Ezt olvasta már?

Együttműködik a Hauni és a Pécsi Tudományegyetem

Elsősorban tudományos és oktatási célú együttműködési megállapodást írtak alá a Pécsi Tudományegyetem és a Hauni Hungaria vezetői.

0

Pénteki migránshírek - folyamatosan frissítve

Magyarországot túl sokáig magára hagyták a menekültválságban az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke szerint.


hirdetés

A Jobbik elhúzódó válságra számít

A Jobbik elhúzódó bevándorlási válságra számít és Európa problémájának tartja a kérdést.

Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke pénteki szegedi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy háromnapos kihelyezett frakcióülésükön áttekintették a kialakult helyzetet és úgy értékelik: a demográfiai folyamatok, valamint Afrika és Ázsia egyes térségeinek destabilizálása miatt a következő években, évtizedekben is komoly gondot jelent majd a migráció. Példaként hozta, hogy Afrika népessége 50 év alatt várhatóan megnégyszereződik.
Reményének adott hangot, hogy Magyarország a migráció útvonalának megváltozása után fellélegezhet, Európának azonban - mutatott rá - szembe kell néznie a bevándorlással.
Sneider Tamás megdöbbentőnek ítélte a szomszédos országok vezetőinek megnyilvánulásait, utalva arra, hogy "folyamatosan Magyarországot szapulják", amikor az kezelni próbálná a nyugatra vonuló tömeget, ugyanakkor ha az ő területükre érnek, akkor hirtelen megváltozik a politikájuk, lezárják határaikat. Ezt felelőtlennek minősítette és felvetette, hogy ezen politikusok rendelkeznek-e információkkal arról, mi a helyzet például Görögországban.
A jobbikos politikus azt is hangoztatta: hiába toloncolnak vissza Magyarországra akár csak 100 embert, ha azok nem a magyar minimálbérért vagy közmunkásbérért akarnak dolgozni, hanem Németország a céljuk.
Egyúttal felelőtlennek tartotta a hazai és európai baloldal hozzáállását, s szerinte hazaárulással ér fel, amit Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tesz. Buzdítja a bevándorlókat, hogy jöjjenek át, kioktatja őket a jogaikról, csak éppen a kötelességeiket felejti el - mondta.
Sneider Tamás arról is beszámolt, hogy a Jobbik képviselőcsoportja Ásotthalom térségében önkéntes munkát is végzett a három nap alatt, például fát vágtak időseknél, szemetet szedtek a bevándorlók után.
Úgy fogalmazott, mivel "Magyarország ostroma nem ért véget", ezért a frakció nagy része Baranya megyébe indult, hogy figyelemmel kísérje az eseményeket.
Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke a város MSZP-s polgármesterét, Botka Lászlót nevezte felelőtlennek és arra szólította fel a városvezetőt, hogy kérjen bocsánatot a Röszkénél megsérült rendőröktől és attól a több ezer lakostól, akik hónapokon át szenvedtek a bevándorlóktól és az embercsempész bűnbandáktól.

Nyugodt a helyzet az osztrák határátkelőknél

Nyugodt volt a helyzet a migrációs válságban érintett osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el.

Az országban összesen 1600 katona teljesít szolgálatot a menekültválság enyhítésének érdekében. Közülük ezren a határ mentén, hatszázan pedig az ellátási és a logisztikai feladatokban segédkeznek. A hadsereg rendelkezésre bocsátott kétszáz járművet is.
Stájerországban két nagy befogadóközpont várja az egyebek között az osztrák-szlovén határ felől érkező menekülteket, a határ mentén lévő Spielfelden sátrakat is húztak fel. A tartományba vezényelt katonák pénteken kezdik meg szolgálatukat, munkájukat két helikopter is segíti majd.
Salzburgból csütörtök éjszaka különvonattal vittek csaknem 600 migránst a németországi Freilassingba. Az osztrák város egyik mélygarázsában kétszázan, egy kaszárnyában további százan töltötték az éjszakát, amely az előző napokhoz képest nyugodtan telt.
A stájerországi migránsokat ellátó orvos szerint az ide érkező emberek igen rossz állapotban vannak, csütörtökön 900 ember közül 300-at kellett ellátni. Legtöbbször a hosszú gyaloglás miatt kialakult lábproblémákra vagy ízületi fájdalomra panaszkodnak, azonban sokan rossz étkezés vagy kiszáradás miatt szorulnak orvosi segítségre. A grazi befogadóközpontban dolgozó vöröskeresztesek tájékoztatása szerint sokan megfáztak, főleg gyerekek, hiszen egyre hidegebbek és esősebbek az éjszakák.
Az osztrák egészségügyi minisztérium szerint a migránsok jelenlegi ausztriai beutazása nem jelenti, hogy megnövekedett volna a fertőzés veszélye. Ezért a szakértők szerint az osztrák segítők számára nem szükséges a védőmaszkok viselete, azonban minden érintettnek azt javasolják, hogy munkája során mosson kezet, és egyszer használatos törölközővel szárítsa meg. A vöröskereszt egyik munkatársa elmondta: eddig nem tapasztalták fertőző betegségek terjedését.
Ausztriában pszichológiai segítséget is nyújtanak a menekülteknek, akik közül sokan egyre inkább bizonytalanságban érzik magukat, hogy elérik-e valaha az úti céljukat, miután utazásuk Németország felé már nem megy olyan gördülékenyen. A vöröskereszt tájékoztatása szerint számos tolmács is közreműködik azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja megnyugtatni az embereket.
Az osztrák sajtó szerint a teherszállítók arra panaszkodnak, hogy naponta 2,5 millió eurós veszteséggel kell számolniuk a németországi és a Miklóshalmánál (Nickelsdorf) végzett közúti ellenőrzések miatt. Az osztrák gazdasági kamara illetékesének számításai szerint az Ausztria egyéb határszakaszain életbe lépő határellenőrzéssel a napi veszteség akár meg is duplázódhat. A sorban állás miatti időkiesésen túl pluszköltséget jelenthet az is, ha a későn leszállított áru után késedelmi díjat kell fizetniük.
A fuvarozók azt szorgalmazzák, hogy enyhítsenek a vezetési szabályzatokon, és a jelen helyzetben ne kelljen betartaniuk a kötelező pihenőidőt, valamint tíz százalékkal csökkentsék a teherautókra kiszabott útdíj mértékét.
Egy osztrák logisztikai vállalkozó a közszolgálati televízió (ORF) híradójában arról beszélt, hogy a várakozás miatt igen jelentős, gyakran harminc százalékos teljesítménykiesés is előfordulhat.
Az ORF beszámolója szerint szintén nehézséget jelent a határellenőrzés az Ausztriában dolgozó, Magyarországról naponta ingázó embereknek. Ők várhatóan a további napokban a kisebb határátkelőket keresik fel, így mérséklődhet az autóforgalom a nagyobb csomópontokon.

