Ezt olvasta már?

0

Szerdai migráns hírek - folyamatosan frissítve

Rogán: sürgős eljárással fogadhatják el a Btk. szigorítását

Sürgős eljárásban fogadhatja el a parlament a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással összefüggő szigorítását, a Fidesz és a KDNP szeptember 3-ára és 4-ére javasolja összehívni az Országgyűlést.


hirdetés

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: legyen letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálható bűncselekmény a határ törvénytelen átlépése, a határzár megrongálása, és szabjanak ki különösen példás büntetést, gyors bírósági eljárásban az embercsempészekkel szemben.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője a szigorítást azzal indokolta, hogy Magyarországon átlépte a 130 ezret a törvénytelenül belépők száma, és az Európai Uniótól sem érkezik érdemi segítség, Magyarországnak magának kell megvédenie határait. A hatóságok visszajelzéseire hivatkozva azt is elmondta, hogy a határsértők egyre követelőzőbbek és agresszívabbak velük szemben.

A Btk. módosítását az igazságügyi és a belügyi tárca dolgozza ki és terjeszti a Ház elé - mondta, jelezve, hogy a parlament összehívásához a két kormánypárti frakció megteszi a szükséges lépéseket.

Rogán Antal azt is elmondta: a rendkívüli ülésen javasolják elfogadni azt is, hogy töröljék el az adóazonosító jel szükségességét a gyermekek utáni adókedvezmények igénybe vételéhez. Január 1. után csak ennek birtokában lehetett volna kérni a családi adókedvezményt, azonban még mintegy 200 ezren nem rendelkeznek vele.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete egy konzultáción felesleges bürokratikus tehernek minősítette az adóazonosító jel szükségességét, így a kormánypárti frakciók a kötelezettség eltörlésére tesznek javaslatot - tette hozzá.

A fideszes politikus azt is kiemelte: ezt csak akkor tudja elfogadni a parlament, ha a kormánypártok megkapják az ellenzék támogatását.

Viszonylag kevés sürgősségi eljárásra nyílik lehetőség, így ha az ellenzék nem támogatja a Btk. szigorítását, akkor a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja kérni fogja a sürgősségi tárgyalást, a szigorításról mindenképpen szavazni fognak. Ellenzéki támogatás hiányában a gyermekesek utáni kedvezményt érintő indítványnak csak a tárgyalását tudják megkezdeni, szavazás pedig a parlament későbbi rendes ülésén lehet - fejtette ki.

A kormánypárti politikus a tájékoztatón rendkívül fontos döntésnek minősítette az autó- és fogyasztási hitelek forintosítását, ami szavai szerint a családoknak és Magyarországnak is jó.

Megtörténhet a devizahitelek végleges kivezetése, megszűnik az árfolyamkockázat - összegzett. Üdvözölte azt is, hogy piaci árfolyamon, de a jelenlegi piaci feltételeknél kedvezőbben megy a forintosítás. Példaként hozta, hogy minden svájci frank után 31 forint támogatást ad az állam és a Bankszövetség, és a legtöbb adós tehercsökkenéssel kalkulálhat.

Rogán Antal kitért arra is, hogy bankok elszámoltatásának újabb szakaszaként augusztus végéig a forinthiteles ügyfelek is megkapják az elszámoló leveleket, és visszajárnak az indokolatlanul felszámolt költségek. A folyamatról a parlament gazdasági bizottsága részletesen tájékozódik majd.

A frakcióvezetőt kérdezték az amerikai fegyverek Magyarországra telepítéséről szóló sajtóhírekről is. Azt felelte: nem tud róla, hogy a kormány ilyen hivatalos felkérésről döntött volna, és a parlamenti bizottságokat sem tájékoztatták erről.

Megkérdezték arról is, mi a véleménye Boross Péter Magyar Hírlapnak adott interjújáról, amelyben a volt miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: "a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaitól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába."

