Ezt olvasta már?

Közös digitális nyílt napot tartott a pécsi ítélőtábla és a törvényszék

A dolgozók megismerkedhetek az utóbbi évek bírósági digitális fejlesztéseivel, az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal és a további elektronizálási tervek...

0

Százmilliókat spórolhat meg az ellátórendszernek a pécsi neurológusok kutatása

Az agyi vaslerakódás károsító hatásait kutatják pécsi neurológusok, amelynek eredményei áttörést hozhatnak több - ma még nem egyértelműen felismerhető - súlyos agyi betegség diagnosztizálásában. A tavaly indult 225 milliós projekt ez év végén zárul le.


hirdetés

A 2013 elején indult nagyszabású kutatásban a pécsi orvosok modern képalkotó technológia (MRI) segítségével vizsgálták az idegrendszeri betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, illetve állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeztek.

A 225 milliós EU-s támogatást élvező projekt közel két éves időtartama alatt az Idegsebészeti Klinika, a Neurológiai Klinika, a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Nukleáris Medicina Intézet, a Központi Elektonmikroszkópos Laboratórium, az Igazságügyi Hemogenetikai Tanszék, a Patológiai Intézet Neuropatológiai Tanszéke, a Kórélettani Intézet Mikrovaszkuláris Laboratóriuma működik együtt. Az elsődleges eredményeket 2014 végére várják. Ezekről kérdeztük a projekt szakmai vezetői közül Dr. Komoly Sámuelt (képünkön balról) és Dr. Janszky Józsefet (jobbról).

Miért éppen a vas?

- Az emberi agy öregedésével bizonyos területeken egyre több vas rakódik le. A vas normál fiziológiás körülmények között fehérjékhez kötötten van jelen az agyi sejtek bizonyos fajtáin belül, ha onnan kiszabadul, szabadgyököket aktivál, amelyek nagymértékben károsítják a sejtek membránját, s így a szöveteket – magyarázta kutatásuk kiindulópontját Komoly professzor, a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának vezetője.

- A mágneses rezonanciás diagnosztikai eljárások eljutottak ahhoz a ponthoz - tette hozzá - amikor sikerült kialakítani egy olyan jelkiolvasási rendszert, amellyel követni és egészen pontosan meg is lehet becsülni a vaslerakódás mennyiségét az agyban.

Epilepszia vagy pszichés zavar

A kutatás egyik fő csapásirányát az epilepsziára vonatkozó vizsgálatok jelentették Dr. Janszky József, az Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék vezetőjének irányításával. Janszky professzor kiemelte, a genetikai eredetű és általában gyógyszerrel jól kezelhető, valamint a szerzett és nehezen gyógyítható epilepsziafajtákat is vizsgálták. A neurológus rámutatott, a kutatásban résztvevő betegek MRI-vizsgálata közben a törzsdúcokban találtak vaslerakódásokat, amelyek a betegséget ugyan nem magyarázzák, ugyanakkor fontos diagnosztikai szempontot jelenthetnek a jövőben.

Komoly Sámuel ehhez hozzátette, eddig az epilepsziások diagnosztizálása a görcsök alatt tapasztalható mozgásminták, és az EEG-ben látható eltérések értékelésével volt lehetséges. Ehhez képest a vaslerakódás vizsgálata egy további plusz objektív diagnosztikai lehetőséget, úgynevezett biomarkert adhat az orvosok kezébe.

Biztosra mehetnek

Komoly professzor elmondta, az epilepszia diagnózisával már kezelt, vagy annak gyanújával a klinikára érkező betegek legalább tíz százaléka valójában nem epilepsziás. Esetükben a görcsöket úgynevezett álrohamok okozzák, amelynek hátterében - a köztudatban hisztériaként ismert - konverziós zavar áll. A tüneteik még a legtapasztaltabb epileptológusokat is megtéveszthetik, s őket is epilepsziásnak vélve alkotják azt a betegcsoportot, amely érhető módon nem reagál az epilepsziaellenes gyógyszeres kezelésekre.

A pécsi kutatók megállapították, hogy a konverziós zavarral küzdő betegek esetében nincs agyi vaslerakódás, s így az új vizsgálati módszernek köszönhetően biztosabbá válik a pszichés zavarral rendelkező betegek és a valódi epilepsziában szenvedő betegek elkülönítése.

