Ezt olvasta már?

A Közgazdaságtudományi Intézetet félti Mellár

Mellár Tamás a Közgazdaságtudományi Intézet bezárása ellen szólalt fel az Országgyűlésben.


Szijjártó Péter Montrealban: a magyarok hozzájárultak Kanada sikereihez, és nem párhuzamos társadalmat építettek

Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója Kanadában - 1956-ra emlékezve - arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanadai magyarok hozzájárultak új hazájuk sikereihez, s nem párhuzamos társadalmat építettek.


hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatáson tartózkodik Kanadában, s ezalatt több '56-os megemlékezésen vesz részt, valamint hétfőn több kétoldalú, magas szintű tárgyalást folytat.

Vasárnap a montreali Magyarok Nagyasszonya plébánia megemlékezésén vett részt, és - tapssal többször megszakított - beszédet mondott.

Történelmi visszatekintésében hangsúlyozta: ha valaki végignézi történelmünket, akkor kétsége sem lehet, hogy a magyar nemzet "nemcsak a szabadságszerető emberek nemzete, hanem a szabadságharcosok nemzete is". Leszögezte: a magyaroktól még a legdurvább túlerő is csak időlegesen vehette el a szuverenitást és a szabadságot! "Ha valaki ezen a földgolyón tisztában van azzal, hogy mit jelent a szabadság, akkor mi, magyarok ilyenek vagyunk" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kifejtette: éppen 1956 mutatta meg világosan, hogy a diktatúra nem képes gyökeret verni Magyarországon. "Hatvan évvel ezelőtt, 1956-ban, azokban a napokban a Budapest utcáin harcoló férfiak és nők, fiúk és lányok világossá tették, hogy mi még az extrém túlerővel szemben is hajlandóak és bátrak vagyunk fellépni, s világossá tették azt is, hogy ha a magyar nép szabadsága vagy szuverenitása kicsit is sérülni látszik, akkor hajlandóak személyesen is szembeszállni a túlerővel" - mondta. Majd utalt arra, hogy a magyarok történelmük során többször is megküzdöttek a szabadságukért: például az oszmánokkal vagy a Habsburgokkal szemben vívott küzdelmeikben, vagy - az elmúlt évszázadban - akár a nácik, akár a kommunista diktatúra ellen is mindig a szabadságáért kellett harcolniuk.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: "1956-ban a magyar nép kívülről nagyon sok bíztatást kapott, de csak bíztatást, hiába várták az akkori szabadságharcosok a segítséget, az különböző okok miatt nem érkezett meg. A magyarok, mint oly' sokszor a történelmük során, magukra maradtak". Majd hozzátette: nem a segítség érkezett, hanem a szovjet tankok jöttek, szétlőtték Budapest és a vidéki városok utcáit, és jött a szovjet hadsereg is, amelynek pusztításai nyomán több ezer honfitársunk halt meg. "S bár a világ számára világos volt, hogy mi zajlik Magyarországon, a nemzetközi közösség mégis csöndben maradt, nem lépett fel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elmulasztotta a segítségnyújtást Magyarországnak" - emlékeztetett a külügyminiszter. De hangsúlyozta azt is: annak ellenére, hogy '56-ban forradalmunkat leverték, "a hőseink iránti tisztelet, hőseink emléke és emlékezete elég erőt adott a magyar nemzetnek ahhoz, hogy kibírjuk a kommunista diktatúrát, és végül 1990-ben visszanyerjük a szabadságunkat".

A miniszter elmondta: a magyar emberek nagyon sok mindent elveszítettek: az önkényuralommal eltelt 34 évet és számos olyan lehetőséget, amelyben részük lett volna, ha Magyarország szabad ország lett volna. "S persze sok tízezer, talán sok százezer magyar ember is elveszítette a jövőbe vetett hitét és reményét" - tette hozzá.

Szijjártó Péter megvonta '56 máig érvényes fontos tanulságait is. "Nekünk, a ma élőknek - akik a magyar emberek felhatalmazása alapján az ország vezetésében szerepet vállalunk - először is azt a fontos tanulságot kell levonnunk, hogy mindig ellen kell állni olyan külső nyomásnak, amely el akarja venni a szabadságunkat vagy a szolidaritásunkat, 1956 azt is világosan mutatja, hogy ellen kell állni minden olyan kísérletnek, amely a legapróbb módon is a szuverenitásunkat vagy a szabadságunkat akarja kockára tenni" - fogalmazott. Majd hangsúlyozta: "Ki kell tartanunk amellett, hogy Magyarország sorsáról, jövőjéről kizárólag a magyar embereknek van joguk döntést hozni. Mi, magyarok, mindig tiszteletben tartottunk mindenkit, de ugyanezt várjuk el másoktól is velünk kapcsolatban".

