Ezt olvasta már?

Csökkent az üzemanyagok ára

A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán.

0

Négy napon át a pszichológiáé volt a főszerep Pécsett

Intenzív hetet zárt április közepén a Pécsi Pszichológia, hiszen a Pszichológia Intézet huszadik, a képzés huszonötödik jubileumi évfordulójára és a Pszieszta idei rendezvénysorozatára is ugyanazon a héten került sor.


hirdetés

Április 11-én ünnepeltük a pécsi pszichológia képzés huszonöt, és a Pszichológia Intézet megalapításának huszadik évfordulóját. Az ünnepséget Oszoli-Pap Márta vezetésével az Aviso Gyermekkar nyitotta meg, majd prof. dr. Bódis József rektori köszöntőjét hallhattuk.

A rektor úr gratulációja és jókívánságai után prof. dr. Bereczkei Tamás dékán, a Pszichológia Intézet igazgatója vette át a szót. Köszöntőjében kiemelte, hogy néhányan még ma is az intézet falai között tevékenykednek azok közül, akik annak idején lefektették azokat az alapokat, melyek mentén a pécsi képzés elindulhatott.

„PONTOSAN TUDTÁK, HOGY TÖRTÉNELMET CSINÁLNAK”

– utalt vissza az alapítókra, akik huszonöt évvel ezelőtt egy önálló diszciplinát hoztak létre a semmiből Pécsett.

 

A pécsi pszichológia szak fejlődése

Időutazásunk során végigvettük, hogyan is alakult a pécsi képzés az elmúlt negyed évszázadban. Kezdetben még osztatlan képzésben lehetett pszichológiát tanulni, majd ez átalakult, megérkezett a Bologna-rendszer, így alap- és mesterképzésben működött tovább az oktatás. Ezek után alapították meg a levelező képzést, melyet a felnőtt és gyermek klinikai szakképzés követett, a mentálhigiénés képzéssel a nyomában. Nem sokkal később sikerült elindítani az angol nyelvű alapképzést is, és ezzel nagyjából egy időben alakult meg Pécsett is az önálló Pszichológia Doktori Iskola, amivel Pécsen kívül egyedül az ELTE büszkélkedhet hazánkban. Azt is megtudtuk, hogy jelenleg körülbelül nyolcszáz hallgatója van a pécsi szaknak, ami évről évre növekedést mutat.

„SIKERÜNK TITKA TALÁN A GYORS FELISMERŐ KÉPESSÉGÜNKBEN REJLIK”

– folytatta Bereczkei, és kiemelte, hogy az is a feladatok közé tartozik, hogy a folyton változó világ igényeit is felismerjék, és időben alkalmazkodni tudjanak hozzá. Ennek egy remek példája, hogy jelenleg is egy gyógypedagógus szak elindításán dolgoznak a Neveléstudományi Intézettel együttműködve.

 

Merre tovább?

Mivel a pszichológia rendkívül széles spektrumot fed le, ami a pécsi intézetben folyó kutatások repertoárjából is látható, Bereczkei szerint „a jelenlegi környezetben csak előre lehet menekülni”. Most is a megújulás küszöbén van az intézmény, a fejlődés érdekében folyamatosan fejleszteni kell a képzést, a kutatási lehetőségeket, és olykor ez a fejlődés szerkezeti változtatásokat is megkövetel. Összekapcsolva mindazt, ami az elmúlt huszonöt évben történt, és azt, ami a következő időkben fog, beszédét az alábbi gondolattal zárta:

„A JÓ HÍREM NEM IS AZ, HOGY MENNYI MINDENT ELÉRTÜNK, HANEM AZ, HOGY SEHOL SEM TARTUNK”.

A pszichológia komplex, állandóan változik, naponta számtalan új eredmény születik, így nem állhatunk meg, mert még rengeteg kutatni és felfedezni valót rejteget magában.

Dr. Révész György, a képzés egyik alapítója repítette vissza a hallgatóságot a kezdetek kezdetére, beavatva a közönséget annak a fáradhatatlan, lelkes és szemfüles csapatnak a kitartó munkájába, akik nélkül a teremben ülők ebben a formában biztosan nem ülhettek volna ott. A jubileumi előadások során alkalmunk nyílt bepillantani olyan Pécsett végzett szakemberek munkájába, akik ma a pszichológia különböző területeit képviselik a munkaerő piacon. A születésnapi torta és pezsgő elfogyasztása után az összes képzés és szakirány bemutatása maradt már csak hátra, segítve ezzel egymás munkájának mélyebb megismerését, illetve a választás előtt álló hallgatók döntését. A rendezvényt az Ostinato zenekar műsorával zárták.

