Ezt olvasta már?

Lapszemle: Veteránautók a pécsi Vásártéren, Sok a helyszíni bírság

Naponta végigszemlézzük a pécsi internetes újságok legérdekesebb írásait, hogy Önnek már ne kelljen külön keresgélnie. Baranyai sörforradalom, nem jut több jöv...

0

Újra megkezdődtek a pécsi és baranyai iskolásoknak szóló, szuper élménypedagógiai foglalkozások

Újraindult a tanulás a Mecseki Természettudományos Élményközpontban!

Újra megkezdődtek a pécsi és baranyai iskolásoknak szóló, szuper élménypedagógiai foglalkozások, melyeken a Mecseki Természettudományos Élményközpont projekt keretében 2019. január 7-étől vehetnek részt a gyerekek.


hirdetés

A koronavírus miatt kialakult helyzetben a program is szünetelt, most viszont ismét elindult és jelenleg épp a nyári napközis táborok zajlanak.

Az élményprogramról

A Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft., a Janus Pannonius Múzeum és a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület a „Mecseki Természettudományos élményközpont fejlesztése” projektben célul tűzte ki a természettudományi oktatás színvonalának, minőségének, eredményességének és hatékonyságának növelését a vele együttműködésben álló 20 közoktatási intézmény: tíz vidéki és kilenc pécsi általános iskola, valamint egy pécsi középiskola körében.

A program célja a pedagógusok módszertani fejlesztése, valamint a tanulók motivációjának javítása, végső soron a továbbtanulás befolyásolása. A foglalkozások eredményességét félévente végzik a programba bevont pedagógusok, valamint az általános- és középiskolás diákok véleményének felmérésével. Ekkor legalább 20 fővel készülnek mélyinterjúk az együttműködő közoktatási intézmények képviselőinek – intézményi vezetőkkel vagy helyettesükkel, vagy szaktárgyi, illetve kísérő tanárral – körében. Most a félévente zajló 200-200 tanuló bevonásával készült online kérdőívek válaszaiból is mutatunk néhányat, és megismerhetjük a tanárok véleményét is a programról.

Eredmények

A pedagógusok nagy része, egész pontosan 63 százaléka úgy látja, a projektnek köszönhetően pozitívan változott a diákok környezeti szemléletmódja. Sikerült elérni, hogy felelősségteljesebben, tudatosabban tekintsenek a környezetre, a megkérdezettek szerint ezt elsősorban az élményprogram és az iskolák segítették elő, amelyben természetesen a gyerekek is partnerek voltak.

A diákok természettudományi tanórai hozzáállása is javult a megkérdezettek 37 százaléka szerint, de a nem szaktárgyi órán is érezhető volt a program hatása. A gyerekek más órákon is meséltek élményeikről. Egy-egy pedagógus beépítette ezeket az élményeket saját órájába: például a kevésbé kedvelt fogalmazási feladatot állatkerti témára adta ki, és így mindenki szívesebben írt, jobban teljesített.

Többen említették, hogy rajzórákon az iskolások olyan apró részleteit is megörökítették egy-egy állatnak – például a kígyók mintázatát –, amely a korosztályukban még nem jellemző. A pedagógusok azt is tapasztalták, motiváltabbak lettek a kicsik. Egy tanár konkrétan kiemelte, hogy a tavalyi félévhez képest érezhető volt ez. Az mindenképpen inspiráló, hogy a megszokott tantermi környezet helyett egy új helyszínen zajlik az oktatás, ezért ott általában fegyelmezettebbek is a tanulók.

A válaszadók fele beszámolt arról, hogy a diákok otthon, önszorgalomból tovább folytatták kis kutatásaikat, szívesen készítettek szorgalmi feladatot, élményeiket kiselőadásban mutatták be osztályuknak – természetesen plusz pontokért, kisötösért. Volt olyan gyermek, aki a foglalkozás után ellátogatott a Pécsi Állatkert honlapjára, elkezdte megtanulgatni az állatok neveit és főbb jellemzőit.

Hátrányos helyzetű, nehezen tanuló diákok pedig megtanulták a kedvenc állataik teljes nevét, sőt még röpdolgozatban is vissza tudták ezt adni. Volt olyan kislány, aki naplót vezetett állatkerti élményeiről.

Az általános iskolások a tapasztalatok alapján nagyon hatékonyan tanulnak az új módszerekkel, ezekkel nyitottabbakká váltak az új információk befogadására, ez pedig hosszabb távon, természettudományi ismeretek és készségek elmélyüléséhez vezethet.

