Ezt olvasta már?

Kettős jubileum a Modern Magyar Képtárban – Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig

Két igen fontos jubileum – a Bauhaus alapításának 100., valamint Weiniger Andor (1899–1986) festő, grafikus, építész, formatervező születésének 120. évfordulój...

0

Százmilliókat spórolhat meg az ellátórendszernek a pécsi neurológusok kutatása

Az agyi vaslerakódás károsító hatásait kutatják pécsi neurológusok, amelynek eredményei áttörést hozhatnak több - ma még nem egyértelműen felismerhető - súlyos agyi betegség diagnosztizálásában. A tavaly indult 225 milliós projekt ez év végén zárul le.


hirdetés

A 2013 elején indult nagyszabású kutatásban a pécsi orvosok modern képalkotó technológia (MRI) segítségével vizsgálták az idegrendszeri betegségekben szenvedők agyában a vaslerakódás mértékét, illetve állatkísérleteteket és szövettani vizsgálatokat is végeztek.

A 225 milliós EU-s támogatást élvező projekt közel két éves időtartama alatt az Idegsebészeti Klinika, a Neurológiai Klinika, a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Nukleáris Medicina Intézet, a Központi Elektonmikroszkópos Laboratórium, az Igazságügyi Hemogenetikai Tanszék, a Patológiai Intézet Neuropatológiai Tanszéke, a Kórélettani Intézet Mikrovaszkuláris Laboratóriuma működik együtt. Az elsődleges eredményeket 2014 végére várják. Ezekről kérdeztük a projekt szakmai vezetői közül Dr. Komoly Sámuelt (képünkön balról) és Dr. Janszky Józsefet (jobbról).

Miért éppen a vas?

- Az emberi agy öregedésével bizonyos területeken egyre több vas rakódik le. A vas normál fiziológiás körülmények között fehérjékhez kötötten van jelen az agyi sejtek bizonyos fajtáin belül, ha onnan kiszabadul, szabadgyököket aktivál, amelyek nagymértékben károsítják a sejtek membránját, s így a szöveteket – magyarázta kutatásuk kiindulópontját Komoly professzor, a PTE Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának vezetője.

- A mágneses rezonanciás diagnosztikai eljárások eljutottak ahhoz a ponthoz - tette hozzá - amikor sikerült kialakítani egy olyan jelkiolvasási rendszert, amellyel követni és egészen pontosan meg is lehet becsülni a vaslerakódás mennyiségét az agyban.

Epilepszia vagy pszichés zavar

A kutatás egyik fő csapásirányát az epilepsziára vonatkozó vizsgálatok jelentették Dr. Janszky József, az Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék vezetőjének irányításával. Janszky professzor kiemelte, a genetikai eredetű és általában gyógyszerrel jól kezelhető, valamint a szerzett és nehezen gyógyítható epilepsziafajtákat is vizsgálták. A neurológus rámutatott, a kutatásban résztvevő betegek MRI-vizsgálata közben a törzsdúcokban találtak vaslerakódásokat, amelyek a betegséget ugyan nem magyarázzák, ugyanakkor fontos diagnosztikai szempontot jelenthetnek a jövőben.

Komoly Sámuel ehhez hozzátette, eddig az epilepsziások diagnosztizálása a görcsök alatt tapasztalható mozgásminták, és az EEG-ben látható eltérések értékelésével volt lehetséges. Ehhez képest a vaslerakódás vizsgálata egy további plusz objektív diagnosztikai lehetőséget, úgynevezett biomarkert adhat az orvosok kezébe.

Biztosra mehetnek

Komoly professzor elmondta, az epilepszia diagnózisával már kezelt, vagy annak gyanújával a klinikára érkező betegek legalább tíz százaléka valójában nem epilepsziás. Esetükben a görcsöket úgynevezett álrohamok okozzák, amelynek hátterében - a köztudatban hisztériaként ismert - konverziós zavar áll. A tüneteik még a legtapasztaltabb epileptológusokat is megtéveszthetik, s őket is epilepsziásnak vélve alkotják azt a betegcsoportot, amely érhető módon nem reagál az epilepsziaellenes gyógyszeres kezelésekre.

A pécsi kutatók megállapították, hogy a konverziós zavarral küzdő betegek esetében nincs agyi vaslerakódás, s így az új vizsgálati módszernek köszönhetően biztosabbá válik a pszichés zavarral rendelkező betegek és a valódi epilepsziában szenvedő betegek elkülönítése.

