Ezt olvasta már?

0

Pécsi költségvetés: nagyon sok a bizonytalanság

A közgyűlés elfogadta a 2017-es költségvetés módosításai, de az ideire még visszatérnek márciusban. A kiadási oldal mellett a bevételek még bizonytalanok, az ellenzék részletesebb számokat szeretne.


hirdetés

Önkormányzati média: az ellenzék szerint félretájékoztatnak
Kővári János (ÖPE) a közgyűlés végén azt közölte, hogy a városi médiumok (pécsma.hu, Pécsi hírek) véleménye szerint teljes mértékben hamis és elfogult tájékoztatást végeznek. Az ÖPE képviselője ennek kapcsán, példaként felolvasta a hírportál friss tudósításának címét, amely szerinte nem hiteles és nem korrekt.
Kővári felhívta a figyelmet, hogy ezek az önkormányzati médium nem egy párté, hanem a pécsieké.
Mint mondta, már számtalanszor előfordult, hogy a közpénzen fenntartott szerkesztőség rendszeresen nem megy el az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóira, az ott elhangzottakat pedig nem közlik a lapokban.
Kővári szavait megerősítette Fogarasi Gábor (JOBBIK) és Gulyás Emil (MSZP) is.
Páva Zsolt polgármester jelezte, intézkedni fog a felvetésre.

Keresztes László Lóránt (LMP) újra felvetette, hogyan áll az uránbánya és a nagy radiokativitású atomtároló ügye? Külföldi példákat is elmondott, amelyek azt támasztják alá,hogy a városvezetésnek lépnie kellene az ügyekben. Páva Zsolt polgármester úgy válaszolt, „kampány van”, de egyoldalúnak minősített az LMP-s képviselő véleményét. Páva elmondta, szerinte a pécsiek több mint 50 százaléka nem ítéli el az uránbánya újranyitásának lehetőségét, de ennél bonyolultabb ez a kérdés. A polgármester megerősítette korábbi véleményét, hogy szerinte az ügy még nem aktuális, és még sok évtized, mire ebből lehet valami.
Kővári János (ÖPE) ezt mondta, folyamatban van a bányanyitás engedélye és környezetvédelmi eljárás i folyik most. Szerinte az ügy aktuális, mert ezt nem elsősorban népszavazás fog dönteni, hanem a jogi eljárás, amelybe az ÖPE be is jelentkezett. Kővári egy példát hozott fel a kockázatok tekintetében, mégpedig a vízbázisvédelem szempontjából, hozzá tette, február végéig lehet bekapcsolódni. Az ÖPE-s képviselő hangsúlyozta, egy népszavazás már nem dönthet sokmindenről, ha már jogi engedélye is van a bányanyitásnak.

Keresztes László Lóránt felvette a Dóri-ház ügyét, amelyről lapunk is írt korábban, azt kérdezte, a város tud-e, és ha igen, milyen mértékben az alapítványnak.
Páva Zsolt válaszában kifejtette, az nem jó, hogy nincsen rendszeres támogatás, hiszen az alapítvány nem önkormányzati feladatokat vállal át, így csak ad-hoc jelleggel tudják támogatni.

A délután ülés:

Három határozatból egy
Kővári János konkrét, határozati javaslatokat fogalmazott meg: kérte a Modern Városok Program során beadott dokumentum módosítását, hogy a közvilágítás, a mérőórák használata a szociális bérlakásokban és az elektromos buszok beszerzésére ezeket a forrásokat vegye igénybe a város.
Másik javaslata Kővérinak egy ingatlanhasznosítási csomag volt. Az ÖPE képviselője azt javasolta, a város vizsgálja meg a lehetőségét a vásártér EXPO-center területén lévő elhelyezését, és a megmaradt vásártér hasznosítását, valamint a Nick-tömb piaci célú hasznosítását, tovább a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését.
Kővári harmadik határozati javaslata szerint a város vizsgálja meg a három legtöbb támogatást igénylő városi cég (Tüke Busz, PSN Zrt., Pécsi Kommunikációs Kft.) jelentős mértékű megtakarítását.

Páva Zsolt előerjesztésére a közgyűlés az okosváros csomag Modern Városok Programba való illesztését nem támogatta, bár a polgármester elismerte, a kezdeményezés jó, de nem szeretné „megkötni a saját kezét” a tárgyalások során.
Az ingatlanhasznosítási csomagot a közgyűlés támogatta, míg a három nagy céggel kapcsolatos javaslatot szintén nem támogatták.
Ezt követően a 2018-as költségvetéssel kapcsolatos előterjesztést a közgyűlés elfogadta, amely egyébként folytatódni fog márciusban.