Rogán Antal azt válaszolta: a nyilatkozatot nem olvasta. Mint mondta, Magyarországon is vannak, akik eltérő bőrszínnel, fizikai vagy szellem adottságokkal születnek, ezeket tiszteletben kell tartani. A bevándorlók esetében a törvények tudatos kijátszását nevezte meg problémaként, utalva arra, hogy Magyarországra törvényesen is be lehet lépni, a bevándorlók 99,9 százaléka viszont a zöldhatáron teszi ezt meg.

 

Szünetelt a vasútforgalom Ausztria és Magyarország között

Szünetelt a vasútforgalom Ausztria és Magyarország között szerdán reggel - közölte a Mávinform. Ezzel kapcsolatban az ORF osztrák közmédia online híroldalán arról számolt be, hogy a vasúti sínek mentén gyalogló nagyobb menekültcsoport miatt nem jártak a vonatok.

 

A Mávinform internetes oldalán olvasható közlemény szerint szerdán a reggeli óráktól fél tizenegyig mindkét irányban szünetelt a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között, ugyanis az ÖBB, az osztrák vasúttársaság a hegyeshalmi határon nem fogadott és nem indított vonatokat.

Az Ausztriából érkező vonatok 20-120 perces késése délutánra csökkenhet, és késő délután helyreállhat az eredeti menetrend a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon.

Az MTI érdeklődésére Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese annyit mondott: az osztrák féltől nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy mi volt a vasúti közlekedés többórás szünetelésének oka.

Az ORF osztrák közmédia ugyanakkor azt közölte, hogy az osztrák rendőrség a sínek mentén gyalogoló menekültcsoportra bukkant, és több mint ötven menedékkérőt feltartóztatott. Az ORF szerint nem egyedi esetről van szó.

A migránsok több mint fele Magyarországról érkezik Ausztriába, és csupán a Fertő-tó környékén naponta kétszáz embert állítanak meg az osztrák hatóságok - közölte az APA hírügynökség.

 

Már több mint 2300 cseh személyiség írta alá az idegengyűlölet elleni felhívást

A cseh tudományos életnek már több mint 2300 képviselője írta alá szerda délig a Tudósok a félelem és a közömbösség ellen elnevezésű petíciót, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában. Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője viszont bírálta a petíciót.

 

A petícióban a cseh tudósok nyugtalanságuknak adtak hangot afelett, hogy a társadalomban egyre növekszik az idegengyűlölet, ezért felszólították a politikusokat és a médiát, hogy felelősebben kezeljék a migránsok problémáját.

A politikusoknak a reális helyzet, nem pedig a közvélemény gyorsan változó hangulata alapján kell eljárniuk. Elfogadhatatlan, hogy az idegen emberek szerencsétlenségét bárki is politikai "jó pontok" szerzésére használja ki - olvasható a dokumentumban.

Az újságírókat arra szólították fel a tudósok, hogy kerüljék a pánikkeltést, és csak ellenőrzött, igaz információkat közöljenek a migránsokról. A közvéleményt ugyanakkor arra kérik, hogy legyen óvatos, és ne hagyja magát manipulálni.

"Határozottan elhatároljuk magunkat attól, ahogy bizonyos erők napjainkban etnikai és vallási türelmetlenséget szítanak Csehországban" - írják a szerzők.

Rámutattak arra, hogy a társadalom radikalizálódása a félelem terjesztésén keresztül nagy veszélyeket rejt magában. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem céljuk a migráció által keletkezett valódi problémák lekicsinylése és elhallgatása.

"Ez a kezdeményezés csak tovább mélyíti az úgynevezett elitek és a cseh társadalom között meglévő árkot" - reagált a petícióra Jirí Ovcácek elnöki szóvivő, megjegyezve, hogy nyilatkozatával - Zeman elnök beleegyezését is bírva - a magánvéleményének adott hangot az ügyben. Prágai megfigyelők szerint ennek ellenére a kijelentés az államfő álláspontjaként értelmezhető.

A tudósok petícióját időközben az akadémiai körökön kívül tevékenykedő számos személyiség is aláírta, például Miloslav Vlk, a cseh katolikus egyház korábbi feje, Tomás Halík Templeton-díjas katolikus pap, Fedor Gál szlovák szociológus, Ota Filip író, Jan Rychlík történész vagy Jan Sokol filozófus.

