Ezt olvasta már?


Saját sörfőző otthonra

Egy magyar fiatalok által fejlesztett otthoni sörfőző gép, a Brewie – ez lett az eredménye a legsikeresebb magyar közösségi finanszírozású projektnek, amelyet egy budapesti startup valósított meg.


hirdetés

 

A számítógéppel vezérelt, egyedi fejlesztésű automata berendezésre több mint 700 ezer dollárt gyűjtöttek össze a fiatalok, a gépet azóta meg is építették, már igen sokat el is adtak és folyamatosak a megrendeléseik. A vállalkozás azzal kereste meg a hardver- és szoftverfejlesztéssel is foglalkozó pécsi RG Net Kft.-t, hogy segítsenek a gép szoftver- és hardveroldali tesztelésében és ezek eredményei alapján továbbfejlesztésében. Mint Herbály István ügyvezető mondja, az interneten találták meg cégüket, mint olyan vállalkozást, amelynek van már tapasztalata e területen.
– A közösségi finanszírozás Magyarországon még nem igazán terjedt el, tőlünk nyugatabbra viszont nagyon sikeres. Sok kezdeményezés azonban bedől, például a megvalósításkor kiderül, hogy nem életképes a termék, vagy egyszerűen nincs rá kereslet. Ezért is volt üdítő, hogy ez a vállalkozás meg akarta és meg is tudta csinálni azt, amit elképzelt – mondja Herbály István. – Már látható, hogy sokkal nagyobb az igény a sörfőző gépre, mint amit jelenlegi kapacitásával elbír a cég. Amikor interneten felvették velünk a kapcsolatot, majd személyesen is találkoztunk, szimpatikus volt számunkra a csapat, az ő és a mi munkacsoportunk is fiatal emberekből áll, így könnyen szót értünk egymással. Számunkra érdekes és izgalmas ilyen munkát végezni, amit még senki sem csinált előttünk, nincs kitől kérdezni, nincs szakirodalom, amit fel lehetne lapozni, így mindent nekünk kell kitalálnunk.

A feladatban az is izgalmas, hogy adott egy hardver, amit már kiszállítottak sok helyre, és nekünk abból a hardverből kell a legtöbbet kihozni. Nem építhetünk be új elemeket, érzékelőket, nem cserélhetünk ki alkatrészt, a meglévő alapanyagból kell dolgozni.
Az otthoni sörfőző nagyon sok egységből áll, szelepek, pumpák, főzőlapok, mérőműszerek működnek benne, és egy bonyolult logika szerint zajlik a vezérlése. Egy érintőképernyő segítségével akár a sör receptjének összeállítását is el tudjuk végezni, de ez a felület szolgál a főzési folyamat irányítására is, ezért ennek megbízhatóan kell működnie. A pécsi vállalkozást arra kérték, hogy segítsenek a szoftver fejlesztésében és az új funkciók implementálásában. A már használatban lévő gépek szoftverét aztán távolról lehet frissíteni.

– Az RG Net mit tudott hozzátenni ehhez a berendezéshez?

– Vállalkozásunk 12 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik hardverfejlesztés terén, prototípusokat és sorozatgyártásra kész termékeket fejlesztünk, nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, hogy mit hogyan lehet megvalósítani. Kreatív kollégáink között programozó, villamosmérnök és matematikus is megtalálható, így tudásunk széles spektrumot ölel át. Sok esetben matematikai összefüggéseket kell keresni, bizonyos jelleggörbék lefutásánál felismerni, hogy ha egy szelep elromlott, majd azt detektálni. Bizonyos dolgokat véleményezünk, pl. az elektronikában hol érdemes változtatásokat eszközölni, vagy az általuk kért funkciókat miként lehet lefejleszteni. Ha például egy Amerikába küldött gépen nem működik egy szelep, arról nagy biztonsággal tudnia kell a cégnek, hogy elromlott-e, vagy csak eldugult a cső és a felhasználó is ki tudja tisztítani. Nekünk például egy olyan beágyazott programot kell csinálnunk, ami a szelepek meghibásodását veszi észre.

– Hol tart most a munka?

– Ami a legsürgetőbb volt, azt néhány hét alatt megoldottuk, most pedig folyamatosan fejlesztünk. Várhatóan ez egy hosszú távú együttműködés lesz, hiszen folyamatosan jelentkeznek új igények, új ötletek, végső soron az eszköz funkcionalitásának növelése a cél.

– Az, hogy nincs önök előtt példa, miként hat a munkára: inspiráló vagy nehézséget jelent?

– Részben nehézséget jelent, hiszen az a szelep, amiből a gépben több is van, a cég által fejlesztett alkatrész, senki más nem látott ilyet, nekünk mindenféle adatot be kell gyűjtenünk róla. Ugyanakkor a kollégáimon látom, hogy ez egy roppant izgalmas és inspiratív munka, ők is nagyon szeretnek ezzel foglalkozni. Ebben része lehet annak is, hogy minden teszteléskor sört kell főznünk.
Az együttműködés is kiváló a két cég között, roppant szimpatikus volt, hogy egy budapesti cég egy pécsi vállalkozást bízott meg ezzel a munkával, ez azért elég ritka. El is jöttek hozzánk Pécsre, elhoztak egy gépet, így egy kitűnő partneri kapcsolat alakult ki közöttünk.

