Ezt olvasta már?


Pécsi közreműködéssel nyílik kiállítás a Varsói Királyi Várban

A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílik 2017. szeptember 23-tól a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel.


hirdetés

A nagyszabású kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével, a Varsói Királyi Vár Múzeum aktív közreműködésével valósul meg.

Tihanyi Lajos | Cigányasszony gyermekkel | 1908

Ahogy a Balassi Intézet sajtóanyaga fogalmaz: „A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másféléves programsorozatának zárásaként tekintheti meg a lengyel közönség a magyar kultúra egyik virágkorát idéző, Modernizmus Magyarországon 1900–1930 című képzőművészeti kiállítást. A tárlat elsősorban a Nyolcak alkotásaira épül, amelyek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatban már kimagasló sikert arattak: a baranyai tárlat után több tízezren látták a műveket Budapesten a Szépművészeti Múzeumban, Bécsben a Kunstforumban, majd 2014-ben Párizsban, a Musée d’Orsayban.

A magyar modernizmus mesterműveit felvonultató több mint száz műalkotást most a lengyel közönség is megtekintheti a varsói királyi várban. A művek döntően a Janus Pannonius Múzeumból és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galériából érkeztek, de kölcsönzött műveket a kaposvári Rippl-Rónai, a tatai Kuny Domonkos, a székesfehérvári Szent István Király és a szentendrei Ferenczy Múzeum is.

A kiállítás szakmai felelőse a pécsi Janus Pannonius Múzeum, amelyben a XX. századi modern magyar képzőművészet legjelentősebb gyűjteménye található.

Perlrott Csaba | Vilmos Fürdőző fiúk | 1910 körül

Háttérinformációk a korszakhoz

Magyarország a XX. század első évtizedeiben a modernizáció megjelenésének dinamikus időszakát élte: Budapest a szellemi élet központja lett, egymást érték a kulturális események, értelmiségi társaságok alakultak, szakmai testületek szerveződtek, a művelt és tájékozott entellektüel aktivitása fellendítette a szellemi életet. A zene, a képzőművészet, az irodalom művelői új művészeti nyelv létrehozásával kísérleteztek: a modern kor aktuális kihívásaira keresték a válaszokat.

Ebben az időszakban a magyar és egyben az egyetemes modern művészet szülőföldje is Párizs volt. A XX. század első évtizedében a fiatal magyar alkotók közül egyre többen München helyett a francia fővárosba mentek tanulni. Az első „forradalmár” Rippl-Rónai József volt, aki ugyan a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakjához, Munkácsy Mihályhoz indult, mégis a Nabis csoport elismert alkotójaként szerzett elismerést Franciaországban, aminek természetesen Magyarországra is eljutott híre. Az 1900-as évek elején aztán többen követték, s kapcsolódtak az akkori legújabbnak tűnő, fauves törekvéshez. Czóbel Béla, Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Bornemisza Géza, Berény Róbert, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Tihanyi Lajos az elsők között voltak, akiknek a munkásságára a franciaországi hatás meghatározó erővel bírt.

Az 1909-ben Új képek címmel közös kiállítással jelentkező nyolc alkotó mindegyike lázadt a festészeti és a társadalmi konvenciók ellen. A Nyolcak művészei a polgári Magyarország megvalósításáért álltak ki, társaik a korszak nagy gondolkodói és társművészei, mint Fülep Lajos, Ady Endre vagy Bartók Béla voltak. 1909 és 1912 közötti három kiállításuk hatalmas figyelmet kapott: támadták vagy ünnepelték őket.

 

Kiállított műtárgyak a Janus Pannonius Múzeum gazdag gyűjteményéből

Ebből az időszakból a Janus Pannonius Múzeum főművekkel rendelkezik, amelyeket tovább erősítenek a többi múzeumból származó alkotások. A Nyolcak közül Czóbel Béla: Fiú aktok, vagy a Nyergesújfalui udvar, Márffy Ödön: Fürdőzők, Tihanyi Lajos: Cigányasszony gyermekkel, Berény Róbert: Cilinderes önarckép, Vörösruhás nő, Czigány Dezső Kettős portré, Pór Bertalan: Vágyódás a tiszta szerelemre, Kernstok Károly A Schiffer villa üvegablak kartonja a témát feldolgozó kiállítások kihagyhatatlan darabjai csakúgy, mint a – nem a Nyolcakhoz tartozó – Ziffer Sándor Önarckép, vagy Perlrott Csaba Vilmos Fürdőző fiúk, vagy Álló aktja, amelynek különleges jelentőséget ad, hogy a Matisse-iskola műtermében készült.