A pécsi kutatás eredményeik több független intézet általi megerősítése és a megfelelő tudományos fórumokon történt publikáció ugyan még csak most következik, de Komoly professzor bízik benne, hogy az általuk felfedezett biomarker alapján történő vizsgálat rutinszerűen bekerül az epilepsziás betegek diagnosztikai protokolljába.

Parkinson-kór és mozgászavarok

Hasonló szempontból vették górcső alá a Parkinson-kórt a pécsi neurológusok. Mint Komoly professzor felhívta a figyelmet, a laikus köztudatban Parkinson-kórként ismert végtagremegéssel járó állapot valójában öt-hat fajta betegség, amelynek klinikai tünetei nagyon hasonlítanak egymásra. Az agyban ugyanakkor egészen más eltérések vannak és ennek megfelelően kezelési módjaik is különbözőek.

A neurológiai klinika vezetője szerint a betegségcsoportban szenvedők mintegy nyolcvan százalékát jó eredménnyel tudják kezelni, viszont a fennmaradó húsz százalék esetében „a kezelés inkább árt, mint használ”. A betegség forrása – emelte ki – hogy az agy igen kicsi, alig centis kiterjedésű, de számos agyi funkció koordinálásáért (például az akaratlan működések összerendezéséért) felelős területe elpusztul.

Az orvosok dolgát még tovább nehezíti, hogy e kulcspozícióban lévő rész elhalása még a legmodernebb szokványos MRI vizsgálattal sem látszik. A betegek diagnosztizálása ez idáig ezért csak a klinikai tüneteken és a gyógyszerekre való reagálásukon alapulhatott. A vaslerakódást kimutatni képes speciális MRI technika e betegségcsoport diagnosztizálásában is áttörést hozhat, jóllehet ez esetben épp fordítva, mint epilepsziában.

A Parkinson-kór gyanús betegeknél tehát nem vasfelhalmozódást, hanem annak hiányát keresik az orvosok. Az érintett agyterület (az ún. fekete-mag) vastartalma „természetesen magas”, így az ott tapasztalt normális állapot olyan biomarker, ami kizárja a Parkinson-kórt – így Komoly professzor.

Ennek a biomarkernek a használatával elkerülhető, hogy tévesen Parkinson-kórban szenvedőkként diagnosztizált betegekbe ültessenek be feleslegesen hat- és 17 millió forintos eszközöket.

Nemcsak a társadalombiztosítás járhat jól

Érdeklődésünkre, hogy mekkora megtakarítást jelenthet az egészségügyi ellátórendszernek, ha pécsi kutatások bekerülnek az általános diagnosztikai protokollba Janszky professzor a következőképpen válaszolt:

- A diagnosztikai tévedés körülbelül minden harmadik epilepsziával diagnosztizált beteget érinthet. Ha ezt korrigálni tudnánk az új módszer alapján, ez gyógyszerköltségekben (és elkerült felesleges „rokkantosításokkal”) akár 100 milliós tétel megspórolása lehetne. Természetesen a téves epilepszia-diagnózis felállítása helyett a valós betegségek helyes kezelése esetén a tévesen epilepsziával diagnosztizált betegek jó része gyógyítható válik, így a - költségmegtakarításon túl - nem százalékolják le őket, illetve az epilepszia "bélyeg" megszűnése miatt (sok beteg még ha rohammentes, akkor sem kap állást) nem lesz a téves epilepszia diagnózisból kifolyólag munkanélküli sem.

Hogy mindez a Parkinson-kór és a mozgászavarok tekintetében milyen mennyiségű forrásmegmaradást eredményezne, arról Dr. Kovács Norbert, a pécsi Neurológiai Klinika ideggyógyász szakorvosa így tájékoztatott:

- Ha valaki nem megfelelő diagnózis miatt tévedésből részesül Parkinson-kór elleni gyógyszeres kezelésben, annak nemcsak anyagi, hanem számos egyéb következménye is lehet. Ugyanis bizonyos Parkinson-kór elleni gyógyszerek hozzájárulhatnak kontrollálhatatlan mértékű játék- és vásárlási szenvedély kialakulásához, esetlegesen téveszmék és érzékcsalódások megjelenéséhez. A nem Parkinson-kóros betegnél ezen nem kívánatos hatások halmozottan fordulhatnak elő. Éppen ezért a tévesen diagnosztizált Parkinson-kór nemcsak a társadalombiztosításnak okoz felesleges százmilliós mértékre becsülhető gyógyszerkiadást, hanem a betegek és családjainak az életét is megkeserítheti.

B. G.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0

hírek innen, onnan

A Huawei azonnal megköszönte a Samsungnak a Galaxy S10-et, de még hogy...

Nem hagyta szó nélkül a Samsung szerda esti bemutatóját a Huawei. Megköszönték nekik.