Tarlós: alig van migráns Budapesten

Alig van migráns Budapesten, ezért felszámolták az ideiglenes szociális blokkokat és a Verseny utcai bázis kiépítése egyelőre szünetel - közölte Tarlós István főpolgármester pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

A közműcsatlakozási lehetőségeket meghagyták, a szociális blokkok gyakorlatilag bármelyik nap visszaállíthatóak - mondta Tarlós István. Hozzátette: ma ugyan nyugalom van, de "ki tudja, mi lesz holnapután".
Kérdésre válaszolva közölte, a migránsok BKV-buszokkal történt szállítása miatt a belügyminiszterhez fordulnak kompenzáció érdekében.
A főpolgármester szólt arról is, a kormány lépéseit támogatva azon véleményének kell hangot adnia, hogy szerinte "kettős mérce gyanújának az alkalmazása" kezd felmerülni a magyarországi határra felhúzott kerítés ügyében. Megjegyezte, más országok is emeltek kerítést a határaikra, mégsem illették úgy azokat, mint Magyarországot az elmúlt időszakban.

Médiakampány indult Lengyelországban a migráció ügyében

Országos kampány indult pénteken a lengyel médiában azzal a céllal, hogy a migrációról nyújtott tájékoztatással csökkentsék a lengyel társadalom félelmeit.

A Több tudás - kevesebb félelem elnevezésű akcióban mintegy 40 lengyelországi szerkesztőség, köztük a közszolgálati média és a legnagyobb országos napilapok vesznek részt. A kampányt a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap kezdeményezésére, a lengyel bevándorlási hivatallal közreműködve szervezik.
A migráció kérdése sokat vitatott téma lett Lengyelországban, ebből látszik, "mennyi félelmet vált ez ki, mennyire hiányzik a tárgyilagos és gyakorlati tájékoztatás" - írták a szervezők a kampányt beharangozó sajtóanyagban.
A kampány egy kérdés-válasz formájában megfogalmazott tájékoztató anyagon alapszik. Ez a lengyelországi letelepedés különféle jogi formáit, az erre vonatkozó statisztikákat, továbbá a migrációval kapcsolatos legfontosabb fogalmakat és a jelenlegi európai migrációs válság fő fejleményeit ismerteti.
A "Miért kell befogadni, illetve átvállalni a menekülteket?" kérdésre a kézikönyv úgy válaszol: "Hogy szolidaritást mutassunk a menekültek iránt, és segítsünk azoknak az országoknak, ahova a menekültek ma elsősorban érkeznek, vagyis Görögországnak és Olaszországnak".
A "Jönnek-e hozzánk Magyarországról menekültek?" kérdésre az a válasz, hogy "ezt egyelőre nem lehet tudni". Ezt követően az anyag arra emlékeztet, hogy a lengyel kormány júliusban 2 ezer menedékkérő befogadását vállalta, ezen belül részben átveszi az Európai Unió országaiba már megérkezett migránsokat. Emellett az Európai Bizottság további több mint 9 ezer migráns átvállalását kéri Lengyelországtól.
A dokumentum úgy értékeli, hogy Lengyelországot egyelőre nem fenyegeti a magyarországihoz hasonló migránshullám, bár növekedhet a Lengyelországba érkezők száma, amennyiben Magyarország kerítést épít a határán. Akkor a migránsok Románián, Ukrajnán és a tranzitországnak tekintett Lengyelországon keresztül próbálhatnak Nyugat-Európába jutni.
A kézikönyv szerzői úgy látják, hogy Lengyelország - amely jelenleg 11 befogadóközponttal, s bennük 431 szabad hellyel rendelkezik - bármikor növelheti az igénybe vehető helyek számát.
A lengyel kormány egyelőre nem közölte, hogy elfogadja-e az Európai Bizottság által javasolt kötelező migránselosztási kvótákat. A kormányzó Polgári Platform politikusai - köztük Rafal Trzaskowski lengyel külügyminiszter-helyettes - többször jelezték, hogy Varsó bizonyos feltételek mellett az eredetileg tervezettnél több menedékkérőt is befogadhat. A legnagyobb ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság ellenzi a nagyobb számú migráns befogadását, Jaroslaw Kaczynski pártelnök szerint ez veszélyeztetné Lengyelország biztonságát.

Tüntettek a migránsok a pélmonostori vasútállomáson

Rövid ideig tüntettek a migránsok a magyar határ közelében lévő, kelet-horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) vasútállomásán, majd több százan gyalog indultak el délnek, Eszék irányába - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken az MTI-vel.

Nem indulnak és érkeznek vonatok a pélmonostori vasútállomásra, amelyet körülbelül kétezer migráns foglalt el péntek délelőtt. Az illegális határsértők tömegesen tódulnak fel azokra a vasúti kocsikra, amelyekkel az éjszaka, a szerb-horvát határ melletti Tovarnikból érkeztek meg.
Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítójának a vasútállomás főnöke azt mondta, nem tudják, mitévők legyenek, Zágrábból várnak utasítást, hogy indítsák-e a vonatot. Eközben több száz migráns gyalog indult el visszafelé a magyar határtól Eszékre, hogy onnét próbáljon meg eljutni Zágrábba, majd tovább Szlovéniába.
A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy Tovarnikban még mindig több ezer migráns tartózkodik. Onnét is gyalogosan próbálnak meg Eszékre eljutni, a vasúti sínek mellett gyalogolnak az ország nyugati része felé.

