Ezt olvasta már?

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg a kutyákról

Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg A kutya - Az ember legjobb barátjának története címmel Miklósi Ádám akadémikus, egyetemi tanár, a Eötvös Loránd ...

0

Ötvenezer jegyvásárlója volt a Pannon Filharmonikusoknak

Május 31-én zárta a bérleteseknek szóló évadát a Pannon Filharmonikusok. Pécs nemzetközi hírű zenekara ismét egy emlékezetes szezonon van túl, erről, és persze egy kicsit a jövőről is beszélgettünk Horváth Zsolttal, a PFZ vezetőjével.


hirdetés

- Melyek voltak a napokban záruló évadban Pannon Filharmonikusok olyan szakmai eredményei, melyeket a közönség is visszaigazolt?

- A legfontosabb, hogy a mintegy ötvenezer jegyvásárlónknak Pécsett, Budapesten, az ország és a világ számos pontján minden esetben magas minőséget tudtunk nyújtani. Szakmai novumként kiemelendő, hogy Bogányi Tibor vezető karmester felvette Anton Bruckner darabjait a repertoárunkba. A mélyen vallásos szerző szimfóniái alatt teljesen át lehet adni magunkat a zenének, az időtlenségnek, és a kezdeti ódzkodás után bátran mondhatom, mára egyfajta „Bruckner-kultusz” alakult ki a koncertre járók körében. Érdeklődés kísérte a Kocsis Zoltánra emlékező három koncertből álló mini sorozatunkat, amelyet azokból a darabokból állítottunk össze, amelyeket véleményünk szerint Kocsis Zoltán is beválogatott volna egy három koncertből álló komolyzenei ajánlóba.

- A hagyományos műfajokban is meg tudott újra újulni az együttes?

- Több évvel ezelőtt sikeresen nyitottunk a barokk zene felé, amit idén is sikerrel folytattunk. Megtaláltuk ennek a műfajnak a külön közönségét, melyhez hozzájárult az Eszterházy Pál által komponált Harmonia Caelestis előadása is, amivel a varasdi barokk fesztivált is megnyertük. De ebbe a sorba tartozik a Nagyhéten előadott Krisztus hét szava a keresztfán Haydn-től, aminek oratórikus és az Nádler-Esterhazy szövegével előadott variációját egy este egymás után tűztük műsorra, nagy közönségsikerrel. Utoljára, de nem utolsó sorban Gilbert Varga klasszikus koncertjét kell megemlítenem Baráti Kristóffal, amely úgy gondolom, hogy referenciaszintű előadás volt, azaz nem egyszerűen jól sikerült, hanem ezeknek így kellett szólnia, libabőrös lett tőlük az ember. Mindegyikük jól mutatta, milyen magas szinte ért el a Pannon Filharmonikusok.

- Helyben vagyunk. Milyen magas szintre, hiszen nem sok komolyzenei zenekar mondhatja el magáról, hogy egy multicég, jelen esetben az E.on áll be szponzorként egy évada mögé?

- 2003-tól vagyok a zenekar vezetője, akkor tettük le az alapjait a szponzorációs rendszerünknek, és hamarosan azzal szembesültünk, hogy a magas társasági adók befizetése után a vállalkozások vezetői úgy érezték, az állam feladata a már befizetett adókból eltartani a magas kultúrát. A később bevezetett TAO rendszerrel – amelyben a vállalkozások dönthetnek arról, hogy a társasági adójuk egy részét kinek kívánják adni – végképp lecsökkent a hagyományos szponzoráció. Ilyen körülmények között hatalmas eredménynek tartom az E.on mellénk állását, amely egy évadra szólt, de jó példával szolgált, így előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy másik céggel, amely bízunk benne, hogy a következő évadra áll mellénk. Ők felismerték, hogy az egymás imázsának erősítése csak a hagyományos szponzoráció keretén belül működhet, hiszen a TAO támogatást nem honorálhatjuk megjelenésekkel, így nem tudjuk viszonozni azt semmilyen módon.

- Mit jelent Pécs számára a Pannon Filharmonikusok? Milyen jövőképpel rendelkezik a zenekar?

