Ezt olvasta már?

Átadták az egyedülálló stégkápolnát a Pécsi tavon!

PTE NEST – vagyis a Pécsi Tudományegyetem Fészke. Jobb nevet keresve sem találhattak volna a PTE MIK hallgatói által jegyzett stégkápolnának, ami Orfűn, a Pécsi tó...

0

Százmilliókat spórolhat meg az ellátórendszernek a pécsi neurológusok kutatása

Az agyi vaslerakódás károsító hatásait kutatják pécsi neurológusok, amelynek eredményei áttörést hozhatnak több - ma még nem egyértelműen felismerhető - súlyos agyi betegség diagnosztizálásában. A tavaly indult 225 milliós projekt ez év végén zárul le.


hirdetés

A 2013 elején indult nagyszabású kutatásban a pécsi orvosok modern képalkotó technológia (MRI) segítségével vizsgálták az idegrendszeri betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, illetve állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeztek.

A 225 milliós EU-s támogatást élvező projekt közel két éves időtartama alatt az Idegsebészeti Klinika, a Neurológiai Klinika, a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Nukleáris Medicina Intézet, a Központi Elektonmikroszkópos Laboratórium, az Igazságügyi Hemogenetikai Tanszék, a Patológiai Intézet Neuropatológiai Tanszéke, a Kórélettani Intézet Mikrovaszkuláris Laboratóriuma működik együtt. Az elsődleges eredményeket 2014 végére várják. Ezekről kérdeztük a projekt szakmai vezetői közül Dr. Komoly Sámuelt (képünkön balról) és Dr. Janszky Józsefet (jobbról).

Miért éppen a vas?

- Az emberi agy öregedésével bizonyos területeken egyre több vas rakódik le. A vas normál fiziológiás körülmények között fehérjékhez kötötten van jelen az agyi sejtek bizonyos fajtáin belül, ha onnan kiszabadul, szabadgyököket aktivál, amelyek nagymértékben károsítják a sejtek membránját, s így a szöveteket – magyarázta kutatásuk kiindulópontját Komoly professzor, a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának vezetője.

- A mágneses rezonanciás diagnosztikai eljárások eljutottak ahhoz a ponthoz - tette hozzá - amikor sikerült kialakítani egy olyan jelkiolvasási rendszert, amellyel követni és egészen pontosan meg is lehet becsülni a vaslerakódás mennyiségét az agyban.

Epilepszia vagy pszichés zavar

A kutatás egyik fő csapásirányát az epilepsziára vonatkozó vizsgálatok jelentették Dr. Janszky József, az Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék vezetőjének irányításával. Janszky professzor kiemelte, a genetikai eredetű és általában gyógyszerrel jól kezelhető, valamint a szerzett és nehezen gyógyítható epilepsziafajtákat is vizsgálták. A neurológus rámutatott, a kutatásban résztvevő betegek MRI-vizsgálata közben a törzsdúcokban találtak vaslerakódásokat, amelyek a betegséget ugyan nem magyarázzák, ugyanakkor fontos diagnosztikai szempontot jelenthetnek a jövőben.

Komoly Sámuel ehhez hozzátette, eddig az epilepsziások diagnosztizálása a görcsök alatt tapasztalható mozgásminták, és az EEG-ben látható eltérések értékelésével volt lehetséges. Ehhez képest a vaslerakódás vizsgálata egy további plusz objektív diagnosztikai lehetőséget, úgynevezett biomarkert adhat az orvosok kezébe.

Biztosra mehetnek

Komoly professzor elmondta, az epilepszia diagnózisával már kezelt, vagy annak gyanújával a klinikára érkező betegek legalább tíz százaléka valójában nem epilepsziás. Esetükben a görcsöket úgynevezett álrohamok okozzák, amelynek hátterében - a köztudatban hisztériaként ismert - konverziós zavar áll. A tüneteik még a legtapasztaltabb epileptológusokat is megtéveszthetik, s őket is epilepsziásnak vélve alkotják azt a betegcsoportot, amely érhető módon nem reagál az epilepsziaellenes gyógyszeres kezelésekre.

A pécsi kutatók megállapították, hogy a konverziós zavarral küzdő betegek esetében nincs agyi vaslerakódás, s így az új vizsgálati módszernek köszönhetően biztosabbá válik a pszichés zavarral rendelkező betegek és a valódi epilepsziában szenvedő betegek elkülönítése.

