Ezt olvasta már?

Pályázaton keresi stratégiai pénzintézeti partnereit a Diákhitel Központ

A Diákhitel Központ Zrt. pályázati eljárást indított stratégiai pénzintézeti partnereinek kiválasztására és általuk kedvezményes pénzforgalmi szolgáltatás biz...

0

Tillai Ernő: az építés és a fotóművészet mestere

Hosszú, nehéz, küzdelmekkel, harcokkal teli út vezetett odáig, ahol Tillai Ernő ma tart. Persze közben a kiemelkedő sikerek sem maradtak el. Jellegzetes épületek és több tízezer fotó dicséri keze munkáját, tehetségét. Nemrég életútjáról, életének legfőbb állomásairól beszélgettünk.


hirdetés
Első pillantásra talán visszahúzódó, magányos, embernek tűnik, holott nős, három gyermeke és tíz unokája van. Ahhoz a generációhoz tartozik, amelyiknek a kötelességtudat és az erkölcsös gondolkodás, életvitel nem a látszatteremtés eszköze, hanem személyiségének belénevelt, ezért magától értetődő vonása. Életének nyolcvanegy évében számos megaláztatás, kudarc is érte, ugyanakkor a kiemelkedő sikerek sem maradtak el. Építészeti tevékenységét két alkalommal Ybl-díjjal, valamint építészeti nívódíjjal; fotóművészetét az MFIAP címmel ismerték el, amely az amatőr fotóművészek körében nemzetközi szinten legmagasabb díj, hazánkban egyedül ő viseli.

– Mi és hogyan befolyásolta pályaválasztását?
– Eredetileg édesapám építész szeretett volna lenni, azonban az első világháború megakadályozta tervei megvalósítását, Boszniában dolgozott nyolc évig tábori postásként. Festő szerettem volna lenni – mondja Tillai Ernő. – Hantai Simon, az akkor fiatal festőművész tartott Pécsett tanfolyamokat, ezeken részt vettem, négyszáz akvarellt, illetve vízfestményt készítettem. Apám viszont kijelentette, hogy Budapestre csak akkor mehetek, ha építész leszek. Ez 1945-ben megtörtént, felmentem a fővárosba. Nagyon hosszú és kellemetlen utazás volt, hiszen amikor felértem, leszakadt a bőröndöm füle és az eső is zuhogott. Elkeseredtem, visszafordultam, hazajöttem. Végül Pécsett tanultam egy évig az Erzsébet Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar-olasz-filozófia-művészettörténet szakán.


– Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

– Nagyon szép emlékeket jelent számomra, amikor a professzor a Dóm téren vizsgáztatott pünkösdhétfőn. Egy év múlva mégis Budapestre kerültem, a BME Építészmérnöki Karán tanultam tovább. Iszonyatos nyomorban éltem, olyan lakásban húztam meg magam, amelyben nem volt üveg az ablakon, a benti hőmérséklet éjjel-nappal 0 és –5 fok között mozgott. Nem volt ennivalóm sem. Az édesanyám rántást küldött, abból készítettem levest, és azt ettem reggel, délben és este is, valamint fokhagymával, sóval felfőzött kenyérhéjat kanalaztam. Olyan is megesett, hogy egy farakáson aludtam, és a szenesláda volt a párnám. Ráadásul közben nagyon megbetegedtem, 16 kilót lefogytam, egy mandulatályogtól fehérvérűségszerű mérgezés keletkezett a szervezetemben.  Nem tudtam beszélni, járni. Később ennek ellenére folytattam a tanulmányaimat, mert a kötelességtudat nagyon fontos volt számomra.

