Ezt olvasta már?

Szentlőrincen az LMP is beáll az ellenzéki összefogásba

Ma, azaz szerdán tartanak sajtótájékoztatót Szentlőrincen arról, hogy a teljes ellenzék felsorakozik a jelenlegi polgármester, Koltai Péter mögé.

0

Ötvenezer jegyvásárlója volt a Pannon Filharmonikusoknak

Május 31-én zárta a bérleteseknek szóló évadát a Pannon Filharmonikusok. Pécs nemzetközi hírű zenekara ismét egy emlékezetes szezonon van túl, erről, és persze egy kicsit a jövőről is beszélgettünk Horváth Zsolttal, a PFZ vezetőjével.


hirdetés

- Melyek voltak a napokban záruló évadban Pannon Filharmonikusok olyan szakmai eredményei, melyeket a közönség is visszaigazolt?

- A legfontosabb, hogy a mintegy ötvenezer jegyvásárlónknak Pécsett, Budapesten, az ország és a világ számos pontján minden esetben magas minőséget tudtunk nyújtani. Szakmai novumként kiemelendő, hogy Bogányi Tibor vezető karmester felvette Anton Bruckner darabjait a repertoárunkba. A mélyen vallásos szerző szimfóniái alatt teljesen át lehet adni magunkat a zenének, az időtlenségnek, és a kezdeti ódzkodás után bátran mondhatom, mára egyfajta „Bruckner-kultusz” alakult ki a koncertre járók körében. Érdeklődés kísérte a Kocsis Zoltánra emlékező három koncertből álló mini sorozatunkat, amelyet azokból a darabokból állítottunk össze, amelyeket véleményünk szerint Kocsis Zoltán is beválogatott volna egy három koncertből álló komolyzenei ajánlóba.

- A hagyományos műfajokban is meg tudott újra újulni az együttes?

- Több évvel ezelőtt sikeresen nyitottunk a barokk zene felé, amit idén is sikerrel folytattunk. Megtaláltuk ennek a műfajnak a külön közönségét, melyhez hozzájárult az Eszterházy Pál által komponált Harmonia Caelestis előadása is, amivel a varasdi barokk fesztivált is megnyertük. De ebbe a sorba tartozik a Nagyhéten előadott Krisztus hét szava a keresztfán Haydn-től, aminek oratórikus és az Nádler-Esterhazy szövegével előadott variációját egy este egymás után tűztük műsorra, nagy közönségsikerrel. Utoljára, de nem utolsó sorban Gilbert Varga klasszikus koncertjét kell megemlítenem Baráti Kristóffal, amely úgy gondolom, hogy referenciaszintű előadás volt, azaz nem egyszerűen jól sikerült, hanem ezeknek így kellett szólnia, libabőrös lett tőlük az ember. Mindegyikük jól mutatta, milyen magas szinte ért el a Pannon Filharmonikusok.

- Helyben vagyunk. Milyen magas szintre, hiszen nem sok komolyzenei zenekar mondhatja el magáról, hogy egy multicég, jelen esetben az E.on áll be szponzorként egy évada mögé?

- 2003-tól vagyok a zenekar vezetője, akkor tettük le az alapjait a szponzorációs rendszerünknek, és hamarosan azzal szembesültünk, hogy a magas társasági adók befizetése után a vállalkozások vezetői úgy érezték, az állam feladata a már befizetett adókból eltartani a magas kultúrát. A később bevezetett TAO rendszerrel – amelyben a vállalkozások dönthetnek arról, hogy a társasági adójuk egy részét kinek kívánják adni – végképp lecsökkent a hagyományos szponzoráció. Ilyen körülmények között hatalmas eredménynek tartom az E.on mellénk állását, amely egy évadra szólt, de jó példával szolgált, így előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy másik céggel, amely bízunk benne, hogy a következő évadra áll mellénk. Ők felismerték, hogy az egymás imázsának erősítése csak a hagyományos szponzoráció keretén belül működhet, hiszen a TAO támogatást nem honorálhatjuk megjelenésekkel, így nem tudjuk viszonozni azt semmilyen módon.

- Mit jelent Pécs számára a Pannon Filharmonikusok? Milyen jövőképpel rendelkezik a zenekar?