A pécsi kutatás eredményeik több független intézet általi megerősítése és a megfelelő tudományos fórumokon történt publikáció ugyan még csak most következik, de Komoly professzor bízik benne, hogy az általuk felfedezett biomarker alapján történő vizsgálat rutinszerűen bekerül az epilepsziás betegek diagnosztikai protokolljába.

Parkinson-kór és mozgászavarok

Hasonló szempontból vették górcső alá a Parkinson-kórt a pécsi neurológusok. Mint Komoly professzor felhívta a figyelmet, a laikus köztudatban Parkinson-kórként ismert végtagremegéssel járó állapot valójában öt-hat fajta betegség, amelynek klinikai tünetei nagyon hasonlítanak egymásra. Az agyban ugyanakkor egészen más eltérések vannak és ennek megfelelően kezelési módjaik is különbözőek.

A neurológiai klinika vezetője szerint a betegségcsoportban szenvedők mintegy nyolcvan százalékát jó eredménnyel tudják kezelni, viszont a fennmaradó húsz százalék esetében „a kezelés inkább árt, mint használ”. A betegség forrása – emelte ki – hogy az agy igen kicsi, alig centis kiterjedésű, de számos agyi funkció koordinálásáért (például az akaratlan működések összerendezéséért) felelős területe elpusztul.

Az orvosok dolgát még tovább nehezíti, hogy e kulcspozícióban lévő rész elhalása még a legmodernebb szokványos MRI vizsgálattal sem látszik. A betegek diagnosztizálása ez idáig ezért csak a klinikai tüneteken és a gyógyszerekre való reagálásukon alapulhatott. A vaslerakódást kimutatni képes speciális MRI technika e betegségcsoport diagnosztizálásában is áttörést hozhat, jóllehet ez esetben épp fordítva, mint epilepsziában.

A Parkinson-kór gyanús betegeknél tehát nem vasfelhalmozódást, hanem annak hiányát keresik az orvosok. Az érintett agyterület (az ún. fekete-mag) vastartalma „természetesen magas”, így az ott tapasztalt normális állapot olyan biomarker, ami kizárja a Parkinson-kórt – így Komoly professzor.

Ennek a biomarkernek a használatával elkerülhető, hogy tévesen Parkinson-kórban szenvedőkként diagnosztizált betegekbe ültessenek be feleslegesen hat- és 17 millió forintos eszközöket.

Nemcsak a társadalombiztosítás járhat jól

Érdeklődésünkre, hogy mekkora megtakarítást jelenthet az egészségügyi ellátórendszernek, ha pécsi kutatások bekerülnek az általános diagnosztikai protokollba Janszky professzor a következőképpen válaszolt:

- A diagnosztikai tévedés körülbelül minden harmadik epilepsziával diagnosztizált beteget érinthet. Ha ezt korrigálni tudnánk az új módszer alapján, ez gyógyszerköltségekben (és elkerült felesleges „rokkantosításokkal”) akár 100 milliós tétel megspórolása lehetne. Természetesen a téves epilepszia-diagnózis felállítása helyett a valós betegségek helyes kezelése esetén a tévesen epilepsziával diagnosztizált betegek jó része gyógyítható válik, így a - költségmegtakarításon túl - nem százalékolják le őket, illetve az epilepszia "bélyeg" megszűnése miatt (sok beteg még ha rohammentes, akkor sem kap állást) nem lesz a téves epilepszia diagnózisból kifolyólag munkanélküli sem.

Hogy mindez a Parkinson-kór és a mozgászavarok tekintetében milyen mennyiségű forrásmegmaradást eredményezne, arról Dr. Kovács Norbert, a pécsi Neurológiai Klinika ideggyógyász szakorvosa így tájékoztatott:

- Ha valaki nem megfelelő diagnózis miatt tévedésből részesül Parkinson-kór elleni gyógyszeres kezelésben, annak nemcsak anyagi, hanem számos egyéb következménye is lehet. Ugyanis bizonyos Parkinson-kór elleni gyógyszerek hozzájárulhatnak kontrollálhatatlan mértékű játék- és vásárlási szenvedély kialakulásához, esetlegesen téveszmék és érzékcsalódások megjelenéséhez. A nem Parkinson-kóros betegnél ezen nem kívánatos hatások halmozottan fordulhatnak elő. Éppen ezért a tévesen diagnosztizált Parkinson-kór nemcsak a társadalombiztosításnak okoz felesleges százmilliós mértékre becsülhető gyógyszerkiadást, hanem a betegek és családjainak az életét is megkeserítheti.

