Ezt olvasta már?

0

Ötvenezer jegyvásárlója volt a Pannon Filharmonikusoknak

Május 31-én zárta a bérleteseknek szóló évadát a Pannon Filharmonikusok. Pécs nemzetközi hírű zenekara ismét egy emlékezetes szezonon van túl, erről, és persze egy kicsit a jövőről is beszélgettünk Horváth Zsolttal, a PFZ vezetőjével.


hirdetés

- Melyek voltak a napokban záruló évadban Pannon Filharmonikusok olyan szakmai eredményei, melyeket a közönség is visszaigazolt?

- A legfontosabb, hogy a mintegy ötvenezer jegyvásárlónknak Pécsett, Budapesten, az ország és a világ számos pontján minden esetben magas minőséget tudtunk nyújtani. Szakmai novumként kiemelendő, hogy Bogányi Tibor vezető karmester felvette Anton Bruckner darabjait a repertoárunkba. A mélyen vallásos szerző szimfóniái alatt teljesen át lehet adni magunkat a zenének, az időtlenségnek, és a kezdeti ódzkodás után bátran mondhatom, mára egyfajta „Bruckner-kultusz” alakult ki a koncertre járók körében. Érdeklődés kísérte a Kocsis Zoltánra emlékező három koncertből álló mini sorozatunkat, amelyet azokból a darabokból állítottunk össze, amelyeket véleményünk szerint Kocsis Zoltán is beválogatott volna egy három koncertből álló komolyzenei ajánlóba.

- A hagyományos műfajokban is meg tudott újra újulni az együttes?

- Több évvel ezelőtt sikeresen nyitottunk a barokk zene felé, amit idén is sikerrel folytattunk. Megtaláltuk ennek a műfajnak a külön közönségét, melyhez hozzájárult az Eszterházy Pál által komponált Harmonia Caelestis előadása is, amivel a varasdi barokk fesztivált is megnyertük. De ebbe a sorba tartozik a Nagyhéten előadott Krisztus hét szava a keresztfán Haydn-től, aminek oratórikus és az Nádler-Esterhazy szövegével előadott variációját egy este egymás után tűztük műsorra, nagy közönségsikerrel. Utoljára, de nem utolsó sorban Gilbert Varga klasszikus koncertjét kell megemlítenem Baráti Kristóffal, amely úgy gondolom, hogy referenciaszintű előadás volt, azaz nem egyszerűen jól sikerült, hanem ezeknek így kellett szólnia, libabőrös lett tőlük az ember. Mindegyikük jól mutatta, milyen magas szinte ért el a Pannon Filharmonikusok.

- Helyben vagyunk. Milyen magas szintre, hiszen nem sok komolyzenei zenekar mondhatja el magáról, hogy egy multicég, jelen esetben az E.on áll be szponzorként egy évada mögé?

- 2003-tól vagyok a zenekar vezetője, akkor tettük le az alapjait a szponzorációs rendszerünknek, és hamarosan azzal szembesültünk, hogy a magas társasági adók befizetése után a vállalkozások vezetői úgy érezték, az állam feladata a már befizetett adókból eltartani a magas kultúrát. A később bevezetett TAO rendszerrel – amelyben a vállalkozások dönthetnek arról, hogy a társasági adójuk egy részét kinek kívánják adni – végképp lecsökkent a hagyományos szponzoráció. Ilyen körülmények között hatalmas eredménynek tartom az E.on mellénk állását, amely egy évadra szólt, de jó példával szolgált, így előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy másik céggel, amely bízunk benne, hogy a következő évadra áll mellénk. Ők felismerték, hogy az egymás imázsának erősítése csak a hagyományos szponzoráció keretén belül működhet, hiszen a TAO támogatást nem honorálhatjuk megjelenésekkel, így nem tudjuk viszonozni azt semmilyen módon.

- Mit jelent Pécs számára a Pannon Filharmonikusok? Milyen jövőképpel rendelkezik a zenekar?

