Ezt olvasta már?

Újabb pécsi útfelbontás

A BIOKOM Nonprofit Kft. útjavítási munkákat végeztet 2018. szeptember 26-án és szeptember 27-én Pécsett a Páfrány u. Makay István úti csomópontjánál. A munkavég...

0

Pécsi költségvetés: nagyon sok a bizonytalanság

A közgyűlés elfogadta a 2017-es költségvetés módosításai, de az ideire még visszatérnek márciusban. A kiadási oldal mellett a bevételek még bizonytalanok, az ellenzék részletesebb számokat szeretne.


hirdetés

Önkormányzati média: az ellenzék szerint félretájékoztatnak
Kővári János (ÖPE) a közgyűlés végén azt közölte, hogy a városi médiumok (pécsma.hu, Pécsi hírek) véleménye szerint teljes mértékben hamis és elfogult tájékoztatást végeznek. Az ÖPE képviselője ennek kapcsán, példaként felolvasta a hírportál friss tudósításának címét, amely szerinte nem hiteles és nem korrekt.
Kővári felhívta a figyelmet, hogy ezek az önkormányzati médium nem egy párté, hanem a pécsieké.
Mint mondta, már számtalanszor előfordult, hogy a közpénzen fenntartott szerkesztőség rendszeresen nem megy el az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóira, az ott elhangzottakat pedig nem közlik a lapokban.
Kővári szavait megerősítette Fogarasi Gábor (JOBBIK) és Gulyás Emil (MSZP) is.
Páva Zsolt polgármester jelezte, intézkedni fog a felvetésre.

Keresztes László Lóránt (LMP) újra felvetette, hogyan áll az uránbánya és a nagy radiokativitású atomtároló ügye? Külföldi példákat is elmondott, amelyek azt támasztják alá,hogy a városvezetésnek lépnie kellene az ügyekben. Páva Zsolt polgármester úgy válaszolt, „kampány van”, de egyoldalúnak minősített az LMP-s képviselő véleményét. Páva elmondta, szerinte a pécsiek több mint 50 százaléka nem ítéli el az uránbánya újranyitásának lehetőségét, de ennél bonyolultabb ez a kérdés. A polgármester megerősítette korábbi véleményét, hogy szerinte az ügy még nem aktuális, és még sok évtized, mire ebből lehet valami.
Kővári János (ÖPE) ezt mondta, folyamatban van a bányanyitás engedélye és környezetvédelmi eljárás i folyik most. Szerinte az ügy aktuális, mert ezt nem elsősorban népszavazás fog dönteni, hanem a jogi eljárás, amelybe az ÖPE be is jelentkezett. Kővári egy példát hozott fel a kockázatok tekintetében, mégpedig a vízbázisvédelem szempontjából, hozzá tette, február végéig lehet bekapcsolódni. Az ÖPE-s képviselő hangsúlyozta, egy népszavazás már nem dönthet sokmindenről, ha már jogi engedélye is van a bányanyitásnak.

Keresztes László Lóránt felvette a Dóri-ház ügyét, amelyről lapunk is írt korábban, azt kérdezte, a város tud-e, és ha igen, milyen mértékben az alapítványnak.
Páva Zsolt válaszában kifejtette, az nem jó, hogy nincsen rendszeres támogatás, hiszen az alapítvány nem önkormányzati feladatokat vállal át, így csak ad-hoc jelleggel tudják támogatni.

A délután ülés:

Három határozatból egy
Kővári János konkrét, határozati javaslatokat fogalmazott meg: kérte a Modern Városok Program során beadott dokumentum módosítását, hogy a közvilágítás, a mérőórák használata a szociális bérlakásokban és az elektromos buszok beszerzésére ezeket a forrásokat vegye igénybe a város.
Másik javaslata Kővérinak egy ingatlanhasznosítási csomag volt. Az ÖPE képviselője azt javasolta, a város vizsgálja meg a lehetőségét a vásártér EXPO-center területén lévő elhelyezését, és a megmaradt vásártér hasznosítását, valamint a Nick-tömb piaci célú hasznosítását, tovább a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését.
Kővári harmadik határozati javaslata szerint a város vizsgálja meg a három legtöbb támogatást igénylő városi cég (Tüke Busz, PSN Zrt., Pécsi Kommunikációs Kft.) jelentős mértékű megtakarítását.

