Ezt olvasta már?

Bedrogozva ült a volán mögé

A Pécsi Járásbíróság 2018. november 14. napján elrendelte egy szegedi és egy makói férfi letartóztatását kábítószer birtoklásának bűntette alapos gyanúja mia...

0

Rózsaszín Sétára indulhatnak pénteken a pécsiek!

Az emlőrák gyógyításában az elmúlt néhány évtizedben óriási előrelépés történt, a betegek döntő többsége véglegesen gyógyítható, többek között a mammográfiás szűréseknek és az egyre hatékonyabb utókezeléseknek köszönhetően.


hirdetés

Sajnos előrehaladott betegségben azonban továbbra is rosszak a gyógyulási esélyek, ezért rendkívül fontos a civil szféra közreműködése is a felvilágosításban, a megelőzésben és a gyógyítás támogatásában. A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete ebben a munkában is tud segítséget nyújtani.

Alapszervezetünk, mely 2010 őszén alakult, azzal a céllal jött létre, hogy a Pécsett és a régióban élő lakosság számára elsődlegesen a daganatos betegségek prevenciójában nyújtson szervezett segítséget; de természetesen célul tűztük ki a daganatos betegségben szenvedők és hozzátartozóik részére nyújtandó ellátás segítését – rendezvények, betegklubok, előadások, stb. megszervezésével. Tevékenységünket szoros együttműködésben végezzük a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának betegellátó egységei és az Általános Orvostudományi Kar elméleti intézeteinek munkatársaival; valamint partneri kapcsolatot ápolunk Pécs város és Baranya megye Önkormányzataival, civil szervezetekkel, stb.

Az alapszervezet vezetősége és tagjai önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül vállalták fel azt a nemes feladatot, hogy munkájukkal a daganatos betegek gyógyulását, közösséggé formálását; illetőleg a prevenciós tevékenységet segítsék.

Ennek érdekében idén már negyedik alkalommal rendezzük meg a "Rózsaszín séta Pécsett" elnevezésű rendezvényt; melynek célja, hogy az emlődaganat elleni küzdelem világhónapjában felhívjuk városunk lakosságának figyelmét erre a betegségre, mely időben felismerve - a mai statisztikák szerint - akár 70 %-ban is gyógyítható. Különösen fontos a prevenció ennél a daganattípusnál azért, mert kötelező emlő szűrővizsgálat csupán az 45 év feletti hölgyek esetében van; fiatalabb életkorban csak az önvizsgálat az, ami segíthet kiszűrni a betegséget. (Évente kb. 80 újonnan regisztrált emlődaganatos beteg a 35 év alatti korosztályból kerül ki ma Magyarországon; ők az összes emlődaganatos megbetegedés 1-1,5%-át adják.) Nem beszélve a férfiakat megtámadó emlőrákról, amely bár ritka, de előfordul; erről pedig még kevesebb szó esik. (Minden 100 emlődaganatos közül egy fő férfi.)

A morbiditási mutatók szerint Magyarországon az összes női daganat 18 %-a emlőrák – ezzel ez a daganattípus vezető szerepet tölt be hazánkban a daganatos megbetegedések körében.

Az idei évben azonban nem csupán a figyelemfelkeltés a rendezvény célja; itt kerül sor ugyanis egy nagylelkű adomány hivatalos átadására is.

Az AVON Cosmetics Hungary Kft. a tavalyi évben pályázatot hirdetett figyelemfelkeltő rendezvény megvalósítására; melyre az AVON Pécsett dolgozó munkatársainak felhívására és velük közösen a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete is adott be anyagot. A három nyertes helyszín egyike Pécs lett, ennek köszönhetően Alapszervezetünk dönthetett arról, hogy az AVON által felajánlott 10 M Ft-os adomány hova jusson el.

Alapszervezetünk a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportja mellett döntött. A Prof Dr. Pongrácz Judit tanszékvezető egyetemi tanár által vezetett kutatócsoport az adományból 2 db készüléket vásárolt (egy PCR készüléket, valamint egy luminométert), amelyek az emlőrákkutatásban végzett munkájukat fogják nagyban megkönnyíteni.

