Ezt olvasta már?

Elhunyt Sárkány József

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész, a Janus Pannonius Múzeum osztályvezető főmuzeológusa január 17-én.

0

Pécsi költségvetés: nagyon sok a bizonytalanság

A közgyűlés elfogadta a 2017-es költségvetés módosításai, de az ideire még visszatérnek márciusban. A kiadási oldal mellett a bevételek még bizonytalanok, az ellenzék részletesebb számokat szeretne.


hirdetés

Önkormányzati média: az ellenzék szerint félretájékoztatnak
Kővári János (ÖPE) a közgyűlés végén azt közölte, hogy a városi médiumok (pécsma.hu, Pécsi hírek) véleménye szerint teljes mértékben hamis és elfogult tájékoztatást végeznek. Az ÖPE képviselője ennek kapcsán, példaként felolvasta a hírportál friss tudósításának címét, amely szerinte nem hiteles és nem korrekt.
Kővári felhívta a figyelmet, hogy ezek az önkormányzati médium nem egy párté, hanem a pécsieké.
Mint mondta, már számtalanszor előfordult, hogy a közpénzen fenntartott szerkesztőség rendszeresen nem megy el az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóira, az ott elhangzottakat pedig nem közlik a lapokban.
Kővári szavait megerősítette Fogarasi Gábor (JOBBIK) és Gulyás Emil (MSZP) is.
Páva Zsolt polgármester jelezte, intézkedni fog a felvetésre.

Keresztes László Lóránt (LMP) újra felvetette, hogyan áll az uránbánya és a nagy radiokativitású atomtároló ügye? Külföldi példákat is elmondott, amelyek azt támasztják alá,hogy a városvezetésnek lépnie kellene az ügyekben. Páva Zsolt polgármester úgy válaszolt, „kampány van”, de egyoldalúnak minősített az LMP-s képviselő véleményét. Páva elmondta, szerinte a pécsiek több mint 50 százaléka nem ítéli el az uránbánya újranyitásának lehetőségét, de ennél bonyolultabb ez a kérdés. A polgármester megerősítette korábbi véleményét, hogy szerinte az ügy még nem aktuális, és még sok évtized, mire ebből lehet valami.
Kővári János (ÖPE) ezt mondta, folyamatban van a bányanyitás engedélye és környezetvédelmi eljárás i folyik most. Szerinte az ügy aktuális, mert ezt nem elsősorban népszavazás fog dönteni, hanem a jogi eljárás, amelybe az ÖPE be is jelentkezett. Kővári egy példát hozott fel a kockázatok tekintetében, mégpedig a vízbázisvédelem szempontjából, hozzá tette, február végéig lehet bekapcsolódni. Az ÖPE-s képviselő hangsúlyozta, egy népszavazás már nem dönthet sokmindenről, ha már jogi engedélye is van a bányanyitásnak.

Keresztes László Lóránt felvette a Dóri-ház ügyét, amelyről lapunk is írt korábban, azt kérdezte, a város tud-e, és ha igen, milyen mértékben az alapítványnak.
Páva Zsolt válaszában kifejtette, az nem jó, hogy nincsen rendszeres támogatás, hiszen az alapítvány nem önkormányzati feladatokat vállal át, így csak ad-hoc jelleggel tudják támogatni.

A délután ülés:

Három határozatból egy
Kővári János konkrét, határozati javaslatokat fogalmazott meg: kérte a Modern Városok Program során beadott dokumentum módosítását, hogy a közvilágítás, a mérőórák használata a szociális bérlakásokban és az elektromos buszok beszerzésére ezeket a forrásokat vegye igénybe a város.
Másik javaslata Kővérinak egy ingatlanhasznosítási csomag volt. Az ÖPE képviselője azt javasolta, a város vizsgálja meg a lehetőségét a vásártér EXPO-center területén lévő elhelyezését, és a megmaradt vásártér hasznosítását, valamint a Nick-tömb piaci célú hasznosítását, tovább a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését.
Kővári harmadik határozati javaslata szerint a város vizsgálja meg a három legtöbb támogatást igénylő városi cég (Tüke Busz, PSN Zrt., Pécsi Kommunikációs Kft.) jelentős mértékű megtakarítását.

