Ezt olvasta már?

0

Szerencsés találkozások Pécsett

Országos kampány a romák és nem romák együttéléséért

A POSZT Off programjában szereplő Show folytatódik című darabban a romák életében felmerülő döntéseket a nézők hozzák meg, s a színészek úgy alakítják a játék menetét, amilyen a közös döntés volt. Különleges előadásban lehet részük tehát a pécsieknek és a fesztiválra látogatóknak.


hirdetés

Cigány és nem cigány emberek találkozása szinte mindig valamilyen rossz, negatív kontextusban történik. A médiában a romákról szóló információk is túlnyomórészt negatív üzenetek, vagy valamilyen negatív jelentéstartalmuk van. A romákkal kapcsolatos sztereotip gondolkodás és előítéletesség szüntelen megerősítést kap. Így a társadalom a cigányokat mindig valamilyen problémával azonosítja. Nem csoda, hogy a cigány/roma kifejezés pejoratív jelentésű szó lett, a vesztesek, a társadalomból kiszorult érdemtelenek szinonimája.

A sok-sok negatív impulzus és sugallat hatására a társadalom közönyösen veszi tudomásul, hogy a romák egzisztenciálisan egyre lehetetlenebb helyzetben élnek, vagy ha rasszista kirekesztés áldozataivá válnak. Sajnos a negatív beidegződések a romák önreflexióiban is súlyosan jelen vannak. Cigányok és nem cigányok egyaránt beletörődni látszanak abba, hogy ez a dolgok rendje. Ez a társadalom egészét átható attitűd teszi végérvényesen reménytelenné a változást, cigányok és nem cigányok normális együttélését. Cigányok és nem cigányok találkozásai tehát többnyire szerencsétlenek.

A valóságban mindez nem ilyen tragikusan egysíkú. Nemcsak negatív történetek vannak. A Karaván Művészeti Alapítványnál például 12 éve roma és nem roma emberek tevékenykednek együtt, hoznak létre komoly kulturális értékeket a színházművészet és a tehetséggondozás területén. A Karavánban a romák és nem romák találkozása szerencsés.

A kampány

A Karaván Művészeti Alapítvány egy civil kísérletet tesz arra, hogy változtassanak a romákkal kapcsolatosan uralkodó negatív szemléleten. Szerencsés Találkozások címmel felhívással fordulnak azon civil szervezetek, kezdeményezések, informális csoportok, intézmények felé, amelyekben – a Karavánhoz hasonlóan - romák és nem romák harmonikusan együtt tevékenykednek. Arra kérik ezeket a szerencsés találkozásokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és együtt mutassák meg magukat a nyilvánosságnak. Adjanak életjelet a szorongó társadalom számára. Próbálják ki, mi történik, ha összefognak, és együtt jelennek meg a nyilvánosság előtt. Ha a pozitív üzenetüket elég sokan meghallják, talán változás elindítói lehetnek. Ehhez szükség van minden szerencsés találkozásra.

Az OSI (Open Society Institute) által támogatott kampány fő célja, hogy minél több szerencsés találkozás váljék láthatóvá a nagy nyilvánosság számára, valamint a projekt hatására pozitív irányban változzék a nem romák és a romák kapcsolata. A projekt 2013. január 31-éig tart.

 

Szerencsés találkozás lehet bármilyen működő csoport: intézmény, szervezet vagy akár baráti társaság is, amelyben

-         romák és nem romák együtt tevékenykednek

-         tevékenységük kölcsönösen jó a résztvevőknek

-         a résztvevők saját elhatározásukból vesznek részt

-         tevékenységük nem csak egyszeri alkalom.

 

Azoknak a csoportoknak, amelyek magukat szerencsés találkozásként tudják azonosítani, és a projekt üzenetével egyet értenek, első lépésként nem kell mást tenniük, mint regisztrálni a romapage.hu-n. Ha a szerencsés találkozások hálózatának tagjai ezek után híreket, információkat is küldenek eseményeikről, azok a romapage.hu-n folyamatosan megjelennek, tehát egy helyen válnak láthatóvá. A Karaván médiakampánya keretében fogja felhívni a társadalom (ezen belül a döntéshozók és a támogatók) figyelmét a szerencsés találkozások létezésére. A nyilvánosság számára is látható, élő, napi kommunikáció céljára facebook-csoportot is létrehoztak. A hálózat célja a pozitív események megosztása.

A SHOW FOLYTATÓDIK

a Karaván Művészeti Alapítvány interaktív előadása

a POSZT OFF programjában

2012. június 14. 19.00

Pécsi Horvát Színház /Pécs, Anna utca 17./

A színházi előadás a SZERENCSÉS TALÁLKOZÁSOK országos kampány programja

A Karaván egy roma színház. A hivatásos és amatőr művészekből álló társulat a „Szerencsés Találkozások” országos kampány keretében játssza A show folytatódik című előadást.

A Cigánylabirintus című szerepjáték-könyv ötletére épülő interaktív előadásban egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show, amelyben a fiú a játékos, a főhős. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet.

