Ezt olvasta már?

0

Szemléletbeli rendszerváltásra van szükség Pécsen

– Ez a mi városunk, azaz szerepel a mondatban egy birtokos viszony is, amely feltételezi a tulajdonosi szemléletet, ez pedig felelősséggel, de sok örömmel is együtt járhat – mondta lapunknak a csütörtöki közgyűlés elé Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője.


hirdetés

– Mit jelent pontosabban ez a tulajdonosi szemlélet a város szempontjából?

– Elsősorban azt, hogy a várossal kapcsolatos minden egyes döntést felelősséggel kell meghoznunk, gondolva arra is, hogy egy-egy ilyen döntésnek hosszabb távra szóló hatásai is lehetnek. Az ÖPE kezdetektől hangoztatott törekvése például a megújuló energiákra való átállás, amely a gazdaságos városüzemeltetés szempontjából megkerülhetetlen. Mélyen hiszünk abban, hogy minél több pécsi gondolkodik így, annál virágzóbb lehet ez a város.
Az elmúlt mintegy 30 évben már átéltünk politikai és akár gazdasági rendszerváltást is, azonban a legfontosabb talán a szemléletbeli rendszerváltás elérése.

– A város gazdaságossági működése szempontjából kicsit olyan érzésünk támad, mintha évről évre, ciklusról ciklusra körbe-körbe forognánk. Nincs előre lépés, szinte ugyanazokkal a problémákkal küzd Pécs. Miért lehet ez?

– Alapvető és strukturális változásokat kell meglépni. Tudomásul kell venni, hogy Pécs közszolgáltatásai, közlekedése, városüzemeltetése egy 200 ezres nagyvárosi rendszerre és igényekre épült fel, elsősorban történelmi okok miatt, azonban az 1990-es fordulatot követően, különösen az elmúlt tíz évben már inkább egy 80-100 ezres lélekszámú városnyi adóbevétellel tudunk tervezni.
Rendkívül sok kárt okoztak azok a látványberuházások is, amelyek mai napig és még várhatóan sokáig óriási terhet rónak a városra, mint az EXPO Center, a repülőtér vagy éppen az Európa Kulturális Fővárosa-esztendő beruházásai.  A becsületes pécsi polgárok és gazdasági társaságok már nem tudnak több terhet viselni, és a Kormány sem fog segíteni mindig.
Már említettem egyszer, a kabátot kinőttük, újra kell gombolni, de leginkább újraszabni.

– Hogyan lehet? Mik a javaslataik?

– Az ÖPE korábbi programjában szinte minden fellelhető, konzekvensen javasoljuk ugyanazokat a teendőket. A helyi piacok fejlesztése alapvetően fontos ahhoz, hogy az itt élő termelőket támogassuk, helyzetbe hozzuk. Ennek további előnye, hogy a pécsiek egészséges, helyi élelmiszert tudnak fogyasztani, és a szállítási lánc is leszűkül, nem károsítjuk azzal a környezetet.
A helyi kis- és középvállalkozásokat kedvező bérleti konstrukciókkal, a munkaerő megtartását szolgálati lakásokkal és ösztöndíjakkal, valamint a helyi, fogyasztási piacok fejlesztésével kell támogatni.
Ugyanilyen fontos, hogy az önkormányzati intézményrendszert minél hamarabb, és elsősorban uniós pályázati forrásokra építve, megújuló energiákra állítsuk át, hogy a város működtetése minél olcsóbb és gazdaságosabb legyen. Ezek egyébként mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Pécs a városban lakók számára élhetőbb, turisztikai szempontból is vonzóbb legyen.