- A 2000-es évek elején kezdtük el, és a mindenkori városvezetéssel összhangban folytatjuk azt a munkát, hogy egy, ugyan nem olcsó, ugyanakkor nemzetközi szinten jegyzett, ismert brandet építsünk fel. Mára eljutottunk odáig, hogy ha tovább szeretnénk lépni, márpedig szeretnénk, erről a kormányzati szinten kell döntést hozni, hiszen az újabb szintlépés természetesen több pénzt igényel. Pécsre visszatérve. Az idei szezon szlogenje az Energiaáramlás volt, mely épp összecsengett a főszponzor profiljával. A következő évad a Titánium lesz, de nem a leendő szponzor miatt, hanem azért, hogy tudatosítsuk a közönségünkben, hogy megbízható, biztos pont vagyunk, és azok is szeretnénk maradni az életükben. Szilárd és megbízható minőségű, akár a titánium. Pécs egyik alapeleme.

- Jelenleg a bérletezés folyik a zenekarnál. Nem idejétmúlt formája ez a koncertlátogatásnak napjaink rohanó világában?

- A Titanium azért is jó cím, mert sokmindent körül lehet írni vele. Ha van egy koncertbérletem, akkor azzal egyben el is köteleződöm aziránt a kulturális termék iránt, hiszen rendszeresen fogom fogyasztani. Ha könyvtárbelépőm van, rendszeresen olvasok, ha újság-előfizetésem, akkor tájékozódom. Ha színházbérletem, akkor színházba járok. Nem függ az aznapi hangulatomtól, az időjárástól. Adok magamnak egy esélyt arra, hogy a művészet, a kultúra, a minőségi kikapcsolódás hozzám tegyen. Jegyvásárlóként ki vagyok téve valóban nagyon sok változónak, míg bérletesként biztos ontok vannak egy évadra előre az életemben. És, hogy azok olyan esték legyenek, amit nem felejt el a közönség, mi gondoskodunk!

- Miben nyújt új színt a Titanium évad?

- Ma már nem csak Pécsnek zenélünk, bérleteseink között nagyon sokan vannak a város körülbelül nyolcvan kilométeres vonzáskörzetéből. Dombóvártól Barcsig járnak koncertre Pécsre, számukra kínáljuk a szombat koraesti bérletsorozatunkat. (Ezen kívül két csütörtök esti, egy ünnepekhez kötődő, egyházzenei bérletsorozat szól a pécsieknek, a budapesti Müpában öt pénteken fut koncertsorozatuk. A szerk.) Ez a sorozat vetette fel a kérdést, hogy a koncerteken kívül mivel lehet többet nyújtani. Partnereket kellett keresnünk, és így közösen indítjuk útjára PannoniClubunkat, amit a koncertek tematikájához igazodva nyújt gasztronómiai és közösségi élményt a bérleteseinknek. Egyszóval bérletesnek lenni többet jelent, mint sokszor koncertre járni.

- Vannak olyan kiemelkedő pillanatok, amiket már nagyon vár a következő évadból?

- Eötvös Péter 75. születésnapi koncertje mindenképpen az elsők között említendő. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a mi zenekarunk lehet az ő partnere ezen a jeles eseményen. Eötvös napjainkban a nemzetközi zenei porondon a legelismertebb magyar zeneszerző és karmester, aki nagyon kevés együttessel hajlandó együtt dolgozni. Mi az egyike lehetünk ezeknek, ami a közös korábbi munkáinkhoz való hozzáállásunknak és a minőségi garanciánknak is köszönhető. Várakozással tölt el Gilbert Varga markánsabb szerepvállalása az évadban – 4 koncerten játszunk együtt – és a vezető karmesterünk, Bogányi Tibor újabb Bruckner előadása is. De ez csak a jéghegy csúcsa, sok népszerű mű is felcsendül az évadban, kezdve Ravel Bolerojától Dvořák Újvilág szimfóniájáig, hogy csak a legnépszerűbbeket emeljem ki.

M. Z.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Elhunyt Princz Gábor egykori Postabank-vezér

Elhunyt Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette a család az ATV-t. Az ATV honlapján megjelent, a család...

Hernádi Zsolt újra felkerülhet az Interpol körözési listára

Horvátország javára döntött az Interpol végrehajtó bizottsága szombaton Dubajban, és lehetővé tette Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt....

Egyetlen nemzeti védjegyet alkalmazna az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát,...

Ők búcsúztak az X-Faktor első élő show-jában

Három döntős esett ki az X-Faktor első élő show-jában. Egy hónapon belül pedig már meglesz az idei tehetségkutató győztese.