Költségvetés 2018

Varga Péter (ÖPE) a költségvetési vita kapcsán megjegyezte, rendre visszatérnek azok a parttalan viták, amely szerint nincs elegendő információ. Olyan anyagra van szükség, amely tartalmazza a városi cégek adósságait, a folyamatos kinnlevőségeket stb. A képviselő szerint hatékonyabb lenne, ha ezt a „kutató” munkát az önkormányzat tenné meg.
Megkérdezte, a jelenleg 14 olyan civil szervezet van, amelyek önkormányzati feladatokat vállaltak át, de közülük többnek a tavalyi támogatási összeget még nem kapták meg teljesen. Mikor kaphatják meg? – kérdezte Varga Péter.
Őri László erre azt válaszolta, a napirenden lévő egyik támogatási szerződés jóváhagyása után rendezni fogja a város a civil szervezetek felé.

Haász János (Fidesz) úgy látja, a jelenlegi helyzethez nagyban hozzájárulnak a városi tulajdonú cégek az elmúlt több évtizedekben felhalmozott adósságai is.
Kunszt Márta (DK) felszólalásában azt mondta, a költségvetésben a bevételi oldal még nem látható tisztán.
Kővári János (ÖPE) ezt megerősítve hozzá tette, ha a tavalyi struktúrához képest nem lesz változás a 2018-asban, akkor a hiány jó eséllyel újra fog termelődni.
Kővári János azt javasolta, a Modern Városok Programra adott támogatás szerkezetét gondolja újra a város, pl. a látványfürdő, jóléti kiadások helyett hasznosabb, fenntarthatóbb fejlesztésekre kell költeni! Inkább városüzemeltetési korszerűsítési fejlesztésekre kell költeni, amelyekre korábban nem volt pénz. Példának hozta fel, ha elektromos buszok lesznek, akkor 2 milliárdos megtakarítás lesz, ha élményfürdő, akkor egymilliárdos kiadás. Az elektromos buszbeszerzést ebben az évben le lehetne bonyolítani.
Az ingatlanhasznosítás még nem látható tisztán. Újra felvetette a vásártér EXPO-centerbe való költöztetését, valamint a Nick-tömb hasznosítását. Kővári ismét megemlítette a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését. Kővári hozzá tette, erre a célra még pályázati forrást is lehet találni.
Megerősítette újra, hogy a tömegközlekedés, a sport és a kommunikáció területén további megtakarításokat lehet elérni, bár mint írtuk, a közgyűlés elutasította Kővári ezirányú előterjesztését.
Őri László alpolgármester költségvetési szemléletváltást szeretne, szigorú, takarékos, de mértéktartó, kiszámítható költségvetést szeretne elfogadni a következő, márciusi közgyűlésen. Őri László ígéretet tett, a Kővári János által felvetett három terület esetében is figyelemmel lesznek ezekre a takarékossági szempontokra. A Modern Városok Program kapcsán – szintén Kővárinak címezve – az alpolgármester elmondta, ha lehetőség adódik arra, hogy a város újabb igényeket fogalmazzon meg a kormány felé, akkor ezt a városvezetés meg fogja tenni.

Költségvetés 2017

Kővári János (ÖPE) felszólalásában felvetette, a tényszámok ismeretében megjegyezte, hogyha nem lép a város, hosszabb távon is el fog adósodni a város.
Elmondta, 2015-ös képest 3 milliárd forinttal nőtt a cégek támogatási szükséglete, hivatalos nevén: speciális célú pénzeszköz átadás. Megemlítette, a jelentős többletkiadások tekintetében a Tüke Busz vitte a prímet. A másik nagyobb költségvetési támogatás igénylő a Pécs Sport Nonprofit Zrt., amely nagyjából egymilliárd forintos többletet kér. A Pécsi Kommunikációs Kft. is többet kér, 2015-ben 125 millió forintot kért, tavaly már dupláját költötte el. Kővári felvetette, nem biztos, hogy indokolt saját médiumot üzemeltetnie az önkormányzatnak.
Kővári szeretne választ kapni, mi okozta ezt.

Keresztes László Lóránt (LMP) mint mondta, alapvetően egyetértett Kővári Jánossal, és jó példának említette a közösségi közlekedést, amely a változások után sem tudott költséghatékonyan működni. Keresztes jelezte, a kormány második ciklusa vége felé sem tudta megoldani országosan sem a közösségi közlekedés finanszírozását.
Keresztes László Lóránt is csatlakozott Kővári kérdéséhez, mely szerint hogyan lehet ezeket a hiteleket visszafizetni majd?