Kővári János, az ÖPE elnöke

– Azért egyre több energetikai fejlesztésről lehet hallani…

– Valóban, de még jócskán messze vagyunk a kívánt céltól. Korábban is mondtuk, a helyi tömegközlekedés üzemanyag-ellátásában át kell térni a környezetbarátabb és olcsóbb áramra, amelynek forrását napenergia parkokkal lehet biztosítani, ez milliárdos üzemanyag-megtakarítást jelenthet .
Az az igazság, a város vezetésének a jelenlegi rossz pénzügyi helyzet miatt is fokozottan kellene ezeket a lépéseket támogatnia. Mi ezt nem tudtuk „átverni”, de a pénztelenség talán majd eredményesebb lesz… Fenntartható várost kell építeni, más lehetőség nincs, beigazolódott az ÖPE víziója.

– Csütörtökön városi közgyűlés lesz, több fontos döntés is előtérbe kerül. Melyeket emelné ki ezek közül?

– Érdemes lesz odafigyelni a Biokom pénzügyi helyzetével kapcsolatos előterjesztésre, amely során a város 1,2 milliárdos pénzügyi forrást kíván bevonni a működtetésbe, azonban számunkra több kérdést is felvet ez a megoldás: például eladhatóak lesznek-e a fedezetbe bevont ingatlanok és egyáltalán a megszabott, év végi határidőig teljesíthető lesz-e az értékesítés?
Ugyanez a problémánk a 2018-as likviditási pénzügyi kerettel is. Ugyanis ha már idén is nehezen vagy nem tudja a város rendezni ezt a kölcsönt, hogyan fogja ezt teljesíteni jövőre?
Mindenképpen ajánlom a városlakók figyelmébe azt is, hogy több, a fenntarthatóságot támogató megvalósítások kaphat majd zöld jelzést, így a helyi termelők számára fontos uránvárosi piac, valamint helyi óvodák energetikai fejlesztései. Ugyanígy fontos, hogy Pécs zöld felületei növekedjenek, és ha a közgyűlés elfogadja, akkor a Tüskésréten és a Ferencesek utcájában is megvalósulhatnak ilyen irányú beruházások. Ehhez kapcsolódóan kezdeményezzük a közterek, parkok közösségi üzemeletetésbe adását, amellyel az ott élők életminősége is javulhat.

PNL

Pécs közgyűlésének munkáját csütörtökön a pécsinapilap.hu olvasói folyamatosan nyomon követhetik.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Holtan találták az otthonában a Prodigy frontemberét

A legnagyobb brit bulvárlapok azt írják, holtan találták meg Keith Flintet az essex-i otthonában. A rendőrség reggel nyolckor ment ki...

Hasznos felszereléseket kaptak a hajdú-bihari önkéntes mentőszervezetek

Debrecen - Az adománnyal a cél elsősorban a lakosság biztonságának erősítése és az emberi életek védelme mondta Kovács Ferenc...

Feladja a leckét a sok program a gyerekeknek az idei Arany Napokon

Debrecen - Sportversenyeket, játékos tanulmányi vetélkedőt rendeznek az Arany Napokon, ahol még egy kiállítást is megnyitottak.

Újabb pofont kapott a Revolut

Nem ez volt a Revolut hete, előbb azzal vádolták meg, hogy pocsék munkahely, majd kiderült, hogy leállította negyed évre a pénzmosás...

Megdöntötték a világ egyik legbizarrabb rekordját: egy hullámvasút kellett hozzá és tilos volt bugyit viselni

Egészen érdekes rekordot állítottak fel a legelszántabb nudista vidámparkozók: 195-en ültek fel egyszerre egy hullámvasútra, de a lényeg...

Durva lépés, 180-ra korlátozzák az új autók végsebességét

2020 tavaszától készülő autóiban a Volvo 180 km/h-ra korlátozza a végsebességet.

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden - a fákra fest egy titokzatos művész

A városban már több helyen láthatóak a színes képek.

Három éves bejegyzése miatt kapott tiltást a Facebooktól Apáti Bence

Az RTL-csoport alkalmazottai továbbra is cenzúrázzák a jobboldali-konzervatív közszereplők nyilvános írásait.