- A 2000-es évek elején kezdtük el, és a mindenkori városvezetéssel összhangban folytatjuk azt a munkát, hogy egy, ugyan nem olcsó, ugyanakkor nemzetközi szinten jegyzett, ismert brandet építsünk fel. Mára eljutottunk odáig, hogy ha tovább szeretnénk lépni, márpedig szeretnénk, erről a kormányzati szinten kell döntést hozni, hiszen az újabb szintlépés természetesen több pénzt igényel. Pécsre visszatérve. Az idei szezon szlogenje az Energiaáramlás volt, mely épp összecsengett a főszponzor profiljával. A következő évad a Titánium lesz, de nem a leendő szponzor miatt, hanem azért, hogy tudatosítsuk a közönségünkben, hogy megbízható, biztos pont vagyunk, és azok is szeretnénk maradni az életükben. Szilárd és megbízható minőségű, akár a titánium. Pécs egyik alapeleme.

- Jelenleg a bérletezés folyik a zenekarnál. Nem idejétmúlt formája ez a koncertlátogatásnak napjaink rohanó világában?

- A Titanium azért is jó cím, mert sokmindent körül lehet írni vele. Ha van egy koncertbérletem, akkor azzal egyben el is köteleződöm aziránt a kulturális termék iránt, hiszen rendszeresen fogom fogyasztani. Ha könyvtárbelépőm van, rendszeresen olvasok, ha újság-előfizetésem, akkor tájékozódom. Ha színházbérletem, akkor színházba járok. Nem függ az aznapi hangulatomtól, az időjárástól. Adok magamnak egy esélyt arra, hogy a művészet, a kultúra, a minőségi kikapcsolódás hozzám tegyen. Jegyvásárlóként ki vagyok téve valóban nagyon sok változónak, míg bérletesként biztos ontok vannak egy évadra előre az életemben. És, hogy azok olyan esték legyenek, amit nem felejt el a közönség, mi gondoskodunk!

- Miben nyújt új színt a Titanium évad?

- Ma már nem csak Pécsnek zenélünk, bérleteseink között nagyon sokan vannak a város körülbelül nyolcvan kilométeres vonzáskörzetéből. Dombóvártól Barcsig járnak koncertre Pécsre, számukra kínáljuk a szombat koraesti bérletsorozatunkat. (Ezen kívül két csütörtök esti, egy ünnepekhez kötődő, egyházzenei bérletsorozat szól a pécsieknek, a budapesti Müpában öt pénteken fut koncertsorozatuk. A szerk.) Ez a sorozat vetette fel a kérdést, hogy a koncerteken kívül mivel lehet többet nyújtani. Partnereket kellett keresnünk, és így közösen indítjuk útjára PannoniClubunkat, amit a koncertek tematikájához igazodva nyújt gasztronómiai és közösségi élményt a bérleteseinknek. Egyszóval bérletesnek lenni többet jelent, mint sokszor koncertre járni.

- Vannak olyan kiemelkedő pillanatok, amiket már nagyon vár a következő évadból?

- Eötvös Péter 75. születésnapi koncertje mindenképpen az elsők között említendő. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a mi zenekarunk lehet az ő partnere ezen a jeles eseményen. Eötvös napjainkban a nemzetközi zenei porondon a legelismertebb magyar zeneszerző és karmester, aki nagyon kevés együttessel hajlandó együtt dolgozni. Mi az egyike lehetünk ezeknek, ami a közös korábbi munkáinkhoz való hozzáállásunknak és a minőségi garanciánknak is köszönhető. Várakozással tölt el Gilbert Varga markánsabb szerepvállalása az évadban – 4 koncerten játszunk együtt – és a vezető karmesterünk, Bogányi Tibor újabb Bruckner előadása is. De ez csak a jéghegy csúcsa, sok népszerű mű is felcsendül az évadban, kezdve Ravel Bolerojától Dvořák Újvilág szimfóniájáig, hogy csak a legnépszerűbbeket emeljem ki.

M. Z.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A Peugeot a nagycsaládos autók szakértője

A vadonatúj Riftertől a többszörösen díjnyertes 5008-as szabadidőjárművön át a Traveller / Expert Kombi párosig terjed a Peugeot hét...

