Ezt olvasta már?

0

Pénteki migráns hírek - folyamatosan frissítve

Idén már több mint 300 ezren keltek át a Földközi-tengeren

Az év eleje óta már több mint 300 ezer menekült választotta az életveszélyes földközi-tengeri utazást, hogy Európába jusson - közölte pénteken Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője. - Pécsi Napilap -


hirdetés

 

Fleming kiemelte, hogy közülük közel 200 ezren Görögországban, további 110 ezren pedig Olaszországban értek partot.

A szóvivő azt mondta, hogy a veszélyes tengeri úton kétezer-ötszázan vesztették életüket.

Tavaly 219 ezren menekültek Észak-Afrikából vagy Ázsiából a Földközi-tengeren keresztül az európai kontinensre.

 

Berlini magyar nagykövet: szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség az embercsempészek ellen

Szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség az embercsempész bandák ellen - mondta Magyarország berlini nagykövete pénteken a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak az Ausztriában holtan talált menekültek ügyével kapcsolatban.

 

Czukor József kiemelte, hogy "rettenetes cselekedetről" van szó, amelyet "valószínűleg egy nemzetközileg megszervezett embercsempész banda" követett el.

Ez a tragédia ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az európai országok szoros együttműködése az embercsempészet elleni küzdelemben - mondta a nagykövet, aláhúzva, hogy a magyar és az osztrák hatóságok "nagyon intenzíven és szorosan együttműködnek" az ügy feltárásában.

Czukor József rámutatott: a magyar kormány már hónapok óta figyelmeztet arra, hogy nemcsak a Földközi-tenger medencéjének nyugati részében tevékenykednek embercsempész bandák, és nemcsak ott van "hatalmas menekültprobléma", hanem az úgynevezett nyugat-balkáni úton is.

Hangsúlyozta, hogy növelni kell a határellenőrzés hatékonyságát, de nem azért, hogy "visszatartsuk a menekülteket attól, hogy oltalmat keressenek nálunk, hanem azért, hogy tudjunk nekik segíteni ennek a (menekült vagy más menekültjogi) státusnak a megszerzésében".

Ez azonban "nagyon nehéz lesz, ha nem tudjuk, hogy ki jön Európába" - jelentette ki a diplomata.

Magyarországnak schengeni külső határral rendelkező uniós tagállamként éppen ezért kellett kialakítania az ideiglenes műszaki határzárat, amelyen "sok határátkelő" van. Hiszen amennyiben a menekültek a zöldhatáron keresztül lépnek be Magyarország - egyben az EU és a belső határellenőrzés nélküli uniós térség, a schengeni övezet - területére, akkor "nem tudjuk, hová mennek és mit csinálnak" - mondta a nagykövet.

Kiemelte: Magyarországnak teljesítenie kell európai kötelezettségeit, így regisztrálnia kell az országba érkező menedékkérőket.

Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki menedéket keres, beléphet Magyarország területére a határátkelőkön keresztül, és a hatóságok egy szabályozott eljárás révén regisztrálják őket. Csak ezután lehet arról beszélni, hogy miként lehet elosztani a menekülteket az uniós tagországok között - mondta Czukor József.

Arra a felvetésre, hogy a határkerítés az embercsempészek malmára hajtja a vizet, a berlini magyar nagykövet azt mondta, hogy egyáltalán nem így áll a helyzet.

A bűnügyi statisztikák egészen más mutatnak, kiolvasható belőlük, hogy csak augusztusig 800-nál is több embercsempészt fogtak el a magyar hatóságok, és ez a szám tovább emelkedik, ami azt jelenti, hogy a határ ellenőrzése hozzásegíti a hatóságokat ahhoz, hogy véget vessenek az embercsempészek bűnös üzelmeinek - mondta Czukor József.

