Ezt olvasta már?

Adventi programok a pécsi egyházmegyében

A Pécsi Egyházmegye tizenhatodik alkalommal hívta közös készülődésre a területén működő művészeti csoportokat, kórusokat, zenészeket. A Pécsi Advent december ...

0

Szijjártó Péter Montrealban: a magyarok hozzájárultak Kanada sikereihez, és nem párhuzamos társadalmat építettek

Szijjártó Péter, a magyar diplomácia irányítója Kanadában - 1956-ra emlékezve - arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanadai magyarok hozzájárultak új hazájuk sikereihez, s nem párhuzamos társadalmat építettek.


hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatáson tartózkodik Kanadában, s ezalatt több '56-os megemlékezésen vesz részt, valamint hétfőn több kétoldalú, magas szintű tárgyalást folytat.

Vasárnap a montreali Magyarok Nagyasszonya plébánia megemlékezésén vett részt, és - tapssal többször megszakított - beszédet mondott.

Történelmi visszatekintésében hangsúlyozta: ha valaki végignézi történelmünket, akkor kétsége sem lehet, hogy a magyar nemzet "nemcsak a szabadságszerető emberek nemzete, hanem a szabadságharcosok nemzete is". Leszögezte: a magyaroktól még a legdurvább túlerő is csak időlegesen vehette el a szuverenitást és a szabadságot! "Ha valaki ezen a földgolyón tisztában van azzal, hogy mit jelent a szabadság, akkor mi, magyarok ilyenek vagyunk" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Kifejtette: éppen 1956 mutatta meg világosan, hogy a diktatúra nem képes gyökeret verni Magyarországon. "Hatvan évvel ezelőtt, 1956-ban, azokban a napokban a Budapest utcáin harcoló férfiak és nők, fiúk és lányok világossá tették, hogy mi még az extrém túlerővel szemben is hajlandóak és bátrak vagyunk fellépni, s világossá tették azt is, hogy ha a magyar nép szabadsága vagy szuverenitása kicsit is sérülni látszik, akkor hajlandóak személyesen is szembeszállni a túlerővel" - mondta. Majd utalt arra, hogy a magyarok történelmük során többször is megküzdöttek a szabadságukért: például az oszmánokkal vagy a Habsburgokkal szemben vívott küzdelmeikben, vagy - az elmúlt évszázadban - akár a nácik, akár a kommunista diktatúra ellen is mindig a szabadságáért kellett harcolniuk.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: "1956-ban a magyar nép kívülről nagyon sok bíztatást kapott, de csak bíztatást, hiába várták az akkori szabadságharcosok a segítséget, az különböző okok miatt nem érkezett meg. A magyarok, mint oly' sokszor a történelmük során, magukra maradtak". Majd hozzátette: nem a segítség érkezett, hanem a szovjet tankok jöttek, szétlőtték Budapest és a vidéki városok utcáit, és jött a szovjet hadsereg is, amelynek pusztításai nyomán több ezer honfitársunk halt meg. "S bár a világ számára világos volt, hogy mi zajlik Magyarországon, a nemzetközi közösség mégis csöndben maradt, nem lépett fel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elmulasztotta a segítségnyújtást Magyarországnak" - emlékeztetett a külügyminiszter. De hangsúlyozta azt is: annak ellenére, hogy '56-ban forradalmunkat leverték, "a hőseink iránti tisztelet, hőseink emléke és emlékezete elég erőt adott a magyar nemzetnek ahhoz, hogy kibírjuk a kommunista diktatúrát, és végül 1990-ben visszanyerjük a szabadságunkat".

A miniszter elmondta: a magyar emberek nagyon sok mindent elveszítettek: az önkényuralommal eltelt 34 évet és számos olyan lehetőséget, amelyben részük lett volna, ha Magyarország szabad ország lett volna. "S persze sok tízezer, talán sok százezer magyar ember is elveszítette a jövőbe vetett hitét és reményét" - tette hozzá.

Szijjártó Péter megvonta '56 máig érvényes fontos tanulságait is. "Nekünk, a ma élőknek - akik a magyar emberek felhatalmazása alapján az ország vezetésében szerepet vállalunk - először is azt a fontos tanulságot kell levonnunk, hogy mindig ellen kell állni olyan külső nyomásnak, amely el akarja venni a szabadságunkat vagy a szolidaritásunkat, 1956 azt is világosan mutatja, hogy ellen kell állni minden olyan kísérletnek, amely a legapróbb módon is a szuverenitásunkat vagy a szabadságunkat akarja kockára tenni" - fogalmazott. Majd hangsúlyozta: "Ki kell tartanunk amellett, hogy Magyarország sorsáról, jövőjéről kizárólag a magyar embereknek van joguk döntést hozni. Mi, magyarok, mindig tiszteletben tartottunk mindenkit, de ugyanezt várjuk el másoktól is velünk kapcsolatban".