Decsi István alpolgármester válaszában felhívta a figyelmet a közlekedés korábbi alacsony színvonalára, amelyet szerinte az új buszok megvásárlása oldott meg. Szerinte a buszvásárlás költsége adja a különbséget. Szerinte a működtetés hasonló nagyvárosok sorában az alsó harmadban van.
Kővári szerint az a baj, hogy az iparűzési adónk is az alsó harmadban van. Nem csak az a baj, hogy hitelből tette a buszvásárlást, hanem mint mondta, évek óta hangoztatta, hogy ez nem jó, ráadásul a fonódó járatok bevezetése teljes mértékben túlvállalás. Úgy vélte, ezen a területen haladéktalanul változtatni kell. Idén 5 milliárdot kell visszafizetni év végéig. A jelenlegi költségvetési helyzetben erre nem lesz esély, ha nem lépi meg a szükséges intézkedéseket a város. Teljes buszállomány elektromos buszokra kell lecserélni, valamint újra kell gondolni a fonódó járatokat a meglévő költségvetés mellett.
Decsi István szerint a béremelkedés is nagyban hozzájárul a költségek növekedéséhez, mint mondta 12 százalékos béremelés volt ebben a szektorban.

Páva Zsolt válaszában azt mondta, a hiány mértéke a szocialista kormányzás alatt megfeleződött, és hozz tette, ez persze szerinte nem jó, nincs ezzel megelégedve.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az állami támogatás kamatmentes, és nem kell bakoktól felvenni hitelt. A hitelek visszafizetésével kapcsolatban azt mondta, az ingatlanértékesítéssel megoldható.
Páva szerint háromszor annyi gyerek jár a PSN Zrt.-hez, szerint ez okozza a többlettámogatás igényét, szerinte ez jó.
Páva Zsolt Kővári Jánosnak válaszolva emlékeztetett, hogy az Európai Kulturális Fővárosa-pályázat elnyerésével megvalósult támogatás mellett a többi város ugyanazt a mértékű kormányzati támogatást inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére vették igénybe.
Kővári János azt válaszolta, ő csupán javaslatokat ad. Szerinte tény, hogy annak idején a hitelből vásárlás rossz döntés volt, de most már más megoldás kellene.
Ha több gyerek jár sportra, attól nem kellene több költségre, ezért kér egy konkrét pénzügyi beszámolót kér a következő közgyűlésre a PSN Zrt. és a Pécsi Kommunikációs Kft. kiadásairól, azt egyébként a JOBBIK is támogatja.

Keresztes László Lóránt helyesbítette a polgármestert, az LMP-s képviselő szerint a 45 milliárdos adósságkonszolidáció nem kormányzati, hanem állami, azaz az adófizetők pénzéből valósult meg. Keresztes újra feltette a kérdést, hogyan fogja visszafizetni ezeket az adósságokat a város, van-e egyáltalán erre bármilyen koncepciója a városvezetésnek?

Páva Zsolt azt válaszolta, az 5 milliárdos likvidhitel minden évben szerepel a költségvetésben, ezért ez betervezett, a visszafizetése megoldott, a 2 milliárdos visszatérítendő hitelt pedig ingatlanértékesítésből fogják teljesíteni.
Kővári Jánosnak azt válaszolta, a sportiskolára nincsen állami normatíva, azt saját költségvetésből kell rendezni.

Kővári János azt kérte, a közösségi közlekedés elmúlt 10 évének részletes áttekintéséről, megoldási javaslatokról, a PSN Zrt. részletes üzleti tervéről és pénzügyi beszámolójáról, valamint a JOBBIK javaslatára a TAO-beszámolókról, továbbá a Pécsi Kommunikációs Kft. elmúlt három évi költségvetéséről tárgyaljanak a következő közgyűlésen.
A közgyűlés fideszes többsége az előterjesztést elutasította, így nem tudhatják meg a pécsiek, mi az oka a jelentős többlettámogatásoknak.

Fodor Ibolya jelen volt és felszólalt!
Civil szervezetek támogatásával kapcsolatban kérdezte, hogy néhány civil szervezet miért kap több támogatást. Őri László alpolgármester erre azt mondta, a nagyobb összeg oka, hogy beleszámolták azokat a tételeket is, amelyeket polgármesteri vagy képviselői keretből kaptak ezek a szervezetek.

Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtti felszólalásában a többi között arról beszélt, hogy a város adósságállományának kezelése milyen veszteségeket okozhat a városnak, melyek közül megemlítette a városi közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás esetleges állami átadását is.

Gyimesi Gábor (JOBBIK) felvetette, hogy az építményadó kapcsán bekerült egy új pont a szabályozásba, amely egy magánszemély tulajdonában álló üzleti célú ingatlanról szól, amelyben a tulajdonos életvitelszerűen lakik. A szabályozás szerint a lakás után a magánszemélyt terheli az adó, amely városi területen 91300 négyzetméter érint.
Páva Zsolt úgy reagált, írásban fog válaszolni.

A délelőtti közvetítést alább követhetik!0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0