Ezt olvasta már?

Ha Ön egyszer kinyitja a száját?! Ha Ön egyszer elkezd beszélni?!

A Minden napra egy Európa elnevezésű projektünk tavaly májusban már kikérte jónéhány olvasónk véleményét. Most újra kérjük, töltse ki kérdőívünket!

0

Van élet a nyugdíj után? A Nyugdíjas Szövetkezet szerint van!

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége együttes erővel arra vállalkozott, hogy megmutassák egy 22 állomásból álló országos rendezvénysorozaton belül a magyar nyugdíjasoknak, hogy lehet munkát vállalni és dolgozni nyugdíj után is.


hirdetés

A kérdés, hogy van-e élet a nyugdíj után nem tűnhet ésszerűnek mégis jogos! Sokan beleroppannak lelkileg abba, hogy nyugdíjba kell vonulniuk és annak a bizonyos karrierjüknek bealkonyodik. Ezenkívül pedig nem csak lelki vagy morális impaktjai vannak, hanem közvetett módon a munkaerőpiacra is hatással van a nyugdíjazás, de csak annak függvényében, hogy 200 ezer ember hiányzik a versenyszférából és egy csökkenő tendencia mutatkozik meg a munkaerő-kínálat területén. Azonban Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint van megoldás a problémára és arra az esetlges hiányérzetre, ami a nyugdíjasokat elfogja miután befejezték a munkavégzést.

A 22 állomásból álló, országos sorozat azért hasznos, hogy megmutassák a nyugdíjasoknak és a vállakozásoknak egyaránt, hogy igen is lehet még munkát vállalni a nyugdíjazás után is. Nincs vége az idősek életének 60 év fölött. A nyugdíjas szövetkezet helyet és időt kínál az embereknek arra, hogy dolgozhassanak és elfolgalhassák magukat egy olyan tevékenységgel illetve fogalkoztatással, amely nem csak részjövedelmet von maga után az egyébként önkéntes alapon működő szövetkezeti szisztémában, hanem elfoglaltságot jelentő munkaaktivitást is nyújt az emberek számára, ameynek további üzleti és gazdasági haszna és előnye is van.

Dávid Ferenc azt is elmondja, hogy:

„Az új foglalkoztatási szisztéma nem oldja, nem oldhatja fel a magyar nyugdíjrendszer ma még meglévő súlyos ellentmondásait. Nem is célja, nem is eszköze. De álszentek se legyünk: a 120 ezres átlagnyugdíj tükrében nem mutat rosszul részmunkaidős teljesítés ellenértékeként havi 60-80 ezer forint nagyságrendű kiegészítő jövedelem.

És akkor térjünk a lényegre. Hozzávetőlegesen 200 ezer ember hiányzik a versenyszféra munkahelyeiről, ugyanakkor évente mintegy 40 ezer fővel csökken a hazai munkaerő-kínálat, amelynek legalább három oka van: az elvándorlás (a szolid becslések szerint is közel 400 ezer ember dolgozik tartósan külföldön: többségében fiatalok és vállalkozó szelleműek); a demográfiai helyzet (a múlt század közepén évente több mint 200 ezer gyermek született, ma alig 90 ezer, és sokan közülük már nem is Magyarországon); a hibás foglalkoztatáspolitikai lépések (gondolok itt a közfoglalkoztatás korábbi túlburjánzására és a képzési rendszer anomáliáira).”

Sokakat érint bizony az a probléma, amelyről a VOSZ főtitkára is beszél, éppen ezért támogatja a nyugdíjas szövetkezet működését és terjesztését. Az egyfajta szimbiotikus kapcsolati alapon működő szövetkezet miközben munkát és jövedelmet tud biztosítani a már nyugdíjba vonult magyar emberek számáraí, addig a munkaerőpiac is kezd újboli erőre kapni azáltal, hogy a foglalkoztatottak aránya növekedik.

