Ezt olvasta már?

0

Pécsi egyetemi oktatónak lenni Amerikában

Dányi Tibor Zoltán itthon egyetemi adjunktus, Denverben affiliate professor. 2017 augusztusa óta a Metropolitan State University-n Denverben, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának kihelyezett minor képzésében oktató.


hirdetés

Milyen céllal került Denverbe?

Az MSU Engineering And Engineering Technologies (Mérnöki és Mérnöki Technológiák) tanszékének Architectue Minor (Építész minor képzés) programjában oktatóként veszek részt. A Building Structures (Épületszerkezetek) és az Introduction to Architecture (Bevezetés az építészetbe) tantárgyakat tanítom. Az előbbi a mérnöki képzéseken résztvevő diákok számára kötelező, így itt több diák van, és őket két csoportban tanítom, hetente 2x2 órában. Az építesz képzés összes többi kurzusa szabadon választható így azok kisebb létszámú csoportok, rendszerint tíznél kevesebb fővel.

Miben más a kinti oktatási/kutatási rendszer, mint az itthoni?

2017-ben egy vadonatúj épületben kezdtük az oktatást kolléganőmmel, Borbás Rékával. Fantasztikusan jól felszereltek a tantermek is, de ami ennél is fontosabb, hogy a három szintből egyet műhelyek és laborok foglalnak el. A diákoknak és persze nekünk is minden rendelkezésünkre áll, ami a sikeres oktatáshoz szükséges: 3D nyomtatók, printerek, CNC marók és esztergák, festőműhely és meg hosszan sorolhatnám.

Mennyire nyitott a rendszer és a résztvevői?

Colorado, Denver és az MSU is rendkívül befogadó, nyitott közösség, ahol senki nem fél attól, ami más, ami különböző. Éppen ellenkezőleg, a diverzitás, sokszínűség elfogadása és bátorításra az egyetem deklarált értékei között szerepel, aminek érvényre jutását számos szervezet segíti a campuson. Boldog lennék, ha ez Magyarországon is így lehetne.

Milyen fejlesztéseket valósított meg a képzés során a tantárgyi tematikákban?

A program tematikáját pécsi tanárok közreműködésével dolgozták ki, de kimondottan az amerikai diákok számára. Így tartalmánál fogva a kinti diákok számára is érdekes, könnyen befogadható, és a visszajelzések alapján hasznos is.

Néhány hónappal a denveri kiküldetés előtt jártam Kaunasban, Litvániában egy workshopon, amit a nem angol anyanyelvű országokban zajló angol nyelvű képzések tanárai számára szerveztek. Itt több érdekes módszerrel ismerkedtünk meg, ezek közül a Kahoot! használatát meghonosítottam az óráimon. A diákok nagyon kedvelik. Ez egy online, saját mobileszközről vagy számítógépről játszható kvíz. Minden óra elején 5+10 percet arra szánok, hogy az előző óra anyagait felfrissítsem néhány kérdésen keresztül.

Milyen tapasztalatokat szerezett az ottlét folyamán?

Érdekes volt személyesen tapasztalni azt, amit előtte csak az amerikai high school-ok életet bemutató filmekben láthattam: a kinti diákok szeretnek, és nagyon jól tudnak előadni. Még a kevésbé sikeres vagy kidolgozott projekteket is nagyszerű prezentáció keretében mutatták be.

A kollégák természetesen nagyon kedvesek és segítőkészek. Mindenekelőtt Dr. Balogh Zsuzsa és férje, Dr. Balogh Jenő, akik a program kinti mentorai. Sokat segítettek az egyetemen és azon kívül is. A többi kolléga is nagyon kedves volt, elsősorban a szünetekben találkoztunk, de karácsony előtt a tanszékvezető mindenkit meghívott a házába, szóval néha találkoztunk iskolán kívül is.

Ami számomra fontossá vált még, az az önkénteskedés, ami az amerikai életforma fontos eleme. Én magam is kipróbáltam, több helyen is. Először egy kerékpár szervízben voltam önkéntes, ahol egy használt bicaj volt a jutalmam, attól kezdve szinte mindig azzal jártam, merthogy Denverben szuper kerékpárutak vannak, bár az autós közlekedés is elképesztően erős. Később pedig a Beloved Community Village költöztetésénél segédkeztem. Ez egy hajléktalanok számára épült komplexum, ami fél évre kapott ingyen telket a helyi önkormányzattól, és a félév leteltével új helyre kellett költözniük. Itt is nagyszerű embereket ismertem meg.

Mi az amit érdemes lenne itthon is alkalmazni az ott tapasztaltak közül?

Az önkénteskedés bátorítása, szervezése, és a benne rejlő lehetőségek kihasználása mindenképp ezek köze tartozik. Ennél sokkal komplikáltabb lehet annak a rendszernek a meghonosítása, aminek az előnyeit az USA-ban élveztük: az egyetemen diákonként, kreditenként, félévenként hat dollárt szabadon költhettünk el tanárként, ami nagyon megkönnyítette a munkánkat. Ebből a keretből vásároltunk anyagokat a modellezésekhez múzeumokat látogattuk, év végén pedig kiállítást rendeztünk az öt minoros tantárgy diákjainak munkáiból.

