Ezt olvasta már?

0

Százmilliókat spórolhat meg az ellátórendszernek a pécsi neurológusok kutatása

Az agyi vaslerakódás károsító hatásait kutatják pécsi neurológusok, amelynek eredményei áttörést hozhatnak több - ma még nem egyértelműen felismerhető - súlyos agyi betegség diagnosztizálásában. A tavaly indult 225 milliós projekt ez év végén zárul le.


hirdetés

A 2013 elején indult nagyszabású kutatásban a pécsi orvosok modern képalkotó technológia (MRI) segítségével vizsgálták az idegrendszeri betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, illetve állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeztek.

A 225 milliós EU-s támogatást élvező projekt közel két éves időtartama alatt az Idegsebészeti Klinika, a Neurológiai Klinika, a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Nukleáris Medicina Intézet, a Központi Elektonmikroszkópos Laboratórium, az Igazságügyi Hemogenetikai Tanszék, a Patológiai Intézet Neuropatológiai Tanszéke, a Kórélettani Intézet Mikrovaszkuláris Laboratóriuma működik együtt. Az elsődleges eredményeket 2014 végére várják. Ezekről kérdeztük a projekt szakmai vezetői közül Dr. Komoly Sámuelt (képünkön balról) és Dr. Janszky Józsefet (jobbról).

Miért éppen a vas?

- Az emberi agy öregedésével bizonyos területeken egyre több vas rakódik le. A vas normál fiziológiás körülmények között fehérjékhez kötötten van jelen az agyi sejtek bizonyos fajtáin belül, ha onnan kiszabadul, szabadgyököket aktivál, amelyek nagymértékben károsítják a sejtek membránját, s így a szöveteket – magyarázta kutatásuk kiindulópontját Komoly professzor, a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának vezetője.

- A mágneses rezonanciás diagnosztikai eljárások eljutottak ahhoz a ponthoz - tette hozzá - amikor sikerült kialakítani egy olyan jelkiolvasási rendszert, amellyel követni és egészen pontosan meg is lehet becsülni a vaslerakódás mennyiségét az agyban.

Epilepszia vagy pszichés zavar

A kutatás egyik fő csapásirányát az epilepsziára vonatkozó vizsgálatok jelentették Dr. Janszky József, az Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék vezetőjének irányításával. Janszky professzor kiemelte, a genetikai eredetű és általában gyógyszerrel jól kezelhető, valamint a szerzett és nehezen gyógyítható epilepsziafajtákat is vizsgálták. A neurológus rámutatott, a kutatásban résztvevő betegek MRI-vizsgálata közben a törzsdúcokban találtak vaslerakódásokat, amelyek a betegséget ugyan nem magyarázzák, ugyanakkor fontos diagnosztikai szempontot jelenthetnek a jövőben.

Komoly Sámuel ehhez hozzátette, eddig az epilepsziások diagnosztizálása a görcsök alatt tapasztalható mozgásminták, és az EEG-ben látható eltérések értékelésével volt lehetséges. Ehhez képest a vaslerakódás vizsgálata egy további plusz objektív diagnosztikai lehetőséget, úgynevezett biomarkert adhat az orvosok kezébe.

Biztosra mehetnek

Komoly professzor elmondta, az epilepszia diagnózisával már kezelt, vagy annak gyanújával a klinikára érkező betegek legalább tíz százaléka valójában nem epilepsziás. Esetükben a görcsöket úgynevezett álrohamok okozzák, amelynek hátterében - a köztudatban hisztériaként ismert - konverziós zavar áll. A tüneteik még a legtapasztaltabb epileptológusokat is megtéveszthetik, s őket is epilepsziásnak vélve alkotják azt a betegcsoportot, amely érhető módon nem reagál az epilepsziaellenes gyógyszeres kezelésekre.

A pécsi kutatók megállapították, hogy a konverziós zavarral küzdő betegek esetében nincs agyi vaslerakódás, s így az új vizsgálati módszernek köszönhetően biztosabbá válik a pszichés zavarral rendelkező betegek és a valódi epilepsziában szenvedő betegek elkülönítése.

A pécsi kutatás eredményeik több független intézet általi megerősítése és a megfelelő tudományos fórumokon történt publikáció ugyan még csak most következik, de Komoly professzor bízik benne, hogy az általuk felfedezett biomarker alapján történő vizsgálat rutinszerűen bekerül az epilepsziás betegek diagnosztikai protokolljába.

Parkinson-kór és mozgászavarok

Hasonló szempontból vették górcső alá a Parkinson-kórt a pécsi neurológusok. Mint Komoly professzor felhívta a figyelmet, a laikus köztudatban Parkinson-kórként ismert végtagremegéssel járó állapot valójában öt-hat fajta betegség, amelynek klinikai tünetei nagyon hasonlítanak egymásra. Az agyban ugyanakkor egészen más eltérések vannak és ennek megfelelően kezelési módjaik is különbözőek.

