Ezt olvasta már?

0

Szerencsés találkozások Pécsett

Országos kampány a romák és nem romák együttéléséért

A POSZT Off programjában szereplő Show folytatódik című darabban a romák életében felmerülő döntéseket a nézők hozzák meg, s a színészek úgy alakítják a játék menetét, amilyen a közös döntés volt. Különleges előadásban lehet részük tehát a pécsieknek és a fesztiválra látogatóknak.


hirdetés

Cigány és nem cigány emberek találkozása szinte mindig valamilyen rossz, negatív kontextusban történik. A médiában a romákról szóló információk is túlnyomórészt negatív üzenetek, vagy valamilyen negatív jelentéstartalmuk van. A romákkal kapcsolatos sztereotip gondolkodás és előítéletesség szüntelen megerősítést kap. Így a társadalom a cigányokat mindig valamilyen problémával azonosítja. Nem csoda, hogy a cigány/roma kifejezés pejoratív jelentésű szó lett, a vesztesek, a társadalomból kiszorult érdemtelenek szinonimája.

A sok-sok negatív impulzus és sugallat hatására a társadalom közönyösen veszi tudomásul, hogy a romák egzisztenciálisan egyre lehetetlenebb helyzetben élnek, vagy ha rasszista kirekesztés áldozataivá válnak. Sajnos a negatív beidegződések a romák önreflexióiban is súlyosan jelen vannak. Cigányok és nem cigányok egyaránt beletörődni látszanak abba, hogy ez a dolgok rendje. Ez a társadalom egészét átható attitűd teszi végérvényesen reménytelenné a változást, cigányok és nem cigányok normális együttélését. Cigányok és nem cigányok találkozásai tehát többnyire szerencsétlenek.

A valóságban mindez nem ilyen tragikusan egysíkú. Nemcsak negatív történetek vannak. A Karaván Művészeti Alapítványnál például 12 éve roma és nem roma emberek tevékenykednek együtt, hoznak létre komoly kulturális értékeket a színházművészet és a tehetséggondozás területén. A Karavánban a romák és nem romák találkozása szerencsés.

A kampány

A Karaván Művészeti Alapítvány egy civil kísérletet tesz arra, hogy változtassanak a romákkal kapcsolatosan uralkodó negatív szemléleten. Szerencsés Találkozások címmel felhívással fordulnak azon civil szervezetek, kezdeményezések, informális csoportok, intézmények felé, amelyekben – a Karavánhoz hasonlóan - romák és nem romák harmonikusan együtt tevékenykednek. Arra kérik ezeket a szerencsés találkozásokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és együtt mutassák meg magukat a nyilvánosságnak. Adjanak életjelet a szorongó társadalom számára. Próbálják ki, mi történik, ha összefognak, és együtt jelennek meg a nyilvánosság előtt. Ha a pozitív üzenetüket elég sokan meghallják, talán változás elindítói lehetnek. Ehhez szükség van minden szerencsés találkozásra.

Az OSI (Open Society Institute) által támogatott kampány fő célja, hogy minél több szerencsés találkozás váljék láthatóvá a nagy nyilvánosság számára, valamint a projekt hatására pozitív irányban változzék a nem romák és a romák kapcsolata. A projekt 2013. január 31-éig tart.

 

Szerencsés találkozás lehet bármilyen működő csoport: intézmény, szervezet vagy akár baráti társaság is, amelyben

-         romák és nem romák együtt tevékenykednek

-         tevékenységük kölcsönösen jó a résztvevőknek

-         a résztvevők saját elhatározásukból vesznek részt

-         tevékenységük nem csak egyszeri alkalom.

 

Azoknak a csoportoknak, amelyek magukat szerencsés találkozásként tudják azonosítani, és a projekt üzenetével egyet értenek, első lépésként nem kell mást tenniük, mint regisztrálni a romapage.hu-n. Ha a szerencsés találkozások hálózatának tagjai ezek után híreket, információkat is küldenek eseményeikről, azok a romapage.hu-n folyamatosan megjelennek, tehát egy helyen válnak láthatóvá. A Karaván médiakampánya keretében fogja felhívni a társadalom (ezen belül a döntéshozók és a támogatók) figyelmét a szerencsés találkozások létezésére. A nyilvánosság számára is látható, élő, napi kommunikáció céljára facebook-csoportot is létrehoztak. A hálózat célja a pozitív események megosztása.