A pécsi kutatás eredményeik több független intézet általi megerősítése és a megfelelő tudományos fórumokon történt publikáció ugyan még csak most következik, de Komoly professzor bízik benne, hogy az általuk felfedezett biomarker alapján történő vizsgálat rutinszerűen bekerül az epilepsziás betegek diagnosztikai protokolljába.

Parkinson-kór és mozgászavarok

Hasonló szempontból vették górcső alá a Parkinson-kórt a pécsi neurológusok. Mint Komoly professzor felhívta a figyelmet, a laikus köztudatban Parkinson-kórként ismert végtagremegéssel járó állapot valójában öt-hat fajta betegség, amelynek klinikai tünetei nagyon hasonlítanak egymásra. Az agyban ugyanakkor egészen más eltérések vannak és ennek megfelelően kezelési módjaik is különbözőek.

A neurológiai klinika vezetője szerint a betegségcsoportban szenvedők mintegy nyolcvan százalékát jó eredménnyel tudják kezelni, viszont a fennmaradó húsz százalék esetében „a kezelés inkább árt, mint használ”. A betegség forrása – emelte ki – hogy az agy igen kicsi, alig centis kiterjedésű, de számos agyi funkció koordinálásáért (például az akaratlan működések összerendezéséért) felelős területe elpusztul.

Az orvosok dolgát még tovább nehezíti, hogy e kulcspozícióban lévő rész elhalása még a legmodernebb szokványos MRI vizsgálattal sem látszik. A betegek diagnosztizálása ez idáig ezért csak a klinikai tüneteken és a gyógyszerekre való reagálásukon alapulhatott. A vaslerakódást kimutatni képes speciális MRI technika e betegségcsoport diagnosztizálásában is áttörést hozhat, jóllehet ez esetben épp fordítva, mint epilepsziában.

A Parkinson-kór gyanús betegeknél tehát nem vasfelhalmozódást, hanem annak hiányát keresik az orvosok. Az érintett agyterület (az ún. fekete-mag) vastartalma „természetesen magas”, így az ott tapasztalt normális állapot olyan biomarker, ami kizárja a Parkinson-kórt – így Komoly professzor.

Ennek a biomarkernek a használatával elkerülhető, hogy tévesen Parkinson-kórban szenvedőkként diagnosztizált betegekbe ültessenek be feleslegesen hat- és 17 millió forintos eszközöket.

Nemcsak a társadalombiztosítás járhat jól

Érdeklődésünkre, hogy mekkora megtakarítást jelenthet az egészségügyi ellátórendszernek, ha pécsi kutatások bekerülnek az általános diagnosztikai protokollba Janszky professzor a következőképpen válaszolt:

- A diagnosztikai tévedés körülbelül minden harmadik epilepsziával diagnosztizált beteget érinthet. Ha ezt korrigálni tudnánk az új módszer alapján, ez gyógyszerköltségekben (és elkerült felesleges „rokkantosításokkal”) akár 100 milliós tétel megspórolása lehetne. Természetesen a téves epilepszia-diagnózis felállítása helyett a valós betegségek helyes kezelése esetén a tévesen epilepsziával diagnosztizált betegek jó része gyógyítható válik, így a - költségmegtakarításon túl - nem százalékolják le őket, illetve az epilepszia "bélyeg" megszűnése miatt (sok beteg még ha rohammentes, akkor sem kap állást) nem lesz a téves epilepszia diagnózisból kifolyólag munkanélküli sem.

Hogy mindez a Parkinson-kór és a mozgászavarok tekintetében milyen mennyiségű forrásmegmaradást eredményezne, arról Dr. Kovács Norbert, a pécsi Neurológiai Klinika ideggyógyász szakorvosa így tájékoztatott:

- Ha valaki nem megfelelő diagnózis miatt tévedésből részesül Parkinson-kór elleni gyógyszeres kezelésben, annak nemcsak anyagi, hanem számos egyéb következménye is lehet. Ugyanis bizonyos Parkinson-kór elleni gyógyszerek hozzájárulhatnak kontrollálhatatlan mértékű játék- és vásárlási szenvedély kialakulásához, esetlegesen téveszmék és érzékcsalódások megjelenéséhez. A nem Parkinson-kóros betegnél ezen nem kívánatos hatások halmozottan fordulhatnak elő. Éppen ezért a tévesen diagnosztizált Parkinson-kór nemcsak a társadalombiztosításnak okoz felesleges százmilliós mértékre becsülhető gyógyszerkiadást, hanem a betegek és családjainak az életét is megkeserítheti.

