Ezt olvasta már?

Csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a HÉV-re

Szeptember 1-jétől megváltoztak a jegyvásárlási szabályok a HÉV-vonalakon: Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészít...


Új képekkel drMáriás nagyszabású tárlata

drMáriás eddigi képzőművészeti pályáját és új képeket egyaránt bemutató, nagyszabású kiállítás nyílik pénteken a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 Galériájában. A tárlat a hamarosan 50 éves, Vajdaságból indult alkotó irodalmi és zenei tevékenységére is kitér.


hirdetés

int drMáriás (Máriás Béla) az MTI-nek elmondta, ehhez hasonló méretű kiállítása 1990-ben volt Újvidéken, amely első intenzív éveit, több mint száz alkotást, köztük elsősorban a délszláv háború előérzetét is sugalló, fekete alapon fehér csipkés embereket ábrázoló képeit mutatta be. Most, negyedszázad elteltével nagyobb térben, 1300 négyzetméteren láthatók a festői pálya két korszakának képei, mintegy 140 darab.

"A tárlat nagyobb része az elmúlt tíz évben készített közéleti, történelmi, politikai tematikájú képeimből válogat, ennek ellenpontjaként pedig láthatóak lesznek papírcsipke-emberes képeim, a régiek mellett az újabbak is, hiszen az utóbbi fél évben visszatértem a pályám elején alkalmazott stílushoz, színesben és új szemléletben, nagyobb méretben" - fejtette ki drMáriás.

Megjegyezte, hogy azért ezt a két korszakot választotta eddigi pályájából, mert így egymással ellentétes tevékenységi vonalakat tud bemutatni. Jellemzése szerint az egyik meglehetősen hermetikus stílus, befelé forduló, poétikusan művészi, a másik viszont a közösség, az aktualitások, a vulgaritások, a humor, a provokáció, a kritika felé forduló.

"Vonzanak a természeti tájak, szerettem volna az ezzel kapcsolatos élményeimet feldolgozni. Úgy éreztem, ehhez vissza kell nyúlnom a kezdetekhez, a kivágat-emberek, a papír figurák most a tájképekkel találkoznak, például a Szent György-hegyen, Badacsonyban, Hegyestűn, a tengerparton vagy egy cseppkőbarlangban. Talán veszélyes ez a váltás, mert mást vártak tőlem, de nem szeretnék mindig megfelelni a közönségnek" - tette hozzá.

A tárlat címe Meg fogsz gyógyulni! Mint drMáriás elmondta: ez arra utal, hogy a kiállítás egyfajta szellemi utazás, amely fel akar szabadítani görcsöktől, stigmáktól. "Be vagyunk szorulva a fogalmi körökbe, egyre kevésbé tudunk szabadon, gondtalanul beszélgetni. A képek a játékosságukkal ebből kínálnak kiutat, sok esetben groteszk módon visszakacsintva a nyugati kanonizált művészet bizonyos produktumaira".

A kiválogatott képek mintegy harmada már nincs a művész tulajdonában. "Ezeket azért is ki kellett kölcsönöznünk, mert szerettem volna, ha minden fontosabb munkámat ki tudom állítani. Néhány mű nem eredetiben, hanem digitális másolatban lesz megtekinthető".

A pécsi kiállításon a kurátor, Gulyás Gábor ötleteként néhány olyan mű is szerepel, amelynek készítője barátként, alkotótársként jelen volt, van drMáriás pályáján. Így láthatók zenekara, a Tudósok néhai tagja, Bada Dada alkotásai, valamint Bukta Imre, feLugossy László, Szombathy Bálint, Szikszai Károly művei.

A tárlaton az érdeklődők ízelítőt kaphatnak drMáriás irodalmi tevékenységéből is: eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin újvidéki költő, Fábry Sándor humorista, Keresztury Tibor író, Waszlavik Gazember László és Lovasi András zenész, Lévai Balázs rendező és Rátgéber László kosárlabdaedző olvas fel részleteket.

"Ladik Katalint egyik mesteremnek tekintem, Waszlavik annak idején alapítója volt a Bizottság zenekarnak, amely nagy hatást gyakorolt a Tudósokra, Rátgéber a padtársam volt az újvidéki iskolában. Keresztury Tiborral az 1999-ben megjelent Szép a puszta című verseskötetem kapcsán ismerkedtünk meg, annak idején szép kritikát írt róla, Lovasi Rátgéber mellett a pécsi szálat képviseli, ő a legundergroundabb kötetem, a Lomtalanítás egyik történetét mondja el. Fábry legutóbbi regényem, a celebvilág vicces parafrázisaként felfogható Mona Lisa és a tenger egy részletét értelmezi saját hangján" - sorolta drMáriás az MTI-nek.

