Ezt olvasta már?

Negyvenmilliárd forint vállalkozóvá válás támogatására

Negyvenmilliárd forintos keretösszeggel megjelent a "Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása" és az "Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása" cí...

0

Ők a baranyai gazdaság motorjai

Ünnepélyes keretek között adták át a gazdasági önkormányzat elismeréseit. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége január 23-i ülésen hozta meg döntéseit.


hirdetés

Baranya Gazdaságáért Díj

 

A kamara „Baranya Gazdaságáért Díj” kitüntetést adományozhat évente annak a természetes személynek, aki egy-egy gazdálkodó szervezet, vagy szakma érdekeit meghaladó, a megye gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A kitüntetett munkája nyomán értékelhetően javult a megye gazdasági teljesítőképessége, a gazdaság számára fontos fejlesztési program valósult meg, vagy a gazdaság működési feltételeiben következett be jelentős javulás a megelőző évben.

 

A Baranya Gazdaságáért Díj kitüntetettje: Hárs József, Bóly város polgármestere.

Indoklás:

Hárs József több évtizedes lendületes, vállalkozó szellemű városvezetésének, következetes munkájának eredményeként fejlődik Bóly város valamint annak ipari parkja. A város üzemeltetése során a fenntartható fejlődés gyakorlatát honosították meg. A vállalkozások igényeinek, érdekeinek megfelelő, rugalmas intézkedéseknek köszönhetően, folyamatosan nő a beruházások száma, fejlődik a város infrastruktúrája és gazdasága. Hárs Józsefet feltétlen tisztelet övezi szűkebb és tágabb környezetében. Ismeretei széleskörűek, melyeket a konkrét projektek menedzselése során partnerei maximálisan értékelnek és elismernek.

 

 

Az Év Üzletembere Díj

 

A kamara, „Az Év Üzletembere Díjat” adományozhatja annak a természetes személynek, aki egyes gazdasági szervezetek piacképességét, eredményes gazdálkodását jelentősen javító teljesítményt nyújtott a megelőző évben Baranya megyében.

Az Év Üzletembere Díj kitüntetettje: Seres László, a SERES Kft. ügyvezetője.

Indoklás:

A SERES Gépipari és Kereskedelmi Kft. magyar tulajdonú vállalkozás, mely kommunális gépjármű felépítmény gyártás mellett, hidraulika és gépszervíz tevékenységet is folytat.  2014-es évük egyik legnagyobb sikere, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási programhoz átadott 57 tömörítő autó és edénymosó autó, melyek a Seres Kft-nél készültek. Az eszközök a legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek, csúcstechnológiát képviselnek.  A pécsi vállalkozás a hazai piacon kívül külföldre is szállít. A cég tagja a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszternek és a Magyar Környezettechnológiai Fejlesztő és Gyártó klaszternek is. Tevékenységére folyamatosan az együttműködés, a helyi vállalkozások partnerként történő bevonása jellemző.

 

Angster József Díj

 

A kamara, Angster József Díj kitüntetést adományozhat évente annak a természetes személynek, aki egy-egy gazdálkodó szervezet, vagy szakma érdekeit meghaladó, Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A kitüntetett munkája nyomán értékelhetően javult a város gazdasági teljesítőképessége, a gazdaság

számára fontos fejlesztési program valósult meg, vagy a gazdaság működési feltételeiben következett be jelentős javulás a megelőző évben.

 

Az Angster József Díj kitüntetettje: Kleisz Zoltán, a Matro Kft. ügyvezetője.

 

Indoklás:

Kleisz Zoltán vezetésével a Matro Kft. 2014-re a város meghatározó vállalkozásává és exportőrévé vált. Befejeződött az a projekt, amely 320 millió forintból, 800 négyzetméteres üzemcsarnokkal és 20 fő új munkatárssal bővítette a szerszám- és gépiparban működő céget. A projekt sikerét mutatja, hogy az alkatrésszel Nyugat-Európa összes autógyártójának, szinte minden személyautó márkájába beépülnek a Pécsett gyártott Matro termékek. A cég jelenleg 190 főnek ad munkát és meghatározó szerepet vállal a tanulók képzésében is. Kleisz Zoltán a kamara mellett működő Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnökeként elkötelezetten küzd a szakképzett munkaerő utánpótlásáért.

 

 

Életmű Díj

 

A kamara „Életmű Díjat” adományozhat annak a természetes személynek, aki munkásságával maradandót, példaértékűt alkotott a gazdaság területén.

Az elnökség 2 díjat adott ki.

