Ezt olvasta már?

Idén átlagosan napi 820 forintért lehet síbiztosítást kötni

A külföldre induló síelők átlagosan napi 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában - közölte a Netrisk.hu az MTI-vel a saját ad...

0

Szerdán ér véget a Pécsi Nemzetiségi Körkép

A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület kiemelt célja Pécs kulturális értékeinek növelése, a művészeti élet támogatása, a város és az ország nemzetiségeivel való szoros kulturális kapcsolat kialakítása és ápolása, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a nemzetiségek sokszínű kultúráinak.


hirdetés

A nemzetiségek jelenléte Pécsett és Magyarországon meghatározó, a Total Art Egyesület kiemelt figyelmet fordít életük és kultúrájuk bemutatására.

A Total Art Egyesület fő célkitűzéseinek megfelelően az első évben, kiemelten a városban élő nemzetiségekkel foglalkozó rendezvénysorozat, a „Pécsi Nemzetiségi Körkép” 2014. május 5.-én kezdődött és az év végéig tart.

 

Roma nemzetiség május 5-26

Horvát nemzetiség június 2-30

Ukrán nemzetiség augusztus 22-30

Szerb nemzetiség szeptember 14-október 4.

Német nemzetiség október 6-31

Lengyel nemzetiség november 8-16

Örmény nemzetiség november 18-26

Ruszin nemzetiség november 28- december 7.

Bolgár-Görög nemzetiségek december 9-17

 

A közel nyolc hónap alatt zajló nemzetiségi programok betekintést adtak/adnak a pécsiek, illetve a Pécsre látogató külföldi és magyar turisták számára, hogy megismerjék a városban élő nemzetiségek kultúráját, szokásait, művészetét, minden napi életüket.

A Total Art bevonta a nemzetiségi önkormányzatokat a „Pécsi Nemzetiségi Körkép” programjainak kialakításába, valamint a kiállítások összeállítása érdekében együttműködik a helyi nemzetiségi iskolákkal és civil szervezetekkel, a pécsi kulturális intézményekkel. Érdekesség, hogy egyre több segítséget kap az Egyesület a pécsi, sőt a baranyai nemzetiségi állampolgároktól is, akik személyes emlékeiket is felajánlják a nemzetiségi kiállítás színesítése érdekében.

A sikeres kapcsolat építés eredményeként egyre többen értik meg és segítik a „Nemzetiségi Körkép” színvonalas megjelenését.

A 2014-es nemzetiségi programok folyamatos helyszíne: a pécsi, Király utcai kiállító terem.

A „Pécsi Nemzetiségi Körkép” programjain neves művészek is részt vettek, megerősítve a nemzetiségi kultúra értékeinek közvetítését. Többek között Kovács József Hontalan, Bertók László, Blazsetin István, Michelisz József, Becker Róbert költők, a Vizin zenekar és a Tanac táncegyüttes művészei, a Pannon Filharmonikusok művészei, a szerb karlócai teológia iskola végzősei, csak néhány név a résztvevők közül.

A Nemzetiségi programokat szélesebb érdeklődés övezi, hisz az eseményeken a pécsi város vezetése és nemzetiségi elnökei mellett megjelennek a diplomácia képviselői, az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetői és szószólói. 2014-ben eddig hét nemzetiségi szószóló tisztelte meg a „Pécsi Nemzetiségi Körkép” rendezvényeit.

A november 28.-i ruszin kiállítást Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős Államtitkár nyitotta meg. „Országos elismerést érdemel a Total Art Egyesület munkája”- jelentette ki az Államtitkár Úr.

A Total Art Egyesület 2015.évre a „Baranyai Nemzetiségi Körkép”-et tervezi, és a sikeres megvalósítás érdekében továbbra is számít Pécs MJV vezetőinek támogatására, a Baranya megyei és a pécsi nemzetiségi önkormányzatok aktív közreműködésére.

A nemzetiségi rendezvénysorozatok Pécs városának is komoly turisztikai vonzerőt jelentenek, hiszen a nemzetiségek ilyen nagyszabású bemutatkozására még nem volt példa Magyarországon.