B. G.0
0
0

hírek innen, onnan

Súlyos szavak a DK politikusától - ez borította ki ilyen durván Vadai Ágnest

Közleményt adott ki Vadai Ágnes, mert szerinte azonnali béremeléssel és kiszámítható életpályamodellel lehet csak megakadályozni, hogy...

V4NA: Hamis diagnózisokkal úszták meg a kitoloncolást migránsok

Hat orvost és két asszisztenst vettek őrizetbe Görögországban a bűnügy miatt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Így dobd fel az öltözködésed nyáron

Csak néhány menő kiegészítő az egész.

Az Ajax már be is jelentette De Ligt utódját

Az amszterdami csapat 15 millió eurót fizetett a mexikói védőért.

Kedves ajándékot kaptak a beteg gyerekek Debrecenben

Mosolygós napocska köszön rájuk az infúziós tasakról.

Bedugult az M7-es Balatonvilágos előtt

Nagykanizsa irányába lépésben haladnak a járművek Balatonvilágos térségében, az autópálya-lehajtó előtti útszakaszon.

Fákkal a bevándorlás ellen - Mexikó két legyet ütne egy csapásra Közép-Amerikában

Faültetéssel állítanák meg a Salvadorból érkező bevándorlókat. Hasonló módon segítenének a helyzeten Hondurasban, Guatemalában és...

Mi kell a szerelemhez? - Intimitás, szenvedély, elkötelezettség

A szerelem az egyik legbonyolultabb kapcsolat. Mégis úgy tűnik, elég három dolog ahhoz, hogy beteljesüljön.

Lépésben haladnak az autók az M7-esen Balatonvilágosnál

Nagykanizsa irányába alakult ki a torlódás.

Ez a kínai villanyautó hódítaná meg Európát

Megfizethető árú villanyautóval törne be több európai ország piacára a kínai kézben lévő MG. A ZS elektromos változata városi...

Cenzúrázták az Első Emelet dalait

Őket sem kerülte el.

0

Sport

Zidane és a Real Madrid változatlanul bízik a fél Európa által csábított szupertehetségben

Martin degaard 16 éves korában igazolt Madridba. Habár a hájp csökkent körülötte, a Real még nem mondott le róla.

Új magyar sporthős született: A 21 éves Siklósi Gergely világbajnok

Óriási meglepetés, csodás eredmény férfi párbajtőrvívásban a budapesti világbajnokságon.

Visszatért a klubhoz az FC Barcelona legendája

Az utánpótláscsapatnál kapott munkát a háromszoros BL-győztes.

Lángoló autójából húzták ki a nézők Pardi Katát: a kórházi ágyán mondott köszönetet a Veszprém-ralin balesetet...

Veszprém Két héttel a Veszprém-ralin történt rémisztő baleset után mosolyogva hagyhatta el a kórházat Pardi Kata (28) navigátor, aki a napokban személyesen is megismerhette a hős szurkolókat, akik megmentették ő és társa, Neukirchner András (45) autóversenyző életét.

Bemutatták a Juve rekordigazolását

Matthijs de Ligt sajtótájékoztatót is tartott.

Porrá zúzta ellenfelét a magyar férfi vízilabda-válogatott, megállíthatatlanok a fiúk

Kvangdzsu A magyar férfivízilabda-válogatott Dél-Afrikát 23-5-re kiütötte a kvangdzsui világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így hibátlan mérleggel nyerte meg a C jelű négyest.

Négy hónap után távozott a Fehérvár "csodaigazolása"

Óriási fuccsot jelentett a korábbi Barca-játékos.

Sírva nyilatkozott a versenye után Gyurta Gergely - videó

A nyíltvizi úszók 25 km-es távján vezetett, amikor rohama lett, az utolsó órában levegőt is alig kapott.

Az oroszok legyőzésével döntős a junior kézilabda válogatott

A magyar válogatott 29-27-re legyőzte Oroszországot a junior kézilabda Eb elődöntőjében.

Giga összeg: ennyit ajánlott a Barcelona Neymarért.

A Barcelona 90 millió fontot ajánlott Neymar játékjogáért, és egy hat játékosból álló listát nyújtott át a PSG-nek, akikből kettőt szabadon választhatnak az üzlet részeként

Odafentről ünnepli világbajnok tanítványát Szalay Gyöngyi

Ő adta Siklósi Gergely kezébe a párbajtőrt Tapolcán. Nem érhette meg a nagy sikert.

