Ezt olvasta már?

Élő tv-sportközvetítések - Kedd, szerda

A keddi és szerdai élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

0

Tillai Ernő: az építés és a fotóművészet mestere

Hosszú, nehéz, küzdelmekkel, harcokkal teli út vezetett odáig, ahol Tillai Ernő ma tart. Persze közben a kiemelkedő sikerek sem maradtak el. Jellegzetes épületek és több tízezer fotó dicséri keze munkáját, tehetségét. Nemrég életútjáról, életének legfőbb állomásairól beszélgettünk.


hirdetés
Első pillantásra talán visszahúzódó, magányos, embernek tűnik, holott nős, három gyermeke és tíz unokája van. Ahhoz a generációhoz tartozik, amelyiknek a kötelességtudat és az erkölcsös gondolkodás, életvitel nem a látszatteremtés eszköze, hanem személyiségének belénevelt, ezért magától értetődő vonása. Életének nyolcvanegy évében számos megaláztatás, kudarc is érte, ugyanakkor a kiemelkedő sikerek sem maradtak el. Építészeti tevékenységét két alkalommal Ybl-díjjal, valamint építészeti nívódíjjal; fotóművészetét az MFIAP címmel ismerték el, amely az amatőr fotóművészek körében nemzetközi szinten legmagasabb díj, hazánkban egyedül ő viseli.

– Mi és hogyan befolyásolta pályaválasztását?
– Eredetileg édesapám építész szeretett volna lenni, azonban az első világháború megakadályozta tervei megvalósítását, Boszniában dolgozott nyolc évig tábori postásként. Festő szerettem volna lenni – mondja Tillai Ernő. – Hantai Simon, az akkor fiatal festőművész tartott Pécsett tanfolyamokat, ezeken részt vettem, négyszáz akvarellt, illetve vízfestményt készítettem. Apám viszont kijelentette, hogy Budapestre csak akkor mehetek, ha építész leszek. Ez 1945-ben megtörtént, felmentem a fővárosba. Nagyon hosszú és kellemetlen utazás volt, hiszen amikor felértem, leszakadt a bőröndöm füle és az eső is zuhogott. Elkeseredtem, visszafordultam, hazajöttem. Végül Pécsett tanultam egy évig az Erzsébet Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-olasz-filozófia-művészettörténet szakán.


– Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

– Nagyon szép emlékeket jelent számomra, amikor a professzor a Dóm téren vizsgáztatott pünkösdhétfőn. Egy év múlva mégis Budapestre kerültem, a BME Építészmérnöki Karán tanultam tovább. Iszonyatos nyomorban éltem, olyan lakásban húztam meg magam, amelyben nem volt üveg az ablakon, a benti hőmérséklet éjjel-nappal 0 és –5 fok között mozgott. Nem volt ennivalóm sem. Az édesanyám rántást küldött, abból készítettem levest, és azt ettem reggel, délben és este is, valamint fokhagymával, sóval felfőzött kenyérhéjat kanalaztam. Olyan is megesett, hogy egy farakáson aludtam, és a szenesláda volt a párnám. Ráadásul közben nagyon megbetegedtem, 16 kilót lefogytam, egy mandulatályogtól fehérvérűségszerű mérgezés keletkezett a szervezetemben.  Nem tudtam beszélni, járni. Később ennek ellenére folytattam a tanulmányaimat, mert a kötelességtudat nagyon fontos volt számomra.

– Feltételezem, ezek a körülmények kihatottak az eredményeire is...
– Valóban, tanulmányaim elején nagyon ügyetlen voltam az építészetben, utolsó voltam az egész évfolyamon, majd később kiderült, hogy mégiscsak alkalmas vagyok erre a pályára: az egyetemet jeles eredménnyel fejeztem be. Hamarosan megnősültem, és egy négyszeres, lipótvárosi albérletbe költöztünk. Mint tervező szakost, Miskolcra akartak küldeni kivitelezőnek, az ajánlatot nem fogadtam el, így a Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékén lettem tanársegéd négy évig. Eközben másodállásban a Középülettervező Irodánál dolgoztam a Várnegyed újjáépítésén. 1955-ben visszakerültem Pécsre, főépítésznek, lakást is ígértek nekem.

– Tehát akkor végre jóra fordult a sorsa?
– Csak látszólag, ugyanis éjjel a lakást feltörték, és valaki más elfoglalta. Így egy évig utazgattam Pécs és Budapest között. 1956 szeptemberében azonban egy minisztériumi párttitkár Pécsett kiutalt lakását elcseréltem a budapesti, általam újjáépített otthonomra. Az akkor szovjet szolgálati lakásokat tartalmazó házban egyedül voltam magyar. Amikor 1956-ban kitört a forradalom, 10 000 ember vette körül a házat. Akkorra az oroszok már mind elmenekültek, én pedig hirtelen ötlettől vezérelve kiírtam az ajtómra, hogy „ez már magyar lakás”. Erre a pécsi rendőrök és rendőrtisztek feltörték a szovjet lakásokat, és beköltöztek, november 4-én pedig ők menekültek, és jöttek vissza az oroszok.

