Ezt olvasta már?

Változékonyabb időjárás várható

A jövő héten változékonyabb lesz az időjárás: a napsütés mellett többször várható eső és erős, olykor viharos szél is. A hét második felében akár 28 fok is...

0

Pénteki migránshírek - folyamatosan frissítve

Napról napra változik a migránshelyzet, közben Körmendre már megérkezett az újonnan létesült táborba az első csoportjuk.


hirdetés

ÖBB: egész hétvégén nem indulnak vonatok Bécsből Magyarországra

Egész hétvégén nem indulnak vonatok Bécsből Magyarországra - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője pénteken.

Az ÖBB még csütörtökön, a migránsválsággal összefüggésben döntött arról, hogy túlterheltség miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között. Ennek hatására Bécs nagyobb pályaudvarain kiegyensúlyozottá vált a helyzet, a vonatforgalom nem állt le teljesen, a menetrend szerinti járatok továbbra is indulnak Németországba. A német vasúttársaság (DB) közlése szerint ezeket a járatokat fogadják Németországban.

Jegyeket csütörtök óta nem árusítanak a Magyarországra tartó járatokra.

Az ÖBB szerint további vonatokat kellene indítani annak érdekében, hogy az elmúlt napokban felhalmozódott utazási igénynek eleget tudjanak tenni.

Már egyetlen pályaudvaron kialakult túlzsúfoltság láncreakciót indíthat el, és oda vezethet, hogy megbénul az egész vonatközlekedés - közölte a társaság, amely szerint jelenleg elérték a cég emberi és műszaki kapacitásának határát.

A Bruck an der Leitha és Zurány (Zurndorf) településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg, a társaság tájékoztatása szerint a Bécs és Nezsider (Neusiedl), valamint Köpcsény (Kittsee) közötti közlekedést a korlátozás nem érinti.

Az ÖBB a segélyszervezetek önkénteseivel együttműködve kezeli a kialakult helyzetet a bécsi pályaudvarokon. A társaság a Westbahnhof pályaudvar melletti kék házban a múlt hét vége óta befogadóállomást is működtet.

Csaknem háromezer migráns töltötte a csütörtök éjszakát Bécsben, közülük 450-an a Westbahnhofon, további százan a Hauptbahnhof pályaudvaron, háromszázan a belvárosban található Stadthalle csarnokban, több százan pedig egyéb átmeneti befogadóhelyeken éjszakáztak.

Franciaország négy-ötezer migráns gyermek beiskolázására készül

Az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján a Franciaországba érkező 24 ezer migráns és a júliusban már befogadott 6750 menekült közül a becslések szerint mintegy négy-ötezer lesz beiskolázandó gyerek, akiknek méltó fogadására és integrációjára felkészült a francia közoktatás - írta pénteken a Le Figaro.

A konzervatív francia napilap szerint a menekültek elszállásolása még nem rendezett kérdés, hiszen a francia önkormányzatok felajánlásán múlik, amelynek érdekében szombaton egyeztetést tartanak a polgármesterek a belügyminisztériumban. A migránsok országos elosztása után válik világossá, hogy az oktatási tárcának hol milyen intézkedéseket kell kezdeményeznie a gyerekek integrációjára, akik intenzív francia nyelvoktatásban részesülnek majd, miközben "normális" osztályokban helyezik el őket.

Franciaországban az 1970-es években vezették be ezt a módszert, amikor néhány év alatt 120 ezer migránst fogadtak be Vietnamból, Kambodzsából, Laoszból, azaz az egykori Indokínából. A mai napig ez számít a legsikeresebb integrációs folyamatnak Franciaországban. A francia közoktatás ugyanakkor ugyanezzel a módszerrel a gazdasági bevándorlással az észak-afrikai országokból, fekete Afrikából, Kelet-Európából és Ázsiából érkezett migránsok gyermekeit is integrálja - hívta fel a figyelmet a lap.

A francia iskolák évente 45 ezer olyan gyermeket fogadnak be, akik az év elején még nem beszélnek franciául, ez a beiskolázottak 4,7 százaléka. Az oktatási minisztérium adatai szerint 70-90 százalékuk vesz részt az általános iskolákban és gimnáziumokban a befogadási programban, amely viszont nem teljesen sikeres: az első egyéves intenzív francia nyelvoktatás után nagyon sok külföldi diák évismétlésre kényszerül, de olyan is van, aki kimarad, és szakiskolában folytatja a tanulmányait, ráadásul azokban nem mindenhol van befogadási program.

A németországi erőfeszítések enyhítésére Franciaország a héten már átvett ezer szíriai, iraki és eritreai migránst Münchenből. Egy hetvenfős csoportot a Párizshoz közeli Champagne-sur-Seine-ben szállásoltak el átmenetileg. A gyermekeknek itt szintfelmérő tesztet kell kitölteniük, és francia nyelvi ismereteiket is ellenőrzik, mielőtt - egy héten belül - beiskolázzák őket. Az oktatási tárca számára azonban még kérdés, hogy csoportosan vagy szétosztva helyezik-e el őket az osztályokban. Minden azon múlik, hogy milyen lakásokat tudnak majd nekik biztosítani az önkormányzatok felajánlásai alapján, egyelőre ugyanis egy diákszállón, egy szabadidőközpontban és egy kolostorban helyezték el az érkezőket. A befogadást mindenhol a polgármesterek intézik a prefektúra segítségével, ügyelve arra, hogy elkerüljék a migránsok "gettósodását".

Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) igazgatója szerint a menekülthullámmal elsősorban a középosztályhoz tartozó férfiak és családok indultak el Európa felé, akiknek magas a képzettségi szintje és aggódnak a gyermekeik jövőjéért. A hivatal az önkéntes alapon jelentkezők közül választja ki Münchenben, hogy kit vesz át. A jelentkezőket mindenekelőtt az érdekli, hogyan fogják őket fogadni, hol fognak lakni, mi lesz a jogi helyzetük és lesz-e lehetőség iskolába járni, továbbtanulni.

