Ezt olvasta már?

Fokozódik a szárazság

Az elmúlt héten fokozódott a szárazság, és az előrejelzések szerint továbbnő a vízhiány, pedig a szárazság miatt hiányosan kelt, illetve fejletlen őszi kalászos...

0

Szemléletbeli rendszerváltásra van szükség Pécsen

– Ez a mi városunk, azaz szerepel a mondatban egy birtokos viszony is, amely feltételezi a tulajdonosi szemléletet, ez pedig felelősséggel, de sok örömmel is együtt járhat – mondta lapunknak a csütörtöki közgyűlés elé Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője.


hirdetés

– Mit jelent pontosabban ez a tulajdonosi szemlélet a város szempontjából?

– Elsősorban azt, hogy a várossal kapcsolatos minden egyes döntést felelősséggel kell meghoznunk, gondolva arra is, hogy egy-egy ilyen döntésnek hosszabb távra szóló hatásai is lehetnek. Az ÖPE kezdetektől hangoztatott törekvése például a megújuló energiákra való átállás, amely a gazdaságos városüzemeltetés szempontjából megkerülhetetlen. Mélyen hiszünk abban, hogy minél több pécsi gondolkodik így, annál virágzóbb lehet ez a város.
Az elmúlt mintegy 30 évben már átéltünk politikai és akár gazdasági rendszerváltást is, azonban a legfontosabb talán a szemléletbeli rendszerváltás elérése.

– A város gazdaságossági működése szempontjából kicsit olyan érzésünk támad, mintha évről évre, ciklusról ciklusra körbe-körbe forognánk. Nincs előre lépés, szinte ugyanazokkal a problémákkal küzd Pécs. Miért lehet ez?

– Alapvető és strukturális változásokat kell meglépni. Tudomásul kell venni, hogy Pécs közszolgáltatásai, közlekedése, városüzemeltetése egy 200 ezres nagyvárosi rendszerre és igényekre épült fel, elsősorban történelmi okok miatt, azonban az 1990-es fordulatot követően, különösen az elmúlt tíz évben már inkább egy 80-100 ezres lélekszámú városnyi adóbevétellel tudunk tervezni.
Rendkívül sok kárt okoztak azok a látványberuházások is, amelyek mai napig és még várhatóan sokáig óriási terhet rónak a városra, mint az EXPO Center, a repülőtér vagy éppen az Európa Kulturális Fővárosa-esztendő beruházásai.  A becsületes pécsi polgárok és gazdasági társaságok már nem tudnak több terhet viselni, és a Kormány sem fog segíteni mindig.
Már említettem egyszer, a kabátot kinőttük, újra kell gombolni, de leginkább újraszabni.

– Hogyan lehet? Mik a javaslataik?

– Az ÖPE korábbi programjában szinte minden fellelhető, konzekvensen javasoljuk ugyanazokat a teendőket. A helyi piacok fejlesztése alapvetően fontos ahhoz, hogy az itt élő termelőket támogassuk, helyzetbe hozzuk. Ennek további előnye, hogy a pécsiek egészséges, helyi élelmiszert tudnak fogyasztani, és a szállítási lánc is leszűkül, nem károsítjuk azzal a környezetet.
A helyi kis- és középvállalkozásokat kedvező bérleti konstrukciókkal, a munkaerő megtartását szolgálati lakásokkal és ösztöndíjakkal, valamint a helyi, fogyasztási piacok fejlesztésével kell támogatni.
Ugyanilyen fontos, hogy az önkormányzati intézményrendszert minél hamarabb, és elsősorban uniós pályázati forrásokra építve, megújuló energiákra állítsuk át, hogy a város működtetése minél olcsóbb és gazdaságosabb legyen. Ezek egyébként mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Pécs a városban lakók számára élhetőbb, turisztikai szempontból is vonzóbb legyen.

Kővári János, az ÖPE elnöke

– Azért egyre több energetikai fejlesztésről lehet hallani…

– Valóban, de még jócskán messze vagyunk a kívánt céltól. Korábban is mondtuk, a helyi tömegközlekedés üzemanyag-ellátásában át kell térni a környezetbarátabb és olcsóbb áramra, amelynek forrását napenergia parkokkal lehet biztosítani, ez milliárdos üzemanyag-megtakarítást jelenthet .
Az az igazság, a város vezetésének a jelenlegi rossz pénzügyi helyzet miatt is fokozottan kellene ezeket a lépéseket támogatnia. Mi ezt nem tudtuk „átverni”, de a pénztelenség talán majd eredményesebb lesz… Fenntartható várost kell építeni, más lehetőség nincs, beigazolódott az ÖPE víziója.

– Csütörtökön városi közgyűlés lesz, több fontos döntés is előtérbe kerül. Melyeket emelné ki ezek közül?