Páva Zsolt előerjesztésére a közgyűlés az okosváros csomag Modern Városok Programba való illesztését nem támogatta, bár a polgármester elismerte, a kezdeményezés jó, de nem szeretné „megkötni a saját kezét” a tárgyalások során.
Az ingatlanhasznosítási csomagot a közgyűlés támogatta, míg a három nagy céggel kapcsolatos javaslatot szintén nem támogatták.
Ezt követően a 2018-as költségvetéssel kapcsolatos előterjesztést a közgyűlés elfogadta, amely egyébként folytatódni fog márciusban.

Költségvetés 2018

Varga Péter (ÖPE) a költségvetési vita kapcsán megjegyezte, rendre visszatérnek azok a parttalan viták, amely szerint nincs elegendő információ. Olyan anyagra van szükség, amely tartalmazza a városi cégek adósságait, a folyamatos kinnlevőségeket stb. A képviselő szerint hatékonyabb lenne, ha ezt a „kutató” munkát az önkormányzat tenné meg.
Megkérdezte, a jelenleg 14 olyan civil szervezet van, amelyek önkormányzati feladatokat vállaltak át, de közülük többnek a tavalyi támogatási összeget még nem kapták meg teljesen. Mikor kaphatják meg? – kérdezte Varga Péter.
Őri László erre azt válaszolta, a napirenden lévő egyik támogatási szerződés jóváhagyása után rendezni fogja a város a civil szervezetek felé.

Haász János (Fidesz) úgy látja, a jelenlegi helyzethez nagyban hozzájárulnak a városi tulajdonú cégek az elmúlt több évtizedekben felhalmozott adósságai is.
Kunszt Márta (DK) felszólalásában azt mondta, a költségvetésben a bevételi oldal még nem látható tisztán.
Kővári János (ÖPE) ezt megerősítve hozzá tette, ha a tavalyi struktúrához képest nem lesz változás a 2018-asban, akkor a hiány jó eséllyel újra fog termelődni.
Kővári János azt javasolta, a Modern Városok Programra adott támogatás szerkezetét gondolja újra a város, pl. a látványfürdő, jóléti kiadások helyett hasznosabb, fenntarthatóbb fejlesztésekre kell költeni! Inkább városüzemeltetési korszerűsítési fejlesztésekre kell költeni, amelyekre korábban nem volt pénz. Példának hozta fel, ha elektromos buszok lesznek, akkor 2 milliárdos megtakarítás lesz, ha élményfürdő, akkor egymilliárdos kiadás. Az elektromos buszbeszerzést ebben az évben le lehetne bonyolítani.
Az ingatlanhasznosítás még nem látható tisztán. Újra felvetette a vásártér EXPO-centerbe való költöztetését, valamint a Nick-tömb hasznosítását. Kővári ismét megemlítette a Puskin kollégium munkásszállássá fejlesztését. Kővári hozzá tette, erre a célra még pályázati forrást is lehet találni.
Megerősítette újra, hogy a tömegközlekedés, a sport és a kommunikáció területén további megtakarításokat lehet elérni, bár mint írtuk, a közgyűlés elutasította Kővári ezirányú előterjesztését.
Őri László alpolgármester költségvetési szemléletváltást szeretne, szigorú, takarékos, de mértéktartó, kiszámítható költségvetést szeretne elfogadni a következő, márciusi közgyűlésen. Őri László ígéretet tett, a Kővári János által felvetett három terület esetében is figyelemmel lesznek ezekre a takarékossági szempontokra. A Modern Városok Program kapcsán – szintén Kővárinak címezve – az alpolgármester elmondta, ha lehetőség adódik arra, hogy a város újabb igényeket fogalmazzon meg a kormány felé, akkor ezt a városvezetés meg fogja tenni.

Költségvetés 2017

Kővári János (ÖPE) felszólalásában felvetette, a tényszámok ismeretében megjegyezte, hogyha nem lép a város, hosszabb távon is el fog adósodni a város.
Elmondta, 2015-ös képest 3 milliárd forinttal nőtt a cégek támogatási szükséglete, hivatalos nevén: speciális célú pénzeszköz átadás. Megemlítette, a jelentős többletkiadások tekintetében a Tüke Busz vitte a prímet. A másik nagyobb költségvetési támogatás igénylő a Pécs Sport Nonprofit Zrt., amely nagyjából egymilliárd forintos többletet kér. A Pécsi Kommunikációs Kft. is többet kér, 2015-ben 125 millió forintot kért, tavaly már dupláját költötte el. Kővári felvetette, nem biztos, hogy indokolt saját médiumot üzemeltetnie az önkormányzatnak.
Kővári szeretne választ kapni, mi okozta ezt.