Nincs torlódás a magyar-szlovén határátkelőkön

Péntek délben Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál is zökkenőmentesen haladt a járműforgalom a magyar-szlovén határátkelőkön, ahol szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek a szlovén hatóságok.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a Rédics-Hosszúfalu (Dolga vas) közúti átkelőnél mindössze néhány szlovén rendőr figyelte a Szlovéniába tartó forgalmat, és csak szúrópróbaszerűen állítottak meg ellenőrzésre egy-egy járművet. Torlódás egyáltalán nem alakult ki, várakozó autók sem voltak a határátkelő egyik oldalán sem.
Hasonlóan gyors az átkelés az M70-es autóút Tornyiszentmiklós-Pince határátlépési pontján, ahol csütörtök óta a szlovén hatóságok valamennyi járművet kiterelnek a határvonal közelében lévő benzinkútra. Itt szintén gyors ellenőrzéseket végeznek csak, ezért szinte várakoznia sem kell a teher- vagy személyautóknak.
Az innen mindössze néhány száz méterre lévő régi, közúti határátkelőhelyen ugyancsak a szlovén rendőrök állítják meg rövid időre a Magyarországról kilépő autókat, de legfeljebb gyors átvizsgálás után át is engedik a járműveket, várakozni egyáltalán nem kell.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délelőtt még azt közölte a rendőrség honlapján, hogy Tornyiszentmiklósnál a reggeli órákra mintegy három kilométeres autósor alakult ki az M70-es autóúton Szlovénia irányába, és a járművezetőknek mintegy két órát kellett várakoznia az átlépésre.

Román embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve visznek migránsokat nyugatra

Romániai roma származású embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak Magyarországról Ausztriába és Németországba illegális közel-keleti bevándorlókat - hívta fel a román és magyar hatóságok figyelmét a Mediafax román hírügynökség útján egy kolozsvári roma szervezet vezetője pénteken.

Aurel Pascu, a kolozsvári Roma Emberiesség Egyesület (Asociatia Roma Umanitate) elnöke a hírügynökségnek elmondta: az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban. Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.
Aurel Pascu elmondta, azért érzi szükségesnek felhívni a hatóságok figyelmét erre a jelenségre, mert el szeretné kerülni, hogy emiatt rossz fényben tűnjék fel a romániai roma integráció az európai hatóságok szemében. Hozzátette, a romák igazi vezetőinek a közösséggel kapcsolatos pozitív események bemutatása mellett foglalkozniuk kell a negatív jelenségekkel is. Aurel Pascu elmondta, több roma szervezet nevében hívta fel a hatóságok figyelmét az embercsempészek új módszerére.

Huszonkét ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt

Huszonkét ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság szerdán és csütörtökön - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság a vádlottakat tíz esetben egy év, tizenkét ügyben két év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.
A bűncselekmény elkövetését minden esetben beismerő vádlottak közül 12 iraki, két pakisztáni, egy afgán és hét szír állampolgárságúnak vallotta magát.
Az ítéletek valamennyi esetben jogerőre emelkedtek, és a terheltek egyike sem kérte, hogy a tolmácsolás által lefordított ítéletet neki anyanyelvükön írásban kézbesítsék.
Határzár tiltott átlépésének bűntette miatt pénteken 43 ügyben kezdeményezett a Szegedi Járási Ügyészség gyorsított bírósági eljárást.
A szóvivő tájékoztatása szerint eddig hét menekültügyben meghozott közigazgatási határozat ellen érkezett felülvizsgálati kérelem a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A migránsok Horvátországból a határfolyón átkelve próbálnak Szlovéniába jutni

Miután csütörtök délután leállt a vasúti forgalom Szlovénia és Horvátország között, a migránsok a Zágráb-Ljubljana autópályától északra fekvő Szutla folyón gyalog átkelve próbálnak Szlovéniába jutni - jelentette a 24 sata horvát napilap.

A szlovéniai Obrezje körzetében, közvetlenül az autópálya melletti szakaszon, csaknem száz illegális határsértőt tartóztattak fel a szlovén rendőrök péntekre virradóra. A migránsok egy része most a Szutla folyón gyalog próbál átkelni a határon.
Azokat az illegális határsértőket, akik nem kérnek Szlovéniában menedékjogot, a hatóságok visszatoloncolják Horvátországba.
A legújabb adatok szerint eddig több mint 14 ezer illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

Szijjártó: a bevándorlási kihívás mellett is meg kell őrizni a jó szerb-magyar kapcsolatot

Magyarország és Szerbia között minden idők legjobb politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködését sikerült létrehozni az elmúlt időszakban; kár lenne az egyáltalán nem kétoldalú bevándorlási kérdéssel tönkretenni a kétoldalú együttműködést - mondta újságíróknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, egy sajtótájékoztató után, mielőtt Belgrádba utazott volna tárgyalni.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a bevándorlási kihívás ne tegye tönkre a kétoldalú kapcsolatokat Közép-Európában, és megjegyezte, hogy belgrádi tárgyalásain szeretné tisztázni az esetleges félreértéseket. "Nehogy a kétoldalú kapcsolatrendszer szenvedje meg a kárát annak, hogy az Európai Unió egyelőre a közelében sincs annak, hogy hatékony választ adjon a bevándorlási kihívásra" - fogalmazott Szijjártó Péter.
Mint hangsúlyozta: a közép-európai kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, már csak azért is, mert a felmerülő kihívásokat közösen kell kezelni, főleg ha nincs közös európai válasz.
Szijjártó Péter a horvát reakciókkal kapcsolatban azt mondta: jobb lett volna, ha a horvát miniszterelnök "nem Magyarország alaptalan támadásával, vádolásával" töltötte volna az idejét, hanem felkészült volna a bevándorlási nyomásra. Horvátország bevándorlóellátási rendszere egy nap alatt összeomlott, és arról döntöttek, hogy Szlovénia és Magyarország irányába közvetlenül és szándékosan továbbküldik a bevándorlókat - mondta.
A kormány ezért döntött úgy, hogy kiterjeszti további megyékre a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet - emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy ennek megfelelően a Belügyminisztérium megkezdte a fizikai akadály megépítését a megfelelő határszakaszokon.
Pénteki belgrádi tárgyalásain Szijjártó Péter a következő időszak hosszú távú együttműködéséről egyeztet, mivel a bevándorlási hullám nyilvánvalóan hosszú ideig folytatódni fog.
Szólt arról is, hogy Horvátországgal egyelőre nem tárgyal a magyar kormány, mert "már a bevándorlási hullám előtt jóval a mélypontjukra kerültek a magyar-horvát politikai kapcsolatok, ezért nem látom értelmét semmifajta tárgyalásnak" - fogalmazott. Horvátországban ki kell várni a parlamenti választásokat - tette hozzá.

Harrach: szervezetten irányítják a migránsok mozgását

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint szervezetten irányítják a migránsok mozgását, amelyre már külön üzletág telepedett.

