Ezt olvasta már?

A TOP-os pályázatok megvalósítását sürgette Hohn Krisztina

Hohn Krisztina (LMP) azt firtatta az Országgyűlésben, mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy segítse az önkormányzatokat a területi operatív programban eln...


Nem csak hasznosít, fejlesztene is

Mintegy két és fél hónapja Szentgyörgyi Dávid a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója. A cég nagy átalakuláson ment keresztül, melyet az új, fiatalos és lendületes vezető minél inkább piaci alapon működő vállalkozásként szeretné működtetni.


hirdetés

-          Pécs Holdingból Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. lett a cég. Ez csak névváltoztatás, vagy nagyobb átalakulást is jelentett?

-          Az elmúlt egy évben sok feladat elkerült tőlünk, a pécsi önkormányzat célja ezzel a párhuzamosságok megszüntetése volt. A lakáscélú bérleményeket alapvetően szociális alapon kezeli a város, ezért ezek átkerültek az Elszámolóházhoz, az erdőkezelés a Biokomhoz, a hővezetékek a PÉTÁV-hoz, az üzleti célú ingatlanok pedig a Pécsi Vagyonhasznosítónál maradtak. A cél a jól működő, profitábilis, hosszú távú piaci alapú működés. Jelenleg mintegy ezer ingatlant kezel a Társaság; többek között a Pécsi Ipari Parkot, a Vásárcsarnokot, a Vásárteret és az Expo Centert. A szervezeti átalakulásnak nagyjából – a feladatok tisztázása mellett – most érünk a célvonalába, de természetesen még rengeteg kihívás áll előttünk.

Szentgyörgyi Dávid

2008-ban végzett a Szent István Egyetemen vállalkozásszervező közgazdászként. A CIB Banknál kontrolling menedzser, a Citibanknál ügyfélkapcsolati menedzser volt, majd TÁMOP projektvezetőként dolgozott, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-hez érkezése előtt a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója volt. 2017. március 1. óta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója.

-          A piaci alapú működés akkor lehet hatékony, ha ezeket az ingatlanokat hasznosítják is. Mindegyiknek van bérlője?

-          Az ideális állapot az lenne, ha a teljes állomány „bérlői kézben lenne”, de szépen növekszik a kiadott, hasznosított ingatlanjaink száma. Jelenleg a Pécsi Ipari Park kihasználtsága közel 80 százalékos, de a legnagyobb növekedés az üzleti célú belvárosi ingatlanok tekintetében észlelhető: a korábbi évekhez képest jelenleg ezen ingatlanok csaknem 75 %-ának van ma bérlője. Ez a folyamat a belvárosi arculat alakulását is kedvezően befolyásolja, mindamellett természetesen, hogy a PVH is egyre jobb számokat produkál. Piaci szempontból most nagyon kedvező időszak köszöntött ránk, sok az érdeklődő, de ettől még nyilván akadnak megoldásra váró feladatok, ami egyben kihívás, de ugyanott egyre több lehetőség is melyben meg kell találnunk az egyensúlyt a kereslet és a kínálat között. Elkötelezett célunk, hogy olyan bérleti díjakat határozzunk meg, melyek megfizethetők, piacképesek, de ugyanakkor mi is nyereséggel tudjunk működni, amiből újabb fejlesztéseket, befektetéseket tudunk eszközölni a jövőben. Ennek érdekében egy új szemléletmódot vezettünk be és stratégiát váltottunk; a korábbiakhoz képest a bérleti szerződések megkötése során kiemelten figyelünk a bérlői igényekre és rugalmasabb feltételrendszert alkalmazunk, melynek célja, hogy mindkét „üzleti partner” elégedett legyen, amely egyértelműen hosszú távú együttműködést gyümölcsözhet.

-          Önkormányzati cégként piaci alapon működni nagy kihívás lehet, elég csak a döntési folyamatok bonyolultságára gondolni.

-          Az osztályvezetők olyan, a piaci szektorból érkezett szakemberek, akik ahhoz szoktak, hogy munkavégzésük során a megfelelő információk birtokában, gyorsan hozzanak felelős és következetes döntést. A döntési folyamatokat nagyban felgyorsította az a Közgyűlési döntés, melynek értelmében háromszázmillió forintos értékhatárig aláírási, döntési jogom van, igaz, ez óriási felelősséggel is jár egyben, azonban fontos megjegyeznem, hogy a PVH kezelésébe tartozó ingatlanok esetében igen elenyésző számban kell átlépni ezt az értékhatárt.

 

-          Piaci alapról beszélünk, de ez nem csak bérbeadást jelent, hanem ingatlanok eladását, vételét is. Ebben a szektorban is aktív a Vagyonhasznosító?

-          Nem eladásban, hanem inkább hasznosításban gondolkodunk. Persze akadnak olyan nem stratégiai helyen lévő ingatlanjaink, amelyek eladásával a többi ingatlanunkat tudnánk fejleszteni, így racionális döntésnek tűnhet olykor egy-egy ilyen típusú ingatlan értékesítése. Belevágtunk például a Boltív közben egy piaci alapú lakáscélú ingatlan felújításába, mely döntés helyesnek bizonyult, mivel az ingatlant jó áron, piaci alapon sikerült kiadni. Látjuk, hogy a jelenben és a közeljövőben az A-kategóriás irodák, irodaházak iránt van nagy kereslet, így ilyen vonatkozású üzleti elképzelésekben is gondolkozunk. Jelenleg három TOP-os pályázatban is részt veszünk, például üzemcsarnokot építünk a Pécsi Ipari Parkban, amely közművesítéssel is jár.

-          A piaci folyamatokba bele is avatkoznak? Értem ez alatt, hogy például a belvárosi ingatlanok kiadásával egyben a város legforgalmasabb részének arculatát is alakítják.

