Ezt olvasta már?

Hamarosan minden SZÉP-kártya birtokos megkapja szerződését a kártyakibocsátótól

A SZÉP-kártya kibocsátóknak egy jogszabályváltozás miatt szerződést kell kötniük minden kártyabirtokosukkal, a jövő évtől a munkáltatók csak a szerződött üg...

0

Pécsi költségvetés: nagyon sok a bizonytalanság

A közgyűlés elfogadta a 2017-es költségvetés módosításai, de az ideire még visszatérnek márciusban. A kiadási oldal mellett a bevételek még bizonytalanok, az ellenzék részletesebb számokat szeretne.


hirdetés

Önkormányzati média: az ellenzék szerint félretájékoztatnak
Kővári János (ÖPE) a közgyűlés végén azt közölte, hogy a városi médiumok (pécsma.hu, Pécsi hírek) véleménye szerint teljes mértékben hamis és elfogult tájékoztatást végeznek. Az ÖPE képviselője ennek kapcsán, példaként felolvasta a hírportál friss tudósításának címét, amely szerinte nem hiteles és nem korrekt.
Kővári felhívta a figyelmet, hogy ezek az önkormányzati médium nem egy párté, hanem a pécsieké.
Mint mondta, már számtalanszor előfordult, hogy a közpénzen fenntartott szerkesztőség rendszeresen nem megy el az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóira, az ott elhangzottakat pedig nem közlik a lapokban.
Kővári szavait megerősítette Fogarasi Gábor (JOBBIK) és Gulyás Emil (MSZP) is.
Páva Zsolt polgármester jelezte, intézkedni fog a felvetésre.

Keresztes László Lóránt (LMP) újra felvetette, hogyan áll az uránbánya és a nagy radiokativitású atomtároló ügye? Külföldi példákat is elmondott, amelyek azt támasztják alá,hogy a városvezetésnek lépnie kellene az ügyekben. Páva Zsolt polgármester úgy válaszolt, „kampány van”, de egyoldalúnak minősített az LMP-s képviselő véleményét. Páva elmondta, szerinte a pécsiek több mint 50 százaléka nem ítéli el az uránbánya újranyitásának lehetőségét, de ennél bonyolultabb ez a kérdés. A polgármester megerősítette korábbi véleményét, hogy szerinte az ügy még nem aktuális, és még sok évtized, mire ebből lehet valami.
Kővári János (ÖPE) ezt mondta, folyamatban van a bányanyitás engedélye és környezetvédelmi eljárás i folyik most. Szerinte az ügy aktuális, mert ezt nem elsősorban népszavazás fog dönteni, hanem a jogi eljárás, amelybe az ÖPE be is jelentkezett. Kővári egy példát hozott fel a kockázatok tekintetében, mégpedig a vízbázisvédelem szempontjából, hozzá tette, február végéig lehet bekapcsolódni. Az ÖPE-s képviselő hangsúlyozta, egy népszavazás már nem dönthet sokmindenről, ha már jogi engedélye is van a bányanyitásnak.

Keresztes László Lóránt felvette a Dóri-ház ügyét, amelyről lapunk is írt korábban, azt kérdezte, a város tud-e, és ha igen, milyen mértékben az alapítványnak.
Páva Zsolt válaszában kifejtette, az nem jó, hogy nincsen rendszeres támogatás, hiszen az alapítvány nem önkormányzati feladatokat vállal át, így csak ad-hoc jelleggel tudják támogatni.

A délután ülés:

Három határozatból egy
Kővári János konkrét, határozati javaslatokat fogalmazott meg: kérte a Modern Városok Program során beadott dokumentum módosítását, hogy a közvilágítás, a mérőórák használata a szociális bérlakásokban és az elektromos buszok beszerzésére ezeket a forrásokat vegye igénybe a város.
Másik javaslata Kővérinak egy ingatlanhasznosítási csomag volt. Az ÖPE képviselője azt javasolta, a város vizsgálja meg a lehetőségét a vásártér EXPO-center területén lévő elhelyezését, és a megmaradt vásártér hasznosítását, valamint a Nick-tömb piaci célú hasznosítását, tovább a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését.
Kővári harmadik határozati javaslata szerint a város vizsgálja meg a három legtöbb támogatást igénylő városi cég (Tüke Busz, PSN Zrt., Pécsi Kommunikációs Kft.) jelentős mértékű megtakarítását.

Páva Zsolt előerjesztésére a közgyűlés az okosváros csomag Modern Városok Programba való illesztését nem támogatta, bár a polgármester elismerte, a kezdeményezés jó, de nem szeretné „megkötni a saját kezét” a tárgyalások során.
Az ingatlanhasznosítási csomagot a közgyűlés támogatta, míg a három nagy céggel kapcsolatos javaslatot szintén nem támogatták.
Ezt követően a 2018-as költségvetéssel kapcsolatos előterjesztést a közgyűlés elfogadta, amely egyébként folytatódni fog márciusban.