A Pécs városával aláírt közművelődési megállapodás is támogatja, hogy a nemzetiségi kultúra ápolása fontos cél és feladat, melyet a Total Art Egyesület elhivatottan teljesít és folytatja a következő években is.

A célok elérése érdekében a Total Art Egyesület megkezdte a tárgyalásokat Pécs MJV vezetésével és a Kulturális Államtitkársággal, a nemzetiségi kultúra ápolását szolgáló, közös intézményes formáról, a Nemzetiségek Kulturális Intézményének pécsi létrehozásáról.

 
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Bezár egy budapesti bevásárlóközpont

Bezár a Zuglóban található Récsei Center bevásárlóközpont, miután annak helyén hamarosan korcsolyapálya épül - írja a 444.hu. A...

Lehúzta GDP-növekedési adatát Kína

A kínai statisztikai hivatal pénteken bejelentette, hogy a felülvizsgálatok eredményeként 6,9 százalékról 6,8 százalékra csökkentette a...

Rögvest kirúgták a magyar buszsofőrt, aki az épp újraélesztő mentősökkel ordibált

Úgy tűnik elég hamar pont került egy igen kényes ügy végére.

Fejre állt Jakabos Zsuzsanna

Így sem látta még a szexi magyar úszót.

Ez igen: rengeteg abroncsot vettek a magyarok

Minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy-...

Elon Musk kirúgott több mint háromezer embert

A leépítést a befektetők nem fogadták túl jól, a Tesla árfolyama közel 7 százalékot zuhant az amerikai piacok nyitása előtti...

Te is láttad?. Titokzatos égi gyűrű jelent meg Budapest felett

Tegnapelőtt biztosan a te social media feedjeid is tele voltak naplementés képekkel, ugyanis a budapesti ég csodaszép látványt nyújtott. A...

Olajtök: hol fél millió a tiszta haszon, hol meg ráfizetéses

Voltak nagy évei az olajtöknek, de sajnos legalább ennyi gyenge eredményt hozó évjárata is. A hazai termésmennyiség extrém ingadozása...

Megdöbbentő fogyás: közel a 60-hoz újra S-es ruhákat hord Zoltán Erika. Kiderült, hogy csinálta

Márciusban lesz két éve, hogy Zoltán Erika belevágott az életmódváltásba. Februárban tölti be 57. életévét és elképesztő formában...

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Felújítják, de inkább átépítik a Vörösmarty teret, amely teljesen más lesz, mint az eredeti tervek. Műemlékesek, urbanisták aggódnak,...

Csalódást okozott a Netflix

A vártnál kisebb bevételt ért el és kevesebb előfizetőt szerzett a Magyarországon is jelen lévő Netflix amerikai internetes...

Dortmundból érkezhet a PL-sereghajtó megmentője

Ismét német edzője lehet a Huddersfieldnek.

0

Sport

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Levante elleni mérkőzésen pályára lépett egy olyan játékos, aki eltiltott volt.

Vereség Svédországtól, egy pontot viszünk a középdöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kikapott a svéd csapattól.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

Újabb győzelmével Egyiptom a középdöntőbe jutott a kézi-vb-n

Az afrikai csapat a harmadik helyen végzett a magyarok csoportjában.

Kizárhatják a Barcelonát a Király-kupából

A Real Madrid sorsára juthat a címvédő katalán csapat.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

Kézi-vb: változás a magyarok programjában

Ezen a világbajnokságon ez jutott nekünk: három sérülés és a középdöntőben újabb afrikai és skandináv csapatok.

0

Bulvár

Nézd, kivel futott össze Palik László Dominikán

Az Exatlon Hungary forgatásai festői helyszínen, Las Terrenas-ban zajlanak. Palik László nemcsak a fantasztikus kilátást élvezi, hanem új cimborára is lelt ott! ˝Ő a legújabb barátom itt Dominikán˝ - írta a közös fotójukhoz.

