Ezt olvasta már?

Férfi kosárlabda NB I - Szombathelyen kapott ki a Pécs

Az élcsoporthoz tartozó Pécs hét ponttal kikapott Szombathelyen a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapján.

0

Van élet a nyugdíj után? A Nyugdíjas Szövetkezet szerint van!

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége együttes erővel arra vállalkozott, hogy megmutassák egy 22 állomásból álló országos rendezvénysorozaton belül a magyar nyugdíjasoknak, hogy lehet munkát vállalni és dolgozni nyugdíj után is.


hirdetés

A kérdés, hogy van-e élet a nyugdíj után nem tűnhet ésszerűnek mégis jogos! Sokan beleroppannak lelkileg abba, hogy nyugdíjba kell vonulniuk és annak a bizonyos karrierjüknek bealkonyodik. Ezenkívül pedig nem csak lelki vagy morális impaktjai vannak, hanem közvetett módon a munkaerőpiacra is hatással van a nyugdíjazás, de csak annak függvényében, hogy 200 ezer ember hiányzik a versenyszférából és egy csökkenő tendencia mutatkozik meg a munkaerő-kínálat területén. Azonban Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint van megoldás a problémára és arra az esetlges hiányérzetre, ami a nyugdíjasokat elfogja miután befejezték a munkavégzést.

A 22 állomásból álló, országos sorozat azért hasznos, hogy megmutassák a nyugdíjasoknak és a vállakozásoknak egyaránt, hogy igen is lehet még munkát vállalni a nyugdíjazás után is. Nincs vége az idősek életének 60 év fölött. A nyugdíjas szövetkezet helyet és időt kínál az embereknek arra, hogy dolgozhassanak és elfolgalhassák magukat egy olyan tevékenységgel illetve fogalkoztatással, amely nem csak részjövedelmet von maga után az egyébként önkéntes alapon működő szövetkezeti szisztémában, hanem elfoglaltságot jelentő munkaaktivitást is nyújt az emberek számára, ameynek további üzleti és gazdasági haszna és előnye is van.

Dávid Ferenc azt is elmondja, hogy:

„Az új foglalkoztatási szisztéma nem oldja, nem oldhatja fel a magyar nyugdíjrendszer ma még meglévő súlyos ellentmondásait. Nem is célja, nem is eszköze. De álszentek se legyünk: a 120 ezres átlagnyugdíj tükrében nem mutat rosszul részmunkaidős teljesítés ellenértékeként havi 60-80 ezer forint nagyságrendű kiegészítő jövedelem.

És akkor térjünk a lényegre. Hozzávetőlegesen 200 ezer ember hiányzik a versenyszféra munkahelyeiről, ugyanakkor évente mintegy 40 ezer fővel csökken a hazai munkaerő-kínálat, amelynek legalább három oka van: az elvándorlás (a szolid becslések szerint is közel 400 ezer ember dolgozik tartósan külföldön: többségében fiatalok és vállalkozó szelleműek); a demográfiai helyzet (a múlt század közepén évente több mint 200 ezer gyermek született, ma alig 90 ezer, és sokan közülük már nem is Magyarországon); a hibás foglalkoztatáspolitikai lépések (gondolok itt a közfoglalkoztatás korábbi túlburjánzására és a képzési rendszer anomáliáira).”

Sokakat érint bizony az a probléma, amelyről a VOSZ főtitkára is beszél, éppen ezért támogatja a nyugdíjas szövetkezet működését és terjesztését. Az egyfajta szimbiotikus kapcsolati alapon működő szövetkezet miközben munkát és jövedelmet tud biztosítani a már nyugdíjba vonult magyar emberek számáraí, addig a munkaerőpiac is kezd újboli erőre kapni azáltal, hogy a foglalkoztatottak aránya növekedik.

A VOSZ főtitkára a vállalkozások szempontjából is megragadja a nyugdíjas szövetkezet kérdését és előnyét:

„Természetesen a közvetlen vállalkozói szempontok sem mellékesek A szövetkezetnek a taggal létesített megállapodásában és a külső szolgáltatás fogadójával kötött vállalkozói szerződésben nem szerepel kategóriaként a munkabér; mivel a munkát vállaló nyugdíjas a szövetkezettől részesül tagi jövedelemben. A konstrukció egyik előnye, hogy a szövetkezet mentesül a szociális hozzájárulási adó (19,5 százalék) és a szakképzési hozzájárulás (1,5 százalék) fizetése alól, míg a nyugdíjas (a közreműködő tag) pénzbeli teljesítés esetén csak SZJA (15 százalék) fizetésre kötelezett. Jól kidolgozott és tisztességes kontraktusok esetén anyagi szempontból is mindenki jól járhat: a vállalkozás (a szolgáltatást megrendelő tényleges foglalkoztató), az ügyletet szervező és ellenőrző szövetkezeti közösség és - nem utolsó sorban - a munkát vállaló nyugdíjas tag. Ennek lehet biztosítéka a szövetkezeti forma (az egy tag, egy szavazat elve) és az, hogy a szövetkezet tagságnak legalább 90 százaléka nyugdíjas kell legyen. Saját sorsukról dönthetnek, felelősen és érdekeiknek megfelelően. További előnyként említhető a rugalmas foglalkoztatás lehetősége (egy munkakör betöltése több nyugdíjassal, részmunkaidőben), a fiatalok betanításának feladata és felelőssége, valamint az érintett korosztály tagjainak tapasztalata, megbízhatósága.”

