Ezt olvasta már?

Telitalálat az ötös lottón, csaknem kétmilliárd a nyeremény!

Egy telitalálatos szelvény volt az e heti ötös lottón, értéke csaknem kétmilliárd forint - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az MTI-t.

0

Négyszáz forint alatt maradhat az üzemanyag ára az idén

A kőolaj világpiaci árának stabilizálódására és literenként 400 forint alatti magyarországi üzemanyagárakra számítanak az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők az idén. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint, ha nem emelkedik számottevően a kőolaj-fogyasztás, a kínálat ismét meghaladja majd a keresletet, ennek hatására pedig a kőolaj világpiaci ára sem változik jelentősen. Úgy vélte, a hordónkénti világpiaci ár az idén 50-60 dolláros sávban stabilizálódik, és Magyarországon sem változnak jelentősen az üzemanyagárak, 350-370 forint között mozognak majd.

Hozzátette, a benzin és a gázolaj ára nemcsak a nyersanyag árától, hanem a forint-árfolyamtól és a jövedéki adó mértékétől is függ. Tehát 50 dollár feletti kőolajár esetén a második negyedévben már visszaállhat a jövedéki adó az eredeti mértékre, így gyengébb forint esetén is 350-370 forintos árszinten maradhatnak az üzemanyagárak - mondta.

Grád Ottó úgy vélte, bármennyire is komoly volt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és a csatlakozó országoknak a kitermelés-csökkentésre vonatkozó vállalása, nagyobb az esélye annak, hogy túl fogják lépni a kvótát. Ebben az esetben pedig könnyen előfordulhat, hogy átmenetileg 50 dollár alá csúszik vissza a kőolaj ára - mondta.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint valószínűbb, hogy az OPEC nem tartja a megállapodásban vállaltakat, így a kőolaj átlagára hordónként 50-55 dollár marad. Ellenkező esetben 60-70 dollár is lehet egy hordó Brent ára, ami Magyarországon 380-420 forintos üzemanyagárat eredményezne, máskülönben marad a 340-360 forintos árszint.

Az elemző megjegyezte azt is, hogy várakozásai szerint az Amerikai Egyesült Államok palaolaj termelése napi 200-300 ezer hordóval nőhet 2017-ben.

A GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója szintén úgy vélte, hogy a 2016-ban elért hordónkénti 50-55 dolláros átlagárhoz képest nem emelkedik lényegesen a kőolaj ára idén. Hegedűs Miklós mindezt azzal indokolta, hogy nincsenek meg az áremeléshez szükséges gazdasági, kitermelési, fogyasztási feltételek.

Elmondása szerint egyáltalán nem biztos, hogy az érintett országok tartják magukat a kitermelés-csökkentési megállapodáshoz, mivel az olajból származó bevételek fontos elemei a költségvetésüknek, ez pedig a termelés viszonylag magas szinten tartására ösztönzi az országokat.

Amennyiben az érintettek csökkentik is termelésüket, a kőolaj-helyettesítők piacán többlettermelés várható, mivel 50 dollárt meghaladó kőolajár mellett a helyettesítő termékek versenyképesek, profittal termelhetők - tette hozzá az igazgató.

Hegedűs Miklós ugyanakkor rámutatott, hogy a kőolaj nem csupán közönséges gazdasági termék, hanem a politika által motivált, ezért nehéz biztos jóslatot mondani. Különböző hírek hatására elképzelhető átmeneti áringadozás is. Ha viszont marad az 50-55 dolláros átlagár, akkor a magyarországi kútárak is jellemzően 350-380 forint között stagnálnak majd 2017-ben - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az ár nagyban függ az üzemanyag iránti kereslettől is, amiben nem várható számottevő növekedés. Erre utal az is, hogy a fejlett országokban a telítettség közelében van az autóhasználat, és hiába nő az autóvásárlások száma, az állomány nem változik, inkább korszerűsödik, így a fajlagos fogyasztás csökkenni fog.

Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügynökség a közelmúltban felfelé módosította a kőolajra vonatkozó keresleti várakozásokat, a meglévő olajmezők kitermelése folyamatosan csökken, az utóbbi két évben pedig jelentősen visszavágták beruházásaikat az olajcégek. Mindezt figyelembe véve az olajpiacok kiegyensúlyozása az OPEC megállapodások nélkül is bekövetkezett volna, csak valamelyest később - mondta a közgazdász.