A szíriai konfliktus közel négy évvel ezelőtti kirobbanása óta több mint 2 millió gyermek menekült el, s oktatásuk kérdése háttérbe szorult - írta a Le Figaro. Az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja már 2013 decemberben meghúzta a vészharangot a szíriai közoktatás összeomlása miatt, miután az iskolák veszélyes hellyé váltak. Libanonban, Irakban, Jordániában, Törökországban és Egyiptomban egymillió iskolás korú gyermek él a táborokban, és közülük a 2013-as adatok szerint 500 ezren nem tudnak tanulni.

Röszkénél ütemesen zajlik a határkerítés építése, hétfőn kapu is kerül a sínekre

Nagy lendülettel zajlik a határkerítés építése, a magyar-szerb határnak a migráció által leginkább érintett pontján, Röszke térségében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Miközben csütörtökön még csak a gyorstelepítésű drótakadály jelentett fizikai korlátot a szántóföldön, péntek délelőtt már felkerült a pengehuzal a 3 méteres oszlopok Szerbia felé hajló úgynevezett hattyúnyakára is, illetve a drótháló az oszloptestekre.

Ugyanakkor az MTI tudósítója a Szeged-Szabadka vasútvonal és a határ metszéspontjában tanúja volt annak, amint a MÁV szakemberei felmérték a területet, a vasúti kapu építését előkészítendő. Ugyanis jelenleg a vasútvonal mentén áramlik Magyarország felé a migránsok legnagyobb tömege.

Az ottani beszélgetésből kiderült, hogy szombaton megkezdik a vasút által a határkerítésen ütött rést elzáró kapu tartóoszlopainak a betonozását, és hétfőn a helyére is kerül a kapu.

Eközben folyamatosan érkeznek a migránsok a szerb oldalról, ám a hét elején tapasztaltakkal szemben - amikor 4-5 óránál tovább is a szabad ég alatt várakoztak - most szinte azonnal buszokra szállítják őket. A járművek a határ közelében kialakított idegenrendészeti előállítókba viszik a migránsokat, ahol ellátást kapnak.

Ez azt jelenti, hogy amint odaérnek a vasút és a közút metszéspontjában létrehozott gyűjtőponthoz, azonnal buszokra kerülnek. A gyűjtőponthoz vezető úton, több száz méter hosszan várakoznak a buszok, közöttük sok, a budapesti közösségi közlekedést kiszolgáló jármű.

Ugyanakkor már megérkezésükkor étellel, itallal kínálják a migránsokat a gyűjtőpontnál tevékenykedő segélyszervezetek, illetve szükség szerint ruhával is ellátják őket. Az esős időben igen kelendőek voltak a gumicsizmák, illetve nagy igény mutatkozott a gyerekcipőkre.

Az MTI tudósítója a rendőrségi járművek mellett honvédségi terepjárókat és katonai szállítójárműveket is látott a gyűjtőpontnál.

A Jobbik tiltakozó demonstrációt tart Körmenden

A Jobbik tüntetést tart péntek este Körmenden a helyi rendészeti szakközépiskolában létesített menekülttábor ellen - jelentette be Bana Tibor országgyűlési képviselő, a párt körmendi választókerületi elnöke az intézmény bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte, a Jobbik álláspontja határozott és egyértelmű a menekülttábort illetően: nem akarnak bevándorlókat látni Körmenden.

Hozzátette, féltik a kisváros nyugalmát és az ott élők biztonságát, ezért tiltakozó demonstráción kívánnak hangot adni véleményüknek.

Bana Tibor azt mondta: aggályosnak tartják, hogy a tábor létesítéséről előzetesen semmiféle információ nem jutott el az emberekhez, pedig szerintük olyan súlyú kérdésről van szó, amelyben 15 kilométeres körzetben akár helyi népszavazást is kellene tartani, de a lakosságot mindenképpen meg kellene kérdezni.

Kiemelte: a város kormánypárti polgármesterének határozottan ki kellene állnia és minden eszközt latba kellene vetnie azért, hogy ne létesüljön Körmenden befogadóállomás. Utalt arra, hogy a menekültek első csoportja már megérkezett, sőt tovább is ment a gyűjtőpontról Ausztria irányába.

Nem kétséges, hogy a rendőrség felkészült és egyelőre tudja kezelni a migránskérdést, de ha a menekültáradat tovább tart és folyamatossá válik, akkor a rendőrség lehetőségei is kimerülhetnek, végesek, ezért jobb lenne megelőzni, hogy tömegesen érkezzenek Körmendre migránsok - mondta Bana Tibor.

A Demján-csoport egymillió eurót ad a menekült gyermekek helyzetének javítására

A Demján-csoport egymillió eurót (több mint háromszáztizenöt millió forintot) ajánl fel a menekült gyermekek körülményeinek javítására - közölte a Demján Alapítvány pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a közelmúltban kialakult súlyos menekültügyi probléma megoldása a 21. századi Európa talán legnagyobb humanitárius kihívása. Bíznak abban, hogy a tagállamok vezetői, az unió döntéshozói felelősen és közösen minél előbb kialakítják a menekültek kezelésének leghatékonyabb és leghumánusabb gyakorlatát.

A fenti anyagi támogatást a hazánkban és Magyarország határain tartózkodó menekült gyermekek körülményeinek javítására ajánlják fel, elsősorban élelmiszerekre, ruházatra, országon belüli utazásra, egészségügyi ellátásra, információs anyagok előállítására, valamint a helyzet megoldásán dolgozó hivatalos személyek és civilek munkájának segítésére.

A pénzügyi forrás konkrét felhasználásáról a Demján Alapítvány az illetékes állami szervek és a témával aktívan foglalkozó, független civil szervezetek bevonásával dönt.

Demján Sándor egyúttal felhívással fordult minden magyar és külföldön élő, a szolidaritás eszmeiségét magáénak valló magánszemélyhez, vállalkozóhoz és intézményhez, hogy csatlakozzon ahhoz a pénzügyi alaphoz, amelyet erre a célra hozott létre a Demján Alapítvány a Gránit Bank elkülönített számláján.

Veres András püspök: a keresztényeknek segíteniük kell az úton lévőket

A keresztényeknek segíteniük kell az úton lévő, nehéz élethelyzetbe került embereket, nemre, korra, nemzetiségre vagy éppen felekezetre való tekintet nélkül - hangoztatta Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztott elnöke pénteken Körmenden.

