Ezt olvasta már?

A hétvégén kiderült, valóban kevés a játékvezető

Mivel november 10., szombat munkanap volt, az amatőr labdarúgó-bajnokságok valamennyi mérkőzését vasárnap rendezték, ami fokozottan rávilágított egy problémára, a...

0

Trump egységre szólította fel az amerikaiakat

Donald Trump amerikai elnök a kongresszus két háza előtt elmondott beszédében egységre szólította fel honfitársait az Egyesült Államok gondjainak megoldásához. (Pécsi Napilap)


hirdetés

A helyi idő szerint kedden elmondott, mintegy egyórás - főleg belpolitikával foglalkozó - beszédet a republikánus házelnök, Paul Ryan remeknek minősítette, Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője pedig - a felszólalás elhangzása után - úgy nyilatkozott, hogy Donald Trump e beszédével lett elnök. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője "populistának" nevezte Trumpot, és kijelentette, hogy szavai és tettei között nagy a különbség.

Elemzők rámutattak, hogy a beszédben alig esett szó külpolitikáról, azt érintve az elnök csak a NATO támogatásáról, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemről és az Egyesült Államok és Izrael megtörhetetlen barátságáról szólt, eléggé röviden.

A beszéd elején - utalva arra, hogy az Egyesült Államokban éppen most fejeződik be az afroamerikaiak történelmére és kultúrájára emlékező egyhónapos rendezvénysorozat - leszögezte, hogy az úgynevezett fekete történelem hónapja is emlékezteti az amerikaiakat a polgári jogok terén megtett hosszú útra, de - tette hozzá - még mindig sok a tennivaló. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az amerikai zsidó közösségi központokat érő fenyegetésekre, a zsidótemetők meggyalázására és egy minapi kansasi bűntényre (lelőttek egy indiai férfit származása miatt) született reakciók azt jelzik: az ország politikailag megosztott ugyan, de a gyűlölet és a gonoszság elítélésében egységes.

Az elnök az elmúlt évekre visszatekintve azt mondta: a középosztály szenvedett az Egyesült Államokban, mert a kormány szerinte inkább külföldre összpontosította a figyelmét. Ezzel magyarázta, hogy az embereknek elegük lett az addigi politikából, és azt követelték, hogy Washington a saját állampolgárait helyezze előtérbe.

Donald Trump ezután felsorolta, hogy elnöksége első hónapjában mi mindent tett választási ígéreteinek betartása érdekében. A nagy amerikai vállalatok vezetőivel folytatott megbeszélései után például a General Motors, a Ford, a Lockheed, az Intel azt ígérte, hogy új munkahelyek tízezreit hozza létre - mondta. Eredménynek tüntette fel, hogy létszámstopot rendelt el a közszolgálatban, rendeletet hozott, miszerint a kormánytisztviselők ezen állásukat elhagyva öt éven belül nem folytathatnak lobbitevékenységet, felmondta a Csendes-óceáni Partnerség néven ismert szabadkereskedelmi tárgyalásokat, és felhatalmazást adott a Dakota olajvezeték megépítésére.

A bevándorlásról szólva hangsúlyozta, hogy kormánya betartatja az érvényben lévő bevándorlási törvényt. Egyúttal megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határon megépül a megígért fal. Mint mondta, kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek. "Azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, ez azonban nem érhető el káoszban, ha a törvénytelenség az úr" - szögezte le, s hangsúlyozta, hogy "vissza kell állítanunk a törvényességet határainkon". Leszögezte viszont, hogy lát lehetőséget "reális és pozitív" bevándorlási reformra, sőt azt mondta, hisz abban, hogy ez ügyben republikánusok és demokraták képesek lesznek a kompromisszumra. Kiemelte, hogy felelőtlenség ellenőrzés nélkül beengedni embereket az Egyesült Államokba olyan térségekből, ahol nem lehet őket megfelelően ellenőrizni.

Trump elnök fontosnak nevezte a "radikális iszlám terrorizmus" elleni küzdelmet, s egyelőre nem részletezett intézkedéseket helyezett kilátásba ezzel összefüggésben.

Kormányzata belpolitikai elképzeléseiről szólva kifejtette, hogy "történelmi adóreformot" készít elő, s ennek keretében csökkentik a középosztály és a vállalkozások adóit. "Nagy-nagy csökkentések lesznek" - fogalmazott. Több millió új munkahely külföldről visszahozatalát ígérte külföldről, s kifejtette, hogy ez szerinte összefüggésben van az amerikai bevándorlási rendszerrel. Mint mondta, egyes országokban, például Kanadában vagy Ausztráliában, érdemek és szaktudás alapján engednek be bevándorlókat, akik aztán el is tudják tartani magukat. Az amerikai rendszer jelenleg nem ilyen, mutatott rá, és megjegyezte, hogy a bevándorlók jelenleg dollármilliárdokba kerülnek az amerikai adófizetőknek.