Költségvetés 2018

Varga Péter (ÖPE) a költségvetési vita kapcsán megjegyezte, rendre visszatérnek azok a parttalan viták, amely szerint nincs elegendő információ. Olyan anyagra van szükség, amely tartalmazza a városi cégek adósságait, a folyamatos kinnlevőségeket stb. A képviselő szerint hatékonyabb lenne, ha ezt a „kutató” munkát az önkormányzat tenné meg.
Megkérdezte, a jelenleg 14 olyan civil szervezet van, amelyek önkormányzati feladatokat vállaltak át, de közülük többnek a tavalyi támogatási összeget még nem kapták meg teljesen. Mikor kaphatják meg? – kérdezte Varga Péter.
Őri László erre azt válaszolta, a napirenden lévő egyik támogatási szerződés jóváhagyása után rendezni fogja a város a civil szervezetek felé.

Haász János (Fidesz) úgy látja, a jelenlegi helyzethez nagyban hozzájárulnak a városi tulajdonú cégek az elmúlt több évtizedekben felhalmozott adósságai is.
Kunszt Márta (DK) felszólalásában azt mondta, a költségvetésben a bevételi oldal még nem látható tisztán.
Kővári János (ÖPE) ezt megerősítve hozzá tette, ha a tavalyi struktúrához képest nem lesz változás a 2018-asban, akkor a hiány jó eséllyel újra fog termelődni.
Kővári János azt javasolta, a Modern Városok Programra adott támogatás szerkezetét gondolja újra a város, pl. a látványfürdő, jóléti kiadások helyett hasznosabb, fenntarthatóbb fejlesztésekre kell költeni! Inkább városüzemeltetési korszerűsítési fejlesztésekre kell költeni, amelyekre korábban nem volt pénz. Példának hozta fel, ha elektromos buszok lesznek, akkor 2 milliárdos megtakarítás lesz, ha élményfürdő, akkor egymilliárdos kiadás. Az elektromos buszbeszerzést ebben az évben le lehetne bonyolítani.
Az ingatlanhasznosítás még nem látható tisztán. Újra felvetette a vásártér EXPO-centerbe való költöztetését, valamint a Nick-tömb hasznosítását. Kővári ismét megemlítette a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését. Kővári hozzá tette, erre a célra még pályázati forrást is lehet találni.
Megerősítette újra, hogy a tömegközlekedés, a sport és a kommunikáció területén további megtakarításokat lehet elérni, bár mint írtuk, a közgyűlés elutasította Kővári ezirányú előterjesztését.
Őri László alpolgármester költségvetési szemléletváltást szeretne, szigorú, takarékos, de mértéktartó, kiszámítható költségvetést szeretne elfogadni a következő, márciusi közgyűlésen. Őri László ígéretet tett, a Kővári János által felvetett három terület esetében is figyelemmel lesznek ezekre a takarékossági szempontokra. A Modern Városok Program kapcsán – szintén Kővárinak címezve – az alpolgármester elmondta, ha lehetőség adódik arra, hogy a város újabb igényeket fogalmazzon meg a kormány felé, akkor ezt a városvezetés meg fogja tenni.

Költségvetés 2017

Kővári János (ÖPE) felszólalásában felvetette, a tényszámok ismeretében megjegyezte, hogyha nem lép a város, hosszabb távon is el fog adósodni a város.
Elmondta, 2015-ös képest 3 milliárd forinttal nőtt a cégek támogatási szükséglete, hivatalos nevén: speciális célú pénzeszköz átadás. Megemlítette, a jelentős többletkiadások tekintetében a Tüke Busz vitte a prímet. A másik nagyobb költségvetési támogatás igénylő a Pécs Sport Nonprofit Zrt., amely nagyjából egymilliárd forintos többletet kér. A Pécsi Kommunikációs Kft. is többet kér, 2015-ben 125 millió forintot kért, tavaly már dupláját költötte el. Kővári felvetette, nem biztos, hogy indokolt saját médiumot üzemeltetnie az önkormányzatnak.
Kővári szeretne választ kapni, mi okozta ezt.

Keresztes László Lóránt (LMP) mint mondta, alapvetően egyetértett Kővári Jánossal, és jó példának említette a közösségi közlekedést, amely a változások után sem tudott költséghatékonyan működni. Keresztes jelezte, a kormány második ciklusa vége felé sem tudta megoldani országosan sem a közösségi közlekedés finanszírozását.
Keresztes László Lóránt is csatlakozott Kővári kérdéséhez, mely szerint hogyan lehet ezeket a hiteleket visszafizetni majd?