– Hogyan viszonyult a forradalomhoz?
– 1956 októberében megválasztottak a Munkástanács elnökhelyettesének. 1957-től két évre a Pécsi Tervező Vállalat igazgatójává választottak, de nemsokára lemondtam, mert láttam, hogy becsapják az építészeket. Teljesítményen alapuló bérezést ígértek, amiből nem lett semmi. Az állásomat meghirdettem a Népszabadságban, a 38 jelentkező közül a győri Építőipari Technikum vezetője került ki győztesen. Ő szeretett volna eltanácsolni a cégtől, azonban én maradtam. Ezután voltam műteremvezető, főépítész, és több más megbízatásom is volt.

– Akkor gondolom anyagilag egyenesbe került…
– Igen, kiemelt fizetést kaptam, 1000 forinttal többet, mint a többiek. Azonban aláírattak velem egy papírt, hogy maszek munkát nem vállalhatok. Eközben sok kollégám gátlástalanul vállalt magán megbízatásokat, így – velem szemben – komoly vagyont halmoztak fel. Időközben elváltam; a második feleségem a volt munkatársam lett, kiválóan tudta kamatoztatni építésztechnikusi végzettségét, máig nagyon sokat segít nekem.

– A Tervező Vállalat élén milyen vezetői elveket vallott?
– Mindig olyan munkát igyekeztem adni, amely egy kissé meghaladta az illető képességeit. Így mindenki sokkal jobb teljesítményre volt képes. Meggyőződésem volt és hirdettem is, hogy mindenki, minél gyorsabban intézze el a magánügyeit, hiszen addig úgysem tud rendesen dolgozni.

Szász János emlékkiállításának megnyitóján a Parti Galériában

– Hogyan kezdte érdekelni a fotózás?

– Amikor a saját tervezésű épületeimet, a családom tagjait fotóztam, elkezdtem komolyabban foglalkozni fényképezéssel is. A Magyar Fotóművészek Szövetsége 1958-ban hirdetett meg egy pályázatot, erre többen beadtunk képeket. Nyertünk, és egy tanfolyamon vehettünk részt, amelyet a fotográfia akkori legnagyobbjai tartottak Budapesten. Azóta vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, több ciklusban a vezetőségbe is bekerültem. Megrendeztem „A Magyar fotóművészet 125 éve” című kiállítást a Nemzeti Galériában. A főkapura kitetettem Németh József két és fél méteres, gyönyörű hölgyet ábrázoló aktfotóját. A kép a megnyitás napjára eltűnt a falról. Máig sem tudom, hogy valaki ellopta-e vagy esetleg ideológiai okokból vette-e le valami ügybuzgó pártmunkás. Később, a Mecseki Fotóklubban Szász Jánossal és Lantos Miklóssal egészen másféle irányzatot képviseltünk, mint amit a kor diktált: egyikünket sem érdekelték a boldog munkáscsaládok és a termelési fotók, mindhárman kissé plakátszerű, modern fényképekkel jelentkeztünk.

– Miként vélekedik a mai fotóművészek teljesítményéről?
– Ma is akadnak igen tehetséges alkotók, azonban nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki a „művészi hatás kedvéért” szándékosan hibát hagy a fotóján, vagy olyan témát választ, amely teljesen öncélú, esetleg érthetetlen címet ad művének.

Gerner András

0
0
0

hírek innen, onnan

Mi vezetett a Kádár-korszak bukásához?

Éppen 35 éve váltották le a kommunista párt nagyhatalmú vezetőjét.

A szív megszakad: Suhajda Szilárdért tartanak megemlékezést – fotók

Ma este 19 órakor tartanak megemlékezést a Mount Everesten elhunyt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd emlékéért a Szemlőhegyi-barlang...

Ismét súlyos hőhullámok szedik áldozataikat Indiában – 45 fokot mértek Újdelhiben

A hőhullámok bár minden lakos számára komoly nehézségeket okoznak, főként a legkiszolgáltatottabbak körében gyakoriak a halálos...

Singh Viki fürdőruhában élvezi a nyarat, nagyon vonzó

Az ismert énekesnő is igyekszik kihasználni a Nap erejét, ami egyre erősebb és erősebb, de ez csak a kezdet.

Nagyot zuhant az olaj ára, mínuszban a tőzsdék

Vegyes kezdés után veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe,...

Szalai Ádám: Sokszor edzői szemmel nézek egy-egy mérkőzést

Szalai Ádám 2013-ban, a hollandok elleni 8-1-es vereség után egy emlékezetes sajtótájékoztatón élesen kritizálta a magyar labdarúgást,...

Bejelentette a NATO, újabb katonákat küldenek Koszovóba

Egy zászlóaljat pedig készenlétbe helyeztek.

Több, mint 13 millió gyermek élete van veszélyben

Mintegy 13,6 millió gyerek szorul sürgős humanitárius segítségre Szudánban az áprilisban kirobbant fegyveres konfliktus miatt -...

Eltűnt az ukránok korábbi "sztárfegyvere", az öngyilkosok az utódok

A háború első hónapjaiban óriási sikerrel bevetett török drónokról az utóbbi időben már egyáltalán nem hallani.

