Ezt olvasta már?

0

Úton az asztali méretű elektrongyorsítók felé Pécsett

Június 21-22 között hat intézmény részvételével rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete az „International Workshop on Terahertz-Driven Accelerators” című rendezvényét, melyen a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás úttörői osztották meg egymással tapasztalataikat.


hirdetés

A rendezvényen többek között részt vett a közel 60-as Hirsch-index-szel rendelkező Franz X. Kärtner, a DESY kutató professzora is, aki az AXIS-projekt vezetőjeként olyan terahertzes impulzus alapú berendezés kísérleti megvalósításán dolgozik, melynek a végcélja, hogy költséghatékonyan lehessen előállítani viszonylag nagy energiájú attoszekundumos impulzusokat. A berendezésben az elektronok gyorsítását és az attoszekundumos impulzusok keltését egyaránt terahertzes impulzusokkal valósítják majd meg.

Hogy ez ma lehetséges, ahhoz jelentős hozzájárulása volt a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetének kutatóinak. Dr. Hebling János, a pécsi Fizikai Intézet professzora még 2002-ben állt elő és valósította meg az úgynevezett döntött impulzusfrontú terahertzkeltést. Ennek eredményeként ma már több, mint tízmilliószor akkora energiájú terahertzes impulzusokat tudunk előállítani, mint korábban, és ez teszi lehetővé a töltött részecskék terahertzes impulzusokkal történő gyorsítását.

A Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének hosszútávú stratégiai célja a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás kísérleti megvalósítása. Az intézetben folyó kutatásokban jelenleg négy vezető kutató, három posztdok és közel tíz doktorandusz és MSc-s hallgató vesz részt.

A rendezvényen a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének és a PTE-MTA Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoportjának munkatársain kívül képviseltették magukat a DESY, a Karlsruhei Technológiai Intézet, a Lancasteri Egyetem, a Manchesteri Egyetem, a Paul Scherrer Intézet, valamint az ELI-ALPS kutatói is.

A rendezvényt követő értékelésen Dr. Almási Gábor, a pécsi Fizikai Intézet igazgatója kiemelte, hogy a rendezvény maximálisan teljesítette célját, mely nem csupán egymás munkáinak mélyebb megismerését jelenti, hanem egy későbbi közös nemzetközi projekt elindításának lehetőségét, melyben minden intézet és kutatócsoport tudása legjavát nyújtva olyan úttörő eredményeket ér el, mely jelentős hatással bírhat a nemzetközi tudományos élet egészére.

A két napos rendezvénynek a siklósi Hotel Castello adott otthont. A rendezvény lebonyolítására az EFOP-3.6.2-16-2017-00005 számú „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című pályázat adott lehetőséget.

Mi az a terahertzes impulzus?

A terahertzes impulzus ugyanolyan elektromágneses sugárzás, mint amilyen a napból jövő fény, vagy a hétköznapokban használt lézerek fénye. Különlegessége abban rejlik, hogy hullámhossza a látható fénynél jóval hosszabb; ráadásul viszonylag könnyen lehet előállítani olyan terahertzes sugárzást, mely mindössze egyetlen oszcillációs ciklust tartalmaz. A látható hullámhossz-tartományban jelenleg ezt egyáltalán nem lehet megtenni.

Mi az az attoszekundumos impulzus?

Az attoszekundumos impulzusok olyan elektromágneses fényimpulzusok, melyek időbeli hossza mindössze a másodperc milliárdod részének néhány milliomod részéig tart (10-18-10-15 másodperc). Az ilyen nagyon rövid impulzusok kiválóan alkalmasak atomi folyamatok megfigyelésére, illetve nagyobb molekulák feltérképezésére. Ezáltal előállításuk és alkalmazásuk a technológiai fejlődés jegyében az ipartól az orvostudományon át a felfedező kutatásokig kulcsfontosságúvá vált.

Mi az a Hirsch-index?

A Hirsch-index azt méri, hogy egy kutató hány és mennyire jelentős munkát publikált. Ha egy kutató Hirsch-indexe „h”, akkor az azt jelenti, hogy „h” darab olyan közleménye van, melyekre közleményenként legalább „h” darab másik kutató hivatkozik. A 20-as Hirsch-index már nemzetközileg is komoly teljesítmény, 30 feletti Hirsch-index-szel pedig csak nagyon kevesen, általában valamilyen kiemelten fontos projektek több tízéves tapasztalattal rendelkező vezetői rendelkeznek.

Mi az a DESY?

A DESY a Deutsches Elektronen SYnchrotron (német elektronszinkrotron) szavakból összerakott mozaikszó, mely mögött egy gigantikus hamburgi részecskegyorsító-intézet áll. Itt működik többek között a 300 m hosszú FLASH elektrongyorsító és a több, mint 2 km hosszú PETRA III szinkrotron is.
Lassan sorompóba lépnek a pécsi polgármesterjelöltek. Ön kit választana?
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Milyen ember az, aki tüntet, és milyen, aki otthon marad?

