Ezt olvasta már?

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei busójáráson

Minden eddiginél több, 1600 maskarás űzi el a telet az idei busójáráson, amely február 28-án veszi kezdetét Mohácson. A szervezők ebben az évben is több tízezer r...

0

Nem csak hasznosít, fejlesztene is

Mintegy két és fél hónapja Szentgyörgyi Dávid a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója. A cég nagy átalakuláson ment keresztül, melyet az új, fiatalos és lendületes vezető minél inkább piaci alapon működő vállalkozásként szeretné működtetni.


hirdetés

-          Pécs Holdingból Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. lett a cég. Ez csak névváltoztatás, vagy nagyobb átalakulást is jelentett?

-          Az elmúlt egy évben sok feladat elkerült tőlünk, a pécsi önkormányzat célja ezzel a párhuzamosságok megszüntetése volt. A lakáscélú bérleményeket alapvetően szociális alapon kezeli a város, ezért ezek átkerültek az Elszámolóházhoz, az erdőkezelés a Biokomhoz, a hővezetékek a PÉTÁV-hoz, az üzleti célú ingatlanok pedig a Pécsi Vagyonhasznosítónál maradtak. A cél a jól működő, profitábilis, hosszú távú piaci alapú működés. Jelenleg mintegy ezer ingatlant kezel a Társaság; többek között a Pécsi Ipari Parkot, a Vásárcsarnokot, a Vásárteret és az Expo Centert. A szervezeti átalakulásnak nagyjából – a feladatok tisztázása mellett – most érünk a célvonalába, de természetesen még rengeteg kihívás áll előttünk.

Szentgyörgyi Dávid

2008-ban végzett a Szent István Egyetemen vállalkozásszervező közgazdászként. A CIB Banknál kontrolling menedzser, a Citibanknál ügyfélkapcsolati menedzser volt, majd TÁMOP projektvezetőként dolgozott, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-hez érkezése előtt a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója volt. 2017. március 1. óta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója.

-          A piaci alapú működés akkor lehet hatékony, ha ezeket az ingatlanokat hasznosítják is. Mindegyiknek van bérlője?

-          Az ideális állapot az lenne, ha a teljes állomány „bérlői kézben lenne”, de szépen növekszik a kiadott, hasznosított ingatlanjaink száma. Jelenleg a Pécsi Ipari Park kihasználtsága közel 80 százalékos, de a legnagyobb növekedés az üzleti célú belvárosi ingatlanok tekintetében észlelhető: a korábbi évekhez képest jelenleg ezen ingatlanok csaknem 75 %-ának van ma bérlője. Ez a folyamat a belvárosi arculat alakulását is kedvezően befolyásolja, mindamellett természetesen, hogy a PVH is egyre jobb számokat produkál. Piaci szempontból most nagyon kedvező időszak köszöntött ránk, sok az érdeklődő, de ettől még nyilván akadnak megoldásra váró feladatok, ami egyben kihívás, de ugyanott egyre több lehetőség is melyben meg kell találnunk az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között. Elkötelezett célunk, hogy olyan bérleti díjakat határozzunk meg, melyek megfizethetők, piacképesek, de ugyanakkor mi is nyereséggel tudjunk működni, amiből újabb fejlesztéseket, befektetéseket tudunk eszközölni a jövőben. Ennek érdekében egy új szemléletmódot vezettünk be és stratégiát váltottunk; a korábbiakhoz képest a bérleti szerződések megkötése során kiemelten figyelünk a bérlői igényekre és rugalmasabb feltételrendszert alkalmazunk, melynek célja, hogy mindkét „üzleti partner” elégedett legyen, amely egyértelműen hosszú távú együttműködést gyümölcsözhet.

-          Önkormányzati cégként piaci alapon működni nagy kihívás lehet, elég csak a döntési folyamatok bonyolultságára gondolni.

-          Az osztályvezetők olyan, a piaci szektorból érkezett szakemberek, akik ahhoz szoktak, hogy munkavégzésük során a megfelelő információk birtokában, gyorsan hozzanak felelős és következetes döntést. A döntési folyamatokat nagyban felgyorsította az a Közgyűlési döntés, melynek értelmében háromszázmillió forintos értékhatárig aláírási, döntési jogom van, igaz, ez óriási felelősséggel is jár egyben, azonban fontos megjegyeznem, hogy a PVH kezelésébe tartozó ingatlanok esetében igen elenyésző számban kell átlépni ezt az értékhatárt.

