Ezt olvasta már?

0

Pécs legszebb arca

Közülünk való és ma már az egész ország ismeri a nevét. Olyan embert kerestünk fel, aki arról mesél nekünk, milyen pécsinek és sikeresnek lenni.


hirdetés

Fanni hallássérült lány, aki 2007-ben, a Komló Expón kezdte meg modell pályafutását. Ma már nem csak modell, hiszen színészkedik, képviseli Pécs városát, segít a fogyatékkal élő társain, ajándékokat oszt a beteg gyerekeknek, vagy ha kell, megnyitja az első Pécsi Adventi Vásárt. Talán be sem kell őt mutatni. Arról beszélgettünk vele, milyen érzés ilyen fiatalon sikeresnek lenni, hogyan éli meg, hogy sokoldalúnak kell lennie.

 

- Milyen érzés az idei Miss Intercontinental győztesnek lenni? Amellett, hogy első helyezést értél el a versenyen, biztosan már a részvétel is élmény volt. Mesélj kérlek arról, kötöttél-e ott barátságot valakivel, tanultál-e valami újat?

- Nagyon jó érzés volt, már csak azért is, mert a közönség választott meg. Mindig féltem az emberektől, mert siketként sajnos értek rossz tapasztalatok is. Ez a helyezés mindenképp azt bizonyította számomra, hogy egyre nyitottabbak az emberek a másság elfogadására. Nagyon jó volt a felkészítő tábor. Nagy élmény. Azt hiszem, az ember életében ezek azok a pillanatok, amikre mindig emlékezni fog. Igen, természetesen alakultak ki barátságok. Nagyon jó barátság alakult ki Mihályi Mariannal, akivel a mai napig is tartjuk a kapcsolatot.

- Egy kicsit visszaugrok az időben. Milyen volt 2007-ben a Komló Expo versenyén elindulni? Hogyan gondolsz vissza rá?

- Most így visszagondolva sokkal nehezebb volt azon részt venni, mint most a Szépségkirálynőn. Akkor még nagyon félős voltam. Azt, hogy esetleg valamit nyerek el sem mertem képzelni. Emlékszem, úgy mentem oda, hogy csak vége lesz egyszer.

- Hogyan élted meg az azóta eltelt éveket? Miben változtál ez idő alatt? Hogyan érzed magad most, sikeresen, és mik a terveid a jövőre nézve?

- Négy évvel ezelőtt megnyertem egy Baranya megyei szépségversenyt. A versenyen nem viselhettem a hallókészülékem, így kénytelen voltam egyéb érzékszerveimre hagyatkozni. Siketségemről a nézők és a szervezők akkor szereztek tudomást, amikor a helyi TV interjút szeretett volna készíteni velem. Pedig csupán egy önbizalom növelő tréningnek indult az egész. Ezt követően egymást követték a szépségversenyek, és mindegyiken nyertem. A szervezők lassan hozzászoktak, hogy kicsit más vagyok, mint a többiek, de ez sosem jelentett problémát, mert a színpadon nem látszott a különbség. Egy idő után már azt is sikerült elérni, hogy ne a műsorvezető mutasson be, hanem én „szólaljak” meg az anyanyelvemen, azaz jelnyelven, melyet lefordítottak a nézőknek is. Minden versenyre nagyon büszke vagyok, de az egyik legfontosabb állomás az volt, mikor Rúzsa Magdival színpadra állhattam a Megasztárban, hogy jelnyelven tolmácsoljam énekét a sorstársaim felé.

Ezen kívül Vujity Tvrtko újságíró, riporter segített rengeteget abban, hogy elmondhassam gondolataimat a nyilvánosságnak, és segíthessek másoknak. Ő indította el a Tapsolj Együtt Fannival kampányt, melynek lényege, hogy kézilabdameccsek előtt én, vagy egy fogyatékkal élő sorstársam végzi el a kezdődobást, a közönség pedig jeltapssal köszönt bennünket. Így hívjuk fel a figyelmet fogyatékkal élő embertársainkra. Tvrtko azóta legjobb barátommá, és mentorommá lett. Neki köszönhetem, hogy sok jó embert megismertem. Ez volt tehát a kezdet. Idén nyáron pedig részt vettem a TV2 és a Magyarország-szépe Kft. által megrendezett rangos szépségversenyen, amely a Magyarország szépe címért folyt. Számomra egyedül az volt a fontos, hogy bekerüljek a legjobb húsz lány közé, és egy ilyen nagyszabású fórumon is tovább kampányoljak a sorstársaimért.

