Ezt olvasta már?

Kiállítás egy pécsi magángyűjtemény képeiből

Önarcképek és véletlenek címmel nyílik új tárlat a pécsi Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) október 2-án 17 órakor.

0

Rózsaszín Sétára indulhatnak pénteken a pécsiek!

Az emlőrák gyógyításában az elmúlt néhány évtizedben óriási előrelépés történt, a betegek döntő többsége véglegesen gyógyítható, többek között a mammográfiás szűréseknek és az egyre hatékonyabb utókezeléseknek köszönhetően.


hirdetés

Sajnos előrehaladott betegségben azonban továbbra is rosszak a gyógyulási esélyek, ezért rendkívül fontos a civil szféra közreműködése is a felvilágosításban, a megelőzésben és a gyógyítás támogatásában. A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete ebben a munkában is tud segítséget nyújtani.

Alapszervezetünk, mely 2010 őszén alakult, azzal a céllal jött létre, hogy a Pécsett és a régióban élő lakosság számára elsődlegesen a daganatos betegségek prevenciójában nyújtson szervezett segítséget; de természetesen célul tűztük ki a daganatos betegségben szenvedők és hozzátartozóik részére nyújtandó ellátás segítését – rendezvények, betegklubok, előadások, stb. megszervezésével. Tevékenységünket szoros együttműködésben végezzük a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának betegellátó egységei és az Általános Orvostudományi Kar elméleti intézeteinek munkatársaival; valamint partneri kapcsolatot ápolunk Pécs város és Baranya megye Önkormányzataival, civil szervezetekkel, stb.

Az alapszervezet vezetősége és tagjai önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül vállalták fel azt a nemes feladatot, hogy munkájukkal a daganatos betegek gyógyulását, közösséggé formálását; illetőleg a prevenciós tevékenységet segítsék.

Ennek érdekében idén már negyedik alkalommal rendezzük meg a "Rózsaszín séta Pécsett" elnevezésű rendezvényt; melynek célja, hogy az emlődaganat elleni küzdelem világhónapjában felhívjuk városunk lakosságának figyelmét erre a betegségre, mely időben felismerve - a mai statisztikák szerint - akár 70 %-ban is gyógyítható. Különösen fontos a prevenció ennél a daganattípusnál azért, mert kötelező emlő szűrővizsgálat csupán az 45 év feletti hölgyek esetében van; fiatalabb életkorban csak az önvizsgálat az, ami segíthet kiszűrni a betegséget. (Évente kb. 80 újonnan regisztrált emlődaganatos beteg a 35 év alatti korosztályból kerül ki ma Magyarországon; ők az összes emlődaganatos megbetegedés 1-1,5%-át adják.) Nem beszélve a férfiakat megtámadó emlőrákról, amely bár ritka, de előfordul; erről pedig még kevesebb szó esik. (Minden 100 emlődaganatos közül egy fő férfi.)

A morbiditási mutatók szerint Magyarországon az összes női daganat 18 %-a emlőrák – ezzel ez a daganattípus vezető szerepet tölt be hazánkban a daganatos megbetegedések körében.

Az idei évben azonban nem csupán a figyelemfelkeltés a rendezvény célja; itt kerül sor ugyanis egy nagylelkű adomány hivatalos átadására is.

Az AVON Cosmetics Hungary Kft. a tavalyi évben pályázatot hirdetett figyelemfelkeltő rendezvény megvalósítására; melyre az AVON Pécsett dolgozó munkatársainak felhívására és velük közösen a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete is adott be anyagot. A három nyertes helyszín egyike Pécs lett, ennek köszönhetően Alapszervezetünk dönthetett arról, hogy az AVON által felajánlott 10 M Ft-os adomány hova jusson el.

Alapszervezetünk a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportja mellett döntött. A Prof Dr. Pongrácz Judit tanszékvezető egyetemi tanár által vezetett kutatócsoport az adományból 2 db készüléket vásárolt (egy PCR készüléket, valamint egy luminométert), amelyek az emlőrákkutatásban végzett munkájukat fogják nagyban megkönnyíteni.

Szintén kísérőprogramként kerül bemutatásra az a rövid videoklip, amely a PTE Általános Orvostudományi Karának hallgatói, a HuMSIRC Pécs, és az MRL Pécsi Alapszervezete összefogásából, az Universitas Televízió jóvoltából jött létre. A videóval a készítők az Egészség Hídja- Összefogás a mellrák ellen Egyesület felhívásához kívántak csatlakozni; felhívva a figyelmet az emlőrák veszélyeire, az önvizsgálattal elérhető korai felismerés, és a szűrővizsgálatok fontosságára.

