Ezt olvasta már?

0

Úton az asztali méretű elektrongyorsítók felé Pécsett

Június 21-22 között hat intézmény részvételével rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete az „International Workshop on Terahertz-Driven Accelerators” című rendezvényét, melyen a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás úttörői osztották meg egymással tapasztalataikat.


hirdetés

A rendezvényen többek között részt vett a közel 60-as Hirsch-index-szel rendelkező Franz X. Kärtner, a DESY kutató professzora is, aki az AXIS-projekt vezetőjeként olyan terahertzes impulzus alapú berendezés kísérleti megvalósításán dolgozik, melynek a végcélja, hogy költséghatékonyan lehessen előállítani viszonylag nagy energiájú attoszekundumos impulzusokat. A berendezésben az elektronok gyorsítását és az attoszekundumos impulzusok keltését egyaránt terahertzes impulzusokkal valósítják majd meg.

Hogy ez ma lehetséges, ahhoz jelentős hozzájárulása volt a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetének kutatóinak. Dr. Hebling János, a pécsi Fizikai Intézet professzora még 2002-ben állt elő és valósította meg az úgynevezett döntött impulzusfrontú terahertzkeltést. Ennek eredményeként ma már több, mint tízmilliószor akkora energiájú terahertzes impulzusokat tudunk előállítani, mint korábban, és ez teszi lehetővé a töltött részecskék terahertzes impulzusokkal történő gyorsítását.

A Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének hosszútávú stratégiai célja a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás kísérleti megvalósítása. Az intézetben folyó kutatásokban jelenleg négy vezető kutató, három posztdok és közel tíz doktorandusz és MSc-s hallgató vesz részt.

A rendezvényen a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének és a PTE-MTA Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoportjának munkatársain kívül képviseltették magukat a DESY, a Karlsruhei Technológiai Intézet, a Lancasteri Egyetem, a Manchesteri Egyetem, a Paul Scherrer Intézet, valamint az ELI-ALPS kutatói is.

A rendezvényt követő értékelésen Dr. Almási Gábor, a pécsi Fizikai Intézet igazgatója kiemelte, hogy a rendezvény maximálisan teljesítette célját, mely nem csupán egymás munkáinak mélyebb megismerését jelenti, hanem egy későbbi közös nemzetközi projekt elindításának lehetőségét, melyben minden intézet és kutatócsoport tudása legjavát nyújtva olyan úttörő eredményeket ér el, mely jelentős hatással bírhat a nemzetközi tudományos élet egészére.

A két napos rendezvénynek a siklósi Hotel Castello adott otthont. A rendezvény lebonyolítására az EFOP-3.6.2-16-2017-00005 számú „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című pályázat adott lehetőséget.

Mi az a terahertzes impulzus?

A terahertzes impulzus ugyanolyan elektromágneses sugárzás, mint amilyen a napból jövő fény, vagy a hétköznapokban használt lézerek fénye. Különlegessége abban rejlik, hogy hullámhossza a látható fénynél jóval hosszabb; ráadásul viszonylag könnyen lehet előállítani olyan terahertzes sugárzást, mely mindössze egyetlen oszcillációs ciklust tartalmaz. A látható hullámhossz-tartományban jelenleg ezt egyáltalán nem lehet megtenni.

Mi az az attoszekundumos impulzus?

Az attoszekundumos impulzusok olyan elektromágneses fényimpulzusok, melyek időbeli hossza mindössze a másodperc milliárdod részének néhány milliomod részéig tart (10-18-10-15 másodperc). Az ilyen nagyon rövid impulzusok kiválóan alkalmasak atomi folyamatok megfigyelésére, illetve nagyobb molekulák feltérképezésére. Ezáltal előállításuk és alkalmazásuk a technológiai fejlődés jegyében az ipartól az orvostudományon át a felfedező kutatásokig kulcsfontosságúvá vált.

Mi az a Hirsch-index?