 

Egy év hat hónap börtönre ítéltek egy román embercsempészt

Gyorsított eljárásban jogerősen egy év hat hónap börtönre ítéltek egy román állampolgárságú embercsempészt, aki hétfőn hat szíriai állampolgárnak nyújtott segítséget a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez - közölte a Fejér Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

 

Azt írták, a férfi Budapesten vett fel a gépkocsijába - a hatóságok előtt ismeretlen emberrel létrejött megállapodás alapján - hat szíriai állampolgárt, hogy őket anyagi ellenszolgáltatásért cserébe Németországba szállítsa.

A tájékoztatás szerint a szír utasok közül öten útlevéllel ugyan rendelkeztek, de a határ átlépéséhez szükséges vízummal nem, valamint kezdeményezték a menekültként való elismerésükre irányuló eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál.

Az embercsempészt a rendőrség az M1-es autópályán tartott közúti ellenőrzésen leplezte le, és az ügyészség gyorsított eljárásban, "vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt" három napon belül bíróság elé állította.

Közölték, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően a gyanúsítottat 1 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, emellett három évre kiutasította az ország területéről, a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit pedig elkobozták. Az ítélet jogerős.

 

Három embercsempész került előzetes letartóztatásba Kecskeméten

Elrendelte három magyar embercsempész előzetes letartóztatását a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

 

Schmidt Gábor ügyész közleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta két ügyben három magyar embercsempész előzetes letartóztatását.

A három férfi a magyar-szerb határt illegálisan átlépő szír és afgán migránsokat szállított az M5-ös autópályán Budapest felé, a rendőrök Kecskemét közelében azonban elfogták és őrizetbe vették őket.

Az első ügyben egy kisteleki férfi augusztus 21-én tíz szír migránst vett fel Ásotthalom térségében kistehergépkocsijába, majd az M5-ös autópályán Budapest irányába indult velük. A migránsok illegálisan lépték át a magyar-szerb határt, és Nyugat-Európába akartak eljutni.

A második ügy gyanúsítottjai két hódmezővásárhelyi férfi, akik augusztus 24-én egy személygépkocsival Ásotthalom térségébe utaztak. Itt felvettek három afgán migránst, akik illegálisan lépték át a határt.

 

Kormányszóvivő: a nyugat-balkáni országok segítik a migrációt

Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon található országok hatóságai elősegítik olyan emberek rázúdulását a schengeni határokra, akikről nem tudjuk, hogy kik - jelentette ki a kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

Naponta szembesülhetünk azzal, hogy állami szervek iránymutatásával, szervezett formában szállítják az embereket a zöldhatárra - közölte Kovács Zoltán.

Hozzátette: ebben a helyzetben Magyarország az egyetlen állam a nyugat-balkáni útvonalon, amely elvégzi a dolgát, miközben a migránsok egyre agresszívabban követelik, hogy engedjék, sőt szállítsák tovább őket.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak államként, illetve az Európai Uniónak államszövetségként meg kell védenie magát, és ellenőrzött körülményeket kell teremteni.

A migránsok olyan országokból, a többi között Görögországból és Macedóniából érkeznek a magyar határra, ahol nem fenyegeti veszély az életüket. Vagyis az illegális határátlépés helyett módjuk volna arra, hogy legális formában forduljanak menedékkérelemmel a magyar hatóságokhoz vagy más uniós tagállam hatóságaihoz - mondta Kovács Zoltán.

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak fel Csongrádban

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve csütörtökön. A rendőrök 1896 illegális bevándorlóval, köztük 375 gyermekkel szemben intézkedtek - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője péntek reggel az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta: a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő, többségük szír, afgán vagy pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Tiltott határátlépés miatt csütörtökön országosan 2410 embert fogtak el a rendőrök, 11 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 

Trócsányi: minden államnak joga határainak védelme

Minden állam önrendelkezésből fakadó legalapvetőbb joga és kötelezettsége határainak védelme, ezért a magyar és az uniós állampolgárok védelme érdekében minden megengedett módon fel kell lépni a nemzeti és európai normákat megszegőkkel szemben - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

 

A schengeni határon felállítandó fizikai akadály, határzár - amennyiben a határátkelőhelyeket nem érinti - egyezik az uniós joggal és a schengeni szabályokkal, mert azok nem zárják ki, hogy a tagállamok a külső határokat fizikai akadállyal lássák el - közölte Trócsányi László.