A cikket együttműködő partnerünk, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hozzájárulásával közöltük.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Halálra gázoltak egy embert az M1-es autópályán - fotó

Halálra gázolt egy gyalogost egy tehergépkocsi az M1-es autópályán kedd este - közölte a rendőrség.

Mától megint olcsóbban kocsikázhat: ennyivel csökkent a benzin ára

A Mol Nyrt. a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal, a gázolajét 2 forinttal csökkentette szerdán.

Napi horoszkóp: a Skorpiók hazugságokba ütközhetnek - 2018.09.26.

Az Ikrek ma negatív érzelmekkel lesznek tele, az Oroszlánoknak a munkával gyűlik meg a bajuk. Napi horoszkóp!

Hadházy: Orbán reptetése miatt a haldokló nyugaton kormányválság lenne

Ilyen csak egy banánköztársaságban történhet meg.

Miért lehet egy ország fejlettebb, ha nem annyira vallásos?

Meglepő számokat találtak a vallásosság és a gazdasági teljesítmény között, keresik a lehetséges magyarázatot.

Megnősültek a Nyerő Páros sztárjai?

A Barátok közt és a Nyerő Páros szereplője néhány, sokat sejtető fotót tett közzé Instagram-oldalán. Solti Ádám és párja, Berni...

Gyanús betegállomány a felmondási idő alatt

A munkavállaló egyoldalúan csak a (legalább) 30 napos felmondási idő letöltése után távozhat a munkaviszonyból. A mindenképpen...

Mától olcsóbb a tankolás

A benzin ára 3 forinttal, a gázolajé 2 forinttal csökkent.

Az ukrán elnök reméli, hogy az ENSZ békefenntartó missziót küld a Donyec-medencébe

Kijelentette: jelentős szerepe lenne egy ENSZ felhatalmazású békefenntartó missziónak abban, hogy helyreállítsák Ukrajna szuverenitását...

Meghan botrányos nővére ezzel fenyegeti a hercegnét - Londonba is repül miatta

Samantha Grant-Markle egyre durvább eszközökhöz nyúl.

Heti 2 ezer kalória mínusz: így működik az eat-stop-eat diéta

Időszakos böjtdiéta, ami valóban működik. Ezt mondják róla a kutatók.

0

Sport

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Képernyőn a Bayern, a Hertha, az MU, az Atlético Madrid és az Inter - Sportmenü

Folytatódik az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

Ez lesz a következménye, ha egy százmilliós ország elkezd szavazni.

Messi madridiakra és CR-re is szavazott, Ronaldónál egy francia nyert

Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi szerint is Modric volt az Év játékosa.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

Pályán a Hertha, a Bayern és a Manchester United is

Hétközi fordulóval és kupameccsekkel kedveskednek a topcsapatok.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

0

Bulvár

Beállt a nő a benzinkútra, sírva röhögős bénázás lett belőle

Talán nem ártott volna a kocsiban hagyni a retikült.

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Zoli egészséges tini lehetne, ha 16 évvel ezelőtt nem szilveszteréjjel születik

Ha az anyukáját időben megcsászározzák, nem lett volna probléma. Csakhogy szilvesztereste bíztak benne az orvosok, hogy nem kell bent éjszakázniuk a kórházban.

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

Fizikai erőszak a Kossuth téren: megint felbukkant a titokzatos hajnali védett vezető

16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség védett vezető érkezése miatt 2018. szeptember 25-én 4 óra és 4 óra 27 perc között kiürítette Budapest V. kerületében a Kossuth teret, és felszólította az oda bejelentett gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény résztvevőit hogy gyülekezési jogukat a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják. A rendőrség felszólítására 14 fő önként távozott a helyszínről, azonban 16 személy nem tett eleget a felszólításnak, ezért őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A rendőri intézkedés következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a 16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. (police.hu) Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

Szomorú hírt kaptunk: holtan találták otthonában a legendás színészt

A bolygó neve: Halál színésze zenészként is sikeres volt.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Fordulat a soroksári kocogó nő ügyében, elképesztő, mi került elő

A különös fecni akár újabb bizonyítékul is szolgálhat.

Ilyenkor tilos szőlőt enni

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

blogmorzsák

KMK - munkakönyv legfenyegetőbb bejegyzése

A Balaton nyáron a csövesek és köz­ve­szélyes munkakerülők mekkája lett, mert könnyen lehetett pénzhez jutni csalással, devizázással, illegális kéjelgéssel, lopással.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

Lehet klasszikus a világzene?

Rendet teszünk a fejekben, a tangó például meglepő.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Szavazókörzetátrajzolóverseny: Eldrigde Gerry és a Gerrymandering

Avagy ki és hogyan csinálta először a szavazókörzet-babrálást.

BookTube: Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Hat fiatal vlogger, aki az irodalmat választotta.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

5 dolog, amit jó lett volna tudni ovikezdés előtt

„Mikor azt hiszed, hogy már sínen vagytok, akkor fog minden összeomlani.“

Mennyire fenyeget téged a stroke?

Egyre fiatalabbaknál jelentkez­nek a végzetes tünetek. De melyek ezek?

iPhone XS Max: kipróbálva!

Megér félmilliót egy mobil? Megér félmilliót egy iPhone?

Miért nem tud a fér­jem igazi férfi lenni?

Sokszor a feleség, barátnő is tehet arról, hogy a férfi megreked a gyermeki állapotban.

Ingyen The Tiny Bang Story!

Két napig ingyen beszerezhető egy nagyon aranyos point & click játék Steamre.

0


0