Szólt a miniszter arról: Montrealban is sok magyar kényszerült új hazára találni, s bár mindvégig magyar hazafiakként viselkedtek, beilleszkedtek új hazájukba, és hozzájárultak Kanada sikerességéhez. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: "itt vissza kell utasítanunk azt a modernkori történelemhamisításra vonatkozó kísérletet, amely azt kéri számon a magyarokon, hogy amikor 1956-ban az elmenekülők menedékre találtak, akkor vajon most Magyarország miért olyan álláspontot képvisel a modernkori népvándorlással kapcsolatban, amilyent. Ezt határozottan ki kell kérni magunknak, hiszen akik 1956-ban arra kényszerültek, hogy elhagyják Magyarországot, hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak a szomszédos Ausztriában, hogy befogadják őket, tisztelték és tisztelik új hazájuk törvényeit, nem építettek párhuzamos társadalmakat, és hozzájárultak új hazájuk sikerességéhez".

A miniszter leszögezte: Magyarország büszke arra a mintegy 38 ezer magyarra, aki hozzájárult ahhoz, hogy Kanada ma nagyszerű ország legyen. Egyúttal kifejezte Magyarország háláját, hogy befogadták a magyarokat 1956-ban.

Beszéde végén a magyar diplomácia irányítója azt fejtegette, hogy - mivel a világ minden jelentős pontján élnek és erősödnek magyar közösségek, s ezekben a napokban mindenütt megünneplik a hatvanadik évfordulót - "mára Magyarország világnemzet lett".

"Mi, mai magyarok úgy szeretjük a mai Magyarországot, ahogyan van. Soha, senkinek nem fogjuk megengedni, hogy a mi akaratunk ellenére akarja átformálni Magyarországot. Az 1956-os hősök iránti tisztelet mindig elég erőt ad ahhoz, hogy ezt az ígéretünket teljesíteni tudjuk" - zárta beszédét Montrealban Szijjártó Péter.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Tényleg veszélyes a munkahelyi flört? Íme a legfontosabb érvek és ellenérvek!

Sokan csinálják titokban és sokak szerint teljesen ördögtől való munkatárssal flörtölni. De a téma mindenkit foglalkoztat.

Drónokkal kukkolnak az E.ON szerelői

A gépek az emberi szem számára észrevehetetlen eltéréseket is kiszűrik.

Harmadszor is anya lesz Jessica Simpson - már a baba nemét is lehet tudni

A színésznő maga jelentette be az örömhírt.

Tesz a túlsúlyra: tangában jelent meg a vörös szőnyegen a plus size modell - fotó

Felicity Hayward brit plus-size modell kihívó, áttetsző ruhában jelent meg a Revlon partiján, melyet a londoni divathéten rendeztek meg.

Orbán: képesek vagyunk megvédeni a határainkat

Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait - jelentette ki újságíróknak Orbán Viktor szerdán...

Bulgária megvétózza Magyarország megbüntetését

A bolgár kormány bejelentette szerdán, hogy Lengyelországhoz csatlakozva megvétózza a Magyarország ellen a jogállamisági eljárás...

Supergirl végre a mozikat is meghódíthatja, egy pletyka szerint pedig már a lehetséges főgonosz is megvan a filmhez

Cavill sorsa egyelőre még mindig kérdéses, Superman utódja azonban már úgy tűnik, megvan egy újabb kriptoni szuperhős képében.

A szakképzés és a felnőttképzés a gazdaságot szolgálja

A szakképzés és a felnőttképzés a gazdaságot szolgálja, a szakgimnáziumi képzés akkor tölti be a szerepét, ha a diákok a szakma...

Orbán Viktor Salzburgból jelentkezett be a Facebookon

Magyarország a határőrizeti jogát nem adja át, ezt tőlünk elvenni nem lehet - mondta a videóban.

Látott már önvezető Combinót?

A berlini InnoTrans világkiállításhoz kapcsolódóan mutatta be Potsdamban a városi forgalomban közlekedő önvezető tesztvillamosát a...

Időjárás: jövő héten már csak 15 fok lesz

Péntekig tart az elhúzódó nyár, utána átmenet nélkül köszönt be az ősz. Két hullámban támad a hidegfront, szerdán már csak 15 fok...

0

Sport

18 év után válik a feleségétől Lisztes Krisztián, de nem csak tőle kell búcsúznia

Budapest Eljött a szomorú pillanat Lisztes Krisztián (42) életében: a 49-szeres egykori válogatott labdarúgó árulja a főváros IV. kerületében található Külvárosi kávéházat.

Autóbalesetben meghalt két fiatal kézilabdázó

Két másik játékost súlyos állapotban szállítottak kórházba.

BL: Messi mesterhármassal kezdett, a Barca kiütötte a PSV-t

A halálcsoport másik mérkőzésén az Inter a 92. percben csikarta ki a győzelmet a Tottenham ellen.