Szintén kísérőprogramként kerül bemutatásra az a rövid videoklip, amely a PTE Általános Orvostudományi Karának hallgatói, a HuMSIRC Pécs, és az MRL Pécsi Alapszervezete összefogásából, az Universitas Televízió jóvoltából jött létre. A videóval a készítők az Egészség Hídja- Összefogás a mellrák ellen Egyesület felhívásához kívántak csatlakozni; felhívva a figyelmet az emlőrák veszélyeire, az önvizsgálattal elérhető korai felismerés, és a szűrővizsgálatok fontosságára.

A rendezvényen részt vesz Pásztor Anna előadóművész, az Anna and the Barbies zenekar frontembere, akit a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete jószolgálati nagykövetének választott 2012-ben. Annát zenekara is elkíséri; valamennyien részt vesznek a sétán.

A regisztráció a helyszínen zajlik 15 órától folyamatosan. Az első 100 regisztrált résztvevő megkapja az esemény rózsaszín pólóját; valamint közülük kerül kisorsolásra 10 szerencsés, akik a póló viselésével ingyenesen beléphetnek az Anna and the Barbies aznap esti koncertjére a Pécsi Est Cafében.

A rendezvény fővédnöke: Pohl Marietta, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviseletében.0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Így vigyázzunk a szemünkre tévénézés közben

Fontos, hogy akkor is vigyázzunk a szemünk épségére és általában az egészségünkre, amikor egyetlen éjszaka alatt tervezzük ledarálni...

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni,...

Macedón kollégájával egyeztetett Szijjártó a Budapesten bujkáló exkormányfő sorsáról

Budapest-Szkopje - Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov (46)...

Nagyon elvetemült falfirkálókra csapott le a törvény ökle Hajmáskéren

Két 19 és egy 12 éves festékbűnöző rondította össze a települést.

Tóth Ákos: Végjátszma

Ma Orbán Viktor bármit megtehet ebben az országban.

Megható képsorok, így őrzik az elhunyt magyar olimpiai bajnok emlékét

Nagy űrt hagyott maga után Kolonics György. A Sportágválasztó Magazin összeállítást készített az emlékére.

Suliba igyekvő BMW-s tini rohant fába, 17 éves kislány halt meg

A középiskolás fiúk életveszélyes sérülésekkel kerültek kórházba szerdán.

0

Sport

Rettentő részletek derültek ki a lefejezett focista meggyilkolásáról

Az egész rémtörténet egy fotóval kezdődött.

Ibra 40 méteres csodagóllal érte be Németh Krisztiánt

Los Angeles Galaxy klasszisa szerezte az év gólját az MLS-ben.

Pogba edzésben, így néz ki rajta a Fradi-szerelése - kép

A válogatott védő próbajátékon vesz részt a Ferencváros focicsapatánál.

Antonio Conte reagált Sergio Ramos figyelmeztetésére

Szerinte fontos, hogy az edző és a játékosok között kölcsönös tisztelet legyen.

Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

Hiába a remek európai eredmények, az eredménykényszer miatt nem sokat játszanak a Vidi fiatal magyarjai.

Ezért kellett meghalnia? Horrorisztikus részletek derültek ki a lefejezett brazil focista meggyilkolásáról

Újabb részletek derültek ki a brazil Daniel Correa Freitas meggyilkolásáról.

Marco Asensio nyilatkozata után már egyértelmű, hogy nem ő lesz Ronaldo utódja

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de ilyet egy igazán motivált labdarúgó nem mond, és például ez is megkülönbözteti őt Cristiano Ronaldótól.

A túlélésért harcol az észt fociválogatott Budapesten

Martin Reim szövetségi kapitány szerint ki kell húzniuk kapott gól nélkül a meccset.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Fellaini megszabadult a hajkoronájától

Stílust váltott a Manchester United belga középpályása.

Mintha új ember lenne: levágatta ikonikus hajkoronáját a Manchester United sztárja

Manchester Meglepő lépésre szánta el magát az angol Manchester United belga válogatott labdarúgója, Marouane Fellaini: a göndör fürtjeiről ismert focista nemrég úgy döntött, megválik jellegzetes hajviseletétől.