A jogellenes határátlépés megakadályozása és a határátlépés kizárólag kijelölt határátkelőhelyekre való korlátozása pedig kifejezetten követelményként jelenik meg a schengeni jogban - tette hozzá a politikus.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelem követelménye összhangban áll az unió által elfogadott, úgynevezett Dublin III. rendelet szabályaival is.

Felidézte, hogy a nemzetközi menekültjog legjelentősebb forrása a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezmény szerint az államok az országba való jogellenes belépés miatt nem sújthatják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük vagy szabadságuk veszélyeztetve volt.

A szerződés szövegéből az következik, hogy a Szerbia felől érkező menekültek - miután ott nem fenyegeti veszély őket - nem hivatkozhatnak e rendelkezésre - mondta Trócsányi László.

Összefoglalva megállapítható, hogy a nemzeti, a nemzetközi és az uniós jogot együttesen kell alkalmazni. A határvédelem elmulasztása veszélyeztetheti hazánk schengeni tagságát, illetve egész Európa biztonságát - hangsúlyozta a miniszter.

Arról is szólt, hogy a kormánynak az a törekvése, hogy az uniós tagsággal rendelkező Románia és Horvátország mielőbb tagjává váljon a schengeni övezetnek.

Ugyanakkor az ukrán és a migrációval súlyosan érintett szerb határ esetében kettős uniós és schengeni külső határról beszélünk, ahol Magyarország határőrizeti kötelezettsége is kettős - mondta a miniszter.

A határvédelem pedig nem öncél, ugyanis a schengeni határellenőrzési kódex is úgy fogalmaz: a határellenőrzés végrehajtása nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek külső határainál azt elvégzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amely belső határain megszüntette a határellenőrzést - mondta Trócsányi László.

 

M1 aktuális csatorna: naponta ezrek kelnek át a zöldhatáron

Naponta ezrek kelnek át a szerb-magyar zöldhatáron; szerb oldalról egyenesen a határig szállítják a buszok a migránsokat - számolt be péntek reggeli helyszíni tudósításában Horgosról, illetve a szerbiai Magyarkanizsáról az M1 aktuális csatorna.

 

A képek tanúsága szerint a tudósítás ideje alatt is csoportokban érkeztek a menekültek a magyar oldalra, ahol rendőrök fogadták őket.

Horgos határából, a kerítés mellől élőben bejelentkező riporter arról számolt be, hogy csütörtökön 2410 illegális bevándorlót regisztráltak, és már pénteken hajnalban is százak érkeztek.

A tudósító közölte: azt tapasztalja, hogy egyre inkább megerősítik a rendőri jelenlétet a térségben, a hatóságok pedig ügyelnek arra, hogy a migránsok ne rongálják meg a határt védő kerítést.

Ugyanakkor a rendőrök emberségesen bánnak és segítőkészek a menekültekkel; érkezésük után a gyűjtőpontokra kísérik őket - közölte a tudósító.

A szerb oldalról, Magyarkanizsáról bejelentkező riporter arról számolt be, hogy naponta 40-60, 2000-2500 migránst szállító busz érkezik Belgrádból Magyarkanizsára. A bevándorlók a városban átszállnak a helyi busztársaság járműveire, amelyek egyenesen a zöldhatárra viszik őket.

Ugyanakkor sokan taxival, vagy gyalog indulnak a határra - mondta a riporter, miközben a háttérben a menekültek által felállított, műanyag fóliából eszkábált sátrakat mutatatta a kamera.0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Így kezdett új életet Gregor Bernadett: bátor lépésre szánta el magát

A nemrégiben gyakorlatilag teljesen új életet kezdő Gregor a munka mellett minden idejét kisfiának, Álmosnak szenteli...

A fiatalok közel felének van megtakarítása egy felmérés szerint

Minden ötödik fiatal a hónap végén megmaradt pénzt félreteszi.

