Ezt olvasta már?

A párkapcsolatokról szól a Pécsi Harmadik Színház új előadása

Mi megengedett egy párkapcsolatban, s mi nem? – ezt a kérdést járja körül a Pécsi Harmadik Színház és az Oberon Társulat legújabb osztályterem-színházi előadá...

0

Szerdai migráns hírek - folyamatosan frissítve

Nem szabad magára hagyni Magyarországot, hanem Görögország és Olaszország mellett ott is létre kell hozni a menedékkérőket regisztráló uniós üzemeltetésű központokat - mondta Stephan Mayer, a német Bundestag konzervatív (CDU/CSU) frakciójának belügyi kérdésekért felelős vezető szakpolitikusa.


hirdetés

Nem szabad magára hagyni Magyarországot a német konzervatívok egyik vezető képviselője szerint

A bajor CSU politikusa elmondta, hogy az említett három országban, vagyis az "európai periférián" létesítendő központokban - az úgynevezett hot spotokban - kell lefolytatni a menekültügyi eljárást.

Stephan Mayer hangsúlyozta: a német kormány jelezte, hogy nyitott és támogató hozzáállással viszonyul Magyarországhoz, és készen áll akár uniós pénzek megmozgatásával is a segítségére sietni.

Hozzátette, hogy elutasítja Magyarország politikájának "nagyon egyoldalú ócsárolását" Németországban, és megérti, hogy a magyar kormány "egy kerítéssel is védekezik a Keletről indult óriási bevándorlás ellen".

Természetesen Magyarországnak is teljes mértékben be kell tartania az uniós jog előírásait, különösen azokat, amelyek a menekültek magyarországi regisztrációjára és a menekültügyi eljárások lefolytatására vonatkoznak - emelte ki Stephan Mayer.

A budapesti Keleti pályaudvaron hétfőn történtekről elmondta, hogy "nyilvánvalóan humanitárius katasztrófa fenyegetett, és biztonsági okok miatt nem volt más lehetőség, mint az, hogy megnyitják a pályaudvart és engedik a menekülteket felszállni a vonatokra".

Azt azonban tudomásul kell venni, hogy az EU "korszakos kihívás" elé került, amelyet csak akkor tud legyőzni, ha mindenki érvényesíti a közös szabályokat, így Magyarország, Görögország és Olaszország is - mondta a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoportjának vezető belügyi szakpolitikusa.

A hot spotok létrehozásáról az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása döntött. A létesítményekben uniós szakemberek dolgoznak, céljuk pedig annak gyors megállapítása, hogy az érkező emberek közül ki jogosult arra, hogy menekültstátust kaphasson és ki nem.

Ilyen hot spotokat a két frontországnak nevezett tagállamban állítanak fel az uniós hatóságok, Olaszországban és Görögországban. A magyar álláspont szerint Magyarország azért nem számít frontországnak, mert akik dél felől átlépik a határt, minden valószínűség szerint nem Magyarországon lépnek először az unió területére.

 

Ponta: a határok lezárása képtelenség

Szerdán sem áll le a Magyarországra tartó menekülthullám, miközben csütörtökön Brüsszel tárgyal a kérdésről, és a magyar Parlamentben is ez lesz a napirendi téma.

Románia nem "ül ölbe tett kézzel", határőrizetét megerősítette, de a határok lezárása képtelenség - jelentette ki Victor Ponta kormányfő a román külképviseletek vezetőinek éves értekezletén az Európát elözönlő bevándorlókra utalva.

A szociáldemokrata miniszterelnök Traian Basescu volt államfő kijelentésére reagált, aki egy interjúban kifejtette: Romániának el kellene utasítania a menedékkérők átvételét más uniós országoktól, mert nem lenne képes integrálni őket.

"Azt állítani, hogy a muzulmánok mind terroristák, ez demagóg, populista képtelenség. Mint ahogy az is, hogy zárjuk le a határokat, ne fogadjunk be senkit. De amikor a románok szabadon utazhattak Európába, az tetszett, igaz? Nekünk európai politikát kell folytatnunk" - reagált Basescu kijelentésére a román kormányfő.

Hozzátette: a legfelső védelmi tanács dönti majd el, milyen álláspontra helyezkedik Románia a menekültek és bevándorlók ügyében. Ponta ezzel az elnöki hivatal európai ügykért felelős tanácsadójára is rácáfolt. A tisztségviselő kedden már eldöntött tényként említette, hogy Románia 1705 menekültet vesz át az önként vállalt uniós kvótarendszer alapján Olaszországtól és Görögországtól, akik novembertől kezdődően érkeznek az országba.

Ponta szerdai kijelentése arra utalt, hogy a bukaresti kormány még nyitott kérdésnek tekinti, milyen álláspontot képviseljen az európai egyeztetéseken abban az ügyben, amelyet - bár Romániát nem érintette eddig a bevándorlási hullám - Ponta is az utóbbi évek legsúlyosabb európai válságának nevezett.

Ponta a szerdai értekezleten Moldova európai integrációjának támogatását nevezte a román külpolitika legfontosabb feladatának. A román kormányfő második prioritásként Bukarest regionális kapcsolatrendszerének megerősítését említette.

"Vannak olyan szomszédjaink, akikkel csak szomszédok vagyunk, de fontos, hogy baráti viszonyt is kialakítsunk velük" - jelentette ki Ponta anélkül, hogy részletezte volna, mire utal. Harmadik feladatként a diplomáciai kapcsolatok gazdasági hasznosítását nevezte meg a román miniszterelnök a külképviseletek vezetőinek éves értekezletén.

Barcelona, Madrid és több spanyol város befogadna menekülteket

Barcelona polgármestere bejelentette, hogy létrehozza a menekülteket befogadó városok hálózatát Spanyolországban, kezdeményezéséhez elsőként a madridi városvezetés csatlakozott, de azóta több város is jelezte együttműködési szándékát - közölte a spanyol sajtó szerdán.

Ada Colau, a katalán főváros májusban megválasztott baloldali polgármestere a bejelentést megelőzően tanácskozott a menekülteket segítő szervezetek munkatársaival, hogy megvitassák, mit tudnak nyújtani a menekülteknek.
A városvezetés korábban 200 ezer euróval (mintegy 63 millió forint) erősítette meg az ellátórendszert. Barcelonába az elmúlt évben több mint 700 menedékkérő érkezett.
"Madrid nyitott és szolidáris azokkal, akik kénytelenek elmenekülni a háború szörnyűségei elől" - áll a spanyol főváros önkormányzatának közleményében, amelyben közölték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Madrid önkormányzata, amelyet a májusi helyhatósági választások óta szintén a baloldal irányít, hamarosan megvitat egy javaslatcsomagot a szükséges intézkedésekről és a lehetséges pénzügyi forrásokról.
Ugyanakkor követelik a központi kormányzattól, hogy vállaljon felelőséget az ügyben, és koordinálja a párbeszédet az ország többi autonóm közösségével és a településekkel.
A kezdeményezéshez csatlakozott az Andalúziában található Córdoba, valamint Katalónia és a Baleári-szigetek több városa is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a hálózat a gyakorlatban miként működne.
Mariano Rajoy, Spanyolország konzervatív jobboldali miniszterelnöke kedden Berlinben jelentette be, hogy hajlandóak a korábban jelzett 2739 főnél több menekültet befogadni. Ismét hangsúlyozta, hogy az unió tagállamainak közösen kell elhelyeznie az üldözötteket, és a terhek megosztása során tekintettel kell lenni egyebek között arra, hogy mekkora a munkanélküliség az egyes tagországokban és hány menedékkérőt fogadtak be korábban.

 

Prőhle Gergely a Süddeutsche Zeitungnak: "ez egy kicsit olyan, mint a fal leomlásakor"

Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával közölt interjút szerdai számában a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap.

Prőhle Gergely arra a kérdésre, hogy miért huny szemet a rendőrség Budapesten, amikor menekültek ezrei ugranak fel a nyugatra tartó vonatokra, elmondta, hogy az eset a berlini fal leomlásakor történt "Schabowski-féle" félreértésre emlékezteti.

"Ő sem úgy gondolta, hogy a falat még azon az éjszakán megnyitják" - mondta a helyettes államtitkár.

A Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) Központi Bizottságának titkára, Günter Schabowski 1989. november 9-én este a keletnémet televízióban és rádióban élő adásában közvetített sajtótájékoztatón jelentette be a határok, beleértve a Nyugat-Berlinbe vezető átkelőhelyek megnyitását. Az intézkedést csak másnaptól és rendőri engedélyhez kötve tervezték bevezetni, de Schabowski egy kérdésre azt válaszolta, hogy az azonnal hatályos. A tömeg még az adás alatt megindult a határátkelőhelyekhez, és lebontotta a 28 évig álló berlini falat.

Prőhle Gergely hozzátette, hogy nyilvánvalóan Angela Merkel német kancellár sem úgy gondolta azt, ami a hétvégén még úgy hangzott, hogy minden szíriai állampolgárt befogadnak Németországban. A menekültek viszont ezt szó szerint értették, a magyar rendőrség pedig úgy értelmezte a helyzetet, hogy a menekültek felszállhatnak a vonatokra.

Arra a felvetésre, hogy a kormány és a rendőrség bizonyára megkönnyebbült, hogy a hetek óta túlzsúfolt pályaudvarok elkezdtek kiürülni, a helyettes államtitkár azt mondta: "talán ez is szerepet játszott".

Az ideiglenes műszaki határzárról elmondta, hogy az nem a menekültek, hanem az embercsempészek elriasztását szolgálja, és azt, hogy a menekültek szabályozott keretek között léphessenek be az országba. Hangsúlyozta: "az állami szuverenitás része, hogy tudni akarjuk, ki lép be országunkba".

"Nem lehet érvként felhozni ellenünk, hogy schengeni országként komolyan vesszük a szerepünket" - mondta Prőhle Gergely arra a kérdésre, hogy miért a sok erőfeszítés, amikor Magyarország tudja, hogy a legtöbb menekült továbbutazik. Hozzátette, hogy a menekültek nagyjából 4 százaléka Magyarországon marad, és a kormányzat aggódik a társadalom teherbíró képessége miatt, hiszen például a német társadalommal ellentétben nincs hozzászokva az "idegen vallásokhoz" és egy "erős muzulmán közösséghez".

Arra a kérdésre, hogy miért nem szoktatják hozzá a társadalmat mindehhez, elmondta, hogy azért, mert más országok példáján látni, hogy az integráció folyamata igen nehéz.

Németországban az utóbbi években egy "új, realistább szemléletmód" alakult ki, amelyből a magyarok levonhatják azt a tanulságot, hogy "nem minden olyan csodálatosan egyszerű" a "más emberek és vallások" integrációjában - mondta a helyettes államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem enged kibontakozni egy olyan tanulási folyamatot, amely Németországban elindult, Prőhle Gergely a világban és Európában várható demográfiai átalakulást vázolva aláhúzta, Magyarország "legfontosabb célja" az, hogy "okos családpolitikával" igyekezzen megküzdeni ezekkel a népesedési folyamatokkal.

A menekültek tagállamok közötti elosztására kidolgozott kötelező kvóták rendszerének elutasításával kapcsolatban elmondta: a magyar kormány mindig is ellenezte, hogy az Európai Bizottság túllépjen hatáskörén. Hozzátette, hogy nem lehet "Brüsszelben központilag meghatározni", ki nyer befogadást egy államban. Kiemelte, hogy Magyarország nem zárkózik el automatikusan valamennyi menekült befogadásától.

Arra a felvetésre, miszerint Pozsony részéről megfogalmazódott, hogy Szlovákia nem kíván muzulmánokat befogadni, és ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, a helyettes államtitkár azt mondta, hogy "ezt esetleg ő is mondhatta volna".

A menekültválság és az EU jövőjének lehetséges összefüggésére vonatkozó kérdésre Prőhle Gergely kijelentette, hogy a válság "civilizációs" jelentőségű és az EU eddigi legnagyobb kihívása.

Molnár Csaba: a kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását

A kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását Magyarországon, mert az a politikai érdeke, hogy a sajtó arról írjon, hogy gond van a menekültekkel - hangoztatta szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője.

A politikus szerint a célországok dolga nehezebb, mert be kell fogadniuk a menekülteket, ezzel szemben tranzitországként Magyarországnak csak annyit kellene tennie, hogy regisztrálja őket, majd, aki arra jogosult, azt továbbengedje.

A DK-s EP-képviselő úgy véli, mi sem bizonyítja jobban, hogy a kormány nem a megoldásban érdekelt, hogy szerinte az év eleje óta visszautasítja az uniós segítséget, pedig uniós pénzből a menedékkérelmeket feldolgozó állomás jöhetne létre Magyarországon uniós szakemberek segítségével.

"Ha adnak pénzt és személyzetet, és a kellő infrastruktúrát is felépítik, akkor Magyarországon láthatatlan lenne a menekültprobléma" - vélekedett Molnár, aki szerint viszont a kormány "úgy próbálja meg zuhanórepülésben lévő népszerűségét visszatornászni, hogy ebben az ügyben versenyez a Jobbikkal".

A párt alelnöke reményének adott hangot, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke rá tudja venni a kormányfőt, hogy a probléma megoldásában és ne kiélezésében legyen érdekelt.

A politikus kitért arra is, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány minden környező országot biztonságosnak nyilvánított, mert szerinte ez egyrészt azt jelenti, hogy egyetlen menekültnek sem akar segíteni, másrészt ezzel nem oldja meg, csak eltolja magától a problémát.

"Európai problémáról van szó, amelynek megoldásából minden tagállamnak ki kell vennie a részét" - hangsúlyozta Molnár Csaba, egyúttal aggodalmának adva hangot, hogy félő, hogy Magyarország annyira elszigetelődik, hogy veszélybe kerülhet schengeni tagsága és az uniós támogatások is.

Molnár szót ejtett arról is, hogy pártja támogatja a kötelező kvóták bevezetését a menekültek elosztására, és szerintük Magyarországnak is súlyának és képességeinek arányában kellene befogadnia a menedékkérőket. Az EP-képviselő fontos változásként értékelte, hogy Berlin, Párizs és Madrid is a kvótarendszer mellett foglalt állást, és úgy vélte, hogy ez létre is fog jönni.

A politikus kitért a szerb határon létesített ideiglenes határzárra is, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kerítés nemzetközi jogba ütközik, mert veszélyezteti az emberek életét és testi épségét.

Spanyolországban gyártották a magyar-szerb határon kiépített drótkerítést

Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar szerb határon építettek ki - közölte szerdai cikkében az El Mundo című konzervatív spanyol napilap.

José María Gómez, a Mora Salazar cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést -úgynevezett NATO-kerítést - gyárt, hozzátéve, hogy a telepítésben sosem közreműködnek.

Mint mondta, az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, de szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy ezt a típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repterek védelmére használják.

A lap felidézte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint ezek a pengék enyhe, felszíni sérüléseket okoznak.

Majd megszólaltatta Mikel Araguást, az Acoge Andaluzía nevű menekülteket segítő szervezet főtitkárát, aki elmondta: a múlt héten például súlyos vágási sérülésekkel került kórházba került két fiatal, akik át akartak jutni Marokkóból Ceutába. Az esetek többségében a kezek és a lábak sérülnek, de világos, hogy ez sem gátolja meg a menekültek abban, hogy elkerüljék a kerítést - jelentette ki. A marokkói-spanyol határokon felállított kerítéseken minden évben tízezrek próbálnak meg átjutni.

A románok többsége szerint a menekülteknek joguk van választani, melyik országban akarnak élni

A románok többsége egyetért azzal, hogy a menekülteknek joguk van választani, melyik országban akarnak új életet kezdeni - derült ki egy szerdán ismertetett felmérésből.

Az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy a menekülteknek joguk van új hazát választani. Ugyanakkor határozatlanok, amikor arról kérdezték őket, hogy Romániának fogadnia kell-e menekülteket. A válaszadók 65 százaléka teljes mértékben vagy részben egyetért azzal, hogy Románia fogadjon bizonyos számú menekültet EU-tagállamként, de amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a megkérdezettek településére költözzenek, akkor a befogadással egyetértők aránya 46 százalékra csökkent, és 42 százalék ezt teljes mértékben elutasította.