Weisz Fanni a Jóban Rosszban sorozatban

- Rengeteg minden történt veled. A nevedet már szinte mindenki ismeri az országban. Kineveztek Pécs hivatalos arcává, háziasszonya lettél a városnak, részt veszel a nagyobb eseményeken, szerepet kaptál a Jóban Rosszban sorozatban, ahol saját magadat alakítottad, nemrég a te főszerepléseddel zajlott a világ első akadálymentesített, Csend című koncertje. Mesélj egy kicsit ezekről, hogyan éli ezt meg egy fiatal fotómodell? Milyen képviselni egy várost, szerepet vállalni egy sorozatban és előadásban?

- Nagy megtiszteltetés, hogy december 2-a óta Pécs város arca lehetek, ugyanis ebben a városban születtem, és itt élek azóta is. Esélyegyenlőségi aktivistaként a jövőben nemcsak fogyatékkal élő embertársaimat képviselem, hanem 157 ezer pécsi polgár arca leszek majd, és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy büszkék lehessenek rám a jövőben is. Nagy örömmel töltött el az idei cipősdoboz ajándékosztás Pécsett. Az eseményen részt vett Pécs polgármestere, dr. Páva Zsolt, dr. Szilágyi Béla, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat igazgatója, Vujity Tvrtko, Pécs Jószolgálati Nagykövete, aki már 8. éve a Cipősdoboz akció egyik szervezője, és jómagam, az akció háziasszonyaként. A program az Éltes Mátyás Iskolában kezdődött, majd a Gyermekklinika Onkológia Osztályán fejeződött be. Körülbelül száz csomagot ajándékoztunk oda, több mint félmillió forint értékben.

Pécs egy gyönyörű város, fontos, hogy úgy viselkedjek és éljek, hogy a lakosai jóérzéssel mondhassák ki: Weisz Fanni a városunk arca.

Pécs hivatalos arca

- December elején Vuity Tvrtko kezdeményezésére neveztek ki téged Pécs arcává. Gondolom, Tvrtkóval jó viszonyban vagytok. Mesélnél a kapcsolatotokról?

- Ez egy nagyon szép történet az életemben. Első találkozásunk egy kosárlabda mérkőzésen volt. Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ki Ő. Csak az tűnt fel, hogy milyen szeretettel beszél a kisfiához. Akkor mondta anya, hogy Ő egy újságíró. Gondoltam, az ugyan mindegy, egy viszont biztos, hogy szerencsés kisember a fia, amiért ilyen jó apukája van. Pár év elteltével találkoztunk újra, amikor a napló forgatott velem, attól a perctől kezdve tanítani kezdett. Megtanított arra, hogyan legyek bátor és mondjam el mindenkinek, mit gondolok, és hogy mindent meg tudok csinálni, és pont annyit érek, mint bárki más és senkinél sem vagyok kevesebb. Megtanított arra, hogyan tudok harcolni a sorstársaimért. Mindent Tőle tanultam, ami a munkámhoz kell! Először mentorommá, majd barátommá lett. Felesége Gyöngyike egy tüneményes teremtés, a fiúk pedig okosak és nagyon értelmesek, akik számára egy percig sem jelentett problémát, hogy én másként kommunikálok. Tvrtko a példaképem.

A karácsonyi Cipősdoboz akció

- Köztudott, hogy sokat teszel a fogyatékkal élőkért, hiszen te magad is siket vagy. Miben más így modellkedni, vagy szerepet játszani? Hogyan segítesz, segítettél eddig sorstársaidon? Mennyiben tartod fontosnak akár a hallás-, vagy mozgássérültek támogatását?

- Minden fogyatékkal élő fontos számomra és mindent, amit csak tudok, megteszek értük. Igen, valóban, én pontosan tudom, mennyit jelent egy csepp odafigyelés. Január 12-én a Pécsi Nemzeti Színházban egy akadálymentesített előadás lesz siketeknek, amit Tvrtkóval nyitunk meg, majd szintén Pécsett kampányolunk a mozgássérültekért.