A legutóbbi felmérések szerint a csehek 70 százaléka ellenzi a menekültek befogadását. A tudósok szerint ez alapvetően a félelem következménye.

A rendőrség az utóbbi hónapokban szigorúbban ellenőrzi a Csehországba érkező külföldieket, és az első fél évben több mint háromezer illegális migránst vett őrizetbe. Őket a hatóságok táborokban helyezik el. A külföldiek identitásának megállapítása után a csehek megpróbálják visszatoloncolni őket abba az országba, ahonnan érkeztek. Ha azonban ez nem sikerül, akkor a hatályos szabályok szerint egy hónap után szabadon engedik őket a táborból.

 

Ideiglenes befogadótábor felállítását jelentette be a szerb kormányfő

A közelgő ősz és tél miatt hamarosan ideiglenes befogadóközpontot építenek Belgrádban a migránsok számára - jelentette be Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerdán a szerb fővárosban, miután kilátogatott az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás környékén tanyázó migránsokhoz.

 

A miniszterelnök kiemelte: országa barátságosan fogadta a Szíriából és Afganisztánból érkezőket, és örül annak, hogy az Európai Unióba vezető útjuk során Szerbia az egyik legbiztonságosabb hely és menedék a számukra. Hozzátette, hogy az állam mindenben segít nekik abban, hogy minél jobban érezzék magukat. Bejelentette, hogy a parkok környékén hamarosan még több mobil mosdót állítanak fel, valamint takarót is osztanak.

Vucic megismételte kormánya álláspontját, miszerint Szerbia nem emel falakat, és nem telepít szögesdrótot a határra azért, hogy megakadályozza a migránsok belépését az országba. Megfogalmazása szerint a drótkerítés felállítása szörnyű, és már csak az hiányzik, hogy "valaki áramot vezessen bele, és +befejezze a munkát+". Szerinte az Európai Uniónak sem lett volna szabad szemet hunynia más országokban az ilyen esetek felett.

A belgrádi autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás környékén naponta mintegy 700 migráns tartózkodik. A hivatalos adatok szerint január elseje óta legalább 90 ezren haladtak át az országon, jelenleg minden nap mintegy kétezren lépik át a macedón-szerb határt.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Danas című belgrádi napilap szerdai számának adott interjújában még azt nyilatkozta, hogy Szerbia nem épít sem falakat a szerb-macedón határon, sem új befogadótáborokat a migránsoknak.

 

Cáfolja a cseh vezérkar, hogy felmérést készítene a tartalékosok között

Cáfolta szerdán a cseh hadsereg azt a keddi lapinformációt, miszerint bizalmas felmérést készítene az aktív tartalékos katonák körében, hogy hányan lennének hajlandóak részt venni egy rendkívüli hadgyakorlaton, amelynek keretében bekapcsolódnának az államhatár őrzésébe.

 

A Lidové Noviny című cseh napilap kedden közölte, hogy értesülései szerint a vezérkari főnökség néhány napja levelet küldött a tartalékos századok parancsnokainak, hogy a kérdéssel szólítsák meg egységük katonáit.

A vezérkar szerdán kiadott közleménye szerint viszont a cseh hadsereg nem adott ilyen feladatot sem a tartalékos katonai egységek parancsnokságának, sem a kerületi (regionális) katonai parancsnokságoknak. A lap szerkesztője elhallgatta, hogy az ilyen feladat kiadását a vezérkar ismételten cáfolta - olvasható közleményben. "A hadsereg bevetéséről rendőri feladatok végzésére kizárólag a kormány dönthet" - hangsúlyozta Jan Sulc, a vezérkar sajtóosztályának munkatársa.

A hatályos törvény szerint az aktív tartalékosokat ugyan behívhatja a hadsereg, de a bevonulás nem kötelező, és a munkaadó sem köteles elengedni az érintett személyeket. A bizalmas felméréssel a hadsereg szeretné elkerülni, hogy megismétlődjék egy 2013-ban történt kellemetlen eset, amikor az Elba áradása miatt katonai szolgálatra behívott 80 tartalékos közül csak 44 jelent meg - írta a Lidové Noviny.

