Ezt olvasta már?

Filmkészítésre ösztönzi az Y-generáció tagjait az EU

Elindult a fiatal filmrendezőknek szóló EU-s pályázat. A 18-35 éves korosztályt megszólító pályázatban a filmrendezőket arra kérik, hogy saját rövidfilmjükben m...

0

Szemléletbeli rendszerváltásra van szükség Pécsen

– Ez a mi városunk, azaz szerepel a mondatban egy birtokos viszony is, amely feltételezi a tulajdonosi szemléletet, ez pedig felelősséggel, de sok örömmel is együtt járhat – mondta lapunknak a csütörtöki közgyűlés elé Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője.


hirdetés

– Mit jelent pontosabban ez a tulajdonosi szemlélet a város szempontjából?

– Elsősorban azt, hogy a várossal kapcsolatos minden egyes döntést felelősséggel kell meghoznunk, gondolva arra is, hogy egy-egy ilyen döntésnek hosszabb távra szóló hatásai is lehetnek. Az ÖPE kezdetektől hangoztatott törekvése például a megújuló energiákra való átállás, amely a gazdaságos városüzemeltetés szempontjából megkerülhetetlen. Mélyen hiszünk abban, hogy minél több pécsi gondolkodik így, annál virágzóbb lehet ez a város.
Az elmúlt mintegy 30 évben már átéltünk politikai és akár gazdasági rendszerváltást is, azonban a legfontosabb talán a szemléletbeli rendszerváltás elérése.

– A város gazdaságossági működése szempontjából kicsit olyan érzésünk támad, mintha évről évre, ciklusról ciklusra körbe-körbe forognánk. Nincs előre lépés, szinte ugyanazokkal a problémákkal küzd Pécs. Miért lehet ez?

– Alapvető és strukturális változásokat kell meglépni. Tudomásul kell venni, hogy Pécs közszolgáltatásai, közlekedése, városüzemeltetése egy 200 ezres nagyvárosi rendszerre és igényekre épült fel, elsősorban történelmi okok miatt, azonban az 1990-es fordulatot követően, különösen az elmúlt tíz évben már inkább egy 80-100 ezres lélekszámú városnyi adóbevétellel tudunk tervezni.
Rendkívül sok kárt okoztak azok a látványberuházások is, amelyek mai napig és még várhatóan sokáig óriási terhet rónak a városra, mint az EXPO Center, a repülőtér vagy éppen az Európa Kulturális Fővárosa-esztendő beruházásai.  A becsületes pécsi polgárok és gazdasági társaságok már nem tudnak több terhet viselni, és a Kormány sem fog segíteni mindig.
Már említettem egyszer, a kabátot kinőttük, újra kell gombolni, de leginkább újraszabni.

– Hogyan lehet? Mik a javaslataik?

– Az ÖPE korábbi programjában szinte minden fellelhető, konzekvensen javasoljuk ugyanazokat a teendőket. A helyi piacok fejlesztése alapvetően fontos ahhoz, hogy az itt élő termelőket támogassuk, helyzetbe hozzuk. Ennek további előnye, hogy a pécsiek egészséges, helyi élelmiszert tudnak fogyasztani, és a szállítási lánc is leszűkül, nem károsítjuk azzal a környezetet.
A helyi kis- és középvállalkozásokat kedvező bérleti konstrukciókkal, a munkaerő megtartását szolgálati lakásokkal és ösztöndíjakkal, valamint a helyi, fogyasztási piacok fejlesztésével kell támogatni.
Ugyanilyen fontos, hogy az önkormányzati intézményrendszert minél hamarabb, és elsősorban uniós pályázati forrásokra építve, megújuló energiákra állítsuk át, hogy a város működtetése minél olcsóbb és gazdaságosabb legyen. Ezek egyébként mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Pécs a városban lakók számára élhetőbb, turisztikai szempontból is vonzóbb legyen.

Kővári János, az ÖPE elnöke

– Azért egyre több energetikai fejlesztésről lehet hallani…

– Valóban, de még jócskán messze vagyunk a kívánt céltól. Korábban is mondtuk, a helyi tömegközlekedés üzemanyag-ellátásában át kell térni a környezetbarátabb és olcsóbb áramra, amelynek forrását napenergia parkokkal lehet biztosítani, ez milliárdos üzemanyag-megtakarítást jelenthet .
Az az igazság, a város vezetésének a jelenlegi rossz pénzügyi helyzet miatt is fokozottan kellene ezeket a lépéseket támogatnia. Mi ezt nem tudtuk „átverni”, de a pénztelenség talán majd eredményesebb lesz… Fenntartható várost kell építeni, más lehetőség nincs, beigazolódott az ÖPE víziója.

– Csütörtökön városi közgyűlés lesz, több fontos döntés is előtérbe kerül. Melyeket emelné ki ezek közül?

– Érdemes lesz odafigyelni a Biokom pénzügyi helyzetével kapcsolatos előterjesztésre, amely során a város 1,2 milliárdos pénzügyi forrást kíván bevonni a működtetésbe, azonban számunkra több kérdést is felvet ez a megoldás: például eladhatóak lesznek-e a fedezetbe bevont ingatlanok és egyáltalán a megszabott, év végi határidőig teljesíthető lesz-e az értékesítés?
Ugyanez a problémánk a 2018-as likviditási pénzügyi kerettel is. Ugyanis ha már idén is nehezen vagy nem tudja a város rendezni ezt a kölcsönt, hogyan fogja ezt teljesíteni jövőre?
Mindenképpen ajánlom a városlakók figyelmébe azt is, hogy több, a fenntarthatóságot támogató megvalósítások kaphat majd zöld jelzést, így a helyi termelők számára fontos uránvárosi piac, valamint helyi óvodák energetikai fejlesztései. Ugyanígy fontos, hogy Pécs zöld felületei növekedjenek, és ha a közgyűlés elfogadja, akkor a Tüskésréten és a Ferencesek utcájában is megvalósulhatnak ilyen irányú beruházások. Ehhez kapcsolódóan kezdeményezzük a közterek, parkok közösségi üzemeletetésbe adását, amellyel az ott élők életminősége is javulhat.

