Ezt olvasta már?

0

Nem csak hasznosít, fejlesztene is

Mintegy két és fél hónapja Szentgyörgyi Dávid a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója. A cég nagy átalakuláson ment keresztül, melyet az új, fiatalos és lendületes vezető minél inkább piaci alapon működő vállalkozásként szeretné működtetni.


hirdetés

-          Pécs Holdingból Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. lett a cég. Ez csak névváltoztatás, vagy nagyobb átalakulást is jelentett?

-          Az elmúlt egy évben sok feladat elkerült tőlünk, a pécsi önkormányzat célja ezzel a párhuzamosságok megszüntetése volt. A lakáscélú bérleményeket alapvetően szociális alapon kezeli a város, ezért ezek átkerültek az Elszámolóházhoz, az erdőkezelés a Biokomhoz, a hővezetékek a PÉTÁV-hoz, az üzleti célú ingatlanok pedig a Pécsi Vagyonhasznosítónál maradtak. A cél a jól működő, profitábilis, hosszú távú piaci alapú működés. Jelenleg mintegy ezer ingatlant kezel a Társaság; többek között a Pécsi Ipari Parkot, a Vásárcsarnokot, a Vásárteret és az Expo Centert. A szervezeti átalakulásnak nagyjából – a feladatok tisztázása mellett – most érünk a célvonalába, de természetesen még rengeteg kihívás áll előttünk.

Szentgyörgyi Dávid

2008-ban végzett a Szent István Egyetemen vállalkozásszervező közgazdászként. A CIB Banknál kontrolling menedzser, a Citibanknál ügyfélkapcsolati menedzser volt, majd TÁMOP projektvezetőként dolgozott, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-hez érkezése előtt a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója volt. 2017. március 1. óta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója.

-          A piaci alapú működés akkor lehet hatékony, ha ezeket az ingatlanokat hasznosítják is. Mindegyiknek van bérlője?

-          Az ideális állapot az lenne, ha a teljes állomány „bérlői kézben lenne”, de szépen növekszik a kiadott, hasznosított ingatlanjaink száma. Jelenleg a Pécsi Ipari Park kihasználtsága közel 80 százalékos, de a legnagyobb növekedés az üzleti célú belvárosi ingatlanok tekintetében észlelhető: a korábbi évekhez képest jelenleg ezen ingatlanok csaknem 75 %-ának van ma bérlője. Ez a folyamat a belvárosi arculat alakulását is kedvezően befolyásolja, mindamellett természetesen, hogy a PVH is egyre jobb számokat produkál. Piaci szempontból most nagyon kedvező időszak köszöntött ránk, sok az érdeklődő, de ettől még nyilván akadnak megoldásra váró feladatok, ami egyben kihívás, de ugyanott egyre több lehetőség is melyben meg kell találnunk az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között. Elkötelezett célunk, hogy olyan bérleti díjakat határozzunk meg, melyek megfizethetők, piacképesek, de ugyanakkor mi is nyereséggel tudjunk működni, amiből újabb fejlesztéseket, befektetéseket tudunk eszközölni a jövőben. Ennek érdekében egy új szemléletmódot vezettünk be és stratégiát váltottunk; a korábbiakhoz képest a bérleti szerződések megkötése során kiemelten figyelünk a bérlői igényekre és rugalmasabb feltételrendszert alkalmazunk, melynek célja, hogy mindkét „üzleti partner” elégedett legyen, amely egyértelműen hosszú távú együttműködést gyümölcsözhet.

-          Önkormányzati cégként piaci alapon működni nagy kihívás lehet, elég csak a döntési folyamatok bonyolultságára gondolni.

-          Az osztályvezetők olyan, a piaci szektorból érkezett szakemberek, akik ahhoz szoktak, hogy munkavégzésük során a megfelelő információk birtokában, gyorsan hozzanak felelős és következetes döntést. A döntési folyamatokat nagyban felgyorsította az a Közgyűlési döntés, melynek értelmében háromszázmillió forintos értékhatárig aláírási, döntési jogom van, igaz, ez óriási felelősséggel is jár egyben, azonban fontos megjegyeznem, hogy a PVH kezelésébe tartozó ingatlanok esetében igen elenyésző számban kell átlépni ezt az értékhatárt.