Zacher: Sem dolgozni, sem életet menteni nem engednek vissza

Az országos hírű toxikológus azt mondja, dolgozna, de már nem kellek. Mióta otthagyta a Honvédkórházat, mentőzik, és fiataloknak tart előadást a drogfogyasztás veszélyeiről.

Nagy riadalmat okozott Ambrus Attila gyereke

A Viszkis rabló kisbabája még meg sem született, de eléggé feladta a leckét az orvosoknak és szüleinek egyaránt.

Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász - megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

A kislányom lassan megöli magát, nekem pedig nincs erőm, hogy megállítsam őt ebben

A Whisper oldala olyan szülők vallomásait gyűjtötte össze, akiknek a gyereke valamilyen étkezési rendellenességgel anorexiával, bulimiával küzd, vagy küzdött. Szívszaggató vallomások következnek.

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

Tényleg fertőtleníti a szervezetedet a pálinka?

Mindenre gyógyír. Vagy mégsem?

Miért tabusítjuk túl sokáig a világ legtermészetesebb dolgát? - A szüzesség elvesztése

Ennek így kell lennie? Vagy beszélhetünk erről máshogy is?

Tudod mit jelent, ha álmodban szeretkezel? Eláruljuk

Erotikus álmaink nagyon gyakran szexuális vágyaink álombéli manifesztációi. Azonban a legtöbb szexuális tartalmú álomnak semmi köze nincs a szexhez, míg léteznek olyan álmok is, amik csak látszólag ártatlanok közben mégis a szexualitás áll a középpontjukban. De akkor mégis miről árulkodhat az, ha álmodban szexelsz? Erre keressük most a választ!

Lecsaptak a rendőrök a reptéren: saját testükre erősítették a légiutas-kísérők a tiltott szert

Kábítószert csempésztek egy malajziai légitársaság alkalmazottai.

Ma 60 éves a 80-as évek egyik leghíresebb énekesnője

A The Bangles gitáros-énekesnője 1959. január 17-én született. Kiegyensúlyozott zenei karrier, kiegyensúlyozott magánélet.

blogmorzsák

A magyar kürtőskalács sikere Malajziában

Még hogy mi eszünk majd bogara­kat! Ők szeretik meg a kürtőskalá­csot, ami igazából azért fagylalt és még Nutellát is rakhatunk rá.

Január 18.: Pest felsza­ba­dítása és nők tömeges megerőszakolása

A szovjet csapatok 74 éve e napon verték ki a németeket és magyar szövetségeseiket Pestről.

Enervált arabok az Alpokban

„Megnéztem Zell am Seet, mivel úgy hallottam, hogy mostanság ez az arab világ nagy kedvence, sikk ide jönni.“

Jeff Goldblum bebizonyítja, hogy a stílus nem kor kérdése

Megnyerő, elegáns és merész - hogy csinálja?

Rutinos vagy peches?

Az ember, akinek már a második aldis kapszulás kávégépe purcant ki, de nem ezért írt!

Az AdServer mágusok titkos élete

Ők azok, akik lekövetik, mit csinálsz a neten.

Lejtmenetben a használtimport

Egyre kevesebben vásárolnak külföldről hasz­nált autót. Mutatjuk az okokat.

Bemutathatunk a téli szürkeségnek

Zakatoló dobmunkák, inszomniás lányok és független filmes fesztiválaz eheti programajánlóban.

Nehéz ez a macskaélet

Egy cica sose pihenhet eleget, nem csoda, hogy sokszor úgy alszanak el, ahogy éppen a fáradtság éri őket.

John harmadjára is visszatért és dolgozik

John Wick egyetlen menekvése, hogy a 3. felvonásban még több rosszfiút tesz hidegre.

Nagy bajban lehet a NER, ha elkezdett félni egy vidéki gimnazista lánytól

Nagy Blanka "bűne" nem csupán az, hogy fiatal, hogy nő, és nem kedveli Orbán Viktor országlását, hanem az is, hogy vidéki.

0


0