A VOSZ főtitkára a vállalkozások szempontjából is megragadja a nyugdíjas szövetkezet kérdését és előnyét:

„Természetesen a közvetlen vállalkozói szempontok sem mellékesek A szövetkezetnek a taggal létesített megállapodásában és a külső szolgáltatás fogadójával kötött vállalkozói szerződésben nem szerepel kategóriaként a munkabér; mivel a munkát vállaló nyugdíjas a szövetkezettől részesül tagi jövedelemben. A konstrukció egyik előnye, hogy a szövetkezet mentesül a szociális hozzájárulási adó (19,5 százalék) és a szakképzési hozzájárulás (1,5 százalék) fizetése alól, míg a nyugdíjas (a közreműködő tag) pénzbeli teljesítés esetén csak SZJA (15 százalék) fizetésre kötelezett. Jól kidolgozott és tisztességes kontraktusok esetén anyagi szempontból is mindenki jól járhat: a vállalkozás (a szolgáltatást megrendelő tényleges foglalkoztató), az ügyletet szervező és ellenőrző szövetkezeti közösség és - nem utolsó sorban - a munkát vállaló nyugdíjas tag. Ennek lehet biztosítéka a szövetkezeti forma (az egy tag, egy szavazat elve) és az, hogy a szövetkezet tagságnak legalább 90 százaléka nyugdíjas kell legyen. Saját sorsukról dönthetnek, felelősen és érdekeiknek megfelelően. További előnyként említhető a rugalmas foglalkoztatás lehetősége (egy munkakör betöltése több nyugdíjassal, részmunkaidőben), a fiatalok betanításának feladata és felelőssége, valamint az érintett korosztály tagjainak tapasztalata, megbízhatósága.”

A legfőbb eleme azonban a nyugdíjas szövetkezeteknek, amelyet a cikkem elején is elkezdtem megfogalmazni, a társadalompolitikai fontosság. Fontos és szükséges egyben a nyugdíjas szövetkezetek működése mert ez ad egy hivatalos társadami teret és keretet azon nyugdíjasok számára, akik plusz jövedelemmel szeretnék kiegészíteni a nyugdíjukat, illetve akikben ott van az az aktivitás utáni vágy, amelyet az egykori munkahelyükön, munkájukban találtak és éltek meg.

 

lockkerdee/PNL
Dávid Ferenc idézése: vosz.hu
Mi a véleménye a Munka Törvénykönyvének módosításáról (túlóratörvény)?

0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kíváncsi kecske lépett be egy győri boltba, a pénztár is nagyon érdekelte

Érdeklődő kecskére lettek figyelmesek csütörtök délután egy győri bolt vásárlói.

Mit jelentene az emberiségnek, ha végleg eltűnne a Facebook?

Egyre többet szoktak arról beszélni, hogy milyen félelmetesen sokat használja a Facebookot az emberiség, a közösségi oldal már falba is...

Egyre többet költenek appokra az iPhone-tulajdonosok

Amerikában 36 százalékkal többet költöttek appokra az iPhone-felhasználók, mint egy évvel korábban.

Átesett egy autón egy mezőkövesdi vak férfi, 60 ezer forintos kártérítést kell fizetnie

Hatvan ezer forintos kártérítést kell fizetnie egy gyengénlátó férfinak, aki Mezőkövesden átesett egy autón. A jármű tulajdonosa azt...

Vecsei H. Miklós: Szívesen lennék élesebb

Színészinterjúink folytatódnak, most fiatal férfi színészeknek szegeztük neki kérdéseinket. Hogy látják a világot azok a tehetséges...

Gálaesttel emlékeznek a Nemzeti Színházban a száz éve született Bessenyei Ferencre

Gálaesttel emlékeznek Bessenyei Ferencre születésének 100. évfordulója alkalmából pénteken a Nemzeti Színházban.

Ilyenre még nem volt példa: üzembe helyezték a világ első jeges atomerőművét

Az oroszoroszági Obnyinszk városában üzembe helyezték a Roszatom bázisegyetemének diákjai a világ első jégből készült atomreaktorát.

Sandokan, azaz Kabir Bedi hosszú idő után újra Budapesten.