 

Pszieszta

Április közepén rendezték meg a Pécsi Pszichológus Napokat (Pszieszta), melynek idén a Civil Közösségek Háza adott otthont. A főesemény a Tradíció és Innováció címet viselte, így előadásai és worshopjai is e témát járták körül. A kizárólag pszichológus hallgatókból álló szervezőcsapat idén is kitett magért, és ahogy azt már megszokhattuk, színes programkínálattal várták a pszichológia iránt érdeklődőket.

A Pszieszta többek között azért is egy kiemelt eseménye az évnek, mert minden évben a megnyitón adják át a Kézdi Balázs Díjakat, melyeket a legkiemelkedőbb mesterszakos hallgatók nyerhetnek el. Idén külön büszkeség volt számunkra, hogy a díjazottak között tudhattuk szervezőcsapatunk egyik tagját, Major Juttát is.

A háromnapos programsorozat előadásai és műhelyei a pszichológia széles spektrumát fedték le, bárki könnyen megtalálhatta a kedvére valót. Hallgathattunk előadást a matematikai szorongás jelenségéről, a reklámok befolyásoló erejéről és a szenvedélybetegségekről, de kipróbálhattunk retro és manapság népszerű társasjátékokat is.

Dr. Czibor Andrea Nemi különbségek a munkaerőpiacon címmel tartott előadásában megismerkedhettünk a nemzetközi kutatási eredményekkel és a nemi különbségekre vonatkozó szervezetpszichológiai fogalmakkal, valamint betekintést nyerhettünk a Pécsi Tudományegyetem Szervezetpszichológiai Kutatócsoportjának munkájába, a jelenleg folyó kutatásokba és eredményeikbe is. A munkahelyi zaklatással (mobbing) foglalkozó kutatások Magyarországon még úttörőnek számítanak, ugyanakkor érdekes és ígéretes területe ez is a pszichológiának.

Osvát Judit a pszichológusi szakma sokszor elkerülhetetlen dilemmáiról beszélt a Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexének keretein belül. Előadásában inkább elgondolkodtató kérdésekkel ösztönözte a hallgatóságot, például hogy mit tennének bizonyos helyzetekben mint szakember? Szót ejtett például a villamosdilemmáról, amely a morális döntéshozatal mechanizmusának egyik ismertebb példája. A dilemma így hangzik: elszabadult egy mozdonyvezető nélküli vonat, és mi vagyunk a váltók. Távolabb a síneken elakadt öt ember egy autóban, a sín elágazásának másik vonalán pedig egy ember vesztegel. Mit választanánk?

MEGÖLNÉNK-E EGY EMBERT, HOGY MEGMENTHESSÜK A MÁSIK ÖTÖT?

Dr. Varga Katalin, az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszékének vezetője a modern, erősen technikalizált szülés káros hatásait vetette össze a tradicionális, természetes környezetben történő szüléssel. Előadásában az oxitocin hatásmechanizmusát is bemutatta. Zárásként bemutatta az Úton… Séta a szülés-születés minőségéért kezdeményezést, melyet az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és hallgatói kezdeményeztek 2014-ben, azóta pedig minden évben megrendeznek.

Természetesen a Pszieszta nemcsak szakmai programok színhelye, hanem a baráti beszélgetéseké is. A Pszieszta az a közösség, ahova visszavárják az embert, és ahova jó lesz visszajönni jövőre is.

 

Forrás: mindset.co.hu0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kétmilliárd fölé ugrott az állami támogatás a hatvani sportcsarnokra

A kormány további 699 millió forintot hagyott jóvá a hatvani sport- és rendezvénycsarnok építésére, ezzel már meghaladja a...

Negyvenmilliárdot tettek félre azoknak a munkanélkülieknek, akik hajlandók vállalkozást indítani

Negyvenmilliárd forintos keretösszeggel megjelent a "Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása" és az "Álláskeresők vállalkozóvá...

