Ezt olvasta már?

Fokozódik a szárazság

Az elmúlt héten fokozódott a szárazság, és az előrejelzések szerint továbbnő a vízhiány, pedig a szárazság miatt hiányosan kelt, illetve fejletlen őszi kalászos...

0

Vasarely papírvirágai érkeznek Pécsre

A nagy kaliberek találkozását hozta létre, egyszersmind önálló műfajt teremtett Kárpáti Tamás gyűjtő sok-sok évvel ezelőtt, amikor hazai nagyságok emblematikus tárgyait képzőművészek fantáziájára bízta.


hirdetés
Ördög Noémi festménye a Hungarikonok egyik emblematikus darabja

Az együttgondolkodás szülte munkák, Hungarikonok legújabb példányai a Victor Vasarely munkaeszközként használt papírformáiból született festmények, installációk. A mintegy 170 darabból álló gyűjtemény esszenciáját mutatja meg a Hungarikonok – Vasarely papírvirágai, Magyar Múzsák, Rocklegendák címmel pénteken Pécsett, a Vasarely szülővárosában nyíló kiállítás.

A Nemzeti dal eredeti röpiratban fennmaradt tucatnyi példányának egyikét Győrfi András festőművész családja féltve őrizte, mígnem Kárpáti Tamás gyűjtő felkérte, hogy fesse meg, majd tegye gyűjteménye részévé az alkotást. Így született meg A szabadság első lélekzete című munka, amelyen a forradalmárok portréjából összemosott háttér előtt Petőfi kezében tartja az eső áztatta röplapot. Így jöttek létre a Hungarikonok – Kodály Zoltán metronómja Kárpáti Éva Hármasoltár című installációjában, Papp ­László bokszkesztyűje Verebics Kati újragondolásában és André Kertész masinája Konok Tamás értelmezésében jelenik meg a mára 170 darabot számláló műtárgygyűjteményben.

Mint azt korábban megírtuk, a gyűjtő legújabb találkozásai között emlegeti Pierre Vasarelyvel – Victor Vasarely unokájával – való megismerkedését, amelynek nyomán az op-art világhírű képviselője a munkaeszközökként használt ikonjait bocsátotta Kárpáti rendelkezésére, így ezeket a formákat építették be a munkáikba a kortársak. A Vasarely-ihletettségből a hazai alkotók autonóm megnyilvánulásaik részévé tették a relikviákat: Ördög Noémi, Verebics Kati, Fehér László, Szurcsik József, Verebics Ágnes mutatta meg, miként ötvözi munkájával a színes geometrikus idomot, de Botos Péter, Kórodi Zsuzsa üvegszobrász, Tóth György és Kaiser Ottó fotóművész és Hérics Nándor neonszobrász látványos elemei is gazdagítják a gyűjteményt.

A korábbi Hungarikonok gyűjtemény már a műfajteremtő ötlet ­miatt is rendkívüli, de a határainkon túlra, messzire eljutott alkotások küldetése okán is tiszteletet érdemel, hiszen a hazai szellem és tehetség himnuszaként értelmezhető. A relikviák és az azokból született munkák már megfordultak Bécsben, Rómában, Londonban, Dunaszerdahelyen, meghívást kaptak Milánóba, a 2015-ös világkiállításra, ­miután 2014-ben méltó helyen, az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár Testőr­palotájában voltak először láthatók.

A tavasszal a szentendrei Erdész Galériából útra kelt, Vasarely virágai című műtárgyegyüttes Budapesten, a Berekai Art Stúdióban folytatta útját, július 20-án pedig a baranyai megyeszékhelyre kerül. A Pécsi Galériában péntek estétől a Vasarely nyomán született darabok mellett esszenciális válogatást láthatunk még a Hungarikonok magyar múzsák szekciójából is. Mindez a hazai sztárok relikviáiból létrejött műalkotásokkal egészül ki, például látható lesz ­Szyksznian Wanda installációja, a Szörényi Levente Wah-Wah pedáljából és Bródy János gitárhevederéből létrejött mű.

 

Forrás: magyaidok.hu0
0
0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

A kedvenc programunk most ez az esőszimulátor

A RainbowHunt programjával igazi esőistenné válhatsz.

Közelebb hozzák a Távol-Keletet Debrecenhez

Debrecen - Izgalmas előadásokkal, cosplayversennyel és táncbemutatókkal is várják a japán, kínai és koreai kultúra szerelmeseit november...

