Ezt olvasta már?

0

Országgyűlés: vita az adósságcsökkentő alap kapcsán

Az ellenzék arról beszélt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolók csütörtöki parlamenti vitájában, hogy nem lett semmi az államadósság csökkentéséből. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Tállai András szerint a beszámolók igazolják, hogy nem lehet a vagyon "eltapsolásáról" beszélni.

 

MSZP: felelőtlenül "eltapsolták" a pénzt

Heringes Anita (MSZP) a vitában azt hangoztatta: a kormány felelőtlenül "eltapsolta" a magánnyugdíjpénztári vagyont. Bírálta, hogy akkor kellett nyilatkozni, ha valaki maradni akart a rendszerben. Értékelése szerint a beszámolók nem állják meg a helyüket.

Az ellenzéki politikus kritizálta, hogy a kormány az adósság csökkentését tartotta fontosnak és belevalónak nevezte azokat, akik a magán rendszerben maradtak. Egyetlen felelősségteljes lépésnek azt nevezte, ha a kormány visszateszi a befizetéseket.

 

Jobbik: kudarcot vallott az adósságcsökkentés

Volner János (Jobbik) szerint egyet lehet érteni azzal, hogy ne magáncégek kezeljék a nyugdíjvagyont, hanem az állam, hozzátette ugyanakkor: szerinte a jelenlegi nyugdíjrendszer "öles léptekkel halad" az összeomlás felé. Ezt azzal indokolta, hogy feleannyi gyermek születik, mint amennyi kívánatos lenne, és a kivándorlás miatt is folyamatosan veszíti az adófizetőket az ország.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormány felélt háromezer milliárd forintnyi vagyont és kudarcot vallott az adósságcsökkentésben. Kifejtette: 2010-ben 80,5 százalékon állt a GDP-arányos adósságmutató, öt évvel később pedig 79,6 százalékon.

 

LMP: nem lett semmi az adósságtörlesztésből

Sallai R. Benedek (LMP) is azt tette szóvá, hogy nem lett semmi az államadósság törlesztéséből. Értékelése szerint a kormány a demográfiai helyzettől független biztonságot vette el a kormány az emberektől a magánnyugdíjpénztári vagyon átvételével.

A kormány rémképet állított, elhitette az emberekkel, hogy elsődleges cél az államadósság elleni harc, de megbukott abban - összegzett az ellenzéki képviselő.

Nonszensznek nevezte, hogy elfogadásra javasolják a beszámolókat, miközben az ígéretek nem teljesültek.

 

Tállai: a magán rendszerben bizonytalan volt az emberek nyugdíja

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a vitában elhangozottakra reagálva kiemelte: az ellenzék a biztosítottak magánvagyonaként állítja be a befizetéseket, miközben az nincs így, az állam egy későbbi szolgáltatás fejében ír elő befizetést és szó nincs arról, hogy ahhoz az összeghez az emberek bármikor hozzányúlnának.

Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a szocialisták a magánnyugdíjpénztárak mellett állnak ki még az ország csődjével szemben is. A rendszer nem volt más, mint egy MSZP-s állami pilótajáték - vélekedett az államtitkár, aki szerint bizonytalan volt az emberek nyugdíja.

Az Állami Számvevőszék által is ellenőrzött beszámolók igazolják, hogy hová kerültek a források, nem lehet tőzsdézésről, eltapsolásról beszélni - jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte azt is: a lengyelek a magyar példát tanulmányozva hasonló állami rendszert vezettek be.

Ezt követően az elnöklő Sneider Tamás lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés várhatóan hétfőn folytatja munkáját.

 

Kétezer-ötszázmilliárd forinttal mérséklődött az államadósság az adósságcsökkentő alap révén - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára csütörtökön a parlamentben a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolók vitájában. A Fidesz pozitívan értékelte az alap működését, az MSZP elfogadhatatlannak nevezte a magánnyugdíjpénztári vagyon állami "lenyúlását".