– Feltételezem, ezek a körülmények kihatottak az eredményeire is...
– Valóban, tanulmányaim elején nagyon ügyetlen voltam az építészetben, utolsó voltam az egész évfolyamon, majd később kiderült, hogy mégiscsak alkalmas vagyok erre a pályára: az egyetemet jeles eredménnyel fejeztem be. Hamarosan megnősültem, és egy négyszeres, lipótvárosi albérletbe költöztünk. Mint tervező szakost, Miskolcra akartak küldeni kivitelezőnek, az ajánlatot nem fogadtam el, így a Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékén lettem tanársegéd négy évig. Eközben másodállásban a Középülettervező Irodánál dolgoztam a Várnegyed újjáépítésén. 1955-ben visszakerültem Pécsre, főépítésznek, lakást is ígértek nekem.

– Tehát akkor végre jóra fordult a sorsa?
– Csak látszólag, ugyanis éjjel a lakást feltörték, és valaki más elfoglalta. Így egy évig utazgattam Pécs és Budapest között. 1956 szeptemberében azonban egy minisztériumi párttitkár Pécsett kiutalt lakását elcseréltem a budapesti, általam újjáépített otthonomra. Az akkor szovjet szolgálati lakásokat tartalmazó házban egyedül voltam magyar. Amikor 1956-ban kitört a forradalom, 10 000 ember vette körül a házat. Akkorra az oroszok már mind elmenekültek, én pedig hirtelen ötlettől vezérelve kiírtam az ajtómra, hogy „ez már magyar lakás”. Erre a pécsi rendőrök és rendőrtisztek feltörték a szovjet lakásokat, és beköltöztek, november 4-én pedig ők menekültek, és jöttek vissza az oroszok.

– Hogyan viszonyult a forradalomhoz?
– 1956 októberében megválasztottak a Munkástanács elnökhelyettesének. 1957-től két évre a Pécsi Tervező Vállalat igazgatójává választottak, de nemsokára lemondtam, mert láttam, hogy becsapják az építészeket. Teljesítményen alapuló bérezést ígértek, amiből nem lett semmi. Az állásomat meghirdettem a Népszabadságban, a 38 jelentkező közül a győri Építőipari Technikum vezetője került ki győztesen. Ő szeretett volna eltanácsolni a cégtől, azonban én maradtam. Ezután voltam műteremvezető, főépítész, és több más megbízatásom is volt.

– Akkor gondolom anyagilag egyenesbe került…
– Igen, kiemelt fizetést kaptam, 1000 forinttal többet, mint a többiek. Azonban aláírattak velem egy papírt, hogy maszek munkát nem vállalhatok. Eközben sok kollégám gátlástalanul vállalt magán megbízatásokat, így – velem szemben – komoly vagyont halmoztak fel. Időközben elváltam; a második feleségem a volt munkatársam lett, kiválóan tudta kamatoztatni építésztechnikusi végzettségét, máig nagyon sokat segít nekem.

– A Tervező Vállalat élén milyen vezetői elveket vallott?
– Mindig olyan munkát igyekeztem adni, amely egy kissé meghaladta az illető képességeit. Így mindenki sokkal jobb teljesítményre volt képes. Meggyőződésem volt és hirdettem is, hogy mindenki, minél gyorsabban intézze el a magánügyeit, hiszen addig úgysem tud rendesen dolgozni.

Szász János emlékkiállításának megnyitóján a Parti Galériában

– Hogyan kezdte érdekelni a fotózás?

– Amikor a saját tervezésű épületeimet, a családom tagjait fotóztam, elkezdtem komolyabban foglalkozni fényképezéssel is. A Magyar Fotóművészek Szövetsége 1958-ban hirdetett meg egy pályázatot, erre többen beadtunk képeket. Nyertünk, és egy tanfolyamon vehettünk részt, amelyet a fotográfia akkori legnagyobbjai tartottak Budapesten. Azóta vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja, több ciklusban a vezetőségbe is bekerültem. Megrendeztem „A Magyar fotóművészet 125 éve” című kiállítást a Nemzeti Galériában. A főkapura kitetettem Németh József két és fél méteres, gyönyörű hölgyet ábrázoló aktfotóját. A kép a megnyitás napjára eltűnt a falról. Máig sem tudom, hogy valaki ellopta-e vagy esetleg ideológiai okokból vette-e le valami ügybuzgó pártmunkás. Később, a Mecseki Fotóklubban Szász Jánossal és Lantos Miklóssal egészen másféle irányzatot képviseltünk, mint amit a kor diktált: egyikünket sem érdekelték a boldog munkáscsaládok és a termelési fotók, mindhárman kissé plakátszerű, modern fényképekkel jelentkeztünk.