Szülei után kutat Gerard Butler

Leégett kaliforniai otthona mellől jelentkezett be a hollywoodi sztár, Gerard Butler. A sztár csak pár szót mond a felvételen, utána...

Tragédia Isaszegen - Halott gazdija mellől rohant világgá Willow

Hőkamerákkal és drónnal is keresik azt a sokkos állapotban lévő kutyát, aki tegnapelőtt tragikus kimenetelű autóbaleset részese volt a...

Újabb óriáscég szemelte ki Debrecent

Holografikus 3D-s szemüveggel növelné szolgáltatásainak hatékonyságát a magyarországi Leadec Kft. - erről a nemzetközi cég magyar...

Esküvőjére készült a csornai meccsen meghalt focista

Ahogy arról portálunk is beszámolt, félbeszakadt a Csorna-Lébény megyei első osztályú mérkőzés, mert a Csorna 28 éves játékosa,...

A magyar labdarúgás aranykorának emléket állító kiállítás nyílt Barcelonában

A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi...

Újraosztják a lapokat

A magyar vállalatok lehetőségeiről a digitális forradalom, az Ipar 4.0 fontosságáról, beszélgettünk Vityi Péterrel, az IVSZ Szövetség...

Újabb csoda Felcsúton

Orbán Viktor felcsúti futballalapítványának rekord összegű, 5,4 milliárdos tavalyi tao-programja 2018 júniusában 9 milliárd forintra...

Felismered a 67 éves Cicciolinát? Sokat mutató ruhában tért vissza a képernyőre

Cicciolina A Konyhafőnök VIP-ban tért vissza a képernyőre.

0

Sport

A Bayern sztárja felpofozta az őt kritizáló szakkomentátort

Franck Ribéry nehezen viselte a Dortmund elleni vereséget.

A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent

Helmut Marko előállt egy összeesküvés-elmélettel a Brazil Nagydíj után.

A Fradi focicsapata Pogbával erősíthet

Egyelőre próbajátékra érkezik Rebrov csapatához.

Kiszivárgott az Aranylabda-szavazás állása, Ronaldo nincs a top3-ban

Egy francia újságíró, Eric Mamruth szivárogtatta ki a jelenlegi legjobb hármat a Twitteren.

Gyereket vár a női kéziválogatott játékosa, kimarad az Eb-keretből

Hornyák Dóra hónapokra felhagy az élsporttal, Kim Rasmussen szerint megtalálják a megoldást.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Döntött a Real, ki legyen az edző

Solarit csak két hétre nevezték ki Lopetegui kirúgásakor.

Gyászol Szeged, elhunyt Szalai István

Elhunyt Szalai Dzsínó István a szegedi labdarúgás egyik meghatározó alakja, 73 éves volt.

Edző ennyire jól még nem kezdett a Real Madrid történetében

Santiago Solari úgy kezdett a Real Madrid kispadján, ahogy előtte senki a klub 116 éves történetében.

Rég nem látott mélységbe taszította Mourinho a Manchester Unitedet

A városi derbit nagyon simán bukta a United a City ellen, de van ennél rosszabb is.

Ronaldo segített a Juvénak Higuaín büntetőjénél

Nem a portugál védte ki, de döntő szerepe volt abban, hogy nem ment be.

0

Bulvár

Elképesztően lefogyott: Ennyi kilót adott le Sarka Kata

Sarka Kata Instagram-oldalát az utóbbi hónapokban elárasztották a konditermes és futóversenyes fotók. Az sem titok, hogy a nyár folyamán nagyon lefogyott, de továbbra is keményen edz, hogy formában tartsa magát. Elárulta, hogy pontosan hány kilótól szabadult meg helyes étkezés és rendszeres sport segítségével: "Nyár elején sikerült 8 kilótól megszabadulnom" - írta legutóbbi bejegyzésében a kétgyermekes anyuka. Bomba formában van!