A SHOW FOLYTATÓDIK

a Karaván Művészeti Alapítvány interaktív előadása

a POSZT OFF programjában

2012. június 14. 19.00

Pécsi Horvát Színház /Pécs, Anna utca 17./

A színházi előadás a SZERENCSÉS TALÁLKOZÁSOK országos kampány programja

A Karaván egy roma színház. A hivatásos és amatőr művészekből álló társulat a „Szerencsés Találkozások” országos kampány keretében játssza A show folytatódik című előadást.

A Cigánylabirintus című szerepjáték-könyv ötletére épülő interaktív előadásban egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show, amelyben a fiú a játékos, a főhős. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet.

Amikor a fiú döntési helyzetbe kerül, a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti a játékost. Nézzük, hogyan döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne. Ám rá kell döbbennünk újra és újra, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

A Karaván az előadással szórakoztatni, ugyanakkor megdöbbenteni és párbeszédre motiválni is szeretné közönségét. A nézőknek az eddigi előadások tapasztalata alapján maradandó élményben lesz részük. A roma néző ráismerhet saját életének momentumaira, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? Lehetséges, hogy nem vesszük észre, mennyi igazságtalanság éri a romákat? A show folytatódik hatására az alkotók szerint megkérdőjeleződik, relativizálódik, meginog a romákkal kapcsolatos közönyös vagy egyértelműen negatív attitűd. Ebben nagy szerepe van magának a társulatnak is, amely roma és nem roma színészekből áll.

A Karaván azt reméli, hogy az előadás társadalmi üzenete az OSI (Open Society Institute) által támogatott Szerencsés Találkozások projekt keretében hatékonyabban érvényesül.

Az országos kampány ideje alatt a Karaván társulata a színdarabot nemcsak Pécsen, a POSZT OFF programjában, hanem több alkalommal, más helyszínen is bemutatja.

A Show groteszk humorával és drámai pillanataival alkalmas arra, hogy elgondolkoztasson, felülírja előítéletességen alapuló beidegződéseinket. A vélemények cseréjére, egy nyitott és toleráns párbeszédre van szükség. Az előadást ezért mindig beszélgetés követi. Ezeket az előadásokat szeretnék felhasználni arra is, hogy országosan ismert művészek, helyi döntéshozók és civilek a kampány pozitív üzenete mellé álljanak. Ezáltal remélik, hogy helyi szinten nyitottabbá válnak az érdekeltek új partnerségek, új szerencsés találkozások létrehozására is. Ha a párbeszéd nyitottabbá teszi az embereket, talán elhiszik, hogy nem lehetetlenek a szerencsés találkozások romák és nem romák között.

 

Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Színészek: Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Csányi Dávid, Dobos Judit, Feuer Yvette, Serf Egyed, Jászberényi Gábor, Rácz Panni, Szegedi Tamás, Takács Géza, Kántor Anita

Zene: Karaván Familia, közreműködik Jammal Fekete János

 

Bővebb információ:

http://www.karavan.co.hu/,

http://www.facebook.com/pages/Szerencs%C3%A9stal%C3%A1lkoz%C3%A1sok/287996847957047,

http://www.romapage.hu/

 0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0

hírek innen, onnan

Közel kétharmadával magasabb az igény a szakmunkásokra a tavalyi évhez képest

A tavalyi évhez képest idén 61 százalékkal nőtt a szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések száma; Vas,...

Csak a tegnapi napon 7 tornádóról érkezett jelentés Észak-Olaszországban

Legalább 7 tornádót jelentettek a viharvadászok és a lakosság a Pó-síkságon szeptember 19-én délután.

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Túlhalászat, a bolygó melegedése, környezetszennyezés, az élőhelyek pusztulása – ez a következmény.

Így lehet egy 45 éves nő egyszerre szexis és elegáns

Lenyűgöző estélyi ruhákból most sem volt hiány!