A püspök a helyi rendészeti szakközépiskola előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: csütörtökön értesült arról, hogy Körmenden átmeneti regisztrációs gyűjtőpont létesül, azt követően egyeztetett a Katolikus Karitász országos és helyi vezetőivel arról, hogy természetesen segíteni fogják az oda érkezőket.

A tábor élelmezését közlése szerint az állam biztosítja, ezért elsősorban takarókat, tisztálkodószereket vittek oda, és hasznosnak tűnt egy olyan gyermekjátszósátor felállítása és berendezése, ahol a menekültcsaládok gyermekeit fogadhatják.

Hozzáfűzte: angolul beszélő önkéntesekkel is segítik a menekültek átmeneti elhelyezését és ellátását, a karitász munkatársai által már csütörtök este felállított gyermeksátorban pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel.

A megyés püspök azt mondta: eddig sem volt semmiféle véleménykülönbség az egyházon belül a menekültek támogatásáról, a keresztény ember nem is tehet mást, mint segíti a rászoruló, bajban lévő, nehéz helyzetbe került embereket.

Hangsúlyozta, a Katolikus Karitász országos és helyi szervezetei eddig is folyamatosan segítséget nyújtottak, most sem tesznek mást.

Hozzátette: miután látható, hogy a menekültek nem akarnak tartósan Vas megyében, illetve Körmenden maradni, most az a feladat, hogy a vonulásukat segítsék, ezért a következő napokban azokon az útvonalakon, amelyeken vonulnak, mobil illemhelyeket állítanak fel, illetve víz, élelmiszer, takaró, melegebb ruházat kiosztásával segítik őket a karitász munkatársai.

A sajtótájékoztatón Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: egy felhívást tett közzé a megye településeinek polgármestereihez fordulva, hogy az önkormányzatok is takarók vásárlásával, összegyűjtésével segítsék a körmendi átmeneti gyűjtőpontra érkező menekülteket.

Elmondta, az első száz takarót a megyei önkormányzat nevében személyesen adta át a körmendi rendészeti szakközépiskolában.

LMP: a civil szervezetek látják el az állam feladatát

Az LMP szerint menekültügyben a kormány nem végezte és nem végzi el a feladatát, és eddig csak azért nem alakult ki nagyobb katasztrófa, mert az önkéntesek, a civil szervezetek és az egyházak teszik a dolgukat.

Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja pénteken az MTI-nek úgy értékelte, szervezetlenség, fejetlenség és erőforráshiány jellemzi a menekültügyi rendszert. "Ahogy a dolgok folynak, és amilyen új időszámításról beszél a kormány, meg fogja nehezíteni civil segítők dolgát" - tette hozzá. Nekik továbbra is hozzáférést kell adni, hogy tovább segítség a menekülteket - hangsúlyozta.

Megjegyezte azt is, hogy számos civil szerveződéssel nem tárgyal a kormány a segítésről.

Azzal, hogy gyűjtőpontokat hoznak létre a "semmi közepén", a kormány nyilvánvalóan megnehezíti a civilek, a sajtó munkáját, komoly logisztikai feladatok elé állítja a segíteni akaró embereket - mondta az ellenzéki politikus.

Az LMP szerint az államnak plusz pénzügyi támogatással lehetne a menekültügyben résztvevő kormányzati intézményeket és a civileket segíteni, továbbá a kormánynak el kell végezni a saját feladatát, mert mindkettővel adós.

Ferenczi István hozzátette: a terepen lévő emberek segítése nagyban hozzájárul a viszonylagos rendhez, ezenkívül - ellensúlyozva a kormányzati propagandát és a hivatalos intézményrendszer válságát - mentik a magyarok jó lelkiismeretét, a társadalom önképét és az ország nemzetközi megítélését.

Ez a civil segítés összességében gyógyító folyamatokat indított el a társadalomban - vélte a politikus.

Rogán: első a határok megvédése

Magyarország elsődlegesen fontosnak a határok megvédését tartja, a sikeres határvédelemhez pedig a hot spotokat az Európai Unió területén kívül kell kialakítani - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken újságírókkal, miután Budapesten tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével.

Rogán Antal elmondta: arról tájékoztatta a néppárti frakcióvezetőt, hogy Magyarországon a bevándorlásügyben kialakult helyzet súlyos, "folyamatosan nehezedő nyomás van rajtunk, egy népvándorlást látunk, amelynek az utánpótlása folyamatos a déli határainknál".

Magyarország elsődlegesen fontosnak a határok megvédését tartja, hiszen csak így lehet dönteni arról, kit fogadunk be Európába és kit nem - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy ebben egyetértettek Manfred Weberrel.

Rogán Antal közölte: a sikeres határvédelemhez és ahhoz, hogy Európa maga tudjon döntéseket hozni, az úgynevezett hot spotokat, azaz a befogadótáborokat az EU területén kívül kell kialakítani.

A kormánypárti politikus megerősítette, hogy a magyar vezetés ebben a formában nem tudja támogatni a kvótákat, ahogyan azt sem, hogy Magyarország területén százezres nagyságrendű befogadótábor jöjjön létre.

A megoldás a határon van, előbb a határvédelmet kell garantálni, és ki kell mondani: Európa nem tud mindenkit befogadni - rögzítette álláspontját Rogán Antal.

Együtt: Orbán Viktor vezetésével nem lehet közös uniós megoldást találni

Orbán Viktor részvételével nem lehet közös európai megoldást kialakítani menekültügyben, mert a miniszterelnök elszigetelte az országot az európai közösségen belül - jelentette ki Juhász Péter, Együtt - a Korszakváltók Pártja alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: vasárnap délutánra, a menekülthelyzettel összefüggésben, demonstrációt jelentett be, amelynek résztvevői a Szabad sajtó úton gyülekeznek, majd átvonulnak a Kossuth térre. Céljuk, hogy mindenki figyelmét felhívják, "szégyelljük Orbán Viktor politikáját, szégyelljük azt, amilyen helyzetbe hozta Magyarországot és ezáltal a magyar népet, a magyar embereket".