- A 2000-es évek elején kezdtük el, és a mindenkori városvezetéssel összhangban folytatjuk azt a munkát, hogy egy, ugyan nem olcsó, ugyanakkor nemzetközi szinten jegyzett, ismert brandet építsünk fel. Mára eljutottunk odáig, hogy ha tovább szeretnénk lépni, márpedig szeretnénk, erről a kormányzati szinten kell döntést hozni, hiszen az újabb szintlépés természetesen több pénzt igényel. Pécsre visszatérve. Az idei szezon szlogenje az Energiaáramlás volt, mely épp összecsengett a főszponzor profiljával. A következő évad a Titánium lesz, de nem a leendő szponzor miatt, hanem azért, hogy tudatosítsuk a közönségünkben, hogy megbízható, biztos pont vagyunk, és azok is szeretnénk maradni az életükben. Szilárd és megbízható minőségű, akár a titánium. Pécs egyik alapeleme.

- Jelenleg a bérletezés folyik a zenekarnál. Nem idejétmúlt formája ez a koncertlátogatásnak napjaink rohanó világában?

- A Titanium azért is jó cím, mert sokmindent körül lehet írni vele. Ha van egy koncertbérletem, akkor azzal egyben el is köteleződöm aziránt a kulturális termék iránt, hiszen rendszeresen fogom fogyasztani. Ha könyvtárbelépőm van, rendszeresen olvasok, ha újság-előfizetésem, akkor tájékozódom. Ha színházbérletem, akkor színházba járok. Nem függ az aznapi hangulatomtól, az időjárástól. Adok magamnak egy esélyt arra, hogy a művészet, a kultúra, a minőségi kikapcsolódás hozzám tegyen. Jegyvásárlóként ki vagyok téve valóban nagyon sok változónak, míg bérletesként biztos ontok vannak egy évadra előre az életemben. És, hogy azok olyan esték legyenek, amit nem felejt el a közönség, mi gondoskodunk!

- Miben nyújt új színt a Titanium évad?

- Ma már nem csak Pécsnek zenélünk, bérleteseink között nagyon sokan vannak a város körülbelül nyolcvan kilométeres vonzáskörzetéből. Dombóvártól Barcsig járnak koncertre Pécsre, számukra kínáljuk a szombat koraesti bérletsorozatunkat. (Ezen kívül két csütörtök esti, egy ünnepekhez kötődő, egyházzenei bérletsorozat szól a pécsieknek, a budapesti Müpában öt pénteken fut koncertsorozatuk. A szerk.) Ez a sorozat vetette fel a kérdést, hogy a koncerteken kívül mivel lehet többet nyújtani. Partnereket kellett keresnünk, és így közösen indítjuk útjára PannoniClubunkat, amit a koncertek tematikájához igazodva nyújt gasztronómiai és közösségi élményt a bérleteseinknek. Egyszóval bérletesnek lenni többet jelent, mint sokszor koncertre járni.

- Vannak olyan kiemelkedő pillanatok, amiket már nagyon vár a következő évadból?

- Eötvös Péter 75. születésnapi koncertje mindenképpen az elsők között említendő. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a mi zenekarunk lehet az ő partnere ezen a jeles eseményen. Eötvös napjainkban a nemzetközi zenei porondon a legelismertebb magyar zeneszerző és karmester, aki nagyon kevés együttessel hajlandó együtt dolgozni. Mi az egyike lehetünk ezeknek, ami a közös korábbi munkáinkhoz való hozzáállásunknak és a minőségi garanciánknak is köszönhető. Várakozással tölt el Gilbert Varga markánsabb szerepvállalása az évadban – 4 koncerten játszunk együtt – és a vezető karmesterünk, Bogányi Tibor újabb Bruckner előadása is. De ez csak a jéghegy csúcsa, sok népszerű mű is felcsendül az évadban, kezdve Ravel Bolerojától Dvořák Újvilág szimfóniájáig, hogy csak a legnépszerűbbeket emeljem ki.

M. Z.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Jó visszajelzést kapott a magyar gazdaság

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ismét kedvező visszajelzést kapott a magyar gazdaság, amely továbbra is jó úton halad, utalva arra,...

A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Budapesten

A romák elleni sorozatgyilkosság áldozataira emlékeztek Budapesten szombaton; tíz éve éppen ezen a napon lőttek le Tatárszentgyörgyön...

Barlangi túrázót mentettek ki a Pilisben

Túrázó tévedt el szombaton délután a Pilisborosjenő határában található Papp Ferenc barlangban. Négy óra elteltével a barlangi...