A megkérdezettek 83 százaléka hallott a menekültválságról, amelynek okait 51 százalék a háborúban látja, 41 százalék a szegénységben. A románok kétharmada főként a menekültek hazájának kormányait teszi felelőssé a kialakult helyzetért, 54 százalék az Iszlám Állam terrorszervezetet, 36 százalék az Egyesült Államokat, 29 százalék az Európai Uniót.

A megkérdezettek 57 százaléka nem tart attól, hogy Romániát ellepik a bevándorlók, 41 százalék szerint viszont Bukarest is ki van téve ennek a veszélynek.

A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint Románia nincs felkészülve a menekültválságra. Hasonló arányban vélik úgy, hogy a migránsok érkezésével nő a terrorista merényletek kockázata Európában, amelyeket az Iszlám Állam követhet el.

Vasile Dancu szociológus, a felmérést végző kutatóintézet elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: a románok viszonylag magas empátiával viszonyulnak a bevándorlókhoz, mert sokaknak családtagjai maguk is bevándorlók Nyugat-Európában.

A felmérés 1482 személy megkérdezésével készült augusztus 28. és 31. között.

Újabb rendőrségi gyűjtőpont létesül Röszkénél

Újabb rendőrségi gyűjtőpont épül Röszke közelében - érősítette meg szerdán a Belügyminisztérium az MTI értesülését.

Az MTI tudósítója azt látta, hogy - néhány száz méterre a röszkei úgynevezett hangártól, ahol a migránsok regisztrációját végzik - az új gyűjtőpont kialakításán a munkások mellett elítéltek is dolgoznak, büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett. A hétszázszor százötven méteres terültet ugyanolyan horganyzott acél oszlopokkal kerítik körbe, mint amiből az ideiglenes határzár épült a határszakaszon. Az utóbbi hetekben Röszke térségében érkezett be az országba a legtöbb illegális bevándorló. A déli határszakaszon elkészült ugyanis az ideiglenes határzár gyorstelepítésű drótakadály része. Röszke közelében azonban a magyarországi település és a szerbiai Szabadka között áthalad a vasútvonal - a síneknél nincs kifeszítve drót -, amit kihasználva a migránsok be tudnak lépni az országba. Itt a múlt héten leállították a vasúti közlekedést, mert a migránsok megdobálták a közlekedő vonatot.

Vádemelést javasol a rendőrség egy embercsempész csoport ellen

Vádemelést javasol a rendőrség egy szír, egy egyiptomi, egy palesztin és négy szlovák állampolgár ellen, akik 30 illegális bevándorló szállítását szervezték meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerdán a police.hu oldalon.

Mint írták, az embercsempész csoport tagjai tavaly október vége és január vége között három alkalommal összesen 30 Magyarországon tartózkodó illegális bevándorló - 26 szír és 4 afgán állampolgár - továbbszállítását szervezték meg.

A Szlovákiában tartózkodó szír és egyiptomi állampolgárságú személyek internetes hirdetés útján sofőröket toboroztak, majd Magyarországon gépjárműveket béreltettek velük a migránsok szállításához - írta a rendőrség.

Hozzátették: a palesztin és a szlovák állampolgárságú elkövetőket tetten érték a nyomozók, míg egyiptomi társukat idén márciusban Debrecenben, a szír gyanúsítottat pedig - az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján - júniusban Szerbiában fogták el a rendőrök.

A szír, az egyiptomi és a palesztin gyanúsítottat jelenleg is fogva tartják, a négy szlovák állampolgár szabadlábon védekezik.

A rendőrség befejezte a nyomozást az ügyben, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a győri járási ügyészségnek.

Jövő hétfőn bejelenthetik, mennyi támogatást ad Brüsszel Magyarországnak

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán arra utalt, hogy jövő hétfőn jelenthetik be, mennyi támogatást kap Magyarország az unió menekültügyi alapjából.

Magyarország nyolc millió euró sürgősségi támogatást kért az integrációs célú menekültügyi-migrációs uniós alapból, annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat - közölte a testület sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud.

Mint mondta, Brüsszel gyorsított eljárásban bírálja el a kérelmet. Hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki brüsszeli megbeszélésein a legmagasabb politikai szinten is megvitathatják a kérdést.

"Emlékeztetek ugyanakkor arra, hogy (Dimitrisz) Avramopulosz (migrációs és uniós belügyekkel foglalkozó uniós) biztos hétfőn Budapestre megy, ami időben megfelelő lehetőséget nyújt majd bejelentésekre" - fogalmazott a szóvivő.

Fővárosi Közgyűlés - A migrációs helyzettel foglalkoztak a képviselők

Budapest, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) - Szinte kizárólag a migráció kérdésével foglalkoztak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A testület hosszas vitát követően arra kérte a főpolgármestert, hogy a közgyűlés következő ülésére foglalja össze, Budapestnek milyen többletfeladatai és kiadásai keletkeznek a nagyarányú bevándorlás miatt.

A képviselők az ülés elején kifejezték a csatlakozási szándékot a Global Design Cities Organization (GDCO) várostervezési és fejlesztési világszervezethez, valamint ötmillió forinttal támogatták a beregszászi Európa Kultúra Napja elnevezésű rendezvényt.

Ezt követően elsőként az ellenzéki pártok képviselői fejtették ki a migrációval kapcsolatos álláspontjukat.

Horváth Csaba (MSZP) azt követelte a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civil szervezetektől, a tranzitzónákat pedig helyezze át az ország déli határaira.

Tokody Marcell (Jobbik) helyi népszavazást követelt arról, hogy Budapesten létesítsenek-e tranzitzónákat. "Nem szeretném azt megvárni, hogy (...) a felvadult migránscsorda lángba borítja fél Budapestet" - fogalmazott.

Csárdi Antal (LMP) szerint tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, ezért az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni és inni kell adnia a menekülteknek.

Gy. Németh Erzsébet (DK) kiemelte, Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten.

Székely Sándor, a Szolidaritás képviselője egy koordináló operatív bizottság felállítását javasolta a budapesti menekülthelyzet javítására.

A vitában Tarlós István kijelentette, amellett, hogy a fővárosi intézkedések "bírnak humanitárius motivációval", a fő cél megóvni Budapestet egy "kontrollálatlan áradattól". A főpolgármester összefogást kért az ügyben, továbbá azt, hogy senki ne használja ki a helyzetet politikai haszonszerzésre.

Nem mindenki szerencsétlen azonban, aki be akar jönni, ha meg lehet különböztetni és be lehet azonosítani a valóban a háború elől menekülőket, akkor őket be kell fogadni - jelentette ki Tarlós István, majd megjegyezte, a nem menekülteket, a spekulatív szándékkal érkezőket tévedés befogadni.

A Fővárosi Közgyűlés végül elfogadta az ideiglenes, szociális ellátóhelyek kialakításával és működésével összefüggésben megtett intézkedésekről szóló tájékoztatót, majd felkérte Tarlós Istvánt, hogy vizsgálja meg, Budapestre milyen további terhet rónak a menekültek. Az előzetes becslések szerint a várható havi költségek több mint 77 millió forintra rúghatnak.

Kocsis Máté (Fidesz) önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a közgyűlés ülését követően újságíróknak elmondta, a Verseny utcai központi és ideiglenes szociális ellátó intézmény kialakítása csütörtökön kezdődik meg, és várhatóan 10-12 napot vesz igénybe. A helyszínen lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket.

A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel - fejtette ki.

A közgyűlés alig több mint kétórás ülésének végén 293 millió forint támogatást ítélt meg a július 8-i fővárosi, szakértők szerint több mint 400 millió forintos viharkárok rendezéséhez.

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja a Keletinél

A rendőri sorfal elé vonult a migránsok egy csoportja szerda délben a fővárosi Keleti pályaudvarnál - számolt az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről.

A tudósítás szerint az válthatta ki az indulatokat, hogy a Készenléti Rendőrség egy csoportja elkezdte felszámolni a Baross térnél lévő sátrakat és matracokat, amelyekben, illetve amelyeken a bevándorlók életvitelszerűen tartózkodnak napok óta.