A ?80-as évek sztárja Kabir Bedi, a Maláj tigris tegnap késő este érkezett Budapestre, és a fárasztó út ellenére, hosszasan mesélt a...

600 kilométerrel arrébb, mezítláb találták meg az Alzheimeres nénit

Kínában, lakóhelyétől 600 kilométerre találtak meg egy fél éve eltűnt Alzheimer-kóros thaiföldi nőt.

Szinte teljesen behúzta a féket az amerikai gazdaság?

A felére vágta vissza első negyedéves gazdasági előrejelzését a New York-i Fed, így a jegybank szerint már alig egy százalékkal...

6 labradort ölnek meg két hét múlva egy állatkísérletben Svédországban - óriási a felháborodás

Fogimplantátumok teszteléséhez kellettek, a fogaik harmadát már kihúzták. Eddig 80 ezren írták alá a petíciót a megmentésükért.

0

Sport

A BATE csodát tett az Európa-ligában, újra

A BATE nemcsak a Vidi tudja elverni, hanem az Arsenalt is.

Hosszú Katinka lélegzetelállítóan nézett ki az Év sportolója gálán - fotó

A győri kézis lányok is lenyűgözően elegánsak voltak.

Dögös szettben jelentkezett be az Év Sportolója Gáláról Hosszú Katinka - fotó

Kezdetét vette a Nemzeti Színházban az Év Sportolója Gála, amiről természetesen világklasszis úszónőnk, Hosszú Katinka sem hiányozhat. A Magyar Sportújságírók Szövetségének (Msúsz) 61. alkalommal kiírt szavazásán Babos Tímea és Kozák Danuta mellett ő is a legjobb három női jelölt között van.

Hosszú Katinka üres kézzel távozott, három díjat ért a téli olimpiai arany

Kozák Danuta és a short track csapat tagjai voltak az Év Sportolója gála nagy nyertesei.

Óriási küzdelmet folytat a betegségekkel: az orvosok is csodálják a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilab...

Budapest Nem vesztette el kiváló humorérzékét és életvidámságát Kárpáti György (83), a Nemzet Sportolója erről testközelből bizonyosodott meg a Blikk.

Minden idők egyik legjobb nehézsúlyúja a KO-gép ellen

Nem túlzás a cím, visszatér Cain Velasquez, ráadásul egy nagyon várós, és számára veszélyes meccsen Ngannou ellen.

Egy napon született két gyereke, két különböző nőtől a holland focistának

A játékos nem biztos benne, a bíróság már annál inkább.

Komoly kritika érte Hosszú Katinkát

Komoly kritikát fogalmazott meg Hosszú Katinkáról az úszószövetség elnöke, Wladár Sándor.

Kozák Danuta és Liu Shaolin Sándor 2018 legjobbja

Magyarország első téli olimpiai aranyérme, a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó pjongcsangi sikere három díjat is ért az Év Sportolója Gálán.

Aláírt a Honvédhoz, majd kölcsönadták

Ketten távoztak Kispestről.

Micsoda felhozatal: így érkeztek a sztárok Az Év Sportolója Gálára - fotók

Érkeznek a résztvevők Az Év Sportolója Gálára.

0

Bulvár

Zsákokban, koporsókban, hullák alá rejtve csempészte ki a gyerekeket az ápolónő

Elengednéd a gyerekedet egy idegennel, ha azt állítaná, úgy életben marad?

A kormány üzent: lehet, hogy ki kell igazítani a nyugdíjakat

Óvatosan elkezdték kommunikálni, hogy nagyobb lehet az infláció, mint tervezték.

Itt a drámai bejelentés az időjárásról

Kialakult az a jelenség, amelynek heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában van oroszlánrésze, de hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Napi horoszkóp február 15.: a Szüzekre új kihívás vár, a Vízöntőket pozitív csalódás éri

A hét utolsó munkanapján is érdemes a horoszkópod elolvasni, izgalmas részleteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Egy elveszett világra bukkantak az Arktiszon

Gyönyörű az úttalan rengeteg, ujjong lelkem a parton egyedül; egy társaság van, hol nem szenvedek: a mély tenger, hol az ár hegedül. Embert meg nem vetek, de a természethez vagyok hű.