B. G.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Nézze csak: ilyen kis kampók vannak a macskák nyelvén, amik segítenek nekik a tisztálkodásban - videó

Az köztudott, hogy a macskák nyelve nagyon más az emberéhez képest. Tudósok most közeli felvételiket mutatva ismertették a kis...

Hét óra alatt csaknem száz gyorshajtót fogtak a rendőrök Budapesten

A hatóság fokozott ellenőrzést tartott, volt, akit 165 km/órás sebességnél kapott le a traffipax.

Meghan Markle megmutatta, mekkora a pocakja - fotók

Sussex hercege és hercegnéje tegnap egy jótékonysági rendezvényen jelent meg.

Spanyolország beintett: ebből a Brexitből köszönik, de nem kérnek

Nem szavazza meg Spanyolország a brit Eu-tagság megszűnését és nem tisztázzák benne Spanyolország és Gibraltár jövőbeli kapcsolatát.

Kisebb baleset történt Eger karácsonyfájával: nem bírta az erős szelet - videó

Megadta magát az egri karácsonyfa, és egy nap után eldőlt.

Döntött a bíróság: elítélték a volt Szeviép-vezetőket

A Szegedi Járásbíróság kedden hirdetett ítéletet a Szeviép-ügyben.

A Ford a visszapillantóra bízná, hogy előre is nézzen az önvezető rendszer

Kicsit redundánsnak tűnik az öltet, de persze van magyarázat.

Uniós költségvetés: nincs megállapodás 

Nem sikerült megállapodásra jutniuk határidőre az uniós társjogalkotó intézményeknek a jövő évi büdzséről, az Európai...

Áder: a Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka

A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és...

Lángol egy gáztározó, de az ország gázellátása biztosított

Belobbant a kiáramló gáz a nagyhegyesi gáztározóban kedd hajnalban, nagy erőkkel oltják a tüzet közölte a Hajdú-Bihar Megyei...

A magyar mozikban is tarolt a Legendás állatok új része

A Harry Potter-varázsvilágban játszódó film több mint 100 ezer nézőt vonzott a premierhétvégén.

Közös hadsereg felé tart az EU?

Miben ért egyet Angela Merkel, Emmanuel Macron és Orbán Viktor? Közös uniós haderőt szeretnének. Trumpot már sikerült kiakasztani.

0

Sport

Guardiola a felelős a német válogatott gyalázatos szerepléséért

Ezt nem mi mondjuk, hanem egy korábbi válogatott futballista.

Nehéz pillanatok várnak Marco Rossira, ha ez valóban megtörténik - Márpedig ő szinte biztos benne

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott játékosai átérezték az utolsó két Nemzetek Ligája-mérkőzés fontosságát.

Ez a négy válogatott jutott be a Nemzetek Ligája döntőjébe

Megvan a négyes mezőny, 2019 júniusában dől el, ki lesz a nyertes.

Németország öt perc alatt elszórakozta a franciák továbbjutását

Ronald Koeman válogatottja az utolsó öt percben egyenlített Németország ellen.

Guardiola tette tönkre a német válogatottat?

Hans-Peter Briegel ezzel a merész kijelentéssel állt elő.

A 90. percig úgy tűnt, a németek becsületből nyernek egy meccset

Azok után, hogy a hollandok szenzációs játékkal legyőzték a németeket, majd a franciákat is, az utolsó, sorsdöntő meccsen teljesen csődöt mondtak. Vagyis majdnem teljesen, 85 percig.

Hihetetlen ok miatt nem lett Griezmann a Barca játékosa

A francia klasszis őszintén beszélt kételyeiről.

Marco Rossi az olaszokat várja ellenfelünknek az Eb-selejtezőn

A szövetségi kapitány értékelte a Nemzetek Ligája szereplést.

A hollandok gólszerzője vigasztalta az elérzékenyülő játékvezetőt

Virgil van Dijk a meccsen és a lefújás után is hős lett.

Világbajnok spanyol középpályással erősítene a Milan

Cesc Fabregasra fáj a rengeteg sérüléssel küszködő milánóiak foga.