Az Együtt álláspontja szerint 15 ezer embert már akár ma is befogadhatna Magyarország, és arra is van kapacitás, hogy normálisan elbírálják a menekültek kérelmeit - mondta Juhász Péter, aki szerint a menekültek számának növekedése miatt szükség lesz újabb uniós forrásokra és egy közös uniós megoldásra.

Orbán Viktor vezetésével viszont nem lehet közös európai megoldást találni, a magyar kormányfőnek már nem hisznek, "nemcsak a politikusok, de a pápa is ellene szólalt fel" - fogalmazott, hozzátéve: van a jelenleginél emberségesebb és biztonságot nyújtó megoldás a menekültkérdés kezelésére, de ez nem egy nemzet, hanem az EU közös ügye.

Kérdésre válaszolva azt mondta, első lépésként Magyarország megítélését kellene helyreállítani, a menekülteket emberi módon kellene elszállásolni, fel kellene gyorsítani az adminisztrációt, normális mederbe kellene terelni az EU-val folytatott tárgyalásokat.

Juhász Péter elmondta, a tüntetésen mellette felszólal Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, Erdős Virág költő, Máté András egyetemi tanár és Incze Zsóka, a Magamnál jobban Kórus vezetője.

A sajtótájékoztató előtt a párt két aktivistája átlépett a Parlament elé kifeszített láncon, felment a lépcsőn és egy "Szégyelld magad Orbán! Tüntetés vasárnap 16 óra Szabad sajtó út" feliratú molinót lakatolt az Oroszlános kapu rácsához. A feliratot az Országgyűlési Őrség két tagja néhány másodperc múlva leszedte. Az aktivisták adatait a rendőrök felírták.

Csütörtökön 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe

Csütörtökön a várt 6 ezernél jóval több, 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok pénteki összesítése szerint.

Szombat óta így már 40 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén körülbelül 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350, szerdán 6200 ember megérkezését jegyezték fel.

A müncheni főpályaudvaron a rendőrök és az önkéntesek rutinosan kezelik a lassan állandósuló rendkívüli helyzetet. A hatóságok felkészültsége csütörtökön is megfelelő volt - mondta a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének szóvivője.

Az embereket a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján osztják el a 16 tartomány között. Csütörtökön több különvonat mellett 43 busz is az újonnan érkezett menedékkérőket szállította bajorországi vagy más tartományokban fekvő szállásokra - számolt be br.de című hírportálján a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

Pénteki lapinterjúkban a bajor konzervatív CSU két befolyásos politikusa is élesen bírálta a szövetségi kormányt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése miatt. Markus Söder bajor pénzügyminiszter és Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy iszlamista terroristák is érkezhetnek a Magyarországról elindult menedékkérők között.

Ugyanakkor egy pénteken ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek túlnyomó többsége helyes döntésnek tartja a Magyarországról Ausztrián keresztül érkező emberek beengedését.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített, Politbarometer nevű kutatássorozat szeptemberi eredményei alapján a németek 66 százaléka szerint a szövetségi kormány jó, 29 százaléka szerint rossz döntést hozott.

A németek 85 százaléka úgy véli, a döntés következménye az lesz, hogy még több menedékkérő indul útnak Németország felé.

Ugyanakkor az augusztusi 60 százalékról 62 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Németország megbirkózik a menekülthullámmal, és 37-ről 35 százalékra csökkent azok aránya, akik nem bíznak ebben.

Lezárták, majd részben megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt Magyarország felé

Pénteken reggel hét óra körül biztonsági okokból, a menekültek nagy tömege miatt lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Ausztriában, majd kilenc óra körül újra megnyitották azt Magyarország irányába - jelentette az APA osztrák hírügynökség. A határszakasz és az A4-es autópálya Ausztria fele tartó oldalán továbbra is érvényben van a lezárás.

Arra kérik az autózókat, hogy már a határ közelében figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre és az emiatt érvénybe lépett 60 kilométer per órás sebességkorlátozásra.

Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) tájékoztatása szerint rövid kerülő útvonal ncsen, hiszen a szintén Bécs irányába vezető B10-es utat már korábban lezárták, ezért az egész határszakaszt lehet csak kikerülni.

Több mint 3600 menekült lépte át péntek éjféltől reggel hat óráig az osztrák-magyar határt. A burgenlandi rendőrség becslése alapján csütörtökön nyolcezer menekült volt úton ezen a határszakaszon. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint hasonló számra számítanak pénteken is.

Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén 2600 menekült tartózkodott péntek kora reggel. A hatóságok folyamatosan ellátják az érkező menekülteket. Több száz embert különböző ideiglenes befogadóhelyeken helyeztek el: hatszázan például Nagymartonban (Mattersburg), hatszázan a miklóshalmai Nova Rock csarnoknál kaptak helyet. Az osztrák közszolgálati rádió (ORF) pénteki beszámolója szerint azonban csaknem 1500 embernek kellett az éjszakát a szabadban töltenie. Hajnali két óráig busszal folyamatosan vitték a menekülteket Bécsbe, és kis szünet után hajnalban is folytatták szállításukat az osztrák fővárosba.

A megnövekedett menekültáradat miatt a burgenlandi vöröskereszt további tízezer takarót kért a többi tartományban lévő központjaiból. A segélyszervezet jelenleg 120 segítővel van jelen a tartományban.

A vöröskereszt illetékese szerint Miklóshalmán az éjszaka folyamán 16 menekültet, köztük hét gyereket kellett a köpcsényi (Kittsee) és a kismartoni (Eisenstadt) kórházba vinni.

A tájékoztatás szerint hajnali egy és két óra körül nagyon nagy számú, csaknem ezer migráns érkezett egyszerre. A gyerekek közül többnek ment a hasa, hányt és a kiszáradás jeleit mutatta, a felnőttek közül néhányan cukorbetegségük miatt voltak rosszul, és néhány várandós nőt is kórházba kellett vinni. Többen fejfájásra, meghűlésre és torokfájásra panaszkodtak. Több menekültet a harminc vagy akár ötven kilométeres gyaloglástól keletkező hólyagok miatt kellett ellátni.