 

Az Életmű Díj kitüntetettje Hirth Ferenc, a Kontakt-Elektro Kft. ügyvezetője.

 

Indoklás:

Kisvállalkozásból középvállalkozássá fejlődött az elmúlt harminc évben a pécsi Kontakt-Elektro Kft. A cég ipari automatizálással, villamos kapcsolószekrények gyártásával, ipari berendezések villamos szerelésével, ipari elektronikával foglalkozik és közel 100 főt alkalmaznak. Termékeik mintegy 20 országba jutnak el. A cég kiemelt figyelmet fordít a fejlesztésre, így a munkavállalók képzése és a fejlesztő mérnökök alkalmazása is egyre bővülő mértéket mutat.
Hirth Ferenc Baranya megye gazdasági fejlesztését is szívügyének tekinti, kamarai testületi tagként évtizedes önzetlen szakmai tevékenysége segítette és segíti ma is a megyét.
Két fia is már a cégvezetésben dolgozik. Hirth Ferenc életműve példamutató, hiszen magyar tulajdonú családi vállalkozás alapítása és folyamatos fejlesztése, a cég eredményességének megőrzése a kihívások közepette embert próbáló feladat.

 

Az Életmű Díj kitüntetettje Maszler József.

 

Indoklás:

A szó legnemesebb értelmében vendéglátós Maszler József középiskolai tanulmányai után, egy iskolai felhívásnak köszönhetően, szerzett felszolgálói képesítést. Először az Olympia étteremben dolgozott, ahol hamar kitűnt szorgalmával és főpincér lett. Hamarosan önálló egység vezetésével bízták meg. Elismerték vezetőként is, így az akkori Vendéglátó Vállalat ajánlatát elfogadva az akkor gyengén működő Tettye étteremhez került. Felelősséget érezve a gyönyörű kerthelyiség hangulatának megőrzéséért is, egy igazi svábos jellegű vendéglő kifejlesztése volt a terve. A megvalósítás tökéletesen sikerült, a vendéglőt ma is a legnépszerűbbek között tartják számon. Maszler József aktívan részt vett a tanulók gyakorlati oktatásában és nevelésében is.

 

 

Az Év Fiatal Üzletembere Díj

 

A kamara „Az Év Fiatal Üzletembere Díjat” adományozhatja annak a természetes személynek, aki

a)      35 évnél nem idősebb

b)      vállalkozása legalább 1 lezárt üzleti évvel rendelkezik

c)      vállalkozása kiemelkedő szakmai eredményeket tud felmutatni

d)     üzletileg eredményes, de legalább ígéretes

e)      példaértékű a fiatal vállalkozók előtt

 

A cím kitüntetettje Märcz Éva.

 

Indoklás:

Märcz Éva mintegy nyolc éve tanulja a cukrászmesterséget, rendre kiemelkedő műhelyekben. Itthoni tanulmányai után dolgozott cukrász-chefként a fővárosban és külföldön is több, a Michelin-kalauz által ajánlott, vagy Michelin-csillag várományos helyen. Szakmai műhelye erős, szigorú francia iskolára alapul, amit komoly technológiai háttér segít. A fél éve nyílt Jókai cukrászda szakmai vezetőjeként nagy hangsúlyt fektet a helyi alapanyagok használatára és a helyi munkaerőre.

 

 

A Baranya Megyei Export Díj

 

A kamara ezzel az elismeréssel kívánja honorálni azon gazdasági szervezet teljesítményét, amely

a)      az előző évhez viszonyítva kiemelkedő exportnövekedést ért el,

b)      hozzájárult a megyei export növekedéséhez,

c)      a meglévő külpiacok bővítéséhez.

A cím pályázattal nyerhető el, melyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tagjaként, Baranya megyében bejegyzett vállalkozás vezetője vagy tulajdonosa ill. egyéni vállalkozó nyújthat be.

 

A Díj kitüntetettje a Blázek & Anni Kft.

 

Indoklás:

A Blázek & Anni Kft. által készített klasszikus aktatáskák és divattáskák a tervezéstől a gyártásig, 100%-ban Pécsett készülnek, a legnemesebb manufakturális hagyományoknak megfelelően, arányosan ötvözve az egyedi kézimunkát a kis sorozatú gyártással. A cég több mint 100 kiskereskedelmi partnerrel áll kapcsolatban országszerte, árbevételének legnagyobb részét, 2014-ben 80%-át az export teszi ki. Ez nem csak a termékek értékesítését, hanem bérmunkát is magában foglal neves cégek részére. A cég tavaly időt, munkát nem kímélve foglalkozott új piacok és üzleti partnerek felkutatásával, ami igen sikeresnek bizonyult.