 

NGM-államtitkár: 2500 milliárd forinttal mérséklődött az államadósság az adósságcsökkentő alap révén

Az NGM államtitkárának közlése szerint összességében 2500 milliárd forinttal mérséklődött az államadósság a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tevékenysége által.

Tállai András az alap 2011-es, 2012-es, 2013-as, 2014-es és 2015-ös üzleti évéről beszámolva elmondta, a magánnyugdíjpénztárakból átvett mintegy 3000 milliárd forint összegű készpénz, állampapír és más értékpapír felhasználásával több mint 2000 milliárd forint közvetlen adósságcsökkentés valósult meg, ezen túlmenően közel 500 milliárd forintot fizetett be az alap a költségvetésbe.

Hozzátette: az alap teljesítette a kitűzött adósságcsökkentési célt, amelynek hatásaként több mint 280 milliárd forint kamatmegtakarítást ért el az állam számára. Ez összességében közel 10 százalékpontos közvetlen és közvetett adósságráta-csökkenéssel ér fel - mutatott rá.

 

Gazdasági bizottság: nemcsak a gazdasági, hanem a politikai ígéretek is teljesültek

A beszámolók elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatokat előterjesztő gazdasági bizottság előadója, Galambos Dénes (Fidesz) arról beszélt, hogy a magánynyugdíj-befizetések nem magánmegtakarítások, hanem kötelező befizetések voltak, amelyek korábban közvetlenül az államkasszába érkeztek. Nem történt más, minthogy visszaállt az eredeti állapot a nyugdíjbefizetéseknél és biztonságba helyezték a nyugdíjakat - közölte.

Szerinte nemcsak a gazdasági, hanem a politikai ígéreteket is teljesítették, megvédték a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakra a forrást stabilan, hosszú távon biztosítani tudják.

 

Fidesz: az állami nyugdíjrendszerrel sokkal jobban járnak az emberek

Becsó Zsolt (Fidesz) felszólalásában ismertette az alap létrehozásának törvényi hátterét, majd azon véleményének adott hangot, hogy helyes döntés volt a pénztári vagyont túlnyomó részben az államadósság csökkentésére fordítani. Szerinte a beszámolók is bizonyítják, a hatalmas pénzösszeg elköltése átláthatóan folyt.

Hozzátette: a teljes vagyon 69,2 százaléka ment adósságcsökkentésre, 2,9 százalékát a reálhozamok kifizetésére fordították, a vagyon 6,8 százalékát pedig a nemzeti vagyonkezelőnek adták át.

Az alap létrehozását azzal magyarázta, hogy felül kellett vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát.

Becsó Zsolt felidézte, hogy a kormány 2011-ben alakította át a nyugdíjrendszert, megszüntetve az emberek nyugdíjbefizetéseivel felelőtlenül bánó magánnyugdíjpénztári rendszert, ez utóbbi látszott a botrányosan alacsony reálhozamokból.

Ma már talán senki sem vitatja - folytatta -, hogy az állami nyugdíjrendszerrel sokkal jobban jár, mert biztos lehet benne, hogy fog állami nyugdíjat kapni, és nem a piaci machinációktól függ a nyugdíjának értéke.

A kormánypárti politikus szerint az átalakításra azért is szükség volt, mert közel 800 milliárd forintot tett ki a nyugdíjkassza akkori hiánya, ez pedig veszélyeztette a nyugdíjak kifizetését. Mint mondta, az uniós és magyar költségvetési szabályok alapján az állami nyugellátást kiegészíteni hivatott elszámolások adósságnövelő tényezők voltak.

 

MSZP: a kormány hárommillió ember idősköri biztonságát tette kiszámíthatatlanná

Tóbiás József (MSZP) úgy értékelte, ha az Európai Unió jóváhagyja a kormány azon tervét, hogy a költségvetési hiányba ne kelljen beszámítani a magánnyugdíjpénztáraknak átutalt összeget, akkor most nem kellene azon vitatkozni, hogy vannak-e gonosz, tőzsdéző pénztárak. Szerinte ezzel a pénzügyi helyzet egyáltalán nem javult volna, de a kormánynak csupán a statisztika kozmetikázása elég lett volna az egykulcsos adórendszer bevezetéséhez.