Messi BL-triplája után örökös Aranylabdát adnának a Barca-sztárnak

Az argentin nyolcadik mesterhármasát lőtte a BL-ben. A Liverpool őrült meccsen intézte el a PSG-t.

Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

A BBC három éven át nyomozott az algériai futball mocskában.

Ramos helyretette Griezmannt, miután a francia Messihez és Ronaldóhoz hasonlította magát

A Real Madrid csapatkapitánya szerint Griezmann tudatlansága vakmerővé teszi a franciát.

Dani Alves kicsit odaszúrt Cristiano Ronaldónak

A PSG brazilja szerint a Real Madrid jól járt az ötszörös aranylabdás távozásával.

Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit

Négy forduló eltelt, mégis bővíthetik a Serie B mezőnyét.

Firmino a 92. percben mentette meg a nagyot bakizó török bírót

Bede Ferenc szerint Cüneyt Çakir hibázott, a PSG gólja lesről született.

Stílszerűen Messi pofás szabadrúgásgóljával kezdődött a BL-csoportkör

A BarcaPSV-meccsen született az első gól, természetesen Messi lőtte. Szabadrúgásból.

A világ egyik legkomolyabb szakírója szerint nem futball, amit a PSG mutat

Jonathan Wilson teljesen felháborodott azon, ami a PSG-ben foci címszó alatt fut. És nyíltan felvállalja a háborút a katariakkal.

0

Bulvár

Belepisilt a gejzírbe az idióta turista

Aztán még ennél is furcsább dolgot tett.

Eperjes Károlyt fel sem ismerni - A 64 éves színész nagyon megváltozott

A szakállas Eperjes Károly mellett elmentünk volna az utcán.

Menesztették a Barátok közt főszereplőjét és párját - Senki nem állt ki mellettük

Solti Ádám és Berni nem kapott szavazatot, ők estek ki a Nyerő Párosból.

Nem bírta abbahagyni a röhögést az anya, amikor felpróbálta a netről rendelt ruhát - videó

Egy vagány pink overallt rendelt, szándékosan eggyel nagyobb méretben. Nem egészen erre számított.

A Fidesz kizárása a Néppártból lehet a határ a német cégeknél, nem a Sargentini-jelentés

A német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt, derült ki a privátbankár.hu háttérbeszélgetéseiből. A cégeket ugyanis az üzlet érdekli, nem pedig a politika. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel.

Judith Sargentini Facebookon üzent a magyaroknak

Köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta.

Hatékony segítség lógó mellek esetén

A mell megereszkedését sok minden okozhatja, szülés, hízás-fogyás, de egy biztos, akár 60 éves korban is korrigálható....

Újabb fagyba dermedt jégkori tetemekre bukkantak

50 ezer éves rénszarvas és farkaskölyök tetemére bukkantak Kanadában.

blogmorzsák

Egy kis Trabant-történelem

A berlini Trabi Múzeumba belépve egyből elkapja az embert a nosztalgia és évtizedekkel repíti vissza az időben.

Élj túl sztoikusan!

Miként tudta Stockdale ezredes túlélni a vietnámi börtön fogságát? Milyen etikai tanításokat fogalmaz meg Epiktétosz?

Szórakoztató rendőrségi bejelentések kisgyerekektől

Rendőri segítséget kérnek a felöltözéshez, vagy feljelentik a saját szüleiket, mert nem kapnak több kekszet.

Mindenki rémálma: az autótűz

Összeszedtük, miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő.

Művészettel a pánik ellen

Benned mit indítanak el Gyarmati Zsolt festményei?

Orbán és a moszkvai operett

Putyin kénytelen volt kiigazítani a magyar kormányfőt Paks miatt.

A legjobb játéktermi játék, amiről senki nem hallott

Az Elevator Action Returns minden, amiért szeretni lehet a kilencvenes évek arcade játékait.

Érdemes elvinni egy próba­körre az új hallókészüléket

Hallásunknak edzésre van szük­sége ahhoz, hogy megszokja.

Furcsa véde­lem az osztrák iskolákban

Egy érdekes hozzájárulási nyilatkozatot kérnek a szülőktől, amit először nem is tud az ember hová tenni.

Babgulyás füstölt csülökkel

Füstölt csülökkel és marhaoldalassal. Brutális.

A pusztában rohadnak a legjobb vasúti kocsik

Mindennek az oka, hogy a MÁV-Start szolnoki javítóműhelye túlterhelt. A vezetés ugyanis az IC+ kocsik gyártását priorizálja.

4 magyar nyugdíjas, akik még ma is menőbbek nálunk

A kötéltáncos, a vadászpilóta, a díjnyertes vágó és a top borász nem csak a múltból él, fiatalokat mentorálnak.

0


0