 

 

Baranya Megyei Szakképzési Díj

 

A kamara „Baranya Megyei Szakképzési Díjat” adományozhat annak a természetes személynek vagy szervezetnek, aki vagy amely tevékenységének következtében

a)      a megyei szakképzés működési keretfeltételei javultak,

b)      a szakoktatás iránya és színvonala megfelelt a piac igényeinek,

c)      teret nyert a duális képzési rendszer

d)     egyes szakmák oktatási színvonala jelentősen javult,

e)      a tanulók magas szintű gyakorlati oktatásban részesültek.

Az elnökség 3 díjat adott ki.

 

A Díj kitüntetettje Pál István.

 

Indoklás:

Pál István korábban, mint munkahelyi vezető tevékenyen részt vett a villanyszerelő tanulók gyakorlati képzésében. Az utóbbi időben kamarai szakértőként részt vesz a villanyszerelő szakma képzés színvonalának emelésében. Nagy szakmai tapasztalatát az iskolai képzés, illetve a szintvizsgák és szakmunkásvizsgák lebonyolításában is kamatoztatja. A hosszú évtizedek alatt mély szakmai és emberi kapcsolatot alakított ki szakmai partnereivel.

 

A Díj kitüntetettje Rendeczki Lajos.

 

Indoklás:

Rendeczki Lajos mester fodrász évtizedek óta a fodrász szakma képzésének kimagasló egyénisége. Szakmai tudásával folyamatosan építi és javítja a fodrász szakképzés színvonalát. Aktívan részt vállalt a képzések, vizsgák és versenyek előkészítésében, lebonyolításában. Igen magas szintű gyakorlati oktatást nyújt a felnőtt képzés keretében is. A mestervizsgákon sok-sok szakembert nevelt ki maga mellett. Csendes, türelmes, végtelenül szerény, és segítőkész személyiség.

 

A Díj kitüntetettje a P’-AutóCity Kft.

Indoklás:

A P’-AutóCity Kft.-nél több mint 10 éve foglalkoznak tanulók gyakorlati képzésével, folyamatosan emelkedő tanulói létszám mellett. Tanévenként 15-30 fiatal szakmai tudását felügyelik, számukra a gyakorlati ismeretek oktatását végzik, jól felkészült szakembereik segítségével. Az oktatók szakmai felkészültsége valamint a cég korszerű tárgyi feltételei a biztosítékai annak, hogy a diákok a kor színvonalának megfelelő kiemelkedő minőségű gyakorlati képzésben részesüljenek. A cég részt vett az autós szakképesítések az új duális rendszerben történő helyi tantervek kidolgozásában is.

 

 

Baranya Megyei Innovációs Díj

 

A kamara ezzel az elismeréssel kívánja honorálni azt a kiemelkedő eredménnyel járó fejlesztő munkát, amely

a)      termékfejlesztést

b)      technológiai fejlesztést

c)      technológia transzfert

d)     informatikai rendszerfejlesztést

e)      szolgáltatásfejlesztést

f)       szervezetfejlesztést

vagy high-tech termelő beruházást valósított meg az elmúlt 2 év során.

Az elnökség 3 díjat adott ki.

 

A Díj kitüntetettje az IT’S WOOD Kft.

 

Indoklás:

Az IT’S WOOD Kft. által gyártott fatégla falburkolat egy teljesen új, exkluzív építészeti, belsőépítészeti megoldás falak, bútorok burkolására, díszítésére bel-, és kültérben. A falburkolat hagyományos téglaburkolatot mutat, de tömör fa anyagának köszönhetően különleges, meleg légkört biztosít az általa burkolt helységben. Kiemelkedő a cégnél az a termékfejlesztés, aminek eredményeként olyan belsőépítészeti elem jött létre, ami egyedülálló az egész világon.

 

A Díj kitüntetettje a Tega-Led Kft.

 

Indoklás:

A Tega-Led Kft. ipari üzemekben, középületekben, bevásárló csarnokokban, köztereken a világítás korszerűsítésével foglalkozik. A korszerűsítés az eddigi higanygőz kisülésű csöves világítás helyett LED fénycsövek alkalmazásával történik, amely során az eddigi elektromos energia költségek átlagban a harmadára csökkenthetők. A cég megvalósította a LED fénycsöves világítás elemeinek előállítását, és kialakította az új szerelés technológiát is. Ezen lépésekkel magas hozzáadott értéket biztosítanak az alapanyagként beszerzett részegységek összeállításával.

 

A Díj kitüntetettje Strausz János.