Az állatkerti élmények sok más – nem csak szaktárgyi – órán visszaköszönnek, ezekről folyamatos visszacsatolást adnak a gyerekek tanáraiknak, társaiknak. Az iskolák igyekeznek környezettudatos szemléletet kialakítani a diákokban, de a programban alkalmazott módszereknek köszönhetően, ez a látásmód még inkább elmélyíthető.

Jelenleg épp a nyári napközis táborok zajlanak, közel 250 gyermeket fogadnak 3 pécsi intézményből.

A táborok programjai itt találhatók: https://pecsielmenykozpont.hu/programok-2/nyari-taborok/0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Szerdán kiderül mennyivel drágult az élet

Fontos statisztikai makrogazdasági mutatók - a kiskereskedelmi forgalom, az infláció, az ipar és külkereskedelem alakulása - mellett az...

Ismét Sergio Ramos büntetőjével nyert a Real Madrid

A madridi együttes sorozatban harmadik mérkőzésén győzőtt 1-0-ra.

Tóth Andi szórakozás előtt és után: Insta vs Valóság

Az énekes és színésznő ezúttal is gondoskodott arról, hogy megnevettesse az egyre nagyobb követőtáborát a közösségi médiában.

Egy nő és egy férfi ült a Miskolcnál lezuhant vitorlázón

Egy siklórepülő zuhant le két utasával Miskolcon. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit - írja a police.hu

Miniszteriális megerősítés: lángra kaphatnak az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők

Veszélyesek lehetnek az autóban hagyott alkoholtartalmú kézfertőtlenítők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)...

A hét karikatúrája: Traffipax

E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Traffipax.

Megint a videobíró segítette a Real Madridot

A Real Madrid 1:0-re nyert azt Athletic Bilbao otthonában a spanyol bajnokság 34. fordulójában.

Bemérték a rendőrök: 120 km/h belterületen

Hét óra alatt 100 sebességtúllépést rögzítettek Szolnokon.

Véletlenül lett hadsereg a jótékonysági csoport

Az Üdvhadsereg a három S, azaz a soup, soap and salvation (leves, szappan és megváltás) jelszavával nyújtott valódi segítséget a...

Messi és egy másik aranylabdás is megmutatta tudását

Két világsztár, bámulatos megmozdulások.

Meglepődsz, kikről szólhat a forduló zárómérkőzése

Nem sokszor döntenek el találkozót a kapusok, de most sor kerülhet erre.

Koronavírus: több magyar volt szabadságon, mintha tombolna a nyár

A foglalkoztatottak közül olyan sokan voltak szabadságon a koronavírus-járvány hónapjaiban, mintha a legforróbb nyári hónapokat éltük...

Sport

"Elfogadhatatlan Hamilton évi 40 millió dolláros fizetése"

Romain Grosjean szerint aránytalan, hogy másik közben 150 ezret kapnak ugyanazért a munkáért.

Tragikus hír jött: verseny közben meghalt a 20 éves sportoló

A 20 éves Niels de Vriendt életét vesztette azon a belgiumi kerékpárversenyen, amely az első volt az országban a koronavírus-járvány kitörése óta.

Újra bajnok lett a Bayern München, de feljutni nem engedik

A Bundesliga 3-ban lett aranyérmes a müncheni amatőr csapat. Ez egyedülálló siker a klub történetében.

Cristiano Ronaldo mindenkinek üzent a szabadrúgásgólja után - fotó

A portugál Európa-bajnok hosszú idő után volt ily módon eredményes.

Klopp elmondta, melyik két csapatot tartja a Bajnokok Ligája favoritjának

A címvédő Liverpool már tavasszal kiesett a Bajnokok Ligájából az Atlético Madrid ellen, de Jürgen Klopp így is várja, hogy folytatódjon a sorozat, és most egy interjúban elmondta, melyik két csapatot tartja esélyesnek.

Ronaldo olyat tett, amit három éve nem láttunk tőle - videó

Buffon olasz bajnoki rekorder lett, a Juventus nyerte a városi rangadót.

Nem kérdés, ki a világ leggólerősebb csatára az idei szezonban

Minden versenysorozatban gólkirály, ahol játszott.

A ZTE edzője válthatja Joan Carrillót a MOL Fehérvár kispadján

Még a hétvégén eldől, hol folytatja az újoncot az élvonalban tartó szakember.

Ezekkel a feltételekkel lehet Neymar újra a Barcelona játékosa

A PSG brazil sztárja már a nyáron csapatot válthat.

A Barcelona illetékese elárulta, hogy Messi megy vagy marad

Az argentin válogatott klasszis megszakította a szerződéshosszabbításáról szóló tárgyalásokat.