– Miként vélekedik a mai fotóművészek teljesítményéről?
– Ma is akadnak igen tehetséges alkotók, azonban nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki a „művészi hatás kedvéért” szándékosan hibát hagy a fotóján, vagy olyan témát választ, amely teljesen öncélú, esetleg érthetetlen címet ad művének.

Gerner András

0
0
0

hírek innen, onnan

Sokszor könnyezik a szeme? Ezt jó, ha tudja

Ha gyakran könnyezik, annak hátterében krónikus szemhéjgyulladás vagy szemszárazság is állhat.

Beperelte a munkácsi városi tanácsot a Turul-szobor felállítója

Pákh Imre szerzői jogainak megsértésére alapozza keresetét.

"A tények nem ezt mondják" - Alonso rendet tett az emberek fejében

A spanyollal kapcsolatban sokszor emlegetik fel, hogy rosszul választotta meg következő csapatait.

A franciák kivégezték a hollandokat

A hollandoknak semmi sem sikerült, a hosszabbításban még 11-est is hibáztak.

Hadifoglyok kivégzésével vádolja az ENSZ Oroszországot és Ukrajnát is

A pénteken közzétett jelentés mindkét oldalon elkövetett bűncselekményeket elítélte, leszögezve, hogy az erőszak gyökere Oroszország...

Csökkent Joe Biden támogatottsága

Az elnök munkájáról elégedetten nyilatkozók aránya 38 százalék volt, a februári 45 és januári 41 százalék után.

Légierejük egyesítését tervezik az észak-európai államok

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és...

Meghalt egy gyalogos Hódmezővásárhely közelében

Gyalogost gázolt el egy személyautó Hódmezővásárhely közelében péntek este, a 472-es út érintett szakaszát lezárták – közölte a...

Egy éve nem beszél egymással Majka és Curtis, ez az igazi ok

Hajdú Péter internetes műsorában beszélt a rapper a szakmai szakításról.

Még ki sem hűlt Nagelsmann alatt a kispad, máris meglehet az új csapata

Friss és ropogós a londoni értesülés, ám azért még nem vennénk biztosra.

Megrázó képeket kaptunk a piliscsabai tragédiáról

Halálos baleset történt Piliscsabánál.

Hasonmás esküvő? - Britney Spears hasonmása egybekelt egy George Michael-imitátorral.

Táncosból Britney Spears-imitátor: Lucy Rose Smith útja a hírnév felé!

Sport

Klampár: „Engem még nem aláztak meg így”

Gyerekeknek szeretett volna példát mutatni, csalódottan, sőt, felháborodottan volt kénytelen távozni a DEAC-csarnokból Klampár Tibor.

"Olyan vagy, mint egy bálna"- undorító módon megalázta a terhes Hosszú Katinkát egy kommentelő

Szinte elképesztő, hogyan bántják a háromszoros olimpiai bajnok úszónőt.

Az egész világ rápörgött Szoboszlai zseniális cselére

A szezon cselét mutatta be a magyar középpályás, ami azóta is hatalmasat megy a neten.

Megsértődött a világbajnok, mert kiküldték a debreceni gyerekek edzéséről

Gyerekeket látogatott meg edzés közben a hazai asztalitenisz ikonikus alakja, ám Klampár Tibor nem sokat tölthetett az edzőteremben, mert kiküldték.