Amióta szépségversenyeken indulok és egyre ismertebbé váltam fotómodellként, azóta lebeg a szemem előtt az, hogy miképpen fordíthatnám ismertségemet és népszerűségemet sorstársaim javára. Szerencsés vagyok, mert többen is felajánlották segítségüket ahhoz, hogy közösen dolgozzunk ezeknek a céloknak a megvalósításán. Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi lenne a legmegfelelőbb szervezeti forma – egyesület, alapítvány? Végül arra jutottunk, hogy a harmadik évezredben azt a megoldást alkalmazzuk, ami a legkorszerűbb, egyben a legrugalmasabb együttműködési formát biztosítja. Ezért hirdettük meg Magyarország első társadalmi célú klaszterének létrehozását, amelyben a közösen elfogadott célok érdekében gazdasági szervezetek, közintézmények, egyesületek, alapítványok és magánszemélyek kötnek együttműködési szerződést egymással, anélkül, hogy erre újabb szervezetet kellene létrehoznunk.

A Csend hangja klaszter a siketek és nagyothallók esélyegyenlőségének elősegítését tűzte ki célul. Ennek első lépéseként országjárást szervezünk, amelynek során iskolákban és különböző rendezvényeken beszélek arról, hogy milyen siketként élni, hogyan látjuk a világot, mi az, ami örömöt, és mi az, ami akadályokat jelent, és hogy mi az, amivel halló társaink segíteni tudnak abban, hogy teljes mértékben be tudjunk illeszkedni a közösségbe. A jószándék ugyanis megvan az emberekben, de gyakran látom rajtuk, hogy tanácstalanok, mert nem látják, hogy mire is van szükségünk valójában, az esélyek kiegyenlítése érdekében. Ezen szeretnék a magam eszközeivel segíteni. Hiszem azt, hogy ez olyan szemléletváltást indít el, amely nem csak a siketek és nagyothallók helyzetét javítja, hanem minden fogyatékkal élő társamét is, mert nagyobb lesz az emberekben az odafigyelés és a tudatosság.

Második lépésben szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a jeltolmácsképzés elterjedtebb és hozzáférhetőbb legyen. Magyarországon ma nagyon kevés jeltolmács van, ugyanakkor azt látom, hogy sokan szívesen megtanulnák ezt a nyelvet, ami a mi anyanyelvünk. Ehhez szeretnénk ösztöndíjakat biztosítani, amihez persze széleskörű támogatói körre lesz szükségünk. A képzésben maximálisan számítunk a Budapesti Kommunikációs Főiskola intenzív részvételére. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy Vass László rektor úr már a kezdeményezés bejelentésekor jelezte, hogy intézményük csatlakozik a klaszterünkhöz.

A harmadik tervezett lépés még nagyobb vállalást jelent. Szeretnénk elérni azt, hogy minden siketen született gyermek és családja kommunikációja akadálymentessé válhasson a jelnyelv segítségével, illetve, hogy megkaphassa időben, kétéves kora előtt azt az implantátumot, amivel a hallási funkció szinte teljesen helyreállítható. Ez egy jó ideje orvosilag már megoldható, de sok pénzbe kerül, ezért várólisták vannak. Bízom benne, hogy mire idáig eljutunk, az addigi működésünkkel megteremtjük azt a bizalmat, ami miatt sokan fogják adományukkal támogatni ezt a nemes célt.

A célok megvalósítását több forrásból szeretnénk megteremteni: magánadományokból, céges támogatásokból és európai uniós forrásokból egyaránt.

A támogatás első, vagy inkább nulladik lépéseként a CLB Packaging Kft. a Csend hangja klaszter egyik alapítója felajánlott egy autót az országjárás céljaira, ami óriási segítséget jelent. Jelenleg édesanyám segítségével közlekedem, de most már nekem is célom lett, hogy jogosítványt szerezzek.

A klaszter megalakításának részleteit januárban dolgozzuk ki, és a hónap végén jelentjük be a sajtó részére. Természetesen mindazok részvételére és támogatására is számítunk, akik már eddig is sokat segítettek, és akiknek nagy köszönettel tartozom.

