Ezt olvasta már?

Áll a bál a pécsi és az egri színházban: ki legyen az új direktor?

Egymásnak feszült a DK és az MSZP, hogy ki legyen a februárban távozó direktor utódja?

0

Szellemi mûhely a laktanyában

A tervek szerint 2013-ra 26 500 katonából és a kisegítõ állomány 3500 tagjából áll majd a Magyar Honvédség. A XXI. századi magyar haderõ újabb jelentõs áldozatokat követel – jelentette be a honvédelmi miniszter. A tervezett átalakítás a Pécsett állomásozó 101. számú Szigetvári Zrínyi Miklós vegyes tüzér dandárt is érinti. A radikális változtatásról Kovács Gyula nyugalmazott honvéd ezredes, a dandár volt parancsnok-helyettese és a három pécsi országgyûlési képviselõ is elmondta véleményét.

0
hirdetés

Az A/1-es laktanyaként ismert bázisra és a Bajcsy laktanyába 1958-ban és 1964-ben költöztek Orosházáról tüzérek, majd a 22-es lövészezred is. A haderõreform 1986-os változásai a mûködõ tüzérezredet dandárrá alakította, a lövészezredet felszámolta. Négy év után, 1990-ben megszüntették Pécsett, a Kertvárosban lévõ Bajcsy Zsilinszky laktanyát. Sokak nem tudják, hogyan kapta a jelenleg is mûködõ laktanya a nevét. A volt parancsnok-helyettes, Kovács Gyula így emlékezett: „Állománygyûlésen Pannónia, Mecsek tüzérdandár nevet is felvetettük, de nem aratott sikert, egy ötlet alapján Zrínyi Miklós költõ-hadvezér nevét akartuk felvenni. Kiderült, hogy ezt nem lehet, mert a Nemzetvédelmi Egyetem már lefoglalta. Ekkor valaki kitalálta, hogy Szigetvárnak is van egy hõse, Zrínyi Miklós, így lettünk Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandár Pécsett”.
Az alakulat jelentõségérõl Kovács Gyula elmondta, sokan azt hiszik, hogy 96 löveg, 46 sorozatvetõje van egy tüzérdandárnak. „Az egység ennél többet jelent, meghatározza a magyar haderõ tüzérségi erejét. Békében is meghatározó ereje van ezen egységnek. Például távoli országban lévõ háború esetén, több ezer kilométerre is biztosítani lehet és kell a harcoló egységek biztonságát. A mai technika erre lehetõséget ad. A pécsi tüzérdandár technikai felszereltsége erre nem alkalmas, de szellemi kapacitása igen, azaz itt szellemi mûhely mûködik. Például ha sorozatvetõt kapnának, akkor egy hónap alatt amerikai színvonalon tudnának bánni az eszközzel. Ezt bizonyították a katonák a Bakonyi éleslövészeten. Egy angol cég lézervezérlésû berendezését alkalmazták, a mûködtetését egy hét alatt megtanulták. Az amerikai egységeknél egy hónap alatt sajátították el az eszköz használatát”– mondta Kovács alezredes. Magyarország NATO tagságában nincs meghatározó ereje a tüzérdandárnak. A helyi szakember szerint lehet csökkenteni a dandárt például ezreddé, de mindenképpen szükség van rá, és a térségben élõk biztonságérzetét növeli, erre bizonyíték az évekig tartó délszláv háború. A tervekben szereplõ tatai tüzérezred egymaga kevés az országnak. A szakirodalom szerint a békefenntartáshoz 40 %-ban földi tüzérségi, 40%-ban légierõre és 20 %-ban tankokra és gépesített lövészekre van szükség. Ha nincs tüzérség, a békét kikényszerítõ tevékenység csorbát szenved – állítja Kovács alezredes. A Szigetvári Zrínyi Miklós vegyes tüzérdandár esetleges felszámolása 800 személyt érint, köztük 300 szerzõdéses katonát, 200 tiszthelyettest, 100 tisztet és 200 közalkalmazottat. Az emberek elhelyezése és a laktanya sorsa is tisztázatlan.
A tervezett laktanya-megszüntetéssell kapcsolatban Szili Katalin, az Országgyûlés elnöke, Toller László, Pécs város polgármestere és Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyûlés elnöke, pécsi országgyûlési képviselõk levelet írtak Juhász Ferencnek, a Honvédelmi Minisztérium vezetõjének.

A képviselõk sajnálatosnak tartják, „hogy a tárca elképzeléseirõl hivatalos formában sem az érintett térség országgyûlési képviselõit, sem a város polgármesterét, sem a megyei közgyûlés elnökét, mint a megyei védelmi bizottság elnökét az elõzetes elképzelésekrõl nem tájékoztatták. Ezúton szeretnénk felhívni a Miniszter úr szíves figyelmét arra a tényre, hogy Baranya megyét az elmúlt másfél évtizedben nagyon jelentõs leépítések terhelték. A Dél-Dunántúli régióban egy katonai logisztikai alakulat marad (Kaposvár). Ez a körülmény egy millió ember biztonságérzete szempontjából nem tekinthetõ kedvezõnek”.