Ezt látni kell: Flippergól Ronaldóék meccsén

A 88. percben végül begyötörte a győztes találatot a kék-fehér mezes alakulat.

Bulvár

Ezeket a maradékokat jobb, ha nem fogyasztjuk el másnap

Mi legyen az ebéd? Az égető kérdésre gyakran vágjuk rá: hát a tegnap esti maradék! Ám hiába a tudatosság és a takarékosság, léteznek olyan ételek, amelyeket egészségünk érdekében egyáltalán nem ajánlatos felmelegíteni másnap.  Tojás  Vigyázat, szalmonellaveszély! A tojásokban előforduló szalmonellát az alapos hőkezelés igen, a rövid időn át tartó melegítés azonban nem pusztítja el. [...]

Mutatjuk az ötöslottó nyerőszámait: 1,38 milliárd forint volt a tét

Ezek az ötöslottó nyerőszámai a 27. játékhéten.

Mindenki 7-szer születik újra: innen tudhatod meg, te épp melyik életedben jársz

Sokszor előfordul, hogy egyes emberek úgy érzik, egyszerűen nem a jó korszakba vagy nem a megfelelő helyre születtek. Megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek egy Amerikai kisváros iránt, vagy nagyon érdeklődnek a Viktoriánus korban történt eseményekről, de még ők sem tudják, pontosan miért. Az egyik legérdekesebb magyarázat szerint erről az lehet, hogy hétszer születünk újjá ezen a bolygón, és bár emlékeink nincsenek korábbi életünkről, mégis megmaradnak bizonyos kötődések azzal kapcsolatban, amit már megtapasztaltunk. Te is könnyen kiderítheted, melyikben jársz, hiszen mindegyik életet különböző dolgok jellemzik.

Kiakadtak a gárdonyiak, mert lekordonozták a szabadstrandot - a fideszes képviselő se érti

A helyiek attól tartanak, hogy a polgármester így akarja elérni, hogy a fizetős strandot használják a fürdőzők.

Eláll a szavunk Dolph Lundgren lányától: a 24 éves Ida gyönyörű nő lett

Fotókon mutatjuk Dolph Lundgren idősebbik lányát.

Kifosztás a Balatonnál, egyre durvábbak a hétvégék

Kifosztás Siófokon szombat hajnalban, őrizetben a gyanúsítottak.

Ledöntötték és vízbe vetették a nagy hajós, Kolumbusz szobrát

Baltimore - Amerika felfedezőjének szobrait az Egyesült Államok sok más városában is megrongálták.

blogmorzsák

Ezek voltak a 30-as 40-es évek szervezett fotótúráinak képei

"Vasárnaponként a leghíresebb fotó­sok utaztak vidékre megörökíteni a paraszti életet. Most a csömöri képeket mutatjuk meg."

Stephen King ölte volna meg John Lennont?

Valószínűleg mindenki találkozott már össze­esküvés-elméletekkel, vannak kifejezetten híre­sek is. Ha kicsit is lejjebb ásunk, nem nehéz igazi gyöngyszemekre bukkanni.

Egy megfelelési kényszeres barátnő

Elmentünk többen egy helyre, és miközben rendelt, odament hozzá egy középkorú krapek, akivel végig dumált.”

Tejszínes málnatorta mézes kekszes alappal, sütés nélkül

Meleg nyári estéken csodás hűsítő élményt nyújt ez a tejszínes, málnás sütemény.

Nincs más út, csak a kvóta útja?

A kvóta esetén nem kevesebb tudással vesznek fel embereket, hanem limitált teret adnak az előítéleteknek.

A perui nagykövet megállította Brüsszelt

A halálos injekciót csak a belga miniszterek, és a perui diplomácia közbenjárásával sikerült megakadályozni.

Négy ökölszabály, albérlőknek, bérbeadóknak

Ezeket betartva, évekig jó partnerei lehettek egymásnak.

Ha erős ellenfelet kap Orbán Viktor, mindent bele kell adnia

A tavalyi önkormányzati választás felülírt egy sor forgatókönyvet.

Interjú a Buda­pest Pride szervezőivel

Azt üzenték a szivárványos ko­ronával, hogy a saját nemükhöz vonzódók is a magyar nemzet tagjai.

A nemzet­közi mércével mérve elégtelen teljesítményről

„A hatalom senkiket karol fel, a senkik érzik az életesélyt.“

A fotós az oltár­nál feküdt - kínos esküvői pillanatok

Esküvői fotósok - határok nélkül!

A Német szállítórepü­lők Múzeuma

Alsószászországban, Hanno­vernél található a Wuntsdorfi Repülőbázis mellett a Német Szállítórepülők Múzeuma.

0


0