PNL

Pécs közgyűlésének munkáját csütörtökön a pécsinapilap.hu olvasói folyamatosan nyomon követhetik.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kompenzációs csomag bevezetését javasolja az 5 százalékos lakásáfa megszűnése után az Évosz

Kompenzációs intézkedési csomag bevezetését javasolja a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos újlakás-építési forgalmi adó...

Süli bejelentette, már tárgyalnak a paksi hitelszerződés módosításáról

Csúszásban van az atomerőmű új blokkjainak építése.

4 éves csúcson a Brent olaj ára - elszállhat a benzinár

Több mint 2 százalékkal, négyéves csúcsra emelkedett a Brent típusú könnyűolaj világpiaci ára hétfőn annak nyomán, hogy a...

Nemsokára kiderül, ki lesz Räikönnen csapattársa a Saubernél

Már csak napok kérdése és kiderül, hogy ki lesz Kimi Räikönnen csapattársa a 2019-es szezonban az Alfa Romeo Saubernél. A választási...

Mi történt Póta Georginával?

A svéd Matilda Ekholm (36) oldalán bronzérmet szerzett a női asztaliteniszezők páros versenyén az alicantei Európa-bajnokságon.

Mobillal is beazonosíthatunk bármilyen baktériumot

Egy új applikáció kimutatja bármelyik húgyúti fertőzést okozó kórokozót, ezzel akár napokkal lerövidítheti a diagnózis idejét.

Iszak Eszter Miaimiban mutatta meg bikinis testét

A műsorvezető életmentőként pózolt szexi bikinijében.

A BBC nem kér az újabb királyi esküvőből

Úgy tűnik, a csatornának a hercegnő esküvője hasonló fontossággal bír, mint a királynő corgi kutyái.

Durva képek a gyújtogatás okozta bálatűzről Makó közelében

A kár valószínűleg meghaladja a 10 millió forintot. A tűzoltóknak sikerült megmenteni többek között egy állattartó telepet is.

Ismét főszerepben a paprika.

Szakmai rendezvényen és fesztiválon "ünnepelték" a kedvenc hazai zöldségünket!

Végre leszámol egy tök felesleges dologgal a Lidl

Egy nagyon felesleges dologgal számol le a Lidl, aminek nemcsak a vásárlók örülnek, hanem az anyatermészet is.

F1: Gasly nem akarja kicsinálni Verstappent

Pierre Gasly 2019-ben (még) nem akarja megsemmisíteni leendő csapattársát, Max Verstappent a Red Bullnál.

0

Sport

Földbe döngölte Szlovákiát a magyar válogatott

Az első negyedben annyi pontot szereztek a mieink, ami egy egész meccsre elég lett volna.

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Tényleg rátelepszik, és túszul ejti a Juventust CR7?

A rövid válasz, hogy nem. A hosszú meg az, hogy ha egy kicsit igen, akkor is van rosszabb annál, mint hogy egy Ronaldo viszi a show-t.

Nagy Ádámék zseniálisan, négy húzásból kontrázták le a Romát

A magyar középpályás konkrétan nem vett benne részt, de legalább végre kezdőként lépett pályára.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

0

Bulvár

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Megszűnik a munkaviszonyból származó nyugdíjemelés, de 10 százalékkal nőhetnek a nyugdíj melletti keresetek

Az idei év lesz az utolsó, amikor a nyugdíjasok munkaviszonyból származó jövedelme kötelező alapját képezi a jövő évi nyugdíjemelésnek. Ilyen jogcímen utoljára érkezik pénz. Ezzel együtt a nyugdíj melletti munkaviszony után jövőre már nem kell járulékot fizetni, és ez bőven ellentételezi az előbbi veszteséget.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet

Vegyes fogadtatásban volt része Nicole Kidman legújabb fotóinak, melyek a Marie Claire címlapján és hasábjain jelentek meg. Voltak, akik dicsérték a felvételeket, de sokakból ellenérzést váltott ki, hogy a képeket nagyon erősen kiretusálták, és az 51 éves színésznő éppen csak harmincasnak néz ki rajtuk. A fotókat Thomas Whiteside készítette, Kidmant pedig a magazin divatigazgatója, Joseph Errico [...]

Heti horoszkóp szeptember 24-től 30-ig: a Kosnak udvarolnak, a Skorpió új tervet szövöget

A heti horoszkóp szerint mozgalmas hét elébe nézünk, különösen a szerelem vonatkozásában.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

blogmorzsák

Mi a jó reakció, ha kiderül a megcsalás?

Érdemes-e firtatni, hogy kivel, hol? Szabad-e kedvesnek lenni a hűtlen féllel? Önmagát alacsonyítja-e le a megcsalt fél, ha együtt maradnak?

A süti diéta mégis működik?

A Kansas Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora bebizonyította.

Egyedül, nyelviskolában vagy magántanárral?

Hogyan kezdj bele egy új nyelv tanulásába?

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Kötelező ünnepségek

"Gyerekek, kötelező karácsonyi ünnepség a templomban, ha nem mentek el, muszáj leszek szankcionálni titeket"

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0