Azzal vádolta a kormányt, hogy törvényi erővel megzsarolta a pénztártagokat. Nem lehetőséget ajánlottak, hanem ultimátumot adtak hárommillió embernek, hogy ha ellentmondanak, kiiratkoznak az állami nyugdíjrendszerből - mondta.

Tóbiás József a kormány hazugságának nevezte, hogy az ígéretek ellenére máig nem hozták létre az átlépett pénztári tagok egyéni számláját az állami rendszerben.

Úgy folytatta, nem csupán hazudtak az embereknek, hanem sorozatos botrányokkal költötték el a háromezermilliárd forintot, az államadósság pedig a legfrissebb adatok szerint 25 ezer milliárd forint felett van, ami az idei évre várható GDP 75,6 százalékának megfelelő mérték.

A kormány hárommillió ember idősköri biztonságát tette kiszámíthatatlanná, és jelentős mértékben sikerült meggyengítenie a nyugdíjrendszert - összegezte véleményét.

Korózs Lajos (MSZP) szóvá tette az alap irányító testületének működését. Elmondta, hogy milliárdokat költenek el az egyéni számla bevezetésére, de ennek látható nyoma sincs. Megjegyezte azt is, hogy a kormány öt év alatt 869 milliárd forintot vont ki a nyugdíjrendszerből.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a beszámolók szakmaiatlanok, dilettánsak, azok nem térnek ki a hiányosságokra. Az MSZP azt javasolja, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg az alap működését, és addig az Országgyűlés ne döntsön a beszámolók elfogadásáról - közölte.
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Újabb robbantás Nairobiban a keddi terrortámadás helyszínén

Szerda hajnalban is robbantottak és lőttek a kenyai főváros központjában lévő DusitD2 épületegyüttesnél, amelyet előző nap kora...

Újabb demokrata politikus indul az amerikai elnökjelöltségért

Kirsten Gillibrand New York-i szenátor személyében újabb demokrata párti politikus jelentette be Washingtonban helyi idő szerint kedden este,...

Australian Open - Babos búcsúzott a második fordulóban

Babos Tímea vereséget szenvedett a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában.

Robbantottak és lőttek Nairobiban a terrortámadás helyszínén

Szerda hajnalban is robbantottak és lőttek a kenyai főváros központjában lévő DusitD2 épületegyüttesnél, amelyet előző nap kora...

"2020-ra megállok" - Majka őszintén vallott arról, mihez fog kezdeni a jövőben

Nagyon tartalmas volt Majka számára a tavalyi év, hiszen a sok jó mellett tragédiák is érték. Elveszítette rákbetegséggel küzdő...

Lekerült a ruha: Roli masszázzsal kényeztette Adrit - videó

Habár Rolinak nem tetszett, hogy Adri lett a villa királynője, ennek ellenére mégis egy masszázzsal kényeztette a lányt.

Ebből még lázadás lesz: a villalakók egy cseppet sem örülnek annak, hogy VV Adri hatalmat kapott

Utolsókból lesznek az elsők, így Adri fejére került a Való Világ 9-es szériájában a korona.

Van olyan adózó, aki 1,1 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel

Budapest - Tíz  adózó tartozik a NAV-nak - a jogkövetkezményekkel együtt - 500 millió forint feletti összeggel, közülük négy...

Sebesülten is kislányát próbálta védeni a káptalanfai tragédia túlélője

Az osztrák férfi arcon lőtte volt barátnője édesanyját, akit most engedtek ki a kórházból.

Szakítás után kinél legyen a gyerek? Dobó Katáék a heti váltás mellett tették le a voksukat

A színésznő szerint minden szempontból jó ez a rendszer, hiszen így mind a ketten benne lehetnek a kislány életében.

