Ezt olvasta már?

0

Szerdán ér véget a Pécsi Nemzetiségi Körkép

A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület kiemelt célja Pécs kulturális értékeinek növelése, a művészeti élet támogatása, a város és az ország nemzetiségeivel való szoros kulturális kapcsolat kialakítása és ápolása, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a nemzetiségek sokszínű kultúráinak.


hirdetés

A nemzetiségek jelenléte Pécsett és Magyarországon meghatározó, a Total Art Egyesület kiemelt figyelmet fordít életük és kultúrájuk bemutatására.

A Total Art Egyesület fő célkitűzéseinek megfelelően az első évben, kiemelten a városban élő nemzetiségekkel foglalkozó rendezvénysorozat, a „Pécsi Nemzetiségi Körkép” 2014. május 5.-én kezdődött és az év végéig tart.

 

Roma nemzetiség május 5-26

Horvát nemzetiség június 2-30

Ukrán nemzetiség augusztus 22-30

Szerb nemzetiség szeptember 14-október 4.

Német nemzetiség október 6-31

Lengyel nemzetiség november 8-16

Örmény nemzetiség november 18-26

Ruszin nemzetiség november 28- december 7.

Bolgár-Görög nemzetiségek december 9-17

 

A közel nyolc hónap alatt zajló nemzetiségi programok betekintést adtak/adnak a pécsiek, illetve a Pécsre látogató külföldi és magyar turisták számára, hogy megismerjék a városban élő nemzetiségek kultúráját, szokásait, művészetét, minden napi életüket.

A Total Art bevonta a nemzetiségi önkormányzatokat a „Pécsi Nemzetiségi Körkép” programjainak kialakításába, valamint a kiállítások összeállítása érdekében együttműködik a helyi nemzetiségi iskolákkal és civil szervezetekkel, a pécsi kulturális intézményekkel. Érdekesség, hogy egyre több segítséget kap az Egyesület a pécsi, sőt a baranyai nemzetiségi állampolgároktól is, akik személyes emlékeiket is felajánlják a nemzetiségi kiállítás színesítése érdekében.

A sikeres kapcsolat építés eredményeként egyre többen értik meg és segítik a „Nemzetiségi Körkép” színvonalas megjelenését.

A 2014-es nemzetiségi programok folyamatos helyszíne: a pécsi, Király utcai kiállító terem.

A „Pécsi Nemzetiségi Körkép” programjain neves művészek is részt vettek, megerősítve a nemzetiségi kultúra értékeinek közvetítését. Többek között Kovács József Hontalan, Bertók László, Blazsetin István, Michelisz József, Becker Róbert költők, a Vizin zenekar és a Tanac táncegyüttes művészei, a Pannon Filharmonikusok művészei, a szerb karlócai teológia iskola végzősei, csak néhány név a résztvevők közül.

A Nemzetiségi programokat szélesebb érdeklődés övezi, hisz az eseményeken a pécsi város vezetése és nemzetiségi elnökei mellett megjelennek a diplomácia képviselői, az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetői és szószólói. 2014-ben eddig hét nemzetiségi szószóló tisztelte meg a „Pécsi Nemzetiségi Körkép” rendezvényeit.

A november 28.-i ruszin kiállítást Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős Államtitkár nyitotta meg. „Országos elismerést érdemel a Total Art Egyesület munkája”- jelentette ki az Államtitkár Úr.

A Total Art Egyesület 2015.évre a „Baranyai Nemzetiségi Körkép”-et tervezi, és a sikeres megvalósítás érdekében továbbra is számít Pécs MJV vezetőinek támogatására, a Baranya megyei és a pécsi nemzetiségi önkormányzatok aktív közreműködésére.

A nemzetiségi rendezvénysorozatok Pécs városának is komoly turisztikai vonzerőt jelentenek, hiszen a nemzetiségek ilyen nagyszabású bemutatkozására még nem volt példa Magyarországon.