Rámutatott, hogy a 2013-as botrányos eset elkerülése érdekében a védelmi tárca már kezdeményezte a tartalékosokról szóló törvény módosítását. Ennek lényege, hogy a munkaadók a jövőben pénzbeli kompenzációt kapnának, ha a náluk dolgozó tartalékosokat hadgyakorlatra elengedik.

A cseh államhatár szigorúbb őrzésére az illegális bevándorlók számának folyamatos növekedése miatt lehet szüksége Prágának. A rendőrség néhány hete már megerősítette a határsávban az ellenőrzéseket, és Milan Chovanec belügyminiszter szerint ezek szeptember elején várhatóan tovább szigorodnak.

Amennyiben rosszabbodna a helyzet, a cseh kormány azzal számol, hogy a határőrizetbe a hadsereget is bekapcsolná. Milos Zeman államfő a közelmúltban találkozott Josef Becvár vezérkari főnökkel, aki arról tájékoztatta, hogy szükség esetén a hadsereg mintegy 1500 katonát tudna küldeni az országhatár őrizetére.

 

Biztonsági őröket kér a menekültjáratokra a Vasutasok Szakszervezete

Félnek és az utasokat is féltik a menekültjáratokon dolgozó jegyvizsgálók, ezért biztonsági őröket kér az érintett járatokra a Vasutasok Szakszervezete - közölte a szakszervezet szerdán az MTI-vel.

 

A közleményben azt írták: a jegyvizsgálók tapasztalata szerint a bevándorlókat szállító szerelvényeken egyre gyakoribbak a konfliktusok, "már mindennaposak a bevándorlók közötti összetűzések, amelyek egyre gyakrabban végződnek verekedéssel", ami a nyílt pályán életveszélyes helyzetet is teremthet.

Meleg János, a VSZ elnöke szerint ez a feszült helyzet nagyon megviseli a jegyvizsgálókat, főleg a nőket, volt, hogy leköpték egyiküket, de az is előfordult, hogy átnéznek rajtuk, semmibe véve a szabályok betartása érdekében tett intézkedésüket, kérésüket.

A szakszervezet együtt érez a bevándorlókkal, de egyre veszélyesebbnek tartja ezeket a járatokat, ezért "az esetleges tragédia elkerülése érdekében azonnali intézkedést vár a cégvezetéstől" - olvasható a közleményben.

Megjegyezték: a szakszervezet már korábban is kért biztonsági kíséretet egyes "veszélyeztetett" járatokra, mert vannak olyan viszonylatok - zömében az északi és keleti országrészben - , amelyeken kiemelten sok az összetűzés, ahol naponta éri atrocitás a jegyvizsgálókat. A MÁV-Start azonban egyelőre éppen ezekre a járatokra nem adott erősítést, miközben az intercity vonatok többségén működik biztonsági szolgálat - írták.

Az érdekképviselet egy rehabilitációs rendszer kialakítását is kéri, amely segít feldolgozni a dolgozókat érő atrocitásokat, a vétlen balesetek és öngyilkosságok utáni sokkot. A szakszervezet ehhez kész szakmai segítséget adni, konkrét javaslatot tenni - jelezték.

 

Humanitárius megállapodást ír alá Calais-ban a brit és a francia belügyminiszter

Humanitárius segélyekről és a két ország közötti szorosabb biztonsági együttműködésről szóló megállapodást ír alá a franciaországi Calais-ban a migrációs helyzettel kapcsolatban csütörtökön a brit és a francia belügyminiszter.

 

A biztonsági kérdéseket tekintve Theresa May és Bernard Cazeneuve elsősorban az embercsempészek elleni szigorúbb fellépést és a Csatorna-alagút fokozottabb védelmét hangsúlyozza majd - értesült a The Times.