A legegyedibb szövegek kutyás táblára a kapura

Vigyázz, a kutya harap! lejárt lemez. Ennél sokkal egyedibben is figyelmeztetheted a hozzád érkezőket, hogy a portádat egy hűséges társ védi.

Kolumbiai drogmilliárdokat mostak Magyarországon tisztára

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Közalkalmazotti bértábla 2019

A közalkalmazottak havi munkabérüket a közalkalmazott bértábla szerint kapják. Ennek lényege, hogy különböző szorzókat állapítanak meg az alapbérhez. Ez a szorzószám függ a közalkalmazott jogviszonyban eltöltött évek számától és ez alapján növekszik is. Ebben a cikkben a 2018-as számok szerepelnek, de amint megvannak a friss információk módosítani fogjuk.

Láttad már Bruce Willist hajjal? Rá sem ismersz így

Bruce Willist az utóbbi években szinte csak kopaszon lehetett látni. Annyira megszoktuk ilyen kinézettel a színészt, hogy azt talán el is felejtettük, hogy egykor dús haja volt. Nem ugrott be a kép? Nem tudod elképzelni őt hajjal? Akkor most megmutatjuk, hogy milyen volt sok-sok évvel ezelőtt.

10 emberből 2 szúrja ki: te megtalálod a telefont ezen képen?

Ismét egy kis fejtörésre invitálunk, amelyben ezúttal egy mobiltelefont kell megtalálnod a mintás szőnyegen elrejtve.

Meglepő dolog derült ki Tóth Andi X-Faktoros győzelméről

Sokan nem is tudják, hogyan szakadt meg az X-Faktor egykori győztesének és mentorának kapcsolatának.

8 ember, aki génhibának köszönheti különleges külsejét - Mindenki ámul a szépségükön

Egy-egy apró rendellenességnek köszönhetik különleges megjelenésüket.

Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt - mégis mi történik a forinttal?

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Wow! Erre nem sokan fogadtak volna.

Sokkoló videót tett közzé a magyar rendőrség

Statisztikai alapon nagy baj történhet önnel, ha megnézi.

blogmorzsák

Mi van a munka­undor mögött?

A motiválatlanság, kiüresedettség érzése lehet átmeneti, de tartósan is megmaradhat. Milyen okok vezethetnek a munkaundorig?

Az olimpia kísérlet-e a nemzetközi elszigetelődés feloldására?

A momentumos népszavazás után kormányunk már nem látványosan készül az olimpiára, hanem apránként.

Bunyó karácsonyig: mi lesz a techpapírokkal?

A korrekció korrekcióját látjuk az elmúlt két hétben, az októberi mélypontról a Dow Jones már nyolcvan százalékot dolgozott le.

Az első Kínai Nemzetközi Import Expó

Az eseményen Magyarország is felállított egy országpavilont, amit a magyar kormányfő nyitott meg.

Ők adósak az egymilliós kampánypénzzel

Itt a kamujelöltek feketelistája.

Kitiltották a melósokat egy budapesti "all you can eat" étteremből

A vendéglátó hely már a bejáratánál jelzi, hogy van, akiknek tilos a bemenet.

Kisajátíthatja a haza és a nemzet fogalmát a jobboldal?

Vajon hogyan viszonyult a mindenkori baloldal a hazafisághoz?

Határátkelőként nem leszel egyenrangú

Akár több évtized külföldi lét sem feltétlenül jelenti azt, hogy sikerül beilleszkedni az adott országban. Szomorú levél Kanadából.

6 tipp, hogy hatékonyan dolgozz nyomás alatt is!

Íme 6 tipp, ami neked is ismerned kell.

Van kiút az online elszigeteltségből

Kevesebb mint 10 alkalommal hagyta el a lakását 7 év alatt. Most hozzá hasonló függőknek segít.

Két új lakó költözött a villába

A tegnapi részbe besűrítettek min­dent, amit lehet, kiköltözés, beköltö­zés, kiválasztás, és persze szivatás.

10 tipp a spóroláshoz

Néha a legnehezebb dolog a megtakarításban az, hogy hogyan kezdjünk neki.

0


0