Ezt olvasta már?

0

Olcsó energiával csábítja a befektetőket Pécsre a Veolia

Új, ipari beruházásokra kiválóan alkalmas területeket alakított ki a pécsi erőmű egykori melléktermékeinek lerakására szolgáló, immár tájrendezett Tüskésréten a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower.


hirdetés

Az 51 hektáros terület nem csak mérete és logisztikai elhelyezkedése miatt optimális a beruházást tervező vállalatoknak, hanem a pécsi erőmű közelségének köszönhetően is, amely olcsó hőenergiával képes ellátni bármely újonnan felépítendő termelőüzemet. Speciális adottságai miatt a terület kifejezetten a nagy hőigényű ágazatokban tevékenykedő vállalatoknak lehet vonzó célpont, amelyek Pécsre csábításával a társaságcsoport tevőlegesen részt kíván vállalni a város gazdaságának fellendítésében – hívták fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország képviselői.

Többszörösen is nyerhet Pécs a város energiaellátásának megújuló alapokra helyezésével, s a korábban a széntüzelés melléktermékeként képződő salak és pernye tárolására kialakított zagykazetták területének rekultiválásával. A Tüskésrét néven ismert, több mint 300 hektáros terület nyugati oldalán Pécsi Megyei Jogú Város Önkormányzata rekreációs parkot alakított ki, amelyet a lakosság hamarosan teljes egészében birtokba vehet. Itt számos kikapcsolódási lehetőség várja majd a felnőtt és a gyermek korosztály tagjait egyaránt.

Emellett a pécsi erőművet is működtető Pannonpower társaságcsoport a közelmúltban fejezte be a tájrendezést a terület keleti felén is. A Veolia Energia Magyarország csoport érdekeltségébe tartozó Pannonpower 51 hektáros területen gondoskodott a korábban salak- és pernyetárolásra használt terület termőfölddel való lefedéséről, valamint a terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakításáról és növényzet telepítéséről. Hosszú távon pedig a társaság iparfejlesztési célok megvalósítására kívánja használni a városközponthoz közeli értékes ingatlanokat.

„A terület elhelyezkedése ideális, hiszen a város sűrűn lakott részeitől távolabb, az M60-as autópálya közelében fekszik, miközben mérete akár nagyméretű ipari üzemek megtelepedését is lehetővé teszi. További járulékos előnyt kínál a pécsi erőmű szomszédsága, amely olcsó forró vízzel-, vagy gőzzel képes ellátni akár egy nagyméretű termelőüzemet is” – mondta Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A szakember kifejtette: az utóbbi szempont miatt a Tüskésrét elsősorban a nagy hőigényű ágazatokban - például a gyógyszer- vagy az élelmiszeriparban - tevékenykedő társaságok sz ámára lehet vonzó. Egy jelentős hőenergiát igénylő társaság megtelepedése a területen egyszerre járulhatna hozzá a helyi adóbevételek és a foglalkoztatás növeléséhez, valamint javíthatná tovább a baranyai megyeszékhely energetikai rendszerének hatékonyságát.

„Társaságcsoportunk mindig alapvető prioritásnak tekintette, hogy az energiatermelésen túl is aktív szerepet töltsön be Pécs gazdasági és társadalmi életében. A stratégia eredményességét mutatja, hogy a pécsi erőműben végrehajtott tüzelőanyag-váltásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhely lett az első megyei jogú város Magyarországon, amelynek távhőellátása száz százalékban biomassza tüzelésen alapul” – fogalmazott Fernezelyi Ferenc.

A pécsi erőmű széntüzelésű blokkját több mint egy évtizeddel ezelőtt állították át faapríték-tüzelésűre. Emellett 2013 őszén egy új, 70 megawattot meghaladó hőtermelő kapacitású szalmatüzelésű blokkot helyeztek üzembe a létesítményben. Ennek eredményeképpen teljesen megszűnt a város függősége a külföldi fosszilis energiahordozóktól, míg a tüzelőanyag-beszerzési rendszer kiépítése új bevételi forrást teremtett a térség agrárgazdálkodói számára. Az pedig már kifejezetten a pécsi lakosság energia- és környezettudatosságának erősítését célozta, hogy az erőmű vet üzemeltető Pannonpower 2015 tavaszán egy új látogatóközpontot adott át a pécsi erőműben, ahol a látogatók a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemek révén ismerkedhetnek meg a létesítmény múltjával és jelenével, valamint a megújuló energiaforrások hasznosításának fontosságával.

„A következő lépés, hogy társaságcsoportunk Pécs gazdasági életében is nagyobb szerepet vállaljon, s a magunk eszközeivel igyekezzünk új beruházókat a városba csábítani, összhangban a település vezetésének iparfejlesztési terveivel” – tette hozzá a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

 