 

-          Piaci alapról beszélünk, de ez nem csak bérbeadást jelent, hanem ingatlanok eladását, vételét is. Ebben a szektorban is aktív a Vagyonhasznosító?

-          Nem eladásban, hanem inkább hasznosításban gondolkodunk. Persze akadnak olyan nem stratégiai helyen lévő ingatlanjaink, amelyek eladásával a többi ingatlanunkat tudnánk fejleszteni, így racionális döntésnek tűnhet olykor egy-egy ilyen típusú ingatlan értékesítése. Belevágtunk például a Boltív közben egy piaci alapú lakáscélú ingatlan felújításába, mely döntés helyesnek bizonyult, mivel az ingatlant jó áron, piaci alapon sikerült kiadni. Látjuk, hogy a jelenben és a közeljövőben az A-kategóriás irodák, irodaházak iránt van nagy kereslet, így ilyen vonatkozású üzleti elképzelésekben is gondolkozunk. Jelenleg három TOP-os pályázatban is részt veszünk, például üzemcsarnokot építünk a Pécsi Ipari Parkban, amely közművesítéssel is jár.

-          A piaci folyamatokba bele is avatkoznak? Értem ez alatt, hogy például a belvárosi ingatlanok kiadásával egyben a város legforgalmasabb részének arculatát is alakítják.

-          Valamilyen szinten nyilván figyelnünk kell erre is, hiszen a Széchenyi téren nem feltétlenül mutatna jól a belvárosi, mediterrán hangulatban egy ipari műhely, vagy adott esetben négy pékség egymás mellett lehetne egyfajta „üzletrontás is”, ezért a jelentkezőktől kérünk üzleti tervet is, hogy minél körültekintőbben járjunk el a végső döntés meghozatala előtt. Ami egyre inkább körvonalazódik számunkra, hogy a Király utcában egyfajta szórakoztató központot kell kialakítani, de ugyanakkor figyelnünk kell a régi, tradicionális bérlőinkre, a kisiparosokra is, hiszen egy órás például nem tud olyan haszonkulccsal dolgozni, mint egy forgalmas kávézó – ezért alkalmazzuk az általam korábban említett egyedi megállapodásokat a bérleti szerződések megkötése során. A meglévő bérlőink megtartása érdekében folyamatosan ingyenes tanácsadást végzünk, évente több alkalommal szakmai képzést szervezünk számukra, melyek alapvetően arra épülnek, hogy hogyan lehet – a folyamatos szakmai fejlődés mellett, a felgyorsult jelenkorral lépést tartva - talpon maradni a piacon. Mint mondtam, mindenre nyitottak vagyunk, minden elképzelést és mindenkit meghallgatunk, ezért is szorgalmazom a minél közvetlenebb kapcsolatfelvétel ügyfeleinkkel. Szeretném, ha az a kép alakulna ki a Pécsi Vagyonhasznosítóról, hogy készséggel állunk a bérlők rendelkezésére és, hogy bármikor, bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, ezért is igyekszünk mindenkit meghallgatni.

 

-          Két év múlva mivel lenne elégedett Szentgyörgyi Dávid?

-          Ha minden évben tudnánk emelni a bérlőink, illetve kiadott ingatlanjaink számát, valamint, hogy piaci alapon nyereséges Társaság lennénk, ekkor ugyanis több lehetőségünk lenne a rendelkezésünkre álló forrásokból fejleszteni. A legboldogabb akkor lennék, ha mindenhol elégedett bérlőkkel találkoznék, a tudattól, hogy a belvárosi kerekdelem fellendítéséhez is hozzájárultunk, de nem utolsó sorban egyértelműen az az elérendő célunk, hogy a jól megalapozott, jövedelmező piaci működésünk bebetonozzuk és az ebből befolyó összegekből olyan fejlesztéseket eszközöljünk, melyek a jelenlegi tevékenységeinken messze túlmutatnak.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Rossz hatása lehet a túl sok diétás üdítő fogyasztásának

Egy tanulmány arra jutott, hogy azok a nők, akik sok diétás üdítőitalt isznak, azoknál magasabb a kockázata az agyvérzésnek és a...

