Ezt olvasta már?


Négy napon át a pszichológiáé volt a főszerep Pécsett

Intenzív hetet zárt április közepén a Pécsi Pszichológia, hiszen a Pszichológia Intézet huszadik, a képzés huszonötödik jubileumi évfordulójára és a Pszieszta idei rendezvénysorozatára is ugyanazon a héten került sor.


hirdetés

Április 11-én ünnepeltük a pécsi pszichológia képzés huszonöt, és a Pszichológia Intézet megalapításának huszadik évfordulóját. Az ünnepséget Oszoli-Pap Márta vezetésével az Aviso Gyermekkar nyitotta meg, majd prof. dr. Bódis József rektori köszöntőjét hallhattuk.

A rektor úr gratulációja és jókívánságai után prof. dr. Bereczkei Tamás dékán, a Pszichológia Intézet igazgatója vette át a szót. Köszöntőjében kiemelte, hogy néhányan még ma is az intézet falai között tevékenykednek azok közül, akik annak idején lefektették azokat az alapokat, melyek mentén a pécsi képzés elindulhatott.

„PONTOSAN TUDTÁK, HOGY TÖRTÉNELMET CSINÁLNAK”

– utalt vissza az alapítókra, akik huszonöt évvel ezelőtt egy önálló diszciplinát hoztak létre a semmiből Pécsett.

 

A pécsi pszichológia szak fejlődése

Időutazásunk során végigvettük, hogyan is alakult a pécsi képzés az elmúlt negyed évszázadban. Kezdetben még osztatlan képzésben lehetett pszichológiát tanulni, majd ez átalakult, megérkezett a Bologna-rendszer, így alap- és mesterképzésben működött tovább az oktatás. Ezek után alapították meg a levelező képzést, melyet a felnőtt és gyermek klinikai szakképzés követett, a mentálhigiénés képzéssel a nyomában. Nem sokkal később sikerült elindítani az angol nyelvű alapképzést is, és ezzel nagyjából egy időben alakult meg Pécsett is az önálló Pszichológia Doktori Iskola, amivel Pécsen kívül egyedül az ELTE büszkélkedhet hazánkban. Azt is megtudtuk, hogy jelenleg körülbelül nyolcszáz hallgatója van a pécsi szaknak, ami évről évre növekedést mutat.

„SIKERÜNK TITKA TALÁN A GYORS FELISMERŐ KÉPESSÉGÜNKBEN REJLIK”

– folytatta Bereczkei, és kiemelte, hogy az is a feladatok közé tartozik, hogy a folyton változó világ igényeit is felismerjék, és időben alkalmazkodni tudjanak hozzá. Ennek egy remek példája, hogy jelenleg is egy gyógypedagógus szak elindításán dolgoznak a Neveléstudományi Intézettel együttműködve.

 

Merre tovább?

Mivel a pszichológia rendkívül széles spektrumot fed le, ami a pécsi intézetben folyó kutatások repertoárjából is látható, Bereczkei szerint „a jelenlegi környezetben csak előre lehet menekülni”. Most is a megújulás küszöbén van az intézmény, a fejlődés érdekében folyamatosan fejleszteni kell a képzést, a kutatási lehetőségeket, és olykor ez a fejlődés szerkezeti változtatásokat is megkövetel. Összekapcsolva mindazt, ami az elmúlt huszonöt évben történt, és azt, ami a következő időkben fog, beszédét az alábbi gondolattal zárta:

„A JÓ HÍREM NEM IS AZ, HOGY MENNYI MINDENT ELÉRTÜNK, HANEM AZ, HOGY SEHOL SEM TARTUNK”.

A pszichológia komplex, állandóan változik, naponta számtalan új eredmény születik, így nem állhatunk meg, mert még rengeteg kutatni és felfedezni valót rejteget magában.

Dr. Révész György, a képzés egyik alapítója repítette vissza a hallgatóságot a kezdetek kezdetére, beavatva a közönséget annak a fáradhatatlan, lelkes és szemfüles csapatnak a kitartó munkájába, akik nélkül a teremben ülők ebben a formában biztosan nem ülhettek volna ott. A jubileumi előadások során alkalmunk nyílt bepillantani olyan Pécsett végzett szakemberek munkájába, akik ma a pszichológia különböző területeit képviselik a munkaerő piacon. A születésnapi torta és pezsgő elfogyasztása után az összes képzés és szakirány bemutatása maradt már csak hátra, segítve ezzel egymás munkájának mélyebb megismerését, illetve a választás előtt álló hallgatók döntését. A rendezvényt az Ostinato zenekar műsorával zárták.