Rémálommá váltak a német mindennapok

Naponta legalább 11 késes támadás történik Németországban. Csak tavaly 4100 esetet jegyeztek fel.

A legjobb pillanatban kattintották el a telefon kameráját: a felvételekért még pénzt is kaptak

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy díjnyertes képeket készítsen az ember: elég, ha nyitott szemmel jár az utcán, és mindig van...

Kikészült a Liverpool menedzsere a labdaszedő gyerektől - videó

A német szakember nehezen viselte a gúnyos tapsot.

Meghalt Keith Flint, a Prodigy énekese

A 49 éves frontembert holtan találták az otthonában.

0

Sport

Ez áll Babos Tímea drámai bejelentésének hátterében: reagált az edző a döntésre

Sopron Edzőváltással próbál véget vetni egyesben mutatott gyenge teljesítményének Babos Tímea (25). A soproni származású játékos tavaly szeptemberben kötött szerződést a horvát szakemberrel, Nikola Horvattal (40).

Flensburgon és Szkopjén át vezetne a magyar csapatok útja a Final4-ba

Mindkét magyar csapat csoportmásodikként zárt a BL-re, így fél szemmel már a negyeddöntőre figyelhet.

Bale nem várta meg az el Clásico végét, még a meccs alatt lelépett

A Marca szerint Gareth Bale a lecserélése után kevéssel hazament a Bernabéuból.

Forma-1: csapatnevet változtatott a Ferrari

A 2019-es F1-es frissített nevezési listán tűnt fel a névváltás, a Ferrari az idei szezontól új névvel fog szerepelni

Meghalt az első győri sikercsapat tagja

Orosz László bajnok és háromszoros kupagyőztes volt a Győri Vasas ETO csapatával.

Ez a lány olyat futott az Eb-n, mint még senki a magyarok közül: célbaérés után szerencsétlen sérülést szenved...

Szerencsétlen bokasérülése miatt Kozák Luca nem állhat rajthoz a 60 méteres gátfutás vasárnap esti fináléjában a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

NB II: a Vasas kitömte Nyíregyházát, nyert a Gyirmót és a ZTE is

A Magyar Kupában menetelő csapatok meglepő vereséget szenvedtek.

Pozsonyi kifli: lehetetlen rossz képet csinálni Jakabos Zsuzsannáról

Elképesztő mozdulat az Európa-bajnok magyar úszótól.

A Barcelona négy nap alatt végezte ki a Real hazai reményeit

Katalán győzelem a kupában és a bajnokin: jó eséllyel idén is spanyol trófea nélkül marad a Real.

Ronaldo kiharcolt egy kiállítást, drámai rangadót nyert a Juventus

A Napoli kétgólos hátrányból jött vissza, de Insigne büntetőt rontott a meccs végén.

Elhunyt Farkas József

Életének 81. évében elhunyt Farkas József egykori Eb-ezüstérmes röplabdázó, fotóriporter.

0

Bulvár

110 millió forintot talált egy busztakarító az egyik ülés alatt

A becsületes megtaláló leadta a londoni rendőrségen a pénzköteget.

Szabadulószobában dolgozók kitálaltak: sírva röhögős sztorik arról, mennyi hülyeséget látnak egy nap

Vajon milyen őrületes szituációkkal találkoztak már szabadulószobákban dolgozók? A Redditen több vicces sztorit is megosztottak most!

Üzemanyagárak: lesz drágulás, a dízel ára el is szállhat

A közeljövőben nem várható az üzemanyagok jelentősebb áremelkedése, de év végére jelentősen elszállhat, megdrágulhat a gázolaj ára. Igaz biztos prognózissal még a szakértők sem rendelkeznek. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint elképzelhető, hogy a gázolaj és a benzin között sokkal nagyobb lesz az árkülönbözet a mostaninál.

Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök

Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.