Kovács Gyula nyugalmazott honvéd alezredes.
1966-ban avatták tisztté, a rakétadandárnál kezdte szolgálatát Tapolcán, ahol 7 évet szolgált. Tiszthelyettesi iskolán oktatott, majd az intézmény vezetõje lett. 1985-ben került Pécsre, 2000-ben parancsnok helyettesként vonult nyugdíjba. Elmúlt években több pályázatot írt: Tüzérség haderejének fejlesztése, Béketámogatás tüzérség biztosításával, A NATO ismereteinek átvétele címmel. A vezérkari fõnök által kiírt pályázatok mind díjat nyertek.

Szabó P. Ferenc

0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

MLSZ: A szurkolók nagyon szeretnének segíteni a magyar válogatottnak

A Magyar Labdarúgó Szövetség nagy érdeklődésre számít a novemberi mérkőzéseken.

A spanyol parlament májusig tartó szükségállapotról döntött

Negatív PCR-teszthez kötik a turisták beutazását a Kanári-szigetekre.

Már a bemutató előtt botrányt okozott Sacha Baron Cohen új filmje, a Borat 2.

Donald Trump ügyvédje. Rudy Giuliani is egy felettébb kínos jelenetben látta viszont magát. A Már a bemutató előtt botrányt okozott Sacha...

Dimitrov az idei szezonban először vert top5-ös ellenfelet

A bolgár játékos három szettben győzte le a világranglistán ötödik Stefanos Tsitsipast a bécsi torna nyolcaddöntőjében.

Nincs javaslat a jövő évi minimálbérre

A járvány miatt szinte biztos, hogy csak a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről tárgyalnak az idén a szociális...

Stop aukció: az izraeli kormány megakadályozta a jeruzsálemi Iszlám Múzeum gyűjteményének értékesítését

A legmagasabb kormányzati szinten próbálják megakadályozni, hogy a jeruzsálemi múzeum kiárusítsa gyűjteményének egy jelentős részét....

Harry, Sussex herceg: A tudatlanság többé nem mentség

A fekete hős nem érti, miért nem értik sokan, hogy miért is küzd a Black Lives Matter mozgalom. A Harry, Sussex herceg: ?A tudatlanság...

BKK: sikerrel zárult a Lánchíd felújításának első ajánlattételi szakasza

A BKK továbbra is azzal számol, hogy 2021 februárjában szerződést köthet a közbeszerzési pályázat győztesével.

Vizsgálat indult a vírustagadó Gődény György szereplésével készült hirdetéssel kapcsolatban

Versenyhivatali vizsgálat indult egy étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozás ellen, miközben a részleteket is közölték.

Lecsaptak a rendőrök az M7-esen szabálytalankodókra

Két nap alatt 18 külföldi járművezető kapott bírságot az M7-esen.

Májusig tart a szükségállapot Spanyolországban

A miniszterelnöknek kéthavonta kell tájékoztatnia a törvényhozást a vírushelyzetről.

Nizzai terrortámadás: Tunézia vizsgálatot indít

Tunisz elítélte a terrorizmus és a szélsőségesség minden formáját.

Sport

25 év után szerzett újra pontot magyar csapat a BL-ben: továbbra is versenyben az utolsó pillanatig küzdő Frad...

Hihetetlen, de két forduló után a Fradinak annyi pontja van, mint a Real Madridnak.

Az UEFA szerint ők a Ferencváros hősei - képek

Az FTC 2-2-es döntetlent játszott a Dinamo Kijev ellen szerda este a Bajnokok Ligájában.

Tokmac gólja is bekerült a hét legszebb BL-találatai közé - videó

A Ferencváros kétgólos hátrányból egyenlített a Dinamo Kijev ellen a Bajnokok Ligájában.

A Barcelona egyik elnökjelöltje érdekes tervvel állt elő

Josep Maria Bartomeu elnök még kedden mondott le a tisztségéről.

A videobíró három gólt is elvett a Juventustól, győzött a Barcelona Torinóban

Gulácsi Péter csapata öt gólt kapott a Manchester Unitedtól.

Lionel Messi hihetetlen rekordot döntött meg a Bajnokok Ligájában

A Barcelona 2-0-ra győzött a Juventus ellen szerda este Torinóban.

A Manchester United csatára a Gulácsinak lőtt góljaival lett rekorder - képek

Lipcsei edzője kiöltözött az álmok színházába, Messi Torinóban is ellenállhatatlan volt.

Egész hihetetlen sztorit közölt arról egy újságíró, hogy a bevándorlókat és elesetteket miképp segítették az o...

Tobias Jones remekül mutatja be az őrült fanatikus drukkerek fura világát, akik azt állítják magukról, ők lázadók, akik a rendőrállam és a modern futball ellen harcolnak. Meg néha egymás ellen is.

A Fradinak már nemcsak gólja, hanem pontja is van a BL-ben

A Fradi a barcelonai bekalkulált vereség után a Dinamo Kijevet fogadta, ez a meccs akár arról is dönthetett, ki folytathatja az Európa-ligában. Egyelőre ez nyitott kérdés, mindkét csapat egy pontot szerzett.