Nem feltétlenül az tüntet, aki objektívan a legrosszabb helyzetben van, aki a legszegényebb, leginkább kiszolgáltatott a rendszernek. De...

Mégsem akkor bomba Trump ellen, hogy hazudott-e az ügyvédje

A kedélyeket éppen az elnök ügyeit vizsgáló Robert Mueller hivatala hűtötte le, azt állítva pontatlanok voltak a hírek arról, hogy...

Trump az abortuszellenes tüntetések mellé állt

Donald Trump amerikai elnök videóüzenetben biztosította támogatásáról az abortusz elleni ltakozásul szervezett washingtoni menetet...

Egy ismeretlen gyártó nyomhatja le a Xiaomi elektromos rollerét

Vetélytársat kapott a sokak által kedvelt Xiaomi M365.

Isten veled hazánk! - A németek kitelepítésére emlékezünk

"Bevittek bennünket Fehérvárra a nagygyűlésre. Először elmondta a Farkas Mihály a beszédét, körülbelül egy jó órát beszélt, hogy...

Többen meghaltak és megégtek egy megcsapolt mexikói üzemanyag-vezeték robbanásában

A tolvajok megfúrták, a helyiek vödrökben kezdték gyűjteni az üzemanyagot. Majd berobbant.

Nicaragua legolvasottabb lapja üres címlappal tiltakozott a sajtó korlátozása ellen

Elképzelted valaha is, hogy információk nélkül kelljen élned? - teszik fel a kérdést a vezércikkben.

Érdekes kvíz reggelre: tudjátok a választ a következő kérdésekre?

Vajon ti bedőltök a következő kérdéseknek? Tudjátok, hogy egy hegycsúcsról vagy egy énekesről van szó? Most kiderül. Teszteljétek...

Ha minden jól megy, Tajpejnek is lesz egy saját Times Square-je

Akárcsak New Yorkban, Tajpejben is főleg reklámok, kulturális ajánlók és sportesemények futnának a vakító interaktív képernyőkön.

Kit érdekel a tolószék? - Igaz történet egy férfiról, aki sok vargabetű után végre megtalálta önmagát

Szárnyak nélkül is repül, és mozgássérültként is egyre magasabbra jut.

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak

Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.

Fontos adatok a jövő héten: fókuszban a hazai bérstatisztika

Kedden a novemberi kereseti adatokat, csütörtökön a GKI friss konjunktúraindexét és a hazai kiskereskedelmi forgalom részletes novemberi...

0

Sport

Kihasználja utolsó cserelehetőségét a magyar válogatott

Szita Zoltán bekerül a magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe.

Vállalkozóként is sikeres a magyar válogatott focista

Egymilliárdos bevétele van évente Szalai Ádámnak.

Így folytatja a világbajnokságot a kézilabda-válogatott

A csoportkör után következik a középdöntő, ahol három meccse lesz a magyar válogatottnak.

A dánok kulcsjátékosa sérült meg a magyarok elleni meccs előtt

A mienk közül Balogh és Bodó játéka kérdéses a középdöntőben.

Emberségből jelesre vizsgázott az MU klasszisa

A spanyol futballista nemes gesztusától hangos a nemzetközi sportsajtó.

Fejre állt Jakabos Zsuzsanna

Így sem látta még a szexi magyar úszót.

Kézi-vb: változás a magyarok programjában

Ezen a világbajnokságon ez jutott nekünk: három sérülés és a középdöntőben újabb afrikai és skandináv csapatok.

"Fantasztikus csapatunk van, de a szerencse nagyon hiányzik" - Vladan Matic

A férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya értékelt.

Válogatott focistát igazolt a Ferencváros

A Pogontól érkezett védő már együtt készül a fővárosi csapattal a beleki edzőtáborban.

Rádőlt a LED-fal a spanyol kéziválogatott kapusára

Ha komoly a sérülése, Sterbik Árpád érkezhet a helyére Veszprémből.

Sharapova kiütötte Wozniackit, megmenekült Cilic, Federer és Nadal erődemonstrációt tartott

Kiesett a női címvédő, meccslabdáról fordított a tavalyi döntős, és még összejöhet a Federer-Nadal elődöntő.

Isco levegőnek nézte a Real Madrid edzőjét - videó

A spanyol középpályás hamarosan távozhat a spanyol fővárosból.