 

Indoklás:

Strausz János fejlesztése egy szabadtérben elhelyezhető önműködő tankoló automata, ami nagyobb mennyiségű készpénz tárolására is alkalmas és megfelel valamennyi biztonsági követelménynek. A termék szoftveres fejlesztését a Sólyomsoft Kft–vel közösen valósították meg, az automata fémtest, a hozzá tartozó design, a mechanikus biztonsági kiegészítőkkel ellátott berendezés fejlesztése Strausz János tervei alapján valósult meg.

 

 

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díj

A kamara ezzel az elismeréssel kívánja honorálni a gazdasági szervezet kiemelkedő környezetvédelmi teljesítményét, amely hozzájárult a megye környezetvédelmi helyzetének javításához, új környezetbarát technológiák kifejlesztéséhez, piacképes bevezetéséhez.

A cím pályázattal nyerhető el, melyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tagjaként, Baranya megyében bejegyzett vállalkozás vezetője vagy tulajdonosa ill. egyéni vállalkozó nyújthat be.

Az elnökség 3 díjat adott ki.

 

A Díj kitüntetettje: a BIOKOM Nonprofit Kft.

 

Indoklás:

A BIOKOM Nonprofit Kft. tevékenysége két fontosabb terület köré csoportosítható: hulladékgazdálkodás és városüzemeltetés. 2014. évben megvalósult a Mecsek-Dráva Regionális Hulladékgazdálkodási Program, mely projekt területileg 313 települést, és mintegy 426 ezer főt érint a régióban. A program eredményeként Pécsett egy komplex, az országban a legkorszerűbb, de egyben legköltséghatékonyabb begyűjtési rendszere került bevezetésre, amelyben megvalósul a teljes körű szelektív gyűjtés. Ennek köszönhetően a lerakott hulladék mennyisége 30% alá csökken. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos fejlesztések mellett kiemelendő a városi csemetekert létrehozása, a közparkokban az öntözőrendszerek beüzemelése, valamint az országban az elsők között vezetették be a természet közeli erdőművelést.

 

A Díj kitüntetettje a Techniq 2000 Kft.

 

Indoklás:

A Techniq 2000 Kft. központi telephelyének 1.600 m2-es épületének tetején 184 db  napelemből álló háztartási méretű kiserőművet létesített kizárólag saját forrásból. A tervezés és kivitelezés során az anyag- és költségtakarékosság szempontjait szem előtt tartva a rendszer tartószerkezete egy jogszabályi változás miatt selejtezendő reklámtábla keretekből lett kialakítva. A megvalósított fejlesztés az eddigi mérések szerint várhatóan megtermeli  a telephely szinte egész évi villamos energia szükségletét, lehetővé téve már meglévő hőszivattyús fűtési rendszer továbbfejlesztését is.

 

A Díj kitüntetettje Kovács Bertalanné.

 

Indoklás:

Kovács Bertalanné, mint környezetvédő nagy utat tett meg. Az egészséges, környezetet kímélő eljárásokat kutatta, míg végül rátalált az öko-kör mozgalomra, mely során személyes élményeken keresztül tanulnak különböző környezettudatos technikákat. Elsőként kezdte meg a pécsi öko-körök szervezését.  Civil szervezeteknek tartott bemutatókat, több mint hatszáz háztartásban, több tucat településen indította be a mozgalmat, ezzel is segítve a környezet védelmét.

 

 

Baranya Megyei Idegenforgalmi Díj

 

A kamara „Idegenforgalmi Díjat” adományozhat annak a természetes személynek vagy szervezetnek, aki vagy amely tevékenységének következtében

a)      Baranya megye idegenforgalma fejlődött,

b)      új, versenyképes idegenforgalmi fejlesztések valósultak meg,

c)      új, vonzó idegenforgalmi kínálat teremtődött

d)     fejlődött a borturizmus.

 

A díj kitüntetettje a Hella’91 Kft.

 

Indoklás:

A Hella’91 Kft. által működtetett bikali Puchner Kastélyszálló 90%-os telítettséggel, 5 féle szálláshangulatban várja a kikapcsolódásra várókat, akik 60%-a törzsvendég. A Pécstől mindössze 50 km-re lévő kis faluban álmodta meg Kollár László a kastély mellett Magyarország első tematikus élményparkját, mely egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével a környék falvaiban élő kézműveseknek is munkalehetőséget teremtve.

 

 

Kiváló Kamarai Munkáért Díj

 

A kamara „Kiváló Kamarai Munkáért Díjat” adományozhat annak a természetes személynek, akinek munkája nyomán az adott kamarai szervezeti egység, vagy a kamara egészének eredményessége, hatékonysága javult.