Keresztes László Lóránt (LMP) mint mondta, alapvetően egyetértett Kővári Jánossal, és jó példának említette a közösségi közlekedést, amely a változások után sem tudott költséghatékonyan működni. Keresztes jelezte, a kormány második ciklusa vége felé sem tudta megoldani országosan sem a közösségi közlekedés finanszírozását.
Keresztes László Lóránt is csatlakozott Kővári kérdéséhez, mely szerint hogyan lehet ezeket a hiteleket visszafizetni majd?

Decsi István alpolgármester válaszában felhívta a figyelmet a közlekedés korábbi alacsony színvonalára, amelyet szerinte az új buszok megvásárlása oldott meg. Szerinte a buszvásárlás költsége adja a különbséget. Szerinte a működtetés hasonló nagyvárosok sorában az alsó harmadban van.
Kővári szerint az a baj, hogy az iparűzési adónk is az alsó harmadban van. Nem csak az a baj, hogy hitelből tette a buszvásárlást, hanem mint mondta, évek óta hangoztatta, hogy ez nem jó, ráadásul a fonódó járatok bevezetése teljes mértékben túlvállalás. Úgy vélte, ezen a területen haladéktalanul változtatni kell. Idén 5 milliárdot kell visszafizetni év végéig. A jelenlegi költségvetési helyzetben erre nem lesz esély, ha nem lépi meg a szükséges intézkedéseket a város. Teljes buszállomány elektromos buszokra kell lecserélni, valamint újra kell gondolni a fonódó járatokat a meglévő költségvetés mellett.
Decsi István szerint a béremelkedés is nagyban hozzájárul a költségek növekedéséhez, mint mondta 12 százalékos béremelés volt ebben a szektorban.

Páva Zsolt válaszában azt mondta, a hiány mértéke a szocialista kormányzás alatt megfeleződött, és hozz tette, ez persze szerinte nem jó, nincs ezzel megelégedve.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az állami támogatás kamatmentes, és nem kell bakoktól felvenni hitelt. A hitelek visszafizetésével kapcsolatban azt mondta, az ingatlanértékesítéssel megoldható.
Páva szerint háromszor annyi gyerek jár a PSN Zrt.-hez, szerint ez okozza a többlettámogatás igényét, szerinte ez jó.
Páva Zsolt Kővári Jánosnak válaszolva emlékeztetett, hogy az Európai Kulturális Fővárosa-pályázat elnyerésével megvalósult támogatás mellett a többi város ugyanazt a mértékű kormányzati támogatást inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére vették igénybe.
Kővári János azt válaszolta, ő csupán javaslatokat ad. Szerinte tény, hogy annak idején a hitelből vásárlás rossz döntés volt, de most már más megoldás kellene.
Ha több gyerek jár sportra, attól nem kellene több költségre, ezért kér egy konkrét pénzügyi beszámolót kér a következő közgyűlésre a PSN Zrt. és a Pécsi Kommunikációs Kft. kiadásairól, azt egyébként a JOBBIK is támogatja.

Keresztes László Lóránt helyesbítette a polgármestert, az LMP-s képviselő szerint a 45 milliárdos adósságkonszolidáció nem kormányzati, hanem állami, azaz az adófizetők pénzéből valósult meg. Keresztes újra feltette a kérdést, hogyan fogja visszafizetni ezeket az adósságokat a város, van-e egyáltalán erre bármilyen koncepciója a városvezetésnek?

Páva Zsolt azt válaszolta, az 5 milliárdos likvidhitel minden évben szerepel a költségvetésben, ezért ez betervezett, a visszafizetése megoldott, a 2 milliárdos visszatérítendő hitelt pedig ingatlanértékesítésből fogják teljesíteni.
Kővári Jánosnak azt válaszolta, a sportiskolára nincsen állami normatíva, azt saját költségvetésből kell rendezni.

Kővári János azt kérte, a közösségi közlekedés elmúlt 10 évének részletes áttekintéséről, megoldási javaslatokról, a PSN Zrt. részletes üzleti tervéről és pénzügyi beszámolójáról, valamint a JOBBIK javaslatára a TAO-beszámolókról, továbbá a Pécsi Kommunikációs Kft. elmúlt három évi költségvetéséről tárgyaljanak a következő közgyűlésen.
A közgyűlés fideszes többsége az előterjesztést elutasította, így nem tudhatják meg a pécsiek, mi az oka a jelentős többlettámogatásoknak.

