Ezt olvasta már?

Nyílt nap a pécsi Hauniban

Több százan vettek részt a Hauni Hungaria pécsi gépgyárában tartott hétvégi nyílt napon. Az érdeklődők többsége iskolás fiatal volt, akik nemcsak megnézhették,...

0

Több száz dokumentumfilm jön Pécsre!

Negyvennégy országból több mint száz dokumentumfilm érkezik az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválra, amelyet november 14. és 19. között Budapesten, november 23. és 25. között Pécsen és Szegeden rendeznek meg.


hirdetés

A fesztivál az eddigi legbővebb programmal jelentkezik - hangsúlyozta Oksana Sarkisova fesztiváligazgató a program keddi sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál nyitóeseményének az idén a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont, ahol egy Irakban élő ápoló életét bemutató alkotás, a Nincs hová bújnod (Nowhere to Hide) című, iraki-svéd-norvég koprodukcióban készült, IDFA-fődíjas (International Documentary Film Festival Amsterdam) dokumentumfilm vetítésével veszi kezdetét a mustra.

Hozzátette: az idei programba került alkotások a mai politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti válságok emberi dimenzióival foglalkoznak. A program hagyományos szekciói idén is: a Nemzetközi Panoráma, amely a legjobb kortárs dokumentumfilmekből mutat be válogatást, a Magyar Panoráma és ZOMM IN Diákfilm-verseny lesz.

Kiemelte, hogy a Háború & Béke 2.0: A menekültek szemszögéből című szekcióban vetített filmek a menekültek személyes szemszögéből mutatják be a Szíriában, Afganisztánban, Irakban Kongóban és a világ más tájain dúló háborúk borzalmait és következményeit. Ezeket a filmeket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával állították össze, a vetítéseket a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen szervezett beszélgetések követik majd.

A Kié a város című blokk filmjei a Brazíliában, Indiában, Kambodzsában, Kínában, Lengyelországban a lakhatás-problematikájának különféle vetületeit vizsgálják, míg a történelmi blokk idei retrospektív programja, amely a lettországi Rigai Filmmúzeummal közösen valósul meg, az 1960-as és 1970-es években működő Rigai Lírai Dokumentumfilmes Iskola ritkán látható filmjeiből mutat be válogatást.

A másik tematikus program, a Fotófilmek: Állóképek mozgásban az álló és a mozgó kép között fennálló bonyolult kapcsolatot boncolgatja. A Verzió Filmfesztivál, négy másik külföldi fesztivál közreműködésével idén három mesterkurzust szervez Verzió Hatásvizsgálat (Explore Impact) címmel. A kurzus részvevői három rendezővel és egy-egy filmjével találkozhatnak: Rehad Desai (Dél-Afrika) az államhatalmi erőszakkal és a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik a Sortűz a tüntetőkre (Miners Shot Down) című dokumentumfilmjében, Valentin Thurn (Németország) élelmiszeripari hulladékok problematikáját mutatja be a Frissen a szemétbe (Taste the Waste) című alkotásával, míg Andrei Dascalescu (Románia) A Petrilla Bolygó (Planet Petrila) című alkotása az ipari örökség megőrzését és újrafogalmazását célzó kulturális tevékenység hatóerejét vizsgálja.

Teszlár Tamás a Magyar Panoráma idei alkotásait ismertetve hangsúlyozta: a hagyományoknak megfelelően a programban szereplő filmeket az idén is Báron György filmesztéta, filmkritikus válogatta. Az idei blokkban 12 film került, ezek közül hat film magyarországi filmpremier lesz. Először vetítek Magyarországon: Pápai Gergely Iza; Hajdu Szabolcs rendező a Kanzoli; Imre Loránd Balázs és Tusor Bálint Menjek vagy maradjak című sorozatának Édes otthon című új részét, Bihari László Nem szegényeknek való vidékét, Mészáros Balázs Schrott, és Dér Asia Visszahúz a múlt című hiánypótló alkotását, amely Ember Judit portréját tárja a nézők elé.

A Diák Verzió ingyenes vetítései a Toldi mozi mellett idén a Művész moziban is várják a középiskolásokat, akiknek létszám a tavalyihoz képest csaknem másfél szeresével emelkedett - hívta fel a figyelmet Teszlár Tamás hozzátéve: idén öt filmet láthatnak a diákok, többek között szemétfeldolgozóban dolgozó kínai kislányról, down-szindrómás tinédzserekről, egy dán állampolgárságért küzdő afgán kislányról, az európai élelmiszer pazarlásról, és az önkéntes turizmusról.

Szirony Szabolcs a ZOOOM In diákfilmverseny idei programjáról elmondta: 12 film került be a versenyprogramba. Az alkotások szinte mindegyike a fiatalokkal foglalkoznak. Kiemelte Török Marcell Mocskos Idők, a lengyel Filip Jacobson Hazafias lecke, Adrian Oese német alkotó Vándorbatyu és az orosz Yulia Lokshina Ifjúsági tábor című filmjét, amelynek mindegyike a patriotizmus megjelenésének problematikáját járja körül. Mindezek mellett több migrációval foglalkozó film is szerepel a diákfilmverseny programjában.