Páva Zsolt előerjesztésére a közgyűlés az okosváros csomag Modern Városok Programba való illesztését nem támogatta, bár a polgármester elismerte, a kezdeményezés jó, de nem szeretné „megkötni a saját kezét” a tárgyalások során.
Az ingatlanhasznosítási csomagot a közgyűlés támogatta, míg a három nagy céggel kapcsolatos javaslatot szintén nem támogatták.
Ezt követően a 2018-as költségvetéssel kapcsolatos előterjesztést a közgyűlés elfogadta, amely egyébként folytatódni fog márciusban.

Költségvetés 2018

Varga Péter (ÖPE) a költségvetési vita kapcsán megjegyezte, rendre visszatérnek azok a parttalan viták, amely szerint nincs elegendő információ. Olyan anyagra van szükség, amely tartalmazza a városi cégek adósságait, a folyamatos kinnlevőségeket stb. A képviselő szerint hatékonyabb lenne, ha ezt a „kutató” munkát az önkormányzat tenné meg.
Megkérdezte, a jelenleg 14 olyan civil szervezet van, amelyek önkormányzati feladatokat vállaltak át, de közülük többnek a tavalyi támogatási összeget még nem kapták meg teljesen. Mikor kaphatják meg? – kérdezte Varga Péter.
Őri László erre azt válaszolta, a napirenden lévő egyik támogatási szerződés jóváhagyása után rendezni fogja a város a civil szervezetek felé.

Haász János (Fidesz) úgy látja, a jelenlegi helyzethez nagyban hozzájárulnak a városi tulajdonú cégek az elmúlt több évtizedekben felhalmozott adósságai is.
Kunszt Márta (DK) felszólalásában azt mondta, a költségvetésben a bevételi oldal még nem látható tisztán.
Kővári János (ÖPE) ezt megerősítve hozzá tette, ha a tavalyi struktúrához képest nem lesz változás a 2018-asban, akkor a hiány jó eséllyel újra fog termelődni.
Kővári János azt javasolta, a Modern Városok Programra adott támogatás szerkezetét gondolja újra a város, pl. a látványfürdő, jóléti kiadások helyett hasznosabb, fenntarthatóbb fejlesztésekre kell költeni! Inkább városüzemeltetési korszerűsítési fejlesztésekre kell költeni, amelyekre korábban nem volt pénz. Példának hozta fel, ha elektromos buszok lesznek, akkor 2 milliárdos megtakarítás lesz, ha élményfürdő, akkor egymilliárdos kiadás. Az elektromos buszbeszerzést ebben az évben le lehetne bonyolítani.
Az ingatlanhasznosítás még nem látható tisztán. Újra felvetette a vásártér EXPO-centerbe való költöztetését, valamint a Nick-tömb hasznosítását. Kővári ismét megemlítette a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését. Kővári hozzá tette, erre a célra még pályázati forrást is lehet találni.
Megerősítette újra, hogy a tömegközlekedés, a sport és a kommunikáció területén további megtakarításokat lehet elérni, bár mint írtuk, a közgyűlés elutasította Kővári ezirányú előterjesztését.
Őri László alpolgármester költségvetési szemléletváltást szeretne, szigorú, takarékos, de mértéktartó, kiszámítható költségvetést szeretne elfogadni a következő, márciusi közgyűlésen. Őri László ígéretet tett, a Kővári János által felvetett három terület esetében is figyelemmel lesznek ezekre a takarékossági szempontokra. A Modern Városok Program kapcsán – szintén Kővárinak címezve – az alpolgármester elmondta, ha lehetőség adódik arra, hogy a város újabb igényeket fogalmazzon meg a kormány felé, akkor ezt a városvezetés meg fogja tenni.