 

Pszieszta

Április közepén rendezték meg a Pécsi Pszichológus Napokat (Pszieszta), melynek idén a Civil Közösségek Háza adott otthont. A főesemény a Tradíció és Innováció címet viselte, így előadásai és worshopjai is e témát járták körül. A kizárólag pszichológus hallgatókból álló szervezőcsapat idén is kitett magért, és ahogy azt már megszokhattuk, színes programkínálattal várták a pszichológia iránt érdeklődőket.

A Pszieszta többek között azért is egy kiemelt eseménye az évnek, mert minden évben a megnyitón adják át a Kézdi Balázs Díjakat, melyeket a legkiemelkedőbb mesterszakos hallgatók nyerhetnek el. Idén külön büszkeség volt számunkra, hogy a díjazottak között tudhattuk szervezőcsapatunk egyik tagját, Major Juttát is.

A háromnapos programsorozat előadásai és műhelyei a pszichológia széles spektrumát fedték le, bárki könnyen megtalálhatta a kedvére valót. Hallgathattunk előadást a matematikai szorongás jelenségéről, a reklámok befolyásoló erejéről és a szenvedélybetegségekről, de kipróbálhattunk retro és manapság népszerű társasjátékokat is.

Dr. Czibor Andrea Nemi különbségek a munkaerőpiacon címmel tartott előadásában megismerkedhettünk a nemzetközi kutatási eredményekkel és a nemi különbségekre vonatkozó szervezetpszichológiai fogalmakkal, valamint betekintést nyerhettünk a Pécsi Tudományegyetem Szervezetpszichológiai Kutatócsoportjának munkájába, a jelenleg folyó kutatásokba és eredményeikbe is. A munkahelyi zaklatással (mobbing) foglalkozó kutatások Magyarországon még úttörőnek számítanak, ugyanakkor érdekes és ígéretes területe ez is a pszichológiának.

Osvát Judit a pszichológusi szakma sokszor elkerülhetetlen dilemmáiról beszélt a Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexének keretein belül. Előadásában inkább elgondolkodtató kérdésekkel ösztönözte a hallgatóságot, például hogy mit tennének bizonyos helyzetekben mint szakember? Szót ejtett például a villamosdilemmáról, amely a morális döntéshozatal mechanizmusának egyik ismertebb példája. A dilemma így hangzik: elszabadult egy mozdonyvezető nélküli vonat, és mi vagyunk a váltók. Távolabb a síneken elakadt öt ember egy autóban, a sín elágazásának másik vonalán pedig egy ember vesztegel. Mit választanánk?

MEGÖLNÉNK-E EGY EMBERT, HOGY MEGMENTHESSÜK A MÁSIK ÖTÖT?

Dr. Varga Katalin, az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszékének vezetője a modern, erősen technikalizált szülés káros hatásait vetette össze a tradicionális, természetes környezetben történő szüléssel. Előadásában az oxitocin hatásmechanizmusát is bemutatta. Zárásként bemutatta az Úton… Séta a szülés-születés minőségéért kezdeményezést, melyet az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és hallgatói kezdeményeztek 2014-ben, azóta pedig minden évben megrendeznek.

Természetesen a Pszieszta nemcsak szakmai programok színhelye, hanem a baráti beszélgetéseké is. A Pszieszta az a közösség, ahova visszavárják az embert, és ahova jó lesz visszajönni jövőre is.

 

Forrás: mindset.co.hu0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Bűnözők szivároghattak be az acapulcói rendőrségbe

Két rendőrparancsnokot őrizetbe vettek emberölés gyanújával.

Főleg a nőket súlytja ez a betegség

Sok helyen olvashatunk a visszeresség megelőzéséről, de mi van azokkal, akiknél már kialakult?

Három év után újra találkozott Tatár Csilla és Gönczi Gábor

Az egykori házaspárt Tatár Csillát és Gönczi Gábort összesodorta a munka, több mint három év után találkoztak újra.

Képtelen elfedni a melleit, óriásit terpeszt a dögös divattervező

Francesca Larrain számára időnként komoly nehézséget jelent elbujtatni méretes kebleit.

Napi horoszkóp 2018. szeptember 26. - Itt az ideje változtatni a dolgokon

A Bika jobb, ha nem vesztegeti az idejét, a Skorpiónak ideje befejezni az álmodozást és lépni. Napi horoszkóp.

Ez ám a szenzáció: Oroszország-Sopron kosárkupadöntő az Ural tövében

Az orosz Jekatyerinburg ellen szerdán délután négykor játszik döntőt a magyar bajnok az UMMC Kupán.

Szavazzon: Ki nyer a Ferencváros-Újpest összecsapáson?

Szombat este 19:30-kor kerül sor a Groupama Arénában a magyar bajnokság egyik csúcstalálkozójára, melyen a Fradi és az Újpest fog...