 

Kiváló Kamarai Munkáért díjban részesül Opauszki László.

 

Indoklás:

Opauszki László a kamarai Kisvállalkozás fejlesztési Bizottság tagja. Számtalan kamarai szakmai rendezvényen és programban vesz részt aktívan, tanácsadó az Önindító programban, a kamarai ingyenes pénzügyi tanácsadó napok egyik szervezője, és mint pályázati szakértő is nagyban hozzájárul a megyei vállalkozások pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.

 

 

Kiváló Kamarai Dolgozó

 

A kamara Kiváló Kamarai Dolgozó címet adományozhat a kamarai hivatal azon munkatársának, aki folyamatos magas szintű munkájával a korábbi évben kiemelkedően segítette a kamara céljainak megvalósulását, elismerést szerzett a kamarának. Kiváló Kamarai dolgozó cím csak a kamara hivatalában alkalmazásban álló munkatárs részére adományozható.

 

A díj kitüntetettje Sörös Dávid.

 

Indoklás:

Sörös Dávid közel 6 éve dolgozik a kamaránál, és már egyetemi gyakornoki idejét is itt töltötte. A kamarai hivatal gazdasági osztályának pénzügyi referenseként a hazai és nemzetközi pályázatok valamint a kamara saját projektjeinek elszámolása tartozik feladatai közé. Munkáját lelkiismeretesen és elhivatottsággal végzi, kollégáival szemben segítőkész.

 

 

Az Év Kereskedője Díj

 

A kamara ezzel az elismeréssel kívánja honorálni azt a kiemelkedő eredménnyel járó kereskedői tevékenységet, amely

a)      az adott kereskedői körben az éves tevékenység alapján elismerést váltott ki

b)      magas szakmai felkészültségről és dinamikus fejlődési készségről tesz tanúbizonyságot

c)      bővülő vásárlói köre fogyasztói elégedettséggel párosul.

 

Az Év Kereskedője Díj kitüntetettje Szabó Zsolt.

 

Indoklás:

Szabó Zsolt a kereskedelmi szakiskola elvégzése óta a kereskedelemben dolgozik. 1999 óta vezeti a tulajdonában lévő siklósi műszaki boltot. Folyamatosan változó körülményekhez igazodó kereskedelmi –vezetési stratégiájával biztosítani tudta, hogy a nagy konkurencia harc mellett és ellenére is ne csak fennmaradjon az üzlet, hanem fejlődjön is.

 

 

Az Év Kézművese Díj

A kamara „Az Év Kézművese Díjat” adományozhat

d)     tradicionális kézműves szakmák elismert művelőjének, a hagyományok őrzőjének,

e)      a szakmai kultúra fejlesztőjének,

f)       piacképesen, eredményesen gazdálkodó kisvállalkozásnak.

 

Az Év Kézművese Díj kitüntetettje Zsoldos Dezsőné.

Indoklás:

A szakmát Hesz Jánosnál mesterfodrásznál sajátította el és Szél Istvántól is sokat tanult. Idén már 40 éve, hogy fodrászként dolgozik. A kezdetektől igen tehetséges volt, tanulóként, és végzett fodrászként is számos versenyen ért el sikereket. Közel 30 éve mesterfodrász. Számos fiatal tanult a keze alatt és lett kiváló szakember. 25 éve működik üzlete Pécsett a Ferencesek utcájában.

 

 

Mohácsi Szakképzési Díj

A mohácsi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje

Andrássy Zoltán.

 

Indoklás:

Andrássy Zoltán jelenleg a Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskola és Kollégium gyakorlati oktatásért felelős igazgatóhelyettese. Lelkiismeretes, magas színvonalú munkájával kezdetben még, mint gyakorlati oktatásvezető, segítette a kamara szakképzés területén végzett tevékenységét. Kollégáival, tanítványaival és a gazdasági élet szereplőivel egyaránt, jó kapcsolatot alakított ki és tart fenn.

 

 

Jánosi Engel Adolf Díj

 

A kamara Komló város gazdasági fejlődését elősegítő munkásság elismerésére „Jánosi Engel Adolf Díjat” adományozhat. A díjat, az

egyes gazdasági szervezetek érdekén túlmutató, a város gazdaságának egészét szolgáló tevékenység elismerésére alapította a kamara.

 

A komlói városi elnökség döntése alapján a Jánosi Engel Adolf Díj kitüntetettjei

Götzerné Páva Mária.