A humanitárius segítségnyújtás célja megakadályozni, hogy még több menekült érkezzen Észak-Franciaországba. Párizsi tájékoztatás szerint a megállapodás értelmében a két ország humanitárius segélyeket küld Afrika és a Közel-Kelet egyes országaiba. Így akarják elejét venni annak, hogy még többen útra keljenek Európa felé.

A megállapodás részeként vállalják azt is, hogy segélyszervezetekkel és a helyi hatóságokkal együttműködve javítanak a Calais-nál összegyűlt menekültek ellátásán.

A brit sajtóban dzsungelként emlegetett calais-i menekülttáborban mintegy háromezer migráns gyűlt össze, bár azok száma, akik vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva megpróbálnak átkelni Nagy-Britanniába, nagyságrendekkel, 100-200 közé csökkent az egy hónappal ezelőtti kétezerhez képest.

Theresa May személyében először látogat brit kormánytag Calais-ba, hogy személyesen tájékozódjon arról, milyen haladást értek el a Csatorna-alagút biztonságának megerősítésében. Az alagút francia oldalán emelt kerítéseket a brit kormány fizette.

A The Times szerint Bernard Cazeneuve csütörtökön Berlinbe is ellátogat, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszterrel tárgyaljon a migrációs válság közös megoldásáról.

 

Szerb külügyminiszter: Belgrád nem épít sem falakat, sem befogadótáborokat

Szerbia nem épít sem falakat a szerb-macedón határon, sem új befogadótáborokat a migránsoknak - jelentette ki Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Danas című belgrádi napilap szerdai számának adott interjújában.

 

"Nem hiszem, hogy Szerbia egyszer csak egy magyarországihoz hasonló döntést hoz majd, és falat épít a Macedóniával közös határon, hogy megakadályozza a menekültek és migránsok belépését az országba" - fogalmazott a politikus.

Kifejtette, hogy nem lesz szükség újabb befogadótáborokra sem, a magyar-szerb határon épülő határzár felállítását követően sem maradnak majd a migránsok tartósan az országban, hanem Horvátország és Bulgária felé fognak indulni.

Újságírói kérdésre, miszerint mit tesz majd Szerbia, ha Horvátország is úgy dönt, hogy falat épít a közös határon, Dacic úgy válaszolt: akkor a migránsok várhatóan kikerülik majd a Szerbián át vezető utat.

A Danas néhány napja azt írta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Macedóniát hamarosan nem biztonságos országgá fogja nyilvánítani, emiatt pedig Szerbia nem küldheti majd vissza oda a területén elfogott illegális bevándorlókat. Emellett a magyar-szerb határon épülő biztonsági határzár miatt a migránsok észak felé nehezebben tudják majd elhagyni az országot, így várhatóan hamarosan megnő a Szerbiában maradók száma. A Danas értesülései szerint ezért menekülttáborokat kell építeni, és bővíteni a meglévők kapacitását. A lap értesülései szerint azért is lesz szükség nagyobb kapacitású táborokra, mert az ősz és a tél közeledtével fedett helyet kell biztosítani az embereknek.

Hans Schoder, az UNHCR szerbiai missziójának vezetője a belgrádi N1 televízióban kiemelte, csak az idén 130 ezer menekült érkezett Görögországba, aki Macedónián keresztül Szerbiába, majd az Európai Unióba akar jutni.

A szerb kormány adatai szerint a nyugat-balkáni országban az idei esztendőben 83 ezer menedékkérőt regisztráltak, 57 százalékuk Szíriából, 25 százalékuk pedig Afganisztánból érkezett, de sokan indultak útnak Irakból is. Közülük menekültstátusért csak mintegy ötszázan fordultak, azaz a jegyzékbe vettek nagy többsége elhagyja az országot.

 

Kovács Zoltán: szeptembertől működhetnek a határvadász századok

Szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés hatékonyságának növelése érdekében az úgynevezett határvadász századok - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

Ezek a rendőrség kötelékében működő speciális egységek lesznek; a határzárnak ugyanis augusztus végéig meg kell épülnie - közölte a kormányszóvivő.

