Ezt olvasta már?

Innovációs napok Pécsett

2018. november 19-20. között a Pécsi Tudományegyetem több szervezeti egysége által megálmodott nemzetközi rendezvénynek ad otthont Pécs városa.

0

Petícióval küzdenek az olcsóbb pécsi buszközlekedésért

Évente 1,5 milliárd forinttal kevesebb pénzbe kerülne a pécsi tömegközlekedés működtetése, ha a városvezetés elfogadná a Szövetség Pécsért támogatói kérésére az Összefogás Pécsért Egyesület javaslatát.


hirdetés

Kővári János szerint, ha a városvezetésnél zöld lámpát kap a javaslatuk, akkor a pécsiek is lényegesen olcsóbban buszozhatnak majd, mint most.

Ha az Összefogás Pécsért Egyesület részletesen kidolgozott, szakmai tényekre alapozott javaslatát elfogadja a városvezetés, akkor sokkal olcsóbb lehet a városi buszközlekedés. Hiszen az elektromos buszok üzemeltetése lényegesen kevesebb pénzbe kerül, mint a jelenlegi, több sebből vérző buszparké. A mintegy 80-100 elektromos busz beszerzése 15 milliárd forintba kerülne, amit a Modern Városok Programra érkező 25 milliárdból csoportosítanának át, ez elé a kormány sem gördítene akadályt.

Sajtótájékoztatón ismertette a részleteket Kővári János, a szervezet vezetője, aki szerint Pécs jelenlegi, nehéz helyzetében gyors, pontos és szakmailag átgondolt döntésekre lenne szükség. Kővári egyúttal bejelentette azt is, aláírásgyűjtést kezdeményeznek a javaslat mellett, mert szerintük ezzel felgyorsítható a városvezetés döntése.

- Személyesen és online is aláírásokat gyűjtünk mától annak érdekében, hogy elérhessük, elektromos buszokat vásároljon Pécs. Egy, a magyar állam által támogatott finanszírozásban a Modern Városok Program keretében lenne lehetőség arra, hogy modern és a jelenlegi buszközlekedésnél sokkal olcsóbb elektromos buszokra térjen át a városunk – közölte Kővári János.

Az ÖPE képviselője szerint az elektromos buszokkal Pécs és a pécsiek is nyernének. - Mert semmiféle káros anyaggal nem szennyeznék a város levegőjét, nem lenne akkora szmog Pécsen, kényelmesek és még csendesek is. Ha pedig olcsóbb az önkormányzatnak a fenntartás, számításaink szerint évi 1,5 milliárddal, akkor a viteldíjak is olcsóbbak lehetnek emiatt – magyarázta Kővári.

A szervezet azt kéri, hogy amennyiben a pécsiek egyetértenek a javaslattal, támogassák aláírásukkal is azt, hogy olcsó, modern és környezetbarát pécsi buszközlekedés lehessen.

- Gyorsnak és szakszerűnek kell lennie a városnak, a szeptember végi Közgyűlésen meg kell születnie a döntésnek, vagy Pécs eleshet a milliárdos kormányzati támogatástól is – mondta Kővári János, aki az elmúlt hetekben személyesen egyeztetett minden érintettel az elektromos-buszbeszerzésről.

– A városvezetőknek végre el kellene engednie a szennyvíztelep melletti, 25 milliárdos, fenntarthatatlan és milliárdos adósságot termelő élményfürdős fantáziáját, mert az ennél sokkal kevesebb pénzből is felépíthető lenne a Tüskésréten. Ezzel annyi pénz szabadulna fel a Modern Városok Programban Pécs számára, amiből finanszírozni lehet az elektromos buszok beszerzését, amivel már két éven belül olcsóbbá és korszerűbbé tehető a buszozás – tette hozzá.

Kővári újságírói kérdésre azt mondta, az elmúlt négy évben mintegy tízmilliárdos hiányt halmozott fel a város, ennek mintegy kétharmada a tömegközlekedés finanszírozása, fenntartása. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi buszparkból a Volvókra van érdeklődés Észak-Afrikából és a volt szovjet tagköztársaságokból is, de ezeket a buszokat másfél-két éven belül értékesíteni kell, különben nem kapna érte pénzt Pécs. A Mercedesek és az Ikarusok már eladhatatlanok.

Az aláírásgyűjtést szeptember 14-ig folytatják, az íveket a Konzum előtti buszmegállóban, Kertvárosban a Csontváry-sétány melletti buszmegállóban, Uránvárosban pedig a Mecsek Áruházzal szembeni buszmegállóban lehet aláírni.

A sajtótájékoztató előtt közölte az ÖPE, hogy szeptembertől a városi közgyűlésben Varga Pétert Berényi Zoltán váltja, a választásokkor elhatározott "vetésforgó" szerint, így most a Keleti Városrész kap képviseletet.

