Ezt olvasta már?

Fesztiválok fesztiválja Pécsett!

A Nemzeti Kulturális Alap 25 éves születésnapja alkalmából az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma szervezésében a kollégium által 2016-ban támogatott 25 fesztiv...


Úton az asztali méretű elektrongyorsítók felé Pécsett

Június 21-22 között hat intézmény részvételével rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete az „International Workshop on Terahertz-Driven Accelerators” című rendezvényét, melyen a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás úttörői osztották meg egymással tapasztalataikat.


hirdetés

A rendezvényen többek között részt vett a közel 60-as Hirsch-index-szel rendelkező Franz X. Kärtner, a DESY kutató professzora is, aki az AXIS-projekt vezetőjeként olyan terahertzes impulzus alapú berendezés kísérleti megvalósításán dolgozik, melynek a végcélja, hogy költséghatékonyan lehessen előállítani viszonylag nagy energiájú attoszekundumos impulzusokat. A berendezésben az elektronok gyorsítását és az attoszekundumos impulzusok keltését egyaránt terahertzes impulzusokkal valósítják majd meg.

Hogy ez ma lehetséges, ahhoz jelentős hozzájárulása volt a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetének kutatóinak. Dr. Hebling János, a pécsi Fizikai Intézet professzora még 2002-ben állt elő és valósította meg az úgynevezett döntött impulzusfrontú terahertzkeltést. Ennek eredményeként ma már több, mint tízmilliószor akkora energiájú terahertzes impulzusokat tudunk előállítani, mint korábban, és ez teszi lehetővé a töltött részecskék terahertzes impulzusokkal történő gyorsítását.

A Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének hosszútávú stratégiai célja a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás kísérleti megvalósítása. Az intézetben folyó kutatásokban jelenleg négy vezető kutató, három posztdok és közel tíz doktorandusz és MSc-s hallgató vesz részt.

A rendezvényen a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének és a PTE-MTA Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoportjának munkatársain kívül képviseltették magukat a DESY, a Karlsruhei Technológiai Intézet, a Lancasteri Egyetem, a Manchesteri Egyetem, a Paul Scherrer Intézet, valamint az ELI-ALPS kutatói is.

A rendezvényt követő értékelésen Dr. Almási Gábor, a pécsi Fizikai Intézet igazgatója kiemelte, hogy a rendezvény maximálisan teljesítette célját, mely nem csupán egymás munkáinak mélyebb megismerését jelenti, hanem egy későbbi közös nemzetközi projekt elindításának lehetőségét, melyben minden intézet és kutatócsoport tudása legjavát nyújtva olyan úttörő eredményeket ér el, mely jelentős hatással bírhat a nemzetközi tudományos élet egészére.

A két napos rendezvénynek a siklósi Hotel Castello adott otthont. A rendezvény lebonyolítására az EFOP-3.6.2-16-2017-00005 számú „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című pályázat adott lehetőséget.

Mi az a terahertzes impulzus?

A terahertzes impulzus ugyanolyan elektromágneses sugárzás, mint amilyen a napból jövő fény, vagy a hétköznapokban használt lézerek fénye. Különlegessége abban rejlik, hogy hullámhossza a látható fénynél jóval hosszabb; ráadásul viszonylag könnyen lehet előállítani olyan terahertzes sugárzást, mely mindössze egyetlen oszcillációs ciklust tartalmaz. A látható hullámhossz-tartományban jelenleg ezt egyáltalán nem lehet megtenni.

Mi az az attoszekundumos impulzus?

Az attoszekundumos impulzusok olyan elektromágneses fényimpulzusok, melyek időbeli hossza mindössze a másodperc milliárdod részének néhány milliomod részéig tart (10-18-10-15 másodperc). Az ilyen nagyon rövid impulzusok kiválóan alkalmasak atomi folyamatok megfigyelésére, illetve nagyobb molekulák feltérképezésére. Ezáltal előállításuk és alkalmazásuk a technológiai fejlődés jegyében az ipartól az orvostudományon át a felfedező kutatásokig kulcsfontosságúvá vált.

Mi az a Hirsch-index?

A Hirsch-index azt méri, hogy egy kutató hány és mennyire jelentős munkát publikált. Ha egy kutató Hirsch-indexe „h”, akkor az azt jelenti, hogy „h” darab olyan közleménye van, melyekre közleményenként legalább „h” darab másik kutató hivatkozik. A 20-as Hirsch-index már nemzetközileg is komoly teljesítmény, 30 feletti Hirsch-index-szel pedig csak nagyon kevesen, általában valamilyen kiemelten fontos projektek több tízéves tapasztalattal rendelkező vezetői rendelkeznek.