Indoklás:

Götzerné Páva Mária a Komlói Munkaügyi Központ vezetőjeként az elmúlt időszakban jelentősen hozzájárult a város gazdasági helyzetének javításához, több száz család életkörülményeinek pozitív változtatásához. Tevékenységének köszönhetően a vállalkozók jelentős forráshoz jutottak a különböző munkaügyi támogatásoknak révén, és nagymértékben sikerült csökkenteni a munkanélküliségi rátát a komlói járás területén.

Komlói Szakképzési Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje

Széplábi András.

 

Indoklás:

Széplábi András 2003-tól a Komlói szakképző intézmény lelkes szakmai tanára. 2010-től előbb gyakorlati oktatásvezetőként majd később szakmai képzésért felelős igazgatóhelyettesként végzi munkáját. Ennek során mindig szem előtt tartotta a város, a régióban működő cégek és az intézményben tanuló ifjúság igényeit, lehetőségeit. Példamutató elszántsággal küzd a duális képzés magas színvonalú megvalósításáért, a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmaszerkezet kialakításáért.

 

 

Komlói Idegenforgalmi Díj

A komlói városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje

Bernhard Béla.

 

Indoklás:

Bernhard Béla a Magyarhertelendi Termál Strand vezetője. A 2008-ban megnyert és azóta megvalósított pályázatának köszönhetően a strand területén fedett élménypark került kialakításra. A beruházásnak köszönhetően 18 új munkahelyet teremtett a kistérségben élők számára. Hatására nőtt mind a fürdő, mind a település - valamint közvetetten a régió - vendégforgalma és turisztikai vonzereje.

 

 

Than Károly Díj

 

A kamara Siklós város gazdasági fejlődését elősegítő munkásság elismerésére „Than Károly Díjat” adományozhat. A díjat, az egyes gazdasági szervezetek érdekén túlmutató, a város gazdaságának egészét szolgáló tevékenység elismerésére alapította a kamara.

 

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Than Károly Díj kitüntetettje a Bonus Kft.

 

Indoklás:

A Bonus Kft. 1994-ben kezdte meg működését fém- és műanyag súrolók gyártójaként. A szűkös garázshelyiségből mára egy 5200 m2 alapterületű, automatizált gépsorral rendelkező gyár lett. 2012 és 2014 között hazai és nemzetközi támogatásból került felújításra és bővítésre a cég telephelye, melynek keretén belül jelentős gyártás automatizálás és zöld energia beruházások is megvalósításra kerülnek.

Siklósi Idegenforgalmi Díj

A siklósi városi elnökség döntése alapján a Díj kitüntetettje Fórizs Sándor.

 

Indoklás:

Fórizs Sándor neve ma egyet jelent a hajózással a vadregényes Dráván, a csodálatos növény és állatvilággal, amelyet megismerhetünk, ha fellépünk a „Szirén” nevű hajójára. Dolgozott a Harkányi Gyógyfürdőben, majd az IBUSZ harkányi irodájának vezetője lett és az 1996-ban megalakított családi vállalkozással indította el a drávai kiránduló hajóztatást Drávaszabolcson és Harkányban, a Mediterrán Apartman házukban a vendégfogadást.

Elismerő oklevelek

 

A szakképzési teljesítményéért elismerő oklevélben részesül:

a Spar Magyarország Kft. Baranya megyei képzőhelyei.

 

Indoklás:

Baranya megyében 12 üzletben fogad és képez tanulókat több szakmában is a Spar Magyarország Kft. Az eladó, élelmiszer és vegyi áru eladó, logisztikai ügyintéző szakmák tanulóit tanulószerződéssel foglalkoztatják. Kiemelten fontosnak tartják a tanulók képzését és a tehetséges diákok felkutatását is. Ennek érdekében a tanulóknak különböző pályázatokat írnak ki, amelyen a baranyai tanulók is rendszeresen részt vesznek és jelentős sikereket érnek el.

 

A szakképzési teljesítményéért posztumusz elismerő oklevélben részesül:

Takács Ferenc.

 

Indoklás:

Takács Ferenc volt a SZTÁV Felnőttképzési Zrt. műszaki szakoktatója, aki jelentős szerepet vállalt a jövő szakmunkásainak képzésében. Szinte megállás nélkül tanult, képezte magát egész életében. Nem elégedett meg a technikusi végzettséggel, mestervizsgát tett és elvégezte a műszaki tanár szakot. Az elmúlt esztendőben megválasztották a kamarai villanyszerelő mestervizsga-bizottság elnökének, de mint szakmai vizsgabizottsági elnök is ténykedett.