Hajnalban is robbantottak és lőttek Nairobiban a terrortámadás helyszínén

A hatóságok közlése szerint 15 halálos áldozata már bizonyosan van a támadásnak, közülük 11 kenyai, egy amerikai, egy brit, és kettőt...

Erre ébredhettek az autósok

A Mol bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - írja az MTI.

0

Sport

A Liu testvérek összes érmét egy valaki kapja meg

Liu Shaolin Sándor a jövőben sem változtat a kabaláján.

A csinos tornásznő gyakorlatától eláll a lélegzet - videó

Az egyes elemek között táncmozdulatokat is bemutatott.

Fucsovics majdnem meghalt, de a szurkolók megmentették

Pokoli hőségben győzte le a kellemetlen spanyol ellenfelet az Australian Openen.

Visszavonul az elmúlt 15 év egyik legjobb kapusa

Petr Cech Twitteren jelentette be, hogy a szezon végén befejezi a profi futballt.

Új munkát kapott José Mourinho

Nem szakad el teljesen a Premier League-től.

2011 óta nem verték meg ennyire játékban a Real Madridot

Kiscsapat benyomását keltette a Real a hétvégén.

Tapasztalt, olcsó, gólerős csatárt igazolhat a Barcelona

Miután eladta az egyetlen cserecsatárát a Barcelona, így nem meglepő, hogy valakit igazolni akar a katalán klub vezetősége.

Súlyos sérülést szenvedett a magyar olimpikon

Szalagszakadás miatt nem lehet ott a világbajnokságon.

Balogh Zsolt nem játszhat az utolsó két csoportmeccsen

A jobbátlövő a hétfői találkozón sérül meg.

Jakabos Zsuzsanna szexibb, mint valaha

A magyar úszó ezúttal maradt a jól megszokott környezetében.

Kiderült, ki az a menedzser, aki megkárosította volna a Fradit

Válogatott kézilabdázót használt volna fel céljához.

0

Bulvár

Idd ezt lefekvés előtt és ébredj másnap új emberként

Gondod van az elalvással? Nem vagy vele egyedül, de van egy stratégia, amit kipróbálhatsz a probléma megoldására: lefekvés előtt igyál egy pohár cseresznyelevet, a szakértők szerint ugyanis ezzel az egyszerű lépéssel akár egy órával több alváshoz juttathatod a szervezeted. Fotó: Pixabay / StockSnap CC0 Az American Journal of Therapeutics hasábjain publikált kutatás eredménye azt mutatja, [...]

Alig fenyegeti a szegénység a magyar nyugdíjasokat

Az Európai Unióban élő nyugdíjasok 14 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, Magyarországon ez az arány mindössze 9 százalék.

Zeller - sokkal több mind leveszöldség. Így fogyaszd!

Bánatos zellerkockák a hús- és zöldséglevesben, amiket egyszerűen csak félrepiszkálunk a kanalunkkal. Ismerős helyzet? Pedig a zeller ennél ezerszer izgalmasabb és sokoldalúbb zöldség, mutatjuk, hogy miként érdemes felhasználni a konyhában. Salátába A friss, zsenge zellergumó nyersen, kis kockákra vágva pikánssá varázsolja a legegyszerűbb salátát is. Nem hiányozhat a Waldorf salátából, az almával és a [...]

Ebben a fürdőruhában már nem tevepatája lenne a nőknek

Gyorsabban eltűnne a fürdőruha alsó része, mint egy vodkaszóda.

Idén nem a szűk farmer lesz a divat: képeken a tavasz legmenőbb fazonjai

A retró trendhullámok hatására tavasszal megszűnik az extra szűk, testre tapadó farmernadrágok egyeduralma. Nagyon lezser és kevésbé bő szárú fazonokkal is lehet találkozni idén. Már a tavalyi kínálatban is feltűntek a nyolcvanas-kilencvenes évek kedvenc farmerszabásai, így érezni lehetett, hogy az évek óta uralkodó, szűk nadrágokat hamarosan letaszítják a trónról. Ez a fordulópont tavasszal csúcsosodik ki [...]