A kiállításon lesznek könyvek, Tudósok-plakátok, lemezborítók, videók is; a pénteki vernisszázson fellép a zenekar vendégfellépőkkel. A megnyitóra időzítve az újvidéki Forum kiadó gondozásában jelenik meg a drMáriás rendelője című könyv, amely a tárlat egyfajta katalógusaként is felfogható, Szombathy Bálint művészeti író tanulmányával és Gulyás Gábor két szövegével.

A tárlatot Rátgéber László és Gulyás Gábor nyitja meg, köszöntőt mond Páva Zsolt pécsi polgármester. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg.

(FOTÓ)0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Palkovics alá került a Corvinus Egyetem

Az innovációs és technológiai miniszter gyakorolja októbertől a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fenntartói jogait, a felsőoktatási...

Magyarok elleni hangulatkeltés volt a kettős állampolgárság körüli botrány

Brenzovics László szerint a jogfosztottság határán vannak az ukrajnai magyarok.

Ilyen sufnituningot még nem láttunk: buszból fabrikált illegális gáztöltőt a nyírbátori férfi - fotók

A magyarok találékonysága végtelen, de ezt a készüléket valószínűleg nem szabadalmaztatják.

Szörnyű balesetet szenvedett az iskolás fiú, az orvosok küzdenek az életéért. - videó

Nem figyelt oda és a villamos elé futott a fiú, aki nagyon súlyos sérüléseket szerzett a balesetben.

Mégsem lenne Brexit, ha bukik a kormány?

Nagy többséggel jóváhagyták kedden a brit Munkáspárt kongresszusának küldöttei a párt Brexit-stratégiáját, amely nyitva hagyja az...

Ez a gyomírtó lehet felelős a méhek pusztulásáért

Közvetve felelős lehet a méhek pusztulásáért a legelterjedtebb gyomirtó, a glifozát egy amerikai kutatás szerint.

Tovább folytatódik a vállalati hitelezés dinamikus bővülése

Az MNB augusztusban publikált adatai szerint a vállalati hitelállomány az elmúlt 12 hónapban összesen 750 milliárd forinttal emelkedett. A...

Jogi trükkökkel és hajókkal hoznának migránsokat Európába

Füzetekből tanulják a migránsok a Soros-hajón, hogy mit kell mondaniuk.

5 féle ember, aki a pszichológusok szerint hajlamos a megcsalásra

Valami nincs rendjén, ha egyáltalán felmerül benned, hogy egy monogám kapcsolatban többen vagytok, mint kellene. Akár kettőtökkel nem...

Német foci: bombameglepetés és magyar örömök

Nagyot botlott a Bayern München.

Itt a legfrissebb időjárás-előrejelzés szerdára

Helyenként talajmenti fagy is lehet. Mutatjuk hol:

0

Sport

Cristiano Ronaldo edzés után megcsinál 150 fekvőtámaszt, én inkább barbecue-t készítek

Dani Osvaldót sosem a szorgalma és az alázata miatt lehetett szeretni.

Egy régi ismerős lesz Kimi Räikkönen új csapattársa

Antonio Giovinazzi veszi át Marcus Ericsson helyét a Saubernél.

Képernyőn a Bayern, a Hertha, az MU, az Atlético Madrid és az Inter - Sportmenü

Folytatódik az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokság.

Ilyen edzőpartnere még soha nem volt Hosszú Katinkának

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs felkészülését segítette az Iron Lady.

Székekkel verték a biztonságiakat a szurkolók

A belgiumi Bajnokok Ligája-meccsen fél órát állt a játék a tömegverekedés miatt

Ilyen tucatgóllal még senki nem nyert Puskás-díjat, mint Szalah

Ez lesz a következménye, ha egy százmilliós ország elkezd szavazni.

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

Pedig Abramovics Svájcban akart letelepedni.

Messi madridiakra és CR-re is szavazott, Ronaldónál egy francia nyert

Dzsudzsák Balázs és Marco Rossi szerint is Modric volt az Év játékosa.

Pályán a Hertha, a Bayern és a Manchester United is

Hétközi fordulóval és kupameccsekkel kedveskednek a topcsapatok.

Létezik, hogy a címvédő Szeged a kézibajnokság esélyese?

Pastor előrébb jár a kirakósával, mint Vranjes, pedig megint 6-7 játékost igazolt a Szeged. Az iránya így is jobbnak tűnik.

Dárdai Palkó kezdett, a Hertha elvesztette veretlenségét a Bundesligában

A Werder Bremen ellen bizonyíthat Dárdai Pál legidősebb fia.

Nagy Ádámék első győzelme a korábbi Vidi-edző karjaiba sodorja a Romát?