– Érdemes lesz odafigyelni a Biokom pénzügyi helyzetével kapcsolatos előterjesztésre, amely során a város 1,2 milliárdos pénzügyi forrást kíván bevonni a működtetésbe, azonban számunkra több kérdést is felvet ez a megoldás: például eladhatóak lesznek-e a fedezetbe bevont ingatlanok és egyáltalán a megszabott, év végi határidőig teljesíthető lesz-e az értékesítés?
Ugyanez a problémánk a 2018-as likviditási pénzügyi kerettel is. Ugyanis ha már idén is nehezen vagy nem tudja a város rendezni ezt a kölcsönt, hogyan fogja ezt teljesíteni jövőre?
Mindenképpen ajánlom a városlakók figyelmébe azt is, hogy több, a fenntarthatóságot támogató megvalósítások kaphat majd zöld jelzést, így a helyi termelők számára fontos uránvárosi piac, valamint helyi óvodák energetikai fejlesztései. Ugyanígy fontos, hogy Pécs zöld felületei növekedjenek, és ha a közgyűlés elfogadja, akkor a Tüskésréten és a Ferencesek utcájában is megvalósulhatnak ilyen irányú beruházások. Ehhez kapcsolódóan kezdeményezzük a közterek, parkok közösségi üzemeletetésbe adását, amellyel az ott élők életminősége is javulhat.

PNL

Pécs közgyűlésének munkáját csütörtökön a pécsinapilap.hu olvasói folyamatosan nyomon követhetik.0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Krumplipüré a szemetes mellett, lejárt alapanyagok - ezt találta a Nébih egy újbudai vendéglőben

A hatóság 34 kilogramm gyanús alapanyagot foglalt le és vont ki a forgalomból.

Rengeteg ápoló hiányzik a magyar kórházakból

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint 25 ezer szakdolgozóra lenne szükség a kórházakba azonnal. Összesen 55 ezer...

A Columbia Pictures-zel szerződött az OTT-One

Újabb szerződést kötött az OTT-One a videostreaming szolgáltatásának nemzetközi felhasználására: a Columbia Pictures alkalmazásának a...

Elkerüli a sugárkövetés a Radeon videokártyákat

Az AMD várakozó álláspontra helyezkedett a technológiát illetően.

Ilyet sem láttak Németországban az elmúlt években

Hat és fél éves csúcsra gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban októberben.

Szitokszavak díszítik a Diesel új kollekcióját. Miért ez a gyűlöletkampány?

A világmárka most egy olyan kollekciót dobott piacra, ami első hallásra, és nézésre igencsak botrányos. A Ha(u)te Couture elnevezésű...

Szögeczki Ági félelemben él A legbátrabb páros forgatása óta

Nehéz arról beszélnem, amit ott átéltem.

Hátborzongató mutatvány: vízzel teli tartályban ájult el a szabadulóművész - videó

Pedro Volta szabadulóművész Houdini előtt akart tisztelegni, egy vízzel teli tartályból szabadulással, a mutatvány azonban nem úgy sült...

Mi történik? 370 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre

Fél nap alatt közel 370 rakétát indítottak a palesztin Gázai övezetből izraeli településekre, Izrael ugyanakkor mintegy százötven...

0

Sport

A Bayern sztárja felpofozta az őt kritizáló szakkomentátort

Franck Ribéry nehezen viselte a Dortmund elleni vereséget.

A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent

Helmut Marko előállt egy összeesküvés-elmélettel a Brazil Nagydíj után.

A Fradi focicsapata Pogbával erősíthet

Egyelőre próbajátékra érkezik Rebrov csapatához.

Kiszivárgott az Aranylabda-szavazás állása, Ronaldo nincs a top3-ban

Egy francia újságíró, Eric Mamruth szivárogtatta ki a jelenlegi legjobb hármat a Twitteren.

Gyereket vár a női kéziválogatott játékosa, kimarad az Eb-keretből

Hornyák Dóra hónapokra felhagy az élsporttal, Kim Rasmussen szerint megtalálják a megoldást.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Döntött a Real, ki legyen az edző

Solarit csak két hétre nevezték ki Lopetegui kirúgásakor.

Gyászol Szeged, elhunyt Szalai István

Elhunyt Szalai Dzsínó István a szegedi labdarúgás egyik meghatározó alakja, 73 éves volt.

Edző ennyire jól még nem kezdett a Real Madrid történetében

Santiago Solari úgy kezdett a Real Madrid kispadján, ahogy előtte senki a klub 116 éves történetében.

Rég nem látott mélységbe taszította Mourinho a Manchester Unitedet

A városi derbit nagyon simán bukta a United a City ellen, de van ennél rosszabb is.

Ronaldo segített a Juvénak Higuaín büntetőjénél

Nem a portugál védte ki, de döntő szerepe volt abban, hogy nem ment be.