Az éjszaka folyamán a határ mentén öt orvos dolgozott, a Nova Rock csarnoknál, ahol 700 ember töltötte az éjszakát, három doktor látta el a betegeket. A vöröskereszt tájékoztatása szerint a menekülteknek fóliákat és takarókat adtak, hiszen az éjszaka nagyon szeles volt, és eső is esett.

Migránsokat fuvarozó férfit ítéltek el Szegeden

Gyorsított eljárásban 220 óra fizikai munkakörben végrehajtandó közérdekű munkára ítélt a Szegedi Járásbíróság egy helybéli férfi, aki három szír határsértőt fuvarozott volna el a Tisza-parti városból Budapestre - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a vádlottat jogellenes tartózkodás elősegítése vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az ítélet szerint a büntetlen előéletű B. Á. augusztus 17-én reggel Szegeden, a Szentmihályi úton megállapodott három szír állampolgárral abban, hogy fejenként 250 euró ellenében Budapestre szállítja őket. Nem sokkal az indulás után a rendőrök megállították a gépkocsit.

A büntetlen előéletű férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A bíróság ítéletét a vádlott és védője tudomásul vette, míg az ügyész súlyosításért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Külpolitikai szakértő: a migránskérdés hatással lesz az osztrák tartományi választásokra

Nógrádi György külpolitikai szakértő szerint az Ausztriában kialakult migránshelyzet hatással lesz az októberben tartandó két tartományi választásra.

A szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, Felső-Ausztriában és Bécsben lesznek helyhatósági választások, és az előrejelzések szerint valamelyest teret fog veszíteni a néppárt, a szocialisták mélyrepülésbe kezdenek, és "a szélsőjobboldal szélén lévő liberális párt" erősödni fog.

Hozzátette, az osztrák választásoknak az lesz a tanulsága, hogy a lakosság nagy mértékben - a felmérések szerint kétharmad részben - a migránsok és azok befogadása ellen van. És ha ezt a választások alátámasztják, akkor az osztrákoknak el kell gondolkodnia a "hogyan továbbról", mert a lakosság ellenében nem lehet kormányozni.

Vita alakult ki Ausztriában arról is, hogy kinek a feladata a migránsok ellátása - tette hozzá.

Az esetleges Ukrajnából érkező menekültekről Nógrádi György azt mondta, az onnan útnak indulók célja jellemzően a V4-ek országai lesznek, és ezek az emberek nem politikai menedéket kérnek, ők egyszerűen gazdasági bevándorlók, hiszen Ukrajnában a gázár a háromszorosára ugrott, 50 százalékos infláció van és megállíthatatlan az munkanélküliség.

A hatalmat tavaly átvevők reformintézkedéseiből nem lett semmi - mondta a szakértő.

Nógrádi György szerint a majd Ukrajnából érkezők jelentős része lengyel, Kárpátaljáról pedig magyarok fognak jönni, és ez mindenképpen új helyzetet teremt a térségben, új kihívások lesznek, amelyekre új válaszokat kell adni.

Hegyeshalomnál négy kilométeres a torlódás az M1-esen

Négy kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál péntek délelőtt - közölte honlapján a rendőrség, amely azt javasolja, hogy a határon átlépni szándékozók Szlovákián át kerüljenek.

A menekültek nagy tömege miatt, biztonsági okokra hivatkozva Ausztria péntek kora reggel lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt mindkét irányban. Magyarország felé időközben újra megnyitották az átkelőt, de az Ausztria felé vezető oldalon továbbra is érvényben van a lezárás.

Éles bírálat Merkelnek a CSU-tól a Magyarországról indult menedékkérők beengedése miatt

Németországban élesen bírálta a bajor konzervatív CSU két tekintélyes politikusa Angela Merkel kancellárt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése miatt pénteki lapinterjúkban. A kancellár ismét védelmébe vette a döntést, ugyancsak egy lapinterjúban kiemelte, hogy rendkívül kiélezett humanitárius helyzetben kellett határozni bajban lévő emberek sorsáról.

Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője a Passauer Neue Presse (PNP) című lapban megjelent interjúban példátlan politikai hibának nevezte a Magyarországról elindult menekültek ellenőrzés és regisztráció nélküli beengedését, és úgy vélte, hogy a döntésnek hosszabb távon súlyos következményei lesznek.

A rendőri felügyelet nélkül Németországban mozgó menekültek tömegére tekintve meg kell állapítani, hogy "elveszítettük az ellenőrzést" a folyamatok felett - mondta az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának tekintélyes politikusa.

Kiemelte: nagyon nehéz megbecsülni, hogy a Németországba beáramló emberek között hányan lehetnek az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet harcosai és iszlamista "alvó" terroristák. Hozzátette, hogy szerinte egyetlen ország sem tenné ki magát "ennyire naívan" ilyen veszélynek.

A PNP értesülése szerint a német biztonsági szervek a menedékkérők között eddig 29 olyan embert azonosítottak, akik bizonyíthatóan részt vettek a szíriai polgárháborúban. A központi befogadóállomásokról pedig naponta érkeznek újabb információk a hatóságokhoz feltételezett IÁ-tagokról.

A lap szerint bírálatok érik Gerhard Schindlert, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnökét, amiért a napokban egy interjúban azt mondta, nincsenek arra utaló jelek, hogy terroristák lennének a menedékkérők között. "Ez már nem felel meg a valóságnak" - mondták biztonsági források a bajor újságnak.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Münchner Merkur című lapnak azt mondta, hogy "az áradat és a szívóhatás érezhetően erősödik", és ez "kezdi túlterhelni" az országot.

A Horst Seehofer pártelnök-bajor miniszterelnök egyik lehetséges utódjaként számon tartott politikus megjegyezte, hogy a CSU-t "meglepte" Angela Merkel döntése a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről, és jobbnak találták volna, ha a kancellár előbb megtárgyalja az ügyet a bajor konzervatívokkal.

Most "ezrek szinte ellenőrizhetetlen bejövetele" zajlik - mondta Markus Söder, aki már korábban is bírálta a Magyarországról indult menedékkérők beengedését. Hozzátette: reméli, hogy nincsenek IÁ-harcosok a szíriai menekültek között.