A határvadász századoknak a többi között az lesz a feladatuk, hogy azokon a helyeken is védjék a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt - tette hozzá.

A határzár és a határvadász századok felállítása mellett a védelem harmadik elemét a Büntető törvénykönyv szigorítása jelenti. Bűncselekménynek minősül majd az illegális határátlépés mellett a határzár megrongálása is, valamint szigorodik az embercsempészeket érintő szabályozás - sorolta Kovács Zoltán.

Arról is szólt, hogy a Frontex, vagyis az Európai Unió határvédelmi szervezete jelezte a tagállamoknak, Olaszország és Görögország mellett fokozott figyelmet fordítsanak Magyarországra is.

 

ORFK: a Győr és Bécs közötti EuroRegio vonatokat is ellenőrzik

Az illegális bevándorlók által gyakran igénybe vett, Győr és Bécs között közlekedő EuroRegio vonatokat is ellenőrzi a jövőben rendőrség - mondta a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

Pethő Balázs emlékeztetett: februárban írt alá együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK arról, hogy az illegális migráció elleni fellépés érdekében összehangolják a határon átnyúló ellenőrzéseket, és közös vasúti járőrszolgálattal ellenőrzik a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokat.

Eddig két szolgálati csoporttal dolgoztak, két-két magyar mellett egy-egy német és osztrák rendőr látta el a feladatokat. Az eddigi tapasztalatokra és a fokozódó migrációs nyomásra tekintettel múlt keddtől megerősítették a közös járőrszolgálatokat - mondta.

Emellett létrehoztak egy újabb szolgálati csoportot is, amivel lehetőség nyílt arra, hogy ne csak a nemzetközi vonatokat ellenőrizzék, de a Győr és Bécs között közlekedő EuroRegio vonatokat is. Az illegális bevándorlók ugyanis ezeket is előszeretettel vették igénybe - jegyezte meg.

A főosztályvezető elmondta: a közös járőrszolgálat tagjai már több mint 900 szerelvényt ellenőriztek, ebből 700-at menet közben, 120-at az induló pályaudvaron. A februári indulás óta 8600 embert ellenőriztek, és 2600, nagyrészt afgán és szíriai állampolgárt fogtak el a rendőrök.

Pethő Balázs a létrehozandó határvadász századokkal kapcsolatban azt mondta, jelenleg a kapacitások felmérése, a feladat-előkészítés zajlik.

 

Több mint ezerhatszáz határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében

Harminchét csoportban 1633 illegális bevándorlóval - köztük 372 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén kedden - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-t.

 

Szenti Szabolcs elmondta: kedden a legnagyobb számú csoportot Röszke külterületén este kilenc óra után fogták el. Ott 102 szír, 27 pakisztáni, 13 afgán és 3 bangladesi állampolgár lépte át a zöldhatárt. Hajnali két óra után Röszke külterületén elfogtak két magyar állampolgárt, akik autójukban 4 szír migránst szállítottak a főváros felé. Délelőtt Ásotthalom külterületén állítottak meg egy autót a rendőrök, amiben 6 szír bevándorló utazott. Őket két szerb férfi vitte volna Budapest felé. 4 szír bevándorló utazott abban a személygépkocsiban Röszke külterületén kora délután, amit egy 53 éves szerb férfi vezetett a főváros irányába. A segítők ellen jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A Készenléti Rendőrség járőrei Röszke külterületén 5 órakor egy kisbuszt állítottak meg. A sofőr megpróbált elszaladni, de a rendőrök elfogták. A járműben két szír férfi utazott, akiket Nyugat-Európába szállított volna a 39 éves szerb férfi. Őt embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették a rendőrök. A bűncselekmények elkövetéséhez eszközül használt járműveket a hatóság lefoglalta. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt 1966 embert fogtak el a rendőrök, 14 emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás kedden - közölte a police.hu oldalon az ORFK.
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

5G-s csúcsmobilt visz az MWC-re a ZTE

Új Axon készülékkel és 5G-s csúcstelefonnal készül az MWC-re a ZTE.