 

A varsói kiállítás témája azonban túlmutat a Nyolcak munkásságán: felöleli az Aktivisták, és a Ma folyóirat körének művészeit is, akikhez a Nyolcak több alkotója ténylegesen kapcsolódott. Uitz Béla, Kmetty János, Nemes Lampérth József, Bortnyik Sándor, Bernáth Aurél, Schadl János, Mattis Teutsch János, illetve a kubista képalkotás különleges változatát képein létrehozó Dénes Valéria, Galimberti Sándor, Szobotka Imre munkái szintén részei a tárlatnak.

A Nyolcak és a Ma kör alkotóinak I. világháború utáni története változatosan alakult: az avantgardizmus főként az emigrációban, Tihanyi Lajos, Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Nemes-Lampért József, Moholy Nagy László vagy Uitz Béla munkásságában élt tovább.

A modern magyar művészet Párizs nélkül a húszas-harmincas években elárvult lett, a neoklasszicista, poszt-expresszionista vagy éppen lírai-festői irányzatok erősödtek fel. A bécsi, párizsi, berlini emigráció után a húszas évek közepén többen hazatértek, mint Kernstok Károly, Berény Róbert, Kassák Lajos és Bortnyik Sándor. A húszas évek végére az „izmusok” örökségeként a művészek jó része egy mértéktartóbb, a korábbi hazai és nemzetközi tradíciókra jobban építő szintézist hajtott végre Magyarországon.

A kiállítás 2018. január 7-ig tekinthető meg.

Közreműködő partnerek: Varsói Királyi Vár Múzeuma, Janus Pannonius Múzeum (Pécs), Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Ferenczy Múzeum (Szentendre), Rippl-Rónai Múzeum (Kaposvár), Kuny Domonkos Múzeum (Tata), Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár), Varsói Magyar Kulturális Intézet

A kiállítás kurátora: Sárkány József, Janus Pannonius Múzeum (Pécs)0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Valaki majdnem 2 milliárd forintot nyert az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Ápolni kell a szőrt a testen

Nemcsak nekünk van szükségünk egy kiadós tisztálkodásra a nap végén, hanem háziállatainknak is.

Itt van a legfrissebb időjárás-előrejelzés vasárnapra

Ilyen idő lesz a csillagászati ősz első napján.

5 jel, hogy a féltékenységed tönkreteszi a kapcsolatodat

A féltékenységet nem szabad összekeverni az irigységgel. Irigység az, amikor szeretnél valamit, ami másoknak megvan, de neked nincs....

3 gólt vontak vissza az Inter meccsén - videó

A 94. percben dőlt el a mérkőzés.

Nehéz úgy mezőnygólt rúgni, hogy nincs meg a rúgó

Az egész csapat felállt, hogy elvégezzék a mezőnygólt, a legfontosabb szereplő hiányzott.

Arany minősítést és különdíjat is nyert Veszprém az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében

Az arany minősítést és a városi közterület-megújításáért járó különdíjat is elnyerte Veszprém az Európai Virágos Városok és...

Futóversenyek miatt változik több budapesti tömegközlekedési járat menetrendje

Futóversenyek miatt változik több budapesti tömegközlekedési járat menetrendje vasárnap, és a Clark Ádám tér környékén több utat is...

Videóbíró is kellett, hogy a Real megelőzze a Barcát - videók

Kapus szerzett öngólt az Atlético mérkőzésén.

A bűnös című alkotás kapta a fődíjat a miskolci filmfesztiválon

Díjátadó gálával fejeződött be a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szombat este, a fesztivál fődíját Gustav Möller A...

0

Sport

Máris balhé van a PSG-nél?

A Le Parisien szerint az új edző, Thomas Tuchel és a sportigazgató, Antero Henrique nincs igazán jó viszonyban.

Hazatér a kapus, aki jobban gyűlölte csapatát, mint bárki más

Szombaton este Schalke-Bayern München meccs a Bundesligában. Manuel Neuer története moziba illő.

Nem is baj, hogy elromlik az idő, annyi néznivaló lesz a tévében

Csak a távkapcsolón ne vesszen össze senki senkivel.

Maszkos szlovákiai huligánok vertek nőket és gyerekeket Miskolcon - videóval

A DVTK Jegesmedvék-HKM Zvole jégkorong-meccsen tört ki a balhé, akit értek, ütöttek a családi szektorban.

Csodanap a Bundesligában: gálázott a Hertha, Sallai 7 perc alatt gólt lőtt

Történelmi bemutatkozás Freiburgban, Dárdaiék vezetik a bajnoki tabellát!

Magyar-szlovák közös közlemény a pénteki huligánakció után

A hoki nem háború, hanem fesztivál, írják a szlovák huligánok akcióját elítélő sportvezetők.

Luka Modric büntetése: 8 hónap börtön.

Elfogadta az ítéletet a Real Madrid horvát középpályása.

Indokolatlan büntetésekkel szálltak rá a magyar versenyzőre

Kiss Norbert: Ilyet még életemben nem tapasztaltam!

Megunta a szakállat: alig lehet ráismerni Messire - fotók

Hosszú idő után levágta szakállát Lionel Messi, a Barcelona 31 éves sztárcsatárja.