- Miképp tudod össze egyeztetni ezt a nyüzsgő, pörgő életet az iskolával, vagy a barátokkal? Hogyan állnak most a tanulmányaid? Tanulsz-e jelenleg, vagy előbb beleveted magad a "sztár életbe"?

- Mindent össze lehet egyeztetni, csupán jó szervezés kérdése az egész. Szerencsére a barátaim is elfoglaltak, így senki nem panaszkodik. Mindenképp szeretnék továbbtanulni. Szeptemberben indul Pesten egy osztály, ahol jelnyelven tanulhatok.

vk







0
0


Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0
0

hírek innen, onnan

Orbán Viktor kiakadt a Ficot ért támadáson – ezt volt az első dolga

A magyar kormányfő Facebook-oldalán írt Robert Fico, szlovák miniszterelnököt ért lövés után. Orbán Viktor imádkozik a mielőbbi...

Mit nyer Magyarország, ha hitelt ad Észak-Macedóniának?

A választást frissen megnyert nacionalista párt elnöke jelentette be, hogy egymilliárd dollár kölcsönt vesznek fel egy államtól. Ha ez...

A Duna House közzétette az osztalék végleges mértékét

A Duna House Holding Zrt. kedden közzétette a 2023. év után fizetett osztalék végleges mértékét, amely szerint egy darab "A" sorozatú...

Másfél évvel a szakítása után újra szerelmes Noszály Sándor: ezt kell tudni az új párjáról

Gyönyörű modell oldalán találta meg ismét a boldogságot Noszály Sándor, aki nemrég közös fotókat posztolt fiatal kedvesével. A képek...

Élete talán legfájdalmasabb pillanatáról beszélt a Nemzet Színésze: így veszítette el a feleségét

Agyi trombózis következtében veszítette el a feleségét Csikos Sándor, árulta el a Nemzet Színésze.

Így húzhatsz be egyszerűen állami ingyenmilliókat: mutatjuk, mi a legális trükk, sokan kaszálhatnak vele

Rendkívül jó lehetőség a gyerekvállalást tervező párok számára a CSOK Plusz hitel, hiszen ennek költsége lényegesen alacsonyabb a...

Merénylet Fico ellen: Orbán Viktor is reagált

A magyar miniszterelnök Facebook-posztjában barátjának nevezte a meglőtt szlovák kormányfőt. 

Rétvári: Brüsszeli revizorok érkeztek

Rétvári Bence azt írta: hiába adott garanciát január elején az Európai Bizottság a béremelési források folyósítására, lassan itt a...

Videót közöltek a Fico elleni merényletről, Orbán Viktor is reagált a lövöldözés hírére

Nyitrabányán lőttek rá a szlovák miniszterelnökre, a gyomrán és a mellkasán érhették a találatok.

Ti már csak cseteltek, de én emlékszem, milyen rácsukni az ajtót a matávos telefon zsinórjára

Nyílt levél egy X generációstól a „mai fiatalok” számára, akiknél új értelmet kapott a telefonhasználat és a kommunikáció etikettje.

Szabó Győző bizarr gyógymódra esküszik: piócaterápián járt - te kipróbálnád?

Tudjuk, hogy hasznos a természetgyógyászat, a gyógyfüvek, de azért a pióca…?

ByeAlex mindenkit megdöbbentett ezzel a lépéssel

Igazán komoly összeggel segít az énekes, a jótékonyságot pedig annyira komolyan gondolja, hogy már meg is hirdette következő akcióját.

Sport

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

A szegedi újságíró nemcsak rádiós volt, hanem testnevelőtanárként is dolgozott.

Teherautóval ütközött, meghalt a két olimpián is szereplő sportoló

Tragédia rázta meg az orosz triatlonista társadalmat: közlekedési balesetben elhunyt a kétszeres olimpikon Igor Sziszojev. A 43 éves sportember terepjárójával áttért az út másik oldalára, nagy sebességgel egy teher

Leszakadt lábak, kilógó belek: a többször is újraélesztett, amputált sportolók csodaszámba menő harcot vívnak ...

Glenn Dickson és Buck Cooper története is más, egyben viszont mindketten megegyeznek, hogy hihetetlenül bátor harcosok.

„Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom” - eltiltották a magyar vívót, nem les...

Doppingvétség - a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás - miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián - írta az MTI.