Tömegkarambol történt a 32-es főúton: egy ember meghalt

Teljes útlezárás mellett helyszínel a rendőrség.

Rétvári: több pénz jut az oktatásra és az egészségügyre

Az ellenzéki híresztelésekkel ellentétben a 2020-as költségvetésben az oktatásra és az egészségügyre is több pénz jut 2010-hez...

Így dobott el magától a nem okos Vettel egy félig megnyert futamot tavaly Németországban

Ha már jön a Német Nagydíj, elevenítsük fel a tavalyi futamot.

Madarak költése miatt elmarad az egyik zenei fesztivál

60 év után először költenek rövidcsőrű lilék a fesztivál helyszínén.

14 ezer család vette igénybe a családtámogatások valamelyikét

Lakás, jelzáloghitel-elengedés, új autó?

Kellemetlen tünetek strandolás után? Mi okozhatja?

Akár a napfény vagy a naptej egyes összetevői, de a medence vize miatt is jelentkezhetnek testszerte viszkető kiütések. Mire figyeljünk?

Fertőzött füstölt lazac végzett két emberrel Ausztráliában

A hal valószínűleg Listeria baktériumot tartalmazott.

Sándor Krisztina politikai programfelelős: Tusványos egyenesen kötelező

A politikai programfelelős a jubileumi nyári egyetemről.

Olyan menekültügyi nyilatkozatot torpedózott meg a magyar kormány, ami talán nem is létezett

Miközben az Európai Unió tagállamainak nagy része sürgős megoldást próbál találni a Földközi-tengeren érkező menekültek ügyére,...

Talán nem is sejtette: 6 népszerű Chrome- és Firefox-bővítmény gyűjtött titokban adatokat a gépekről

Bár nem csupán hat böngészőbővítményről derült ki, hogy serényen gyűjti az adatokat a felhasználókról, ezek azonban különösen...

Rövidül a mézelési időszak - fogy a méhész

A méhek tartása nagy szaktudást igényel, a mézelési szezon pedig lerövidült, ezért évek óta csökken a méhészek száma - közölte az...

0

Sport

Ez így nem mehet tovább - Csányinak elege lett: fontos szabályváltozásokról döntött az MLSZ

Budapest Fontos szabályváltozásokról döntött a Magyar Labdarúgó-szövetség, a jövő héten kezdődő NB I-es szezonban ismét pluszdíjazással honorálják a hazai, illetve a 21 éven aluli focisták szerepeltetését. A szövetség így tulajdonképpen egy év után visszahozza a fiatalszabályt és a légiósajánlást, kisebb-nagyobb változtatásokkal.

Eltiltották Lionel Messit

Az argentin klasszis a kritikus hangvételű nyilatkozatai miatt még nem kapott büntetést.

Dráma 200 gyorson: kizárták a győztest, Kozma így hetedik

Elsőre úgy tűnt, a számot a litván Danas Rapsys nyerte a kínai Szun Jang előtt, de a győztest kizárták.

Vesztes meccsen mutatkozott be Griezmann a Barcában

Az Európa-liga-címvédő Chelsea felkészülési meccsen verte az FC Barcelonát Japánban.

Újabb botrányos vb-címet nyert a kínaiak doppingoló nemzeti hőse

Milák Kristóf félelmetes idővel, elsőként jutott a 200 pillangó döntőjébe, Kenderesire szétúszás vár.

Távozott a Barcelonától az új Messinek kikiáltott focista

A 16 éves holland csodatini sokkal több pénzt kap a PSG-től.

Döbbenetes tragédia: a K.O. után nem sokkal életét vesztette a bokszoló

Hiába küzdöttek az orvosok, már nem tudták megmenteni a súlyos agykárosodást szenvedő Maxim Dadashev életét.

A Barcelona elveszítette egyik legnagyobb tehetségét

Xavi Simonst a La Masia egyik legnagyobb tehetségének tartották, most mégis úgy döntött, nem marad Barcelonában.

Belehalt a kiütésbe egy profi bokszoló

Az utolsó menetre már nem tudott kimenni, aztán összeesett és már nem tért magához.