0

Bulvár

285 forintért árult cipőket az adidas, a rendőrségnek kellett bezárni a boltot New Yorkban

A hatóságok attól tartottak, hogy a túl olcsó holmik miatt tömegek zúdulnak majd a pop-up store-ba.

Rekkenő hőség jön

A hétvégén sok lesz a napsütés és tovább melegszik az idő, vasárnap néhol akár 34 fok is lehet.

Azonnali robbanást okozna a 72 évre emelt nyugdíjkorhatár

Az Eurostat tanulmánya szerint Magyarországon 72 éves korig kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az elöregedés jelentősen ne csökkentse a nyugdíjasok életszínvonalát. A témában Farkas András nyugdíjszakértő nyilatkozott a TV2-nek.

Új ellenség született - a Fidesz szavazataival

Az Európai Parlament 383 szavazattal választotta meg Ursula von der Leyen volt német védelmi minisztert az Európai Bizottság elnökének. Ezt újságírók

Döbbenet, de vannak nők, akik csak az ingyen vacsora miatt vállalnak be egy randit

És persze férfiak is. Csak nők valószínűleg többen.

Egyvalaki távolléte sokaknak szemet szúrt Horváth Ádám temetésén

Horváth Ádámot, a Szomszédok atyát sokan kísérték utolsó útjára, egy valaki azonban nem vett végső búcsút.

Panel és Kádár-kocka: tévedtünk ezekkel a lakásokkal kapcsolatban

A ma már sokszor lenézett panelházak egy új minőséget hoztak a magyar emberek életébe, mivel a maguk idejében korszerűnek számítottak. Ma már velük együtt a szocialista korszak teljes építészetét hajlamosak vagyunk lenézni, pedig a paneleket nem is a szovjeteknek köszönhetjük. Branczik Márta művészettörténésszel, a BTM Kiscelli Építészeti Gyűjtemény vezetőjével beszélgettünk.

Felnyársalta a kerítés az orvostanhallgató lányt a Balatonnál

Horrorfilmbe illő sérülést szenvedett egy Balatonnál nyaraló fiatal lány. 

Riasztó diagnózist kapott Vásáry André

Félévente orvoshoz jár.

4 vitamin, amit 50 felett pótolni kell

Sokan egész életükben ugyanazokat az étrend-kiegészítőket használják, és nem gondolnak arra, hogy szervezetük vitamin- és ásványianyag-igénye folyamatosan változik. Az évek múlásával érdemes felülvizsgálni, hogy mire van leginkább szükségünk, és ha...

blogmorzsák

30 perc alatt a Föld körül

Az űrverseny már a földi közlekedé­sért folyik: jöhetnek a rakéták, melyek­kel 30 perc egy ma 15 órás repülőút.

Tripo, aki csavart egyet Hitleren és Petőfin

Utazásra hívunk egy nem mindennapi alkotó agyába.

„Ezért nem fogok veled összeköltözni!“

Trehány, igénytelen, lusta nővel nem sokan akarnak együtt élni.

9 dolog, amiért a Facebook ugyanolyan, mint egy kisgyerek

Gyereket nevelni és Facebook-oldalt kezelni ugyanolyan?

A kiemelt csirkehús és a valóság esete

Nem azért van más a képen, hogy megté­vesszenek, hanem hogy a sor végéről is jól lehessen látni.

Nagyot bukott a Pirelli-teszten a Red Bull F1-es tartalékosa

A gumiteszten a Williams is részt vett, Buemi viszont nagy tempónál szenvedett balesetet.

Tényleg a HIIT a legjobb kiegészítő kardió edzés?

A köztudatban a HIIT, mint csodamódszer létezik. Zsírt éget, izmot épít, erőt fejleszt. De tényleg ennyire tökéletes?

Terézvárosi kupleráj: óriás dildó a kocsi alatt

„Egyik olvasónk küldte be ezeket a kissé meghökkentő fotókat.“

A legikonikusabb motorke­rék­párok: klasszikusok

Ebben a posztban a legikoni­kusabb old-school motorokat vesszük sorra.

„Amikor azt hittem, rákos vagyok“

Amikor az ember a poklot járja meg a bizonytalanság miatt, és még az orvosok közönyével is meg kell küzdenie.

Miért nem lehet simán szakítani?

„Miért mocskol még a szakítás után két hónappal is, ahol csak ér?“

A holdon maradt memóriaszőttes és a számítósok hajnala

Akiken legalább annyira múlt a holdraszállás, mint az űrhajósokon.0