Donald Trump azt kérte a kongresszustól, hogy szavazza meg az infrastrukturális beruházásokra benyújtandó, ezermilliárd dolláros csomagtervet, hogy helyezze hatályon kívül az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, és fogadjon el új egészségbiztosítási rendszert. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az egyéni felelősségvállaláson alapuló új rendszerből nem maradnak majd ki a ritka betegségben szenvedők, s azok sem, akiknek már a biztosítás megkötése előtt súlyos betegségük volt. A szerény jövedelműek egészségügyi ellátását segítő Medicaid-programokat illetően az egyes szövetségi államok kormányzói nagyobb önállóságot kapnak.

Beszéde befejező részében az elnök a katonai költségvetés erőteljes növelését ígérte, s kifejtette, hogy ebből nem csupán a haderőt építik újjá, hanem javítják majd a háborús veteránok életkörülményeit is. Megerősítette, hogy támogatja a NATO-t, de ismét elmondta, hogy a tagállamoknak eleget kell tenniük pénzügyi kötelezettségeiknek. Hangsúlyozta, hogy "nagyon erőteljes és őszinte viták után" a tagállamok kezdik teljesíteni e kötelezettségüket. Egyértelművé tette, hogy a NATO-partnerek mellett a közel-keleti és a csendes-óceáni partnerországoktól is azt várja, hogy közvetlen és jelentős szerepet vállaljanak a stratégiai és a katonai műveletekben.

A kongresszushoz intézett üzenetét Donald Trump azzal zárta: "nagyot kell álmodni".0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Pogba testvére már a Fradival edzett

Próbajátékon vesz részt a Ferencvárosnál a világbajnok francia sztár, Paul Pogba bátjya, Florentin Pogba.

Vernay győzött Makaón, Michelisz Norbi csapattársát segítette

A francia pilóta tökéletesen használta ki az Audi erősségeit.

Tűzoltók mentettek ki egy idős férfit a lángokban álló házból Nógrád megyében

Egy férfit hoztak ki az égő otthonából a járőrök.

Senkivel nem beszél a veronai halálbusz sofőrje: új ügyvédet is fogadott

Bujkál a veronai buszbaleset sofőrje és nem jelent meg a veronai városi bíróságon sem.

A Leicester korábbi csodaedzője McDonalds-szal motiválná játékosait

Claudio Ranieri nem szokványos módon motiválná a Fulham futballistáit.

A hét védését Bale szabadrúgásánál Schmeichel mutatta be

Gareth Bale szinte tökéletes szabadrúgást lőtt, de Kasper Schmeichel brutálisan nagyot védett.

Nyíregyházán folytatódik a magyar milliárdos vegzálása

Nyíregyházán folytatódott a Bige László és cégei ellen indított "hajtóvadászat": péntek este rendőrök szállták meg a...

Több csoport migránst fogtak el a rendőrök Bács-Kiskunban

Összesen negyven embert kellett visszakísérni a határhoz szombaton.

Ezért is nagy kár, hogy nem sikerült a feljutás a Nemzetek Ligájában

Igazi sztárcsapat is jöhetett volna a következő sorozatban.

Hasra megy a nasi: így tolja rád a túlsúlyt a rágcsa

Amikor becsap az agy, és a teli gyomor ellenére lecsap az éhségérzet, mindannyian valami nasi után nyúlunk. És milyen rosszul tesszük!...

Megtalálták az egy éve elsüllyedt argentin tengeralattjárót

A San Juan úton volt a Mar del Plata-i támaszpontjára, amikor a tragédia bekövetkezett.

0

Sport

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Elküldhetik a Bayern München puccsistáit, már a lehetséges utódok is megvannak

Egy hete még arról írtunk, hogy a Bayernnél odáig fajult a káosz, hogy a rutinos játékosok egy része az edzőt fúrja. Akkor nem sok jó jósoltunk Niko Kovacnak, most kicsit más irányt vett az ügy.

Luis Enriquének elege lett De Geából

A spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni vereség után új kapussal számol a kezdőben.

Kínos pillanatok a pályán: szurkoló rúgott gólt a magyaroknak az észtek helyett

Budapest Kínos közjáték zavarta meg a MagyarországÉsztország (2-0) Nemzetek Ligája-meccset.

Na ez kínos: ezért ne jógázzunk a kutyánk előtt - videó

Nem mindennapi videó látott napvilágot az egyik videómagosztó oldalon. A videó rávilágított arra, hogy mennyire veszélyes mozgásforma a jóga.

Lionel Messi és a Real Betis elleni fantomgól

Az argentinnak beírtak egy gólt, amit 45 perccel később rúgott meg.

Elhagyta egy játékos a magyar válogatottat

Friss hírek Marco Rossi csapatáról.

Mi lett vele? Ezzel telnek a napjai, egészségi állapotáról is beszélt a legendás magyar edző

Budapest Garami József (79) közel a nyolcvanhoz is a labdarúgás megszállottja.

A kézilabda-BL lemossa a pályáról a Nemzetek Ligáját

Egymást után három magyar csapat találkozója is képernyőre kerül szombaton.

Hollandia visszatért az élvonalba, a németek kiestek onnan

A hollandok a világbajnoki címvédő franciákat is legyőzték, így akár csoportelsők is lehetnek.