Így lovasított meg egy 30 milliós ékszert a boltból egy férfi

Nem kellett erőszakot használni, simán csak eltette a méregdrága kiegészítőt.

Több millió migráns érkezett Európába Juncker idején

Ráadásul a britek kilépnek az unióból, így Juncker tevékenysége nem nevezhető sikeresnek - mondta Bakondi György.

7 hétköznapi tevékenység, ami megöli a romantikát és tönkre vágja a párkapcsolatokat

Természetes dolog, hogy egy kapcsolat idővel változik, hiszen akik évek óta együtt élnek, talán nem tekintenek ugyanazzal a szenvedéllyel...

Tavasszal remélhetőleg lesz majd időnk - öt éve ment el Borbély Szilárd

Borbély Szilárd magánlevelezésben írta: "tavasszal, tavasszal, remélhetőleg lesz majd időnk." Egyszer lesz majd időnk rá, kedves tanár úr!

Pénzmosás gyanújába keveredett a legnagyobb svéd bank

Pénzmosás gyanújába keveredett az egyik legnagyobb svéd bank, a Swedbank, amelynek emiatt több mint 12 százalékkal zuhant az árfolyama a...

Kövér: az EP-választáson a Fideszre kell szavazni, hogy Magyarország a magyaroké maradjon

Európai parlamenti (EP) választásnak még soha nem volt akkora tétje, mint az ideinek, az, hogy Magyarország a magyar embereké marad vagy...

Kövér László: az EP-választás tétje Magyarország megőrzése a magyaroknak

Európai parlamenti (EP) választásnak még soha nem volt akkora tétje, mint az ideinek, az, hogy Magyarország a magyar embereké marad vagy...

Top 3 - A sláger, amin egyszerűen nem fog az idő

Minden adott volt, hogy ez a lány sikeres szólista legyen. Ismert zenészcsalád tagja, szép és tehetséges, ráadásul mindenkit ismer a...

Megint kifosztották Gundeléket: újabb nyertest avatott a Legyen Ön is milliomos.

Budapest Újabb játékos vitt el 5 millió forintot a Legyen Ön is milliomosból! Dr. Páczelt László (49) egy filmes kérdéssel jutott el a...

Amerikában is búcsút vettek Andy Vajnától

Egy csodálatos filmművésztől búcsúzunk, aki meg tudta mutatni az utat - mondta Leslie Mandoki az M1-nek.

0

Sport

Messi kutyája brutálisan nagy

Iscónak pedig saját kutyafalkája van.

A Bayern elérte, amit akart, a Barca mindent kihagyott

Rohantak és küzdöttek a csapatok, de gólt senki nem rúgott.

Eközben a Real Madrid 80 millió euróból újjáépíti a védelmét

Fű alatt, suttyomban, amíg mi a Bajnokok Ligájával vagyunk elfoglalva, a Real vezetése megépítette a jövő hátvédsorát.

Új csatornára kerül a Premier League

Megvan, melyik meccset közvetítik elsőnek.

Álomjáték helyett állóháború lett a BL egyik legjobban várt meccséből

Barcelonában most Luis Suárezre haragszanak nagyon.

Magyar Kupa: így alakultak a nyolcaddöntő első mérkőzései

A Budapest Honvéd a másodosztályú Tiszakécske, a MOL Vidi FC pedig az NB III-as Taksony vendégeként aratott egygólos győzelmet szerdán a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Az Arsenal kapusa megmutatta, micsoda úriember

Petr Cech most nem tökéletes testével bűvölte el női rajongit.

Elfelejtett focizni a Barca sztárcsatára - videó

Több mint 1500 perce nem szerzett gólt idegenbeli BL-meccsen.

Eddigi legnagyobb tesztje előtt áll a BL-győzelemre törő Juventus

Manapság sem könnyű az Atlético Madrid ellen focizni, de a Juventus a párharc esélyese.

A barcelonai tesztek eddigi legjobb idejével győzött az 1 év kihagyás után visszatérő orosz

A Toro Rosso pilótája érte el a legjobb köridőt a szezon első hivatalos tesztjének harmadik napján.

0

Bulvár

Putyin mai beszéde - itt lehet a következő háború

Egy befolyásos amerikai biztonságpolitikai agytröszt szerint Grúzia NATO-csatlakozási törekvése egy újabb katonai konfliktushoz vezethet Moszkva és Tbiliszi között. Márpedig a grúz NATO törekvéseket Budapest is támogatja.