Mégsem olyan ártalmatlan alternatívája a dohányzásnak az e-cigi

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták.

Bűnösnek találták a vak férfit, aki átesett egy parkoló autón

Az ítélet szerint megrongálta azt, ezért ki kell fizetnie a luxuskocsiban esett 60 ezer forintos kárt.

Hosszú idő után először reagált az edzőtermes botrányra Hosszú Katinka

Most reagált először Hosszú Katinka a Duna Arénában történt konfliktusra.

Bessenyei 100 - Így emlékeztek meg a nemzet színészéről a pályatársak és a rajongók - galéria

A Nemzeti Színházban, gálaesttel tisztelegtek Bessenyei Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett magyar...

A kapcsolatok megmentője: Az okoságy, ami visszagurítja a párodat az ő térfelére.

Simán lehet, hogy néhány kapcsolat ennek a furcsa találmánynak köszönhetően menekül meg.

Timmermans: nem próbáltam kizáratni a Fideszt a Néppártból

Az Európai Bizottság első alelnöke hiszi, hogy az embereket nem lehet hozzáláncolni a félelmeikhez. Frans Timmermans azt is elárulta,...

Aki három hónapos kómából ébredt, azt hitte, még Mourinho az edző

Ezen a héten a Manchester United-Paris Saint-Germain találkozóról beszélgettünk.

0

Sport

A BATE csodát tett az Európa-ligában, újra

A BATE nemcsak a Vidi tudja elverni, hanem az Arsenalt is.

Hosszú Katinka lélegzetelállítóan nézett ki az Év sportolója gálán - fotó

A győri kézis lányok is lenyűgözően elegánsak voltak.

Dögös szettben jelentkezett be az Év Sportolója Gáláról Hosszú Katinka - fotó

Kezdetét vette a Nemzeti Színházban az Év Sportolója Gála, amiről természetesen világklasszis úszónőnk, Hosszú Katinka sem hiányozhat. A Magyar Sportújságírók Szövetségének (Msúsz) 61. alkalommal kiírt szavazásán Babos Tímea és Kozák Danuta mellett ő is a legjobb három női jelölt között van.

Hosszú Katinka üres kézzel távozott, három díjat ért a téli olimpiai arany

Kozák Danuta és a short track csapat tagjai voltak az Év Sportolója gála nagy nyertesei.

Óriási küzdelmet folytat a betegségekkel: az orvosok is csodálják a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilab...

Budapest Nem vesztette el kiváló humorérzékét és életvidámságát Kárpáti György (83), a Nemzet Sportolója erről testközelből bizonyosodott meg a Blikk.

Minden idők egyik legjobb nehézsúlyúja a KO-gép ellen

Nem túlzás a cím, visszatér Cain Velasquez, ráadásul egy nagyon várós, és számára veszélyes meccsen Ngannou ellen.

Egy napon született két gyereke, két különböző nőtől a holland focistának

A játékos nem biztos benne, a bíróság már annál inkább.

Komoly kritika érte Hosszú Katinkát

Komoly kritikát fogalmazott meg Hosszú Katinkáról az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor.

Aláírt a Honvédhoz, majd kölcsönadták

Ketten távoztak Kispestről.

Kozák Danuta és Liu Shaolin Sándor 2018 legjobbja

Magyarország első téli olimpiai aranyérme, a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó pjongcsangi sikere három díjat is ért az Év Sportolója Gálán.

Fucsovics elképesztő fordítás után negyeddöntős Rotterdamban

A magyar teniszező újabb top 20-as játékos ellen győzött.

0

Bulvár

Zsákokban, koporsókban, hullák alá rejtve csempészte ki a gyerekeket az ápolónő

Elengednéd a gyerekedet egy idegennel, ha azt állítaná, úgy életben marad?

A kormány üzent: lehet, hogy ki kell igazítani a nyugdíjakat

Óvatosan elkezdték kommunikálni, hogy nagyobb lehet az infláció, mint tervezték.