Költségvetés 2017

Kővári János (ÖPE) felszólalásában felvetette, a tényszámok ismeretében megjegyezte, hogyha nem lép a város, hosszabb távon is el fog adósodni a város.
Elmondta, 2015-ös képest 3 milliárd forinttal nőtt a cégek támogatási szükséglete, hivatalos nevén: speciális célú pénzeszköz átadás. Megemlítette, a jelentős többletkiadások tekintetében a Tüke Busz vitte a prímet. A másik nagyobb költségvetési támogatás igénylő a Pécs Sport Nonprofit Zrt., amely nagyjából egymilliárd forintos többletet kér. A Pécsi Kommunikációs Kft. is többet kér, 2015-ben 125 millió forintot kért, tavaly már dupláját költötte el. Kővári felvetette, nem biztos, hogy indokolt saját médiumot üzemeltetnie az önkormányzatnak.
Kővári szeretne választ kapni, mi okozta ezt.

Keresztes László Lóránt (LMP) mint mondta, alapvetően egyetértett Kővári Jánossal, és jó példának említette a közösségi közlekedést, amely a változások után sem tudott költséghatékonyan működni. Keresztes jelezte, a kormány második ciklusa vége felé sem tudta megoldani országosan sem a közösségi közlekedés finanszírozását.
Keresztes László Lóránt is csatlakozott Kővári kérdéséhez, mely szerint hogyan lehet ezeket a hiteleket visszafizetni majd?

Decsi István alpolgármester válaszában felhívta a figyelmet a közlekedés korábbi alacsony színvonalára, amelyet szerinte az új buszok megvásárlása oldott meg. Szerinte a buszvásárlás költsége adja a különbséget. Szerinte a működtetés hasonló nagyvárosok sorában az alsó harmadban van.
Kővári szerint az a baj, hogy az iparűzési adónk is az alsó harmadban van. Nem csak az a baj, hogy hitelből tette a buszvásárlást, hanem mint mondta, évek óta hangoztatta, hogy ez nem jó, ráadásul a fonódó járatok bevezetése teljes mértékben túlvállalás. Úgy vélte, ezen a területen haladéktalanul változtatni kell. Idén 5 milliárdot kell visszafizetni év végéig. A jelenlegi költségvetési helyzetben erre nem lesz esély, ha nem lépi meg a szükséges intézkedéseket a város. Teljes buszállomány elektromos buszokra kell lecserélni, valamint újra kell gondolni a fonódó járatokat a meglévő költségvetés mellett.
Decsi István szerint a béremelkedés is nagyban hozzájárul a költségek növekedéséhez, mint mondta 12 százalékos béremelés volt ebben a szektorban.

Páva Zsolt válaszában azt mondta, a hiány mértéke a szocialista kormányzás alatt megfeleződött, és hozz tette, ez persze szerinte nem jó, nincs ezzel megelégedve.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az állami támogatás kamatmentes, és nem kell bakoktól felvenni hitelt. A hitelek visszafizetésével kapcsolatban azt mondta, az ingatlanértékesítéssel megoldható.
Páva szerint háromszor annyi gyerek jár a PSN Zrt.-hez, szerint ez okozza a többlettámogatás igényét, szerinte ez jó.
Páva Zsolt Kővári Jánosnak válaszolva emlékeztetett, hogy az Európai Kulturális Fővárosa-pályázat elnyerésével megvalósult támogatás mellett a többi város ugyanazt a mértékű kormányzati támogatást inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére vették igénybe.
Kővári János azt válaszolta, ő csupán javaslatokat ad. Szerinte tény, hogy annak idején a hitelből vásárlás rossz döntés volt, de most már más megoldás kellene.
Ha több gyerek jár sportra, attól nem kellene több költségre, ezért kér egy konkrét pénzügyi beszámolót kér a következő közgyűlésre a PSN Zrt. és a Pécsi Kommunikációs Kft. kiadásairól, azt egyébként a JOBBIK is támogatja.

Keresztes László Lóránt helyesbítette a polgármestert, az LMP-s képviselő szerint a 45 milliárdos adósságkonszolidáció nem kormányzati, hanem állami, azaz az adófizetők pénzéből valósult meg. Keresztes újra feltette a kérdést, hogyan fogja visszafizetni ezeket az adósságokat a város, van-e egyáltalán erre bármilyen koncepciója a városvezetésnek?