Egy magyar nő havi néhány ezer forinttal támogatta, ma már három kisboltja van egy kongói férfinak, aki évekig éhezett

Bodó Katalin közösségi gyűjtést is indított, amivel a tízfős család otthont tudott vásárolni, mert addig templomokban aludtak.

Igen ritka Mercedest törtek össze az M7-esen

Olyan Mercedesre futott rá hátulról egy Audi az M7-es autópályán, amelynek csak a fényezése 3 millió forintba kerül.

Milák Kristóf még szokja az új légkört és új edzőjét

Az olimpiai bajnok úszó szerint idő kell, hogy emberileg és szakmailag is megszokják egymást.

Kivégezték az összes madarat 2001-ben egy elmélet szerint - de akkor mégis, hogy repdesnek felletünk?

Az elmélet erre kapásból választ is ad. A válasz pedig pofonegyszerű és logikus.

Magyarország is bejelentkezett a 2025-ös Eb-re

Az Mkosz szeretne társrendező lenni.

Beszakadtak a tőzsdék, az amerikai indexek is mínuszban zártak

Az ázsiai tőzsdéken kifejezetten gyengén indult a hét, a nyitva tartó piacok közül a hongkongi tőzsde több mint 3 százalékot esett,...

BKK - Változik a jegyek és a bérletek kinézete

Változik a jegyek és a bérletek kinézete.

Segíteni próbáltak a hajléktalannak – nem tudták, hogy a vesztükbe rohannak

Életfogytiglani fegyházbüntetés várhat arra a hajléktalanra, aki a vád szerint két embert megölt, két másikat pedig súlyosan...

Sport

Ezek voltak az utolsó szavai a lovas-balesetben meghalt magyar zsokélánynak

A 21 éves Jeles Eszter 13 napig küzdött az életéért, végül a szervezete feladta a harcot.

Messi összeveszett az edzőjével, már a pályán is hisztizik - videó

Az argentin világsztár rosszul játszott, lecserélték. Nem tetszett neki.

Létszámleépítésre készül a Manchester United - Hét játékos távozhat

Alaposan átalakulhat a keret Manchester vörös felén.

Utolsó perces dráma a zöld-fehérek és az újonc meccsén – videó

Hiába fordítottak a hazaiak, a 97. percben betaláltak a vendégek és módosult a pontok eloszlása.

Elkapta a koronavírust, kórházba került az olimpiai bajnok úszó

Koronavírus miatt kórházba került Madi Wilson ausztrál úszónő.

A PSG edzője beszélt Lionel Messi hisztijéről

A hatszoros aranylabdás sztár nehezen viselte, hogy a honfitársa lecserélte a Lyon ellen.

Meg kell műteni a tokiói olimpia magyar hősét

A nyári ötkarikás játékokon elszakadt térdszalaggal lett negyedik a kardozó.

Ancelotti is látja a legnagyobb problémát, fel is hívta rá a figyelmet

A Real Madrid sokáig vesztésre állt a Valencia otthonában, ám a hajrában megrázta magát és fordítani tudott, végül pedig 2–1-re győzött.

Remeklő Szoboszlai, nagyon ideges Dárdai - hat magyar játszott a hétvégén a Bundesligában

A Köln-Lipcse meccs a szezon eddigi legfordulatosabb találkozóinak egyike volt, miközben a Hertha is elmozdult a veszélyes zónából.

Csak a bőrdzsekije védte meg a halálos késszúrásoktól Kobe Bryant legnagyobb ellenfelét

A Boston Celtics legendás kosarasának élete egy hajszálon múlt, de a Hírességek Csarnokába frissen beválasztott Paul Pierce később mégis NBA-bajnoki címet tudott nyerni a csapatával.

Verseny közben gázolták el a magyar ultramaratonistát, Szőnyi Ferencet

Szőnyi Ferenc, az 57 éves magyar ultramaratonista Mexikóban, Manuel Doblado közelében haladt, amikor egy zárt pályán egy gépjármű elgázolta, amely aztán segítség nyújtás nélkül továbbhaladt. Szőnyi zúzódáso

„Ronaldo legalább annyi problémát okoz Solskjaernek, mint amennyi megoldást nyújt”

Jamie Carragher szerint nem Ronaldo lesz a kulcs a bajnoki cím megnyeréséhez.