 

-          Piaci alapról beszélünk, de ez nem csak bérbeadást jelent, hanem ingatlanok eladását, vételét is. Ebben a szektorban is aktív a Vagyonhasznosító?

-          Nem eladásban, hanem inkább hasznosításban gondolkodunk. Persze akadnak olyan nem stratégiai helyen lévő ingatlanjaink, amelyek eladásával a többi ingatlanunkat tudnánk fejleszteni, így racionális döntésnek tűnhet olykor egy-egy ilyen típusú ingatlan értékesítése. Belevágtunk például a Boltív közben egy piaci alapú lakáscélú ingatlan felújításába, mely döntés helyesnek bizonyult, mivel az ingatlant jó áron, piaci alapon sikerült kiadni. Látjuk, hogy a jelenben és a közeljövőben az A-kategóriás irodák, irodaházak iránt van nagy kereslet, így ilyen vonatkozású üzleti elképzelésekben is gondolkozunk. Jelenleg három TOP-os pályázatban is részt veszünk, például üzemcsarnokot építünk a Pécsi Ipari Parkban, amely közművesítéssel is jár.

-          A piaci folyamatokba bele is avatkoznak? Értem ez alatt, hogy például a belvárosi ingatlanok kiadásával egyben a város legforgalmasabb részének arculatát is alakítják.

-          Valamilyen szinten nyilván figyelnünk kell erre is, hiszen a Széchenyi téren nem feltétlenül mutatna jól a belvárosi, mediterrán hangulatban egy ipari műhely, vagy adott esetben négy pékség egymás mellett lehetne egyfajta „üzletrontás is”, ezért a jelentkezőktől kérünk üzleti tervet is, hogy minél körültekintőbben járjunk el a végső döntés meghozatala előtt. Ami egyre inkább körvonalazódik számunkra, hogy a Király utcában egyfajta szórakoztató központot kell kialakítani, de ugyanakkor figyelnünk kell a régi, tradicionális bérlőinkre, a kisiparosokra is, hiszen egy órás például nem tud olyan haszonkulccsal dolgozni, mint egy forgalmas kávézó – ezért alkalmazzuk az általam korábban említett egyedi megállapodásokat a bérleti szerződések megkötése során. A meglévő bérlőink megtartása érdekében folyamatosan ingyenes tanácsadást végzünk, évente több alkalommal szakmai képzést szervezünk számukra, melyek alapvetően arra épülnek, hogy hogyan lehet – a folyamatos szakmai fejlődés mellett, a felgyorsult jelenkorral lépést tartva - talpon maradni a piacon. Mint mondtam, mindenre nyitottak vagyunk, minden elképzelést és mindenkit meghallgatunk, ezért is szorgalmazom a minél közvetlenebb kapcsolatfelvétel ügyfeleinkkel. Szeretném, ha az a kép alakulna ki a Pécsi Vagyonhasznosítóról, hogy készséggel állunk a bérlők rendelkezésére és, hogy bármikor, bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, ezért is igyekszünk mindenkit meghallgatni.

 

-          Két év múlva mivel lenne elégedett Szentgyörgyi Dávid?

-          Ha minden évben tudnánk emelni a bérlőink, illetve kiadott ingatlanjaink számát, valamint, hogy piaci alapon nyereséges Társaság lennénk, ekkor ugyanis több lehetőségünk lenne a rendelkezésünkre álló forrásokból fejleszteni. A legboldogabb akkor lennék, ha mindenhol elégedett bérlőkkel találkoznék, a tudattól, hogy a belvárosi kerekdelem fellendítéséhez is hozzájárultunk, de nem utolsó sorban egyértelműen az az elérendő célunk, hogy a jól megalapozott, jövedelmező piaci működésünk bebetonozzuk és az ebből befolyó összegekből olyan fejlesztéseket eszközöljünk, melyek a jelenlegi tevékenységeinken messze túlmutatnak.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Késsel a kezében fenyegetőzött azzal, hogy megöli az első embert, akivel találkozik

A dunaújvárosi férfi egy kereskedelmi tévé riporterének küldte el az üzenetét.