-          Valamilyen szinten nyilván figyelnünk kell erre is, hiszen a Széchenyi téren nem feltétlenül mutatna jól a belvárosi, mediterrán hangulatban egy ipari műhely, vagy adott esetben négy pékség egymás mellett lehetne egyfajta „üzletrontás is”, ezért a jelentkezőktől kérünk üzleti tervet is, hogy minél körültekintőbben járjunk el a végső döntés meghozatala előtt. Ami egyre inkább körvonalazódik számunkra, hogy a Király utcában egyfajta szórakoztató központot kell kialakítani, de ugyanakkor figyelnünk kell a régi, tradicionális bérlőinkre, a kisiparosokra is, hiszen egy órás például nem tud olyan haszonkulccsal dolgozni, mint egy forgalmas kávézó – ezért alkalmazzuk az általam korábban említett egyedi megállapodásokat a bérleti szerződések megkötése során. A meglévő bérlőink megtartása érdekében folyamatosan ingyenes tanácsadást végzünk, évente több alkalommal szakmai képzést szervezünk számukra, melyek alapvetően arra épülnek, hogy hogyan lehet – a folyamatos szakmai fejlődés mellett, a felgyorsult jelenkorral lépést tartva - talpon maradni a piacon. Mint mondtam, mindenre nyitottak vagyunk, minden elképzelést és mindenkit meghallgatunk, ezért is szorgalmazom a minél közvetlenebb kapcsolatfelvétel ügyfeleinkkel. Szeretném, ha az a kép alakulna ki a Pécsi Vagyonhasznosítóról, hogy készséggel állunk a bérlők rendelkezésére és, hogy bármikor, bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, ezért is igyekszünk mindenkit meghallgatni.

 

-          Két év múlva mivel lenne elégedett Szentgyörgyi Dávid?

-          Ha minden évben tudnánk emelni a bérlőink, illetve kiadott ingatlanjaink számát, valamint, hogy piaci alapon nyereséges Társaság lennénk, ekkor ugyanis több lehetőségünk lenne a rendelkezésünkre álló forrásokból fejleszteni. A legboldogabb akkor lennék, ha mindenhol elégedett bérlőkkel találkoznék, a tudattól, hogy a belvárosi kerekdelem fellendítéséhez is hozzájárultunk, de nem utolsó sorban egyértelműen az az elérendő célunk, hogy a jól megalapozott, jövedelmező piaci működésünk bebetonozzuk és az ebből befolyó összegekből olyan fejlesztéseket eszközöljünk, melyek a jelenlegi tevékenységeinken messze túlmutatnak.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

22 napja késik a kórházi fertőzésekről szóló tavalyi jelentés

Szeptember 1-ig kellett volna leközölni a 2017-es dokumentumokat, ez azóta sem történt meg.

Váratlan, Hemingway eladja a Honvédot?

A Honvéd jelenleg a második helyen áll a labdarúgó NB I-ben. A hétvégén búcsúztatták el a Bozsik-stadiont.

Ügyvéd: új devizahitel-peres hullám indulhat el Magyarországon

Az Európai Bíróság döntése alapján a hazai bíróságok mostantól újra vizsgálhatják, hogy megfelelő volt-e a banki tájékoztatás a...

Új magyar sorozat készült Ónodi Eszterrel, Csákányi Eszterrel

Egy általános iskolában játszódik a humoros történet.

20 dolog, amely azonnal eszedbe juttatja, milyen volt a 80-as években suliba járni

Iskolai élet a nyolcvanas években: összeszedtük a 20 legnagyobb különbséget, amin ma vagy nagyokat csodálkozunk, vagy óriásit derülünk.

Elárulta Olivia Newton-John, hogy miért nem randizott John Travoltával

Amikor 40 évvel ezelőtt Sandy és Danny, a Grease főszereplői egymásba szerettek, a rajongók arról álmodtak, hogy ez a valóságban is így...

Kíváncsi a kormány, mit szólnak az új alaptantervhez

Már csak egy hetük maradt a munkaanyag véleményezésére.

Orbán levelet írt azoknak, akik elutasították a Sargentini-jelentést - Ez állt benne

Személyre szóló levélben köszönte meg Orbán Viktor miniszterelnök mintegy 197 politikusnak, hogy nemmel szavaztak a Sargentini-jelentés...

Terménypiac: a kínálat szűkösnek tűnik mégis csökkentek a jegyzések

Egyre jobban haladunk az őszi betakarítással, tisztul a kép, mégis fordítottan alakulnak az árak, mint azt korábban várható volt. Aminek...

Nem mindenhol segített az eső: van ahol még mindig nem fejlődik a repce

Talajmenti fagyok követhetik az előző héten még 30 fokos nyári meleget, a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör...

0

Sport

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

0

Bulvár

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Megszűnik a munkaviszonyból származó nyugdíjemelés, de 10 százalékkal nőhetnek a nyugdíj melletti keresetek

Az idei év lesz az utolsó, amikor a nyugdíjasok munkaviszonyból származó jövedelme kötelező alapját képezi a jövő évi nyugdíjemelésnek. Ilyen jogcímen utoljára érkezik pénz. Ezzel együtt a nyugdíj melletti munkaviszony után jövőre már nem kell járulékot fizetni, és ez bőven ellentételezi az előbbi veszteséget.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

blogmorzsák

A gyilkos selyemzsinór

A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag előállítása mögött brutális kegyetlenség bújik meg.

A süti diéta mégis működik?

A Kansas Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora bebizonyította.

Egyedül, nyelviskolában vagy magántanárral?

Hogyan kezdj bele egy új nyelv tanulásába?

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Kötelező ünnepségek

"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket"

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0