Kipróbáltuk: így a legfinomabb a sült édesburgonya

Ma már egy valamire való hamburgerezőben nem csak házi szószt és kézműves bucit kóstolhatunk, hanem a hagyományos sült burgonya helyett választhatunk sült édesburgonyát is. Persze más ételekhez szintén fogyaszthatjuk, például húshoz vagy halhoz, snackként pedig önmagában, mártogatósokkal (cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!). Ha egyben sütjük az édesburgonyát, akkor a legfinomabb, ha [...]

Négy ultramodern kütyü, ami nem hiányozhat egyetlen minimalista otthonából sem

Letisztult formák, fémes és matt felületek kombinációja, valamint csúcsteljesítmény erre van szüksége a 21. század felhasználójának, és mi pont négy ilyen izgalmas eszközt mutatunk.

Nem engedték ki a mosdóba a menstruáló 11 évest az iskolában

Óra közben vette észre, hogy megjött a menstruációja, ám hiába kérte, nem mehetett ki a mosdóba.

A meglopott férfi csapdát állított a 45 éves szlovák nőnek az erzsébetvárosi szórakozóhelyen

A budapesti rendőrök őrizetbe vették azt a szlovák nőt, aki ugyanazon a szórakozóhelyen kétszer is pénzt lopott egy férfitől. A nyomozás adatai szerint egy 45 éves szlovák nő 2019. január 12-én 2 óra körül egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen, a tánctéren kivette egy férfi zsebéből az irattartóját. A sértett kis idő elteltével észrevette, hogy kizsebelték, majd a szórakozóhely mellett egy szemetesben megtalálta az irattartóját a személyes irataival és bankkártyájával együtt, de a pénze már nem volt benne. Másnap, január 13-án éjszaka a férfi visszament az erzsébetvárosi szórakozóhelyre, mert arra számított, hogy a feltételezett elkövető újra ott lesz. A szlovák nő valóban megjelent a szórakozóhelyen, majd odament a férfihez, aki közben eljátszotta, hogy ittas. A nő kivette a sértett...

Szörnyű dolog történt a Tesco parkolójában

A biztonsági őr testközelből nézte végig a horrorisztikus jelenetet.

blogmorzsák

„Műszak végére mosott szarnak érzem magamat“

Egy rendvédelmi dolgozó beszámolója.

„Közvetíthették-e” a képviselők, amikor ráncigálták őket az őrök?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja abszurd.

Tényleg, mi a baj Orbán rendszerével?

Sokak szerint ez egy kiválóan működő rendszer. De akkor mi a baj vele mégis?

Mert a kölyök kutyusoknak is kell egy alvótárs

A plüsstárs segíti a kiskutyusok fejlődését, és nem utolsó sorban elképesztően cukin lehet vele aludni.

Whirlpool és Edigital pepitában

Újabb kidőlt oldalú mosógép sztorit kaptunk!

Sznobszótár 1.0: terroir

Te is beégsz néha borértő barátaid előtt?

A Méltányosság négy neves európai vezetőt vizsgált

A vezetők nem haltak ki, mint a dinoszauruszok.

Egészséges, házi BBQ szósz

A legszuperebb BBQ szósz.

Utazás alatt is fitten: 7 tipp, hogy ilyenkor se ess ki a lendületből

Mit fogok tudni enni? Mi lesz az eddig eredményeimmel? Hogyan oldjam meg a mozgást? Megoldjam egyáltalán?

A kínzó kérdés: Trump vagy Putyin?

Ha választanod kellene, melyi­kük kormányozza az országodat, melyikükre szavaznál?

Világsztárokkal jubilál az Open Road Fest

Idén Alsóörsön a Europe, és a Deep Purple egykori énekese, Glenn Hughes.

Blogger, ne árulj zsákbamacskát!

A kattintás-vadász oldalakon a cím ígérete gyakran oly messze van a cikk tartalmától, mint Makó vezér Jeruzsálemtől.

0


0