Ezt még korai lenne megmondani. Az viszont biztos, hogy fontos győzelmet szerzett a Bologna.

0

Bulvár

A házaló csalók legújabb ürügye: egyszerű indokkal keresnek fel, hogy kiraboljanak

Egy új eset kapcsán adott tanácsokat a rendőrség a trükkös csalók kivédése érdekében.

Beállt a nő a benzinkútra, sírva röhögős bénázás lett belőle

Talán nem ártott volna a kocsiban hagyni a retikült.

Nehéz helyzetbe került Liptai Claudia és Gesztesi Károly

Vajon tud-e az ember objektív lenni a volt férjével? Most kiderül, hiszen Liptai Claudiának őszintén kell majd véleményt alkotnia Gesztesi Károlyról.

Kitört a botrány: megerőszakolt egy diákot az egyik leggazdagabb üzletember

A férfit korábban elengedték a rendőrök, mert nem tudták bizonyítani tettét.

Az új-zélandi farmok száz magyar munkavállalót is várnak

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja az NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak elsősorban a tehenészeteknek 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

Zoli egészséges tini lehetne, ha 16 évvel ezelőtt nem szilveszteréjjel születik

Ha az anyukáját időben megcsászározzák, nem lett volna probléma. Csakhogy szilvesztereste bíztak benne az orvosok, hogy nem kell bent éjszakázniuk a kórházban.

Fizikai erőszak a Kossuth téren: megint felbukkant a titokzatos hajnali védett vezető

16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség védett vezető érkezése miatt 2018. szeptember 25-én 4 óra és 4 óra 27 perc között kiürítette Budapest V. kerületében a Kossuth teret, és felszólította az oda bejelentett gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény résztvevőit hogy gyülekezési jogukat a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül gyakorolják. A rendőrség felszólítására 14 fő önként távozott a helyszínről, azonban 16 személy nem tett eleget a felszólításnak, ezért őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről. A rendőri intézkedés következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a 16 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. (police.hu) Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Itt a Tesco nagy dobása a Lidl és Aldi ellen

Meghódítja a világot a Tesco új áruházlánca? Azt ígérik, olcsóbb termékekkel készülnek, mint az Aldi és Lidl.

Szomorú hírt kaptunk: holtan találták otthonában a legendás színészt

A bolygó neve: Halál színésze zenészként is sikeres volt.

Ilyen lakás illik hozzád a csillagjegyed szerint

Buja hálószobák, varázslatos, színes terek, letisztult formák hozzád melyik stílus illik a legjobban? 

Ilyenkor tilos szőlőt enni

A szőlő nagyon finom, és általában egészséges. De van néhány eset, amikor jobb, ha kerülöd.

Fordulat a soroksári kocogó nő ügyében, elképesztő, mi került elő

A különös fecni akár újabb bizonyítékul is szolgálhat.

blogmorzsák

Miért nem tud a fér­jem igazi férfi lenni?

Sokszor a feleség, barátnő is tehet arról, hogy a férfi megreked a gyermeki állapotban.

Havi 68 ezer forintba kerülhet egy átlagos magyar keresőnek a maffiaállam

190 ezer forintot kap meg az adott dolgozó a 400 ezerből.

Lehet klasszikus a világzene?

Rendet teszünk a fejekben, a tangó például meglepő.

A pajzsmirigy-probléma a házasság megrontója?

A férj elkezdett sportolni, a feleség az egészséges életmódok megszállottja lett, a szexuális életük pedig 8 év után hervadni látszik.

Szavazókörzetátrajzolóverseny: Eldrigde Gerry és a Gerrymandering

Avagy ki és hogyan csinálta először a szavazókörzet-babrálást.

BookTube: Ilyen a magyar könyves vlogoszféra

Hat fiatal vlogger, aki az irodalmat választotta.

„Hogyan merészeli egy gyereklány tör­ténetét koncként odavetni a médiának?“

Lassan egy hete hibát hibára halmoz a magyar sajtó jó része, pártállástól függetlenül.

Mennyire fenyeget téged a stroke?

Egyre fiatalabbaknál jelentkez­nek a végzetes tünetek. De melyek ezek?

iPhone XS Max: kipróbálva!

Megér félmilliót egy mobil? Megér félmilliót egy iPhone?

Merjen főzeléket rak­ni az étlapjára egy komoly ember?

Sárgaborsó, fasírt, pörköltszaft, "Hegyvidék style".

Mire nem figyel a legtöbb lakáskereső?

“Nemcsak a lakásba fogsz beköl­töz­ni, hanem az adott lépcső­ház­ba és lakóközösségbe is! ”

Ingyen The Tiny Bang Story!

Két napig ingyen beszerezhető egy nagyon aranyos point & click játék Steamre.

0


0