Szoboszlai szerint nem gond, hogy Sallai Roland végezte el a tizenegyest – videó

A magyar válogatott csapatkapitánya mellett Vécsei Bálint értékelte az Észtország elleni mérkőzést.

Megint gusztustalankodott az argentin kapus, felesége majdnem elsüllyedt szégyenében - videó

A játékosok feleségei aztán lemásolták a katari vb-n bemutatott botrányos ünneplést.

Csapatot vált Lewis Hamilton?

Pocsékul kezdte az idei vb-t a Forma–1-ben a Mercedes. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton csupán az ötödik helyen áll a pontversenyben, s lesújtó kritikával illette az idei versenyautót. A sajtó szerint ezért el

Kirúgták Nagelsmannt, Tuchel lett a Bayern München edzője

Amilyen váratlanul jött, annyira gyorsan lezajlott.

Újabb részletek derültek ki az agyvérzést kapott legendás magyar sportoló állapotáról

A korábbi Európa-bajnok vízilabdázó rendszeresen kijár Csapó Gábor sírjához beszélgetni.

Kiderült, miért rúgták ki a Bayern München vezetőedzőjét

A helyére érkező Thomas Tuchelt hivatalosan is kinevezték - érkezhet vele Lőw Zsolt is.

Edzőt váltott a Bayern München: Tuchelt kinevezték, Lőw Zsolt is vele tart

A Bayern München hivatalos közleményben jelentette be, hogy menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt, akit Thomas Tuchel vált a kispadon.

Bulvár

Schobert Norbi tárgyalása elkezdődött, szorul a hurok a fitneszguru nyaka körül

Végleg befellegzett Schobert Norbi cégbirodalmának?

Sebestyén Balázs botrányos szavaitól zeng a magyar média, valóban ezt gondolja a műsorvezető?

Sebestyén Balázs a celebekről, és azok megélhetéséről fogalmazott meg határozott véleményt.

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Átvágták a szarvasgombaszedők torkát

Legalább 15 szarvasgombaszedőt, köztük 7 polgári személyt megölt, további 40-et pedig foglyul ejtett Szíriában az Iszlám Állam – jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktiv

Erre senki nem számított - Elárulták, hány háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést

Néhány nap múlva élesedik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is az új ügyeleti rendszer, az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint eddig az alapellátásban dolgozók két százaléka írta alá az új szerződés

Villámgyors Kresz-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?

A Kresz-re vonatkozó kérdések esetében muszáj ismerni a helyes válaszokat a biztonságos közlekedés érdekében.

Brutális pénzeső hullhat a magyarok nyakába, ennek százezrek örülhetnek

A Szerencsejáték Zrt. most tényleg nem viccel, új játékuk mindenkit gazdaggá tehet.

Lilu a Glamour-gálán nem semmi ruhában vette át díját: íme a nyertesek

Íme a 2023-as Glamour Women of The Year díjátadó jelöltjei és nyertesei.

Új nagyhatalom van születőben - Kína és Amerika sem lehet nyugodt

Átrajzolhatja a Távol-Kelet erőviszonyait, ha megjelenik egy új, repülőgéphordozóval, tengeralattjáróról indítható rakétákkal, és esetleg saját nukleáris fegyverprogrammal is rendelkező a térségben.

A luxemburgi miniszterelnök Orbánnak: „Nyolc éve ismerjük egymást, de ez nagyon mélyen érint” – a jelek szerin...

Egyre többen sorakoznak fel az Orbán-kormány ellenében az úgynevezett pedofiltörvény miatt indult perben. Eddig nyolc uniós ország – legutóbb Ausztria és Írország – jelezte, hogy az Európai Bizottság oldalán sz

blogmorzsák

Hátborzongató: a balatoni tüzesember rejtélye

A tó környékén számtalan monda kering e különös teremtményről, melynek repertoár­jában sokféle veszélyes dolog szerepel.

Bahmuti életképek

A háború ilyen. Romok között vívják, nem térképen.

00