0

Bulvár

Tudod mit jelent, ha álmodban szeretkezel? Eláruljuk

Erotikus álmaink nagyon gyakran szexuális vágyaink álombéli manifesztációi. Azonban a legtöbb szexuális tartalmú álomnak semmi köze nincs a szexhez, míg léteznek olyan álmok is, amik csak látszólag ártatlanok közben mégis a szexualitás áll a középpontjukban. De akkor mégis miről árulkodhat az, ha álmodban szexelsz? Erre keressük most a választ!

Előkerült Curtis vallomása Koholák Alexáról: Két hatalmasat k*rtunk

Részletesen elmesélte, milyen volt a szex. (18+)

Tényleg fertőtleníti a szervezetedet a pálinka?

Mindenre gyógyír. Vagy mégsem?

Lecsaptak a rendőrök a reptéren: saját testükre erősítették a légiutas-kísérők a tiltott szert

Kábítószert csempésztek egy malajziai légitársaság alkalmazottai.

Két román buszt szedtek ki a forgalomból Ausztriában

Az osztrák rendőrség műszaki szakértők bevonásával teherautókat és autóbuszokat ellenőrzött Dél-Burgenlandban, kilenc jármű továbbhaladását súlyos műszaki hiányosságok miatt megakadályozták - írja az orf.at

A 10 legjobb májtisztító étel

Nem érezzük jól magunkat? Sok alkoholt fogyasztottunk az utóbbi időben? Ránkférhet egy májtisztító kúra, amelyet teljesen hétköznapi élelmiszerekkel el tudunk végezni. Lássuk, hogyan! Orvosok, gyógyszerészek és táplálkozási szakértők mind egyetértenek abban, hogy a nyugati, feldolgozott ételek, életmódunk és a környezetszennyezés nyomot hagynak májunk egészségén amely a leginkább felelős a méreganyagok szervezetből való eltávolításáért. Ha [...]

Feltárul a titok: szenvedélybetegségéről beszélt Fenyő Miklós

A fociláz szenvedélybetegség, amiből nem lehet kigyógyulni - vallja Fenyő Miklós. Olyannyira, hogy még neki sem sikerül. Sőt, olyan nagy rajongója ennek a játéknak, hogy eredetileg sportriporternek készült.

Ötvenezer forintos címletű érmét bocsátott ki a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank Árpád-házi Szent Piroska megnevezéssel 50 000 forintos címletű arany és 2000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsátott ki.

Egy lepusztult panel áráért kínálják ezt a festői kastélyt a Bükkben

A 400 négyzetméteres kúria felújítása már elkezdődött, de a befejezés az új tulajdonosra marad.

Visszatér a tél.

Vége az enyhe időnek, érkezik a hidegfront.

Hiába üvöltöttem teli torokból, senki sem állt meg, hogy segítsen nekem

Mikor munkába menet, egy vadidegen megragadta a kerekesszékét és tolni kezdte, Bronwyn Bergnek nem maradt más választása, mint a kiabálás. Csakhogy hiába kért segítséget, a járókelők közül senki sem állt meg.

blogmorzsák

Reni robotgéppel esett a fekáliának

Miután mindenki búcsút vett a rémbabától, elérkezett a nagy leleplezések ideje.

Ki neveli fel a gyerekeinket, ha mi negyvenesek korán halunk?

„Megrendültem. Mert a korosztályom hullik. És én félek. Ki neveli fel a gyerekeinket?“

Gyalázatos komment-kultúra

Miért jó az, hogy a megoldások helyett az acsarkodást választjuk?

Magyar gördeszka márka a világhír felé!

Két fiatal srác, akik élnek-halnak a deszkázásért.

Január 18.: Pest felsza­ba­dítása és nők tömeges megerőszakolása

A szovjet csapatok 74 éve e napon verték ki a németeket és magyar szövetségeseiket Pestről.

Rabszolga szülők

A család észrevétlenül csúszik bele abba, hogy a szülő parancsot teljesítő rabszolgává válik.

Vegán óvszer - létezik!

Meg teafaolajból készült is. Meg egy csomó másféle, amiről még sosem hallottál.

Mennyire befogadók a kanadaiak?

Az első, szinte ösztönös válasz az, hogy nagyon. De mi történik, ha megkapargatjuk a felszínt?

Áldottak a magyar álomnyugdíjak

A mindent felülíró szervilizmus az olvasók információ iránti igényének kielégítése helyett egyre inkább egy szűk elit narratíváját igyekszik szolgálni.

Az AdServer mágusok titkos élete

Ők azok, akik lekövetik, mit csinálsz a neten.

Miért veszélyes a 10 éves kihívás?

Vajon mennyire veszélyes a Facebookon is terjedő új őrület, a 10 éves kihívás? Ártatlan játék vagy valami egészen más?

Anyám nárcisz­tikus! - A felismerésen túl

„Ledöbbenve vettem tudomásul: Anyámnak nárcisztikus személyiségzavara van.“

0


0