Titokban műtötték: kiderült, mi okozta Koós János halálát

Vasárnap hajnalban jelentette be családja, hogy rövid betegség után 81 évesen elhunyt Koós János. A Ripost megtudta: múlt kedden került kórházba, ott érte a halál. A család később ad tájékoztatást a temetésről.

Ki­szi­vá­rog­tat­ták Sáfrány Emese privát fotóit

Visszaéltek Sáfrány Emese Aleska privát fotóival. Azokat az intim képeket is lenyúlták tőle, amiket csak a barátjának küldött el.

A magas vérnyomás tünetei - Jellemző panaszok

A magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, ám az elhanyagolt betegség számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes mindenkinek odafigyelnie!

Durva időjárás jön: riasztást adtak ki a fél országra

Hétfőn délutántól előbb a Dunántúlon, késő estétől már az ország északi felén a délnyugati, majd északnyugatira forduló szél több helyen viharossá fokozódhat (60-75 km/h) - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heti horoszkóp március 4-től 10-ig: a Szűz sorsa jó irányt vehet, a Bak hódít a héten

Ígéretesen indul a március, sokan számíthatnak kedvező fejleményekre.

Most kaptuk a hírt: tragikus hirtelenséggel elhunyt a 33 éves énekesnő

Otthon rosszul lett, és hiába rohantak vele a kórházba, az életét már nem tudták megmenteni.

Koós János már 3 hete a haláláról beszélt

A három héttel ezelőtti fellépésén már olyan fájdalmai voltak az énekesnek, hogy járni is alig tudott. Csongrádi Katának megdöbbentő kijelentést tett.

Nagyon becsapós az idei cafeteria

Egy átlagos béren kívüli jutatási keret alig több mint a felére is olvadhat, mire a dolgozó zsebébe jut - számolta ki az Azénpénzem.hu. A gond az, hogy ezzel a választás során esetenként nincs is tisztában a munkavállaló. A cégeknél ugyanis "trükkös" kalkulátorok működnek.

blogmorzsák

Megdőlt egy japán mítosz

A halál és az adók mellett a japán vo­na­tok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják.

Hogyan válasszunk egészséges, természetes kozmetikumot?

Ezeket a feliratok érdemes keresni az összete­vők listáján. Aztán jó messzire elkerülni őket.

Mi az oka a magyar elit Guccimániájának?

Az angol királyi család tagjai miért nem hordanak ilyen szarokat magukon?

Óriásplakát Sződliget határában

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.”

Visszakaptam az életem, de a lelkem soha nem lesz a régi

„Komolyan kell venni az endometriózis kezdeti tüneteit is.“

Koós Jánosra emlékezünk

Koós János nem csak éneklésre használta a mikrofont, hanem szinkronizálásra is.

Íme a világ egyik legveszélyesebb sportja

160 kilométeres sebességgel egy sílécen? Az osztrákoknál ez simán elképzelhető. Persze nem a sípályán, hanem egy Porsche 356-hoz kötve. Mutatjuk a megdöbbentő felvételeket.

Női mellek sokkolták le az Aspergeres férfit

Egy huszonkilenc éves nő tizenhat hónapot kapott azért, mert az utcán lesokkolt egy vele beszélgető Aspergeres férfit.

Ezért volt az Aranyélet a legütősebb sorozatunk

A vagány akciózást, a gyomor­bor­zoló drámát és a közéleti szókimondást is új szintre emelte minden idők legjobb magyar tévésorozata.

Pizzaháború Nápoly­ban - mindenki akar egy szeletet

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belváro­sá­ban, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia áll.

Ilyen az, amikor megtapasztalod az emberséget Marokkóban

Ugyanazt, amit például Erdélyben is szeretsz.

Megismételhetetlen véletlenek pillanatfotókon

Imádjuk azokat a fotósokat, akik az élet apró, észrevét­le­nül tova­illanó, mégis zseniálisan sokat­mondó pillanatait örökítik meg.

0


0