Itt a drámai bejelentés az időjárásról

Kialakult az a jelenség, amelynek heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában van oroszlánrésze, de hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Napi horoszkóp február 15.: a Szüzekre új kihívás vár, a Vízöntőket pozitív csalódás éri

A hét utolsó munkanapján is érdemes a horoszkópod elolvasni, izgalmas részleteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Egy elveszett világra bukkantak az Arktiszon

Gyönyörű az úttalan rengeteg, ujjong lelkem a parton egyedül; egy társaság van, hol nem szenvedek: a mély tenger, hol az ár hegedül. Embert meg nem vetek, de a természethez vagyok hű.

Széttette a lábát

Miley Cyrus kinek szexizne, ha nem a férjének. Ez alól persze kivételek a koncertek.

Nagy döntést hoztak: Zsüliett miatt válik ketté a Fásy család

Fásy Ádám kettéosztotta a családi vállalkozást, így egyszerre két rendezvényen is részt tudnak venni. A zenész bízik lánya rutinosságában, ezért Zsüliett a nyíregyházi Böllérfesztivált már egyedül fogja vezetni.

A WC-ülőkét ezért kell mindig lehajtani

Az öblítés során kórokozók hada kerül a levegőbe, ami könnyedén megbetegíthet.

A savlekötők meglepő mellékhatásai

Mivel a savlekötők vény nélkül is elérhetők, sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy szinte bármilyen hosszan, illetve mennyiségben biztonságos a használatuk. De ha nem elég körültekintően szedjük őket, akár komolyabb mellékhatásaik is lehetnek.

Felbontotta jegyességét a sztárpár? Nagyon úgy fest, hogy gondokkal küzd a híres páros

A legfrissebb hírek szerint Lady Gaga és vőlegénye problémákkal küzdenek, és egy ismerőse szerint emiatt már szakítottak is!

Új kötelező felszerelés jön az autókba

Az autmatikus vészfékező rendszert várhatóan 2022-től kötelezővé teszik az új autóknál.

Rabszökés Budapesten. Életveszélyben az elfogott fegyveres

A rendőrség elfogta az elítéltet, aki miután a Fővárosi Törvényszéken őrétől fegyvert szerzett, beszállt egy autóba, és annak utasával együtt elmenekült. A rendőrség nagy erőkkel eredt a nyomába, tüzet is nyitottak a férfira. A lövöldözés után a rendőrök elfogták, majd életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították.

blogmorzsák

A legőrültebb autós szabályok

Összegyűjtöttük egy csokorra valót a legelvetemültebb/legmeghökkentőbb/legszokatlanabb szabályokból, amikkel az autósok a nagyvilág útjait járva találkozhatnak. Lássuk hát!

A családok éve után jön a családok átverésének éve

Egy biztos: 10 év múlva bölcsődék helyett haj­léktalanszállókat és árvaházakat építünk majd.

Hogyan ússzuk meg a szabálytalan parkolás miatti bírságot?

Szabálytalan parkolás miatt csaknem kéttucatnyi autóst – köztük egy mozgássérültet – jelentett fel valaki az egyik fővárosi kerületben.

Az Akadémia is belehal majd

Szerencsés az a nép, amelyik hihet a politikusainak, és szerencsétlen, amelyik nem.

Ami legyőzte a kereszténységet: a Fidesz-hit

A hit alapú szervezés jóval pontosabban számol a szavazók átlagos képességeivel és igényeivel, plusz a szavazói tömeg nyelvével.

Ki mondta, hogy az önfej­lesztéshez mindig csinálni kell valamit?

Az önfejlesztés néha csoki, prosecco vagy hogy nem mosok hajat egy hétig.

A Lufthansa és a beperelt utas esete

Nagyot ment a hír, hogy egy utasát beperelte a Lufthansa, mert 2000 Eurót spórolt.

9 apróság ami életet menthet!

Amikor a pillanat tört része alatt kell helyes döntést hoznunk.

Mr. Kondom elbűvölő története

Egy ember, aki 40 év alatt egy egész országot mentett meg. Kétszer.

A magyar, lengyel, ro­mán és török rendszer rákos veszély a NATO számára

Amerika félrenéz, amikor a demokrácia súlyos kelet-európai bajairól van szó.

Nyálas és nyálmentes programok a hétvégére

Szakítás dalban, farsangi jelmezbál és elképesztően egzotikus reggeli az eheti programajánlóban.

0


0