Cseh László: A FINA vezetői fordítva ülnek a lovon

Kiakadt a magyar úszósport legendája a nemzetközi szövetségre.

0

Bulvár

Véget ért ez is. Ördög Nóra férje számolt be róla

Ördög Nóra és családja Törökországban, azon belül is Isztambulban töltöttek pár napot. Felfedezték a várost, de a hajókirándulás sem maradhatott ki. Ám elérkezett az utazás vége, ráadásul Nórit szólította a kötelesség. Siettek haza, hiszen Nórinak ma a Csak show és más semmi színpadán kell tündökölnie.

Hatalmasat villantott Horváth Éva. Nem hiszed el, mit mutatott

Horváth Éva és Köllő Babett nagyon dögös produkcióval készülnek a Csak show és más semmi újabb fordulójára. Szexi pillanatokból és fenékrázásból nem lesz hiány. Éva egy popsimutogatós fotóval korbácsolta fel követőinek érdeklődését.

Most jött a hír, műtétje után elhunyt a legendás magyar dalszerző

Elhunyt csütörtökön a legendás magyar dalszerző, Siliga Miklós, akinek halhatatlan alkotásai többek között Poór Péter és Kovács Erzsi, Csongrádi Kata hangján szólaltak meg, és csengenek még ma is ott a magyar táncdalkedvelők fülében.

Elvitték a rendőrök Csukás Istvánt

Zsűrizni vitték a a Rendőrségi Igazgatási Központ épületébe. Csukás Istvánt meglepte, hogy a rendőrségtől keresik.

Simicska-Orbán háború: megszólalt a kirúgott Hír TV-s

A Hír TV volt tulajdonosának, Simicska Lajosnak a visszavonulásáról is beszélt egy interjúban Kálmán Olga. A televízió egykori műsorvezetője utalt arra, hogy az egykori oligarcha azért dobhatta be a törölközőt, mert nem tudta elérni céljait, és értelmetlennek látta a további küzdelmet. Korábban egyik segítője szintén azt mondta, hogy Simicskának nem volt más választása, mint a cégeinek eladása.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 4070 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

Megállítottak a rendőrök egy Lambót, ők sem hitték el, amit találtak

Ha valami ilyesmi kerül elő az utastérből, az több, mint meglepő.

Fog-e nálad esni a hó hétvégén? Friss térkép mutatja meg

Vasárnap éjjel jön az első hóesés. Az előrejelzés alapján több helyen is lehet hótakaró hétfőn.

Megállt a világ: lenyűgöző fotó készült Jakabos Zsuzsannáról

Az Európa-bajnok úszó újabb remekművel ajándékozta meg a rajongóit.

Nem semmi. Így vágott vissza hűtlen vőlegényének egy menyasszony az esküvőn

Az internetet szélsebesen bejárta az a történet, amiben egy menyasszony az esküvője napján tudta, meg hogy megcsalták. Azonban ő nem hagyta annyiban a dolgot.

blogmorzsák

Az olasz város, ami megfullad a turizmustól

A világörökség mindent feledtet, még azt is, hogy a tömegtől nem tudsz kettőt lépni és a rendőr sem a büntetésre utazik rá!

Sterbinszkyt adod?

Faterodéknak alap, és lehet, hogy a te mixedet is kiválasztja.

Einstein legfontosabb kérdése, a piac akarata és a harmadik lehetőség

A tőkepiaci kereskedők számára az egyetlen lényeges dolog azt kitalálni, hogy "mit akar a piac”.

"Tartsuk meg a két lépés távolságot!"

Nem hétköznapi látvány, ahogy Macron Trump combján pihenteti kézfejét.

Megfázás vagy influenza?

Nemcsak a nevükben van eltérés, de a tüne­te­ikben és kezelésükben is! Tanuld meg azono­sí­tani őket, hogy tudd, hogyan szabadulhatsz meg tőlük!

Elkelt Michael Jackson egykori otthona

Az egészen pazar New York-i lakásért 32 millió dollárt fizetett új tulajdonosa.

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót.

A villatörténelmi éjjel, ami­kor még Greg is újat látott

Olyasmi történt a villában, amit az erotikus filmművészet ked­ve­lői még sokáig emlegetni fognak.

Kálmán Olga ismét a nyilvánosság elé lép

Sokak szerint bizonyára Vona Gábor intézte el neki és Havas Henriknek is a visszatérést.

Színészek, akik látványosan unják a Marvel Univerzumot

Bár a nézőknek nagyon bejön ez a marvelesdi a moziban, vannak színészek, akik korántsem lelkesednek érte ennyire.

Ajánlott cukorbevitel és a csokik

Akár 1 kis szelet csokival is több cukrot vihetünk be a szervezetünkbe az ajánlott napi maximális mennyiségnél!

Chilis, csokis mexikói burrito

Sokan megijednének, hogy mit keres a csokoládé egy húsos ét­elben - de csak addig, amíg meg nem kóstolják a végeredményt.

0


0