Hozzátette: így viszont az év első felében már elkezdődik a piac újra-egyensúlyozása, a készletállomány csökkenésére lehet számítani, a kínálat idővel a kereslet alá süllyedhet. Ez a folyamat Varró László szerint általában árnövekedéssel jár, de konkrét számot nem mondott, mert az "spekulatív lenne".

A szakember elmondta: az IEA robosztus kőolaj-keresletemelkedésre számít, 2016-ban napi 1,4 millió hordóra, 2017-ben 1,3 millió hordóra. Szintén az olajpiaci egyensúlyra ható tényezőként említette, hogy az OPEC-en kívüli országok - Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Oroszország - olajkitermelése már most is egymillió hordóval alacsonyabb, és az idén tovább mérséklődik.

Kifejtette: az utóbbi két évben az olajipari vállalatok a beruházások drasztikus, mintegy 300 milliárd dolláros visszavágásával reagáltak az alacsony olajárakra. Ennek egy részét kompenzálta, hogy az ipar költségei csökkentek, azonban a nominális beruházás-visszavágás nagyjából 25-25 százalék volt 2015-2016-ban is, ami "történelmileg példátlan". Különösen nagymértékű volt a visszaesés az amerikai palaolaj mezőkön, ahol egy átlagos projekt 5-10 millió dollár értékű, egy kút lefúrható néhány hét alatt, viszont már az első évben a felére csökken a kút kitermelése, tehát a szinten tartáshoz folyamatos befektetésre van szüksége az amerikai palaolaj-iparnak.

Mindazonáltal megnőtt az olajfúrás termelékenysége, a technológia gyorsan fejlődik, amit az is mutat, hogy míg az utóbbi két évben a palaolaj-fúró tornyok száma 1500-ról 400-ra esett, az olajkitermelés csak 10 százalékkal mérséklődött - figyelmeztetett a szakember.

 0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Nem tűnt szívbajosnak Hosszú Katinka

A szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinkának szüksége lehetett a pihenésre. Szerinte még maga az úszóklasszis is bizonytalan volt a...

Ukrajna nem fogad el kompromisszumot a magyar állampolgárság kérdésében

Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a magyar állampolgárság kérdésében Kárpátalján, az adott esetben nagyon következetesen...

Már Ronaldo utódját keresi a Juventus.

Ezúttal Angliából érkezhet erősítés.

Fölkoncoltatik, aki a SAS-behívót megtagadja

Miklós Lajos, kőbányai bognármestert a második világháborúban négyszer hívták be, az utolsóból több évnyi szovjet hadifogság lett....

Megbukott az ellenfeleit börtönbe zárató maldív elnök

Az ellenzéki jelölt nyert a választásokon: változást, békét és igazságot ígért.

Amerikai konyhás nappali 25 négyzetméteren: így rendezd be, ha szűkös a hely

Az amerikai konyhás nappali nem csak divathullám, olyan lakberendezési trend, amivel az ingatlanod értéke is nőhet. Egy átlagos méretű...

Itt vannak a 38. heti TOTÓ eredmények

A TOTÓ 38. heti második fordulós eredményei.

Döntetlennel végződött a katalán thriller

Elhullajtotta első pontjait a listavezető Barcelona.

Rengeteg melóst keresnek: néhány hónap átképzés után nettó 400 ezret lehet keresni

Szakemberhiány, lakáshitel, fűtés, ingatlan: legnépszerűbb cikkeink a héten.

Gyurcsó duplázott a Hajduk Splitben

Négy perc alatt rámolta be a két gólt.

Fontos hír érkezett a magyar válogatott korábbi kapitányáról

Egervári Sándor az egészségéért küzd.

0

Sport

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Földbe döngölte Szlovákiát a magyar válogatott

Az első negyedben annyi pontot szereztek a mieink, ami egy egész meccsre elég lett volna.

Nem a csapata miatt nehéz beválogatnia Dzsudzsákot Marco Rossinak

Egy nyílt levélben még lehet csúsztatgatni, de a pályán sokkal nehezebb lesz mindenkivel elhitetnie, hogy ott a helye a válogatottban.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Luka Modric

Fizethet is egy csinos összeget a világbajnoki ezüstérmes.

Ezt a mezt tényleg komolyan gondolta az 1860 München?!

Az 1860 Münchennél bevett szokás, hogy a klub egy különleges mezzel készül az Oktoberfest idejére, és ez idén is így volt.

Joshua ezúttal is KO-val védte meg vb-címeit

A nehézsúlyú bokszvilágbajnok álmosan kezdett, de a hetedik menetben kiütötte Povetkint.

