Ezt olvasta már?

0

Országgyűlés: vita az adósságcsökkentő alap kapcsán

Az ellenzék arról beszélt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolók csütörtöki parlamenti vitájában, hogy nem lett semmi az államadósság csökkentéséből. - Pécsi Napilap -


hirdetés

Tállai András szerint a beszámolók igazolják, hogy nem lehet a vagyon "eltapsolásáról" beszélni.

 

MSZP: felelőtlenül "eltapsolták" a pénzt

Heringes Anita (MSZP) a vitában azt hangoztatta: a kormány felelőtlenül "eltapsolta" a magánnyugdíjpénztári vagyont. Bírálta, hogy akkor kellett nyilatkozni, ha valaki maradni akart a rendszerben. Értékelése szerint a beszámolók nem állják meg a helyüket.

Az ellenzéki politikus kritizálta, hogy a kormány az adósság csökkentését tartotta fontosnak és belevalónak nevezte azokat, akik a magán rendszerben maradtak. Egyetlen felelősségteljes lépésnek azt nevezte, ha a kormány visszateszi a befizetéseket.

 

Jobbik: kudarcot vallott az adósságcsökkentés

Volner János (Jobbik) szerint egyet lehet érteni azzal, hogy ne magáncégek kezeljék a nyugdíjvagyont, hanem az állam, hozzátette ugyanakkor: szerinte a jelenlegi nyugdíjrendszer "öles léptekkel halad" az összeomlás felé. Ezt azzal indokolta, hogy feleannyi gyermek születik, mint amennyi kívánatos lenne, és a kivándorlás miatt is folyamatosan veszíti az adófizetőket az ország.

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormány felélt háromezer milliárd forintnyi vagyont és kudarcot vallott az adósságcsökkentésben. Kifejtette: 2010-ben 80,5 százalékon állt a GDP-arányos adósságmutató, öt évvel később pedig 79,6 százalékon.

 

LMP: nem lett semmi az adósságtörlesztésből

Sallai R. Benedek (LMP) is azt tette szóvá, hogy nem lett semmi az államadósság törlesztéséből. Értékelése szerint a kormány a demográfiai helyzettől független biztonságot vette el a kormány az emberektől a magánnyugdíjpénztári vagyon átvételével.

A kormány rémképet állított, elhitette az emberekkel, hogy elsődleges cél az államadósság elleni harc, de megbukott abban - összegzett az ellenzéki képviselő.

Nonszensznek nevezte, hogy elfogadásra javasolják a beszámolókat, miközben az ígéretek nem teljesültek.

 

Tállai: a magán rendszerben bizonytalan volt az emberek nyugdíja

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a vitában elhangozottakra reagálva kiemelte: az ellenzék a biztosítottak magánvagyonaként állítja be a befizetéseket, miközben az nincs így, az állam egy későbbi szolgáltatás fejében ír elő befizetést és szó nincs arról, hogy ahhoz az összeghez az emberek bármikor hozzányúlnának.

Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a szocialisták a magánnyugdíjpénztárak mellett állnak ki még az ország csődjével szemben is. A rendszer nem volt más, mint egy MSZP-s állami pilótajáték - vélekedett az államtitkár, aki szerint bizonytalan volt az emberek nyugdíja.

Az Állami Számvevőszék által is ellenőrzött beszámolók igazolják, hogy hová kerültek a források, nem lehet tőzsdézésről, eltapsolásról beszélni - jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte azt is: a lengyelek a magyar példát tanulmányozva hasonló állami rendszert vezettek be.

Ezt követően az elnöklő Sneider Tamás lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés várhatóan hétfőn folytatja munkáját.

 

Kétezer-ötszázmilliárd forinttal mérséklődött az államadósság az adósságcsökkentő alap révén - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára csütörtökön a parlamentben a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-2015 közötti tevékenységéről szóló beszámolók vitájában. A Fidesz pozitívan értékelte az alap működését, az MSZP elfogadhatatlannak nevezte a magánnyugdíjpénztári vagyon állami "lenyúlását".

 

NGM-államtitkár: 2500 milliárd forinttal mérséklődött az államadósság az adósságcsökkentő alap révén

Az NGM államtitkárának közlése szerint összességében 2500 milliárd forinttal mérséklődött az államadósság a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tevékenysége által.

Tállai András az alap 2011-es, 2012-es, 2013-as, 2014-es és 2015-ös üzleti évéről beszámolva elmondta, a magánnyugdíjpénztárakból átvett mintegy 3000 milliárd forint összegű készpénz, állampapír és más értékpapír felhasználásával több mint 2000 milliárd forint közvetlen adósságcsökkentés valósult meg, ezen túlmenően közel 500 milliárd forintot fizetett be az alap a költségvetésbe.

Hozzátette: az alap teljesítette a kitűzött adósságcsökkentési célt, amelynek hatásaként több mint 280 milliárd forint kamatmegtakarítást ért el az állam számára. Ez összességében közel 10 százalékpontos közvetlen és közvetett adósságráta-csökkenéssel ér fel - mutatott rá.