Lelepleződött a Huawei P30 Pro egyik nagy újdonsága

Bár a Huawei idén is ott lesz a barcelónai Mobil Világkongresszuson, a nagy telefonos eseményen a cég még nem mutatja be a P30 és P30 Pro

Boros-Bochkor: újra összeállhat a legendás rádiós páros

1995-ben kezdték a közös munkát, új műfajt teremtettek műsoraikkal.

Napi horoszkóp: a Rákok most igazi konyhatündérek - 2019.02.20.

Jó hírt kapnak a Nyilasok, az Ikrek ne mondjon nemet a baráti találkozókra. Napi horoszkóp!

Heteken belül jönnek a Modern falu program pályázatai

Magyarországon 2800 olyan település van, amelynek a népessége nem éri el az ötezer főt: ezek egyenként két-három pályázatot...

5+1 kérdés kutyákról, amire nem tudod a választ - pedig illene

Biztosan te is igazi családtagként tekintesz a kutyusodra, de azt azért el kell ismerni, hogy néha meglehetősen különös dolgokat csinálnak...

Magyarország profitálhat is a Brexitből

Már maga a Brexit folyamat és az azóta végbement változások is tanulságosak, de Magyarország számára konkrét előnyöket is kínálhat a...

Boros szerint nem rajta múlna, hogy együtt rádiózzon Bochkorral

Boros Lajos szívesen dolgozna együtt újra Bochkor Gáborral. A két  rádiós másfél évtizeden keresztül meghatározta a hazai médiát, de...

Megugró költségek, csúszás, baráti zsebek: ez lett Orbán nagy útépítési ígéreteiből

Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben sokat ígért a megyei jogú városoknak, egyebek között azt, hogy 2018-ig minden magyarországi...

Vasúti építkezés miatt vált kérdésessé a Mexikói Nagydíj

A futam rendezésére szánt összeget másra költené Mexikó elnöke.

Ő szerepel a világ egyik leghíresebb fotóján - Most 95 évesen elhunyt

George Mendosa nevét talán nem sokan ismerik, viszont egy biztos: mindenki látta már a róla készült ikonikus fotót, amin megcsókol egy...

Gól nélküli döntetlen Liverpoolban és Lyonban is

A Bayern München liverpooli, illetve a Barcelona lyoni vendégjátéka során sem született gól a labdarúgó Bajnokok Ligája...

0

Sport

Telt ház előtt játszik a magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes ellen

Minden jegy elkelt az Európa-bajnoki selejtezőre.

Egymillió dolláros vérdíjat tűztek ki a kínai óriás fejére

Aztán összekeverték egy franciával, akinek ez lett a veszte.

Bajba kerülhet Kalmár Zsolt a DAC-Slovant követő nyilatkozata miatt

Vizsgálatot indított a Szlovák Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága.

Újabb csapattárs hajított követ Gareth Bale-re

Nem folytathatja így sokáig a walesi.

Véget ért a szezonja az NB I-es kézicsapat klasszisának

A bosnyák beállóra legalább három hónap kényszerpihenő vár.

Csodacsapat ellen a Loki, bosszút állhat a Fradi - Magyar Kupa

Szombathelyről és Kispestről is igazoltak a zöld-fehérek.

A Bayern elérte, amit akart, a Barca mindent kihagyott

Rohantak és küzdöttek a csapatok, de gólt senki nem rúgott.

Jön a BL egyik slágermeccse, medencében a férfi pólóválogatott

A Liverpool - Bayern München árnyékában a Barcelona is pályára lép.

0

Bulvár

Vettél ilyen olajat? Azonnal dobd ki, lágyítószer van benne

Határérték feletti lágyítószert mutattak ki az olajban.

Szükséges a gyógyszeres koleszterincsökkentés? Íme, az új ajánlás

Öt év után adta ki új, koleszterinre vonatkozó ajánlását az amerikai kardiológiai szakmai szövetség, amelyet széles szakmai egyetértés fogadott.