0

Bulvár

Elképesztően lefogyott: Ennyi kilót adott le Sarka Kata

Sarka Kata Instagram-oldalát az utóbbi hónapokban elárasztották a konditermes és futóversenyes fotók. Az sem titok, hogy a nyár folyamán nagyon lefogyott, de továbbra is keményen edz, hogy formában tartsa magát. Elárulta, hogy pontosan hány kilótól szabadult meg helyes étkezés és rendszeres sport segítségével: "Nyár elején sikerült 8 kilótól megszabadulnom" - írta legutóbbi bejegyzésében a kétgyermekes anyuka. Bomba formában van!

A legegyedibb szövegek kutyás táblára a kapura

Vigyázz, a kutya harap! lejárt lemez. Ennél sokkal egyedibben is figyelmeztetheted a hozzád érkezőket, hogy a portádat egy hűséges társ védi.

Kolumbiai drogmilliárdokat mostak Magyarországon tisztára

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Közalkalmazotti bértábla 2019

A közalkalmazottak havi munkabérüket a közalkalmazott bértábla szerint kapják. Ennek lényege, hogy különböző szorzókat állapítanak meg az alapbérhez. Ez a szorzószám függ a közalkalmazott jogviszonyban eltöltött évek számától és ez alapján növekszik is. Ebben a cikkben a 2018-as számok szerepelnek, de amint megvannak a friss információk módosítani fogjuk.

Láttad már Bruce Willist hajjal? Rá sem ismersz így

Bruce Willist az utóbbi években szinte csak kopaszon lehetett látni. Annyira megszoktuk ilyen kinézettel a színészt, hogy azt talán el is felejtettük, hogy egykor dús haja volt. Nem ugrott be a kép? Nem tudod elképzelni őt hajjal? Akkor most megmutatjuk, hogy milyen volt sok-sok évvel ezelőtt.

Meglepő dolog derült ki Tóth Andi X-Faktoros győzelméről

Sokan nem is tudják, hogyan szakadt meg az X-Faktor egykori győztesének és mentorának kapcsolatának.

8 ember, aki génhibának köszönheti különleges külsejét - Mindenki ámul a szépségükön

Egy-egy apró rendellenességnek köszönhetik különleges megjelenésüket.

Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt - mégis mi történik a forinttal?

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Wow! Erre nem sokan fogadtak volna.

Sokkoló videót tett közzé a magyar rendőrség

Statisztikai alapon nagy baj történhet önnel, ha megnézi.

Egy egyszerű falfestési trükk, ami az egész szobát megváltoztatja

Ha a feles falfestékekről eddig csak az iskolai folyosó vagy a vidéki művelődési házak jutottak eszedbe, akkor itt az ideje, hogy megreformáld az elképzeléseidet. Ez a pofonegyszerű, bárki által kivitelezhető falfestési technika a legmodernebb lakberendezési trendekbe is beleillik.

blogmorzsák

Mi van a munka­undor mögött?

A motiválatlanság, kiüresedettség érzése lehet átmeneti, de tartósan is megmaradhat. Milyen okok vezethetnek a munkaundorig?

Az olimpia kísérlet-e a nemzetközi elszigetelődés feloldására?

A momentumos népszavazás után kormányunk már nem látványosan készül az olimpiára, hanem apránként.

Bunyó karácsonyig: mi lesz a techpapírokkal?

A korrekció korrekcióját látjuk az elmúlt két hétben, az októberi mélypontról a Dow Jones már nyolcvan százalékot dolgozott le.

Az első Kínai Nemzetközi Import Expó

Az eseményen Magyarország is felállított egy országpavilont, amit a magyar kormányfő nyitott meg.

Ők adósak az egymilliós kampánypénzzel

Itt a kamujelöltek feketelistája.

Kitiltották a melósokat egy budapesti "all you can eat" étteremből

A vendéglátó hely már a bejáratánál jelzi, hogy van, akiknek tilos a bemenet.

Kisajátíthatja a haza és a nemzet fogalmát a jobboldal?

Vajon hogyan viszonyult a mindenkori baloldal a hazafisághoz?

Határátkelőként nem leszel egyenrangú

Akár több évtized külföldi lét sem feltétlenül jelenti azt, hogy sikerül beilleszkedni az adott országban. Szomorú levél Kanadából.

6 tipp, hogy hatékonyan dolgozz nyomás alatt is!

Íme 6 tipp, ami neked is ismerned kell.

Van kiút az online elszigeteltségből

Kevesebb mint 10 alkalommal hagyta el a lakását 7 év alatt. Most hozzá hasonló függőknek segít.

Két új lakó költözött a villába

A tegnapi részbe besűrítettek min­dent, amit lehet, kiköltözés, beköltö­zés, kiválasztás, és persze szivatás.

10 tipp a spóroláshoz

Néha a legnehezebb dolog a megtakarításban az, hogy hogyan kezdjünk neki.

0


0