A pályaudvar főbejárata előtt összegyűlt tömeg most is az elmúlt napokban ismert mondatokat skandálta, például azt, hogy "Szabadok akarunk lenni" .

Atrocitásra nem került sor, a migránsok rövid idő után elcsendesedtek - mondta az M1 tudósítója, de hozzátette: a tömeg kiszámíthatatlan, egyik pillanatról a másikra változik a helyzet.

Fidesz: a baloldal nyilatkozatai fokozzák a válságot

A baloldal nyilatkozatai fokozzák a válságot, a baloldal ugyanis mindenkit beengedne az országba és az Európai Unióba, ez viszont nem megoldás, hanem maga a probléma - közölte a Fidesz-frakció szerdán az MTI-vel.

A párt közleményével Szelényi Zsuzsanna (Együtt) sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Az ellenzéki politikus azt mondta: konkrét megoldási javaslatokat kellene a magyar kormánynak vinnie az Európai Uniónak és nem csupán pénzt kellene kérnie. Szelényi Zsuzsanna hangsúlyozta, Magyarország egyedül nem tudja megoldani a menekültválságot.

A Fidesz-frakció közölte, a bukott európai uniós bevándorláspolitika válságba sodorta Európát, az illegális bevándorlókat pedig törvénysértésre, egyre követelőzőbb és agresszívebb magatartásra bátorítja.

A Fidesz és a kormány minden eszközt kész bevetni a schengeni egyezménynek megfelelően az ország és a határok védelmére. Amíg az EU vezetői felelőtlen nyilatkozatokat tesznek és képtelenek cselekedni, addig a magyar kormány és a parlament hónapok óta intézkedések sorozatát hozza a magyar és az európai polgárok védelmére - áll a kormánypárt közleményében.

Tiltakozik a TASZ az Országgyűlés elé került javaslatok ellen

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a honvédség határokon belüli bevetésével és az illegális határátlépés szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánításával a rendszerváltás előtti gyakorlatot léptetné életbe a kormány.

A jogvédő szervezet szerdai, az MTI-nek eljuttatott közleményében felszólította az országgyűlési képviselőket, hogy a menekültek nagy száma miatt előállt helyzetre hivatkozva se fogadjanak el "az alkotmányosság alapkövetelményeit figyelmen kívül hagyó" törvényt.

A jogvédő szervezet szerdai közleményében kifejtették: az elmúlt hónapokban a háborús konfliktusok elől Magyarországra menekülők nagy száma az utóbbi évek legnagyobb hazai emberi jogi krízishelyzetét idézte elő. Súlyos fizikai és lelki sérülésekkel érkeznek Magyarországra emberek, akik "a magyar államtól szinte semmilyen segítséget nem kapnak, az állam inkább azon dolgozik, hogy minél előbb visszaküldje őket Szerbiába" - írták.

A TASZ szerint az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatok olyan jogkorlátozásokat vezetnének be, amelyeknek nincs meg az alkotmányos alapjuk. Például a kormány által elrendelt "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" idején és helyén a rendőr magánlakásba engedély nélkül beléphet vagy behatolhat, ha ott feltehetően olyanok tartózkodnak, akik illegálisan lépték át a határt. Ez azt jelenti, hogy egy menekülő családnak fedelet nyújtó magyar állampolgárra a rendőrség bármikor rátörheti az ajtót - írták.

A szervezet arra is kitért, hogy a javaslat börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik a Magyarország határán felállított szögesdrótkerítésen átlépnek, megrongálják azt, vagy az építési munkát akadályozzák. Így minden menekült bűncselekmény elkövetője lesz, akiket a büntetés mellett ki is kell utasítani az országból, még akkor is, ha ez családokat szakítana szét - írták.

A TASZ szerint a honvédség lőfegyver-használati joggal fog közreműködni nemcsak az erőszakos cselekmények elhárításában, hanem minden, a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedéskor. Bárkivel szemben testi sérülés okozására alkalmas más kényszerítő eszköz is használható lesz, ha az nem irányul az emberi élet kioltására. A javaslat szerint a gumilövedék, az elfogóháló, a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát nem fog lőfegyverhasználatnak számítani, így az arra vonatkozó garanciális szabályoknak sem kell majd megfelelni - írták.

Basescu: Romániának el kell utasítania a migránsok befogadását

Traian Basescu volt államfő szerint Romániának el kell utasítania a migránsok átvételét más uniós országoktól, mert nem lesz képes integrálni őket, ahogy a "romákat sem tudta integrálni annyi évtizeden keresztül" - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség a volt elnök egy televíziós interjúját idézve.

A volt államfő szerint semmi sem kötelezi Romániát bevándorlók befogadására, azt pedig, hogy csak két évig kell gondoskodnia róluk, az Európai Unió "szép hazugságának" nevezte.

Basescu arra figyelmeztetett: a menedékkérők befogadása nem pusztán elszállásolásukat jelenti, mert várhatóan "népes családjukat" is maguk után hozzák, biztosítani kell kulturális jogaikat, mecseteket kell építeni számukra és anyanyelvű iskolákat. Basescu szerint nem szabad, hogy Románia ezt önként magára vállalja, mert nem Románia az, amely a bevándorlókat Európába vonzza.

Úgy vélte: a menekültválsággal Európa saját meggondolatlanságának árát fizeti meg. Mint kifejtette: egyes európai államok siettek katonailag is hozzájárulni az észak-afrikai diktatúrák megdöntéséhez, és nem mérték fel, hogy azok alternatívája a káosz.

"Akik az európai demokráciát akarták olyan országokba áthelyezni, mint Líbia, vagy Egyiptom, azoknak most az következményekért is vállalniuk kell a felelősséget" - jelentette ki Basescu.

A román elnöki hivatal egyik tanácsadója kedden bejelentette: Románia novembertől fogadja az önként vállalt uniós kvótarendszer szerint elosztott első menekülteket. Románia Olaszországtól és Görögországtól venne át 1705 menedékkérőt, az unión kívüli menekülttáborokból további 80 rászorulót hajlandó befogadni.

Bogdan Aurescu külügyminiszter a román diplomácia éves értekezletének megnyitóján kedden úgy vélekedett: nem elegendő kvóták alapján szétosztani a menedékkérőket, mit ahogy az egyoldalú, más európai államokkal összehangolatlan megoldások sem lehetnek szerinte hosszú életűek. A problémát a "forrásnál" is kezelni kell, az Európai Unió déli szomszédságában, ahol megfelelő választ kell adni a terrorizmus megfékezés, az instabilitással szembesülő államok megerősítése érdekében - hangoztatta a román külügyminiszter.

Ismét eredeti útvonalon közlekednek az autóbuszok és trolibuszok a Keleti pályaudvarnál

Megszűnt a hatósági zárás a Keleti pályaudvarnál, az érintett trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek, az autóbuszok pedig az eredeti végállomásukon állnak meg - közölte a Budapesti Közlekedési központ a Facebook-oldalán szerdán.

Mint írták, a 73-as, a 74-es, a 76-os, a 80-as és a 80A trolibusz ismét az eredeti útvonalon közlekedik és a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz is az eredeti végállomáson áll meg.

Szerdán üzemkezdettől a pályaudvar hatósági zárása miatt a 73-as, a 76-os, a 80-as és a 80A trolibuszok, valamint a 30-as, a 20E, a 30A és a 230-as autóbuszok nem érintették a Keleti pályaudvarnál lévő végállomásukat.

Már a Keleti pályaudvar melletti utca egy része is megtelt migránsokkal

Már nemcsak a Keleti pályaudvar előtti tér, hanem a szomszédos Bethlen Gábor utca is megtelt migránsokkal - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szerda délelőtt. A téren továbbra is tüntetnek a bevándorlók.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több mint százan továbbra is "Germany, Germany" és "lets go Germany"-t skandálva követelik, hogy engedjék őket felszállni a Németországba tartó vonatokra.

A környéken leginkább a gyrososok előtt nagy a sor, de nagy a tömeg a Bethlen Gábor utcai mobiltelefon-szaküzletnél, ahol feltöltőkártyákat vásárolnak a migránsok.