Harrach Péter - a kormánypárti frakciók kihelyezett ülése után - az MTI-nek pénteken azt mondta: a tanácskozáson is kiemelten foglalkoztak ezzel a kérdéssel.
Hozzátette: köszönetet kell mondani mindazoknak, akik a kérdés rendezésében közreműködtek. Elsősorban a rendőröknek és a katonáknak, akik a rendkívüli megterhelés és a gyakori provokációk ellenére is emberségesen viselkedtek.
Szintén köszönetet kell mondani a karitatív szervezeteknek, amelyek a migránsok emberi méltóságának megőrzéséhez nyújtottak segítséget.
Harrach Péter szerint a migránsok mozgását szervezetten irányítják, és kitapintható mögötte az üzleti szempont is, a mozgatásukra külön üzletág telepedett.
A kereszténydemokrata politikus értékelése szerint Nyugat-Európa iszlámosodásának folyamata visszafordíthatatlan. Ez már elkezdődött a második világháború utáni betelepülőkkel, családjaik, utódaik számának növekedésével. Ez az új bevándorlási folyamat az eddigi jelenség betetőzését jelenti - fejtette ki.
Harrach Péter beszámolt arról is, hogy a KDNP a két kormánypárt közös tanácskozása előtt külön is tartott frakcióülést. Ezen kijelölték a következő ülésszak kormányzati előterjesztéseinek felelőseit. Az ülésen Hölvényi György EP-képviselő az Európai Néppárt szemszögéből számolt be a migrációs helyzetről.
Az elmúlt időszak kormányzati változásairól szólva közölte: Simicskó István honvédelmi miniszterré történő kinevezésével a kabinet tagjainak egyharmada kereszténydemokrata, ami nagyon jó arány. Megerősítette, hogy a KDNP-frakció tagja lesz Hollik István, aki Papcsák Ferenc mandátumát kapta meg. Hollik Istvánnak kommunikációs feladatai lesznek majd - tette hozzá.
Az elkövetkező időszak feladatai között a családi csődvédelem nyomon követését és a termékbemutatóról szóló javaslat kimunkálását említette Harrach Péter.

Meghalt egy migráns a Csatorna-alagútban

Áramütéstől életét vesztette egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán, amikor megpróbált felmászni egy teherszállító vonatra - közölte pénteken a helyi prefektúra.

A baleset csütörtök este történt, a "valószínűleg szíriai állampolgárságú, húsz év körüli migráns" holttestét valamivel éjfél előtt találták meg egy tehervonatnál az alagútban. A vasúti közlekedést nem kellett felfüggeszteni, miután a tehervonat egy mellékvágányon állt, amikor a férfi megpróbált felkapaszkodni rá.
A Párizst Londonnal összekötő szuperexpresszeket üzemeltető Eurostar szerint a tragédia nincs hatással a vasúti közlekedésre, amely a hétvégén nagyon sűrűnek ígérkezik az Angliában megrendezésre kerülő rögbi-világbajnokság miatt. A szombat esti Olaszország-Franciaország mérkőzésre több ezer francia szurkolót várnak Londonba.
Az alagutat üzemeltető Eurotunnel megerősítette a hírt, és ismételten arra kérte az illegális bevándorlókat, hogy ne próbáljanak meg a vonatokra felkapaszkodva átjutni Nagy-Britanniába.
"Sajnáljuk, ami történt, s ami újabb bizonyítéka annak, hogy minden illegális átjutási kísérlet a La Manche-csatornán jelentős kockázatokkal jár" - mondta a vállalat szóvivője.
Calais kikötővárosában és környékén mintegy 3 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva, átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország.
A francia vasúttársaság (SNCF) a nyáron megerősítette a három méter magas kerítést a calais-i vasútállomás körül, hogy lehetetlenné tegye a feljutást a vonatokra, így azok száma, akik vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva megpróbálnak átkelni Nagy-Britanniába, nyár végére nagyságrendekkel, száz-kétszáz közé csökkent éjszakánként az egy hónappal korábbi kétezerhez képest. Közülük tucatnyian vesztették életüket áramütés vagy egyéb balesetek miatt.

Horgosnál néhány százra apadt a migránsok száma

Péntek délelőttre 150-200-ra apadt a migránsok száma a magyar-szerb határ szerb oldalán a röszke-horgosi határátkelők közelében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Ugyanakkor egy néhány tucat migránsból álló csoport továbbra is ülősztrájkot tart a Röszke 2-es, vagyis a régi határátkelő bejáratánál. Angol feliratú táblákat tartanak fel, amelyeken ehhez hasonló szövegek olvashatók: "Ez Európa szégyene"; "Mi étel és ital nélkül is itt maradunk".
Miközben csütörtökön még sátrak borították az M5-ös autópályának a szerb és a magyar határpont közötti határcsíkját, péntekre eltűnt onnan a tábor, így várhatóan hamarosan újraindulhat a forgalom az autópályán található határátkelőhelyen.
A röszkei átkelő szerb oldalán kitartó migránsok az MTI tudósítójának azt mondták: ők is csupán arra várnak, hogy buszokkal elszállítsák őket Horvátország felé.
A sztráda mellett a magyar hatóságok által kialakított úgynevezett belépési pontnál, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket, pénteken nem várakozott senki bebocsátásra.

Német diplomáciai offenzíva Törökországban

Diplomáciai offenzívát indított Németország Törökországban az európai menekültválság átfogó kezelésének részeként: Angela Merkel kancellár az utóbbi napokban több alkalommal konzultált az ankarai vezetéssel, pénteken pedig Frank-Walter Steinmeier tárgyal a török fővárosban.

