Ezt olvasta már?

Jövő héttől ismét kell fizetni a parkolásért!

Elkészültek a szakemberek a pécsi parkolóautamaták cseréjével, jövő héten megkezdődik az informatikai rendszer tesztelése, szerdától pedig ismét fizetniük kell a...

0

Rózsaszín Sétára indulhatnak pénteken a pécsiek!

Az emlőrák gyógyításában az elmúlt néhány évtizedben óriási előrelépés történt, a betegek döntő többsége véglegesen gyógyítható, többek között a mammográfiás szűréseknek és az egyre hatékonyabb utókezeléseknek köszönhetően.


hirdetés

Sajnos előrehaladott betegségben azonban továbbra is rosszak a gyógyulási esélyek, ezért rendkívül fontos a civil szféra közreműködése is a felvilágosításban, a megelőzésben és a gyógyítás támogatásában. A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete ebben a munkában is tud segítséget nyújtani.

Alapszervezetünk, mely 2010 őszén alakult, azzal a céllal jött létre, hogy a Pécsett és a régióban élő lakosság számára elsődlegesen a daganatos betegségek prevenciójában nyújtson szervezett segítséget; de természetesen célul tűztük ki a daganatos betegségben szenvedők és hozzátartozóik részére nyújtandó ellátás segítését – rendezvények, betegklubok, előadások, stb. megszervezésével. Tevékenységünket szoros együttműködésben végezzük a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának betegellátó egységei és az Általános Orvostudományi Kar elméleti intézeteinek munkatársaival; valamint partneri kapcsolatot ápolunk Pécs város és Baranya megye Önkormányzataival, civil szervezetekkel, stb.

Az alapszervezet vezetősége és tagjai önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül vállalták fel azt a nemes feladatot, hogy munkájukkal a daganatos betegek gyógyulását, közösséggé formálását; illetőleg a prevenciós tevékenységet segítsék.

Ennek érdekében idén már negyedik alkalommal rendezzük meg a "Rózsaszín séta Pécsett" elnevezésű rendezvényt; melynek célja, hogy az emlődaganat elleni küzdelem világhónapjában felhívjuk városunk lakosságának figyelmét erre a betegségre, mely időben felismerve - a mai statisztikák szerint - akár 70 %-ban is gyógyítható. Különösen fontos a prevenció ennél a daganattípusnál azért, mert kötelező emlő szűrővizsgálat csupán az 45 év feletti hölgyek esetében van; fiatalabb életkorban csak az önvizsgálat az, ami segíthet kiszűrni a betegséget. (Évente kb. 80 újonnan regisztrált emlődaganatos beteg a 35 év alatti korosztályból kerül ki ma Magyarországon; ők az összes emlődaganatos megbetegedés 1-1,5%-át adják.) Nem beszélve a férfiakat megtámadó emlőrákról, amely bár ritka, de előfordul; erről pedig még kevesebb szó esik. (Minden 100 emlődaganatos közül egy fő férfi.)

A morbiditási mutatók szerint Magyarországon az összes női daganat 18 %-a emlőrák – ezzel ez a daganattípus vezető szerepet tölt be hazánkban a daganatos megbetegedések körében.

Az idei évben azonban nem csupán a figyelemfelkeltés a rendezvény célja; itt kerül sor ugyanis egy nagylelkű adomány hivatalos átadására is.

Az AVON Cosmetics Hungary Kft. a tavalyi évben pályázatot hirdetett figyelemfelkeltő rendezvény megvalósítására; melyre az AVON Pécsett dolgozó munkatársainak felhívására és velük közösen a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete is adott be anyagot. A három nyertes helyszín egyike Pécs lett, ennek köszönhetően Alapszervezetünk dönthetett arról, hogy az AVON által felajánlott 10 M Ft-os adomány hova jusson el.

Alapszervezetünk a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportja mellett döntött. A Prof Dr. Pongrácz Judit tanszékvezető egyetemi tanár által vezetett kutatócsoport az adományból 2 db készüléket vásárolt (egy PCR készüléket, valamint egy luminométert), amelyek az emlőrákkutatásban végzett munkájukat fogják nagyban megkönnyíteni.

Szintén kísérőprogramként kerül bemutatásra az a rövid videoklip, amely a PTE Általános Orvostudományi Karának hallgatói, a HuMSIRC Pécs, és az MRL Pécsi Alapszervezete összefogásából, az Universitas Televízió jóvoltából jött létre. A videóval a készítők az Egészség Hídja- Összefogás a mellrák ellen Egyesület felhívásához kívántak csatlakozni; felhívva a figyelmet az emlőrák veszélyeire, az önvizsgálattal elérhető korai felismerés, és a szűrővizsgálatok fontosságára.