Széttette a lábát

Miley Cyrus kinek szexizne, ha nem a férjének. Ez alól persze kivételek a koncertek.

Nagyon rossz hírrel érkezett Palik László

Szinte mindenki sírt a parton.

Nagy döntést hoztak: Zsüliett miatt válik ketté a Fásy család

Fásy Ádám kettéosztotta a családi vállalkozást, így egyszerre két rendezvényen is részt tudnak venni. A zenész bízik lánya rutinosságában, ezért Zsüliett a nyíregyházi Böllérfesztivált már egyedül fogja vezetni.

A WC-ülőkét ezért kell mindig lehajtani

Az öblítés során kórokozók hada kerül a levegőbe, ami könnyedén megbetegíthet.

A savlekötők meglepő mellékhatásai

Mivel a savlekötők vény nélkül is elérhetők, sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy szinte bármilyen hosszan, illetve mennyiségben biztonságos a használatuk. De ha nem elég körültekintően szedjük őket, akár komolyabb mellékhatásaik is lehetnek.

Felbontotta jegyességét a sztárpár? Nagyon úgy fest, hogy gondokkal küzd a híres páros

A legfrissebb hírek szerint Lady Gaga és vőlegénye problémákkal küzdenek, és egy ismerőse szerint emiatt már szakítottak is!

Rabszökés Budapesten. Életveszélyben az elfogott fegyveres

A rendőrség elfogta az elítéltet, aki miután a Fővárosi Törvényszéken őrétől fegyvert szerzett, beszállt egy autóba, és annak utasával együtt elmenekült. A rendőrség nagy erőkkel eredt a nyomába, tüzet is nyitottak a férfira. A lövöldözés után a rendőrök elfogták, majd életveszélyes sérülésekkel kórházba szállították.

blogmorzsák

A legőrültebb autós szabályok

Összegyűjtöttük egy csokorra valót a legelvetemültebb/legmeghökkentőbb/legszokatlanabb szabályokból, amikkel az autósok a nagyvilág útjait járva találkozhatnak. Lássuk hát!

A családok éve után jön a családok átverésének éve

Egy biztos: 10 év múlva bölcsődék helyett haj­léktalanszállókat és árvaházakat építünk majd.

Hogyan ússzuk meg a szabálytalan parkolás miatti bírságot?

Szabálytalan parkolás miatt csaknem kéttucatnyi autóst – köztük egy mozgássérültet – jelentett fel valaki az egyik fővárosi kerületben.

Az Akadémia is belehal majd

Szerencsés az a nép, amelyik hihet a politikusainak, és szerencsétlen, amelyik nem.

Ami legyőzte a kereszténységet: a Fidesz-hit

A hit alapú szervezés jóval pontosabban számol a szavazók átlagos képességeivel és igényeivel, plusz a szavazói tömeg nyelvével.

Ki mondta, hogy az önfej­lesztéshez mindig csinálni kell valamit?

Az önfejlesztés néha csoki, prosecco vagy hogy nem mosok hajat egy hétig.

A Lufthansa és a beperelt utas esete

Nagyot ment a hír, hogy egy utasát beperelte a Lufthansa, mert 2000 Eurót spórolt.

9 apróság ami életet menthet!

Amikor a pillanat tört része alatt kell helyes döntést hoznunk.

Mr. Kondom elbűvölő története

Egy ember, aki 40 év alatt egy egész országot mentett meg. Kétszer.

A magyar, lengyel, ro­mán és török rendszer rákos veszély a NATO számára

Amerika félrenéz, amikor a demokrácia súlyos kelet-európai bajairól van szó.

Nyálas és nyálmentes programok a hétvégére

Szakítás dalban, farsangi jelmezbál és elképesztően egzotikus reggeli az eheti programajánlóban.

0


0