Szavazzon kedvenc orvosára. Mutatjuk a megyei jelölteket

A kitüntetést kilenc olyan orvos kapja, akik elhivatottságukkal, szakmai tudásukkal példát mutatnak a magyar egészségügyben. Hét díjról a közönség szavazata, két különdíjról a kampányt életre hívó alapítvány dönt.

Megdöbbentő meglepetés érte Palik Lászlót

Az Exatlon Hungary műsorvezetője alig akart hinni a szemének, amikor meglátta, hogy mi történik a pályán...

Plusz 15 nap apasági szabadság? Az már elég családbarát!

A Morgan Stanley budapesti irodája számos családbarát intézkedéssel igyekszik elősegíteni a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését.

Lefejezve találták meg az 1 hete eltűnt, gyönyörű anyukát

A holttest mellett egy levélre bukkantak, amit minden bizonnyal az üzletasszony elrablója írt.

Ha van 20 millió forintja, ilyen ingatlant vehet érte

Míg vidéken akár 100 négyzetméter feletti ingatlan is vásárolható 20 millió forintból, addig ez az összeg a fővárosban már jellemzően csak egy garzonlakásra elegendő.

Jön a leghalálosabb hónap Magyarországon

Szezonális-e a halálozás? Igen, egész Európában érezhetően többen halnak meg a téli, mint a nyári hónapokban. Ennek egyik oka az influenza lehet. Magyarországon egész évre vetítve is igen magas a halálozások száma, de ennek részben régiós, részben mély történelmi okai vannak, amelyek a negyvenes-ötvenes évekig nyúlnak vissza.

Bajba került az Orbán-kormány, elindult a tűzoltás

Egyes helyeken akadozik a hivatali ügyintézés, mert a tavaly létszámcsökkentés miatt nincs elég szakember az ügyek intézésére. A kormány átszervezésekkel próbál úrra lenni a helyzeten.

Ma este kémleld az eget, mert jön a szuper hóhold. A te csillagjegyedre is hatással lehet.

Ha ma este az égre nézel, te is láthatod a szuper hóholdat!

blogmorzsák

Curtis és a szcientológus kamurehab esete

Nagyon úgy tűnik, Curtis nem valódi drogterápiás programban vett részt, hanem a Narconon nevű szciento­lógus kamurehab áldozatává vált.

Bárcsak ne költöztünk volna haza!

Saját magunk ellenségei vagyunk, ha valaki sikeres, azért, ha valaki nyomorult, azért kell kitaszítani a társadalomból.

Van más állásajánlata is folyamatban?

Erre mit is kellene válaszolni manapság, hogy taktikus is legyen, korrekt is legyen, jó állás is legyen belőle?

Gundel Takács Gábor nyílt levele két példaképnek

Király Gábor és Halmosi Péter. A szombathelyi labdarúgás két emblematikus alakja. Nem fociról lesz szó.

“Merjük kimondani, hogy ez nem újságírás!”

Beszélgetés a sajtó hazai helyzetéről.

CUBOT X19 telefon bemutató – A Xiaomi Redmi 6 előre köszön neki

A Xiaomi Redmi 6 ellenfele, de jóval olcsóbb, mégis sokkal többet tud.

Félénk srácból rossz PUA

„Olyanokkal szédít minket, hogy ő csak egy­éjszakásra hajt, meg olyan lányokat ribancoz le, akiket egy narancslére sem mert meghívni.“

A világ legolcsóbb új autói

Összegyűjtöttük a világ valaha volt 5 legolcsóbb autóját.

Trócsányi esete a korrupcióval és a plafonnal

A magyar kormány ellehetetlenítette a tisz­tességes tudományos kutatást.

Hogyan választunk párt?

Rémisztő tények következnek: te az anyádra, amaz meg az apjára hasonlító párt választott magának. De miért?

Te is kávéfüggő vagy?

Tényleg nem érez­zük jól magunkat, ha nem jutunk hozzá a napi koffeinadagunkhoz?

Mire számíthatunk az amerikai szükségállapot kihirdetése után?

Trump szorult helyzetbe kerülhet ígérete miatt.

0


0