Decsi István alpolgármester válaszában felhívta a figyelmet a közlekedés korábbi alacsony színvonalára, amelyet szerinte az új buszok megvásárlása oldott meg. Szerinte a buszvásárlás költsége adja a különbséget. Szerinte a működtetés hasonló nagyvárosok sorában az alsó harmadban van.
Kővári szerint az a baj, hogy az iparűzési adónk is az alsó harmadban van. Nem csak az a baj, hogy hitelből tette a buszvásárlást, hanem mint mondta, évek óta hangoztatta, hogy ez nem jó, ráadásul a fonódó járatok bevezetése teljes mértékben túlvállalás. Úgy vélte, ezen a területen haladéktalanul változtatni kell. Idén 5 milliárdot kell visszafizetni év végéig. A jelenlegi költségvetési helyzetben erre nem lesz esély, ha nem lépi meg a szükséges intézkedéseket a város. Teljes buszállomány elektromos buszokra kell lecserélni, valamint újra kell gondolni a fonódó járatokat a meglévő költségvetés mellett.
Decsi István szerint a béremelkedés is nagyban hozzájárul a költségek növekedéséhez, mint mondta 12 százalékos béremelés volt ebben a szektorban.

Páva Zsolt válaszában azt mondta, a hiány mértéke a szocialista kormányzás alatt megfeleződött, és hozz tette, ez persze szerinte nem jó, nincs ezzel megelégedve.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az állami támogatás kamatmentes, és nem kell bakoktól felvenni hitelt. A hitelek visszafizetésével kapcsolatban azt mondta, az ingatlanértékesítéssel megoldható.
Páva szerint háromszor annyi gyerek jár a PSN Zrt.-hez, szerint ez okozza a többlettámogatás igényét, szerinte ez jó.
Páva Zsolt Kővári Jánosnak válaszolva emlékeztetett, hogy az Európai Kulturális Fővárosa-pályázat elnyerésével megvalósult támogatás mellett a többi város ugyanazt a mértékű kormányzati támogatást inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére vették igénybe.
Kővári János azt válaszolta, ő csupán javaslatokat ad. Szerinte tény, hogy annak idején a hitelből vásárlás rossz döntés volt, de most már más megoldás kellene.
Ha több gyerek jár sportra, attól nem kellene több költségre, ezért kér egy konkrét pénzügyi beszámolót kér a következő közgyűlésre a PSN Zrt. és a Pécsi Kommunikációs Kft. kiadásairól, azt egyébként a JOBBIK is támogatja.

Keresztes László Lóránt helyesbítette a polgármestert, az LMP-s képviselő szerint a 45 milliárdos adósságkonszolidáció nem kormányzati, hanem állami, azaz az adófizetők pénzéből valósult meg. Keresztes újra feltette a kérdést, hogyan fogja visszafizetni ezeket az adósságokat a város, van-e egyáltalán erre bármilyen koncepciója a városvezetésnek?

Páva Zsolt azt válaszolta, az 5 milliárdos likvidhitel minden évben szerepel a költségvetésben, ezért ez betervezett, a visszafizetése megoldott, a 2 milliárdos visszatérítendő hitelt pedig ingatlanértékesítésből fogják teljesíteni.
Kővári Jánosnak azt válaszolta, a sportiskolára nincsen állami normatíva, azt saját költségvetésből kell rendezni.

Kővári János azt kérte, a közösségi közlekedés elmúlt 10 évének részletes áttekintéséről, megoldási javaslatokról, a PSN Zrt. részletes üzleti tervéről és pénzügyi beszámolójáról, valamint a JOBBIK javaslatára a TAO-beszámolókról, továbbá a Pécsi Kommunikációs Kft. elmúlt három évi költségvetéséről tárgyaljanak a következő közgyűlésen.
A közgyűlés fideszes többsége az előterjesztést elutasította, így nem tudhatják meg a pécsiek, mi az oka a jelentős többlettámogatásoknak.

Fodor Ibolya jelen volt és felszólalt!
Civil szervezetek támogatásával kapcsolatban kérdezte, hogy néhány civil szervezet miért kap több támogatást. Őri László alpolgármester erre azt mondta, a nagyobb összeg oka, hogy beleszámolták azokat a tételeket is, amelyeket polgármesteri vagy képviselői keretből kaptak ezek a szervezetek.

Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtti felszólalásában a többi között arról beszélt, hogy a város adósságállományának kezelése milyen veszteségeket okozhat a városnak, melyek közül megemlítette a városi közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás esetleges állami átadását is.