A legfőbb eleme azonban a nyugdíjas szövetkezeteknek, amelyet a cikkem elején is elkezdtem megfogalmazni, a társadalompolitikai fontosság. Fontos és szükséges egyben a nyugdíjas szövetkezetek működése mert ez ad egy hivatalos társadami teret és keretet azon nyugdíjasok számára, akik plusz jövedelemmel szeretnék kiegészíteni a nyugdíjukat, illetve akikben ott van az az aktivitás utáni vágy, amelyet az egykori munkahelyükön, munkájukban találtak és éltek meg.

 

lockkerdee/PNL
Dávid Ferenc idézése: vosz.hu0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Súlyemelő ob - Nagy 14-edszer, Gyurkovics 11-edszer bajnok

Az esélyesek sikerét hozta az országos súlyemelő-bajnokság vasárnapi zárónapja Szombathelyen: a férfiaknál mind a négy felső...

Svájc 0-2-ről 5-2-re verte a belgákat

Svájc be is jutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. T. Hazard már a 2. percben betalált.

Havazás és mínuszok - Mutatjuk, milyen időjárásra készüljön hétfőtől

Ilyen időjárás várható hétfőtől, mutatjuk a részletek.

17 perc után már kettővel ment Belgium, végül mégis tönkreverték őket a svájciak.

Egészen elképesztő fordítást hozott össze Svájc, ezzel pedig bejutott a rájátszásba.

VV Radics vereségével ért véget a VV9 első párbaja

VV Era nyerte a ValóVilág 9 Powered by Big Brother első párbaját.

Görög vereséggel második a magyar csapat

A görög labdarúgó-válogatott nagy meglepetésre vasárnap kikapott a sereghajtó, eddig nyeretlen észt csapattól a Nemzetek Ligája C...

Hatalmas magyar esportsiker: Bereznay Dániel második lett az F1 virtuális bajnokságában

Bereznay Dániel első szezonját rögtön a második helyen zárt a Forma1 virtuális sportbajnokságában.

Az egész világ a fiatal srácok metrós mutatványán ámul - videó

Huszonhárom millióan nézték meg a videót egyetlen nap leforgása alatt.

Megijedtek az olaszok, földrengés rázta meg az országot

A helyiek közül sokan nem tudták, mitévők legyenek.

Gyermeknevelés: a szavaknál sokkal többet jelent a példamutatás

Társadalmi szemléletváltozásra van szükség a gyermeknevelésben - mondta az InfoRádióban Deliága Éva.

A nők is tehetnek azért, hogy a férfiak időben orvoshoz forduljanak

Van olyan helyzet, amikor az erősebb nem képviselőinek is inába száll a bátorsága. Például, ha prosz

Nagy Ádám: Biztos leszúrtak volna, ha nem lövöm be

Jól nézett ki egy új és bonyolult felállásban a válogatott. Szalai jobban örült Nagy góljának, mint a sajátjának.

0

Sport

Óriási botrány a mai hazai meccsen: hat piros lap villant a találkozón

Hat piros lapot osztott ki a játékvezető egy megyei másodosztályú találkozón.

Óriási katasztrófa a Makaói Nagydíjon: eltörött a pilóta gerince, öt sérült a pályán - video

A német autóversenyzőnő, Sophia Floersch autója hatalmas sebességgel elszállt egy éles kanyarban verseny közben, az F3-as Makaói Nagydíjon.

Sergio Ramos nem hagyta annyiban Lovren támadását

A Real Madrid védője szerint mindenki pontosan ott van, ahol megérdemli.

Nemzetek Ligája-meccsen káromkodott a magyar tévériporter

Jókorát káromkodott egy magyar riporter egy Nemzetek Ligája futballmeccs közvetítése alatt.

Az angolok kiejtették a horvátokat a B osztályba

A hazaiak az utolsó negyedórában fordítottak a Nemzetek Ligájában.

Nemzetek Ligája-zárás a finnek ellen és kézilabda-dömping a tévében

Minden más csak dísz lesz a durva vasárnapi sportműsorban.

Üzent hatalmas balesete után fiatal autóversenyző lány

Sophia Flörsch Makaóban a gerincét törte, de a körülményekhez képest jól van.

Vidal már le is lécelhet Barcelonából

Arturo Vidal a nyáron érkezett Barcelonába, nyilván azzal a szándékkal, hogy sokat fog játszani. Nem így lett, úgyhogy már másfelé kacsintgat.