Bulvár

Ezek voltak az utolsó szavai a lovas-balesetben meghalt magyar zsokélánynak

A 21 éves Jeles Eszter 13 napig küzdött az életéért, végül a szervezete feladta a harcot.

SPAR vezér: Tíz milliárdot vitt ki Magyarországról a tulajdonos, ám ennek a háromszorosát fektette be itthon 

Az élelmiszer-iparban, ami igazán problémát jelent Magyarországon, az az, hogy sok helyen a felhasznált gyártási technológiák már roppant mód elavultak. Ezért nehéz bizonyos szegmensekben jó magyar beszállítót ta

Müller Attila műsorvezetőként lett ismert - Most egy tanyán él, és tyúkokat tart

Müller Attila és felesége Dunaharaszti mellett, az erdő szélén vásárolt tanyát.

„Feldúlt, hogy milyen sokan voltak a villamoson, és rajtam kívül mégsem segített a néninek senki” – A szemtanú...

Vajon miért segítünk egy bajba jutott ismeretlen embernek? Vagy miért nem segítünk? Kerekes Anna járt utána a kérdésnek:

Ma elhajítják a politikai bombát a parlamentben

Elindul a forró ősz, az Országgyűlés kétnapos üléssel kezdi meg őszi ülésszakát.

Ő Rákóczi Feri ritkán látott felesége: a rádiós 14 éve imádja Judithot

Rákóczi Feri és Judith közös fotóit gyűjtöttük egy csokorba.

Váratlan döntés: mentőautóra cseréli a mikrofont a magyar műsorvezető

Az ismert magyar rádiós műsorvezető, Péter Petra úgy döntött, új szakmát tanul és mentőápoló képesítést szerezve csatlakozik az Országos Mentőszolgálathoz.

Súlyos balesetet szenvedett Dobrev Klára is: nem veszélytelen a lovassport

Tragikus baleset után elhunyt a mindössze 22 éves Jeles Eszter zsoké, aki tizenhárom napig küzdött az életéért, de végül szervezete feladta. A lovasportok, noha nagyon jó hatással vannak az ember egészségére, mind

Gyurcsány Ferenc éktelen haragra gerjedt Orbán Viktorral szemben

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök felszólalása után arról beszélt, ha egy kormány nem a haza sorsával foglalkozik, hanem az általa teremtett démonokkal küzd, akkor ez az ország romlásnak indul.

blogmorzsák

90 éves lett Mészáros Márta

Kossuth-díjas filmrendező, aki a női rendezők közül elsőként kapta meg a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét, az 1975-ös Örökbefogadásért.

Lucifer’s Friend: Egy asztalnál az ördöggel

Okkult ízvilág, fantasztikus virtuózok és a Uriah Heep énekese a 70-es évek egyik legjobb albumán.

Ritkán látott képek a Mai Manó Ház táncosnőiről

Díjnyertes óceánfotók, angol dokumentumfilm készült egy elfeledett magyarról. Válogatás a múlt hét fotós híreiből.

Az emoji-k „elszigetelődése”

A gyűlöletre mosollyal is lehet válaszolni! – mint amire a karaktereket eleve kitalálták.

Terhelési kérdések

Magyarul: akkor is volt adatforgalom, terhelés, mikor szavazás már nem is volt!

Már kiszámolhatod, hogyan csökkentheted a környezeti terhelést

Nem könnyű feladat leadni 100 kilót, ugyanakkor nem is lehetetlen.

Így jógázd ki magad a depresszióból

A krónikus prosztatagyulladás nem csupán fizikailag terheli meg a betegeket.

Palvin Barbi amazonként?

Merőben szokatlan szettben és koncepcióban láthatjuk Palvin Barbit.

Mit képviselnek a képviselők?

Miben gondolnak mást a politikáról az ellenzéki pártok vezetői és képvseilőjelöltjei?

Ennyire félnek a Várban?

Elindulása után egyből elakadt az ellenzéki előválasztás.

4 parfüm, amit mindenképp ismerned kell!

Őszi illatra vágynál? Parfümajánló férfiakra hangolva.

A pesterzsébeti hurok

A legutolsó komoly fejlesztés a térségben a 3-as metró átadása volt, azóta csak hanyatlás van.

0


0