A Hirsch-index azt méri, hogy egy kutató hány és mennyire jelentős munkát publikált. Ha egy kutató Hirsch-indexe „h”, akkor az azt jelenti, hogy „h” darab olyan közleménye van, melyekre közleményenként legalább „h” darab másik kutató hivatkozik. A 20-as Hirsch-index már nemzetközileg is komoly teljesítmény, 30 feletti Hirsch-index-szel pedig csak nagyon kevesen, általában valamilyen kiemelten fontos projektek több tízéves tapasztalattal rendelkező vezetői rendelkeznek.

Mi az a DESY?

A DESY a Deutsches Elektronen SYnchrotron (német elektronszinkrotron) szavakból összerakott mozaikszó, mely mögött egy gigantikus hamburgi részecskegyorsító-intézet áll. Itt működik többek között a 300 m hosszú FLASH elektrongyorsító és a több, mint 2 km hosszú PETRA III szinkrotron is.0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A brazil külügyminiszter szerint a klímaváltozás egy marxista összeesküvés

Azt is állítja, a balközép Munkáspárt pedig kriminalizálja a heteroszexuális szexet.

Az állam belép a nyugdíjpiacra

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

Súlyos nézeteltérések miatt évekig eltarthat Dancs Annamariék válópere

Egy éve nem tud elválni Dancs Annamari és Kerényi Miklós Máté tudta meg a Story magazin. Fotó: Facebook/Dancs Annamari Hivatalos Oldal A...

Federer visszavágott Andersonnak és csoportelsőként elődöntős

A hatszoros világbajnok két szettben, helyenként remek játékkal verte meg wimbledoni legyőzőjét.

Ezrek követelték Babis lemondását több cseh nagyvárosban

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros...

Magyar-észt mérkőzés - A magyar csapat versenyben maradt a második pozícióért

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az észt csapatot.

93. perces góllal sikerült a horvát visszavágás a spanyolok ellen

Pedig Ramos sorozatban negyedik válogatott meccsén talált be, és karrierje 100. gólját szerezte.

Elkészültek az első tervek a nyugdíjpiacra történő állami belépéshez

Erről Varga Mihálly pénzügyminiszter beszélt.

Michelangelo két fennmaradt bronzszobrát sikerült azonosítani egy nemzetközi kutatócsoportnak

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái...

Számtalan kérdést vet fel a migránskártyák ügye

Kovács Zoltán szerint a terv az lehet, hogy minél több embert hozzanak Európába.

Az állam mégis be akar lépni a nyugdíjpiacra - ezt tervezi a kormány

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Három igazolás, ami nagyon bejött, és három, amely kevésbé

Megnéztük kik futottak jó, és kifejezetten rossz évet a csapatváltás után.

0

Bulvár

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Kifakadt Dancs Annamari: ˝Ez most már nem megy...˝

Dancs Annamari élete kiteljesedett, amikor megszületett kisfia, Ádám. Nehéz időszakon van túl, de a színésznő visszaállt a munkába. A FEM3 Caféban azt is elmesélte, hogy teljesen más színpadon állni úgy, hogy már van egy gyermeke, hiszen sok mindent máshogy él meg a szerepeiben.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Elképesztő, ennyibe kerül a lángos és a forralt bor a budapesti karácsonyi vásárban

Múlt hétvégén megnyitott a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Az árak idén is eléggé elszabadultak.

blogmorzsák

A világ legfélelmetesebb betűtípusai

Egy jó horrorhoz kell egy jól megválasztott tipográfia is.

A kosarunkba sokszor kerülő 8 élelmiszer vaktesztje

16 fős tesztcsapat mondta el a véleményét gyakori sajátmárkás élelmiszerekről.

Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

Az amerikai "diákhitel-válság" még mindig nem mutat érdemi javulást.

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Indul a kilakoltatási moratórium

Itt a lehetőség a hosszú távú változásra.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

A bevásárlóközpontok különös, földalatti világa

Szöulban járva nézz a lábad alá!

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Újabb villalány villantott

Ezútta Zsu dobta le a textilt, de ez az idei évadot elnézve inkább a norma, semmint az üdítő/elborzasztó kivétel.

0


0