Darabolás és káosz ? Viták, fenyegetések a technológiai óriások körül

Trösztellenes hevületben az Egyesült Államokban is vizsgálni kezdik a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple piaci és közbeszédet...

Szexi videó: félmeztelenül mossa a fogát Heidi Klum - 18+

Igencsak sajátos módszert talált ki a négygyermekes szupermodell, hogy egyszerre szexi

Családi kiruccanásból lett kettős tragédia Nyékládházánál

Egy kocsiban alvó apa és fia fulladt bele a nyékládházi Gólem-tóba péntek éjjel. Életüket a közelben lévő horgászok próbálták...

Nagy ígéretet kaptak a magyar ápolók

Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért...

Beiktatták hivatalába Szlovákia új köztársasági elnökét

A szlovákiai politikában újoncnak számító Zuzana Caputová a márciusi államfőválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az...

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

A riporter szólt a rendőrségnek, a férfit egy menetrendszerinti buszon el is fogták.

Elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező

Budapest - Életének 97. évében meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót...

A 12 legszebb strand a világon: ide érdemes ellátogatni

Egy tengerparti nyaralás tökéletes megoldás, ha ki szeretnél szakadni a hétköznapi pörgésből. Ha szívesen sétálnál régi várakhoz...

0

Sport

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

Brutális összeg: ennyiért zenél az AC/DC Sergio Ramos esküvőjén

Sevilla Ma este kel egybe párjával Sergio Ramos (33): a Real Madrid focistája és riporter kedvese, Pilar Rubio (41) hét év után házasodik össze, extrém körülmények között! A Spanyolországban az év esküvőjeként beharangozott eseményre igazi sztárparádét várnak, de nem csak emiatt lesz különleges a menyegző.

Olyat tett a magyar fociválogatott, amit még sohasem

Hazai pályán már kétszer győztünk a nálunk magasabban besorolt csapatok ellen.

Így változik a következő szezontól a kezezés megítélése a labdarúgásban

Egy dolog változatlan marad: a szándékos kezezés ezentúl is szabálytalan lesz.

Hosszú Katinka újra szerelmes

Barcelonában fotózták le barátjával.

Szenzációs KO-val nyert Borics Ádám a Bellatorban

Borics Ádám egy repülő térdrúgással KO-zta Aaron Picót a Bellator 222-es gáláján.

Két éve legyőzte Hosszú Katinkát, most nem jutott ki a vizes vb-re

A 200 méteres női hátúszás világbajnokát két tini is megelőzte a válogatón.

Mit szólnál pár fitt, izmos fenékhez?

Sokat edző orosz lányok hátsói jönnek, ízlésen tálalva. Erotikus és motiváló, ennél többet kár is mondani, ebben a hőségben úgysem olvasni akarsz.

Brazília hármat rúgott a Copa América nyitómeccsén

A vieóbíró is segített a házigazdának Bolívia ellen. Coutinho duplázott Sao Paulóban.

Újra Eb-lázban ég Magyarország: itt a félidei matek, jók az esélyek

Budapest Újra Eb-lázban ég az ország! Persze nem vagyunk még ott a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, de a félidőben a magyar labdarúgó-válogatott vezeti selejtezőcsoportját, s a szurkolók máris számolgatnak, milyen esélyei vannak együttesünknek.

Durván megalázták a Real Madrid új sztárigazolását a drukkerek - videó

Megalázták a Real Madrid szurkolói a csapat új sztárigazolását, Eden Hazard-t.

0

Bulvár

Így állt oltár elé a menyasszony, a vőlegény röhögőgörcsöt kapott

Ezentúl minden esküvőn ez a jelenet jut majd az eszedbe!