40%-kal többet költünk privát egészségbiztosításra

A Grantis Hungary Zrt. statisztikái szerint az elmúlt egy évben 40%-kal nőtt a privát egészségbiztosításokra szánt összeg az azt...

Jóváhagyta a munkáspárti kongresszus a párt Brexit-stratégiáját

Nagy többséggel jóváhagyták kedden a brit Munkáspárt kongresszusának küldöttei a párt Brexit-stratégiáját, amely nyitva hagyja az...

Leváltották Angela Merkel legnagyobb bizalmasát

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös...

Több témában is otthon vagytok? Teszteljétek magatokat

Egyszerre tesztelhetitek magatokat nyelvtanból és történelemből. Ha az évszámokon túl jól megy a helyesírás, és néhány magyar...

Igazi bombázók szorítanak párjukért a magyar futball csúcsderbijén - fotók

Budapest A magyar klubfutball csúcsderbijét rendezik szombaton, ám a FerencvárosÚjpest összecsapáson nemcsak a pályára, de a lelátóra...

0

Sport

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Képernyőn a Bayern, a Hertha, az MU, az Atlético Madrid és az Inter - Sportmenü

Folytatódik az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

Ez lesz a következménye, ha egy százmilliós ország elkezd szavazni.

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Messi madridiakra és CR-re is szavazott, Ronaldónál egy francia nyert

Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi szerint is Modric volt az Év játékosa.

Pályán a Hertha, a Bayern és a Manchester United is

Hétközi fordulóval és kupameccsekkel kedveskednek a topcsapatok.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

0

Bulvár

A házaló csalók legújabb ürügye: egyszerű indokkal keresnek fel, hogy kiraboljanak

Egy új eset kapcsán adott tanácsokat a rendőrség a trükkös csalók kivédése érdekében.

Beállt a nő a benzinkútra, sírva röhögős bénázás lett belőle

Talán nem ártott volna a kocsiban hagyni a retikült.

Nehéz helyzetbe került Liptai Claudia és Gesztesi Károly

Vajon tud-e az ember objektív lenni a volt férjével? Most kiderül, hiszen Liptai Claudiának őszintén kell majd véleményt alkotnia Gesztesi Károlyról.

Kitört a botrány: megerőszakolt egy diákot az egyik leggazdagabb üzletember

A férfit korábban elengedték a rendőrök, mert nem tudták bizonyítani tettét.

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Zoli egészséges tini lehetne, ha 16 évvel ezelőtt nem szilveszteréjjel születik

Ha az anyukáját időben megcsászározzák, nem lett volna probléma. Csakhogy szilvesztereste bíztak benne az orvosok, hogy nem kell bent éjszakázniuk a kórházban.

Fizikai erőszak a Kossuth téren: megint felbukkant a titokzatos hajnali védett vezető

16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség védett vezető érkezése miatt 2018. szeptember 25-én 4 óra és 4 óra 27 perc között kiürítette Budapest V. kerületében a Kossuth teret, és felszólította az oda bejelentett gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény résztvevőit hogy gyülekezési jogukat a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják. A rendőrség felszólítására 14 fő önként távozott a helyszínről, azonban 16 személy nem tett eleget a felszólításnak, ezért őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A rendőri intézkedés következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a 16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. (police.hu) Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

Szomorú hírt kaptunk: holtan találták otthonában a legendás színészt

A bolygó neve: Halál színésze zenészként is sikeres volt.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Ilyenkor tilos szőlőt enni

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

blogmorzsák

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és köz­ve­szélyes munkakerülők mekkája lett, mert könnyen lehetett pénzhez jutni csalással, devizázással, illegális kéjelgéssel, lopással.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

Lehet klasszikus a világzene?

Rendet teszünk a fejekben, a tangó például meglepő.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Szavazókörzetátrajzolóverseny: Eldrigde Gerry és a Gerrymandering

Avagy ki és hogyan csinálta először a szavazókörzet-babrálást.

BookTube: Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Hat fiatal vlogger, aki az irodalmat választotta.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

5 dolog, amit jó lett volna tudni ovikezdés előtt

„Mikor azt hiszed, hogy már sínen vagytok, akkor fog minden összeomlani.“

Mennyire fenyeget téged a stroke?

Egyre fiatalabbaknál jelentkez­nek a végzetes tünetek. De melyek ezek?

iPhone XS Max: kipróbálva!

Megér félmilliót egy mobil? Megér félmilliót egy iPhone?

Miért nem tud a fér­jem igazi férfi lenni?

Sokszor a feleség, barátnő is tehet arról, hogy a férfi megreked a gyermeki állapotban.

Ingyen The Tiny Bang Story!

Két napig ingyen beszerezhető egy nagyon aranyos point & click játék Steamre.

0


0