Hol látja a további együttműködés lehetőségét a két intézmény (PTE MIK-MSU Denver) között?

A B2 szakkollégium kezdeményezett egy közös fotópályázatot a két egyetem diákjai számára, ami a szemeszterek közötti időeltolódás és a szervezés elcsúszása miatt felemás sikerrel zárult, de a tapasztalatok alapján talán érdemes lenne újból nekifutni.

Mit tanácsol a kiutazó oktatóknak, hallgatóknak?

Oktatóként hatalmas élmény volt az eddigi két félév, biztos vagyok benne, hogy a most következő is az lesz. Természetesen volt bennem egy kis félelemmel vegyes izgalom indulás előtt, de az előző turnus tanárai, Borsos Ágnes és Gyergyák János sokat segítettek az előadás-anyagok átadásával és egyébként is sok bátorítást kaptunk tőlük. Nekik lett igazuk: Denver fantasztikus hely, csodálatos tanárokkal és fantasztikusan nyitott, érdeklődő diákokkal. A nehézségek és megpróbáltatások ellenére is bátorítani tudok mindenkit, tanárt és diákot egyaránt, keljen útra, ismerjen meg más kultúrákat, embereket, szokásokat. Mindenki gazdagabb lesz tőle.

M. Z.
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Ez a kabát még vagy 10 évig tuti divat lesz: ha most beszerzed, nem kell lecserélned egy darabig

Megannyi divathullám közül sosem könnyű megtalálni azokat a kedvenceket, amiket aztán akár évekig is elhordhatsz, most mégis itt van egy,...

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nagyon szűk többséggel bizalmat kapott a görög kormány a parlamentben a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről szóló...

Őrjítőbb és gömbölyűbb női feneket még sosem láttál. Izgató csábítás

Mindent megadnál, hogy a közelébe kerülhess. És ez nem is csoda.

Az 5 legolcsóbb fajtatiszta kutya, akiket imádni fogsz

Vannak olyan fajtatiszta kutyafajták, amelyek messze híresek arról, hogy nagyon sok pénzbe kerülnek. Ugyanakkor tévhit lenne azt gondolni,...

Nagy áttörés a szklerózis multiplex kezelésében

Őssejt-transzplantációval amerikai kutatóknak sikerült lelassítani a szklerózis multiplex betegség súlyosbodását a kór...

Tavaszias lesz a csütörtök

A fagyot elfelejthetjük.

Tavaszias lesz a csütörtök

A fagyot elfelejthetjük.

Túlélte a World Trade Center elleni támadást, a kenyai terrortámadásban halt meg

Több mint húsz halálos áldozata van a nairobi támadásnak. Közel 50 embert eltűntként tartanak számon.

Köllő Babett nevében zaklatják a színésznő szeretteit

Durván visszaélnek Köllő Babett nevével a legnagyobb közösségi oldalon.

Ötven embert nem találnak a Nairobi terrortámadás óta

A kenyai biztonsági erők megölték a nairobi terrortámadás összes elkövetőjét, illetve volt az iszlamisták között olyan, aki...

A The Who zenekar új albuma nagyot fog szólni

Pete Townshend bejelentette, hogy a Who zenekar hosszú idő után újabb stúdióalbumon dolgozik.

Meglepő döntés, ezt tette Curtis menyasszonya, míg párja a rehabon van

Kriszti komoly lépésre szánta rá magát, felszámolja eddigi életüket!

0

Sport

Hosszú Katinka volt férje megdöbbentő bejelentést tett

Shane Tusup élete hatalmas fordulatot vett.

Matuz Krisztián: Nagy Lászlót valahogy nem tudja elengedni a magyar kézilabdázás

A vébéről az első három meccsünk után a SpílerTV kommentátorával beszélgettünk.

Óriásit harcolt, és továbbjutott a kéziválogatott a világbajnokságon

Az ezer sebből vérző magyar csapat döntetlent játszott Egyiptommal, és ott van a középdöntőben.

Nagy bajba került a francia kézicsapat a világbajnokságon

A címvédő együttes csapatkapitánya a torna hátralévő részében biztosan nem léphet pályára.

Solari alatt is tart a Real Madrid mélyrepülése

Julen Lopetegui menesztését követően sem javult a helyzet a BL-címvédőnél.

Egyiptom ellen folytatják férfi kéziseink a vb-t - Sportmenü

Folytatódik az Ausztrál Open, az Olasz Szuperkupáért játszik a Juve és a Milan.

Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka

Távozik az a Sven Mislintat, akinek eredetileg fontos szerepet szántak a klub átalakításában.

Újabb döntetlenjével is továbbjutott a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-30-as döntetlent játszott Egyiptommal a vb-n.