0

Bulvár

Ezért ne igyuk tejjel a kávét

Kevesen tudják, de a bőr hónapról hónapra megújítja magát. Testünk legnagyobb szerve, és rengeteg fontos feladata van: véd a kórokozóktól, a környezeti hatásoktól és a fizikai behatásoktól is.

Naponta két evőkanál ebből, és fénysebességgel eltűnnek a plusz kilók

Persze az egészséges táplálkozás nagyon fontos, de ez kiegészítésként tökéletes.

Olyan lopott autót fogtak a magyar rendőrök, ami ritka, mint a fehér holló

Egész Európában alig van ilyen kocsi, résen voltak a rendőreink.

Ezért látunk ennyi luxusautót Budapesten

Dübörög a magyar autópiac: három év alatt másfélszeresére nőtt a kereslet az új autók iránt, amelyekből idén 160 ezer is forgalomba állhat.

Berki Krisztián nagyon berágott Rónai Egonra, kirohant a stúdióból

Berki Krisztián egy inget egyszer vesz föl, utána kidobja többek között ez derült ki a főpolgármesterjelölt Egyenes beszéd-beli szerepléséből.

Ismét visszahozzák a 170 éves, legendás magyar ital

Már Móricz Zsigmond és Ady Endre is ezt a párlatot fogyasztották.

Sorra gyógyultak az iszapban dolgozó munkások: a harkányi és más hazai gyógyvizek története

Három hazai hely gyógyvize felfedezésének történetét mutatjuk be.

Ezért nem öregszik a zsidó nők bőre

A vallásos zsidók mellett egyre többen ragaszkodnak a kóser szépségápolási termékekhez. De vajon mitől lesz kóser a szappan? Ellátogattunk egy üzembe, hogy megtudjuk.

Botrány, mit tettek éjjel Tapolcán a fiatalok - erre nincsenek szavak

A rendőrök azonosították a 29 éves elkövetőket, akik horogkereszteket fújtak több belvárosi épületre is.

Botrányba fulladt Berki Krisztián tévés szereplése

Élő adásban hagyta ott a stúdiót a híresség, annyira berágott a műsorvezetőre.

blogmorzsák

Tíz idegesítő dolog Németországban

Minden országnak van negatív oldala is. Mi az a 10 dolog, ami a leginkább zavar egy Németországban élő magyart?

Felkészülhet egy magánszemély érdeklődő?

Először látunk egy ingatlant, de képek alapján tudjuk, hogy a céljainknak megfelelő lehet, mivel tudunk készülni előre?

Ez az igazi gondoltad volna!

Lopott mobil webshopból, fóliázva, számlával? Simán.

A nép hangja - Gondolatok a „templomjárókról”

„A templomjárók! Őket, ha lehet, kerülöm. Ők azok, akik engem eltávolítanak a hittől.“

„Szerintem nem fér bele, hogy melegként egy hetero árnyékéletet élj“

Meleg emberek mindig is voltak, és mindig is lesznek.

Ha már unod a bankokat, itt egy alternatíva

A Monese az egyik legnépszerűbb online pénz­intézet, akik most az ingyenes számlanyitáshoz 15 fontot és 3 hónap prémium tagságot adnak.

5 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt felmondasz

Egy felmondás nem jelenti automatikusan azt, hogy minden jobb lesz.

Plus size katasztrófák

Mik azok az összeállítások, amiket lehetőleg kerüljünk bizonyos súlyfelesleg felett?

Miért nem tudunk műanyagok nélkül élni?

A műanyagmentes júliusba sokan vágtak bele lelkesen, de közülük jó néhányan buktak el.

Az okoseszközök személy­telenre szabnak bennünket

Nem más mondja ezt, mint Pál Feri mentálhigiénés szakember, az ország egyik legismertebb "stand-up" papja.

A KötőSzó olvasóinak nyári könyvajánlója

Klasszikusok és újdonságok, teológia és ponyva - olvasóinkat kérdeztük kedvenc nyári olvasmányaikról.

Így sminkelj a napon!

Ha a strandra is ki akarod csinosítani magad, akkor van pár tippünk. Kevés szemfesték, par­füm helyett testpermet, az ala­pozót pedig érdemes lecserélni.

0


0