Ezt olvasta már?


Német nemzetiségi tanösvényt avattak Fekeden

Elkészült a negyedik: június 17-én került sor a Baranya megyei Feked német nemzetiségi tanösvényének ünnepélyes átadására.


hirdetés

„A magyarországi német építészet gyöngyszemeként” is emlegetett baranyai település tematikus útvonalának fő motívuma a fa: a fekedi németek múltja és jelene, életmódja, hagyományai, ünnepei és mindennapjai nyolc tanösvény-állomás segítségével elevenednek meg.

– A fa a helyi németek egész életét meghatározta: a fából készült bölcsőtől egészen a fa koporsóig – mondta köszöntőjében a kétszáz lelket számláló település német önkormányzatának elnöke, aki az énekes-táncos-zenés produkciókkal színesített ünnepség vendégeit elsőként köszöntötte. Szeifert János kiemelte: a most elkészült tanösvény ékes bizonyítéka annak, hogy a fekedihez hasonló kis közösségek is képesek összefogással nagy dolgokat létrehozni.

– A nyolc állomást végigjárva a hozzánk látogató turisták, iskolai csoportok, de maguk a falubeliek is betekintést nyerhetnek a történelmünkbe, hagyományainkba és kultúránkba. Minden lényeges dologgal megismerkedhetnek, ami az önazonosság-tudatunkat meghatározza – vette át a szót Tillmann Péter polgármester. – Természeti értékeket bemutató tanösvényekkel sok helyütt találkozhatunk. A miénk azonban annál több: azt mutatja meg, hogyan forrott egybe a természet az itt élő németek kultúrájával. Meggyőződésünk, hogy a mai „műanyag világunkban” érdemes olykor-olykor visszanyúlnunk a múltba. Feked ugyan már régebben felkerült a turizmus térképére, az új tanösvénnyel mégis új fejezet kezdődik a falu életében.

Hazánkban összesen több mint négyszáz településen élnek jelentős létszámban németek – történetük, nyelvjárásuk, népszokásaik és viseletük mind-mind egyedi. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a 2010-ben kidolgozott oktatás-nevelési stratégiájának egyik célkitűzését valósította meg, amikor a német településeken működő iskolákat és egyéb intézményeket, civil szervezeteket együttműködésre ösztönözte, aminek eredményeképp fenntartható német nemzetiségi tanösvények jöttek, illetve jönnek majd létre. A táblák, vezetőfüzetek, interaktív játékok és installációk együttes feladata az, hogy élményeket nyújtsanak és ismereteket közvetítsenek – hangsúlyozta Englenderné Hock Ibolya. A tanösvény-projekt lényegét ugyanis az országos német önkormányzat oktatásügyi tanácsnoka foglalta össze. – A már meglévő tematikus útvonalaink igen sikeresek, így ezen felbátorodva az a célunk, hogy egyre tovább bővítsük a hálózatot. A német nemzetiségi tanösvények külső arculata azonos, tartalmukban azonban nagyon különbözőek. Tudjuk, hogy nehéz, de a célunk az, hogy megtaláljuk azokat az egyes településekre jellemző, finom különbségeket, amelyek a látogatók számára is érdekesek lehetnek.

– A tanösvényeinkkel nemcsak a külvilágnak akartuk megmutatni, de magunkat is meg akartuk győzni arról, hogy az elmúlt háromszáz esztendőben olyan otthont, olyan településeket építettünk, amelyek egyedi értékekkel rendelkeznek, és amelyekre méltán lehetünk büszkék – fogalmazott köszöntőjében Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. – Ezzel a „daloló, táncoló nemzetiség” kliséjét is cáfolni tudjuk, mert persze szeretünk énekelni és táncolni, de egyébként éljük a magunk normális életét. Azt szeretnénk, ha az adott helyi közösség tagjai – idősek és fiatalok, önkormányzatok és civil szervezetek – beszélgetések, viták révén találnák meg mindazt, ami leginkább jellemzi a falujukat, ami összeköti őket, és amiből aztán a tanösvény központi gondolata eredeztethető. Azt kívánom, hogy az új tanösvényünket is sokan látogassák meg – és nem csak azért, hogy az idegenforgalom fellendüljön, hanem azért is, hogy a kis közösségek elhiggyék magukról, hogy képesek értéket teremteni.

Az ünnepség második felében került sor a tanösvény legelső bejárására. Az idegenvezetést a tematikus útvonal megalkotását koordináló dr. Erb Maria germanisztika-professzor és Peck Tiborné építész vállalták. Vezetésük nyomán érdekes tények és izgalmas történetek bontakoztak ki a fekedi németek háromszáz esztendejéből. A vendégek egyebek mellett megtudhatták, mi célt szolgált és hogyan készült a helyiek jellegzetes fa lábbelije, a klumpa; hogy mi köze a fának a helyiek által gyakran fogyasztott stifoldernek és aszalványoknak; vagy, hogy miért olyan fontos a falu népének a templomuk mögött található, több mint 150 éves hársfa.