Itt van Kovács Kati nagy bejelentése

Két hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett Kovács Kati. Az énekesnő tavaly tavaszi koncertjét, amely a Pesti Vigadóban volt, DVD-n adta ki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), korábban nem publikált koncert- és stúdiófelvételei pedig dupla CD-n jöttek ki.

Döbbenetes, ez derült ki a Viking Sigyn ukrán kapitányáról

Az előzési szabályok megszegése okozhatta a Hableány tragédiáját május 29-én este 9 óra 5 perckor, amelyben 28-an, köztük két magyar is életét vesztette. A Viking Sigyn ukrán kapitányát szabadon engedték, de nyomkövetővel figyelik.

Elfogták az állatkerti teknőst agyonverő nőt

A 28 éves ózdi nő kihallgatása már megkezdődött.

Hatalmas kitörésre készül egy vulkán, igazi katasztrófa jöhet

A világ legtávolabbi pontjára is eljuthat a hamufelhő, sőt, a klímára is hatással lehet.

Gyászol a sportvilág: elhunyt a magyar mesteredző

Az ötdanos nagymestert a Magyar Judo Szövetség saját halottjának tekinti.

Budapesten bulizgat két hollywoodi világsztár: még fotó is készült róluk, milyen jól érzik magukat nálunk

A sorozat két sztárja Magyarországon tartózkodik, és úgy tűnik, nagyon jól érzik magukat nálunk!

Hanyadikán születtél? Ezt árulja el a személyiségedről

Belegondoltál már abba, hogy esetleg a születésed napja nem csak azt határozza meg, mikor kell elfújnod a gyertyákat a tortádon? A számmisztika szerint ugyanis az, hogy hányadikán jöttél világra, a személyiségedhez is rengeteget tesz hozzá. Ha te is kíváncsi vagy, mit árul el rólad a születésnapod, olvasd el az alábbi útmutatót!

Szíjjal volt szétverve a lábam - Koholák Alexandra megrendítő vallomása: apja rendszeresen bántalmazta gyerekk...

Koholák Alexandrát rendszeresen verte az édesapja, fél évet pedig nevelőintézetben töltött.

Enyhülés, zápor is várható

Szombaton néhol megélénkül a szél, zivatarok is előfordulhatnak.

Hosszú Katinka újra szerelmes - Exkluzív fotók a pasijáról

Barcelona Újra rátalált a szerelem Hosszú Katinkára (30)!

blogmorzsák

Miért nem jár koncertre a magyar?

És ha igen, akkor miért nem fizet érte? Egyre rosszabb az élőzene helyzete hazánkban.

Lista: Ezek a 2010-es évek legjobb zenekarai

Csakis olyan bandákkal a sorban, akiknek az első lemeze 2010-ben, vagy azután jelent meg.

Már megint a háború

Családi titkok nyomában. Tardos papa az ellenállásban, a Szabad Népnél és a börtönben.

A csúnya felüljáró

Jómódú lehet a város, mely lebont egy nagyforgalmú hidat, mert csúnya.

10 szuper gyerekprogram a Margón

Van köztük időutazós, kézműveskedő és mondókázó is.

A Professzorok Batthyány Köre békítené az MTA-kormány vitát

A bizalom helyreállítása nélkül romlik a tudo­má­nyos teljesítmény.

Így kell milliókat spórolni

Egy nigériai feltalálónak köszönhetően az afrikai országok már nem költenek milliárdokat SIM és ATM kártyákra.

Katalónia 8 legkisebb települése

Ezekben a kis falvakban szinte minden megtalálható, amire a ma embere annyira vágyik, mégis üresen tátonganak.

Nemzetközi sikerre tör a magyar sorozat!

Az Amazon megvette a Tabukról tabuk nélkül c. sorozatot, hogy az amerikai nézők is láthassák.

Ha a pszichológusod egy ellenálló

Ki lehetne a pszichológusok "Ferenc pápája". Egy jezsuita pszichológus kiállása a szegények mellett az életébe került.

Moszkva felülnézetből

A roofering azaz a tetőn mászká­lás nagy divat Moszkvában és Szent­péterváron.

0


0