Ronaldo gólja döntött az olasz Szuperkupa-döntőn

A portugál fejes góljával nyerte a Juve a Milan elleni döntőt.

Első fokon döntött a bíróság a Kassai elleni rasszista vádról

A volt válogatott Lipták Zoltán mondta azt, hogy a bíró rasszista megjegyzéseket tett kameruni csapattársára.

A minden is kevés volt Babos Tímeának Melbourne-ben

44 ki nem kényszerített hibával nem lehet meccset nyerni, pláne nem egy korábbi Grand Slam-győztes ellen.

0

Bulvár

Fogkő: meg lehet szabadulni tőle, és érdemes is

Amennyiben valamelyik szülőnél, nagyszülőnél előfordult fogkövesedésre való hajlam, akkor nagy valószínűséggel az utódnál is van rá esély, és megjelenhet a fogágybetegség is.

Végre rájöttek, miért pusztultak el méhek ezrei Somogyban

Görcsbe rándulva pusztultak el méhek ezrei Somogyban írtuk meg még 2018 nyarán egy somogysárdi méhész beszámolója alapján. Sokáig nem lehetett tudni, mi volt a méhpusztulás oka, most azonban megérkezett a szakvélemény.

10 év után akadtak a pénzszállító cégnél ellopott 600 millió forint nyomára

A pénzt 2009-ben a Brink's pénzszállító cég biztonsági őre úgy lopta el, hogy egy éjjel a telephelyen altatót kevert munkatársai italába.

Sarka Kata újra babázhat, tündéri fotó.

Nemrég született meg Borzi Vivi imádnivaló kislánya, Glória. Sarka Kata meglátogatta a fotóst és gyermekét, erről egy aranyos kép is készült. ˝Babát látogattam, és rendkívül cuki volt. Nyugodt, kiegyensúlyozott, és gyönyörű ˝ - áradozott lelkesen.

Robog felénk a hidegfront - mutatjuk, hol fog havazni

Péntektől hidegfront érkezik, sokfelé készülhetünk csapadékra.

Minden idők legostobább kerékbilincselése Zuglóban történt, íme a fotók

Erre nincs értelmes magyarázat, igazi hungarikum.

5 vérciki szexbaleset, ami bárkivel megeshet - De mi örülünk, hogy nem velünk történtek meg.

Az alábbi történetek szereplői közül szerencsére senki nem szenvedett maradandó károsodást, de az is biztos, hogy nem ilyennek képzelték el a szexhez kapcsolódó forró helyzeteket. (x)

Milliárdos vagyont foglalt le a NAV a dunántúli számlagyárban

Fiktív számlák kiállításával foglalkozott az a bűnszervezet, amelynek működését országos akcióban számolta fel a NAV. A bűnszervezet tagjainál több gépfegyvert és pisztolyt találtak.

Hosszú Katinka volt férje megdöbbentő bejelentést tett

Shane Tusup élete hatalmas fordulatot vett.

blogmorzsák

TOP 5 dal, az utóbbi idők sorozataiból

Karakteres dalok, amelyekhez képsorok is kötődnek. Markánsan.

A Rainbow Warrior II dicstelen elmúlása

A Greenpeace korábbi hajója, a Rainbow Warrior II szétbontását a szervezet által sokat bírált bangladesi hajóbontó fogja elvégezni.

Közel háromszázmillióból építenek rózsakertet a Városligetben

Szó szerint virágzik a NER, csak sajos adófizetői forintokból.

Nem az a fontos, hogy egy véleményen legyünk, hanem az, hogy egy színvonalon

Jogunkban áll eldönteni, milyen embereket és nézőpontokat engedünk be a saját életünkbe.

Ügyfél: Én telefonáltam! Gumis: És?

A guminyomás-szenzor és a kocsitulaj idegrendszere bánta a felnifelújítást.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége házhoz ment az O1G-ért

„Takarodjatok haza a teveszaros sivatagotokba, és zabáljatok ott, amit találtok“ - mondta Bayer.

A villafagyi visszanyal

Alig ért véget I. VV László királysága, máris új uralkodó szipolyozza a népet. Ráadásul az új felség a pórnép legaljáról került ki.

Most akkor mennyi zsírt és olajat fogyasszunk?

Érdemes áttekinteni, mit mondanak róluk az egészséges táplálkozás ajánlásai.

Vérszivattyú mindkét oldalon

A szövetséges bombázóhadjárat Németország felett a felőrlő háború durva példája volt.

Partvonalra szorítják Orbánt

Egy szalonképtelen ember képét ala­kítja ki Orbán Viktorról a nyugati sajtó, ellene fordítva saját és köre viselt dolgait.

Borjú bélszín

Ne féljünk a borjú bélszín sütésétől: ha nem sütjük túl, nem fogjuk elrontani!

„Közös program helyett a haverokkal piál“

A pasinak ez a kapcsolat így jó, ahogy van, mert oda megy, ahova akar, azzal, akivel akar, a barátnő meg duzzogjon otthon.

0


0