A rendezvényen részt vesz Pásztor Anna előadóművész, az Anna and the Barbies zenekar frontembere, akit a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete jószolgálati nagykövetének választott 2012-ben. Annát zenekara is elkíséri; valamennyien részt vesznek a sétán.

A regisztráció a helyszínen zajlik 15 órától folyamatosan. Az első 100 regisztrált résztvevő megkapja az esemény rózsaszín pólóját; valamint közülük kerül kisorsolásra 10 szerencsés, akik a póló viselésével ingyenesen beléphetnek az Anna and the Barbies aznap esti koncertjére a Pécsi Est Cafében.

A rendezvény fővédnöke: Pohl Marietta, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviseletében.
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Azt hitte, hogy a biozöldség vásárlásával jót tesz? Hatalmasat tévedett

Kiderült, hogy sokkal nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár az ilyen élelmiszerek előállítása.

Aljas dolgot művelt a szegedi szórakozóhelyen, most keresik a rendőrök

Szörnyű dolgot művelt egy férfi Szegeden egy szórakozóhelyen, most a rendőrök keresik. Az éjszakai agresszor ráadásul a kulcsát is maga...

Shakespeare darabjainak a felét a mai napig nem ismerjük?

Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól...

Eldurvult a vita: a nyílt utcán szúrták hasba a soltvadkerti férfit

Két fiatalember összeszólalkozott egymással a nyílt utcán. A vita eldurvult, és egyikük súlyosan hason szúrta a másikat.

Először kapott ki idegenben a Torino

Az AS Roma otthon 3-2-re legyőzte a Torino gárdáját az olasz labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának szombati nyitómérkőzésén.

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi...

Tízezrek kísérték utolsó útjára a meggyilkolt gdanski főpolgármester

A lengyel politikai és társadalmi megosztottság felszámolását sürgette Slawoj Leszek Glodz gdanski érsek Pawel Adamowicznak, a város múlt...

Másodosztályú ellenfelekkel küzdött a DVSC

Egy győzelem, egy vereség a mérleg.

Rendőrök állták útját a tüntetőknek a Lánchídon

?Álljatok félre!? ? skandálja a kb. 250 fős tömeg a Lánchídon, mivel jópár rendőr állta újtukat a pesti hídfőnél.

Dulakodnak a tüntetők a rendőrökkel

A Clark Ádám térről elvonuló emberek egy része a Lánchídon maradt, a rendőrökkel néznek farkasszemet. A rendőrök sokszor...

0

Sport

Kihasználja utolsó cserelehetőségét a magyar válogatott

Szita Zoltán bekerül a magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe.

Rossz szájízzel hagyja el a válogatottat a lecserélt irányító

Úgy érzi, nem mutathatta meg, hogy valóban a segítségére lehetne a csapatnak.

Rádőlt a LED-fal a spanyol kéziválogatott kapusára

Ha komoly a sérülése, Sterbik Árpád érkezhet a helyére Veszprémből.

Kikapott a címvédő Ausztráliában, Berki beszélt a visszatéréséről - Ez történt pénteken

Andrew Robertson hosszabbított a Liverpoolnál, Marco Schwarz nyert Wengenben.

Nem volt belépője, nem engedték be Roger Federert az öltözőbe

A szabály a világ egyik legjobbjára is vonatkozik.

Egy játszmányi dráma után Babos Tímeáék leütötték ellenfelüket

A női párosban már a legjobb 16 között van a címvédő magyar-francia duó Melbourne-ben.

Fantasztikusan sikerült Babos és Fucsovics első közös meccse

Először nyert Grand Slamen mérkőzést magyar vegyes páros.

Szalai fejesét óriási bravúrral védte Neuer

A Hoffenheim otthonában szerzett fontos győzelmet a Bayern München.

Ha megcserélik Llorist és de Geát, akkor a Tottenham nyert volna

Az első 2019-es adásban Mátrai Márk volt a vendégünk, és az angol foci volt terítéken.

Nehezen nyert a Bayern, Szalai lehetett volna a Hoffenheim hőse

A magyar támadó a becserélése után majdnem gólt fejelt, de Neuer elképesztő védést mutatott be

Kihasználta utolsó cserelehetőségét a kéziválogatott

Balatonfüred játékosa, Szita Zoltán is lehetőséget kaphat a világbajnokságon.

