Ezt olvasta már?

Filmkészítésre ösztönzi az Y-generáció tagjait az EU

Elindult a fiatal filmrendezőknek szóló EU-s pályázat. A 18-35 éves korosztályt megszólító pályázatban a filmrendezőket arra kérik, hogy saját rövidfilmjükben m...


Pénteki migráns hírek - folyamatosan frissítve

Idén már több mint 300 ezren keltek át a Földközi-tengeren

Az év eleje óta már több mint 300 ezer menekült választotta az életveszélyes földközi-tengeri utazást, hogy Európába jusson - közölte pénteken Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője. - Pécsi Napilap -


hirdetés

 

Fleming kiemelte, hogy közülük közel 200 ezren Görögországban, további 110 ezren pedig Olaszországban értek partot.

A szóvivő azt mondta, hogy a veszélyes tengeri úton kétezer-ötszázan vesztették életüket.

Tavaly 219 ezren menekültek Észak-Afrikából vagy Ázsiából a Földközi-tengeren keresztül az európai kontinensre.

 

Berlini magyar nagykövet: szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség az embercsempészek ellen

Szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség az embercsempész bandák ellen - mondta Magyarország berlini nagykövete pénteken a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak az Ausztriában holtan talált menekültek ügyével kapcsolatban.

 

Czukor József kiemelte, hogy "rettenetes cselekedetről" van szó, amelyet "valószínűleg egy nemzetközileg megszervezett embercsempész banda" követett el.

Ez a tragédia ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az európai országok szoros együttműködése az embercsempészet elleni küzdelemben - mondta a nagykövet, aláhúzva, hogy a magyar és az osztrák hatóságok "nagyon intenzíven és szorosan együttműködnek" az ügy feltárásában.

Czukor József rámutatott: a magyar kormány már hónapok óta figyelmeztet arra, hogy nemcsak a Földközi-tenger medencéjének nyugati részében tevékenykednek embercsempész bandák, és nemcsak ott van "hatalmas menekültprobléma", hanem az úgynevezett nyugat-balkáni úton is.

Hangsúlyozta, hogy növelni kell a határellenőrzés hatékonyságát, de nem azért, hogy "visszatartsuk a menekülteket attól, hogy oltalmat keressenek nálunk, hanem azért, hogy tudjunk nekik segíteni ennek a (menekült vagy más menekültjogi) státusnak a megszerzésében".

Ez azonban "nagyon nehéz lesz, ha nem tudjuk, hogy ki jön Európába" - jelentette ki a diplomata.

Magyarországnak schengeni külső határral rendelkező uniós tagállamként éppen ezért kellett kialakítania az ideiglenes műszaki határzárat, amelyen "sok határátkelő" van. Hiszen amennyiben a menekültek a zöldhatáron keresztül lépnek be Magyarország - egyben az EU és a belső határellenőrzés nélküli uniós térség, a schengeni övezet - területére, akkor "nem tudjuk, hová mennek és mit csinálnak" - mondta a nagykövet.

Kiemelte: Magyarországnak teljesítenie kell európai kötelezettségeit, így regisztrálnia kell az országba érkező menedékkérőket.

Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki menedéket keres, beléphet Magyarország területére a határátkelőkön keresztül, és a hatóságok egy szabályozott eljárás révén regisztrálják őket. Csak ezután lehet arról beszélni, hogy miként lehet elosztani a menekülteket az uniós tagországok között - mondta Czukor József.

Arra a felvetésre, hogy a határkerítés az embercsempészek malmára hajtja a vizet, a berlini magyar nagykövet azt mondta, hogy egyáltalán nem így áll a helyzet.

A bűnügyi statisztikák egészen más mutatnak, kiolvasható belőlük, hogy csak augusztusig 800-nál is több embercsempészt fogtak el a magyar hatóságok, és ez a szám tovább emelkedik, ami azt jelenti, hogy a határ ellenőrzése hozzásegíti a hatóságokat ahhoz, hogy véget vessenek az embercsempészek bűnös üzelmeinek - mondta Czukor József.

 

Egy év hat hónap börtönre ítéltek egy román embercsempészt

Gyorsított eljárásban jogerősen egy év hat hónap börtönre ítéltek egy román állampolgárságú embercsempészt, aki hétfőn hat szíriai állampolgárnak nyújtott segítséget a magyar államhatár jogellenes átlépéséhez - közölte a Fejér Megyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

 

Azt írták, a férfi Budapesten vett fel a gépkocsijába - a hatóságok előtt ismeretlen emberrel létrejött megállapodás alapján - hat szíriai állampolgárt, hogy őket anyagi ellenszolgáltatásért cserébe Németországba szállítsa.

A tájékoztatás szerint a szír utasok közül öten útlevéllel ugyan rendelkeztek, de a határ átlépéséhez szükséges vízummal nem, valamint kezdeményezték a menekültként való elismerésükre irányuló eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál.

Az embercsempészt a rendőrség az M1-es autópályán tartott közúti ellenőrzésen leplezte le, és az ügyészség gyorsított eljárásban, "vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt" három napon belül bíróság elé állította.