Páva Zsolt azt válaszolta, az 5 milliárdos likvidhitel minden évben szerepel a költségvetésben, ezért ez betervezett, a visszafizetése megoldott, a 2 milliárdos visszatérítendő hitelt pedig ingatlanértékesítésből fogják teljesíteni.
Kővári Jánosnak azt válaszolta, a sportiskolára nincsen állami normatíva, azt saját költségvetésből kell rendezni.

Kővári János azt kérte, a közösségi közlekedés elmúlt 10 évének részletes áttekintéséről, megoldási javaslatokról, a PSN Zrt. részletes üzleti tervéről és pénzügyi beszámolójáról, valamint a JOBBIK javaslatára a TAO-beszámolókról, továbbá a Pécsi Kommunikációs Kft. elmúlt három évi költségvetéséről tárgyaljanak a következő közgyűlésen.
A közgyűlés fideszes többsége az előterjesztést elutasította, így nem tudhatják meg a pécsiek, mi az oka a jelentős többlettámogatásoknak.

Fodor Ibolya jelen volt és felszólalt!
Civil szervezetek támogatásával kapcsolatban kérdezte, hogy néhány civil szervezet miért kap több támogatást. Őri László alpolgármester erre azt mondta, a nagyobb összeg oka, hogy beleszámolták azokat a tételeket is, amelyeket polgármesteri vagy képviselői keretből kaptak ezek a szervezetek.

Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtti felszólalásában a többi között arról beszélt, hogy a város adósságállományának kezelése milyen veszteségeket okozhat a városnak, melyek közül megemlítette a városi közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás esetleges állami átadását is.

Gyimesi Gábor (JOBBIK) felvetette, hogy az építményadó kapcsán bekerült egy új pont a szabályozásba, amely egy magánszemély tulajdonában álló üzleti célú ingatlanról szól, amelyben a tulajdonos életvitelszerűen lakik. A szabályozás szerint a lakás után a magánszemélyt terheli az adó, amely városi területen 91300 négyzetméter érint.
Páva Zsolt úgy reagált, írásban fog válaszolni.

A délelőtti közvetítést alább követhetik!
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Justin Bieber David Beckham kárára élcelődik az Instán

Az még hagyján, hogy önmagát írja elsőnek a régi fotó képfeliratában. Brooklyn Beckhamnek tetszik a poén, önnek?

Több mint százezer fontot kapott a dél-walesi acélmunkás, akinek a garázsára festett Banksy

A vevő közölte, hogy egyelőre nem szállítja el Port Talbotból a Karácsonyi üdvözlet című képet, sőt inkább a saját...

Két kisgéppel bővült a Győr-Szol gépparkja - videó

A két, jelenleg hóekeként és sószóróként működő kisgép 16 millió forintba került.

Dolgozó közmunkások ezreire bukkant a kormány - megváltozott a módszertan

A közfoglalkoztatási programok eredményességére világít rá az, hogy hányan tudtak végül elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon....

Még a csapból folyó víz is ráz - életveszélyessé nyilvánítottak egy budapesti lakóházat

Budapest - Életveszélyessé minősített az Elmű egy házat a Dob utcában a villanyvezetékek miatt, miután az egyik lakó azzal szembesült,...

Milyen dolog érzékenynek lenni egy érzéketlen társadalomban?

Nincs könnyű dolga annak, aki a fogyasztói társadalom bűvkörében - amiben szinte minden a felszínességről szól -, túl magas érzelmi...

Simán talpra szökik a felrúgott robotkutya

Szimulációkkal tanították meg, hogy miként kell hasra fordulva feltápászkodni.

Pofátlanul fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

A bolygó 4,5 milliárd éves, de a gyűrűk legfeljebb 100 millió éve keletkeztek.

Gyilkosságért is elítélték a nőket erőszakoló indiai gurut

Egy újságírót öltek meg, aki feltárta a nemi erőszakokat.

0

Sport

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Levante elleni mérkőzésen pályára lépett egy olyan játékos, aki eltiltott volt.

Vereség Svédországtól, egy pontot viszünk a középdöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott a svéd csapattól.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott a kézi-vb-n

Az afrikai csapat a harmadik helyen végzett a magyarok csoportjában.