0

Bulvár

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

Ha a hasnyálmirigy megbetegszik, annak súlyos következményei lehetnek. Tüneteit gyakran gyomorproblémának hiszik, ezért érdemes tisztában lenni, a figyelmeztető jelekkel. Nézzük, melyek a legjellemzőbb hasnyálmirigy betegségek tünetei.

Nagy nap a királyi családban. Végre trónra kerülhet Károly herceg?

1948. november 14-én született meg Károly herceg, Wales hercege. Ma töltötte be hetvenedik életévét, és jelenleg ő áll az első helyen az öröklési sorban, tehát ő a brit királyi korona várományosa.

Meghalt Horváth Zoltán

A Dömötör-életműdíjas operarendező 90 éves volt.

Olyan körforgalom épül Fehérváron, amilyet még nem látott az ország

Nem lesz könnyű eligazodni benne, de muszáj tenni valamit.

Csisztu Zsuzsa: ...az összeomlás szélén búcsúznom kellett...

Könyvírás közben feltörtek benne az emlékek. Csisztu Zsuzsa és férje két gyermeket nevelnek.

Kimondta: Még 17 év után is csinálják Rubint Rékáék

Schobert Norbert és Rubint Réka házasságára sokan példaként tekintenek. Sok-sok együtt töltött év, és három gyerek után is megvan még a tűz a kapcsolatukban. Apró figyelmességekkel, és kettesben eltöltött idővel, randikkal tartják meg szerelmüket.

"Atyaég...fel sem ismertem" - megdöbbentek a nézők Détár Enikő külsején

Rögtön elkezdték találgatni, mi történhetett a színésznő arcával.

Koholák Alexa sírva mesélt a nőről, akivel együtt él férjével

A titokzatos harmadik hozta össze őket, ő is felvette a férfi nevét.

Amire sokan vártak: VV Vivien végre villantott

A 18 éves lánynak ez még csak a második napja a ValóVilág-villában, de már nagyon sokan vártak erre a pillanatra

"Átment az utca túloldalára, ha szembejött vele egy cigány, most a legnagyobb rajongónk"

A lemezbemutatóra készülő Parno Graszt szerint a zenével igenis lehet előítéleteket oldani. Legalábbis kicsiben működik.

blogmorzsák

Mi lett volna, ha a németek megnyerik az első világháborút?

Egy brit újságíró elképzelte, te továbbfejlesztheted és bekommentelheted, hogy szerinted milyen Magyarországon élnénk ebben az esetben.

Tordai Bence cöfben ragadt

Az ugynevezett Párbeszéd úgynevezett képviselőjének cöfögésére a körúton belül élők a hasukat fogták a nevetéstől.

Valóban segít a cink megelőzni a cukorbetegséget?

A cink segít az az inzulin stabilizálásában, a vércukorszint szabályozásában.

Miben más a kék gallérosokat foglalkoztató munkáltatói márkaépítés?

Hogyan működik az employer branding azokban a szakmákban, ahol a legégetőbb a munkaerőhiány?

A múlt utózengéi

Miért vagyunk önmagunk ellenségei, miért szenvedünk és ismételtetjük meg magunkkal ugyanazokat a fájó, visszahúzó élményeket, melyek a múltban tartanak?

Itt a remek Wizz Air újítás, a tolakodós jegy!

A fapadosok végtelen kreativitással találnak újabb és újabb lehetőségeket arra, hogy pénzt húzzanak le az utasoktól.

Viszlát fiúk, helló urak

Csehország első számú „export­cikke“, Eva Herzigová szuper­modell ismét bugyira vetkőzött.

Szkopjéig elér a kisvasút!

Budapesten bujkál a jogerősen elítélt korábbi macedón minisz­terelnök. Vajon miért épp itt?

Hogyan tartósítjuk önbizalomhiányunkat?

Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik sikeresek, tehetségesek, mégis csekély az önbizalmuk.

4 bőrdzseki, ami nem hiányozhat a szekrényedből

4 alapmodell ebből az emble­matikus dzsekiből, amit érde­mes a szekrényedben tartani.

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Idézőjelbe tették Serena Williams nőiességét

Ráadásul szó szerint. Ki is tört a botrány. A kérdés az, provoká­cióról vagy védjegyről van szó.

0


0