A fekedin túl három német nemzetiségi tanösvény várja a látogatóit: egy a dél-dunántúli Sombereken, egy a Budapest közeli Pilisszentivánon, egy pedig a Komárom-Esztergom megyei Tarjánban. Mecseknádasdon augusztusban adnak át német nemzetiségi tematikus ösvényt, és hamarosan megkezdődhet újabb három létrehozása is. Valamennyi a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kezdeményezésére, a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával épülhetett, illetve épülhet meg.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Victoria Beckham két lehetetlen darabot párosított össze

Victoria Beckham fürdik a divathetekben. Saját bemutatója után a front row-ban is remekel, na de nem ám akárhogy!

Nyártemető 30 fokkal, veszélyt hoz a hidegfront

10 fokos lehűlés, eső és olyan szélvihar, hogy hétfőre már narancssárga figyelmeztetést is kiadtak.

Ma még nyáriasan meleg lesz, holnaptól itt az ősz

Pénteken sok napsütésre, és egyelőre továbbra is nyárias melegre számíthatunk. 25 és 30 fok között alakul a csúcsérték. Szombaton...

Ezért imádom a menhelyi kutyáimat

Böbike, Banán, Csiri és Krumpli nekik jó dolguk volt/van Zsuzsánál. De nem minden menhelyi kutya ilyen szerencsés.

Hatalmas innováció a János Kórházban

Az inkubátorra kamerát szereltek fel Magyarországon elsőként indította el az inkubátoros csecsemőket és családjukat online...

Ezek a legeladósodottabb kórházak

A legnagyobb adósok listáját a Péterfy Sándor utcai kórház vezeti 2,6 milliárd forinttal.

Hétvégi szerelmi horoszkóp: végre rátalál a szerelem a Bikákra

Kíváncsi vagy, mit ígérnek a csillagok a szívügyek terén a hétvégére? Olvasd el a hétvégi szerelmi horoszkópot: előrejelzésünk...

Napi horoszkóp: a Vízöntők türelmetlenek - 2018.09.21.

A Rákok ne kötözködjenek, a Szüzek veszekedésre számíthatnak. Napi horoszkóp!

Új elmélet arra, mi okozhatja a menopauzát

A petesejtek korlátozott tartóssága okozza a menopauzát osztrák antropológusok szerint.

Vérezni kezdtek az utasok egy indiai repülőn

Csaknem harminc utas sérült meg könnyebben, fülük, orruk vagy szájuk vérezni kezdett, mert egy indiai légitársaság repülőgépén a...

0

Sport

Meghalt Kulcsár Győző

A négyszeres olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója 77 évet élt.

Ha Ronaldo kiállítása hiba volt, akkor mit mondjunk erre a piros lapra?

Nem volt könnyű szándékosságot feltételezni, de a játékvezetőnek sikerült.

Ronaldo csapattársa úgy kifakadt, hogy utólag elnézést kellett kérnie

Emre Can olyat mondott, amit utólag ő is megbánt.

Nem tud akkorát hibázni a Ronaldót kiállító bíró, hogy kirúgják

Felix Brychnek már eddig is volt bőven a rovásán, mégis tolják rendületlenül.

Dzsudzsák Balázs már az új csapata mezében pózolt - képek

A magyar válogatott szélső segíthet az al-Ittihad Kalbának a bennmaradásban.

Vereséggel kezdett az EL-ben a helyzeteit elpuskázó Vidi

Nem bírt hazai pályán a BATE Boriszovval a magyar bajnok.

A földön fekvő kapust látva, elképesztő dolgot tett meccs közben Francesco Totti fia

Elképesztő sportszerűségről tett tanúbizonyságot Francesco Totti fia, Cristian Totti.

Elhunyt a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Kulcsár Győző

Tanítványai közül Nagy Tímea és Szász Emese is olimpiai bajnok lett.

C. Ronaldo pirosat kapott első juvés BL-meccsén

A Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb játékosa piros lapot kapott a Valencia elleni első fordulós csoportmeccsen.

Az egyik favorit kikapott, a címvédő simán nyert a Bajnokok Ligájában

A Manchester City meglepetésre otthon 21-re kikapott a BL-ben, közben a Real Madrid magabiztosan verte a tavalyi elődöntős AS Romát.

Sztárcsapathoz kerülhet a Viditől távozó klasszis

Hamar megtalálhatja új állomáshelyét.