Bekeményített a rendőrség: eltiltás azonnal

Kettős záróvonalat lépett át és kezdett előzésbe egy román felségjelzésű tehergépjármű a 3-as számú főúton. Az Encsi Rendőrkapitányság első fokú határozatában még aznap eltiltotta a sofőrt a járművezetéstől írta a police.hu.

Soha nem látott, szokatlan újítás jön a rendszámtáblákon

Már rendelhetők az új rendszámok, sokan vágynak ilyenre.

Súlyos vádak Nagy Feró ellen

Dallopással vádolják Nagy Ferót. Az egyik legnagyobb slágeréről azt állítják, hogy egy brit zenekartól nyúlta a szerző.

Hét szó, aminek kevesen tudják a jelentését - Teszt

Mennyire ismeritek a magyar tájszavakat és a régies kifejezéseket? A következő kvízben hét különleges szóval találkozhattok.

A nap képe: tornacipőben tolja az anyagot Gyurcsány Ferenc

Most megmutatjuk, mit csinált ma az egykori miniszterelnök.

Sofőrként dolgozik az RTL Klub egykori sztárja

Így tudja fizetni a gyerektartást.

Vigyázat, új akciót indított a rendőrség, sok autós már megjárta

Egy sofőrt a járművezetéstől is eltiltottak Kecskeméten.

Szükséges-e gyógyszeres koleszterincsökkentés? Íme, az új ajánlás

Öt év után adta ki új, koleszterinre vonatkozó ajánlását az amerikai kardiológiai szakmai szövetség, amelyet széles szakmai egyetértés fogadott. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy az új elvek a szív-érrendszeri betegekhez és az egészségesekhez is szólnak. Első az életmód, aztán jöhet a gyógyszer 2018 végén adta ki az American College of Cardiology [...]

Ezt sokan nem ismerik, pedig a szívbetegek élete megmenthető vele

A tünetek időbeni felismerése, megfelelő kezelése, a megelőző betegségek gondozása, illetve az influenza elleni védőoltás időbeni beadása. Ezek azok a fontos lépések, amelyekkel mi magunk is sokat tehetünk a szívelégtelenség okozta halálozások elkerüléséért.

Harry hercegre több pénzt hagyott az anyakirályné, mint Vilmosra: ez volt az oka.

Miután Erzsébet királyné, az anyakirályné elhunyt, végrendeletéből kiderült, hogy egyik dédunokájára nagyobb vagyont hagyott, mint a másikra!

blogmorzsák

Belefullad a szmogba az agglomeráció

Az agglomerációban alig van alternatívája az autózásnak, pedig a helyzet lassacskán élhetetlen. Kilóméteres dugók, lerobbant vasúti közlekedés, parányi P+R parkolók.

Azt mondja, ő nem az a "rendes srác" típus

A pasi fura dolgokat mond és kérdez, érdemes folytatni vele, vagy jobb elfelejteni?

Szükség van az Akadémiára?

Itt az a kérdés, hogy milyen Magyarországra van szükség. Nyugat-tádzsikra vagy kelet-osztrákra.

Mi a magyar EU-kilépés kormányzati stratégiája?

A mostani 60 körüli élcsapat nem engedheti meg magának még az esélyét sem annak, hogy visszatérjen a jogállam.

Fél év alatt másodszor zárja be ugyanazt a járatát a Wizz

Télre kukázták, nyárra árulták, de egy hónap után újra kidobják. Minőségi szolgáltatás.

Menesztették Csépke Andrást, a MÁV-Start vezérigazgatóját

„Az újonnan kinevezett vezérigazgatónak azon kell dolgoznia, hogy az elődje által okozott súlyos károkat minél hamarabb helyreállítsa.“

„Büszke voltam rá, hogy Magyarországon élhetek”

„Másrészről meg gyűlölöm ezt az átok kormányt, miattuk akar elmenni a fiam!“

Így épült Budapest

A Budapest nevezetességeiről készült képeken általában csak a kész építmények szerepelnek. De hogyan is épültek fel ezek?

Kásler szerint rend­ben van az ápolók létszáma

„Kásler úr volt az, akinek a kor­mányzati munká­ját nagy biza­lommal vártam. Nesze nekem!“

9 gyógyító nö­vény, egyenesen a Bibliából

Mivel gyógyítótták a köhögést, a megfázást, az allargiát, a sérüléseket Jézus idejében?

Soros György hozzon magával egy Junckert!

„A Fidesz súlyát egyetlen mód­szerrel lehetne csökkenteni az EU-ban.“

A brit flotta csúfos kudarca Tenerife ellen

Azt hitték, könnyű kis kirándulás lesz bevenni a szigeteket. Na­gy­obbat nem is tévedhettek volna.0