Gyimesi Gábor (JOBBIK) felvetette, hogy az építményadó kapcsán bekerült egy új pont a szabályozásba, amely egy magánszemély tulajdonában álló üzleti célú ingatlanról szól, amelyben a tulajdonos életvitelszerűen lakik. A szabályozás szerint a lakás után a magánszemélyt terheli az adó, amely városi területen 91300 négyzetméter érint.
Páva Zsolt úgy reagált, írásban fog válaszolni.

A délelőtti közvetítést alább követhetik!0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Dobj sajtot a kutyádnak - itt az új netes hülyeség.

Mint a legtöbb netes kihívásnak, ennek sincs túl sok értelme, de tök cuki videók születnek belőle. Sokat nem is lehet mondani erről a...

Elhagyja a tanári pályát az élő kiscsirkét boncoló tanár

Elkötelezett tanárnak tartja magát, az öncélú állatkínzást viszont nem támogatja.

Szerda éjjel munkahelyi balesetben meghalt egy ember a Hydro fehérvári üzemében

Munkahelyi balesetben elhunyt a Hydro székesfehérvári üzemének egyik dolgozója tájékoztatta a Hydro Extrusion Hungary Kft. csütörtökön...

Madáretetés télen: ezekre feltétlenül figyelj!

Nem mindegy, hogy milyen az etetőd és mit raksz bele. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Elhagyja a tanári pályát a pedagógus, aki élő állatokat boncoltatott a diákjaival

Azt is elismerte, hogy nem a megfelelő módszerrel dolgozott akkor.

A kijózanodás gyakorlatilag teljes lemeztelenedés

Józanul ugyanis már nincs hova bújni az érzések elől. Bajzáth Sándor szenvedélybeteg segítő, felépülő függő írása.

Sosem találod ki, miből készít termékeket az IKEA

A svéd bútoráruházlánc a JOBB Levegőt elnevezésű kezdeményezésének keretében a mindenkit érintő környezeti probléma, a...

Nagy bajban vannak az Apple beszállítói

Az Apple csökkentette az iPhone-megrendeléseit, a beszállítók emiatt pedig nagy bajba kerültek.

Megvannak a világ veszélyesebb útjai - te melyiken mennél végig?

Egészen különleges utak léteznek a világban, viszont ezeken a lenyűgöző kilátásért és utánozhatatlan élményért komoly árat kell...

Teljesen megújul a kiskunhalasi fürdő

Új fürdőépületet, medencéket, óriáscsúszdát, csónakázótavat és parkolókat is építenek a Halastermál felújítása során, amely...

Theresa May: én viszem végig a brexitet

Nem szándékozik lemondani a brit kormányfő, aki ellen bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a kormányzó brit Konzervatív Párt...

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

0

Bulvár

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

Így él az angol királyi udvar egyetlen magyar hercegnéje

Van az angol királyi udvarnak egy magyar származású tagja, aki negyven éve Kent hercegnéjeként él a királynő rokonainak fenntartott Kensington-palotában, és rajong Magyarországért. Exkluzív interjút adott a Forbesnak.

Ő volt Freddie Mercury élete párja - Halálig szerette az énekeslegendát

Jim Hutton a betegsége ellenére is kitartott mellette.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Meggyilkolták az X-Faktor versenyzőjének édesanyját

Szekér Gergő a mai napig nem tudta feldolgozni a tragédiát, de már szembe nézett anyja gyilkosával.

blogmorzsák

Újabb villalány villantott

Ezútta Zsu dobta le a melltartóját a táncversenyen, de ez az idei évadot elnézve inkább a norma, semmint üdítő/elborzasztó kivétel.

Puzsér megosztó, de a szocialisták még jobban

Még a "balos Budapesten" is jobb esélyei vannak Tarlós Istvánnak, mint valakinek, akinek köze volt az előző városvezetéshez.

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

„Mit tehetnék, hogy ne legyen veszekedés?“

„November közepe van, de már most félek a karácsonytól…“

Orbán kutyaszorítóba került Gruevszki miatt

A magyar kormányfőnek választania kell a jog és a bűnrészesség között, mert ha menedéket ad macedón politikai cimborájának.

Ezeket vásároltuk – a kínai Fekete Péntek legkedveltebb Xiaomi telefonjai

Íme az idei év végének Xiaomi telefon toplistája az egyik legnagyobb kínai áruház statisztikái alapján.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

11 karriergyilkos mondat, amit azonnal felejts el!

Te hányat hallottál ma ezek közül a munkahelyeden?

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

Meglepő dolgot tervezett az Apple dizájnere

John Ive egy egészen különleges ékszert alkotott, aminek ára jótékony célra megy.

0


0