A neurológiai klinika vezetője szerint a betegségcsoportban szenvedők mintegy nyolcvan százalékát jó eredménnyel tudják kezelni, viszont a fennmaradó húsz százalék esetében „a kezelés inkább árt, mint használ”. A betegség forrása – emelte ki – hogy az agy igen kicsi, alig centis kiterjedésű, de számos agyi funkció koordinálásáért (például az akaratlan működések összerendezéséért) felelős területe elpusztul.

Az orvosok dolgát még tovább nehezíti, hogy e kulcspozícióban lévő rész elhalása még a legmodernebb szokványos MRI vizsgálattal sem látszik. A betegek diagnosztizálása ez idáig ezért csak a klinikai tüneteken és a gyógyszerekre való reagálásukon alapulhatott. A vaslerakódást kimutatni képes speciális MRI technika e betegségcsoport diagnosztizálásában is áttörést hozhat, jóllehet ez esetben épp fordítva, mint epilepsziában.

A Parkinson-kór gyanús betegeknél tehát nem vasfelhalmozódást, hanem annak hiányát keresik az orvosok. Az érintett agyterület (az ún. fekete-mag) vastartalma „természetesen magas”, így az ott tapasztalt normális állapot olyan biomarker, ami kizárja a Parkinson-kórt – így Komoly professzor.

Ennek a biomarkernek a használatával elkerülhető, hogy tévesen Parkinson-kórban szenvedőkként diagnosztizált betegekbe ültessenek be feleslegesen hat- és 17 millió forintos eszközöket.

Nemcsak a társadalombiztosítás járhat jól

Érdeklődésünkre, hogy mekkora megtakarítást jelenthet az egészségügyi ellátórendszernek, ha pécsi kutatások bekerülnek az általános diagnosztikai protokollba Janszky professzor a következőképpen válaszolt:

- A diagnosztikai tévedés körülbelül minden harmadik epilepsziával diagnosztizált beteget érinthet. Ha ezt korrigálni tudnánk az új módszer alapján, ez gyógyszerköltségekben (és elkerült felesleges „rokkantosításokkal”) akár 100 milliós tétel megspórolása lehetne. Természetesen a téves epilepszia-diagnózis felállítása helyett a valós betegségek helyes kezelése esetén a tévesen epilepsziával diagnosztizált betegek jó része gyógyítható válik, így a - költségmegtakarításon túl - nem százalékolják le őket, illetve az epilepszia "bélyeg" megszűnése miatt (sok beteg még ha rohammentes, akkor sem kap állást) nem lesz a téves epilepszia diagnózisból kifolyólag munkanélküli sem.

Hogy mindez a Parkinson-kór és a mozgászavarok tekintetében milyen mennyiségű forrásmegmaradást eredményezne, arról Dr. Kovács Norbert, a pécsi Neurológiai Klinika ideggyógyász szakorvosa így tájékoztatott:

- Ha valaki nem megfelelő diagnózis miatt tévedésből részesül Parkinson-kór elleni gyógyszeres kezelésben, annak nemcsak anyagi, hanem számos egyéb következménye is lehet. Ugyanis bizonyos Parkinson-kór elleni gyógyszerek hozzájárulhatnak kontrollálhatatlan mértékű játék- és vásárlási szenvedély kialakulásához, esetlegesen téveszmék és érzékcsalódások megjelenéséhez. A nem Parkinson-kóros betegnél ezen nem kívánatos hatások halmozottan fordulhatnak elő. Éppen ezért a tévesen diagnosztizált Parkinson-kór nemcsak a társadalombiztosításnak okoz felesleges százmilliós mértékre becsülhető gyógyszerkiadást, hanem a betegek és családjainak az életét is megkeserítheti.

B. G.0
0
0

hírek innen, onnan

Tragédia Hernádkakon - Felesége megpróbálta visszatartani Istvánt

Utolsó erejével még próbálta megakadályozni a 14 éves Tünde édesanyja, hogy részeg férje elvigye az autót, de hasztalanul kérlelte:...

Ez lehet a bizonyíték! Újabb döbbenetes információ a meggyilkolt soroksári kocogó nő ügyében!

Budapest Újabb döbbenetes információt tudott meg a Blikk a soroksári kocogó nő megölésével gyanúsított R. Szilveszterrel (40)...

Liu Shaolin Sándor újabb tetkót varratott magára - fotó

Budapest Újabb tetoválásokkal gazdagodott olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyaváltónk sztárja, Liu Shaolin Sándor (22).