A rendezvényen részt vesz Pásztor Anna előadóművész, az Anna and the Barbies zenekar frontembere, akit a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete jószolgálati nagykövetének választott 2012-ben. Annát zenekara is elkíséri; valamennyien részt vesznek a sétán.

A regisztráció a helyszínen zajlik 15 órától folyamatosan. Az első 100 regisztrált résztvevő megkapja az esemény rózsaszín pólóját; valamint közülük kerül kisorsolásra 10 szerencsés, akik a póló viselésével ingyenesen beléphetnek az Anna and the Barbies aznap esti koncertjére a Pécsi Est Cafében.

A rendezvény fővédnöke: Pohl Marietta, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének képviseletében.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

#filternélkül - Smink, disznóvágás, deriválás - Ismerd meg Karint.

Ez a fiatal lány minden, csak nem átlagos. Dragos Karin exkluzív interjúban mesélt arról, milyen Romániában magyarként felnőni és hogyan...

Brexit - nehezebb lehet a légitársaságoknak

A Nagy-Britanniában, illetve az Európai Unióban bejegyzett légitársaságok elvesztenék a brit és az uniós célállomások közötti...

Kritikus írás miatt hullottak a fejek a kormányközeli Századvég-folyóiratnál

A lap új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz. Bod Péter Ákos fotó: Bruzák Noémi/MTI A kormányközeli Századvég...

Pénz, cicik, medence: fürdőruhás hölgyekkel bulizott a pókermilliárdos - fotók

Los Angeles Kiélvezi a sztárlétet Dan Bilzerian (37): a világhírű pókerjátékos olyan bulit tartott, amiről az átlagemberek csak álmodnak.

Na, gyere, te fogod a lábát! Készen állsz az Aranyélet utolsó évadára?

Kvízünkből most megtudhatod, van-e mit bepótolnod, hogy sikeresen felvedd a fonalat!

Vége a Hamupipőke-effektus mítoszának? - a mostohák nem gonoszabbak a biológiai szülőknél

A mostohák gonoszságát tudatunkba vésik már a meséktől kezdve. A tudomány azonban ennek a mítosznak is véget akar vetni.

Semjén az ATV-nek: eszünk ágában sincs felfüggeszteni a Stop Sorost

Persze, hogy nem függesztjük fel a Stop Sorost. Már mérlegeltünk mindent, meghoztuk a jogszabályt. Eszünk ágában sincs felfüggeszteni! -...

Gigaüzlet jön a divatiparban

Felvásárolják a két évtizede meggyilkolt divatkirály cégét.

60 kilót fogytak az esküvőjükre - Előtte-utána fotókon 8 inspiráló átalakulás

Életmódváltáson töröd a fejed? Mutatunk pár fotót, hátha könnyebb rászánnod magad.

A Terminátor után Superman is megérkezett Budapestre - fotó

Henry Cavill a The Witcher című sorozat apropóján érkezett Magyarországra, a produkció ugyanis nálunk készül.

Belgium több ezer sertést vágna le a járvány megelőzése érdekében

Belgium mintegy négyezer sertést vágna le a nemrégiben, összesen kilenc vaddisznó esetében kimutatott afrikai sertéspestis terjedésének...

0

Sport

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Megszűnik a munkaviszonyból származó nyugdíjemelés, de 10 százalékkal nőhetnek a nyugdíj melletti keresetek

Az idei év lesz az utolsó, amikor a nyugdíjasok munkaviszonyból származó jövedelme kötelező alapját képezi a jövő évi nyugdíjemelésnek. Ilyen jogcímen utoljára érkezik pénz. Ezzel együtt a nyugdíj melletti munkaviszony után jövőre már nem kell járulékot fizetni, és ez bőven ellentételezi az előbbi veszteséget.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

blogmorzsák

A gyilkos selyemzsinór

A selyem finom érintése és lágysága mindenkit elbűvöl, azonban a nemes agyag előállítása mögött brutális kegyetlenség bújik meg.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral

A Századvég alapítvány megmondja a véleményed

A közvéleménykutatásuk kérdéseiben a Sargentini-jelentésből "Soros jelentés" lett.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz, de csak a Moby Dick lett sikerzenekar.

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Kötelező ünnepségek

"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket"

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0