A bajor pénzügyminiszter szemléletváltást sürgetett a menekültpolitikában.

A menekültek iránti szolidaritás, az áldozatvállalás és a befogadás kultúrájának nap mint nap tapasztalható jelei lelkesítőek és nagyszerű képet közvetítenek Németországról és Bajorországról, de világossá kell tenni, hogy Németország tartósan nem lehet "a világ összes menekültjének országa" - mondta Markus Söder.

Foglalkozni kell a hosszabb távú hatásokkal is - tette hozzá, rámutatva: megváltoztatja egy társadalom "kulturális statikáját", ha a bevándorlók száma meghaladja a születések számát, ezért a mostani menekülthullám révén mélyebbre ható változások indulnak el, "mint ahogy ebben a pillanatban sejtjük".

A tartós, hosszú távú kihívásokat még egyáltalán nem lehet áttekinteni, azt pedig tudomásul kell venni, hogy sok menekültnek "másmilyen az értékrendje és a világképe", mint a németeké. Ezért is fontos ellenőrizni, hogy ki érkezik Németországba - mondta Markus Söder.

Közben Angela Merkel a Rheinische Post című lapban megjelent interjúban védelmébe vette a Magyarországról elindult menedékkérők beengedését. Elmondta: a döntést egy "rendkívül kiélezett humanitárius helyzetben" hozta meg az osztrák kancellárral.

"Nagy bajban lévő emberekről volt szó" - tette hozzá a kancellár.

Ugyanakkor a döntés nem változtat azon, hogy továbbra is érvényesek az uniós menekültügyi szabályok, és ezeket minden tagországnak be kell tartania. Az is egyértelmű, hogy "méltányos tehermegosztásra van szükség Európában" - mondta Angela Merkel.

A német kancellár ismét megerősítette: a német alaptörvény előírásaiból következően a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, de mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, "gyorsan vissza kell térniük hazájukba".

Angela Merkel és Werner Faymann osztrák kancellár egy héttel ezelőtt, szombatra virradó éjjel hozott döntést arról, hogy a Magyarországról elindult menedékkérőket beengedik Németországba. Azóta már nagyjából 40 ezren érkeztek meg Münchenbe, a bajor fővárosba.

ORFK: a rendőrség felkészült a jogszabályváltozásokra

A rendőrség felkészült, megfelelő erő és állomány áll rendelkezésére, hogy a szeptember 15-én életbe lépő jogszabályváltozások után is végrehajtsa feladatait - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal péntek reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Balázs László közölte: idén 179 077 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, csak csütörtökön 3601-gyel szemben. Éjféltől péntek reggel 8 óráig 855 bevándorlót állítottak elő.

A hatóságok ebben az évben 1046 embercsempésszel szemben jártak el, éjféltől reggel 8 óráig 7 ellen indítottak eljárást - mondta a főosztályvezető.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója elmondta: eddig 164 382 menekültügyi kérelmet regisztráltak, ezek közül 2498-at csütörtökön, ma reggel 6 óráig pedig 621 kérelmet adtak be. A befogadó intézményekben jelenleg 2518-an tartózkodnak.

Kitért arra is, hogy csütörtökön Vámosszabadi befogadó állomására érkezett 51, elsősorban szíriai és afgán állampolgár, akik megtagadták a leszállást a buszról és azt követelték, hogy vigyék el őket a határhoz. Késő estére sikerült meggyőzni őket, hogy leszálljanak és így ellátáshoz jussanak, vagyis erőszakra nem került sor.

A hvg.hu csütörtök este egy osztrák zöldpolitikus felesége által készített videofelvételről számolt be, amely az ételosztást mutatta be a röszkei táborban, a felvételen mintegy 300 ember próbálta elkapni a feléjük dobált, zacskóba csomagolt felvágottas zsemlét és vizes palackot.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: a készenléti rendőrség parancsnoka tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az eset körülményeinek tisztázására, ugyanakkor hasonló esetről nem kaptak panaszt.

A szóvivő cáfolta azokat a híreket, hogy a magyar hatóságok nem tájékoztatnák megfelelően osztrák kollégáikat, mint mondta, folyamatos a kapcsolattartás, és csak csütörtökön 8 esetben e-mailen, 10 esetben pedig szóban adtak tájékoztatást az osztrák hatóságoknak.

Balázs László végül azt is elmondta, hogy a Keleti pályaudvaron a rendőrség folyamatosan fenntartja a közrendet és a biztonságot.

Kormányszóvivő: a hotspot nem megoldás

A kormány mindent elkövet, hogy Magyarországon ne jöjjenek létre úgynevezett hotspotok, mert az illegális bevándorlás kezelésének "nem ez a módja" - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A politikus elmondta: a kormány több lehetőséget vizsgált meg, és végül elvetette a korábban tervezett tranzitzónák létrehozását az országhatár mentén.

"Van egy látható nyomás, hogy Magyarország is úgynevezett hotspotokat hozzon létre", de egészen biztos, hogy a helyzet kezelésének "nem ez a módja" - közölte.

Kovács Zoltán elmondta: olyan pontokat természetesen kialakítanak, ahol az érkező migránsok, menedékkérők benyújthatják kérvényüket, és gondoskodnak mindenki ellátásról, elszállásolásáról.

A kormányszóvivő leszögezte, hogy tarthatatlan állapotok alakultak ki, mert az Európai Unió területére bejutott migránsok nem működnek együtt a hatságokkal.

"Ezt a tarthatatlan állapotot nem a magyar hatóságok idézik elő, hanem az, hogy nem működnek velük együtt, nem várják ki a sorukat. Nemhogy nem türelmesek, végtelenül türelmetlenek ezek a migránsok, akik minél hamarabb el szeretnének jutni valahova" - jegyezte meg, hozzátéve, nyilvánvalóan Nyugat-Európában sem tolerálják ezt a magatartást.

Kovács Zoltán közölte, ezek az emberek mindenképpen el fogják érni vágyott célpontjukat, az események pedig láthatóan nemcsak a magyar hatóságokat érik felkészületlenül, hanem az osztrák és a német szerveket is.