A kormányfő visszaadná Milan Kunderának a cseh állampolgárságot

Prága - Az írót a csehszlovák kommunista rendszer 1979-ben ellenséggé nyilvánította és megfosztotta állampolgárságától. 

Mezeifutó Liga: jól szerepeltek a debreceniek a Balaton-felvidéken

Nemesvámos - A D. Sportcentrum-Sportiskola versenyzői közül Jakab András ezüstöt, Sós Barnabás bronzot nyert korcsoportja küzdelmein.

A Fradihoz igazolhat Paul Pogba bátyja

Próbajátékra érkezik a 20-szoros guineai válogatott védő, Florentin Pogba a Ferencvároshoz - egy igazi világsztár testvérét szerezheti...

Rossz hír a kispénzű nyugdíjasoknak, nem emelik az öregségi minimumot

Marad a tíz éve változatlan 28 500 forintos összeg.

Már a magyarok is használhatják a Facebook új, mozizós funkcióját

A hazai felhasználóknál is megjelent a Videóparti, a Facebook csak nemrég bemutatott új funkciója, amellyel az ismerősökkel együtt...

Lezuhant a pénzeszsákról a dinnyekirály ? A papíron nincstelen Simonka György fényes napjai

Az utóbbi hetek egyik politikai szenzációja Simonka György dél-békési fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztése. A kérdés...

Bűnösnek találták a gázolót, aki megölt hat embert Melbourne-ben

A 28 éves férfi a per során elismerte a gyilkosságok elkövetését, de a bűnösségét nem.

Győr fent van az ökológiai alapú városfejlesztések európai térképén

Már elérhető a világhálón egy interaktív városi természet atlasz, az Urban Nature Atlas, ami száz európai város, közöttük Győr...

Igazi nőcsábász: VV Hunortól eddig minden nő elélvezett - videó

A villalakók arra a kérdésre keresték a választ, hogyan élveznek el a nők. Íme, az eredmény!

Már ennyire káros a műanyag a vadon élő állatokra

Először mutattak ki műanyag mikroszálakat vadon élő állatok ürülékében amerikai kutatók, akik a Marine Pollution Bulletin című...

0

Sport

A Bayern sztárja felpofozta az őt kritizáló szakkomentátort

Franck Ribéry nehezen viselte a Dortmund elleni vereséget.

A Red Bull tanácsadója szerint Ocon a Mercedes miatt ütötte ki Verstappent

Helmut Marko előállt egy összeesküvés-elmélettel a Brazil Nagydíj után.

A Fradi focicsapata Pogbával erősíthet

Egyelőre próbajátékra érkezik Rebrov csapatához.

Kiszivárgott az Aranylabda-szavazás állása, Ronaldo nincs a top3-ban

Egy francia újságíró, Eric Mamruth szivárogtatta ki a jelenlegi legjobb hármat a Twitteren.

Gyereket vár a női kéziválogatott játékosa, kimarad az Eb-keretből

Hornyák Dóra hónapokra felhagy az élsporttal, Kim Rasmussen szerint megtalálják a megoldást.

Sipőcz Tamás a pályán esett össze: kedvese végignézte a focista halálát

Csorna Van-e annál fájdalmasabb, amikor a szerelmünket, életünk értelmét a szemünk láttára veszítjük el? Az egyik pillanatban még minden a legnagyobb rendben, aztán a következő másodpercben bekövetkezik a szörnyű vég... Nagyon nehéz, szinte lehetetlen megérteni és elfogadni Sipőcz Tamás (28) tragédiáját.

Döntött a Real, ki legyen az edző

Solarit csak két hétre nevezték ki Lopetegui kirúgásakor.

Gyászol Szeged, elhunyt Szalai István

Elhunyt Szalai Dzsínó István a szegedi labdarúgás egyik meghatározó alakja, 73 éves volt.

Edző ennyire jól még nem kezdett a Real Madrid történetében

Santiago Solari úgy kezdett a Real Madrid kispadján, ahogy előtte senki a klub 116 éves történetében.

Rég nem látott mélységbe taszította Mourinho a Manchester Unitedet

A városi derbit nagyon simán bukta a United a City ellen, de van ennél rosszabb is.

Ronaldo segített a Juvénak Higuaín büntetőjénél

Nem a portugál védte ki, de döntő szerepe volt abban, hogy nem ment be.