Angela Merkel a héten telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel is, és több nyilatkozatában rámutatott Törökország kiemelkedő szerepére. A kancellár szerint a jövő heti soron kívüli uniós csúcson is főleg arról kellene eszmét cserélni, miként lehet jobban együttműködni a menekültek kiindulási országaival, és a sokak számára a "nagy utazás" első állomását jelentő Törökországgal.
Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a 2013-as hivatalba lépése óta negyedszer látogat el Ankarába. A pénteki út előtt tett nyilatkozatában kiemelte: Törökországnak "kulcsszerepe" van a menekültválság és a szíriai polgárháború rendezésében.
Berlin eddig is szorosan együttműködött Ankarával, és ugyan a török belpolitikai helyzet a közelgő választások miatt "nem egyszerű", de "még szélesebb körű partneri együttműködés" kell ahhoz, hogy "ésszerű, emberséges és valóban tartós" megoldásokat találjanak a Németország és Törökország előtt álló nagy feladatokra - mondta a német diplomácia vezetője.
Hírmagyarázók szerint Berlin várhatóan egy sor ügyben kér támogatást a török vezetéstől. Például javítani kell a Törökországban menedékre talált, nagyjából 2 millió szíriai menekült helyzetén. Az EU felé igyekvő menekültek nagy része azonban nem Törökországból, hanem libanoni vagy jordániai menekülttáborokból indul el, de Törökországon keresztül tart az uniós határok féle, éppen úgy, mint sok még távolabbról, például Afganisztánból elindult menekült. A Törökországon keresztül vezető utat pedig egyebek között azért választják, mert az országban kiterjedt embercsempész-hálózatok működnek.
Berlin így határozottabb fellépést is kér Ankarától az embercsempészek ellen. A hálózatok felszámolása ugyan nem oldaná meg a válságot, de mérsékelheti a menekülthullámot. A török vezetés abban is közreműködhet, hogy meggyőzzék a szíriai menekülteket arról, érdemes Európa helyett a hazájukhoz közelebb átvészeli a polgárháborút - vélekednek Berlinben.
A másik fontos téma éppen Törökország szerepe a szíriai polgárháborúban. Ankara sokáig elzárkózott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni fegyveres küzdelemtől, de az utóbbi hetekben légitámadásokat indított a terrorszervezet ellen, amelynek előrenyomulása Szíriában és Irak északi térségében a menekültválság egyik fő kiváltó oka.
A német várakozások szerint Törökország akár abban is segíthet, hogy Oroszország az Aszad-rezsim stabilizálása helyett az IÁ visszaszorítására összepontosítsa erőit, és ezzel hozzájárulhat a szíriai helyzet politikai rendezéséhez.
Törökország várhatóan mindenekelőtt több anyagi támogatást kér Németországtól, illetve az EU-tól, és hangsúlyozza majd azt a korábbi - Nyugaton kétkedéssel fogadott - javaslatát, hogy alakítsanak ki a menekülteknek egy biztonságos övezetet Szíria északi részén.
Németország egyébként nem most kezd el intenzíven foglalkozni a szíriai polgárháborúval és annak következményeivel. A német diplomácia aktívan támogatja az ENSZ szíriai különmegbízottját, és álláspontja szerint a polgárháborút csak politikai eszközökkel lehet lezárni.
A német kormány a menekültek támogatására igen jelentős összegeket mozgat meg. A nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős tárca a jelenlegi - 2013-2017-es - ciklusban 12 milliárd eurót (a minisztérium költségvetésének majdnem a felét) költ a menekülthullámokat kiváltó okok kezelésére és menekültek elhelyezésének támogatására, és ennek a pénznek jó részét a szíriai menekültekre fordítja.
A tárca adatai szerint Németország jelenleg 60 ezer Libanonban élő szíriai menekült gyerek iskolai oktatását támogatja, német közpénzből gondoskodnak 800 ezer Jordániában menedékre talált ember vízellátásáról, és 200 ezer ember áramellátásáról. Gerd Müller miniszter pedig már augusztusban sürgette, hogy uniós forrásokból indítsanak egy tízmilliárd eurós programot a szíriai menekültek, illetve a menekülthullám terheinek nagy részét viselő dél-európai tagországok támogatására.

Ismert lengyel politikusok álltak ki Orbán Viktor politikája mellett

Egyetértését fejezte ki Orbán Viktor migrációs politikájával Ludwik Dorn egykori lengyel belügyminiszter, aki a TVN24 lengyel hírtelevízió péntek reggeli műsorában az Európai Unió "egyetlen európai" politikusának nevezte a magyar kormányfőt.

"Orbán Viktor az EU egyetlen európai politikusa, mivel a migráció ügyében a régi uniós elvek szerint cselekszik" - jelentette ki Dorn, aki 2005 és 2007 között kormányfőhelyettes és belügyminiszter volt a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) kormányában. Mint kifejtette, az egész unió érdekében áll, hogy ne engedjenek be olyanokat, "akik köveket dobálnak". "Ugyanazt tenném, amit Orbán Viktor tesz" - mondta a magyarországi határzárra utalva.
Dorn, aki 2008-ban kilépett a PiS-ből, s az októberben esedékes parlamenti választásokon független jelöltként, a kormányzó Polgári Platform támogatásával indul, a lengyel kormány menekültpolitikájáról szólva úgy vélekedett: Lengyelország válaszúton áll, mert egyrészt a visegrádi négyek tagjaként "közös frontot" alkot a többi V4-országgal, másrészt - a Németországot, Franciaországot és Lengyelországot egyesítő weimari háromszög tagjaként - kapcsolatban van azzal a régi Európával, amely az utóbbi időben hibákat követett el migránsügyben. Ezzel arra utalt, hogy a lengyel kormány egyelőre nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvótarendszerről, bár a visegrádi négyek ezt egyhangúlag elutasítják.
Egy másik ismert lengyel politikus, Krystyna Pawlowicz, a PiS parlamenti képviselője csütörtökön egy Facebook-bejegyzésében a Bécset a török ostrom alól felszabadító Sobieski János lengyel királyhoz hasonlította Orbán Viktort. "Köszönet a magyaroknak!" - írta. Pawlowicz utalt Jaroslaw Kaczynski szerdai, a migrációs válsággal foglalkozó rendkívüli parlamenti ülésen elmondott beszédére, amelyben a PiS elnöke egyetértését fejezte ki Orbán Viktor szeptember eleji nyilatkozatával, miszerint a menekültválság elsősorban Németország problémája.

Alapjogokért Központ: a kvótarendszer önmagában nem megoldás

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint a menekültek elosztását szolgáló kvótarendszer önmagában nem megoldás, egyszerre van szükség a határok megvédésére és a helyben történő segítésre.

Kovács István az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában azt mondta, olyan intézkedések kellenek, amelyek "elapasztják" az emberáradatot.
Hozzátette, hogy amíg ez nem lehetséges, addig a határok védelmét kell megerősíteni, akár a közös határvédelmi ügynökség (Frontex) segítségével, mert vannak olyan országok - például Görögország és Horvátország -, amelyek erre nem képesek.
A stratégiai igazgató közölte, a határvédelmen túl a helyben történő segítésnek is van jelentősége. Ezzel kapcsolatban Törökországot említette, mert például ott vannak a legnagyobb menekülttáborok, ahol kétmillió szír, félmillió iraki és több százezer kurd menekült várja azt, hogy a hazájában rendeződjön a helyzet, és visszatérhessen a szülőföldjére.
Ezek a menekülttáborok többnyire török állami forrásból és ENSZ-támogatással működnek, de ezek is fejlesztésre szorulnak - mondta Kovács István, aki úgy véli, az uniónak prioritásként kell kezelnie ezen táborok támogatását.