"Ők is abból indulnak ki, amiből mi is, hogy legalább az alapvető, minimális együttműködést az illegális migránsoktól megkapjuk" - mondta, ezek között említve a regisztrációt, vagy azt, hogy a bevándorlók kivárják a sorukat.

A kormányszóvivő szerint egyes osztrák politikusok a saját államuk által be nem tartott szabályokat kérnek számon Magyarországon, miközben "úgy tűnik, hogy ezen az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon lassan Magyarország az egyetlen, amelyik megpróbálja betartani az alapvető európai szabályokat, amelyek mégoly elégtelenek is".

Kovács Zoltán kiemelte, helyre kell állítani az európai határellenőrzés hatékonyságát, ami nem lezárást, hanem a zöldhatáron való átkelés megszüntetését jelenti.

"Az teljes mértékben tarthatatlan, hogy lassan most már az ideérkező kívánsága szerint alakulnak a dolgok" - jelentette ki a kormányszóvivő a Kossuth rádió 180 perc című reggeli műsorában, hozzátéve, ez a hullám mostanra elérte Ausztriát.

"Dánia is elkezdi visszaküldeni azokat, akik minden szabályra fittyet hányva úgy gondolják, hogy nekik joguk van továbbmenni Svédországba" - tette hozzá, megjegyezve, ezekért a szabadságokért nagyon keményen meg kellett küzdeniük térség uniós tagállamainak.

Schiffer: az Egyesült Államoknak is ki kellene vennie részét a helyzet rendezéséből

Brüsszelnek fel kellene vetnie, hogy az Egyesült Államok is vegye ki a részét "felelősségéhez mérten" a menekültválság kezeléséből és rendezéséből - vetette fel az LMP társelnök-frakcióvezetője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Azért, hogy ma ilyen állapotok vannak a mediterrán térségben, az első számú felelős az Amerikai Egyesült Államok - fogalmazott Schiffer András.

Szerinte ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan tudja érvényesíteni érdekeit az Európai Unión belül, kellene, hogy legyen valamilyen nemzeti minimum. Pártja céljai között említette egy közös uniós menekültügyi politika kialakítását, aminek - mondta - "a kvótarendszer csak az egyik eleme".

Szükséges egy közös eljárásrend, egy közös intézményrendszer egy közös pénzügyi alappal - sorolta Schiffer András, hozzátéve, ennek részeként mérsékelni kell az olasz és a görög, valamint a magyar határőrizet támogatása közötti, tízszeres különbséget.

Schiffer András szerint számos egyéb szempont mellett a kvótarendszer kialakításánál azt is figyelembe kellene venni, hogy az elmúlt évtizedekben mely európai centrumországok húztak hasznot a harmadik világból érkező olcsó munkaerőből.

Szeptember 15-étől további nehézségekre számít a szerb kormányfő

A migránsokkal kapcsolatos további nehézségekre számít Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szeptember 15-étől, amikor Magyarországon szigorúbbá válik a határvédelem.

A kormányfő a szerbiai közszolgálati televíziónak adott csütörtök késő esti interjújában úgy fogalmazott: sok probléma lesz szeptember 15-étől, de szerinte az ország megküzd velük. Lehetséges nehézségnek nevezte, hogy míg a migránsok most körülbelül 2-3 napot töltenek az országban, a magyarországi szigorítások után akár 5-10 napra is nőhet ez az időszak.

Hozzáfűzte: Szerbia nem emel falakat határain, hanem vállalja a felelősség ráeső részét. Emellett a legfrissebb adatokat is ismertette: ezek szerint csütörtökön 5540 migránst regisztráltak Szerbiában, ezzel 130 ezerre nőtt azok száma, akik közel-keleti vagy afrikai országokból érkeztek.

Aleksandar Vucic elmondta, hogy a migránsok nem akarnak szétválni, bevált, egymás között ismertetett útvonalaik vannak, ezért történhetett meg, hogy csütörtökön a zuhogó eső és a hideg ellenére nem lehetett őket rábeszélni arra, hogy elhagyják a belgrádi autóbusz-pályaudvar melletti parkot, és védett helyre, esetleg valamelyik befogadótáborba menjenek.

A migránsokat nem lehet semmire sem kényszeríteni, ráadásul a rossz tapasztalataik miatt félnek az állam lépéseitől - tette hozzá a miniszterelnök.

A tél kezdetéig több ideiglenes befogadóközpontot is felállítanak, ahol a migránsok meghúzhatják magukat a hideg és a csapadék elől - ismertette Aleksandar Vucic a szerb kormány terveit. Emellett toleranciára és megértésre kérte a Szerbiában élőket.

Simicskó: már 3800 katona van a déli határnál

Már 3800 katona van a déli határ közelében - közölte a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel Simicskó István honvédelmi miniszter.

A katonák jelenlegi elsődleges feladataként a kerítésépítésben való részvételt nevezte, megerősítve azt a sajtóhírt, hogy a védműből naponta tíz kilométer épül meg.

A szerdán indult, Határozott fellépés 2015 kapcsán arról beszélt, a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás, "élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés".

Több mint háromezer-kétszáz határsértőt fogtak el Csongrád megyében

Minden eddiginél több, 3262 határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén csütörtökön - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallzeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön 3601 embert fogtak el a rendőrök, tizenkilenc gyanúsítottal szemben embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Megérkezett az illegális migránsok első csoportja Körmendre

Megérkezett az illegális migránsok első csoportja Körmendre - értesült az MTI hivatalosan meg nem erősített forrásból pénteken.

Körmenden az elmúlt két napban építettek fel a rendészeti szakközépiskola területén a sátrakból álló ideiglenes gyűjtőpontot, amely az eddigi hivatalos közlés szerint 600 ember elhelyezésére alkalmas.

A sátraknál áramellátást és vízhálózatot is kiépítettek, és több illemhelyet is telepítettek. A gyűjtőpont nyitottan működik majd, így a migránsok szabadon elhagyhatják azt.

Az MTI tudósítója csütörtökön a helyszínen azt látta, hogy több helybéli a rendőr szakközépiskola hátsó kerítésénél nézte a sátrak építését, a közelben lakók nyugtalanságuknak adtak hangot.