 

Gazdasági bizottság: nemcsak a gazdasági, hanem a politikai ígéretek is teljesültek

A beszámolók elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslatokat előterjesztő gazdasági bizottság előadója, Galambos Dénes (Fidesz) arról beszélt, hogy a magánynyugdíj-befizetések nem magánmegtakarítások, hanem kötelező befizetések voltak, amelyek korábban közvetlenül az államkasszába érkeztek. Nem történt más, minthogy visszaállt az eredeti állapot a nyugdíjbefizetéseknél és biztonságba helyezték a nyugdíjakat - közölte.

Szerinte nemcsak a gazdasági, hanem a politikai ígéreteket is teljesítették, megvédték a nyugdíjrendszert, a nyugdíjakra a forrást stabilan, hosszú távon biztosítani tudják.

 

Fidesz: az állami nyugdíjrendszerrel sokkal jobban járnak az emberek

Becsó Zsolt (Fidesz) felszólalásában ismertette az alap létrehozásának törvényi hátterét, majd azon véleményének adott hangot, hogy helyes döntés volt a pénztári vagyont túlnyomó részben az államadósság csökkentésére fordítani. Szerinte a beszámolók is bizonyítják, a hatalmas pénzösszeg elköltése átláthatóan folyt.

Hozzátette: a teljes vagyon 69,2 százaléka ment adósságcsökkentésre, 2,9 százalékát a reálhozamok kifizetésére fordították, a vagyon 6,8 százalékát pedig a nemzeti vagyonkezelőnek adták át.

Az alap létrehozását azzal magyarázta, hogy felül kellett vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát.

Becsó Zsolt felidézte, hogy a kormány 2011-ben alakította át a nyugdíjrendszert, megszüntetve az emberek nyugdíjbefizetéseivel felelőtlenül bánó magánnyugdíjpénztári rendszert, ez utóbbi látszott a botrányosan alacsony reálhozamokból.

Ma már talán senki sem vitatja - folytatta -, hogy az állami nyugdíjrendszerrel sokkal jobban jár, mert biztos lehet benne, hogy fog állami nyugdíjat kapni, és nem a piaci machinációktól függ a nyugdíjának értéke.

A kormánypárti politikus szerint az átalakításra azért is szükség volt, mert közel 800 milliárd forintot tett ki a nyugdíjkassza akkori hiánya, ez pedig veszélyeztette a nyugdíjak kifizetését. Mint mondta, az uniós és magyar költségvetési szabályok alapján az állami nyugellátást kiegészíteni hivatott elszámolások adósságnövelő tényezők voltak.

 

MSZP: a kormány hárommillió ember idősköri biztonságát tette kiszámíthatatlanná

Tóbiás József (MSZP) úgy értékelte, ha az Európai Unió jóváhagyja a kormány azon tervét, hogy a költségvetési hiányba ne kelljen beszámítani a magánnyugdíjpénztáraknak átutalt összeget, akkor most nem kellene azon vitatkozni, hogy vannak-e gonosz, tőzsdéző pénztárak. Szerinte ezzel a pénzügyi helyzet egyáltalán nem javult volna, de a kormánynak csupán a statisztika kozmetikázása elég lett volna az egykulcsos adórendszer bevezetéséhez.

Azzal vádolta a kormányt, hogy törvényi erővel megzsarolta a pénztártagokat. Nem lehetőséget ajánlottak, hanem ultimátumot adtak hárommillió embernek, hogy ha ellentmondanak, kiiratkoznak az állami nyugdíjrendszerből - mondta.

Tóbiás József a kormány hazugságának nevezte, hogy az ígéretek ellenére máig nem hozták létre az átlépett pénztári tagok egyéni számláját az állami rendszerben.

Úgy folytatta, nem csupán hazudtak az embereknek, hanem sorozatos botrányokkal költötték el a háromezermilliárd forintot, az államadósság pedig a legfrissebb adatok szerint 25 ezer milliárd forint felett van, ami az idei évre várható GDP 75,6 százalékának megfelelő mérték.

A kormány hárommillió ember idősköri biztonságát tette kiszámíthatatlanná, és jelentős mértékben sikerült meggyengítenie a nyugdíjrendszert - összegezte véleményét.

Korózs Lajos (MSZP) szóvá tette az alap irányító testületének működését. Elmondta, hogy milliárdokat költenek el az egyéni számla bevezetésére, de ennek látható nyoma sincs. Megjegyezte azt is, hogy a kormány öt év alatt 869 milliárd forintot vont ki a nyugdíjrendszerből.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a beszámolók szakmaiatlanok, dilettánsak, azok nem térnek ki a hiányosságokra. Az MSZP azt javasolja, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja meg az alap működését, és addig az Országgyűlés ne döntsön a beszámolók elfogadásáról - közölte.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0