A Pécs városával aláírt közművelődési megállapodás is támogatja, hogy a nemzetiségi kultúra ápolása fontos cél és feladat, melyet a Total Art Egyesület elhivatottan teljesít és folytatja a következő években is.

A célok elérése érdekében a Total Art Egyesület megkezdte a tárgyalásokat Pécs MJV vezetésével és a Kulturális Államtitkársággal, a nemzetiségi kultúra ápolását szolgáló, közös intézményes formáról, a Nemzetiségek Kulturális Intézményének pécsi létrehozásáról.

 0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Hogyan lesz az igazságszérumból pszichedelikus zene?

Mi köti össze a táncoló járványokat a hippikkel? A lizgersav, amelynek egyik vegyületét LSD néven ismerjük, és éppen 80 éve fedezték...

A brazil külügyminiszter szerint a klímaváltozás egy marxista összeesküvés

Azt is állítja, a balközép Munkáspárt pedig kriminalizálja a heteroszexuális szexet.

Az állam belép a nyugdíjpiacra

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

Súlyos nézeteltérések miatt évekig eltarthat Dancs Annamariék válópere

Egy éve nem tud elválni Dancs Annamari és Kerényi Miklós Máté tudta meg a Story magazin. Fotó: Facebook/Dancs Annamari Hivatalos Oldal A...

Federer visszavágott Andersonnak és csoportelsőként elődöntős

A hatszoros világbajnok két szettben, helyenként remek játékkal verte meg wimbledoni legyőzőjét.

Ezrek követelték Babis lemondását több cseh nagyvárosban

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros...

Magyar-észt mérkőzés - A magyar csapat versenyben maradt a második pozícióért

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az észt csapatot.

93. perces góllal sikerült a horvát visszavágás a spanyolok ellen

Pedig Ramos sorozatban negyedik válogatott meccsén talált be, és karrierje 100. gólját szerezte.

Elkészültek az első tervek a nyugdíjpiacra történő állami belépéshez

Erről Varga Mihálly pénzügyminiszter beszélt.

Michelangelo két fennmaradt bronzszobrát sikerült azonosítani egy nemzetközi kutatócsoportnak

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái...

Számtalan kérdést vet fel a migránskártyák ügye

Kovács Zoltán szerint a terv az lehet, hogy minél több embert hozzanak Európába.

Az állam mégis be akar lépni a nyugdíjpiacra - ezt tervezi a kormány

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Három igazolás, ami nagyon bejött, és három, amely kevésbé

Megnéztük kik futottak jó, és kifejezetten rossz évet a csapatváltás után.

0

Bulvár

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Kifakadt Dancs Annamari: ˝Ez most már nem megy...˝

Dancs Annamari élete kiteljesedett, amikor megszületett kisfia, Ádám. Nehéz időszakon van túl, de a színésznő visszaállt a munkába. A FEM3 Caféban azt is elmesélte, hogy teljesen más színpadon állni úgy, hogy már van egy gyermeke, hiszen sok mindent máshogy él meg a szerepeiben.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Elképesztő, ennyibe kerül a lángos és a forralt bor a budapesti karácsonyi vásárban

Múlt hétvégén megnyitott a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Az árak idén is eléggé elszabadultak.

blogmorzsák

A világ legfélelmetesebb betűtípusai

Egy jó horrorhoz kell egy jól megválasztott tipográfia is.

A kosarunkba sokszor kerülő 8 élelmiszer vaktesztje

16 fős tesztcsapat mondta el a véleményét gyakori sajátmárkás élelmiszerekről.

Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

Az amerikai "diákhitel-válság" még mindig nem mutat érdemi javulást.

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Indul a kilakoltatási moratórium

Itt a lehetőség a hosszú távú változásra.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

A bevásárlóközpontok különös, földalatti világa

Szöulban járva nézz a lábad alá!

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Újabb villalány villantott

Ezútta Zsu dobta le a textilt, de ez az idei évadot elnézve inkább a norma, semmint az üdítő/elborzasztó kivétel.

0


0