0

Bulvár

Elképesztően lefogyott: Ennyi kilót adott le Sarka Kata

Sarka Kata Instagram-oldalát az utóbbi hónapokban elárasztották a konditermes és futóversenyes fotók. Az sem titok, hogy a nyár folyamán nagyon lefogyott, de továbbra is keményen edz, hogy formában tartsa magát. Elárulta, hogy pontosan hány kilótól szabadult meg helyes étkezés és rendszeres sport segítségével: "Nyár elején sikerült 8 kilótól megszabadulnom" - írta legutóbbi bejegyzésében a kétgyermekes anyuka. Bomba formában van!

A legegyedibb szövegek kutyás táblára a kapura

Vigyázz, a kutya harap! lejárt lemez. Ennél sokkal egyedibben is figyelmeztetheted a hozzád érkezőket, hogy a portádat egy hűséges társ védi.

Kolumbiai drogmilliárdokat mostak Magyarországon tisztára

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere kezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Közalkalmazotti bértábla 2019

A közalkalmazottak havi munkabérüket a közalkalmazott bértábla szerint kapják. Ennek lényege, hogy különböző szorzókat állapítanak meg az alapbérhez. Ez a szorzószám függ a közalkalmazott jogviszonyban eltöltött évek számától és ez alapján növekszik is. Ebben a cikkben a 2018-as számok szerepelnek, de amint megvannak a friss információk módosítani fogjuk.

Láttad már Bruce Willist hajjal? Rá sem ismersz így

Bruce Willist az utóbbi években szinte csak kopaszon lehetett látni. Annyira megszoktuk ilyen kinézettel a színészt, hogy azt talán el is felejtettük, hogy egykor dús haja volt. Nem ugrott be a kép? Nem tudod elképzelni őt hajjal? Akkor most megmutatjuk, hogy milyen volt sok-sok évvel ezelőtt.

10 emberből 2 szúrja ki: te megtalálod a telefont ezen képen?

Ismét egy kis fejtörésre invitálunk, amelyben ezúttal egy mobiltelefont kell megtalálnod a mintás szőnyegen elrejtve.

Meglepő dolog derült ki Tóth Andi X-Faktoros győzelméről

Sokan nem is tudják, hogyan szakadt meg az X-Faktor egykori győztesének és mentorának kapcsolatának.

8 ember, aki génhibának köszönheti különleges külsejét - Mindenki ámul a szépségükön

Egy-egy apró rendellenességnek köszönhetik különleges megjelenésüket.

Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt - mégis mi történik a forinttal?

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Wow! Erre nem sokan fogadtak volna.

Sokkoló videót tett közzé a magyar rendőrség

Statisztikai alapon nagy baj történhet önnel, ha megnézi.

blogmorzsák

Mi van a munka­undor mögött?

A motiválatlanság, kiüresedettség érzése lehet átmeneti, de tartósan is megmaradhat. Milyen okok vezethetnek a munkaundorig?

Az olimpia kísérlet-e a nemzetközi elszigetelődés feloldására?

A momentumos népszavazás után kormányunk már nem látványosan készül az olimpiára, hanem apránként.

Bunyó karácsonyig: mi lesz a techpapírokkal?

A korrekció korrekcióját látjuk az elmúlt két hétben, az októberi mélypontról a Dow Jones már nyolcvan százalékot dolgozott le.

Az első Kínai Nemzetközi Import Expó

Az eseményen Magyarország is felállított egy országpavilont, amit a magyar kormányfő nyitott meg.

Ők adósak az egymilliós kampánypénzzel

Itt a kamujelöltek feketelistája.

Kitiltották a melósokat egy budapesti "all you can eat" étteremből

A vendéglátó hely már a bejáratánál jelzi, hogy van, akiknek tilos a bemenet.

Kisajátíthatja a haza és a nemzet fogalmát a jobboldal?

Vajon hogyan viszonyult a mindenkori baloldal a hazafisághoz?

Határátkelőként nem leszel egyenrangú

Akár több évtized külföldi lét sem feltétlenül jelenti azt, hogy sikerül beilleszkedni az adott országban. Szomorú levél Kanadából.

6 tipp, hogy hatékonyan dolgozz nyomás alatt is!

Íme 6 tipp, ami neked is ismerned kell.

Van kiút az online elszigeteltségből

Kevesebb mint 10 alkalommal hagyta el a lakását 7 év alatt. Most hozzá hasonló függőknek segít.

Két új lakó költözött a villába

A tegnapi részbe besűrítettek min­dent, amit lehet, kiköltözés, beköltö­zés, kiválasztás, és persze szivatás.

10 tipp a spóroláshoz

Néha a legnehezebb dolog a megtakarításban az, hogy hogyan kezdjünk neki.

0


0