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Real Madrid sorsára juthat a címvédő katalán csapat.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Kézi-vb: változás a magyarok programjában

Ezen a világbajnokságon ez jutott nekünk: három sérülés és a középdöntőben újabb afrikai és skandináv csapatok.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

0

Bulvár

Nézd, kivel futott össze Palik László Dominikán

Az Exatlon Hungary forgatásai festői helyszínen, Las Terrenas-ban zajlanak. Palik László nemcsak a fantasztikus kilátást élvezi, hanem új cimborára is lelt ott! ˝Ő a legújabb barátom itt Dominikán˝ - írta a közös fotójukhoz.

Zacher: Sem dolgozni, sem életet menteni nem engednek vissza

Az országos hírű toxikológus azt mondja, dolgozna, de már nem kellek. Mióta otthagyta a Honvédkórházat, mentőzik, és fiataloknak tart előadást a drogfogyasztás veszélyeiről.

Nagy riadalmat okozott Ambrus Attila gyereke

A Viszkis rabló kisbabája még meg sem született, de eléggé feladta a leckét az orvosoknak és szüleinek egyaránt.

Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász - megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

Tudod mit jelent, ha álmodban szeretkezel? Eláruljuk

Erotikus álmaink nagyon gyakran szexuális vágyaink álombéli manifesztációi. Azonban a legtöbb szexuális tartalmú álomnak semmi köze nincs a szexhez, míg léteznek olyan álmok is, amik csak látszólag ártatlanok közben mégis a szexualitás áll a középpontjukban. De akkor mégis miről árulkodhat az, ha álmodban szexelsz? Erre keressük most a választ!

Tényleg fertőtleníti a szervezetedet a pálinka?

Mindenre gyógyír. Vagy mégsem?

Miért tabusítjuk túl sokáig a világ legtermészetesebb dolgát? - A szüzesség elvesztése

Ennek így kell lennie? Vagy beszélhetünk erről máshogy is?

Lecsaptak a rendőrök a reptéren: saját testükre erősítették a légiutas-kísérők a tiltott szert

Kábítószert csempésztek egy malajziai légitársaság alkalmazottai.

Ma 60 éves a 80-as évek egyik leghíresebb énekesnője

A The Bangles gitáros-énekesnője 1959. január 17-én született. Kiegyensúlyozott zenei karrier, kiegyensúlyozott magánélet.

blogmorzsák

A magyar kürtőskalács sikere Malajziában

Még hogy mi eszünk majd bogara­kat! Ők szeretik meg a kürtőskalá­csot, ami igazából azért fagylalt és még Nutellát is rakhatunk rá.

Január 18.: Pest felsza­ba­dítása és nők tömeges megerőszakolása

A szovjet csapatok 74 éve e napon verték ki a németeket és magyar szövetségeseiket Pestről.

Enervált arabok az Alpokban

„Megnéztem Zell am Seet, mivel úgy hallottam, hogy mostanság ez az arab világ nagy kedvence, sikk ide jönni.“

Jeff Goldblum bebizonyítja, hogy a stílus nem kor kérdése

Megnyerő, elegáns és merész - hogy csinálja?

Rutinos vagy peches?

Az ember, akinek már a második aldis kapszulás kávégépe purcant ki, de nem ezért írt!

Az AdServer mágusok titkos élete

Ők azok, akik lekövetik, mit csinálsz a neten.

Lejtmenetben a használtimport

Egyre kevesebben vásárolnak külföldről hasz­nált autót. Mutatjuk az okokat.

Bemutathatunk a téli szürkeségnek

Zakatoló dobmunkák, inszomniás lányok és független filmes fesztiválaz eheti programajánlóban.

Nehéz ez a macskaélet

Egy cica sose pihenhet eleget, nem csoda, hogy sokszor úgy alszanak el, ahogy éppen a fáradtság éri őket.

John harmadjára is visszatért és dolgozik

John Wick egyetlen menekvése, hogy a 3. felvonásban még több rosszfiút tesz hidegre.

Nagy bajban lehet a NER, ha elkezdett félni egy vidéki gimnazista lánytól

Nagy Blanka "bűne" nem csupán az, hogy fiatal, hogy nő, és nem kedveli Orbán Viktor országlását, hanem az is, hogy vidéki.

0


0