Liptai Claudia a kislányuk miatt kíméli Gesztesi Károlyt

Sok mindent átéltek már együtt, ilyen helyzetben azonban még sosem voltak: most Liptai Claudia megmondhatja ország-világ előtt, mi a...

Házi kenőcsöket ne használjunk belsőleg!

Különösen veszélyes lehet a házi aranyérkenőcs.

Százmilliárdos csalás és sikkasztás - Heteken belül dönthet a bíróság a Buda-Cash-vezérek sorsáról

Kedden várhatóan már az ügyészi perbeszéddel folytatódik a milliárdos sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel...

Marad az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendereket...

Putyin szerint a szíriai légvédelem megerősítése az orosz katonák biztonságát szolgálja

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy a szíriai légvédelem megerősítéséről...

Véget érhet a parkolóhelyek utáni hajsza a Belvárosban

Applikációval szüntetné meg a dugókat az ötödik kerületi önkormányzat. Hazánkban elsőként vezethetnek be okosparkolási rendszert,...

A rendszerváltás évfordulójára készülnek

Pécs városa és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) közös programot indít a baranyai megyeszékhelyen...

Heves megyében baktérium okozta a fertőzést

Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges...

Az ideális páciens gazdag és folyamatosan beteg - ja és rengeteg gyógyszert szed

A nagy gyógyszergyártók számára az ideális páciens gazdag, egyfolytában beteg és naponta több pirulát kapkod be. Néhány évvel...

0

Sport

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Megadták a gólt, úgyhogy lemondana az állampolgárságáról a szerb kapus

Óriásit védett a szerb szuperrangadón a Partizan kapusa, Vladimir Sztojkovics, ám mégis bent látták a játékvezetők, gólt ítéltek. A játékos teljesen összeomlott.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Sterbik: "Aki akar, az tud is."

A Veszprém négyszeres BL-győztese értékelte a bakonyiak Barcelona elleni teljesítményét.

Rettegnek a franciák Bodó Richárdtól - Közel 120 km/órás lövésekkel sokkolt a szegedi kézilabdázó

Szeged Rettegve ejtik ki Bodó Richárd (25) nevét a francia Nantes kézilabdacsapatának kapusai.

Akkor botlott a Barcelona, amikor senki sem várta

Előnyben volt, aztán majdnem kikapott, végül ikszelt a Barcelona a Gironával a spanyol bajnokságban.

Sallai Roland már a Real Madridba vágyik

Káprázatosan mutatkozott be a Freiburgban, holnap folytathatja.

Az érdi kézicsapat válaszolt a klubot kritizáló légiós vádjaira

Signaté eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy versenysportolásra nem alkalmas.

Londoni FIFA-gála, isztambuli derbi - sportmenü

Salah, Modric vagy Ronaldo lesz 2018 legjobbja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél.

0

Bulvár

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

Halálra gázolták Franciaországban a nomád életet élő Gecse Balázs Gergőt

Franciaország délkeleti részén vasárnap reggel halálra gázolták Gecse Balázs Gergőt, aki Magyarország bejárása után úgy döntött, ökrös szekerével nekivág a nagyvilágnak.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

Így űzd ki a konyhádból az ételmolyokat

Időről-időre molyinvázió lepi el a konyhádat? Már belefáradtál az üldözésükbe, de szeretnél tőlük örökre megszabadulni? Bevált fortélyaink neked is segíthetnek.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András nem titkolózik tovább - Nagy bejelentést tettek

Tolvai Reni és Kállay-Saunders András is szerepel a 2018-as Sztárban Sztárban.

blogmorzsák

Ítélethirdetés Rajk koncepciós perében

A keleti blokkban szovjet utasításra indított „belső tisztogatás” egyik legismertebb koncepciós autodaféja volt a Rajk László kommunista vezető elleni per.

Milyen a jó mondat? - Híres írók elárulták

Írástechnikai trükkök George Orwelltől, Virginia Woolftól és James Baldwintól.

27 tipp, hogy hogyan hordd a blézered idén ősszel

Sokoldalú, trendi és sokkal többet kihozhatsz belőle, mint azt elsőre gondolnád. Íme 27 tipp, hogy hogyan csináld!

„Exhumáltuk a Svastits-Bogyay kriptát“

A kriptakápolnát egy édesanya építtette, elsősorban a gyermekének, majd a családnak.

„Már más nőt kíván. Húzzak el?“

„Leginkább az a természetes hang borított ki, ahogy ezt közölte.“

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a svájci borral.

A magyar thrash viszontagságos története

A 80-as évek végén kitört a thrash-láz.

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Kálmán Olga lesz a miniszterelnök?

"Majd’ minden újságíró életében elérkezik ama pillanat, amikor a kérdezés helyett állítana is valamit."

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.0