Anthony Joshua kíméletlenül kiütötte Alekszandr Povetkint - videó

A meccs féléig érett a meglepetés, ekkor váltott a brit.

A Szeged a kézi BL-ben, a Vidi a Magyar Kupában szerepel - sportmenü

A női kosár-vb és az asztalitenisz-Eb is a tévében.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

0

Bulvár

Társasházkezelők: új világ jön 2019-től

A Vállalkozói Tudástár szakértői cikkében a 2019. január 1-től hatályos fontos változásokra és az azokkal járó kötelezettségekre hívja fel a figyelmet Soósné dr Gáspár Gabriella ügyvéd.

Egy tányér gulyásleves miatt rúgták ki a MÁV egyik dolgozóját

Állítólag feketén adott ki egy tányér gulyáslevest a Budapest-Varsó vasútvonalon a büfés.

Egy amerikai tehenészfiú birkózta le a verhetetlennek hitt orosz óriást

A Karelin-Gardner sztori az egyetemes sport egyik leghihetetlenebb története. Ahogy Gardner egész élete az.

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Lesz egy új kapcsoló a Gmailben, érdemes lesz átpöccinteni

A tavasz nagy ráncfelvarrással érkező egyik funkció az "okos válaszok" volt, ami azonban sokkal inkább zavarja a felhasználókat, mintsem örülnének neki.

10 dolog, amit teljesen elvesztettünk, amióta van internet és mobil

Mutatunk tíz alapvető szokást, amiben felnőttünk, de többé már nem létezik, a digitális kor ugyanis elsöpörte.

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról

Ráadásul a legszomorúbb, hogy pont a gyerekeknek szánt joghurtok a legrosszabbak.

Megszólalt a boncmester, aki megvizsgálta Diana holttestét

Terhes volt? Megúszhatta volna az ütközést?

"Ha nagy sz@r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar egy órán belül eltűnik az országból"

Jó eszköznek látja Orbánék ellen, ezért szorgalmazza aktívan hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozását Herczeg Zoltán. Az ismert divattervező nem csupán aláírta az erről szóló kezdeményezést, de a gyűjtésbe is be fog segíteni Hadházy Ákosnak.

4 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek

A helyesírás régóta vitatott téma. Valakinek érzéke van hozzá, míg valakinek sok-sok olvasás és tanulás hatására javul a helyesírása. Persze, a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok korában felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán. Mindenesetre mutatunk néhány tipikus hibát, amelyet nagyon sokan elvétenek. Te köztük vagy?

A nap képe: Egy katonai BMW M4

Na jó, a terepmintás matricázást leszámítva nem sok köze van a katonasághoz a 20 collos Strasse felnikkel szerelt 431 lóerős bajor sportgépnek, ám elég ennyi változás ahhoz, hogy az utcán minden tekintetet magára vonzzon.

Gázzal fűt? Nagy pofonba szaladhat bele

Szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, az dén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését - írja a Penzcentrum.hu.

blogmorzsák

Rockkoncertek, melyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szélsőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörténelem legtragikusabb koncertjei.

Miért maradnak együtt és miért szakítanak a párok?

Nincs optimális párkapcsolat. Talán nem is lesz.

Ki a fene az a Spurizsaru?

A szexmotorosok megmondják. Őrült vadulás, az év legjobb magyar dalai.

Rozmaringos grillcsirke sörösdobozon

A madár garantáltan nem ázik a saját levében, de a sör áldott gőze elegendő párát biztosít, hogy ne száradjon ki.

A kérdés nem az, hogy jó iskola -e a Budai Nagy Antal Gimnázium

Hanem, hogy miért kell megnehezíteni az ott tanító pedagógusok dolgát.

A Brexit nem zárul le március 29-én

Csak egy pénzügyi megállapodás fog születni Nagy-Britannia és az EU között.

Lana Del Ray tízperces új dalt és klipet mutatott be

A kritikusok szerint világsláger.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Ennek az apácának négy unokája van

Miután meghalt a férje, Barbara pályára állította a két lányát, majd kolostorba vonult.

Így cselezz a buda­pesti repülőtéren

Spórolj időt és pénzt már az utazás elején. Gyémánt Balázs világutazó saját kárán tanult tippjei és trükkjei.

Facebook - a te bulvárod

Csak rajtad áll, mit látsz a Facebook faladon! Nem hiszed?

A migráns és a kovászos uborka

A magyarok megszokták, hogy pa­rancs­ra valakit gyűlölni kell.

0


0