M. Z.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Tíz évvel a tragédia után megszólalt a sülysápi csecsemőgyilkos férje

A férfi továbbra is tagadja, hogy tudott volna arról, hogy a felesége négy babájukat is megölte. Így élnek most, egy évtizeddel a...

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint lehetséges, hogy hivatali elődje, Nikola Gruevszki nem önként távozott az országból.

Újra felfedezzük a távfűtést

A magas költségek miatt a lakások árát nagyban befolyásolja, hogy milyen fűtési rendszerrel működnek. Az okos városokban eljöhet a...

Idén is karácsonyi akcióba kezdenek a bohócdoktorok 

Idén karácsonykor is segítik a bajban lévőket a bohócdoktorok: egy-egy tábla csokival lehet támogatni a Karitáció Alapítvány...

A Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használjuk fel

Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a...

Bige László cége a rendőrségi razziáról: miért nem telefonáltak?

Indokolatlanul nagyszámúnak tartja a Bige László befektető tulajdonában lévő Bige Holding Kft. azt a kétnapos intézkedést, amelynek...

Nagyot zuhant a gázár az USA-ban

Az elmúlt 15 év legnagyobb zuhanását szenvedte el a földgáz határidős árfolyama tegnap az amerikai tőzsdén, több mint 16 százalékot...

Mától ügyeletben a dolgozók és a hóeltakarító gépek Szegeden - Készen áll a télre a Környezetgazdálkodás

A téli hatékonyság érdekében két új gépet is beszerzett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Először az első- és...

Az ásotthalmi az ország első erdőőri iskolája - A magyar erdészképzést ünnepelték

135 éves az ország első erdészeti  középiskolája. Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium...

10 millió ukrán életét követelő tragédiára emlékeztek a Dóm téren - Szobrot állítottak az éhínség áldozatainak

Felavatták az 1932-1933-as ukrajnai éhínség áldozatainak emlékművét Szegeden, a Dóm téren az ukrán nép genocídiumának 85....

Szegedi kutatók is fejleszthetnének izraeli cégeknek - Yosef Amrani nagykövet erősítené a gazdasági kapcsolatokat

Szeged - Szorosabb gazdasági együttműködést szeretne Szegeddel Yosef Amrani. Izrael nagykövete szerint a lézertechnológia és az...

Gyurcsány: Orbánnak esélye sem lesz megúszni a börtönt

"A macedón exminiszterelnök egy bűnöző, aki meglopta a saját hazáját. Orbán is az" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán.

0

Sport

Áll a bál az úszóknál, a mellúszás királya rettenetesen kiakadt

A FINA nyomására törölték azt a versenyt, amin Hosszú Katinka is Adam Peaty is indult volna.

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Megszólalt a magyar milliárdos lánya az elrablásáról és arról, hogyan állították talpra a könyvbirodalmat

Matyi Alexandra nevét szinte mindenki hallotta már. Legalábbis a keresztnevét: róla nevezték el az Alexandra kiadót. A kiadót az apja alapította, de ma már Alexandra vezeti. A cég néhány éve nagy bajba került, eltűnt 3 milliárd forint, ám mostanra sikerült kilábalni ebből a helyzetből, sőt, a kiadó ismét a hazai könyvpiac meghatározó szereplőjévé vált. Erről, illetve elrablásáról is beszélt Matyi Alexandra Tordai Istvánnak a 30 milliós Mercedes volánjánál ülve, a Sport Verda Lady legújabb részében. Nézze meg fenti videónkat a hihetetlen történetért!

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Elküldhetik a Bayern München puccsistáit, már a lehetséges utódok is megvannak

Egy hete még arról írtunk, hogy a Bayernnél odáig fajult a káosz, hogy a rutinos játékosok egy része az edzőt fúrja. Akkor nem sok jó jósoltunk Niko Kovacnak, most kicsit más irányt vett az ügy.

Most mi lesz Hosszú Katinkával? A FINA döntése keresztülhúzta a számításait

Az Olasz Úszószövetség (FIN) a Nemzetközi Úszószövetség szankcióitól tartva mégsem rendezi meg a torinoi versenyt.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

Dzsudzsák: El sem tudják képzelni, mit jelent nekem a válogatott

Esemény-, és érzelemdús mérkőzésen van túl a magyar labdarúgó-válogatott, íme, a főszereplők gondolatai.

Orbánnak már gólja is van a válogatottban

És ezzel vezetünk az észtek ellen.

Piqué fia gólt lőtt, Shakira nem aprózta el az ünneplést - videó

Sashának a szóló végén nem volt nehéz dolga, de a gólöröm így is zseniális.

0

Bulvár

Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a vörös húsokat mostani áruknál 20 százalékkal drágábban, míg a feldolgozott húsokat pedig dupla áron kellene kínálni ahhoz, hogy fedezzék a fogyasztásukkal összefüggő egészségügyi kiadásokat.