A Roma csak a 95. percben döntött az utolsó előtti ellen

A 80. percben egyenlített a Frosinone, majd jött Edin Dzeko.

Hatalmas kapushiba után ötgólos thrillert nyert a Roma

A Frosinone közel volt a pontszerzéshez, de Dzeko a 95. percben nem kegyelmezett.

Kiütötték Bud Spencer unokáját a UFC-ben

Carlo Pedersoli Jr. csúnyán kikapott a UFC prágai gáláján Dwight Granttől.

A Győr után a Fradi is negyeddöntős a BL-ben

A Ferencváros egy góllal legyőzte a Thüringer HC csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

Megérkezhetett Kínába a Kim Dzsongunt szállító vonat

A kínai határon áthaladt páncélozott vonaton valószínűleg észak-koreai vezető utazik.

Barlangi túrázót mentettek ki a Pilisben

Túrázó tévedt el szombaton délután a Pilisborosjenő határában található Papp Ferenc barlangban. Négy óra elteltével a barlangi...

A mackó lepacsizott Donald Trumppal, majd felgyújtotta a szentesi máglyát - Fotók, Videó

Szombaton csúcsra járt a karneváli hangulat Szentesen, délelőtt óvodások és iskolások töltötték meg a sportcsarnokot, délután pedig...

Ezrek tüntettek a kormány ellen Szerbiában és Montenegróban

Ez volt a tizenkettedik szombati tüntetés a két országban.

Vízilabda Euroliga - Kiküzdötte a hazai döntetlent az UVSE

A visszavágót két hét múlva rendezik Olaszországban.

0

Sport

Botrány a gyorskorcsolyázóknál: valaki ártani akarhatott a doppingteszten megbukott 15 éves fiatalnak?

Budapest Áll a bál a magyar korcsolyasportágban, a héten ugyanis kiderült, hogy egy fiatal sportoló versenyen kívüli vizsgálat során pozitív doppingmintát produkált. Már ilyen fiatalon is ki vannak téve a veszélynek a tehetségek? Vagy elképzelhető, hogy "valaki" így akart kárt okozni a versenyzőnek? A kérdésekre egyelőre nincs válasz, a hivatalos vizsgálat elindult.

Az Újpest edzője lesújtó véleményt alkotott a magyar focistákról

Mindig nagy a felháborodás attól, hogy egy-egy NB I-es csapat kezdőjében nagyítóval kell keresni a magyar játékost, de még akkor sem biztos, hogy megtaláljuk. Nebojsa Vignjevics elmondta, miért.

Magyar csapatban játszik a világ legmagasabb futballistája

Át lehet írni a rekordok könyvét, mert nem egy dán, hanem egy magyar kapus nőtt a legnagyobbra.

Belinda Bencic: "Remélem, nem én leszek Petra következő áldozata"

A fiatal svájci lány kemény döntőre készül Kvitova ellen Dubajban.

Eltiltották a DAC-Slovan meccs bíróját

Kétszer is nagyot hibázott. Kalmár Zsoltra fegyelmi eljárás vár a rangadó utáni nyilatkozata miatt.

Szemkontaktus miatt nem igazolta le a Barcelona Benzemát

Egészen meredek sztorit hozott le a spanyol Marca.

Elképesztő nagyot potyázott a magyar focicsapat kapusa - videó

Annyira zavarba jött, hogy azonnal reklamálni kezdett.

Bukaresti győzelmével a Győr bebiztosította csoportelsőségét

27-25-re győzött a címvédő magyar csapat a román CSM Bucuresti otthonában.

Messi vezérletével fordított Sevillában a Barca

A címvédő és éllovas FC Barcelona 4-2-re győzött a Sevilla vendégeként.

3 gól, 1 gólpassz: Messi kiütötte a Sevillát

Szenzációs gólokat rúgott az argentin.

Egy gólt és egy piros lapot hozott a Bayern-Hertha

Dárdai csapatát négy meccs után tudta legyűrni a Bayern München.

0

Bulvár

Orbánék minden pénzt elvettek Kósáéktól és Garancsiéktól pénteken

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendeletekkel jelentős átcsoportosításokat hajtott végre a kormány.

Nem a felesége mérgezte meg, és sosem járkált álruhában - Minden, amit rosszul tudtunk Mátyás királyról

Még csak nem is a Duna jegén választották királlyá A történész elmondja az igazságot.