Sok tévés stáb tudósít a helyszínről, az élő közvetítésekhez használatos generátorok köré is tömeg gyűlt, ezek segítségével töltik fel mobiltelefonjaikat a menedékkérők.

A Keleti pályaudvar továbbra is le van zárva a migránsok előtt, az egyéb utasok akadálytalanul közlekedhetnek a csarnok felé, és a vonatok is menetrend szerint közlekednek - tapasztalta az MTI tudósítója.

Szerb embercsempészt fogtak az M5-ös autópályán

Egy 22 éves szerb embercsempészt fogtak el az M5-ös autópályán Lajosmizse közelében, aki olasz rendszámú kistehergépkocsijával 20 illegális bevándorlót szállított kedden - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Hürkecz Zoltán törzsőrmester közleménye szerint a 10 szír és 10 iraki állampolgárt egy speciálisan kialakított gépjárműben szállította Budapest irányába a szerb férfi.

Az illegális bevándorlók magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, ezért velük szemben idegenrendészeti eljárás indult. A szerb sofőrt őrizetbe vették és embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított ellene a rendőrség.

Bajor belügyminiszter: "szabadjegyként" értelmezték a menekültek a szír menedékkérőkre vonatkozó változtatásokat

A bajor belügyminiszter szerint a Magyarországon tartózkodó menekültek úgy értelmezték a német menekültügyi hatóságnak azt a döntését, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza abba az országba, ahol beléptek az EU-ba, hogy szabadon továbbmehetnek Németország felé.

Joachim Herrmann a Passauer Neue Presse című lapban szerdán megjelent interjúban elmondta, hogy jó szándékú döntés volt a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) részéről, hogy a szír menedékkérőket nem küldik vissza, hanem önként átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ugyanakkor a Magyarországon tartózkodó menekültek közül sokan "szabadjegyként" fogták fel ezt a változtatást - mondta a konzervatív CSU politikusa.

Joachim Herrmann hangsúlyozta, hogy segítséget kell nyújtani Magyarországnak és meg kell akadályozni, hogy további menedékkérők utazzanak Magyarországról Németországba.

Hozzátette, hogy "európai megoldásokra van szükség, Dél-Európában központi befogadó intézményekkel, és a menekültek Európán belüli igazságos elosztásával".

A BAMF augusztus 25-én erősítette meg német lapoknak, hogy augusztus 21-től a szír menedékkérők esetében nem él a menekültügyi eljárás elvégzésére illetékes uniós tagországba történő visszaküldés lehetőségével. A döntésről a munkatársakat egy belső utasításban tájékoztatták, amelyről elsőként az asylumineurope.org menekültügyi hírportál számolt be augusztus 24-én.

Bajorországba hétfőn és kedden nagyjából 2500 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról. Ennek révén másfél nap alatt összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban, ami minden korábbinál nagyobb szám. A Magyarországról a müncheni főpályaudvarra érkezett menedékkérők javára spontán gyűjtést indítottak. A bajor főváros rendőrsége kedden délután Twitter-oldalán már arra kérte az adományozókat, hogy ne hozzanak több élelmiszer és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

Vita London és Berlin között a menekültek befogadásáról
Az egyik német kormánypárt egy vezető parlamenti képviselője szerdán alig burkoltan megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal "méltányos" részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok.
Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak adott, szerdán ismertetett interjúban kijelentette: a migrációs válság hatalmas kihívás, amely "jelentős átrendeződéseket eredményezhet az EU-n belüli kétoldalú kapcsolatokban" a következő hónapokban.
Mayer szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében "nem a klub tagja", az "károsíthatja bizonyos mértékig" a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök esélyeit is arra, hogy sikerrel járjon a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásán.
"Mindig is rokonszenveztem a Nagy-Britannia által az EU-ban betöltött szereppel és a (brit-EU viszonyrendszer) újratárgyalására irányuló brit igényekkel, ám most hatalmas humanitárius katasztrófa részesei vagyunk, és ezúttal sem rokonszenvet, sem megértést nem tanúsítok az egyéni országérdekek vezérelte álláspontok iránt" - fogalmazott a brit lapnak adott interjúban a befolyásos német kormánypárti politikus.
A The Times kommentárja szerint katasztrófával érne fel Cameronnak, ha elveszítené Berlin támogatását az EU-reformokról tervezett tárgyalásokon.
A brit kormányfő tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság sorsáról, de addig London újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a konzervatív párti brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.
London ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.
Cameron ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani EU-szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.
Angela Merkel német kancellár a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben utalást tett bizonyos EU-szerződések módosításának lehetőségére. Nem részletezte, hogy pontosan mely szerződési elemek módosításáról lehet szó, de kijelentette: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy sikerül "jó megoldást" találni a London által felvetett problémákra. Ha ehhez ténylegesen az EU-szerződések módosítása szükséges, "akkor ezen el kell gondolkodnunk" - fogalmazott Merkel a néhány héttel ezelőtti BBC-interjúban.
"Emiatt nincsenek álmatlan éjszakáim (...) meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket ahhoz, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradhasson" - tette hozzá.

 

Csaknem négyezer eurót fizettek a határsértők egy budapesti útért

Fejenként 200 eurót, összesen mintegy 1,2 millió forintnyi összeget fizetett 19 szír állampolgár embercsempészeknek, hogy Röszkéről Budapestre szállítsák őket - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a megalapozott gyanú szerint két magyar férfi Békéscsabán megegyezett abban, hogy járművet bérelnek, amellyel határsértőket szállítanak majd a szerb-magyar határ közeléből. Augusztus 29-én hajnalban Röszkén 19 határsértőt vettek fel a kisteherautóval. A szír állampolgárokat korábban mások kísérték át a zöldhatáron, majd a migránsok egy külföldi embercsempésznek fejenként további 200-200 eurót fizettek azért, hogy Budapestre szállítsák őket. A kisteherautót - benne a két magyar férfival - röviddel a röszkei indulás után, az autópályán tartóztatták fel a rendőrök.

A vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a Szegedi Járásbíróság a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt egy hónapra - nem jogerősen - elrendelte a két gyanúsított előzetes letartóztatását - tudatta a csoportvezető ügyész.

Az FT a schengeni övezetre nehezedő nyomásról írt

Az európai menekültválság felfedte a schengeni övezet gyenge pontjait, és a térség olyan nyomás alá került, mint még soha - írta szerdán a Financial Times (FT) brit gazdasági-politikai napilap európai kiadása.

"A schengeni határ gyengébb pontjai közül néhányat, konkrétan például Görögországot, az EU legsérülékenyebb kormányai irányítanak" - állapítja meg a FT.

A lap szerint a probléma része, hogy bár az övezet határai közösek, nincs közös "belügyminisztérium", amely a biztonsági kérdéseket ellenőrizné és arányosan kezelné a menedékkérelmeket. A közös uniós ügynökségek pedig olyan kihívással néznek szembe, amely legyűrheti őket.

Az írás rámutat, hogy amikor a dublini szabályokat elfogadták (ez rendezi a menedékkérelmek elbírálásának felelősségét a schengeni övezetben), a déli államok inkább a kivándorlás kiinduló országai voltak, nem egy bevándorlási válság frontállamai, így boldogan vállalták a dublini kötelezettségeket. Görögországban azonban jelenleg egy természeti csapáshoz hasonlatosak az állapotok, ezért oda egyetlen ország sem küld vissza menedékkérőket - teszi hozzá a lap.

A Financial Times úgy tudja, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a jövő héten újabb reformokat javasol majd az uniós menekültpolitikához, a menedékkérők tartós elosztása érdekében, de a lap szerint ez újabb heves politikai ellenállásba ütközhet.

Román, macedón és magyar embercsempészeket fogtak el Csongrád megyében

Román, macedón és magyar embercsempészeket fogtak el Csongrád megyében, a rendőrök minden esetben lefoglalták a bűncselekmények elkövetéséhez használt járműveket - tájékoztatta a megyei főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta, a járőrök hétfőn éjfél előtt Ásotthalom külterületén állítottak meg egy olasz kisteherautót. A jármű rakteréből több szír határsértő kiugrált, közülük a helyszínen 13 embert elfogtak. A jármű román állampolgárságú sofőrjét embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók, mivel Németországba akarta szállítani utasait.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének (Frontex) román vendégtisztjével közösen kedden hajnalban egy macedón kisbuszra figyeltek föl, amikor a járműbe éppen tíz szír állampolgár szállt be. A 33 éves macedón sofőr Ausztriába vitte volna őket, a rendőrök őrizetbe vették - tudatta az őrnagy.