Közölték, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően a gyanúsítottat 1 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, emellett három évre kiutasította az ország területéről, a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsit pedig elkobozták. Az ítélet jogerős.

 

Három embercsempész került előzetes letartóztatásba Kecskeméten

Elrendelte három magyar embercsempész előzetes letartóztatását a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

 

Schmidt Gábor ügyész közleménye szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta két ügyben három magyar embercsempész előzetes letartóztatását.

A három férfi a magyar-szerb határt illegálisan átlépő szír és afgán migránsokat szállított az M5-ös autópályán Budapest felé, a rendőrök Kecskemét közelében azonban elfogták és őrizetbe vették őket.

Az első ügyben egy kisteleki férfi augusztus 21-én tíz szír migránst vett fel Ásotthalom térségében kistehergépkocsijába, majd az M5-ös autópályán Budapest irányába indult velük. A migránsok illegálisan lépték át a magyar-szerb határt, és Nyugat-Európába akartak eljutni.

A második ügy gyanúsítottjai két hódmezővásárhelyi férfi, akik augusztus 24-én egy személygépkocsival Ásotthalom térségébe utaztak. Itt felvettek három afgán migránst, akik illegálisan lépték át a határt.

 

Kormányszóvivő: a nyugat-balkáni országok segítik a migrációt

Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon található országok hatóságai elősegítik olyan emberek rázúdulását a schengeni határokra, akikről nem tudjuk, hogy kik - jelentette ki a kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

Naponta szembesülhetünk azzal, hogy állami szervek iránymutatásával, szervezett formában szállítják az embereket a zöldhatárra - közölte Kovács Zoltán.

Hozzátette: ebben a helyzetben Magyarország az egyetlen állam a nyugat-balkáni útvonalon, amely elvégzi a dolgát, miközben a migránsok egyre agresszívabban követelik, hogy engedjék, sőt szállítsák tovább őket.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak államként, illetve az Európai Uniónak államszövetségként meg kell védenie magát, és ellenőrzött körülményeket kell teremteni.

A migránsok olyan országokból, a többi között Görögországból és Macedóniából érkeznek a magyar határra, ahol nem fenyegeti veszély az életüket. Vagyis az illegális határátlépés helyett módjuk volna arra, hogy legális formában forduljanak menedékkérelemmel a magyar hatóságokhoz vagy más uniós tagállam hatóságaihoz - mondta Kovács Zoltán.

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak fel Csongrádban

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve csütörtökön. A rendőrök 1896 illegális bevándorlóval, köztük 375 gyermekkel szemben intézkedtek - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője péntek reggel az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta: a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő, többségük szír, afgán vagy pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Tiltott határátlépés miatt csütörtökön országosan 2410 embert fogtak el a rendőrök, 11 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 

Trócsányi: minden államnak joga határainak védelme

Minden állam önrendelkezésből fakadó legalapvetőbb joga és kötelezettsége határainak védelme, ezért a magyar és az uniós állampolgárok védelme érdekében minden megengedett módon fel kell lépni a nemzeti és európai normákat megszegőkkel szemben - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

 

A schengeni határon felállítandó fizikai akadály, határzár - amennyiben a határátkelőhelyeket nem érinti - egyezik az uniós joggal és a schengeni szabályokkal, mert azok nem zárják ki, hogy a tagállamok a külső határokat fizikai akadállyal lássák el - közölte Trócsányi László.

A jogellenes határátlépés megakadályozása és a határátlépés kizárólag kijelölt határátkelőhelyekre való korlátozása pedig kifejezetten követelményként jelenik meg a schengeni jogban - tette hozzá a politikus.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a határvédelem követelménye összhangban áll az unió által elfogadott, úgynevezett Dublin III. rendelet szabályaival is.

Felidézte, hogy a nemzetközi menekültjog legjelentősebb forrása a menekültek helyzetére vonatkozó genfi egyezmény szerint az államok az országba való jogellenes belépés miatt nem sújthatják büntetéssel azokat a menekülteket, akik közvetlenül olyan területről érkeztek, ahol életük vagy szabadságuk veszélyeztetve volt.

A szerződés szövegéből az következik, hogy a Szerbia felől érkező menekültek - miután ott nem fenyegeti veszély őket - nem hivatkozhatnak e rendelkezésre - mondta Trócsányi László.

Összefoglalva megállapítható, hogy a nemzeti, a nemzetközi és az uniós jogot együttesen kell alkalmazni. A határvédelem elmulasztása veszélyeztetheti hazánk schengeni tagságát, illetve egész Európa biztonságát - hangsúlyozta a miniszter.

Arról is szólt, hogy a kormánynak az a törekvése, hogy az uniós tagsággal rendelkező Románia és Horvátország mielőbb tagjává váljon a schengeni övezetnek.

Ugyanakkor az ukrán és a migrációval súlyosan érintett szerb határ esetében kettős uniós és schengeni külső határról beszélünk, ahol Magyarország határőrizeti kötelezettsége is kettős - mondta a miniszter.