Három év börtönre ítéltek egy Tápiószecsőn elfogott embercsempészt

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Nagykátai Járásbíróság egy férfit, akinek négy szír migránst találtak az autójában, amikor Tápiószecsőn elfogták - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a négy szír állampolgár több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra. Budapesten egy arabul beszélő férfival megállapodtak abban, hogy az fejenként 500 euróért sofőrt szerez számukra, aki Németországba viszi őket. Előlegként összesen 500 eurót adtak át a szervezőnek, ő ebből 400-at továbbított a sofőrnek, mondván: a többit majd a célnál kapja meg.
A szóvivő közlése szerint a férfi vállalta, hogy a határsértőket Németországba viszi, és augusztus 17-én el is indult velük a fővárosi Keleti pályaudvarról, de nem Ausztria felé, hanem Tápiószecső irányába. A településre érő járművet rendőrök akarták megállítani, hogy ellenőrizzék a benne ülőket, ám a sofőr elhajtott, és csak akkor állt meg, amikor a szirénázó rendőrautó utolérte.
A szír utasok nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a sofőrt a rendőrök embercsempészés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.
A Nagykátai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a vádlottat, megbízójának nyoma veszett. A vádlottat a Nagykátai Járásbíróság három év letöltendő börtönre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától - tette hozzá Gyugyi Csilla.

Több órás várakozás alakult ki a magyar-szlovén határon

A szlovén hatóságok által a határokon elrendelt ellenőrzések miatt péntek délelőttre torlódás alakult ki az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál, a várakozási idő mintegy két óra - közölte a rendőrség honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK).

A tornyiszentmiklósi határátlépési ponton a Szlovénia felé vezető oldalon mintegy háromkilométeres a kocsisor, a várakozási idő nagyjából két óra.
A ZMRFK arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy érvényes, személyazonosításra szolgáló okmány, vagyis személyi igazolvány vagy útlevél nélkül senki ne induljon útnak.

Ismét vannak migránsok a szentgotthárdi ideiglenes gyűjtőponton

Ismét vannak migránsok a szentgotthárdi ipari park területén kialakított ideiglenes gyűjtőponton - erősítette meg az MTI értesülését péntek délelőtt Huszár Gábor (Fidesz), a Rába-parti város polgármestere.

Elmondta, hogy éjszaka autóbuszokkal 300 migráns érkezett - úgy tudja, Baranya megyéből - a gyűjtőpontra, amely így újra üzemel.
Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette, hogy újból annak emberek a gyűjtőponton, de a létszámukról nem adhatott információt.
A szentgotthárdi ipari parkban, - amelynek másik oldala már Ausztriában van - szombaton létesítettek egy 600 ember befogadására alkalmas gyűjtőpontot, ahol a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat állítottak. Eddig azonban a migránsok ezeket nem vették igénybe, hanem a buszokról leszállva szinte azonnal átsétáltak Ausztriába.

A francia Le Figaro olvasóinak jelentős része támogatja a magyar kerítés felépítését

Támogatja az illegális bevándorlás korlátozását szolgáló magyar kerítés építését a Le Figaro című francia konzervatív napilap olvasóinak jelentős többsége a honlapon végzett közvélemény-kutatás szerint.

Egyetért-e Magyarország azon döntésével, hogy kerítést épít a határain? - ezt a kérdést tette fel olvasóinak a francia lap.
A válaszadók 88 százaléka igennel válaszolt, 12 százaléka pedig nemmel.
Az internetes szavazáson - amely szerda délután 4 órától csütörtök délután 4 óráig tartott - 56 250-en vettek részt.

Horvát lap: taxikkal indultak el a migránsok Zágrábba

A magyar határ melletti Pélmonostor (Beli Manastir) városából taxikkal indultak el a migránsok Eszék és Zágráb irányába - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Miután a hatóságok úgy döntöttek, hogy a horvát-szerb határ menti Tovarnikból is a Baranyai háromszögben fekvő, a magyar határhoz közeli Pélmonostorra szállítják tovább az illegális bevándorlókat - akik a horvát-szerb határátkelők lezárása ellenére is folyamatosan érkeznek Horvátországba -, a migránsok egy része mégsem Magyarország felé vette az irányt, hanem taxival indult délre, Eszékre, ahonnét menetrend szerint indulnak járatok a fővárosba, illetve Zágrábba, ahonnét pedig Szlovénia felé mennének tovább.
A lap újságírója a tarifákról is beszámolt: a 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok.
A horvát belügyminisztérium adatai szerint pénteken 8 óráig 13 300 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

Továbbra is több kilométeres a kamionsor a tompai határon

A magyar oldalon 2,5, a szerb oldalon pedig 4 kilométeres kamionsor alakult ki péntek délelőtt a tompai határátkelőnél azt követően, hogy a migrációs válság miatt továbbra is zárva tart a Röszke 1 és Röszke 2, illetve az ásotthalmi határátkelő - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Ugyanakkor a személyautóknak csupán néhány percet kell várakozniuk a ki- és belépésre, a forgalomban csupán az okoz fennakadást, hogy a kamionsor miatt egy sávra terelődik a forgalom.

A határlezárások ellenére továbbra is érkeznek a migránsok Horvátországba

A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet, a migránsok ennek ellenére folyamatosan érkeznek az országba - számolt be a horvát sajtó pénteken.

Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van.
A szerbiai Sidről érkező migránsok illegálisan lépik át a zöldhatárt a kelet-szlavóniai Tovarnik körzetében. A határsértőket pedig a hatóságok már nem Zágráb felé, hanem a magyar határ mellett, a Baranyai háromszögben fekvő Pélmonostor (Beli Manastir) városába szállítják tovább.
Vladimir Sisljagic, Eszék-Baranya megye elöljárója (zupan) kaotikusnak ítélte meg a városban kialakult helyzetet - tájékoztatott a horvát közszolgálati televízió reggeli híradásában.
Elmondta, hogy Pélmonostoron jelenleg öt- és tízezer közé tehető a migránsok száma, és további határsértőket szállítanak a településre vonattal és autóbuszokkal Tovarnikból. Értesülései szerint a szerbiai Zomborban (Sombor) is négy és félezren várnak arra, hogy átlépjék a horvát határt.
Az elöljáró kifejtette, hogy a tízezres baranyai Pélmonostornak erre nincs kapacitása. Elfogadhatatlannak tartja, hogy sem a város, sem a megye illetékesei nem kaptak hivatalos értesítést arról, mi történik, és hogy milyen tervei vannak a kormánynak a továbbiakban.
"Nem tudjuk, mit csináljunk velük, azt sem tudjuk, hová mennek ezek az emberek, és ki döntött arról, hogy Tovarnikból Pélmonostorra hozzák őket" - fogalmazott az elöljáró.
A különböző sajtóbeszámolók szerint a migránsok nem kaptak enni és inni. A laktanyában, ahol el akarták szállásolni őket, nincs víz és áram sem. Több ezren töltötték a szabadban az éjszakát a földön, ruhadarabokon és kartonpapírokon heverve.
A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.
Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.

Elmar Brok: Magyarországot sokáig magára hagyták

Elmar Brok a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak a röszkei határátkelőnél történtekről szólva kiemelte: sok menekült erőszakosan próbált átjutni a határon. Hozzátette, hogy Magyarországon meghallgatják a Németországból érkező kritikát.
Az Európai Unió túl későn reagált a menekültválságra, és Magyarországot sokáig magára hagyta - mondta a német konzervatív CDU politikusa.
Elmar Brok hangsúlyozta, hogy a válságot csak kialakulásának helyén lehet hatékonyan rendezni, és botrányosnak nevezte, hogy csökkentették a Szíriával szomszédos államokban működő menekülttáborok pénzügyi támogatását.
A válság helyi kezelése mellett az EU-ban most az a legfontosabb, hogy gyorsan fölépítsék a migránsok méltányos elosztását szolgáló kvótarendszert, és biztosítsák az előírásoknak megfelelő regisztrációt - mondta Elmar Brok.
Steffi Lemke, az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag) frakciója ügyvezető testületének tagja, aki csütörtökön a Deutschlandfunknak Budapestről telefonon adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságok fellépését, kiemelte: nem érdemes egymásra mutogatni, budapesti megbeszélésein pedig azt tapasztalta, hogy a magyarok úgy érzik, magukra hagyták őket a menekültválságban.
Európa "túl későn, túl gyengén és rosszul" reagált a válságra, és a migrációs hullám az európai menekültpolitika csődjét eredményezte - mondta a Zöldek politikusa.

267 migránst fogtak el a magyar-szerb határszakaszon

A magyar-szerb határszakaszon 267, a horvát határ mentén 453 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök csütörtökön - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken Szegeden, sajtótájékoztatón.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta, pénteken, reggel 7 óráig a szerb határ mentén kilencven, a horvát határ közelében öt embert fogtak el.
A szeptember 15-től hatályos jogszabályváltozások alapján a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt 104 migránssal szemben indult eljárás - tudatta.
A szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, a röszkei közúti átkelőnél szerdán történt támadás során megsérült rendőrök mindegyikét kiengedték már a kórházból. Sérüléseiket elsősorban ütések, illetve a feléjük dobott kövek okozták, zúzódásaik, hámsérüléseik keletkeztek, egy részüknél pedig a könnygáz okozott légzőszervi problémákat.
A magyar rendőrség pénteken egyeztetést folytat a szerb társszervekkel a röszkei autópálya-, illetve a közúti átkelő újranyitásáról - közölte az ezredes. Hozzátette: a magyar fél részéről ennek nincs akadálya, amennyiben a szerb hatóságok szavatolni tudják a közúti közlekedés biztonságát.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója elmondta, idén 172 439 menedékkérelmet vett át a hivatal, a befogadóállomásokon 981 ember tartózkodik.
Seres József közölte, a keddtől működő tranzitzónákban eddig 264 menedékkérelmet nyújtottak be. A kérelmezők közül - egészségi állapotuk vagy koruk miatt - 205 ember igényelt különleges bánásmódot.
Eddig 82 közigazgatási döntés hoztak, ezek közül 35 esetben elfogadhatatlan volt a kérelem, tizenegy eljárását megszüntettek, heten pedig felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a határozat ellen - mondta az igazgató. Hozzátette: 41 ember önként távozott a tranzitzónákból.
Péntek délelőtt összesen tíz migráns tartózkodtak a tranzitzónákban kialakított szálláson - tudatta a szakember.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Titokban jótékonykodott Budapesten Terence Hill

Beteg gyerekeket látogatott, és egy budapesti kórház megsegítésére ajánlotta fel autóját a filmsztár.

Csányi egymilliárd eurós nyereségre számít az OTP-nél

Az OTP elnöke átadott egy új, készpénzmentes fiókot.

Újabb Bihar megyei településeken jelent meg az afrikai sertéspestis

Létavértestől 15 kilométerre terjed a kór.

Rossi szerint a futballisták fiatalemberek, de nem hülyék

Marco Rossinál legalább annyira fontos, hogy egy edző jó ember is legyen.

Rugalmas munkaidő, magas fizetés, jó munkatársak: kell ennél több?

Az idejük feletti erősebb kontroll lehetőségét, magasabb fizetést és őszinte kommunikációt várnak el a jövő munkavállalói derül ki...

Settle néven mutatott be európai mobilfizetési rendszert az Auka

A Google és az Apple ellenében nyújt kezet a bankoknak a norvég Auka. A fizetési rendszereket fejlesztő cég a Settle nevű mobilfizetési...

Visszakaphatják lakásukat a bedőlt devizahitelesek

A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak.

Megoldás, ha másik bolygóra költözünk? A gyerekek Hawkinggal értenek egyet

Gyerekszerkesztőink megszakértették az űrkutatás legfontosabb kérdéseit, például, hogy miért kell új bolygókra elutazni.

1500+ km/h-val repülhet, mégis szuperhalk lesz a Lockheed Martin és a NASA új repülőgépe

A tervek szerint 2021-ben már repülhet a Lockheed Martin által fejlesztett X-59-es repülőgép, ami a hangsebesség átlépésekor csupán...

Nem enged az adóemelésből a francia kormány

A francia kormány tagjai elítélték az üzemanyag adóemelése ellen útblokádokkal és üzemanyagraktárak elfoglalásával negyedik napja...

Lezárult a nyomozás párizsi dzsihadista támadások ügyében, 2020-ban lesz a per

Lezárult a nyomozás a 2015. januári 17 áldozatot követelő párizsi dzsihadista támadások ügyében, amelynek pere 2020-ban kezdődhet a...