Az M5-ös autópályán és Röszke külterületén kedden négy olyan sofőrt - köztük egy taxist - fogtak el a rendőrök, akik a fővárosba vittek határsértőket. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás - közölte a szóvivő.

Németh Szilárd: Magyarország az egyetlen jogkövető schengeni ország ebben a helyzetben

Magyarország az egyetlen jogkövető ország a schengeni övezetben azon államok közül, amelyeket az illegális bevándorlás kérdése érint - jelentette ki Németh Szilárd (Fidesz), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

A képviselő kiemelte: pénteken tanácskoznak a bevándorlási helyzetről a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetői, és mindenféleképpen van esély arra, hogy egyetértésre jussanak, hiszen e négy ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz, mind úgy gondolják, hogy az EU határait meg kell védeni. Magyarország a schengeni övezet része, vagyis nemcsak a saját, hanem az unió határait is védi, és ennek minden jogi alapja megvan - mutatott rá.

Németh Szilárd szerint az EU képtelen megoldást találni a problémára, és az uniónak "vannak felelőtlen politikusai még felelőtlenebb nyilatkozatokkal", akik arra bátorítják "ezeket a szerencsétlen az embereket, hogy vallják magukat szírnek, és akkor biztos, hogy új hazát fognak maguknak találni". Az EU-nak van jogrendje, van a schengeni rendszer, a dublini egyezmény, ezek betartásával a helyzet még kezelhető, de ki kell mondani, hogy az uniós határokat meg kell védeni - vélekedett.

A politikus úgy fogalmazott, akik valóban menekültek, jogszerűen be tudnak lépni az országba, "nem kell a zöldhatáron ilyen rohamot indítani az ország ellen, nem kell széttépni a papírokat, megvannak ennek a maga rendje".

Szerinte az ausztriai helyzet kellő figyelmeztetés mindenkinek - leginkább az európai értékek miatt aggódóknak -, hogy ha nem sikerül a schengeni határon megállítani az embereket, akkor minden ország elkezdi a határellenőrzést.

Németországban paprikaspray-vel támadt egy férfi menedékkérőkre

Németországban paprikaspray-vel támadt menedékkérőkre egy férfi kedden késő este, egyelőre ismeretlen okból.

A Brandenburg tartományi Halbe menedékkérőket befogadó állomásán 38-an szenvedtek könnyebb szem- és légúti sérülést, 3 felnőttet és 8 gyereket elővigyázatosságból kórházba vittek.

A támadó egy 28 éves német férfi, aki válogatás nélkül rontott rá felnőttekre, nőkre és gyerekekre. Végül menedékkérők leteperték és bezárták egy szobába, amíg megérkeztek a rendőrök.

Az őrizetbe vett támadó egy építési vállalkozás alkalmazottja, és az állomás - egy volt rehabilitációs klinika - területén dolgozott. Sok menedékkérőt személyesen ismert a nagyjából 300 embernek szállást adó befogadóállomáson.

Németországban az utóbbi hónapokban gyakran történtek támadások menedékkérőket ellátó intézmények ellen.

A kormány előrejelzése szerint az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet az országba.

Sínek mentén tiltakoztak migránsok Kőbánya-Kispesten

Migránsok egy csoportja a sínek mentén tiltakozott budapesti Kőbánya-Kispest vasútállomáson szerda reggel, rendőri intézkedésre volt szükség. A csoport tagjai nem akartak átszállni a debreceni befogadó állomás felé elindított szerelvényre.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy 80-100 ember áll az egyik peronon, a közelükben rendőrök állnak.

Az ORFK honlapján közzétett közlemény szerint a Kiskunhalasról a debreceni befogadó állomására útba indított - menekültkérelmet előterjesztett - illegális határátlépők egy csoportja a sínek mentén "részben levetkőzve, részben gyermekeket maguk elé tartva, a magasba emelve" azt követelték, hogy szabadon eljuthassanak Németországba.

A közlés szerint "a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette" a vasúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében.

Az ORFK közleménye emlékeztet arra, hogy a menekültkérelmet előterjesztők a menekültügyi eljárás ezen szakaszában Magyarországon szabadon mozoghatnak, a hatóság kötelezésére azonban nyilvántartásba vételüket követően 24 órán belül meg kell jelenniük a számukra az ügyük elbírálásának idejére kijelölt befogadó állomáson.

A Mávinform honlapján az áll, hogy a Kőbánya-Kispest állomás hatósági zárás miatt egy ideig csak két vágányon indít és fogad vonatokat, emiatt késések előfordulhatnak több vonalon.

A migránsokat nem engedik be a Keleti pélyaudvarra

Továbbra sem engedik be a Keleti előtt összegyűlt migránsokat a pályaudvarra Budapesten, a főbejáratot és az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót a rendőrök lezárták - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Beszámolója szerint a pályaudvar valamennyi bejáróját rendőrök torlaszolják el. A vonatok közlekednek, az utasokat beengedik.

A pályaudvar előtti terület és az aluljáró tele van migránsokkal. Közülük Ötven-száz fős csoport demonstrál, jelszavakat skandálnak, felhangzik a "Szíria, Szíria", "Németország, Németország" rigmus, vagy az ENSZ-t (UN) említik.

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Csongrád megye déli részén 1957 határsértőt - köztük 353 gyermeket - tartóztattak föl kedden a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt kedden 2284 embert fogtak el a rendőrök, hat gyanúsítottal szemben embercsempészet, két esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

ORFK: a schengeni előírásoknak megfelelően dolgozik a rendőrség

A schengeni határellenőrzési kódex előírásainak megfelelően látja el továbbra is feladatait a rendőrség - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság(ORFK) MTI-hez elküldött közleményében.

A tájékoztatás szerint a Keleti pályaudvar területén ezentúl polgárőrök erősítik a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, mert a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban. A döntő többségében magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók az Európai Unió országaiba történő továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek, Németországba pedig Ausztrián vagy Szlovákián keresztül kívánnak eljutni.

Az ORFK közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.

Bajorországba 2500 menedékkérő érkezett vonaton Magyarországról

Nagyjából 2500 menedékkérő érkezett Bajorországba vonaton Magyarországról kedd délutánig. A német szövetségi rendőrség este ismertetett adatai szerint hétfő reggeltől összesen 3500 új menedékkérőt regisztráltak a tartományban.

Bajorországban soha korábban nem regisztráltak másfél nap alatt ennyi menedékkérőt, pedig a tartomány a Németországba vagy Európa északi részébe igyekvő menekültek két fő útvonalának találkozásánál fekszik. Bajorországban éri el Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a menekülteknek a Földközi-tenger felől észak felé tartó áramlása is.

A rekord a Magyarországról menedékkérőket szállító vonatok révén állt elő. A BR bajor közszolgálati médiatársaság adatai szerint Münchenbe mintegy 1900 menedékkérő érkezett vonattal Magyarországról, további 600-an pedig az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe. Sok gyerek volt közöttük.

A menedékkérőket a müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval fogadták, orvosi ellátást szerveztek számukra. A csecsemők számára tiszta pelenkát is osztottak. A bajor tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult javukra. A müncheni rendőrség kedd délután a Twitter mikroblog portálon arra kérte az adományozókat, hogy ne vigyenek több élelmiszert és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

A menedékkérőket a megérkezés után nyilvántartásba veszik és befogadó állomásokra szállítják. Bajorország a túlterheltség miatt segítséget kért a többi tartománytól. Baden-Württemberg már jelezte, hogy 200 menedékkérő elhelyezésének átvállalásával kisegíti a szomszédos tartományt.

