortepan képei között válogatva megtaláltuk a kedvenc retro pillanatainkat megidéző fotókat.

Ezért nem találhatták meg Suhajda Szilárdot a serpák a szakértő szerint

Kollár Lajos szerint könnyen elképzelhető, hogy a magyar hegymászó rossz irányba indult el az agyi ödéma miatt és lezuhanhatott.

Kerti virágok nevei képekkel – Segítünk felismerni a legnépszerűbb fajtákat

Láttad már, tudod, hogy ismered is, de nem jut eszedbe a neve? Ebben segítünk most. Kerti virágok nevei képekkel – ebben a válogatásban garantáltan megtalálod.

Ezért halhatott meg Suhajda Szilárd a Mount Everesten

Nem véletlenül életveszélyes a világ legmagasabb hegye.

blogmorzsák

Így nyaralt Kádár és Castro a Balatonon

Aliga II-re a pártvezetésen kívül szinte csak Hofi Géza léphetett be. Miközben óriási cigányzenés, ökörsütéses bulik folytak, Kádár a klímás villájában ette a krumplis tésztát.

Nézd meg, ezt érdemes - a hét legjobb kínai kütyüs akciói

Pizzasütőtől az fejhallgatón át a robotporszívóig minden van!

00