Durva árzuhanás a Lidlben, Pennyben és Sparban

Lassan indulhat a karácsonyi készülődés. Csapj le a legjobb ajánlatokra, és főzz olcsón finomakat. Mutatjuk, miből válogass ezen a hétvégén.

Kipótolja a kormány a nyugdíjakat, ha kell

Mihamarabb dönteni kell az Erzsébet-utalványokról, mert kifutnak az időből.

Nem, nem 30. Ennyi évesen élvezik valójában a nők leginkább a szexet

A legfrissebb statisztikák szerint a fiatalok valamikor 16-18 éves között élik át legelső szexuális élményüket. Ez ugyanúgy igaz a lányokra és a fiúkra is. Persze mondhatnánk, hogy ez már sokkal előbb is megtörténik, mert már az általános iskola végén is kialakulhatnak hosszútávú, szerelmes kapcsolatok.

Anya kitolatott a csoda-BMW-vel a ház elől, óriási sírás lett a vége

Hetekig lázasan fogja pletykálni az egész környék, hogy mi történt.

47 évesen elhunyt a színésznő - 4 gyermeke értetlenül áll a tragédia előtt

Kim Porter tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk.

Megdöbbentő dokumentum került napvilágra: Galambos Lajos bizonyítani tudja, hogy nem lopott

Galambos Lajos tárgyalását elnapolták, ügyvédei nem örülnek, hiszen be szerették volna bizonyítani, hogy Lajcsi ártatlan.

Bochkor megbánta a szakítást, Várkonyit hibáztatja

Ma már gyökeresen máshogy viselkedne a kapcsolatában Bochkor Gábor, aki belebetegedett a szakításba.

Kálmán Olga ezen a csatornán tér vissza a képernyőre

A Saller című beszélgetős showműsorban láthatjuk ma este 18 órától.

Ezt az édességet okos mindig magánál tartania - gyógyító.

Kóstolta már a valódi csipkebogyóteát, emlékszik még a megfázás elleni gyógyteák otthonos ízére, ahogy jólesően enyhítették panaszainkat? Ezeket az ízeket és a megkönnyebbülés érzését is felidézheti a Verbena termékek segítségével.

Véget ért ez is. Ördög Nóra férje számolt be róla

Ördög Nóra és családja Törökországban, azon belül is Isztambulban töltöttek pár napot. Felfedezték a várost, de a hajókirándulás sem maradhatott ki. Ám elérkezett az utazás vége, ráadásul Nórit szólította a kötelesség. Siettek haza, hiszen Nórinak ma a Csak show és más semmi színpadán kell tündökölnie.

Szomorú bejelentés: sosem lehet gyereke a 30 éves énekesnőnek

Jessie J londoni koncertjén Channing Tatum is részt vett, az énekesnő pedig szomorú bejelentést tett a közönség előtt.

blogmorzsák

Mik lehetnek 2018 legjobb filmjei?

Íme 8 alkotás, amik az év végi hajrá­ban még átrendezhetik a mezőnyt!

Kálmán Olga ismét a nyilvánosság elé lép

Sokak szerint bizonyára Vona Gábor intézte el neki és Havas Henriknek is a visszatérést.

Hol lehet Michelin-csillagos kakastökét enni?

Ezért garantáltan átugrik bárki bármin, fine dining kakasherétől az erdei pajzsikáig közérthető módon.

„Őszinte vallomás nárcisztikus édesanyámnak“

„Nem tudok már rád úgy haragudni, mint régen, mert minden kérdésem értelmet nyert, amikre eddig, 31 évig nem kaptam válaszokat.“

STOP facsonkítás!

November elsejétől fás szárú növényt kivágni – néhány kivételtől eltekintve – csak végleges fakivágási engedély alapján szabad.

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót.

Színészek, akik látványosan unják a Marvel Univerzumot

Bár a nézőknek nagyon bejön ez a marvelesdi a moziban, vannak színészek, akik korántsem lelkesednek érte ennyire.

Ajánlott cukorbevitel és a csokik

Akár 1 kis szelet csokival is több cukrot vihetünk be a szervezetünkbe az ajánlott napi maximális mennyiségnél!

Sertésszűz, édesburgonya tócsni, erdei gombamártás

Néha jó kilépni a klasszikus rizs, krumpli püré köretekből.

Dán vajas keksz, egyben apró kedvesség

Jól esik a reggeli kávénk mellé is valami ropogós finomság.

Légi tűzvadászok

Egyes helyeken az oltás leghatékonyabb eszközei ezek a kanadai Canadair által kifejlesztett tűzoltó repülőgépek.

Valami bűzlik a Gruevszki-ügyben

„A kormány emberei zavaros dogokat állítanak a macedón ex-kormányfő menedékjogi eljárásáról. Összevetjük őket a joggal.“

0


0