Fradi-Dinamo: eltűnt a pénz.

Végig harcoltak!

A Manchester United ötöt vágott Gulácsi Péteréknek

Marcus Rashford csereként hármat vállalt.

Bulvár

Mióta nem veszem meg ezt a 3 dolgot, rengeteg pénzt tudtam megspórolni

A spórolás mindenki életének része, de míg egyesek nagyon ügyesen lavíroznak az anyagiak között, másoknak ez nem megy olyan egyszerűen. Ezért szerettem volna megosztani, mi az a 3 dolog, amivel nekem rengeteget sikerült félretenne...

A francia elnök 67 éves felesége gyönyörű nő: Emmanuel Macron szerelme friss fotókon

Brigitte Macron évtizedeket letagadhatna a korából, olyan fantasztikus formában van.

Új magyar felfedezés: ez a gyógynövény jó a koronavírus ellen is

A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros i...

Szemző Áron nem hagyta szó nélkül Kásler aljas megszólalását

Szemző Áron szerint nem szép dolog a fideszesektől, hogy minden egyes nyilatkozattal azokba rúgnak bele, akik nap nap után értünk küzdenek a frontvonalban.

Védik a májat, és tartós fogyást okoznak: 8 étel zsigeri zsír ellen

A zsigeri zsír nem csak esztétikailag zavaró, komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Tényleg látnia kell a banki ügyintézőnek, mikor menstruáltál utoljára?

Érdekes adatok birtokába jutnak a banki ügyintézők, ha valaki babavárózik.

Csobot Adél pink ruhája telitalálat volt: ilyen szexi is tud lenni

Csobot Adél az Álarcos énekes 8. adásában az extravagancia helyett a dögös megjelenésre szavazott.

Gyönyörű, őszi esküvőn nősült a TV2 sztárja: két gyermek után vette el párját

Suhajda Dániel, a Jóban Rosszban sorozat színésze feleségül vette két kislánya édesanyját.

Lidl - Hasmenést okozhat az egyik sajt

Toxintermelő E. coli baktérium szennyeződés miatt a Lidl Magyarország kivonja a forgalomból, egyúttal visszahívja a fogyasztóktól a Milbona francia lágy sajt egyik 100 grammos tételét - közölte a Nébih.

Gyanús tünetek: reflux, vagy mégsem reflux?

A reflux tipikus tünetei mellett olykor másfélékkel is jelentkezhet, ilyen lehet például a tartós köhögés.

Nesze nekünk korona. Ezt tapasztaljuk családként a vírus második hullámában

A járvány második hullámában vagyunk, bár nekem olyan, mintha az egész egybefolyna, és nem tudok külön gondolni a két szakaszra. A félelem valahogy bennünk van, ennek ellenére tartjuk magunkat, és igyekszünk minden óvintézkedést b...

Már a saját emberei sem elégedettek Orbánnal: szigorítást követelnek

A HVG által megkérdezett fideszes országgyűlési képviselők szerint kevés az, amit Orbán védekezés címén művel. A miniszterelnök nem hallgat rájuk.

blogmorzsák

Judás, Adolf, Elvis? Névtilalmak a világban

Az Egyesült Államokban a szülők bármely nevet adhatnak a gyerekeiknek. De hogy van ez más országokban?

Cameron Diaz új otthona mesés!

A világsztár és férje 14,7 millió dollárt fizettekaz ingatlanért. A ház legalább annyira otthonos, mint amennyire tágas.

Portugália 8 év után: család és egy szertefoszlott álom

A munkakereséssel azért Portugáliában is akadnak néha gondok.

Palvin Barbi bugyiban fogat mos

A fehérneműs angyalok megint levetkőztek.

Egy jobb sorsra érdemes fiatal kitörési kísérlete

Ez az ellentmondásos, ám kétségtelenül karizmatikus figura nemcsak környezetét készteti önvizsgálatra, de a nézőt is.

Elvárja, hogy tiszteljem. De miért?

A férfi a sok munkáért cserébe tiszteletet vár, a nő meg félresikerültnek érzi magát.

Boriskola/Színes világ: Milyen ital készül még szőlőből?

Van élet a boron túl, négyféle párlat készül a szőlőből és szilárd halmazállapotú felhasználási forma is létezik.

Ulefone Armor X7 Pro: filléres okostelefon, ami mindent is kibír!

Ütheted, vághatod, ha akarod kalapácsnak is használhatod az Ulefone telefonját, meg sem kottyan neki.

6500 Ft-ért válaszol Gárdony önkormányzata

A Járó­kelőre érkező kérdésekre csak költségtérítés fejében, közérde­kűadat-igénylésként válaszol.

A teleszülős Kövér ősforrásnak tekinthető-e?

"A botrányt keltő kijelentést megelőzte egy félmondat, amely utalás a szállóige előzményeire."

A szólás­szabadságról röviden

Mi köze van egy francia tanárgyilkosságnak Dúró Dóra könyvdarálásához?

Nagy pácolt, füstölt sonka teszt

12 szeletelt sonka vaktesztje a legolcsóbbtól a legfinomabbig.

0


0