 

Az innovációs teljesítményéért elismerő oklevélben részesül:

Dr. Benyeda János.

 

Indoklás:

A mohácsi székhelyű Prophyl Kft. hazánkban egyedüli előállítója a humán-, valamint állatgyógyászati vakcinák alapanyagának. Dr. Benyeda János, a cég igazgatója huszonhárom évvel ezelőtt alapította a céget, kezdetben állat-egészségügyi diagnosztikai, kutatási munkákat, majd későbbiekben megkezdték az állatgyógyászati szérum előállítására alkalmas tojás termelését. Legutóbbi pályázati támogatással megvalósított beruházás során világszínvonalú, teljesen automatizált létesítményt adtak át.

Forrás: pbkik.hu0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A Krímen rejtegethették a cseh miniszterelnök fiát, nehogy vallomást tegyen egy apját is érintő, súlyos ügyben

Ifjabb Andrej Babist egy éve kereste a cseh rendőrség, hiába. Most azonban megtalálták, és úgy tűnik, eltűnése összefüggésben van...

Eszement tempóra képes az Intel első 5G modeme

Papíron akár hat gigabites letöltési sebesség is kisajtolható belőle.

Visszatérnek a drót-terepjárók

November 22-én debütál a Range Rover Evoque második generációja. A premier előtt modern műalkotásokkal hívja fel a figyelmet az...

Tíz ok, amiért érdemes kimenni a hétvégén a PlayIT-re

Fura arcok és játék kifulladásig, felnőtteknek is.

Stallone egy amnéziás bankrabló nyomába ered a Backtrace trailerében

Sylvester Stallone eléggé elfoglalt mostanság ? Hálaadáskor érkezik a Creed II., és közben már forog a Rambo 5 is, amiben a veterán...

Szomorú története van a magányos esküvői fotónak

A nő jegyese ott volt a lezuhant indonéz gép fedélzetén, indulás előtt különös üzenetet írt.

Kardos István: Eljön az idő, hogy a cégek kopogtatnak a Vöröskeresztnél

Kardos István hisz abban, hogy mi, magyarok empatikusak vagyunk és nem csak kampányszerűen segítünk. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója...

Évek óta nem történt ilyen Németországban

Németország hazai összterméke 0,2 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte a...

Azt hiszed, ismered Szlovéniát? Azért ne fogadj rá!

Bled, Ljubljana, Piran mind megvoltak? Akkor jöhetnek a különleges szlovén helyek!

Csúcson a magyar gazdasági növekedés

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok...

Szálló por - Ismét a szmogriadó Nyíregyházán

A szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedése miatt ismét életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata Nyíregyházán.

2018. Még legalább 100 halálra számíthatunk útjainkon

Idén eddig több mint 530-an haltak meg közlekedési balesetben Magyarországon - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság...

0

Sport

Meghalt egy 12 éves magyar focistagyerek

Belehalt betegségébe egy fiatal magyar focista.

Megszólalt a mérkőzés közben elhunyt csornai focista menyasszonya

Megszólalt Sipőcz Tamás, a csornai futballpályán elhunyt sportoló párja, Nemes Mónika és exkluzív interjút adott.

Ronaldo új szerepben, labdaszedőként tűnt fel Djokovic vb-meccsén - videó

Átruccant Londonba az ATP-vb-re a Juventus portugál klasszisa.

Eldőlt, ki lesz az Eb-n a női kéziválogatott csapatkapitánya

Görbicz Anita visszavonult a nemzeti csapattól, míg Tomori Zsuzsa sérült.

Meghalt egy 12 éves focista fiú

Egész Újfehértó gyászol.

Nővérek, orvosok csapata vigyáz rá: óriási pénzeket öl a családja Michael Schumacher gyógykezelésébe

Gland Elképesztő pénzeket emészthet fel Michael Schumacher gyógykezelése.

2021-ig írt alá a Real Madrid új edzője

Mostantól hivatalosan is Santiago Solari irányítja a csapatot.

Cristiano Ronaldo már megint olyat művelt, amiért korábban is többször kiröhögték - Ezt nézze.

Torino Úgy tűnik, Cristiano Ronaldo (33) hiúsága tényleg nem ismer határokat! Az olasz Juventus focicsapatának portugál csillaga rengeteget foglalkozik a külsejével, saját fodrásza van, a legdivatosabb ruhákat és ékszereket hordja. Emellett a legmenőbb autókkal furikázik.

Megvan női kéziseink Eb-re készülő, 18 fős kerete

A BL-címvédő Győrből csak egy játékos került be a magyar válogatottba.