Kemény küzdelem a pályán: megszületett az első gól a Vidi El-meccsén

Budapest A fehérorosz BATE Boriszov ellen kezdte meg az Európa-liga csoportküzdelmeit a Mol Vidi labdarúgócsapata. A székesfehérvári együttes nem feltett kézzel szeretne végigmenni a sorozaton, erről árulkodik a szerb vezetőedző, Marko Nikolics (39) meccs előtti nyilatkozata is.

0

Bulvár

Zseniális rendőrtrükkel szívatják az autósokat az M6-oson

Túl sok a szabálytalankodó, ezt találták ki ellenük.

Földönkívülinek tűnő lényt találtak Új-Zélandon

Egy család a partvidéken sétálva botlott bele a bizarr kreatúrába.

Szemérmes nők, szégyenlős férfiak - Mikortól engedjük be a párunkat a különféle intim szféráinkba?

Közös fürdés? Pisilés nyitott ajtónál? Saját cuccok beköltöztetése? Megvolt már?

Az anya szíve szakadt bele, mikor megmondta ötéves lányának, hogy hetei lehetnek hátra

Ne gyűjts pénzt jótékonyságra. Csak tölts időt a szeretteiddel, ameddig teheted!

György herceg tiszta Diana, döbbenetes a hasonlóság.

Vilmos és Katalin kisfia, a csöpp trónörökös az udvar szerint is egy az egyben a nagymamájára, Diana hercegnére hasonlít. A mosolyuk tényleg egyforma!

Egy napja dolgozott az autómosóban, az egész net élteti az akciójáért

Ez az első munkanap örökké emlékezetes marad.

Fontos ítéletet hozott a devizahitelek ügyében az Európai Bíróság

Az árfolyamkockázatot a kölcsönfelvevőre telepítő, nem jogszabályi rendelkezéseket tükröző, nem világosan megfogalmazott szerződési feltételek tisztességtelen jellege bírósági felülvizsgálat tárgyát képezheti mondta ki az Európai Bíróság

Várkonyi Andi csak úgy ragyog Terence Hill oldalán - A színészlegendával szelfizett

Mutatjuk Várkonyi Andrea és Terence Hill közös fotóját - a FEM3 stúdiójában készült.

Ez a 4 csillagjegy a megcsalást sosem bocsátja meg

Ezek a csillagjegyek sosem bocsátják meg a félrelépést. A megcsalás belőlük a lehető legrosszabb oldalukat hozza ki. A fájdalmat, ha látszólag túl is lépnek rajta, sosem felejtik el, és tesznek róla, hogy párjuk se vétsen ellenük többé. Nem biztos, hogy szakítanak, de az biztos, hogy megrendül a bizalmuk. Vajon te is köztük vagy? És a párod? A horoszkópból kiderülnek a részletek.

Érintésre halált okozó kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren

Rendkívül veszélyes, az érintésével is halált okozó méregnek számító kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában

Meredeken zuhan Magyarország külső adóssága

772 millió euró a folyó fizetési mérleg többlete a második negyedévben.

blogmorzsák

A demilitarizált övezet feltámadó vadvilága

A burjánzó és virágzó Koreai-félsziget e területe majd’ száz éven át folyamatos hatalmi harcok középpontjában volt, hatalmas ökológiai katasztrófát okozva ezzel.

Megvédjük Magyarországot

Orbán gondoskodó ölelése napról napra egyre szorosabban fonódik magyarjai köré. A bokánktól a torkunkig.

Súlyos nemzetpolitikai és külpolitikai kudarcok

Érdekes, hogy Orbán Viktor mennyire merev volt a Sargentini-jelentésről szóló EU parlamenti szavazás előtti végjátékban.

5+1 fantasy-iskola, ahova szívesen beiratkoznánk

Ezeken a varázslatos helyeken lehet elsajátítani a mágia alapjait.

Gyurcsány ismét kisegítette Orbánt

Olyan lett ő már az ellenzék számára, mint Thürmer Gyula vagy Schmuck Andor.

Bombasztikus refrének a Szigetről

A zenéjük tíz éve volt divatos. Hogy lehetnek mégis ilyen népszerűek?

Borul a TV ipar az Apple miatt?

Megcsinálja az Apple azt, amit a Netflixnek se sikerült?

Az öntözővíztől pusztul el a virág?

Gondolhatnánk, hogy a szobanövényeknek mindegy, milyen vízzel öntözzük őket. Pedig nem.

„Nem értem a nők nyelvét“

„Szeretnék én is valakit, de az, hogy a kapcsolataim nem tartanak pár hónapnál tovább, nem rajtam múlik.“

Kötelező lett a fogmosás az oviban

Nemcsak a hazafias érzületre kell jobban odafigyelni mostantól az óvodákban. Sorra vettük, mi változik.

0


0