Münchenbe az utóbbi időszakban naponta 400-500 menedékkérő érkezett, a Magyarországról indult vonatok miatt így hirtelen jelentősen megugrott a számuk. Nagyobb fennakadás azonban így sem történt, és a szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, és időnként "eufórikus" volt a hangulat a főpályaudvaron keddre virradó éjjel, amikor az első szerelvények megérkeztek.

A Bild című német lap online kiadása szerint nagyjából 100-100 menedékkérő Stuttgartba, illetve Frankfurtba érkezett kedden a Münchenből indult vonatokon. Németország északi részén, Alsó-Szászországban és Brémában is érezhető, hogy növekedik a vonaton érkező menedékkérők száma. Ők többnyire szíriaiak, irakiak és nyugat-balkániak.

Kósa: Magyarország betartja az uniós szabályokat

Magyarország a bevándorlási hullám kezelésében betartja az európai uniós szabályokat és a schengeni egyezmény előírásait - szögezte le a honvédelmi bizottság fideszes elnöke az M1 aktuális csatornán.

Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes üléséről elmondta: a kormányzati tájékoztatókból kiderült, dokumentálni lehet, hogy az Európába irányuló bevándorlási hullám embercsempész bandák szervezett tevékenységének eredménye.

Az illegális menekültek többsége "fittyet hány" a vonatkozó európai szabályokra, nem törődik az ilyenkor szükséges eljárással. Ez is igazolja, hogy a migránsok döntő többsége nem politikai menekült, hanem gazdasági bevándorló - mondta a politikus.

Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása

Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása - mondta az Európai Parlament (EP) elnöke az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

Martin Schulz elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek azt javasolja majd csütörtöki megbeszélésükön, hogy Magyarország működjön közre "konstruktív, közös megoldások" kidolgozásában.

A német szociáldemokrata politikus megjegyezte: Magyarország jelenlegi politikáját "irracionális vonások és nemzeti egoizmus" jellemzi, a "határkerítés" pedig láthatóan nem orvosolja a bajokat, hiszen az emberek továbbra is jönnek át Szerbiából, és "Magyarország Németországba induló vonatokra ülteti őket".

"Ha igazságosan osztanánk el a menekülteket a 28 országban élő 507 millió európai között, akkor Magyarországnak valószínűleg végül kisebb gondja lenne, mint ma" - mondta Martin Schulz az ARD-n este sugárzott interjúban.

Az EP elnöke hangsúlyozta, hogy nem egy újabb uniós csúcstalálkozóra van szükség, hanem "pragmatikus megoldásokra". Az Európai Bizottság (EB) a következő napokban javaslatokat mutat be a menekültválság terheinek igazságos elosztásáról, a védelemre nem jogosult menedékkérők hazaszállítását célzó eljárásról és új pénzügyi támogatási formákról.

Ha minderről sikerül hamar dönteni, akkor meglesz mindaz, ami a menekültválság kezeléséhez szükséges - mondta Martin Schulz.

Rámutatott, hogy az EP és az EB már évtizedek óta javasolja egy közös, "ésszerű szabályozás" bevezetését és a menekültek elosztását a tagállamok között, de a nemzeti kormányok nem vettek tudomást ezekről a javaslatokról.

Most viszont már "akkora a nyomás, hogy remélhetőleg konkrét döntéseket hozunk a következő napokban és hetekben" - mondta az EP elnöke.

Közben Manfred Weber, az EP néppárti frakciójának vezetője a ZDF országos közszolgálati televízióban azt mondta, hogy tagállami "kudarc" esetén az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének, a Frontexnek kell gondoskodnia az EU külső határának védelméről.

A bajor konzervatív CSU politikusa hangsúlyozta, hogy az EU külső határa valamennyi uniós tagállam külső határa is, és az unió polgárai elvárják az EU-tól ezeknek a határoknak a biztosítását.

Megjegyezte: "sajnos látjuk", hogy vannak tagországok, amelyek nem képesek megbirkózni ezzel a feladattal.

Az EU jobbközép irányzatú frakciójának vezetője aláhúzta, hogy a menekültválság kezeléséhez egy "kötelező erővel rendelkező szolidaritási mechanizmusra" van szükség, amelyet Jean-Claude Juncker, az EB elnöke mutat be a jövő héten.

Az EP világossá teszi majd, hogy támogatja a bizottság javaslatát, és ezután a tagállamokon lesz a sor. "Remélem, hogy mire elkészül a konkrét jogszabálytervezet, a tagállamok félreteszik a nemzeti egoizmust, és hozzájárulnak az európai megoldáshoz" - mondta Manfred Weber.

Szakértő: a migránsok többsége még a helyi viszonyok szerint is képzetlen

A migránsok túlnyomó többsége még a saját hazája szintjéhez képest is képzetlen, ezért vagy egyáltalán nem, vagy csak jelentős erőbefektetéssel lehetne integrálni az európai munkaerőpiacra - mondta Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet migrációkutatója az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő szerint Angliában és Franciaországban már a mostani menekülthullámot megelőzően létrejöttek olyan "mini iszlám államok", amelyekkel még a rendfenntartók sem foglalkoznak, és ezek gyakran ellenségesek a többségi társadalommal szemben.
A migránsok egy része viszont magasan kvalifikált, sokuk valamelyik európai országban szerezte egyetemi diplomáját, így ők valószínűleg könnyen boldogulnak majd - tette hozzá.

 

Szakértő: természetes reakció a migránsok elégedetlensége

Nem spontánnak, hanem természetes reakciónak nevezte a migránsok Keleti pályaudvar előtti tüntetését, elégedetlenségét Bilkei Pál kriminálpszichológus az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő hangsúlyozta: a migránsok úgy érezhetik, hogy már közel a cél, amely felé elindultak, ráadásul hosszú utat tettek meg és nehézségeket kellett leküzdeniük, ezért természetes állapot náluk a tolerancia szintjének csökkenése.

Ráadásul tömegben az ítélőképesség erősen lecsökken, az agresszió pedig fokozódik - tette hozzá.

Továbbra is tart a migránsok tüntetése a Keleti pályaudvar előtt; az indulatokat az váltotta ki, hogy kedden a hatóságok lezárták az állomást és mindenkit kitereltek - adta hírül az M1 aktuális csatorna.

Afgán migránsokat szállító embercsempészt fogtak el Bécs belvárosában

Bécs belvárosában fogtak el egy román embercsempészt, aki egy levegőtlen kisbuszban 24 afgán migránst szállított - közölték az osztrák hatóságok. Az illegális bevándorlók a hatóságok szerint közvetlen életveszélyben voltak.

A jármű feltehetőleg Magyarországról érkezett az A4-es autópályán, és Graz irányába tartott. A rendőrség üldözőbe vette az autót, amely végül megállt, de a vezetője elmenekült. A rendőrök riasztólövést adtak le, a menekülő férfit azonban ez sem állította meg. Végül a rendőrség nyomkövető kutya segítségével tudta megtalálni az autó harmincéves vezetőjét, akit letartóztattak.

A 16 év 20 év közötti menekülteket embertelen körülmények között zsúfolták a járműbe. Az autóban az oldalsó ajtókat korábban behegesztették, a hátsó ajtót lelakatolták, az ablakokat pedig belülről berácsozták. Amikor a migránsokat betuszkolták a járműbe, a vezető már a volánnál ült, hogy később ne lehessen őt azonosítani. A kisbusz 3,35 hosszú, 1,75 méter széles és csupán 1,8 méter magas volt, a menekültek szinte egymáson ültek a kis rakodótérben.

Mi0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kombi Arteon, csúcs-GTI és óriásakkus villanyautó - a Volkswagen legérdekesebb újdonságai

Miközben nem feledkezik meg hagyományos modelljei frissítéséről és generációváltásról, a Volkswagen rengeteg olyan újdonsággal...

Bono és Pharrell Williams összeállt egy dal erejéig

A Bee Gees Stayin Alive című számát adták elő.

Kovacsics Anikó: Lehet esélyünk kiemelkedő eredményre az Eb-n

A női kéziválogatott csapatkapitánya túl van a holtponton.

Erősíti az EU az együttműködést Indiával

Közös álláspontot fogadott el az Indiával kialakítani kívánt együttműködési és partnerségi viszony megerősítésére az Európai...