Federer után Djokovicot is legyőzte, ő a világbajnok

Alexander Zverev nyerte a férfi teniszezők világbajnokságát.

Nemzetek Ligája: Anglia csoportgyőztes, kiestek a vb-döntős horvátok

Harry Kane vezérletével nagy fordítást mutattak be az angolok.

Magyar bunyós derekára került a WBO Interkontinentális- bajnoki öve

A szegedi Kis Máté egyhangú pontozással győzte le a finn Timo Lainét.

0

Bulvár

Hatalmas károkat okozott a jégvihar

Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

A buszvezető úgy móresre tanította a tahó mercist, hogy soha nem felejti

Nyomjon féket, akinek két anyja van - gondolta a buszvezető, és cselekedett.

Orbán elmebetegségéről nyilatkozott egykori politikustársa

Pető Iván adott interjút a Népszavának. Az egykori Szdsz meghatározó politikusa elmondta a véleményét Orbán Viktorról is.

Azonnal megkapja jutalmát a paraszt Mercedes-sofőr - videó

Több olyan életveszélyes okból kifolyólag sem vezetnénk Oroszországban, amiket egy napig lehetne részletezni, azonban az esetek kis hányadában nyerik el méltó büntetésüket az ilyen sofőrök. Legutóbb egy busz elé vágó Mercedes ML terepjárót viszont utolért a karma.

Le akarta kevertetni vendégét Bochkor az adás közben

Bochkor Gábor ebben a műsorban is hozza magával kritikus, provokatív stílusát és természetesen az elmúlt hét legérdekesebb híreit. 4 vendég, 5 nézőpont: szórakoztató beszélgetés az ország legjobb arcaival, ahol kiderül, ők hogyan látják a világot. #Bochkor ma este 20:10-kor az ATV-n.

Annyi a víz a sivatagban, hogy még fürdeni is lehet benne.

Hihetetlenül szép természeti csoda.

3-an is kiestek az X-Faktorból - A nézők nagyon kiakadtak a mentorokra

Az X-Faktor első Élő show-jában elszabadultak az indulatok, amikor a mentorok értékelték a produkciókat. A kommentelőket is megosztották a döntéseik.

Caramel felesége, Szilágy Szilvi visszatért 7 hónap után - Első fotó kislányukról, Szofiról a betegség óta

Szilágyi Szilvi hosszú hallgatás után Instagramon adott hírt kislánya állapotáról

Az, hogy mikor fekszel le aludni, sokat elárul rólad

Nem mindegy, hogy éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy: mindkettőt más jellemzi, és most megtudhatod, rád mi igaz!

Magyar József megölte a feleségét és megbűnhődik érte

Óriási sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban szombaton Hobo és Vidnyánszky Attila darabját.

blogmorzsák

Ritkán látott képek az 1965-ös New York-i áramszünetről

A svájci fotós képei közel negyven évig egy dobozban hevertek, csak 2004-ben kerültek elő.

Princz Gábor és Fenyő János párbaja

Miként jelent meg Fenyő János lapjában, az, hogy sokkal több pénzt vittek ki a Postabankból, mint ahogy azt bevallották?

Amitől úgy fél tőle a kormány, mint ördög a tömjénfüsttől

Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kor­mánynak persze még ez sem tetszene.

Szuperhős-bohóckodás helyett a valóság

Kemény borítós, durva nyelvezetű neo-noir képregény, a Marvel és a Netflix Jessica Jones-sorozatának ihletője.

Nyílt levél az oktatási államtitkárhoz

Tényleg azt gondolja, hogy azok a pedagógusok, akik még a pályán vannak 90%-ban csak a fizetésért csinálják?

Tatán nem lesz többet tűzijátékozás szilveszterkor

Elsősorban a vízimadarak miatt született ez a szabályozás, de rengeteg más vadon élő állatot és házi kedvencet is megóv.

A férfi agy és a női agy

Csak az elmúlt évtizedekben kezdhettük megfigyelni az agyunkat működés közben.

5 érdekesség Kossuth Lajosról

Történelmünk egyik legkiemelke­dőbb alakjának életútjában sok érdekesség bújik meg. Ezek kö­zül ötről talán nem is olvastál.

Gördülő elegancia: Avions Voisin C28 Cabriolet

A zseniális műszaki megoldáso­kat a legszebb karosszériafor­mák­kal ötvözték. A C28 típusból csupán négy darab készült.

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

Dalok, amiket az is felismer, aki 20 évvel később született.

A Black Friday pszichológiája

Egy kis önismeret, egy kis önura­lom és utána indulhat a buli.

Ezért ne hagyd soha a mobilod éjszaka a töltőn

Mindenki így csinálja, pedig sok keserűséget meg lehetne spó­rol­ni vele. Tippek, trükkök, mítoszok.

0


0