Mi az a DESY?

A DESY a Deutsches Elektronen SYnchrotron (német elektronszinkrotron) szavakból összerakott mozaikszó, mely mögött egy gigantikus hamburgi részecskegyorsító-intézet áll. Itt működik többek között a 300 m hosszú FLASH elektrongyorsító és a több, mint 2 km hosszú PETRA III szinkrotron is.0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

10 évvel a nagy krach után: a megmentett gazdagok és a populisták jártak jól

Donald Trumpot és a populizmus előretörését, az extrém alacsony kamatokat, a jövedelmi szakadék szélesedését és az ortodox...

Ha ezt az egyszerű vizsgálatot elvégezteted, megelőzheted az Alzheimer-kór kialakulását

Meglepő, amire a szakemberek rájöttek. Éveket nyerhetünk!

Törvénytelenül kérnének pénzt az orvosi ügyeletért Edelényben?

Edelényben térítési díjat kell ezentúl fizetnie annak, aki úgynevezett kényelmi szempontból veszi igénybe az orvosi ügyeletet.

Megkezdődött a szavazás az élelmiszer-drágulásról

Több mint 10 százalékkal emelkedhetnek az élelmiszer árak az év végéig. Ön érzékel jelentős drágulást? Ez a mai nap kérdése. A...

Parkolást könnyítő rendszert tesztelnek a Belvárosban

Új fejlesztést vezettek be tesztüzemmódban a belvárosi parkolás megkönnyítésére Budapesten, az V. kerületi parkolókba telepített...

Határvédelemről, Soros-szervezetekről és a tízparancsolatról is szó volt napirend előtt a Parlamentben

Magyarország határvédelem és bevándorlás kérdésében nem hajlandó semmilyen kompromisszumra. Nem adjuk át senkinek a határőrizetet, a...

Átalakul a Corteva Agriscience vezetési struktúrája

Így lehetőség lesz arra, hogy a Corteva a növekedésére összpontosíthasson.

Magyar módszer hódít az USA-ban

Hazai módszerrel nevelik a jövő programozóit.

Ritka légköri jelenség volt a Balatonnál

Az éjjel átvonult hidegfront mögötti felhőzetben, a csapadék elvonultával emlőszerű kidudorodások jelentek meg a Balatonnál viszonylag...

Mire elég az adatkezeléshez való hozzájárulás?

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) meghatározza azokat a jogalapokat, amelyek alapján jogszerű adatkezelés végezhető. A jogalapok...

Véletlenül kiderült, hogy elkezdték a gellérthegyi sikló építését

A helyét már tudni, de az árát és az idejét még nem hozták nyilvánosságra.

0

Sport

Földbe döngölte Szlovákiát a magyar válogatott

Az első negyedben annyi pontot szereztek a mieink, ami egy egész meccsre elég lett volna.

Ostoba kiállítás, jó Piqué, rossz Piqué, Messi-gól, Barca-iksz

Katalán szomszédjai ellen veszített pontokat először a Barcelona.

Nem ússzák meg. Ez várhat a Miskolcon verekedő szlovákiai huligánokra

Miskolc Ijedt tekintetű gyerekek, remegő szülők, botrány még vasárnap is indulatosan beszéltek a szemtanúk a DVTK JegesmedvékZvolen (0-5) hokimeccsen kirobbant balhéról.

A Szeged legyőzte a tavalyi ezüstérmest a BL-ben, a Barca emberhátrányban játszott döntetlent

Babos feladta mérkőzését, Stollár főtáblára jutott. Ez történt vasárnap.

Nagy Ádámék zseniálisan, négy húzásból kontrázták le a Romát

A magyar középpályás konkrétan nem vett benne részt, de legalább végre kezdőként lépett pályára.

Vereség ide vagy oda, élete meccsét játszotta a szegedi pályamunkás - fotók

Szeged Olykor előfordul egy sportoló életében, hogy tudja, biztos lesz a vereség, mégis ünnepként vár egy találkozót. Szombaton a Csongrád megyei I. osztályban szereplő Szegedi VSE futballistái hangolhattak így meccsükre a Magyar Kupában, hiszen a Fradival csaptak össze.

Kézilabda-BL: a MOL-Pick Szeged legyőzte az előző kiírás döntősét!

Óriási meccsen, négygólos hátrányból visszakapaszkodva verte a magyar bajnok a Nantes-ot.

Cristiano Ronaldo az UEFA után a FIFÁ-ra is megsértődött

Tudhat valamit arról, ki lesz a legjobb játékos.

A magyar válogatott focista duplája kellett a Hajduk Split győzelméhez

Gyurcsó Ádám higgadtan értékesített két ziccert.