Szólt a miniszter arról: Montrealban is sok magyar kényszerült új hazára találni, s bár mindvégig magyar hazafiakként viselkedtek, beilleszkedtek új hazájukba, és hozzájárultak Kanada sikerességéhez. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: "itt vissza kell utasítanunk azt a modernkori történelemhamisításra vonatkozó kísérletet, amely azt kéri számon a magyarokon, hogy amikor 1956-ban az elmenekülők menedékre találtak, akkor vajon most Magyarország miért olyan álláspontot képvisel a modernkori népvándorlással kapcsolatban, amilyent. Ezt határozottan ki kell kérni magunknak, hiszen akik 1956-ban arra kényszerültek, hogy elhagyják Magyarországot, hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak a szomszédos Ausztriában, hogy befogadják őket, tisztelték és tisztelik új hazájuk törvényeit, nem építettek párhuzamos társadalmakat, és hozzájárultak új hazájuk sikerességéhez".

A miniszter leszögezte: Magyarország büszke arra a mintegy 38 ezer magyarra, aki hozzájárult ahhoz, hogy Kanada ma nagyszerű ország legyen. Egyúttal kifejezte Magyarország háláját, hogy befogadták a magyarokat 1956-ban.

Beszéde végén a magyar diplomácia irányítója azt fejtegette, hogy - mivel a világ minden jelentős pontján élnek és erősödnek magyar közösségek, s ezekben a napokban mindenütt megünneplik a hatvanadik évfordulót - "mára Magyarország világnemzet lett".

"Mi, mai magyarok úgy szeretjük a mai Magyarországot, ahogyan van. Soha, senkinek nem fogjuk megengedni, hogy a mi akaratunk ellenére akarja átformálni Magyarországot. Az 1956-os hősök iránti tisztelet mindig elég erőt ad ahhoz, hogy ezt az ígéretünket teljesíteni tudjuk" - zárta beszédét Montrealban Szijjártó Péter.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Törölték a járatát, dühében felgyújtotta a csomagját a férfi a reptéren - videó

A férfi agresszíven viselkedett, amikor el akarták oltani a tüzet.

Fejbe rúgtak egy földön fekvő BKK-ellenőrt

A vádlottak először egy ismeretlen férfival kerültek konfliktusba, majd ezután egy török férfit és az őt védeni próbáló egyik BKK...

Túl menő ahhoz, hogy pilótaszemüveget viseljen - Besenyei Péter-portré

Besenyei Pétert közel negyvenhét éve sok pilóta tekinti példaképének világszerte, és nem csupán technikai tudása, hanem egyénisége,...

Találd meg a nőt a képen - íme november legizgalmasabb fejtörője

Ezek a fotók kivétel nélkül meglepetést tartogatnak. De vajon rálelsz a meglepetésre?

Bevonult a börtönbe Vizoviczki László

Büntetése felét már letöltötte előzetesben, most jön a maradék.

Kalapács alá kerülnek Arnold Schwarzenegger és Antonio Banderas dedikált mackói

Los Angeles - A színészek dedikált mackóit, valamint Roberto Carlos brazil labdarúgó tárgyait bocsátják árverésre tizenkét magyar...

Agresszív szigetlakók áldozatává válhatott egy amerikai turista

Washington - A világ elől elzárt Északi-Szentinel-sziget lakói vélhetően meggyilkolták azt a 27 éves amerikai turistát, aki egyedül...

23 milliárd forintból épül csomagolóanyag-üzem Rétságon

Az indiai Flex Films jön, és teremt 170 új munkahelyet.

0

Sport

Új külsővel döbbentette meg rajongóit Hosszú Katinka

Az Iron Ladyt ilyennek még biztosan nem látta.

A Barcelonánál folytatja a PSG klasszisa

Már megegyeztek a felek.

Negyedik kalapos az Eb-selejtező sorsolásán a magyar válogatott

Nem alakultak jól a kedd esti eredmények a Nemzetek Ligájában, így lecsúsztunk a harmadik kalapról.

Csalódás: csak a negyedik kalapból várhatja az Eb-selejtező sorsolását a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a C osztály harmadik legjobb csoportmásodikaként fejezte be az első alkalommal kiírt Nemzetek ligája csoportküzdelmeit, így csak a negyedik kalapból várhatja az Európa-bajnoki selejtezők jövő vasárnapi dublini sorsolását.

Klasszis igazolását jelentette be a Ferencváros

Néhány évig még magas szinten folytatná.