Megszületett az első gól a MOL Vidi új stadionjában

U15-ös tornával tesztelték az új arénát Székesfehérváron.

A  Liverpool focistája fogadási botrányba keveredett, Solari aláírt 2021-ig

Ibrát díjazták az MLS-ben, Federer és Anderson is nyert Londonban. Ez történt kedden.

Meztelen focista jelent meg Cristiano Ronaldo mögött

Az olasz válogatott játékosa akaratán kívül villantott egyet.

0

Bulvár

Ünnepelnek Majkáék: ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk...˝

Nagy eseményt ünnepelt Majka családja. Az egyik trónörökös, Marián hétéves lett a napokban. A műsorvezető el sem hiszi, hogy milyen gyorsan repül az idő. Még csak most született meg Marián, máris nagyfiú lett belőle. ˝El sem hiszem, hogy a mi kisbabánk, észre sem vesszük és nagyfiú lesz˝ - fakadt ki Majka.

Apró házikók tűntek fel az erdőben: senki sem tudja, ki készítette őket

A környékbeliek csak azt vették észre, hogy a környéken valaki több helyen is kis tündérházakat helyezett el.

Visszatér a politikába Orbán egyik nagy ellensége

Próbára lesz téve a dwa bratanki.

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. Ennek a szabályait mutatta be az Adózóna.

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

Így érkezik meg a tél

Kedden északnyugat kivételével a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd a déli óráktól északnyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Északon néhol gyenge eső, zápor is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megélénk...

Rossz hír érkezett a nyugdíjasoknak: megszólaltak Gyurcsányék

A kormány egy képviselői írásbeli kérdésre elárulta, hogy továbbra sem emeli a nyugdíjminimumot.

Minden nyugdíjas rosszabbul járhat novembertől

Novemberben jön ugyan a nyugdíjprémium, de az inflációs nyugdíjemelés korrekciója a január-augusztusi tényadatok tükrében elmarad. Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2019. januárjában és a jövő évi emelés képes lesz-e ellensúlyozni az infláció romboló hatását? - a nyugdíjguru.hu megadta a választ.

A mutogatós néni újra az utcán: és villan is a cici

Hogy, hogy nem, már megint telibe látszik minden

Halálra késelte volt barátnőjét egy gimnazista az Örs vezér terénél

A budapesti nyomozók befejezték annak a gimnazistának az ügyét, aki a gyanú szerint megölte korábbi barátnőjét. Emberölés elkövetésével gyanúsítják.

Készüljünk: sötét anyag hatalmas vihara közeleg felénk

500 kilométer/szekundumos sebességgel halad át rajtunk a titokzatos matéria.

blogmorzsák

Időutazás a csomag­küldő Keravilltól a Merkúr szalonokig

Élménybeszámoló a szocialista retró világából űrutazó tv-macival és a gyújtás­kapcsolós sztorikról híres, pöfögő Trabantokkal.

Tanuld meg végre, milyen kaják illenek a legjobb vörösborokhoz

Mit mihez: bomba párosítások a bordói borokhoz - #BordóiNovember.

Taníts politikust facebookozni!

„Hivatalba lépésem első negyedévében már elég fontos platform volt a Facebook a magyar üzleti érában.“

Ez az ügy talán már a hatalomnak is ciki lehet

Azért az mégis elgondolkodtató, hogy ennyi idő után sincs vádemelés Czeglédy Csaba ügyében.

Ukrán gyerekek Kalasnyikovval

Sokkoló beszámoló látott napvilágot egy ukrajnai nyári táborról, ahol 8-12 év közötti gyerekek vettek részt alapozó kiképzésen.

Polt elzavarta az Európai ügyészséget

Inkább az oroszokkal dolgozik - milyen meglepő.

Németh Szilárd, tényleg ilyen ruhában kell koszorúzni?

Lenne sivalkodás, ha ilyet egy ellenzéki mert volna csinálni.

A szép bőr itt kezdődik

Könnyen lehet, hogy azért vannak bőrproblémáid, mert nem megfelelően tisztítod az arcodat. Mutatjuk, hogy csináld!

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani.

7 női divat cikk, amitől a férfiak kifutnak a világból

Vannak olyan szettek, kiegészítők, amiket a nők imádnak viselni, a férfiak viszont elviselhetetlennek tartják.

Petike / Peti / Péter élete

Így lesz egy megfelelési kényszerben felnövő kisgyerekből nárcisztikus felnőtt.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

Íme négy alapmodell ebből az emblematikus dzsekiből, amit érdemes a szekrényedben tartani.

0


0