48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy emberkísérlet

Az idén világszerte lakossági szolgálatba állítják az első 5G-mobilhálózatokat, de még mindig nem igazán lehetünk biztosak abban, hogy a magasabb frekvencián működő rendszernek milyen hatása van az emberi szervezetre.

Lárva nőtt a hátába a győri orvosnak

"Valami mozog a bőröd alatt!"

Gyógyvírust fecskendeznek 10 ember szemébe, hatalmas áttörés lesz, ha sikerül a kísérlet

Először kezelték génterápiával a leggyakrabban látásromlást és vakságot okozó szembetegséget, az időskori makuladegenerációt.

Volt már efféle rezsim: beolvasott az Orbán-kormánynak volt főtanácsadója

Bod Péter Ákos szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját nem a gazdasági racionalitás, hanem a hatalommegtartás célja vezérli. Az első Orbán-kormány főtanácsadója úgy véli: a 2010 utáni kormánynak nincs gazdaságfilozófiája, számos intézkedése vagy toposza pedig liberális vagy populista-baloldali lépésnek nevezhető, semmint konzervatívnak.

Forró a talaj a Fidesz lába alatt

Svéd konzervatív pártok indítványt nyújtottak be a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból (EPP). Az EPP vezetői a Fideszt irányváltásra szólították fel. Pénteki svéd sajtóbeszámolók szerint a Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrata párt is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből a magyar kormány legújabb plakátkampánya miatt. Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt. A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához. Tudósításában az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy pénteken Sebastian Kurz osztrák...

Megbolondul az időjárás: jövő hét közepéig 30 fokot is nőhet a hőmérséklet

A hét közepén a legmelegebb órákban már akár 20 fok is lehet.

Ebből a 4 csillagjegyű férfiből sose lesz mintaférj

A csillagjegyünk valamilyen mértékben biztosan befolyással van az életünkre, ez pedig a párválasztás szempontjából is teljesen igaz. Tudnod kell, hogy némely csillagjegy jóval gondoskodóbb, mint a másik, éppen ezért nem ritka, hogy a zodiákus alapján következtethetünk bizonyos tulajdonságokra. Mai írásunkban összegyűjtöttük azt a négy csillagjegyet, melynek szülötteiből kisebb eséllyel válhat mintaférj - az ezotéria szerint. Felkészültél?

8 órát feküdt pucéran, műtétre várva: ezzel az indokkal küldték haza a budapesti kórházból a nőt

Budapest Lemeztelenítve, begyógyszerezve, csöpögő infúzióval a kezében feküdt hosszú órákon keresztül L. Györgyné az egyik fővárosi kórházban. Az asszonyt egy reggeli, rutin vesekőműtétre készítették elő, ám csak délután háromkor szóltak neki: mégsem lesz beavatkozás, mert nincs rá kapacitás.

blogmorzsák

Mit kínált a 19. század londoni és párizsi piaca?

Változatos piaci felhozatal az ókorból, a 19. századi Londonból és Párizsból az egyik oldalt, magyar vidéki viszonyok a 20. században a másikon.

Történelem előtti oázis a Szaharában

Négyszáz titokzatos követ találtak a régészek a Szahara nyugati részében.

„Mi lehet humoros egy ember halálában?“

Temetésből nem csinálunk viccet.

Új csomagvadász-bázison mér és büntet a Wizz Air Ferihegyen

Legalább az eddiginél kulturáltabb körülmények között fizettetnek a túl nagy csomagokért.

Miért nem gyerekcentrikusabb ez az ország?

Hol vagyunk még NY-tól - nemhogy Japántól?

„A pasim haverja lerázhatatlan“

A fazon heti többször fél napokat ott lóg a párnál és nem igazán veszi észre magát.

Hogyan éljük túl Koreát?

Hogyan került valaki 1970-ben Észak-Koreába?

Szegény sellőlány ki van éhezve

A tenger alatt sem móka és kacagás az élet.

A 3 legtutibb uzsi a fitt formához

Ezekkel az uzsikkal egyszerű dolgod lesz.

Lechner csodálatos Postatakarékpénztára

Budapest egyik legcsodálatosabb szecessziós épülete. A főváros szívében található műemléket Lechner Ődőn főművének tartják.

Belgium büszkeségei - Sült krumpli múzeum

Belgiumban még a sült krumpli készítésének is van múzeuma.

0


0