Amikor a fiú döntési helyzetbe kerül, a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti a játékost. Nézzük, hogyan döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne. Ám rá kell döbbennünk újra és újra, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

A Karaván az előadással szórakoztatni, ugyanakkor megdöbbenteni és párbeszédre motiválni is szeretné közönségét. A nézőknek az eddigi előadások tapasztalata alapján maradandó élményben lesz részük. A roma néző ráismerhet saját életének momentumaira, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? Lehetséges, hogy nem vesszük észre, mennyi igazságtalanság éri a romákat? A show folytatódik hatására az alkotók szerint megkérdőjeleződik, relativizálódik, meginog a romákkal kapcsolatos közönyös vagy egyértelműen negatív attitűd. Ebben nagy szerepe van magának a társulatnak is, amely roma és nem roma színészekből áll.

A Karaván azt reméli, hogy az előadás társadalmi üzenete az OSI (Open Society Institute) által támogatott Szerencsés Találkozások projekt keretében hatékonyabban érvényesül.

Az országos kampány ideje alatt a Karaván társulata a színdarabot nemcsak Pécsen, a POSZT OFF programjában, hanem több alkalommal, más helyszínen is bemutatja.

A Show groteszk humorával és drámai pillanataival alkalmas arra, hogy elgondolkoztasson, felülírja előítéletességen alapuló beidegződéseinket. A vélemények cseréjére, egy nyitott és toleráns párbeszédre van szükség. Az előadást ezért mindig beszélgetés követi. Ezeket az előadásokat szeretnék felhasználni arra is, hogy országosan ismert művészek, helyi döntéshozók és civilek a kampány pozitív üzenete mellé álljanak. Ezáltal remélik, hogy helyi szinten nyitottabbá válnak az érdekeltek új partnerségek, új szerencsés találkozások létrehozására is. Ha a párbeszéd nyitottabbá teszi az embereket, talán elhiszik, hogy nem lehetetlenek a szerencsés találkozások romák és nem romák között.

 

Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Színészek: Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Csányi Dávid, Dobos Judit, Feuer Yvette, Serf Egyed, Jászberényi Gábor, Rácz Panni, Szegedi Tamás, Takács Géza, Kántor Anita

Zene: Karaván Familia, közreműködik Jammal Fekete János

 

Bővebb információ:

http://www.karavan.co.hu/,

http://www.facebook.com/pages/Szerencs%C3%A9stal%C3%A1lkoz%C3%A1sok/287996847957047,

http://www.romapage.hu/

 0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Új forintérmét bocsát ki az MNB

Az aranybulla stilizált változata lesz rajta látható.

A Huaweit még Kanada is kockázatosnak tartja

Ha a kezükben az információáramlás, bele is hallgathatnak Ottawa szerint.

Felvette a kesztyűt a „bulvármeteorológiával” szemben az OMSZ

Megelégelte a kattintásvadász címeket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Megtalálod a pingvint a képen? 140-es IQ alatt senkinek sem jön össze

Hamarosan ránk ront a nyári forróság, szóval itt az ideje, hogy kicsit lehűtsük magunkat - erre szolgál következő fejtörőnk is.

A szegényeket támogatja az Erste

Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.

Zelenszkij: a Donbasz maga a földi pokol

Folyamatos csapások érik Odessza térségét és Ukrajna középső városait.

Nem ért rá megünnepelni a 60. születésnapját Kerekes József

A 60. születésnapját ünnepelte Kerekes József. Pontosabban nem igazán ünnepelte, mert a Jászai Mari-díjas színésznek nem volt érkezése...

Kigyulladt épülethez riasztották a tűzoltókat Délegyházán

Kigyulladt egy épület a Pest megyei Délegyházán, a Vasút soron csütörtökön kora este. A mintegy 70 négyzetméteres épület...

Nagy barátnő kompatibilitás: jól működő csillagjegy párosítások

Míg bizonyos csillagjegyek vonzzák egymást, addig mások taszítják. Biztosan sok cikket olvastál már arról, vajon összeilletek-e a...

Sport

Meghalt a világbajnok magyar kézilabdázó

Guricsnél Pásztor Erzsébet a történelmi sikert elérő válogatott csapatkapitánya volt.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Niki a családja körében örökre elaludt hétfőn”

Niki Lauda 1949. február 22-én született Bécsben, szülei papírgyártó iparosok voltak, akik rosszallóan figyelték, ahogy már gyermekkorában az autóversenyzés felé kacsingatott. Még nagyon fiatal volt, amikor 30 ezer

Durván megverte volt feleségét az NBI-es fociedző

Újabb brutális családon belüli erőszakról szerzett tudomást a Blikk! Egy hivatásos tűzoltóként is tevékenykedő, az NB1-es Mezőkövesd utánpótlás csapatánál dolgozó fociedző nem bírta elviselni, hogy a felesé

A barátai elől is titkolták, hol nyugszik Puhl Sándor

Még most, napra pontosan egy esztendő távlatából is felfoghatatlan, hogy elhunyt Puhl Sándor. Az egykor a világ legjobb játékvezetőjének választott, vb-döntőt is dirigáló legenda halálát a koronavírus szövődm

Sallói rúgott két gólt, majd felrúgta az ellenfelét, erre meglökték, végül pirosat kapott

Futballközhellyel élve: elszabadultak az indulatok az MLS-ben.