Puskás-díjas gól Angliából, ennél tökéletesebb lövés nincs

Az Aston Villa szurkolók egy ideig nem felejtik a csodát, aminek szemtanúi lehettek.

18 másodperccel a kezdés után már gólt rúgtak

A Serie A ötödik fordulójának első meccsén mindössze 18 másodperc kellett az első gólhoz.

0

Bulvár

Erről tudott? Van a Windowsban egy trükk, amellyel egy kattintásra előhozhatja az összes beállítást

Az úgynevezett GodMode mappa listába szedi a különböző Windows-eszközöket, cserébe pedig időt spórolhatunk meg, hiszen minden egy helyen lesz elérhető.

KKi kell venni éjszakára a műfogsort, vagy nem?

Csak régen tartották az éjjeliszekrényen, pohárban a műfogsort. Ma csak a tisztításra kell kivenni, éjszakára a szájban maradhat....

5 jel, hogy D-vitamin-hiányunk van

Vitaminszintünk ellenőrzésére csináltassunk vérképet és beszéljünk háziorvosunkkal arról, hogy hogyan tudjuk magunkat ezen a téren is rendbe szedni. Addig is az alábbi lista egyértelműbbé teheti, hogy van-e D-vitamin-hiányunk avagy sem.

Pórul járt a félnótás száguldozó, az egész net fetrengve röhög rajta

Van valami nagyon mulattató abban, ami a becsapódás után történt.

Döbbenetes fordulat: önként jelentkezett egy férfi, hogy bevallja, ő a soroksári gyilkos

A gyilkosság elkövetésével a rendőrség egy most is börtönben ülő férfit gyanúsít.

Félelmetes jelenségre bukkantak a kutatók Grönlandon: nem sok jót jelez előre

Turbó sebességbe kapcsolt az olvadás Grönlandon, ha ez így megy tovább, a tengerek szintje hamarosan a vártnál is jobban megemelkedhet.

Szoboszlói fürdőtörténelem: nagy robajjal tört fel a 72 Celsius-fokos termálvíz

Hajdúszoboszló korabeli városvezetése nagyon gyorsan felismerte, hogy hatalmas lehetőséget jelenthet számukra az 1925 őszén feltört termálvíz.

Halálos ugratás - belehalt sérüléseibe a munkás, akinek viccből sűrített levegőt nyomtak a fenekébe

A főnöke szórakozott vele, nyilván rossz viccnek szánta, a férfi viszont azonnal összerogyott. A gyár kamerája az egészet videóra vette, mutatjuk.

Nincs bennük sok szénhidrát, de nagyon megnehezítik a fogyást: vízvisszatartást okozó ételek

Nagyon megterhelik a szervezetet, és lelassítják az anyagcserét.

blogmorzsák

Az osztrák Titanic elsüllyedése

„Az emberek egymást ütötték-verték a mentőmellényekért, késekkel és gya­logsági ásókkal estek egymásnak.“

Része vagy a NER-láncnak

Ez a nemzet ilyen, sőt nemcsak ilyen, hanem nincs minimálisan akcióképes alternatív ideája sem a politikai közösségnek.

A Mandy egy heavy metál-fantasy-horror látomás

Amiben a pszichopata vallási fanatikusok vagy démonokból álló motoros bandák mellett egy jó adag humort is találunk.

Leszedték az Il-20-ast

Az izraeli akció következménye: az oroszok tartják ellenőrzés alatt a szíriai légteret.

Kövér László előadást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Újságírás nem létezik, az EP aberráltak mellett áll ki, a közszereplőket pedig aljas módon tá­madja a média az Országgyűlés elnöke szerint.

Így készíthetsz te is füstös erdélyi padlizsánt

Erdélyben sem faszénen sütik a padlizsánt, mégis füstös lesz. Most eláruljuk a titkát!

Senki sem migránsozik jobban a magyar keresztényeknél

A rendőrség, és a tűzoltók sem tudják, miért gyulladt ki egy templom, de ők képben vannak.

Defenzivában a Fidesz?

A Fidesz kommunikációs gyárában kőkemény munka folyik.

Orbánnal rio­gatják majd a nyugati polgá­rokat az uniós válasz­tási kampányban?

Saját fegyverét fordítják most az eu­ró­pai liberálisok Orbán Viktor ellen.

Te titokban négy fal között eszel három óránként?

Hogy lehet az, hogy főműsor időben farkával propellerező férfit nézegetünk, de ha valaki nyilvánosan szoptat, az fúj.

Mozgás­sal a problémák ellen

Nem­csak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a kiala­kult problémák enyhítésére is kiváló.

Zseniális játékoktól a csúfos bukásig

Peter Molyneux karrierje dicső és szégyenteli pillanatok soroza­ta a Populoustól a Dungeon Keeperen át a Godusig.

0


0