A fesztivál alkotásai az idén is három kategóriában versenyeznek. A Verzió idei nemzetközi zsűrije a ZOOM IN diákfilmes kategória legjobbját fogja díjazni. A diákzsűri a nemzetközi versenyprogramból választ győztest, a nézők kedvence pedig a Verzió közönségdíját kapja.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Szerelemről, szabadságról road-movie-ban és Varsóban - találkozás Tompos Kátyával

Most van most címmel a napokban fejeződött be Szajki Péter új filmjének forgatása, amely egy lány életének nagy fordulatait sűríti...

Vidéki mentősök dolgoznak a budapesti forgalomban a munkaerőhiány miatt

Egy mentős azt állította, egy éve segítenek be Budapesten: 'tőlünk minden nap megy valaki, egy ember havonta háromszor-négyszer.'

Teljes a Sztárban sztár új évadának névsora, akad jó pár nagy név

Az is kiderült, hogy megmarad-e a régi zsűri.

Az egészségügyről vitázott a hajdú-bihari képviselő és az államtitkár

Budapest - Az egészségügyről is volt szó hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A hajdú-bihari Bangóné Borbély Ildikó szavaira...

Ezekre ügyeljünk a gyerekeinknél, hogy ne kelljen fogszabályozó

Már az első tejfogak növekedésének jelentős megindulása előtt ügyelnünk kell a gyermek szájhigiéniai állapotára, így a...

Ébredésfigyelés: bal lábbal keltél, magadra vess.

Az ébredés időpontja és módja  jelentősen befolyásolja a napi közérzetünket, teljesítő képességünket. Az ismert közmondást,...

Nem is olyan rossz? - A tészta top 5 előnye

Akár fogyásról, aki hétköznapi étkezésről van szó, a tésztának többnyire rossz a megítélése Pedig sokan tévednek vele...

Megrohamozták a magyar pavilont a torinói ízfesztiválon

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai...

Nem gyárt több dízelt a Porsche

A jövőben elektromos és hibrid hajtásláncaira koncentrál, és felhagy a dízel fejlesztésekkel a német luxusmárka.

Bírósági úton akadályozná a Jobbik, hogy állami pénzt kapjanak a hazug propagandaoldalak

Jakab Péter parlamenti javaslata kizárná azokat a médiafelületeket az állami pénzekből, amekyről kimondta a bíróság, hogy hazudtak.

A vak varjúcska felcseperedett, hogy elhozza a világ végét

Makó Dávid az elsüllyesztett Bözödújfalu történetét is megénekelte az új lemezén. Premier.

Az egyetlen dolog, amit mindenképp meg kell tenned, ha a barátnőd vetélésen esett át

Minden negyedik ismert terhesség korai vetéléssel végződik, és a legtöbb nő vagy házaspár titokban tartja a fájdalmát, egyedül vagy...

0

Sport

Földbe döngölte Szlovákiát a magyar válogatott

Az első negyedben annyi pontot szereztek a mieink, ami egy egész meccsre elég lett volna.

Nem a csapata miatt nehéz beválogatnia Dzsudzsákot Marco Rossinak

Egy nyílt levélben még lehet csúsztatgatni, de a pályán sokkal nehezebb lesz mindenkivel elhitetnie, hogy ott a helye a válogatottban.

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Nagy Ádámék zseniálisan, négy húzásból kontrázták le a Romát

A magyar középpályás konkrétan nem vett benne részt, de legalább végre kezdőként lépett pályára.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

0

Bulvár

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

4 helyesírási hiba, amit a legtöbben elkövetnek

A helyesírás régóta vitatott téma. Valakinek érzéke van hozzá, míg valakinek sok-sok olvasás és tanulás hatására javul a helyesírása. Persze, a számítógépes helyesírás-ellenőrző programok korában felmerül a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán. Mindenesetre mutatunk néhány tipikus hibát, amelyet nagyon sokan elvétenek. Te köztük vagy?

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet

Vegyes fogadtatásban volt része Nicole Kidman legújabb fotóinak, melyek a Marie Claire címlapján és hasábjain jelentek meg. Voltak, akik dicsérték a felvételeket, de sokakból ellenérzést váltott ki, hogy a képeket nagyon erősen kiretusálták, és az 51 éves színésznő éppen csak harmincasnak néz ki rajtuk. A fotókat Thomas Whiteside készítette, Kidmant pedig a magazin divatigazgatója, Joseph Errico [...]

Heti horoszkóp szeptember 24-től 30-ig: a Kosnak udvarolnak, a Skorpió új tervet szövöget

A heti horoszkóp szerint mozgalmas hét elébe nézünk, különösen a szerelem vonatkozásában.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

blogmorzsák

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború után, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülőben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Miért maradnak együtt és miért szakítanak a párok?

Nincs optimális párkapcsolat. Talán nem is lesz.

A kérdés nem az, hogy jó iskola -e a Budai Nagy Antal Gimnázium

Hanem, hogy miért kell megnehezíteni az ott tanító pedagógusok dolgát.

Segítsük a hallókészülék használatában szerettünket

Könnyebben szokik hozzá, ha van, aki támogatja.

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Ezt vidd magaddal: zöldborsó-pestos spagetti garnéla falatokkal

A pesto az egyik legnagyszerűbb találmány, amit számtalan módon el lehet készíteni.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Hogyan lehet ol­csón körbe repülni a Földet?

Titkos repülőjegyek, fura szabá­lyok és pár honlap, ahol lefog­lalhatjuk az utazást mind az öt kontinensre.

0


0