A határvédelem pedig nem öncél, ugyanis a schengeni határellenőrzési kódex is úgy fogalmaz: a határellenőrzés végrehajtása nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek külső határainál azt elvégzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amely belső határain megszüntette a határellenőrzést - mondta Trócsányi László.

 

M1 aktuális csatorna: naponta ezrek kelnek át a zöldhatáron

Naponta ezrek kelnek át a szerb-magyar zöldhatáron; szerb oldalról egyenesen a határig szállítják a buszok a migránsokat - számolt be péntek reggeli helyszíni tudósításában Horgosról, illetve a szerbiai Magyarkanizsáról az M1 aktuális csatorna.

 

A képek tanúsága szerint a tudósítás ideje alatt is csoportokban érkeztek a menekültek a magyar oldalra, ahol rendőrök fogadták őket.

Horgos határából, a kerítés mellől élőben bejelentkező riporter arról számolt be, hogy csütörtökön 2410 illegális bevándorlót regisztráltak, és már pénteken hajnalban is százak érkeztek.

A tudósító közölte: azt tapasztalja, hogy egyre inkább megerősítik a rendőri jelenlétet a térségben, a hatóságok pedig ügyelnek arra, hogy a migránsok ne rongálják meg a határt védő kerítést.

Ugyanakkor a rendőrök emberségesen bánnak és segítőkészek a menekültekkel; érkezésük után a gyűjtőpontokra kísérik őket - közölte a tudósító.

A szerb oldalról, Magyarkanizsáról bejelentkező riporter arról számolt be, hogy naponta 40-60, 2000-2500 migránst szállító busz érkezik Belgrádból Magyarkanizsára. A bevándorlók a városban átszállnak a helyi busztársaság járműveire, amelyek egyenesen a zöldhatárra viszik őket.

Ugyanakkor sokan taxival, vagy gyalog indulnak a határra - mondta a riporter, miközben a háttérben a menekültek által felállított, műanyag fóliából eszkábált sátrakat mutatatta a kamera.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Semjén: Eszünk ágában sincs felfüggeszteni a Stop Sorost!

"Persze, hogy nem függesztjük fel a Stop Sorost. Már mérlegeltünk mindent, meghoztuk a jogszabályt. Eszünk ágában sincs felfüggeszteni!"...

Kirúgták a Századvég folyóirat szerkesztőségét, mert kritizálták a kormányt

A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb...

Kollányi Zsuzsi megtörte a szülése óta tartó csendet.

Az énekesnő majdnem két hónapja nem adott hírt magáról, most viszont elárult néhány információt a szülése után.

Letették a mórahalmi általános iskola új épületének alapkövét - Galéria

A Szent László-himnusszal kezdődött hétfő délután a mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskola új épületének alapkőletétele.

Megszólalt a fővárosi tanár, aki a nemi szervét mutogatta a diákoknak a vád szerint

Több rendbeli szexuális kényszerítéssel és kiskorú veszélyeztetésével vádolták meg.

Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán

A vizet továbbra sem szabad ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra használni.

Évekre börtönbe kerülhet az irodalmi Nobel-botrány gyanúsítottja

A vád szerint 18 nőt molesztált a fotós Jean-Claude Arnault.

Változik a forgalmi rend az M3 autópálya mogyoródi szakaszán

Az M3 autópálya Budapest irányába haladó pályáján pályaszélesítési-, valamint az épülő hídnál pillérvédő szegély építési...

A V4-országokban turnézik a Magyar Állami Operaház

Varsóban, Pozsonyban és Prágában turnézik a Magyar Állami Operaház Janácek Jenufa és Kodály Székely fonó című műveivel hétfőtől...

Nyaksérülése sem foszthatta meg a győzelemtől a magyar birkózót Bukarestben

Barka Emesén kívül még hárman állhattak dobogóra a román fővárosban.

Bunyó volt Michelisz csapatának sorozatában - videó

Dusan Borkovic a rendőrségen kötött ki, a terhes feleségét is bántották.

0

Sport

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

0

Bulvár

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Megszűnik a munkaviszonyból származó nyugdíjemelés, de 10 százalékkal nőhetnek a nyugdíj melletti keresetek

Az idei év lesz az utolsó, amikor a nyugdíjasok munkaviszonyból származó jövedelme kötelező alapját képezi a jövő évi nyugdíjemelésnek. Ilyen jogcímen utoljára érkezik pénz. Ezzel együtt a nyugdíj melletti munkaviszony után jövőre már nem kell járulékot fizetni, és ez bőven ellentételezi az előbbi veszteséget.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

blogmorzsák

A gyilkos selyemzsinór

A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag előállítása mögött brutális kegyetlenség bújik meg.

A süti diéta mégis működik?

A Kansas Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora bebizonyította.

Egyedül, nyelviskolában vagy magántanárral?

Hogyan kezdj bele egy új nyelv tanulásába?

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Kötelező ünnepségek

"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket"

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0