0

Bulvár

Sokkoló tragédia. Elhunyt a magyar színész, barátja talált rá

"Miután két napja nem vette fel a telefont, átment hozzá, így találták meg."

Meghalt Magyarország büszkesége, Németh Judit akadémikus

86 éves korában érte a halál. Nyugodjék békében!

Egy lepusztult panel áráért kínálják ezt a festői kastélyt a Bükkben

A 400 négyzetméteres kúria felújítása már elkezdődött, de a befejezés az új tulajdonosra marad.

Mi történik a testünkkel, ha leszokunk a szexről?

A kiegyensúlyozott szexuális életnek számtalan előnye van, amelyek a testünkre gyakorolnak pozitív hatást. A rendszeres szex növeli a fizikális teljesítményünket, csökkenti a stresszt, a vérnyomást, a szívroham kockázatát és stimulálja az immunrendszert. Attól függően, hogy milyen intenzitással történt meg az együttlét, akár egy edzőtermi gyakorlattal is felérhet. Nem beszélve az orgazmus hatásáról, amely egy bizonyos [...]

Kiderült, ezt a rohamosan terjedő rejtélyes betegséget a PET-palackok okozhatják

A bélrendszerünket károsíthatják a palackokból kioldódó anyagok.

Mutatjuk, mennyien demonstrálnak a kormány ellen Budapesten - fotó

Szombat délután a fővárosban is tüntetnek az úgynevezett rabszolgatörvény ellen. A fotók az Oktogonnál készültek, ekkor nagyjából 500 demonstráló vonult az Andrássy úton.

Ennyiért tankolhatunk a hétvégétől

Az újabb, pénteki gázolaj áremeléssel így alakulnak a számok.

Visszatér a kemény tél: Mutatjuk, hogy fog havazni

Szombaton kezdetben fátyolfelhős-napos idő várható, majd délután dél, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet.

5 dolog, amit a Google tud rólad. Elég para.

A Nagy Testvér tényleg mindig figyel. Paranoiásnak persze nem kell lenni, és olyanok is vannak, akik azt mondják, őket aztán egyáltalán nem zavarja, hogy a Google megjegyez róluk dolgokat, ha ettől aztán személyre szabottabbá válik a felhasználói élmény. De belegondolni, hogy az életed egy nyitott könyv, egy kicsit még így is hátborzongató lehet.

51 nm-es Otthon - Amilyen bájos, olyan tökéletes

A mai otthon egy 51 négyzetméteres csoda, centiről-centire kiválóan megtervezett felültetekkel és zseniális harmóniával. Inspiráció felsőfokon!

blogmorzsák

Miért nem gombnyomásra nyílik már a metró ajtaja?

Közel másfél éven át volt életben a szelektív ajtónyitás a négyes metrón. Hogyan és miért került sor a felfüggesztésére?

Szendrey Júlia nem csak Petőfi felesége volt

Korábban soha nem látott Szendrey-versek kerültek elő. Jó párat bevásárló cédulák közöttt aláltak meg.

Vennél lakást egy olasz kisvárosban 300 forintért?

Egy szicíliai kisváros próbál most meg egydolláros ingatlanokkal új életre kapni. Csavar van, de a vezetők szerint komolyan gondolják.

„A harcok, amiket vívok minden nap a feleségemmel“

„Feleségem huszonéves kora óta diagnosztizált skizofrén, kis üldözési mániával megspékelve.“

Balázsék is felszálltak a fake news vonatra

Gázálarcban és gumicsizmában gázolunk bele a fake news fostengerbe.

„5 dolog, amiről bárcsak tudtam volna a felvételi idején“

Amikor gimnazista az ember, még csak nem is sejti, hogy milyen lesz egyetemre járni.

Mert O nem 1 G

Miért szerencsétlen választás az O1G a magyar ellenállás jelszavának?

Ez a hátizsák olyan csehszlovák, és világsiker lett

Magyar sikersztori egy fiúról, aki 14 évesen el­határozta, hogy egyszer lesz egy saját márkája.

Így lett a kenyér a mindennapjaink része

Kásából és lepényből lett kenyér, a gazdagok csemegéjéből pedig a legalapvetőbb étel. A kenyér egyidős a magyarsággal.

Páros randi tesóknak

Szerelmes, betegséges, családi gondos, fejlődős.

Gundel foci

Te megennél egy szelet abonettet délután 3-kor, amit még reggel 7-kor kentek meg margarinnal?

Mennyire befogadók a kanadaiak?

Az első, szinte ösztönös válasz az, hogy nagyon. De mi történik, ha megkapargatjuk a felszínt?

0


0