Cseke Katinka bombázóvá fogyott - Legfrissebb fotóin eszméletlenül jól néz ki

Cseke Katinka rengeteget fogyott, friss fotóit agyon dicsérik.

Erdogan: borzasztó a Hasogdzsi-gyilkosságot megörökítő hanganyag

A szaúdi hírszerzés egyik tisztségviselője "elszörnyedt" annak a hangfelvételnek a hallatán, amelynek tanúsága szerint szaúdi...

Gyengélkedik Németország és Japán gazdasága

Zsugorodást mértek a harmadik negyedévre. A japánok erre számítottak, a németeknél nagyobb lehet a szomorúság.

Kilőtt a magyar GDP - itt a friss adat

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok...

Kazincbarcikai iskolát választott a British Telecom

A sikeres diákok Debrecenben dolgozhatnak.

Eltűnt egy szentistváni lány

A rendőrség a lakosság segítségét kéri a felkutatásához.

Megérjük, hogy király lesz: 70 éves Károly herceg

Egy fél világ utálta meg, mikor elvált Dianától.

Dicsőség: nemzeti díjat nyert a Miskolci Egyetem

Nemzetközi döntőben a pályázat.

Elképesztő képeket készítettek a brit királyi családról - íme

Újabb képek kerültek nyilvánosságra a brit királyi családról.

Műsor közben szenvedett balesetet a Top Gear sztárja

Elkerülhetetlen volt a baleset, állítja a Top Gear műsorvezetője, Chris Harris, aki munka közben karambolozott a napokban.

0

Sport

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Megvan női kéziseink Eb-re készülő, 18 fős kerete

A BL-címvédő Győrből csak egy játékos került be a magyar válogatottba.

Megszületett az első gól a MOL Vidi új stadionjában

U15-ös tornával tesztelték az új arénát Székesfehérváron.

A  Liverpool focistája fogadási botrányba keveredett, Solari aláírt 2021-ig

Ibrát díjazták az MLS-ben, Federer és Anderson is nyert Londonban. Ez történt kedden.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Rossz hír érkezett a nyugdíjasoknak: megszólaltak Gyurcsányék

A kormány egy képviselői írásbeli kérdésre elárulta, hogy továbbra sem emeli a nyugdíjminimumot.

Minden nyugdíjas rosszabbul járhat novembertől

Novemberben jön ugyan a nyugdíjprémium, de az inflációs nyugdíjemelés korrekciója a január-augusztusi tényadatok tükrében elmarad. Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2019. januárjában és a jövő évi emelés képes lesz-e ellensúlyozni az infláció romboló hatását? - a nyugdíjguru.hu megadta a választ.

A mutogatós néni újra az utcán: és villan is a cici

Hogy, hogy nem, már megint telibe látszik minden

Halálra késelte volt barátnőjét egy gimnazista az Örs vezér terénél

A budapesti nyomozók befejezték annak a gimnazistának az ügyét, aki a gyanú szerint megölte korábbi barátnőjét. Emberölés elkövetésével gyanúsítják.

Készüljünk: sötét anyag hatalmas vihara közeleg felénk

500 kilométer/szekundumos sebességgel halad át rajtunk a titokzatos matéria.

blogmorzsák

Időutazás a csomag­küldő Keravilltól a Merkúr szalonokig

Élménybeszámoló a szocialista retró világából űrutazó tv-macival és a gyújtás­kapcsolós sztorikról híres, pöfögő Trabantokkal.

Tanuld meg végre, milyen kaják illenek a legjobb vörösborokhoz

Mit mihez: bomba párosítások a bordói borokhoz - #BordóiNovember.

Taníts politikust facebookozni!

„Hivatalba lépésem első negyedévében már elég fontos platform volt a Facebook a magyar üzleti érában.“

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Ukrán gyerekek Kalasnyikovval

Sokkoló beszámoló látott napvilágot egy ukrajnai nyári táborról, ahol 8-12 év közötti gyerekek vettek részt alapozó kiképzésen.

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

A szép bőr itt kezdődik

Könnyen lehet, hogy azért vannak bőrproblémáid, mert nem megfelelően tisztítod az arcodat. Mutatjuk, hogy csináld!

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

7 női divat cikk, amitől a férfiak kifutnak a világból

Vannak olyan szettek, kiegészítők, amiket a nők imádnak viselni, a férfiak viszont elviselhetetlennek tartják.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

0


0