Péntek délelőttre Bebes István, Körmend fideszes polgármestere összehívta a Rába-parti város önkormányzatának rendkívüli ülését, amelyen tájékoztatja a képviselőket a Belügyminisztériumtól csütörtökön kapott információkról.

Az MSZP körmendi szervezete arra kérte az önkormányzatot, eszközeivel segítse a minél gyorsabb regisztrációt, nyújtson segítséget abban, hogy a menekültek megfelelő körülmények között, békében eshessenek át az eljáráson. A Jobbik viszont tiltakozik migrációs gyűjtőpont felállítása miatt.

 

Leállt a forgalom az osztrák A4-es autópályán

Péntek reggel gyakorlatilag leállt a forgalom a magyar-osztrák határon fekvő Nickelsdorfot (Miklóshalma) és Bécset összekötő A4-es autópályán, mert menekültek nagyobb csoportja indult útnak a sztrádán - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A közlés szerint fél hét körül - elunva az őket a bécsi Westbahnhofra szállító buszokra várakozást - több százan keltek útra, majd újabb emberek csatlakoztak hozzájuk. Vannak, akik az úttesten mennek.

A műsorban elhangzott: legalább tízezer ember érkezett csütörtökön a magyar-osztrák határon fekvő átkelő osztrák oldalára; közülük sokan egy depóban töltötték az éjszakát.

Megérkezett az illegális migránsok első csoportja Körmendre

Megérkezett az illegális migránsok első csoportja Körmendre - értesült az MTI hivatalosan meg nem erősített forrásból pénteken.

Körmenden az elmúlt két napban építettek fel a rendészeti szakközépiskola területén a sátrakból álló ideiglenes gyűjtőpontot, amely az eddigi hivatalos közlés szerint 600 ember elhelyezésére alkalmas.

A sátraknál áramellátást és vízhálózatot is kiépítettek, és több illemhelyet is telepítettek. A gyűjtőpont nyitottan működik majd, így a migránsok szabadon elhagyhatják azt.

Az MTI tudósítója csütörtökön a helyszínen azt látta, hogy több helybéli a rendőr szakközépiskola hátsó kerítésénél nézte a sátrak építését, a közelben lakók nyugtalanságuknak adtak hangot.

Péntek délelőttre Bebes István, Körmend fideszes polgármestere összehívta a Rába-parti város önkormányzatának rendkívüli ülését, amelyen tájékoztatja a képviselőket a Belügyminisztériumtól csütörtökön kapott információkról.

Az MSZP körmendi szervezete arra kérte az önkormányzatot, eszközeivel segítse a minél gyorsabb regisztrációt, nyújtson segítséget abban, hogy a menekültek megfelelő körülmények között, békében eshessenek át az eljáráson. A Jobbik viszont tiltakozik migrációs gyűjtőpont felállítása miatt.

Népszabadság - Európai lapok felhívása az unió vezetőihez

Közös felhívást tett közzé tizennégy európai lap, köztük a Népszabadság az Európai Unió vezetőinek címezve. Ebben arra szólítják fel a politikusokat: biztosítsák a menekülteknek, hogy biztonságosan kérhessenek menedéket, és legyenek szolidárisak az Európa külső határainál lévő országokkal.

A Népszabadság pénteki számában közzétett felhívás a dublini egyezmény felfüggesztésére is felszólítja a politikai vezetőket, emellett szorgalmazza a menekültek igazságosabb elosztását az uniós államok között, valamint a konfliktusban érintett közel-keleti országok pénzügyi és humanitárius segítésének növelését.

Az unió minisztereinek szeptember 14-ei találkozója előtt publikált felhívás szerint a második világháború óta nem volt olyan súlyos menekültügyi válság a világon, mint amilyennel most kell szembenéznie Európának, "mégis, hiába múlnak a hónapok, Európa túl keveset tesz, és azt is túl későn".

A Civilizációnk tesztje címet viselő írást a többi között a német Die Zeit, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, a francia Libération és a brit The Independent tette közzé, de közölte azt egy másik brit, egy szlovák, egy svéd, egy dán, egy norvég, egy görög egy ciprusi és egy lengyel lap is.

Kihallgatták a bevándorlókat bántalmazó operatőrt

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az illegális bevándorlókat bántalmazó operatőrt - tette közzé honlapján a rendőrség péntek reggel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök este állította elő a gyanúsítottat, aki szabadlábon védekezik.

A megalapozott gyanú szerint a negyvenéves nő kedden Röszkénél belerúgott egy emberbe, egy másikat pedig elgáncsolt, tettét több kamera is rögzítette. Az ügyészség garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást - írták.

A további eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság folytatja le.

Mintegy hetven menekültet szállítottak egy osztrák civil akcióban Bécsbe

Mintegy húsz magán gépkocsival 66 menekültet szállítottak az interneten szervezett osztrák civil kezdeményezés keretében Győr térségéből Bécsbe - közölte az APA osztrák hírügynökség a szervezők közlése alapján péntekre virradó éjjel.

A menekülteket az osztrák fővárosban a Westbahnhof pályaudvarra vitték, ahol segélyszervezetek fogadják őket.

Egy hasonló akció már múlt vasárnap lezajlott, akkor több mint 130 autó indult Bécsből Magyarország felé a Budapest-Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest-Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akció során vasárnap azért, hogy a menedékkérőket Magyarországról Ausztriába szállítsák.

A második konvoj csütörtökön délután indult Bécsből. Elmondásuk szerint azért szervezték az újabb akciót, mert számos menekült éjszakázott a győri pályaudvaron, őket szeretnék ingyen és biztonságban Bécsbe szállítani.

Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében mindenkit eltanácsolt a kezdeményezésben való részvételtől, mivel az büntethető. A szervezők ennek ellenére arra kérték a magyar és az osztrák hatóságokat, hogy ne akadályozzák meg őket a humanitárius akcióban.

A Hegyeshalom-Miklóshalma (Nickelsdorf) határátkelőnél az osztrák rendőrség az éjszaka folyamán újabb 3500 menekült érkezésére számít. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a csütörtöki nap folyamán 7500-an érkeztek és hasonló számra számítanak pénteken is.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0