Nagy Ádám először volt kezdő, és megint beleszerettek a játékába

Furcsa karrierje van Nagynak a Serie A-ban, rendre jól játszik, aztán azzal a lendülettel ki is kerül a csapatból. Majd megint, és ismét ugyanez.

0

Bulvár

Rettenetes hideg télre számíthatunk: ez az oka

A Meteorológiai Világszervezet közlése.

Ezt ették régen a földművelő parasztok

Régen a földeken, mezőkön dolgozó parasztok étkezési szokásait a munka határozta meg és az, hogy mi biztosította számukra a kellő energiát az egész napos földműveléshez.

Ezeket ettük tízóraira a 80-as években

Emlékszel a rántott húsos zsemle, a briós, a búrkifli és a műanyag kancsóba töltött kakaó ízére? A tízórai még a matekóra előtti gyomorgörcsöt is képes volt megszüntetni.

Sarka Kata smink nélkül és kifestve - Óriási a különbség

Sarka Kata megmutatta, milyen, ha nem visel sminket.

Havi egymilliót kerestek az orvosok, akik felmondtak Ajkán

A közelmúltban az összes ápoló és orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Most nyilvánosságra került egy dokumentum, ami a távozók béréről árulkodik.

Ausztriában így csinálják: Biztonságban buszon, metrón, villamoson

Az idősek hónapja alkalmából biztonsági képzést kínál időseknek a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az előadások során elsajátíthatják például a helyes magatartást vészhelyzetben, illetve megtanulják, hogyan hívhatnak segítséget a járműveken - írja az orf.at.

Mi történt már megint Nicole Kidman arcával? Átlátszó ruhája sem vonja el róla a figyelmet

Vegyes fogadtatásban volt része Nicole Kidman legújabb fotóinak, melyek a Marie Claire címlapján és hasábjain jelentek meg. Voltak, akik dicsérték a felvételeket, de sokakból ellenérzést váltott ki, hogy a képeket nagyon erősen kiretusálták, és az 51 éves színésznő éppen csak harmincasnak néz ki rajtuk. A fotókat Thomas Whiteside készítette, Kidmant pedig a magazin divatigazgatója, Joseph Errico [...]

Heti horoszkóp szeptember 24-től 30-ig: a Kosnak udvarolnak, a Skorpió új tervet szövöget

A heti horoszkóp szerint mozgalmas hét elébe nézünk, különösen a szerelem vonatkozásában.

A legnőiesebb rövid frizurák 50 felett - Ősz tincsekkel is remekül mutatnak

Csinosak, divatosak és fiatalosak ezek a rövid frizurák. Ötven feletti hölgyeknek szuper választások.

A belső sávban cserélt kereket az agyatlan autós, vérfagyasztó vége lett

Hihetetlen, hogy ez a baromság egyáltalán eszébe jutott.

blogmorzsák

Mi a jó reakció, ha kiderül a megcsalás?

Érdemes-e firtatni, hogy kivel, hol? Szabad-e kedvesnek lenni a hűtlen féllel? Önmagát alacsonyítja-e le a megcsalt fél, ha együtt maradnak?

A süti diéta mégis működik?

A Kansas Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora bebizonyította.

Ezt is az EU fizette, nem a Fidesz

„Kommentben igazítottuk ki Tállai Andrást.“

Szijjártó nyilvánosan bevallotta, hogy az Orbán-kormányt kilóra megvette a német autóipar?

Egy héten belül a Gazpromnak, majd a német autóiparnak puncsol alázatosan.

Miért maradnak együtt és miért szakítanak a párok?

Nincs optimális párkapcsolat. Talán nem is lesz.

Segítsük a hallókészülék használatában szerettünket

Könnyebben szokik hozzá, ha van, aki támogatja.

A zöld rendszámos csalók sokan vannak

És még mindig nem érdekelnek senkit.

Milyen szolgalelkű, megalkuvó néplélek uralkodik ebben az országban?

A leggyalázatosabb válaszok érkeztek egy hazai felmérés egyik kérdésére.

Hatalmas tömeg a nyilvános akasztáson

Német prostituáltak a háború ut­án, a széf, ami megölte Jack Danielst, le­zu­hant német repülő­ben lakó oro­szok, és sok ritka fotó a múltból.

Izrael elleni lépesek Szíriában

Vége az izraeli vadászgépek szíriai légtérben végrehajtott szabad manővereinek.

Rockkoncertek, me­lyek tragédiával végződtek

Elképesztő szervezési hibák, szél­sőséges időjárás, hanyagság, terrortámadás: a rocktörtén­elem legtragikusabb koncertjei.

0


0