A Tüskésrét rekultivációja

A pécsi erőmű 2004-ben hagyott fel a széntüzeléssel, és a széntüzelés melléktermékeinek (salakjának és pernyéjének) tárolására a Tüskésréten kialakított zagykazetták töltésével. Az utolsó zagykazetták felületét 2005-2006-ban fedték be termőfölddel, ám a környezetvédelmi hatóság a leterítettnél vastagabb földtakaróréteg kialakítását írta elő 2014. december 31-i határidővel. A tájrendezés összesen 51 hektáros területen kezdődött meg 2013-ban. A rekultiváció során úgy alakították át a felszínt, hogy természetes lejtésének köszönhetően a csapad&ea cute;k lefolyjon róla. Az így rendezett pernyefelszínre több rétegben mindenhol legkevesebb 1 méter vastag földtakarót terítettek. A földtakaróréteg kialakításával párhuzamosan külszíni árokrendszert, illetve földbe épített csatornarendszert is kialakítottak. Ez biztosítja, hogy a csapadék hatására semmilyen károsanyag-átmosódás ne következzen be, és az ne kerüljön a talajvízbe. A munkálatok a terület füvesítésével, illetve mozaikos-ligetes fatelepítéssel fejeződtek be.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Jön az újfajta traffipax a magyar utakon

Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén jelenleg is dolgozik a rendőrség mondta az InfoRádiónak a rendészeti országos...

Ezek már az aranyér szövődményei

Súlyos vérszegénységet okozhat a vérzés.

Majka és Curtis újra találkoztak

Majka és Curtis először volt kénytelen találkozni egymással, mióta kitört közötün a balhé. Elmeséljük, hogyan viselkedtek egymással.

A legelső, bogárhátú Transformer kapásból megmenti a Földet

Új előzetes jelent meg az Űrdongóról szóló autórobot-előzményfilmhez. A harminc évvel ezelőtt játszódó film is tele lesz akcióval.

Egyre több baleset a magyar via ferrata utakon

Sokan próbálkoznak a sziklamászás népszerű válfajával, de néha túlbecsülik az erejüket. Nemrég egy kezdő mászónak tört el a térde.

A tengeren is uralkodik a Lamborghini

Nemcsak luxus sportautókat, de elképesztően erős, szobornak is beillő versenycsónak-motorokat is gyárt az olasz cég.

Kitört a botrány: megerőszakolt egy diákot az egyik leggazdagabb üzletember

A férfit korábban elengedték a rendőrök, mert nem tudták bizonyítani tettét.

A botrány óta először találkozott Majka és Curtis: Ez történt közöttük

Ezúttal tényleg nem tudták elkerülni egymást a rapperek.

Vízilabda: megvannak a magyar válogatottak ellenfelei

A nemzetközi szövetség elkészítette a csoportbeosztásokat a vízilabda világliga és az Európa Kupa selejtezőjére, amelyet együtt...

Átalakul a kórházi fertőzések ellenőrzése

A kórházi fertőzések kiküszöbölésére szolgáló tevékenységek ellenőrzésében a megyei helyett mostantól a járási kormányhivatalok...

Sorra kezdeményeznek eljárásokat hazánk ellen a Soros-féle szervezetek

Szerepel a parlament igazságügyi bizottságának napirendjén, így a testület mai ülésén tárgyal a Migration Aid nevű szervezet párttá...

Szerény érdeklődés Heller Ágnesék kormánydöntő tüntetése iránt

Egyelőre négyszázan sem jelezték biztosra részvételüket a Heller Ágnes filozófus és köre által október 13-ára meghirdetett...

0

Sport

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

Rettegnek a franciák Bodó Richárdtól - Közel 120 km/órás lövésekkel sokkolt a szegedi kézilabdázó

Szeged Rettegve ejtik ki Bodó Richárd (25) nevét a francia Nantes kézilabdacsapatának kapusai.

Sallai Roland már a Real Madridba vágyik

Káprázatosan mutatkozott be a Freiburgban, holnap folytathatja.

Akkor botlott a Barcelona, amikor senki sem várta

Előnyben volt, aztán majdnem kikapott, végül ikszelt a Barcelona a Gironával a spanyol bajnokságban.

Az érdi kézicsapat válaszolt a klubot kritizáló légiós vádjaira

Signaté eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy versenysportolásra nem alkalmas.

Londoni FIFA-gála, isztambuli derbi - sportmenü

Salah, Modric vagy Ronaldo lesz 2018 legjobbja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

Így űzd ki a konyhádból az ételmolyokat

Időről-időre molyinvázió lepi el a konyhádat? Már belefáradtál az üldözésükbe, de szeretnél tőlük örökre megszabadulni? Bevált fortélyaink neked is segíthetnek.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András nem titkolózik tovább - Nagy bejelentést tettek

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András is szerepel a 2018-as Sztárban Sztárban.

blogmorzsák

Ítélethirdetés Rajk koncepciós perében

A keleti blokkban szovjet utasításra indított „belső tisztogatás” egyik legismertebb koncepciós autodaféja volt a Rajk László kommunista vezető elleni per.

Milyen a jó mondat? - Híres írók elárulták

Írástechnikai trükkök George Orwelltől, Virginia Woolftól és James Baldwintól.

27 tipp, hogy hogyan hordd a blézered idén ősszel

Sokoldalú, trendi és sokkal többet kihozhatsz belőle, mint azt elsőre gondolnád. Íme 27 tipp, hogy hogyan csináld!

„Exhumáltuk a Svastits-Bogyay kriptát“

A kriptakápolnát egy édesanya építtette, elsősorban a gyermekének, majd a családnak.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz.

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Kálmán Olga lesz a miniszterelnök?

"Majd’ minden újságíró életében elérkezik ama pillanat, amikor a kérdezés helyett állítana is valamit."

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0