Sport

Kiderült, mikor dőlt el Suhajda Szilárd sorsa

Már az eltűnése pillanatában tudták a hegymászók, hogy nagy a baj.

Mindössze 17 évesen világbajnok lett Márton Luana

Ez volt az első felnőtt világbajnoksága.

19 évesen meghalt a magyar focikapus

Küzdött, ameddig csak tudott.

Vérig sértődött Oliver Kahn, miután a Bayern München kirúgta

De nemcsak az egykori csodakapus, hanem a sportigazgató Haszan Szalihamidzsics is lapátra került. Mi volt a bűnük? Elmondjuk.

Olaszországban lett edző az NB I történetének egyik legnagyobb botrányhőse

Az NB I kétszeres gólkirálya Magyarországon kezdte meg edzői pályafutását.

Benzemát vonzza a szaúdi csábítás, egy kieső csapatból pótolhatja a Real Madrid

Újabb topcsatár, sőt aranylabdás köthet ki Szaúd-Arábiában.

70 millióért igazolhat világbajnokot a Liverpool

A Liverpoolnak meg kell erősítenie a középpályáját, és úgy tűnik, rögtön a transzferszezon elején lépnek a vörösök.

Lando Norris azzal viccelődött, hogy Max Verstappen kék zászlót kap miatta

Max utálta volna a helyzetet, Norris pedig pont ezért imádná.

Legutóbb 0–4-ről fordítottak, most pedig egy 123. perces góllal feljutottak

Óriási menetelés után jutott fel a Sheffield Wednesday.

Hoeness: Hiba volt foglalkoztatni Kahn-t.

A klub tiszteletbeli elnöke kendőzetlenül beszélt arról, hogy mekkora baklövés volt kinevezni a kapuslegendát.

Bulvár

Ennyibe kerül egy Everest-expedíció

70 éve jutott fel először ember a világ legmagasabb hegycsúcsára. A legendás helyet már rengetegen meghódították, nem keveset fizetve az élményért. Akár több tíz milliót is elkérhetnek a serpák egy expedíción

Parkinson-kórt okozhatnak ezek a szerek: sokan használják őket

A kutatók különös kapcsolatot véltek felfedezni a Parkinson-kór és bizonyos szerek használata között.

Brutális vihar csap le ma az országra: Ezekre a megyékre adtak ki riasztást, itt kell készülni az ítéletidőre

Ismét nem ússzuk meg szárazon a napot, az ország túlnyomó területén brutális zivatarra kell készülni, mutatjuk a térképet.

Ha letöltötted, most azonnal töröld. Lehallgatja a telefonokat ez az alkalmazás, 15 percenként készít felvétel...

Ha ez az alkalmazás rajta van a telefonodon, jobban teszed, ha most azonnal letörlöd.

Tágra nyitotta a kaput Magyarország az oroszok legszorosabb szövetségese előtt

Úgy utazgatnak az EU-ba az oroszok, mintha nem is lenne háború Ukrajnában, és ez nem a magyar vízumkiadásnak köszönhető. Azért így is megtaláltuk a különutas magyar külpolitika lenyomatát.

Így rendelkezett a lakásáról Lang Györgyi

Az énekesnő haláláig egy 110 négyzetméteres, három szobás, a Hősök tere közelében található ingatlanban lakott. A számára érzelmileg fontos ingóságok sorsát is előre elrendezte.

Lagzi Lajcsi mellé került a toplistás magyar bűnöző, akit most kapcsoltak le

Szabadnapos rendőr lépett akcióba egy vidéki kocsmában.

Nem fogod elhinni, hogyan rendelkezett Lang Györgyi a vagyonáról: Mindenét rájuk hagyta

A Pa-Dö-Dö énekesnője 2023. május 20-án hunyt el, közeli hozzátartozói nem voltak, azonban mint kiderült, a távoliak sem részesülnek majd örökségéből, az énekesnő ugyanis másképp rendelkezett.

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Ezért nem találhatták meg Suhajda Szilárdot a serpák a szakértő szerint

Kollár Lajos szerint könnyen elképzelhető, hogy a magyar hegymászó rossz irányba indult el az agyi ödéma miatt és lezuhanhatott.

Magyar nyár 50 évvel ezelőtt: a kedvenc retro képeink

Visszamentünk jó 50-60 évet az időben, és a Fortepan képei között válogatva megtaláltuk a kedvenc retro pillanatainkat megidéző fotókat.

Ezért halhatott meg Suhajda Szilárd a Mount Everesten

Nem véletlenül életveszélyes a világ legmagasabb hegye.

blogmorzsák

Így nyaralt Kádár és Castro a Balatonon

Aliga II-re a pártvezetésen kívül szinte csak Hofi Géza léphetett be. Miközben óriási cigányzenés, ökörsütéses bulik folytak, Kádár a klímás villájában ette a krumplis tésztát.

Nézd meg, ezt érdemes - a hét legjobb kínai kütyüs akciói

Pizzasütőtől az fejhallgatón át a robotporszívóig minden van!

00