0

Bulvár

DIGI- vagy UPC Direct-előfizető? Lesz dolga

Újra kell hangolnia a tévékészülékeiket.

Soha ne ülj keresztbe tett lábbal - ígérd meg.

Amúgy sem egészséges, de sportolóként még inkább nem ajánlott.

Meghalt Bánki Frigyes

Az Eximbank volt vezérigazgatója 76 éves volt.

Nem az a furcsa, hogy egy őz ment be a boltba, hanem az, ami fél órával később történt

Némi finomság ellenében hajlandó volt távozni, de nem végleg.

Végrehajtás indult Németh Szilárd ellen

A politikus tavaly azt állította, hogy a pert indító Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a közhasznúsági jelentésében megjelöltnél 'sokkal, de sokkal nagyobb lóvét' kapott Soros György alapítványaitól.

Szijjártóék azonnal elbocsátották a méregdrága Aston Martinnal közlekedő volt bécsi nagykövetet

A Szijjártó Péter vezette külügy kivizsgálta és azonnal elbocsátották a negyedmillió eurós Aston Martinnal száguldozó volt bécsi nagykövetet.

Kinyílt egy titkos UFO-hangár kapuja az Antarktiszon

Nem kevesen böngészik a Google műholdas térképet, és nem is hiába. Minduntalan rábukkannak valami olyasmire, aminek nem kéne ott lennie. Például az Antarktiszon egy UFO-bázisnak...

Liptai Claudia nádszálkarcsú a testhez álló ruhában - Telitalálat volt a kreáció

Liptai Claudia alakját nagyon előnyösen mutatják a képernyőn viselt ruhái.

Valami bűzlik: már a második repülő fordult vissza

Már másodjára fordul elő, hogy különös szag terjeng a Lufthansa repülőin.

Riasztást adott ki az Országos Rendőr-főkapitányság

Az OMSZ előrejelzése szerint az ország több pontján vegyes halmazállapotú csapadék hullhat, ezért különösen fontos megfogadni a rendőség közlekedésbiztonsági tanácsait.

15 millióért plasztikáztatta magát ez a nő, megőrülnek érte a férfiak.

Gyerekkorában sokan csúfolták, ma már senki sem ismerné fel.

blogmorzsák

A kínai vezetők nőügyei

A nőcsábász államalapító, a kapuzárási pánikos forradalmár, a nemibeteg Generalisszimusz és az ő szerelmeik.

Ilyen volt nőként, két gyerekkel megélni a zavargásokat Pakisztánban

„És amikor már azt gondolná az ember, hogy úgysem lesz rosszabb… akkor meghallottam, hogy lőnek az utcákon.“

Mit kérdezhettek Gruevszkitől?

A menedékjogi meghallgatás szokásos kérdéseit a macedón ex-kormányfő sem kerülhette el.

Titkos hotelszobák kizárólag szupergazdagoknak

Egyes hotelekben olyan privát szobák vannak, amelyekről az átlagember még csak nem is tud.

Macron ajánlata visszautasíthatatlan

Értetlenkedik a világ: miért csempésztek Magyarországra egy köztörvényes bűnözőt?

Botrány a Corvinuson

Lánczi gyógyszere elgurult, Pavlik sorszámozná a diákokat.

A padló választás tényleg macerásabb?

Nincs hálásabb és egyben stresszesebb feladat, mint a konyha-étkező dizájnolása.

Hogyan szabaduljunk meg az ételmolyoktól? Egyetlen módszer van

Az ételmoly hamar beveszi magát mindenhova, ráadásul nem csak az ételekben tanyázik.

Van-e értelme az autók további fogyasztás csökkentésének?

Röviden, nincs. Nézzük meg, mik a technikai és politikai korlátai és következményei ennek.

A legjobb roman­tikus utak karácsonyra

Rengeteg csodás város közül választhatunk a karácsonyi készülődés jegyében. Íme a legjobbak, Európától Amerikáig.

A férfiaknak is vannak jogaik!

Vannak olyan negatív dolgok az életben, amiket kizárólag, vagy jellemzően a férfiak élnek meg.

Óda a csempéhez

Zseniálisan sokféle, gazdagon variálható, megunhatatlan. Íme pár fantasztikus megoldás.0