Távozik a Fradi egyik legfontosabb játékosa

A 29 éves futballista öt év alatt négy bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyert a csapattal.

Súlyosan megsérült a Győri Audi ETO nyári sztárigazolása

A dán átlövő élete egyik legjobb meccsét játszotta, de egy ütközés után kiugrott a válla.

A Liverpool kegyvesztett sztárja megegyezett a Milannal

A belga támadó ingyen válthat klubot a nyáron.

Döbbenetes képsorok: a felesége filmezte le a volt futballista halálos sziklaugrását, amit a gyermekei is végi...

Egy néhány napja történt esetről pár napos késéssel derült ki, hogy a Mallorca szigetén történt tragédia áldozata egy volt labdarúgó, a holland Vitesse-ben szerepelt holland-marokkói Mourad Lambratte, aki egy harm

Frank Lampard csapata történelmi győzelemmel harcolta ki a bennmaradást

Az Everton kétgólos hátrányból nyert a Crystal Palace ellen.

Győzelemmel hangolódna a BL-re és búcsúzna a Bernabéutól a Real Madrid

A Real Betis lesz Ancelottiék ellenfele a La Liga zárófordulójában.

Gulácsi: Beleremeghet a város.

Az ellenük szóló ellenségeskedésről is nyilatkozott.

Bulvár

Mindössze 46 éves volt: autóbalesetben vesztette életét a magyar színészlegenda

Bubik István Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész tragikus körülmények között vesztette életét mindössze 46 évesen – halálakor két nő gyászolta.

Újabb háború robbanhat ki, ezúttal Európa nyugati felén

A brit kormány benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi majd, hogy felfüggessze az EU-val kötött brexitegyezmény egyik fontos elemét – de nem ezen a héten. Az unió azonban szankciókkal fenyeget, ha e

Meghalt Pásztor Erzsébet

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Guricsné Pásztor Erzsébet, az 1965-ben világbajnok magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya, kilencszeres magyar bajnok kapus.

Soha ne edd így a banánt: nagy baj is lehet belőle, óriási hibát követsz el, ha mégis így teszel

Ez a legbanálisabb hiba, amit szinte mindenki elkövet, ám a szakértők szerint könnyen pórul járhatunk, ha nem hagyunk fel azonnal ezzel a káros szokással.

Őrjöngött a menyasszony: ilyen ruhában jelent meg a húga az esküvőn

Az ifjú ara legmerészebb álmaiban sem hitte volna, hogy épp hőn szeretett lánytestvére okoz majd botrányt az esküvőjén.

Évi 150 ezer forint is járhat az államtól, de nem automatikusan: kinek érdemes módosítania az szja-bevallását?

Jelentős összegek mehetnek pocsékba, ha bizonyos emberek nem módosítják az szja-bevallásukat.

Hegyekben áll az alma: a lengyelek megoldása úgy tűnik, működőképes

Harmadik hete folyik Lengyelországban az almakivonási program, és már egyértelműen látszanak az intézkedés jótékony hatásai.

Matolcsy György: Megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan

A jegybank elnöke szerint, ha a kormány nem csinál semmit az ország elveszítheti a következő éveket.

Dobrev Klára: Elegünk van!

A képviselő Európai Parlamenti felszólalásában leszögezte: "Magyarországon a jogállam lebontásának célja és lényege a lopás".

Eddig csak beszéltek róla, de most tényleg megindult a nagy hazavándorlás

Hiába a recesszió fenyegető réme, az amerikai cégek masszívan növelték az első negyedévben beruházásaikat. Ennek oka, hogy a beszállítói láncok akadozása miatt ténylegesen megkezdték ellátási láncaik lerövid

Ezt a zöldségfélét tonnaszám termesztjük, de továbbra sem szeretjük

A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják.

A nyugdíjakhoz is hozzányúlna az MNB

A nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát, a nyugdíjkorhatár emelését is javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában. A fenntartható egyensúly és felzárkózás eredményeként – derül ki a közzét

blogmorzsák

Füstölgő Magnum és tomboló düh

Amit Tarantino sosem merne leforgatni: nulla politikai korrektség az egyik legkeményebb zsarufilmben.

Mutatjuk, mi a teendő, ha füstölni kezd az autó

Érdemes odafigyelni, a tűzoltók már csaknem 250 gépjárműtűzhöz vonultak ki idén.

Így nyújtsd ki otthon a gerinced: napi 2x5 perc elég hozzá

Őrült jó módszer a fájó hátra: akár egy csontkovács, ellazít és kiropogtat!

0


0