Hosszabbított magyar válogatott játékosával a Fradi

Bíró Blanka, a Ferencváros válogatott játékosa meghosszabbította szerződését.

A legutóbbi két világbajnokkal is összekerülhet a fociválogatott

Álom- és halálcsoport: kisorsoltuk a magyar csapat 2020-as Eb-selejtezőinek legkönnyebb és legnehezebb csoportjait.

Ilyet még senki sem csinált: produkció közben dobta le magáról a textilt a csinos műkorcsolyázó - videó

Elképesztő produkcióval állt elő egy műkorcsolyázónő, a nézők alig hittek a szemüknek!

Szerdai sport: Vidi-Újpest, Löwen-Veszprém, válogatott

Komoly meccs vár a Fradira a BL-ben!

Ügyes trükkel érte el a Liverpool, hogy a Barca ne igazolja le a legjobbjait

Persze csak rövid időre, de azért okos húzás volt.

Kiszivárgott ki nyeri az Aranylabdát, madridi játékoshoz kerül a trófea

A France Football munkatársai hamarosan a spanyol fővárosba utaznak fotózásra.

0

Bulvár

Melyik laboreredmény jelzi, hogy megy tönkre a máj? 6 érték, ami megmutatja a bajt

Már korán jelzi a májműködés gyengülését néhány laboreredmény.

A kukkoló videóra vette a fürdő szomszédasszonyt Leányváron

Pénzbírságot kapott a férfi - nem jogerősen.

Ezért a termékért állnak majd sokan sorban az Aldiban

Lázban égnek a vegánok, mert az Aldiban kapható lesz a vegán tejföl.

Hátborzongató dolgot vett fel a szerelőműhelyben hagyott kamera

A szerelőműhellyel kapcsolatban már korábban is felmerült, hogy paranormális jelenségek helyszíne, de mivel akkoriban nem készült videó az eseményekről, csak a környékbeliek elbeszéléseiből lehetett tudni, hogy valami nincs rendben a hellyel.

Hatalmas, kísérteties lényt pillantottak meg a ledöbbent búvárok

Kígyózva, hullámzó mozgással lebegett a nagy kékségben a nyolcméteres valami.

Itt a rendőrség új trükkje, ilyen szemtelenül traffiznak a 4-es úton

Elkezdődtek a lesből mérések, ilyen meglepő megoldásokat vetnek be.

Vádat emeltek Ambrus Attila ellen

Horribilis összegű pénzbüntetést is kiróhatnak a Viszkisre, miközben csupán 91 ezer forint a havi fizetése.

blogmorzsák

Valóságshow szer­kesztők nedves álma volt ez a VV epizód

Volt itt minden, ami a tökéletes trashhez kell: irdatlan lerészegedés, ordenáré rikácsolás, mindenki min­denkivel smárparti és hatalmas villantások.

Válasz Orbán Balázs államtitkárnak

Úgy tűnik, Orbán Balázs közvetve elismerte, hogy a magyar kormány jóvoltából tartózkodik Gruevszki Magyarországon.

A világ köpni, nyelni nem tud a Gruevszkinek nyújtott menedék láttán

A menedékjog megadása után reménytelen minden kiadatási kérelem.

„Gruevszki-ügy: Orbánt pofára ejtették“

A Kreml szándékosan kényszerítette színvallásra a magyar kormányt?

A mosógépről, melynek híg a leve

Kis hazánk piacáról úgy tartják a gyártók, hogy itt szabad a vásár, mert a szart is boldogan kanalazzák.

Black Friday, a nap, amikor megőrülünk

Miért is létezik az akciózás világnapja? És miért őrülnek meg az emberek akciókat látva?

Amikor az álom tengerpart tele van szeméttel

Balin sem minden csak játék és mese!

Az 1 millió dolláros Bogár

Mutatjuk, hogy milyen autót talált egy szerencsés fiatalember nagyapjának a garázsában Amerikában.

A világ 5 leginkább családbarát országa

Egy friss kutatás­ban kitelepülte­ket kérdeztek meg arról, értékel­jék a világ leg­inkább családbarát országait. Az eredmé­nyek talán meglepőek lesznek.

Megvan a Dunából kihúzott szellem Lada!

Nemrég hatalmasat futott a net­en a szellem Lada története. Megmutatjuk, hova került, és mik a tervek vele!

Miért kell minden­kép­pen hitelkártya egy utazáshoz?

Biztosítás, autóbérlés, hotelfog­lalás: ezeknél mind jól jön, és még egy kis luxust is kaphatunk két repülőút között.

Negyvenezer toroknyi gágogás

Nyári ludak, nagy lilikek, vetési ludak - az az vadlibák sok tízezren, amerre a szem ellát...

0


0