Kétségbeesetten próbálják megmenteni a nemi erőszak miatt börtönben ülő brazil sztárfocistát

Kilenc év letöltendőre ítélték a Real Madrid korábbi játékosát.

Mutatunk 10 pikáns fotót az olasz teniszezőről, aki bikinimodellnek állt

Camila Giorgi szinte a semmiből bejelentette, hogy visszavonul, és a hírek szerint bikinimodellként fog tevékenykedni a jövőben.

Edzésen lett rosszul, meghalt a világbajnoki ezüstérmes kapus

58 éves korában elhunyt Fabián Cancelarich, egykori válogatott kerettag kapus.

Meghalt a legendás szegedi testnevelő tanár

Barok István 70 évet élt.

Guardiola izgalmai: hanyatt fekvés és pöcsmasszírozás

Nagyon megélte a katalán mester a Tottenham elleni meccset, de volt is mit, akadt esemény bőven. Indulhat a mémgyár.

Magyar Kupa-döntő: eldőlhetett a „kapuskérdés” az FTC-nél

Szerda este 19.30-kor a Puskás Arénában megkezdődik a Magyar Kupa-döntő, amelynek ezúttal a Paks és a Ferencváros lesz a két […] A Magyar Kupa-döntő: eldőlhetett a „kapuskérdés” az FTC-nél bejegyzés előszö

A Liverpool edzője Salzburgban folytatja – hivatalos

Jürgen Klopp már januárban bejelentette, hogy távozik a Liverpool FC kispadjáról. Az RB Salzburg a hivatalos oldalán közölte, hogy az […] A A Liverpool edzője Salzburgban folytatja – hivatalos bejegyzés először nb

0

Bulvár

Tovább gyűrűzik a botrány Kulka János körül: tombolt a Nemzeti Színház igazgatója, ismert színésznő szólalt me...

Keserű történések rontják el a Nemzet Színészének választott Kulka János kinevezését, kollégája most kiteregette a szennyest.

Lelepleződtek a dubaji luxuslakások: na kinek a neve került megint elő?

Kiszivárgott cégadatok alapján több mint egymilliárd forintot költhetett egy dubaji ingatlan megvásárlására a Future Holding Limited nevű cég. Nem ez volt az egyetlen vételük.

Konkrétan megnevezték a gázvezeték felrobbantóit

Egy ukrán származású orosz politikus szerint sikerült beazonosítani az elkövetőket. Állítólag Romániában képezték ki őket.

Nagy a pánik Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij lemondott minden külföldi utat

Eközben a hadsereg csapatokat vont ki a határ menti Harkiv régióból.

A közelgő halál 12 jele

A szervezet természetes módon felkészül a halálra, ennek pedig vannak árulkodó jelei – állítja egy amerikai hospice nővér.

Gyermeke velőtrázó sikolyára ébredt a nő: leverte a víz, amikor meglátta, milyen élőlény támadt a kislányra

Az édesanya azonnal pánikba esett, amikor a zokogó kislányára pillantott.

Olasz miniszterelnök: nem csak Magyarország, Franciaország és Németország sem vesz át migránsokat

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő egy milánó

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

A szegedi újságíró nemcsak rádiós volt, hanem testnevelőtanárként is dolgozott.

Karácsony Gergely megmutatta imádott feleségét: így néz ki a budapesti first lady, akibe 22 éve fülig szerelme...

Szerelmes fotón Karácsony Gergely és ritkán látható felesége, Kiss Virág.

Orbánnál betelt a pohár, eddig kapott haladékot Pintér Sándor és Nagy Márton

Orbán Viktor rendet rakna a bulinegyedben, Belső-Erzsébetvárosban. Megjelent a Magyar Közlönyben a döntés a Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetének javításával kapcsolatos feladatokról. Ebből derül ki, h

Olyan recept jön a háziorvosoknál, amit mindenki megkaphat

Elindul a mozgás receptre program, már 24 önkormányzat jelezte, hogy csatlakozik. Magyarországon naponta 37-en halnak meg a mozgásszegény életmód miatt. A jövőben a háziorvosok receptre írják fel a mozgást, a lakoss

Pokoli buszbaleset reggel: 8 halott, rengeteg a sérült

Rettenetes horrorbaleset történt.

0






0