300 gyereket öltek meg ciános üdítővel, majd öngyilkos lett az egész falu

Este még mindenki mosolygott, másnap 900 halott feküdt a dél-amerikai őserdőben: 40 éve volt Jonestown, a modern történelem legnagyobb...

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a...

Magyar bokszoló a WBO interkontinentális bajnoka

Kis Máté nagyközépsúlyú interkontinentális bajnok, bekerült a legjobb 15 ökölvívó közé is.

Végighajtott az utcán, öt parkoló autóba belement

Brutális pusztítást végzett valaki a Valéria utcában, egyelőre nem tudni miért.

Nemzetek Ligája magyar-finn meccs - Rossi az észtek ellen mutatott hozzáállásra számít

Itt a magyar labdarúgó-válogatott várható vasárnapi összeállítása.

Portugália továbbjutott az olaszok ellen, de a nap gólját egy skót lőtte Albániában

Eseménydús nap volt szombaton a Nemzetek Ligájában, Törökország például kiesett a B osztályból.

Tervezőgrafikai kiállítás nyílt Békéscsabán

A megnyitón átadták a szakmai zsűri elismeréseit is.

Hasogdzsi-ügy: reagált az amerikai külügyminisztérium a CIA állítására

szombaton közzétett állásfoglalás szerint még mindig nem tudni biztosan, ki rendelte el a szaúdi újságíró megölését.

0

Sport

Ezért is nagy kár, hogy nem sikerült a feljutás a Nemzetek Ligájában

Igazi sztárcsapat is jöhetett volna a következő sorozatban.

Hiába a BL legjobban fizetett kézicsapata a Veszprém, teljesen beleállították a földbe

A magyar kézilabda egyik kirakatcsapata lassan pofozógéppé válik a Bajnokok Ligájában, pedig ilyen minőségű és mennyiségű játékoskerete senkinek sincs. A helyzet roppant kínos, ám közel sem annyira meglepő, ha kicsit mögé nézünk.

A kézilabda-BL lemossa a pályáról a Nemzetek Ligáját

Egymást után három magyar csapat találkozója is képernyőre kerül szombaton.

Mi lett vele? Ezzel telnek a napjai, egészségi állapotáról is beszélt a legendás magyar edző

Budapest Garami József (79) közel a nyolcvanhoz is a labdarúgás megszállottja.

Sorsdöntő meccs jön a finnek ellen

Még a bennmaradás sem biztos, miközben az EB-sorsolás a tét.

Neymar és Cavani látványosan összebalhézott a pályán

Lesz dolga Thomas Tuchelnek és Lőw Zsoltnak, amikor a két sztár visszatér Párizsba.

Ha Milánóban játszik, csak a magyaroktól kell tartania az olasz válogatottnak

Története során kétszer kapott ki ebben a városban, mindkétszer Magyarországtól.

A focikapus elképesztő gólt lőtt a saját tizenhatosáról - videó

A másik kapus szabadrúgása után talált be a 134-szeres válogatott legenda.

Alonso szenvedése megmutatja, hogy miért rossz a Forma-1

Sergio Perez biztos abban, hogy egy jobb autóban akár idén is világbajnok lehetne a spanyol.

Rettegtek az F1-es csapatok a brazil versenypályától, ami a szegénynegyed mellé épült

Sao Paulo A Forma1-es világbajnoki sorozat egyik legrégebbi és legnépszerűbb helyszíne egyben a legveszélyesebb is. Nem túlzás, a csapatok tagjai az életüket kockáztatják, hogy eljussanak a szálláshelyükről a Brazil Nagydíj pályájára.

0

Bulvár

Fontos: megfejtették a bölcsőhalál okát

Ez a rendellenesség a bölcsőhalál kockázatának teszi ki a csecsemőket

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

A neandervölgyiek nem éltek veszélyesebben, mint a Homo sapiens erre a megállapításra jutottak a Nature szerdai számában megjelent tanulmány szerzői.

Így reagált a történtekre VV Vivi megcsalt párja

Annak ellenére, hogy VV Vivi menyasszony, összeszűrte a levelet Radiccsal. De mit szólt ehhez a lány vőlegénye? Elmondta!

Rendőrök szállták meg az ötödik leggazdagabb magyar házát

A Bige Holding Kft. gyára után most a lakását is vizsgálják Bige Lászlónak.