0

Sport

Guardiola a felelős a német válogatott gyalázatos szerepléséért

Ezt nem mi mondjuk, hanem egy korábbi válogatott futballista.

Ez a négy válogatott jutott be a Nemzetek Ligája döntőjébe

Megvan a négyes mezőny, 2019 júniusában dől el, ki lesz a nyertes.

Nehéz pillanatok várnak Marco Rossira, ha ez valóban megtörténik - Márpedig ő szinte biztos benne

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott játékosai átérezték az utolsó két Nemzetek Ligája-mérkőzés fontosságát.

Németország öt perc alatt elszórakozta a franciák továbbjutását

Ronald Koeman válogatottja az utolsó öt percben egyenlített Németország ellen.

A 90. percig úgy tűnt, a németek becsületből nyernek egy meccset

Azok után, hogy a hollandok szenzációs játékkal legyőzték a németeket, majd a franciákat is, az utolsó, sorsdöntő meccsen teljesen csődöt mondtak. Vagyis majdnem teljesen, 85 percig.

A hollandok gólszerzője vigasztalta az elérzékenyülő játékvezetőt

Virgil van Dijk a meccsen és a lefújás után is hős lett.

Marco Rossi az olaszokat várja ellenfelünknek az Eb-selejtezőn

A szövetségi kapitány értékelte a Nemzetek Ligája szereplést.

Három magyarral rajtol a Bajnokok Ligája főtáblája

A női röplabdázók első számú európai kupasorozatában két német és egy francia csapat színeiben lépnek pályára.

0

Bulvár

Meghalt Bánki Frigyes

Az Eximbank volt vezérigazgatója 76 éves volt.

Szijjártóék azonnal elbocsátották a méregdrága Aston Martinnal közlekedő volt bécsi nagykövetet

A Szijjártó Péter vezette külügy kivizsgálta és azonnal elbocsátották a negyedmillió eurós Aston Martinnal száguldozó volt bécsi nagykövetet.

Nem az a furcsa, hogy egy őz ment be a boltba, hanem az, ami fél órával később történt

Némi finomság ellenében hajlandó volt távozni, de nem végleg.

Kinyílt egy titkos UFO-hangár kapuja az Antarktiszon

Nem kevesen böngészik a Google műholdas térképet, és nem is hiába. Minduntalan rábukkannak valami olyasmire, aminek nem kéne ott lennie. Például az Antarktiszon egy UFO-bázisnak...

42 évesen újra babát vár a magyar műsorvezető - Sztárok, akik 40 felett gyereket vállaltak

Egyre több magyar sztár vállal gyermeket 40 éves kor felett is.

Senki sem hitte, hogy eljön ez a pont Catherine Zeta-Jones házasságában

2000-ben mondta ki a boldogító igent Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas. Kettőjük között 25 év korkülönbség van, ám úgy tűnik, hogy szerelmük 18 évnyi házasság után is töretlen. Éppen a napokban ünnepelték évfordulójukat, amiről a színésznő egy közös fotóval emlékezett meg. Sokan nem hitték, hogy ez a kapcsolat sokáig fog tartani, pedig az ő házasságuk az egyik leghosszabb Hollywoodban.

Boldogan tudatta: Óriási öröm érte Demcsák Zsuzsát

Eddig sem volt titok, hogy Demcsák Zsuzsa imádja a röplabdát. Éppen ezért is tölti el őt nagy büszkeséggel, hogy lánya is erre a pályára lépett. ˝Büszkeség: a lányom is röplabdás lett˝ - árulta el lelkesen.

Hatalmas robbanás várható a galaxisunkban, eltalálhatja a Földet

Egy különös csillagrendszerben észlelhetik a Tejút első gammakitörését.

Ezek a legjobb színpárok a karácsonyfán

Egyszínű vagy tarka? Nem csak ez a két véglet létezik. Ha az arany középutat keresed, mutatjuk, melyek a legjobb színpárok a karácsonyfán.

15 millióért plasztikáztatta magát ez a nő, megőrülnek érte a férfiak.

Gyerekkorában sokan csúfolták, ma már senki sem ismerné fel.

Ezek a porcvédők semmit sem érnek

A porckopásos (artrózisos) térd-, csípő- és egyéb ízületi panaszok megelőzésére, kezelésére sokan porcvédőnek vagy porcképzőnek nevezett gyógyszereket, étrend-kiegészítőket keresnek. Ezeknek a termékeknek a fájdalomcsillapító, porcvédő hatása azonban nem minden esetben bizonyított.

blogmorzsák

A véletlen szülte a 70-es évek leghíresebb reklámszlogenjét

Ráadásul az ikonikussá vált reklám­plakátot is egy amatőr készítette.

„Most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon“

„Megdöbbentő megélni, hogy itt mindennek jobb a minősége, mint Magyarországon.“

Hogy rágalmaz a 888.hu és mit felel erre az ELTE Média

Elsős hallgató írt tévedésektől és ferdítésektől hemzsegő cikket a saját egyeteméről.

A zseniális rénszarvasvadász újból nagyot alkotott

„Kitalálta, hogy a közterület miként veszítheti el közterület jellegét.“

Milyen a magyar baloldali?

Minden kapcsolatát elvesztette alapvető célközönségével, a munkássággal.

Macron ajánlata visszautasíthatatlan

Értetlenkedik a világ: miért csempésztek Magyarországra egy köztörvényes bűnözőt?

Mire vágyik egy állami gondozásban felnövő fiatal?

Naponta 7 fiatal kerül ki a gyermekvédelmi gondoskodásból. Mi lesz velük?

Hogyan szabaduljunk meg az ételmolyoktól? Egyetlen módszer van

Az ételmoly hamar beveszi magát mindenhova, ráadásul nem csak az ételekben tanyázik.

Top10 legviccesebb építészeti baki

Az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen.

Aloo Matar szabdzsi - azaz az indiai zöldborsós krumplifőzelék

Lám két egyszerű alapanyagból milyen tartalmas és izgalmas étel varázsolható.

A 62 éves fehérnemű modell

A végtelen fogyókúrák, a plasztikai sebészet és az irreális szépségideálok világában üdítő látni, hogy van olyan cég, aki bevállal egy kis merészséget.

A férfiaknak is vannak jogaik!

Vannak olyan negatív dolgok az életben, amiket kizárólag, vagy jellemzően a férfiak élnek meg.

0


0