Fodor Ibolya jelen volt és felszólalt!
Civil szervezetek támogatásával kapcsolatban kérdezte, hogy néhány civil szervezet miért kap több támogatást. Őri László alpolgármester erre azt mondta, a nagyobb összeg oka, hogy beleszámolták azokat a tételeket is, amelyeket polgármesteri vagy képviselői keretből kaptak ezek a szervezetek.

Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtti felszólalásában a többi között arról beszélt, hogy a város adósságállományának kezelése milyen veszteségeket okozhat a városnak, melyek közül megemlítette a városi közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás esetleges állami átadását is.

Gyimesi Gábor (JOBBIK) felvetette, hogy az építményadó kapcsán bekerült egy új pont a szabályozásba, amely egy magánszemély tulajdonában álló üzleti célú ingatlanról szól, amelyben a tulajdonos életvitelszerűen lakik. A szabályozás szerint a lakás után a magánszemélyt terheli az adó, amely városi területen 91300 négyzetméter érint.
Páva Zsolt úgy reagált, írásban fog válaszolni.

A délelőtti közvetítést alább követhetik!0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

#filternélkül - Smink, disznóvágás, deriválás - Ismerd meg Karint.

Ez a fiatal lány minden, csak nem átlagos. Dragos Karin exkluzív interjúban mesélt arról, milyen Romániában magyarként felnőni és hogyan...

Brexit - nehezebb lehet a légitársaságoknak

A Nagy-Britanniában, illetve az Európai Unióban bejegyzett légitársaságok elvesztenék a brit és az uniós célállomások közötti...

Kritikus írás miatt hullottak a fejek a kormányközeli Századvég-folyóiratnál

A lap új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz. Bod Péter Ákos fotó: Bruzák Noémi/MTI A kormányközeli Századvég...

Pénz, cicik, medence: fürdőruhás hölgyekkel bulizott a pókermilliárdos - fotók

Los Angeles Kiélvezi a sztárlétet Dan Bilzerian (37): a világhírű pókerjátékos olyan bulit tartott, amiről az átlagemberek csak álmodnak.

Na, gyere, te fogod a lábát! Készen állsz az Aranyélet utolsó évadára?

Kvízünkből most megtudhatod, van-e mit bepótolnod, hogy sikeresen felvedd a fonalat!

Vége a Hamupipőke-effektus mítoszának? - a mostohák nem gonoszabbak a biológiai szülőknél

A mostohák gonoszságát tudatunkba vésik már a meséktől kezdve. A tudomány azonban ennek a mítosznak is véget akar vetni.

Semjén az ATV-nek: eszünk ágában sincs felfüggeszteni a Stop Sorost

Persze, hogy nem függesztjük fel a Stop Sorost. Már mérlegeltünk mindent, meghoztuk a jogszabályt. Eszünk ágában sincs felfüggeszteni! -...

Gigaüzlet jön a divatiparban

Felvásárolják a két évtizede meggyilkolt divatkirály cégét.

60 kilót fogytak az esküvőjükre - Előtte-utána fotókon 8 inspiráló átalakulás

Életmódváltáson töröd a fejed? Mutatunk pár fotót, hátha könnyebb rászánnod magad.

A Terminátor után Superman is megérkezett Budapestre - fotó

Henry Cavill a The Witcher című sorozat apropóján érkezett Magyarországra, a produkció ugyanis nálunk készül.

Belgium több ezer sertést vágna le a járvány megelőzése érdekében

Belgium mintegy négyezer sertést vágna le a nemrégiben, összesen kilenc vaddisznó esetében kimutatott afrikai sertéspestis terjedésének...

0

Sport

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Megszűnik a munkaviszonyból származó nyugdíjemelés, de 10 százalékkal nőhetnek a nyugdíj melletti keresetek

Az idei év lesz az utolsó, amikor a nyugdíjasok munkaviszonyból származó jövedelme kötelező alapját képezi a jövő évi nyugdíjemelésnek. Ilyen jogcímen utoljára érkezik pénz. Ezzel együtt a nyugdíj melletti munkaviszony után jövőre már nem kell járulékot fizetni, és ez bőven ellentételezi az előbbi veszteséget.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

blogmorzsák

A gyilkos selyemzsinór

A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag előállítása mögött brutális kegyetlenség bújik meg.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral

A Századvég alapítvány megmondja a véleményed

A közvéleménykutatásuk kérdéseiben a Sargentini-jelentésből "Soros jelentés" lett.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz, de csak a Moby Dick lett sikerzenekar.

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Kötelező ünnepségek

"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket"

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0