Ezt tanultam abból, hogy 21 napig nem vettem magamhoz glutént, cukrot, alkoholt és kávét

Amy Baglan, a MeetMindful nevű, egészségesen élők számára létrehozott randioldal alapítója úgy döntött, 21 napig teljesen kiiktatja étrendjéből a glutént, a cukrot, az alkoholt és a kávét. Ez után a 3 hét után rengeteg dolgot más színben lát, olvassatok ti is bele, hogy miket tapasztalt ez alatt az idő alatt, ha egy kis motivációra lenne szükségetek!

Ilyen szégyentelen bunkót még sosem videóztak szirénázó mentő mögött

Amikor kérdőre vonták, még ő volt pofátlan.

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt dr. Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója - értesítette Princz Gábor családja az ATV-t. Princz Gábor 62 évesen tragikus hirtelenséggel hunyt el Bécsben.

Hatalmas űrtornádó ütközik a Földnek: ilyen lesz a találkozás a tudósok szerint

A csillagászok talán még a karácsonynál is jobban várják a közelgő eseményt, nem véletlenül.

A hét legviccesebb videója, mikor ez a lány rádöbben: valójában nem a Földben élünk

Vannak dolgok, amelyek mindenki számára egyértelműek, ám úgy tűnik, olyan is akad, akinek egy olyan egyszerű kérdés eldöntése is gondot okoz, hol is él az ember.

"Kálmán Olga egy fizetett prostituált"

Kálmán Olga nem hagyja népét magára, újból képernyőn lesz a Jobbik házitévéjében - többek között erről is szó volt az ECHO TV Troll című műsorában. Az N1TV új műsorának résztvevőiről Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese azt mondta: a társaság csupa kiégett, kétségbeesett, semmire sem jó zsoldosból áll.  A fizetett prostituáltjaik ott ülnek a stúdióban. 

X-Faktor: ilyen még nem volt, hatalmas botrány tört ki Jimmy dala miatt

Budapest Botrány az X-Faktorban! A Blikk megtudta, Zámbó Jimmy (42) családja és a zeneszerző megtiltotta a RTL Klubnak, hogy a tehetségkutatóban felcsendüljön a 2001-ben elhunyt Király egyik legismertebb dala.

Zalatnay Cinit felkészítette a halálra az orvosa

16 évvel ezelőtt élet-halál harcot vívott a petefészekrákkal Zalatnay Cini.

blogmorzsák

Így tanult meg ma­gya­rul az utolsó király

Egy Habsburg, aki magyarul szavalta a Nemzeti Dalt.

A szociáldemokrata mozgalom nagyasszonya

129 éve született Kéthly Anna, a magyar törté­nelem második női országgyűlési képviselője.

Koraszülöttek napja: pont idejében jöttek

Ma ünnepeljük a "korababák" napját. Pici hősökét, akik akár egy kiló alatt jöttek világra.

Idióta cenzúra és a kellemetlen Puzsér

„A legegyszerűbb megoldás nem foglalkozni azzal, aki nem fér bele a világképembe.“

Sterbinszkyt adod?

Faterodéknak alap, és lehet, hogy a te mixedet is kiválasztja.

Szingapúri Lányok formaruhája már 50 éve változatlan

Vajon mi lehet az oka e különlegességnek?

Luxus panelprolinak lenni jó

Panelproliság, kicsit vidámabb megközelítésből.

Orbán arcul köpte a saját törvényeit

Nem kétséges, hogy a miniszterelnök a Gruevszki-ügyön csak veszíthet.

4 kérdés, melyek nem maradhatnak válasz nélkül a Gruevszki-ügyben

„Gruevszki túl sokat tud, és amíg nálunk van, addig ebből baj nem lehet?“

Érthetetlen kokté­lok, agyament hozzávalók

Lehet, hogy a bartender szakma elhagyta a vendégeket félúton?

Az utóbbi évek legdurvább interjúját adta Danica Patrick

Az ex-versenyzőnő szerint az In­dyCar-pilóták pózerek, őt magát pedig csak az általa szerzett könnyű pénz miatt alkalmazták.

Szégyen és határátkelés

A külföldi élet komoly nyomást helyezhet a határátkelőre, aki egészen furcsa helyzetekben is szégyent érezhet.

0


0