Könnyekben tört ki a bíró a meccs után - a Liverpool holland sztárja vigasztalta

A román Ovidiu Ha?egan a meccs előtt tudta meg, hogy édesanyja meghalt, de ennek ellenére is vállalta, hogy levezeti a meccset.

Női kézilabda Eb - Kovacsics: a motivációval nem lesz gond

A franciaországi Európa-bajnokságon a magyar csapat jövő szombaton játssza első mérkőzését a C csoportban, Montbéliard-ban, ahol...

DK: nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor ellen

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága elutasította a Demokratikus Koalíció kezdeményezését, ezért nem indul vagyonnyilatkozati eljárás...

Brad Pittet perlik, mert élhetetlen házakat jótékonykodott

Szerinte nem az ő felelőssége, hogy a szervezete rossz házakat épített.

Ingyen adja a sárgarépát a Meki karácsonykor?

Úgy látszik, a gyorsétteremláncnál még hisznek a karácsonyi mesékben.

Nincs kivételezés: a rendőrség adócsalással és pénzmosással gyanúsítja Netanjahu belügyminiszterét

Több millió sékellel károsította meg az államkincstárat Aryeh Deri belügyminiszter- állítja a rendőrség és az adóhivatal közös...

Világsztárral fotózkodott Rúzsa Magdi

Az álmok valóra válnak - írta a közös kép mellé.

Lendületben az oroszok: felpörög a Lada motorok gyártása

Az AvtoVAZ-nál idén jelentősen több motor készül, mint tavaly, és jövőre is növekedni fog a gyártókapacitás.

0

Sport

Új külsővel döbbentette meg rajongóit Hosszú Katinka

Az Iron Ladyt ilyennek még biztosan nem látta.

Dárdai Pál bosszús a Nemzetek Ligája miatt

A Hertha edzője nem számíthat a holland válogatott játékosára.

A Barcelonánál folytatja a PSG klasszisa

Már megegyeztek a felek.

Bombaigazolásokat tervez a Real Madrid a Premier League-ből

A Bajnokok Ligája címvédője a Manchester United és a Tottenham játékosaival erősítene.

Van Dijk vigasztalta a zokogó román játékvezetőt, akinek a német - holland meccs közben hunyt el az édesanyja

Drámai meccset játszott hétfő este Németország és Hollandia, és nem csak az eredmény miatt.

Negyedik kalapos az Eb-selejtező sorsolásán a magyar válogatott

Nem alakultak jól a kedd esti eredmények a Nemzetek Ligájában, így lecsúsztunk a harmadik kalapról.

Megvan, ki nyeri az Aranylabdát.

Egy újságíró szivárogtatott ki információkat.

Csalódás: csak a negyedik kalapból várhatja az Eb-selejtező sorsolását a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a C osztály harmadik legjobb csoportmásodikaként fejezte be az első alkalommal kiírt Nemzetek ligája csoportküzdelmeit, így csak a negyedik kalapból várhatja az Európa-bajnoki selejtezők jövő vasárnapi dublini sorsolását.

A legutóbbi két világbajnokkal is összekerülhet a fociválogatott

Álom- és halálcsoport: kisorsoltuk a magyar csapat 2020-as Eb-selejtezőinek legkönnyebb és legnehezebb csoportjait.

Ritka rosszul jött ki a Fradi a válogatott szünetből

Az NB I-es tabella élén álló Ferencvárosnak rosszul sikerült a válogatott forduló, de nem az eredmények miatt.

Hosszabbított magyar válogatott játékosával a Fradi

Bíró Blanka, a Ferencváros válogatott játékosa meghosszabbította szerződését.

0

Bulvár

Senki sem hitte, hogy eljön ez a pont Catherine Zeta-Jones házasságában

2000-ben mondta ki a boldogító igent Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas. Kettőjük között 25 év korkülönbség van, ám úgy tűnik, hogy szerelmük 18 évnyi házasság után is töretlen. Éppen a napokban ünnepelték évfordulójukat, amiről a színésznő egy közös fotóval emlékezett meg. Sokan nem hitték, hogy ez a kapcsolat sokáig fog tartani, pedig az ő házasságuk az egyik leghosszabb Hollywoodban.

Bejutott a veronai buszt vezető sofőrhöz az egyik áldozat rokona, és egy órán át beszélt vele

'Még a hatása alatt vagyok annak, amikről beszéltünk' - mondta a Mokkában.

Gyakran felébredsz az éjszaka közepén és nem tudsz visszaaludni? Ez lehet az oka

Este hullafáradtan zuhansz az ágyba, majd néhány óra múlva, az éjszaka kellős közepén felébredsz, és kipattant szemekkel nézed a plafont? Így járhatsz az álmatlanság végére!

Sírva könyörgött a tolvaj a nőnek, miután kiderült, hogy profi harcművész - videó

Olyan szorítófogást alkalmazott a férfi karján, hogy a tolvaj üvöltött a fájdalomtól.

Gyönyörű magyar falucska, ahol megállt az idő: európai elismerést is kapott a gyűjteménye

Az Europa Nostra-díjas, apró zselici falu kellős közepén van a skanzenje. Szenna gyönyörű település.

Ábel Anita szexin pózolt a címlapon, de bevásárolni kiábrándító külsővel ment

Ábel Anita bevallotta, volt, hogy szétbulizott külsővel ugrott le a boltba.

Bemenne minden magyar lakásába a kormány - itt a törvény a következő népszámlálásról

A Parlament elé került a 2021-es népszámlálásról szóló törvénytervezet.

Hatalmas, kísérteties lényt pillantottak meg a ledöbbent búvárok

Kígyózva, hullámzó mozgással lebegett a nagy kékségben a nyolcméteres valami.

Meghalt Molnár László

A képviselő 1998-tól 2002-ig volt az Országgyűlés tagja.

Vádat emeltek Ambrus Attila ellen

Horribilis összegű pénzbüntetést is kiróhatnak a Viszkisre, miközben csupán 91 ezer forint a havi fizetése.

Melyik laboreredmény jelzi, hogy megy tönkre a máj? 6 érték, ami megmutatja a bajt

Már korán jelzi a májműködés gyengülését néhány laboreredmény.

blogmorzsák

Magyarázható-e a 2,5 milliós négyzetméterár a Gellért-hegyen?

„Azt hittem rosszul látok, amikor a napokban egy új fejlesztésű társasház egyik lakásának főbb paramétereit futottam át.“

„Gruevszki-ügy: Orbánt pofára ejtették“

A Kreml szándékosan kényszerítette színvallásra a magyar kormányt?

Mi közöm van ahhoz, hogy az ATM-nek valami baja van?!

Ki fizeti meg a káromat, ami azért ér, mert a bankautomata nem adta ki a pénzemet?

Bódis József kioktatási államtitkár színeváltozása

Bódis kijelentése kirívóan érzéketlen, és arról is árulkodik, hogy fogalma sincs a rábízott területen uralkodó állapotokról.

Amiről eddig nem volt szó a Gruevski-ügy kapcsán

Bűncselekmény elkövetőjének az ENSZ szerint nem adható menedékjog!

„Most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon“

„Megdöbbentő megélni, hogy itt mindennek jobb a minősége, mint Magyarországon.“

A mosógépről, melynek híg a leve

Kis hazánk piacáról úgy tartják a gyártók, hogy itt szabad a vásár, mert a sz@rt is boldogan kanalazzák.

45 fantasztikus olvasósarok az otthonodba!

Bármilyen adottságú lakásba lehet fantasztikus olvasósarkot kialakítani.

Egy rejtélyes kézirat! Megjelent Szabó Magda első regénye!

Ez akkora irodalmi szenzáció, hogy egyelőre mindenki csak kapkodja a fejét.

Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül

Mi rejlik a vonzó hirdetések mögött? Hol vannak a csapdák, mire érdemes figyelni? Egy belsős szakember elárulja.

6 fontos kérdés lakásvásárlás előtt

Ha nem szeretnéd ingatlanos segítségét kérni, ezeket a kérdé­seket mindenképpen tedd fel az eladónak, mielőtt döntést hoz.

Megvan a Dunából kihúzott szellem Lada!

Nemrég hatalmasat futott a neten a szellem Lada története. Megmutatjuk hova került, és mik a tervek vele!

0


0